Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 17:30

Athens, GR
35°
Fair
Search
Close this search box.
ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΡΓΑ

Σε πλήρη  εξέλιξη βρίσκονται  εργασίες συντήρησης σχολικών κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  και αφορούν την επισκευή και συντήρησης 40 σχολικών συγκροτημάτων, ενημερώθηκαν από τους αντιδημάρχους Παιδείας, Έργων και Εργοταξίου, Στέφανο Σίντος, Κώστα Γκόγκο και Πέτρο Παλάσχα, οι προέδροι των Σχολικών Επιτροπών, η Ένωση Γονέων Ιωαννίνων,  και  οι διευθυντές σχολείων.

Συγκεκριμένα σε εξέλιξη είναι το έργο με τίτλο “Επισκευή σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων σχολείων Δήμου Ιωαννιτών” προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ το οποίο αφορά την επισκευή και συντήρηση των παρακάτω 29 σχολικών μονάδων:

Νηπιαγωγείο Κρύας, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Αμφιθέας, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Κρανούλας, Νηπιαγωγείο Δημοτικό και Γυμνάσιο Λογγάδων, 3ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, 11ο Νηπιαγωγείο & συστ. 20ο Νηπιαγωγείο Δημοτικό Κουτσελιού, 1ο Δημοτικό Περάματος 3ο Δημοτικό Ανατολής, Δημοτικό Κατσικάς, 3ο Δημοτικό Μαρμάρων, Δημοτικό Σταυρακίου, Δημοτικό Νεοκαισάρειας — Μπάφρας, 6ο Δημοτικό Ιωαννίνων (συστεγ. με 25ο Νηπ.), 23ο Νηπιαγωγείο και 19ο Δημοτικό Ιωαννίνων, 10ο Δημοτικό Ιωαννίνων, 24ο Δημοτικό Ιωαννίνων(συστ. 28ο Νηπιαγ.), 21ο Δημοτικό Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Πεδινής, Γυμνάσιο Κατσικάς, Γυμνάσιο Κουτσελιού, Γυμνάσιο Μπιζανίου, Γυμνάσιο Περάματος, Γυμνάσιο Σταυρακίου, 11ο Γυμνάσιο – 9ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, ΓΕΛ πεδινής, 7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, ΓΕΛ Κατσικάς, Γυμνάσιο Βελισσαρίου, Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο — 3ο ΕΠΑΛ.

Ακόμη εγκρίθηκε ο 1ος ανακεφαλαιωτικός πίνακας για έργο που περιλαμβάνει για τα σχολεία: 19ο Νηπιαγωγείο — 16ο Δημοτικό — 5ο Δημοτικό — 1ο Πειραματικό Δημοτικό εργασίες άρσης επικινδυνότητας τοίχου περίφραξης αύλειου χώρου,

 • Για το νηπιαγωγείο Περάματος άρση επικινδυνότητας της σκάλας πρόσβασης από την νότια πλευρά και διαμόρφωση αύλειου χώρου.
 • Για το 13ο Δημοτικό Ιωαννίνων αποκατάσταση τμήματος του αύλειου χώρου λόγω έντονης φθοράς του ασφαλτοτάπητα και μη σωστής απορροής των ομβρίων υδάτων.
 • Η προτεινόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 1.883.199,95 € με ΦΠΑ.
 • Επιπλέον εκτελείται το έργο «Συντήρηση σχολικών συγκροτημάτων Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 2.325.000,00€

Το έργο αφορά την συντήρηση 11 σχολικών συγκροτημάτων:

Δημοτικό Αγίας Μαρίνας, Νηπιαγωγείο Γορίτσας, Νηπιαγωγείο Πλατανιάς Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Δροσοχωρίου, 5ο Νηπιαγωγείο Ανατολής, ΓΕΛ Ανατολής, 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, 8ο ΓΕΛ Ιωαννίνων (πολυκλαδικό), 1ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων (συγχ, με 4ο & 5ο ΕΠΑΛ) (συστ. 1ο Ε.Κ.), ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ Ιωαννίνων, 6ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων (συστ. 2ο Ε.Κ.), 3ο ΓΕΛ Ιωαννίνων – 10ο και 3ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων – 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων – 8ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων – 1ο ΓΕΛ Ιωαννiνων

Οι εργασίες αφορούν παρεμβάσεις στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο των σχολικών κτιρίων, καθώς και στον αύλειο χώρο τους.

Εκτός του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ο δήμος έχει σε εξέλιξη και ένα έργο με τίτλο: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες» προϋπολογισμού 850.000,00€  το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και το ΥΠ.ΕΣ.

Η παρέμβαση αφορά τα σχολεία: 1ο Δημοτικό σχολείο Ανατολής – Νηπιαγωγείο Περάματος – 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων – 3ο Νηπιαγωγείο Ανατολής – 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Κατσικάς – 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων – Δημοτικό Κατσικάς – 9ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και 19ο Νηπιαγωγείο – 3ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων (Μαρούτσειο)

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης εισέρχεται ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης. Σύντομα, θα ενισχύσει τον στόλο του με 8 νέα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ θα αποκτήσει και  7 σταθμούς φόρτισης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ήδη, ο δήμαρχος Μάριος Ψυχάλης υπέγραψε τη σχετική σύμβαση «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, υποέργο 1 και υποέργο 2» με την ανάδοχο εταιρεία. Πρόκειται για μία προμήθεια η έγκριση της  οποίας είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Σημειώνεται ότι το κόστος της προμήθειας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και της κατασκευής των σταθμών φόρτισης είναι 1.463.978,72 ευρώ (1.180.628,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 283.350,72 ευρώ).

«Η ενίσχυση του στόλου μας με 8 νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα εκτοξεύσει τις δυνατότητες που έχουμε. Η προσπάθειά μας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η προστασία του Περιβάλλοντος αποκτούν νέους “συμμάχους”.  Ταυτόχρονα ο Δήμος επενδύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δημοτικά κτήρια με σκοπό να επιτύχουμε εξοικονόμηση πόρων. Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες που έχουν και οικολογικό αποτύπωμα», δήλωσε ο δήμαρχος, Μάριος Ψυχάλης.

Τα 8 ηλεκτρικά οχήματα που αποκτά ο Δήμος

 • 2 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χωρητικότητας 29 καθήμενων και όρθιων επιβατών καθώς και ενός ΑμεΑ (αυτονομία 200 χιλιόμετρα).
 • 1 ηλεκτροκίνητο μηχάνημα οδοκαθαρισμού (πλυστικό) με εκχιονιστικό εξοπλισμό (αυτονομία 8- 10 ώρες). Είναι κατάλληλα σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για τον καθαρισμό κοινόχρηστων οδών, πάρκων, πλατειών και μικρών δρόμων. Επίσης φέρει αποσπώμενο εκχιονιστικό εξοπλισμό. Θα χρησιμοποιηθεί από την Διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου και από τις υπηρεσίες δράσεων Πολιτικής Προστασίας όποτε απαιτούνται παρεμβάσεις αποχιονισμού.
 • 1 ηλεκτροκίνητο μικρό φορτηγό όχημα με ανατρεπόμενη καρότσα και ψηλή διάτρητη περίφραξη (αυτονομία 100 χιλιόμετρα). Θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές υλικών και άλλων ελαφριών αντικειμένων σε διάφορες ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου που σχετίζονται με την συντήρηση των υποδομών ή την εκτέλεση μικρών έργων.
 • 2 ηλεκτροκίνητα μικρά φορτηγά οχήματα με κλειστό, στεγανό και επισκέψιμο το τμήμα της καρότσας (αυτονομία 100 χιλιόμετρα). Θα χρησιμοποιηθούν για μεταφορές υλικών και άλλων ελαφριών αντικειμένων σε διάφορες ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου που σχετίζονται με την συντήρηση των υποδομών ή την εκτέλεση μικρών έργων.
 • 2 ηλεκτροκίνητα μικρά φορτηγά οχήματα με ανατρεπόμενο κάδο (αυτονομία 100 χιλιόμετρα). Θα χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου για την μεταφορά αστικών αποβλήτων και λοιπών απορριμμάτων (πράσινο, αδρανή, κλπ).

Σταθμοί φόρτισης

 • Τέσσερις (4) σταθμοί φόρτισης εξωτερικού χώρου τύπου AC με 2 ρευματοδότες ανά σταθμό φόρτισης, ελάχιστης ονομαστικής ισχύος 22 KW ανά ρευματοδότη.
 • Δύο (2) σταθμοί φόρτισης τοίχου τύπου AC με 2 ρευματοδότες ανά σταθμό φόρτισης, ελάχιστης ονομαστικής ισχύος 22 KW ανά ρευματοδότη.
 • Ένας (1) σταθμός φόρτισης τριπλής εξόδου τύπου DC, ελάχιστης ονομαστικής ισχύος 50 KW.

Ο Δήμος Αθηναίων διακηρύσσει τη διενέργεια ηλεκτρονικής ανοικτής διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης άνω των ορίων για την παροχή των υπηρεσιών καθαρισμού σε εννέα (9) σχολικές μονάδες σύμφωνα με το άρθρο 20 «Συμβάσεις ανατιθέμενες κατ’ αποκλειστικότητα»

Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η παροχή των υπηρεσιών καθαρισμού από φορείς του άρθρου 20 του ν.4412/16 για την παροχή των υπηρεσιών καθαρισμού. Άμεσα ωφελούμενοι είναι τα μέλη των ευάλωτων και ειδικών ομάδων που συμμετέχουν σε φορείς Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας αφορά σε εννέα (9) σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων σε καθημερινή βάση με προϊόντα καθαρισμού και εξοπλισμού που θα διαθέτει ο ανάδοχος.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, ανέρχεται στο ποσό των 692.899,60 € συμπ/νου Φ.Π.Α. 24% (προϋπολογισμός άνευ Φ.Π.Α.: 558.790,00 € ).

Το δικαίωμα προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 285.311,60€ συμπ/νου Φ.Π.Α. 24% (προϋπολογισμός άνευ Φ.Π.Α.: 230.090,00€ ).

Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης συμπ/νου δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 978.211,20€ συμπ/νου Φ.Π.Α.  24% (προϋπολογισμός άνευ Φ.Π.Α.: 788.880,00€).

Κριτήριο ανάθεσης της παρούσας σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής, για το σύνολο των προς παροχή υπηρεσιών, εφόσον είναι σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές και την Συγγραφή Υποχρεώσεων της διακήρυξης

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, όπου έχει λάβει Α/Α στο σύστημα του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.: 355435

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών: 13-07-2024 και ώρα 10:00

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 25-07-2024 και ώρα 12:00

Χρόνος έναρξης ισχύος εκτέλεσης της Σύμβασης ορίζεται η ημερομηνία ανάρτησης του υπογεγραμμένου από τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνητικού στο Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ. (παρ. 7 άρθρο 38 του Ν. 4412/2016 σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στην παρ. 1 άρθρο 11 της υπ’ αριθμ. 57654/22.05.2017 ΥΑ (ΦΕΚ 1781 Β΄/23.05.2017).

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε δεκαεπτά (17) μήνες από την καταχώρησή της στο ΚΗΜΔΗΣ με δυνατότητα χρονικής παράτασης κατά επτά (7) μήνες, σε περίπτωση ενεργοποίησης του δικαιώματος προαίρεσης.

Για τη συμμετοχή στην παρούσα διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν εγκεκριμένη προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή που υποστηρίζεται από εγκεκριμένο πιστοποιητικό το οποίο χορηγήθηκε από έναν εγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών πιστοποίησης, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο εμπίστευσης που προβλέπεται στην απόφαση 2009/767/ΕΚ και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κανονισμό (ΕΕ) 910/2014 και τις διατάξεις της Υ.Α. 56902/215 “Τεχνικές λεπτομέρειες και διαδικασίες λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ)» και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (ΕΣΗΔΗΣ- Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr) ακολουθώντας την διαδικασία εγγραφής του άρθρου 5 της ίδιας Υ.Α.

Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης, κατατίθεται από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς (προσφέροντες), εγγυητική επιστολή συμμετοχής, το ύψος της οποίας καθορίζεται στο ποσοστό του 2% της εκτιμώμενης συνολικής αξίας της σύμβασης εκτός ΦΠΑ, ήτοι ποσού  #11.175,80€#.

Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν μαζί με την προσφορά τους το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης (ΕΕΕΣ), σύμφωνα με τις οδηγίες της υπ’ αριθμ. 177107/10-07-2024 Διακήρυξης.

Γλώσσα σύνταξης των προσφορών είναι η Ελληνική. Δε γίνονται δεκτές εναλλακτικές προσφορές ή αντιπροσφορές.

Μέχρι  την υπογραφή της σύμβασης, ο/οι ανάδοχος/οι θα προσκομίσει/ουν εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης των όρων της σύμβασης, ύψους ίσου με το 4% επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης εκτός ΦΠΑ.

Πληροφορίες για την εν λόγω διαδικασία μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από τη Δ/νση Προμηθειών & Αποθηκών – Τμήμα Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων, Κων/νου Παλαιολόγου 9, 1ος όροφος, τηλ. 213 2083210, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα, κα Ελένη Νόνα, e-mail: ele.nona@athens.gr.

Γνωστοποίηση της Προκήρυξης της παρούσας σύμβασης έχει αποσταλεί με ηλεκτρονικά μέσα για δημοσίευση στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10-07-2024

Η Διακήρυξη και τα Παραρτήματά της θα αναρτηθούν στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ.), στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Αθηναίων www.cityofathens.gr.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του μεταλλικού σκελετού του δημοτικού κολυμβητηρίου Άργους Ορεστικού, προϋπολογισμού 4.2 εκατ. ευρώ…

Έχουν τοποθετηθεί οι κεντρικές κολώνες στήριξης και παράλληλα διαμορφώνονται οι υπόγειοι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, μηχανοστάσιο πισίνας και wc επισκεπτών).

Θα ακολουθήσει η επιστέγαση με πάνελ, η τοποθέτηση των κουφωμάτων και των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.

Τι έχει προηγηθεί… (Γιατί θεωρείται το πρώτο Πράσινο Κολυμβητήριο της Χώρας)

 

Ένα ακόμη έργο πνοής εξασφάλισε ο Δήμος Άργους Ορεστικού με τη διακήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άργους Ορεστικού, κάτι που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Πάνου Κεπαπτσόγλου.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κολυμβητήριο κλειστού τύπου με συνολικό προϋπολογισμό 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Χάρη στα θερμομονωτικά πάνελ και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του, θα έχει μηδενικό σχεδόν ενεργειακό κόστος λειτουργίας, τόσο για τη θέρμανση της πισίνας, όσο και για τη θέρμανση του χώρου και τη λειτουργία των συστημάτων αφύγρανσης, μέσω της διαδικασίας του net metering.

Η κολυμβητική δεξαμενή θα έχει διαστάσεις 25 x 15,50 x 2,0 μέτρα και έξι διαδρόμους, ώστε να φιλοξενεί και αγώνες water polo. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, αυτόματο σύστημα κάλυψης της κολυμβητικής δεξαμενής για την ελαχιστοποίηση της εξάτμισης και φορητό σύστημα μείωσης του βάθους της, ώστε να χρησιμοποιείται για εκμάθηση κολύμβησης μικρών παιδιών, για φυσικοθεραπεία ΑΜΕΑ σε υδάτινο περιβάλλον, καθώς και για άλλες δραστηριοτήτες.

Το έργο περιλαμβάνει επιπλέον την κατασκευή κερκίδων και βοηθητικών χώρων, όπως αποδυτηρίων χρηστών και διαιτητών, λεκανών χλωρίωσης πριν την είσοδο στην κολυμβητική δεξαμενή, χώρων υγιεινής χρηστών, επισκεπτών και ΑΜΕΑ, κυλικείου, ιατρείου, γραφείων, αποθηκών και θέσεων στάθμευσης στην αυλή, με δεδομένη τη δυνατότητα πρόσβασης ΑΜΕΑ.

Όπως αναφέρεται από τη διοίκησή του «Με βασικό μέλημα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του, ο Δήμος Άργους Ορεστικού ενισχύει το πλέγμα των σύγχρονων και υποδειγματικών αθλητικών υποδομών του.»

Ο Δήμος Πρέβεζας προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας «Μέσων Ατομικής Προστασίας Υπαλλήλων» αξίας με ΦΠΑ: 52.581,41 ευρώ. Καταληκτική  ημερομηνία υποβολής προσφορών  η 17η/07/2024  και ώρα  17:00. Πληροφορίες για την διαγωνιστική διαδικασία παρέχονται από το Τμήμα Προμηθειών  στα: Τηλ.: 26823-60683 Email:  promithies.dimou.prevezas@gmail.com.

Η ανακοίνωση (Περίληψη Διακήρυξης) του Δήμου Πρέβεζας

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας έχοντας υπόψη τις διατάξεις  του Ν. 4412/16, προκηρύσσει ανοικτό ηλεκτρονικό  διαγωνισμό για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας υπαλλήλων του Δήμου Πρέβεζας έτους 2024. [ CPV: 18141000-9,18444000-3,35113400-3,18830000-6,18143000-3].

Προϋπολογιζόμενη δαπάνη με ΦΠΑ : 52.581,41€. Χρηματοδότηση: Τακτικός προϋπολογισμός Κ.Α. 6061.[Α.Υ. 384/2024] Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr με α/α

συστήματος 354376. Έναρξης υποβολής προσφορών 03/07/2024 Λήξη υποβολής προσφορών 17/07/2024  και ώρα  17:00. Κριτήριο ανάθεσης της Σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής.  Επί ποινή αποκλεισμού κάθε διαγωνιζόμενος   μπορεί  να υποβάλλει  προσφορά για  μία ή περισσότερες ομάδες .Η προσφορά θα αφορά  όμως το σύνολο των προς προμήθεια  ειδών  της κάθε ομάδας/ομάδων .Δεν επιτρέπονται εναλλακτικές προσφορές . Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα  αντίστοιχης επαγγελματικής δραστηριότητας και σε περίπτωση ενώσεων  οικονομικών φορέων τα μέλη αυτών. Απαιτείται εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ποσοστού  δύο τοις  εκατό (2%) της εκτιμώμενης αξίας των ομάδων  για  τις οποίες  υποβάλλεται προσφορά. Περισσότερες  πληροφορίες για την διαγωνιστική διαδικασία παρέχονται από το Τμήμα Προμηθειών

Τηλ.:26823-60683 Email promithies.dimou.prevezas@gmail.com.

Πλήρες τεύχος δημοπράτησης αναρτάται στη ιστοσελίδα του Δήμου Πρέβεζας: http://www.dimosprevezas.gr/epixeiriseis/anadoxoi/prokirykseis-diagonismoi/

Για να δείτε την διακήρυξη του διαγωνισμού κάντε κλικ εδώ…            

Newsroom Efhmeris.gr

Ο Δήμος Δελφών προκήρυξε Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό, μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, αποκλειστικά βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή), για την επιλογή αναδόχου του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ», με εκτιμώμενη συνολική αξία 685.483,87 € (χωρίς ΦΠΑ).

Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιµο χώρο «ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί» της πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ.

Ο συστημικός αριθμός του διαγωνισμού στον ανωτέρω ψηφιακό χώρο του «ΕΣΗΔΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ» είναι 208449.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα έγγραφα της σύμβασης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

pwgopendata.eprocurement.gov.gr/actSearchErgwn/faces/active_search_main.jspx

—————–

Αναλυτικά…

Ο Δήμος Δελφών προκήρυξε Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό, μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., για την επιλογή αναδόχου του έργου με τίτλο «Κατασκευή Αθλητικού Κέντρου Παρνασσού», προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Κοινότητα Πολυδρόσου, σε χώρο όπου σήμερα υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, μεταξύ άλλων αναμένεται να γίνουν οι εξής εργασίες:

 • Στο υφιστάμενο κτίριο αποδυτηρίων προσθήκη κατ’ επέκταση ώστε να καλύπτονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αγώνων, με όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργικότητά τους.
 • Εκσκαφή του χώρου όπου ακολούθως θα κατασκευασθεί ο συνθετικός τάπητας στίβου (ταρτάν) μήκους 350,00 m και 6 διαδρομών. Επίσης, θα γίνει κατασκευή τάφρου απαγωγής ομβρίων ανάμεσα στο ταρτάν και το γήπεδο ποδοσφαίρου με κανάλι, το οποίο θα συνδεθεί με το υπάρχων αποστραγγιστικό σύστημα του γηπέδου.
 • Κατασκευή σκαμμάτων άλματος εις μήκος και βαλβίδων σφαιροβολίας και δισκοβολίας καθώς και μιας λίμνης με εμπόδια.
 • Καθαίρεση της υφιστάμενης περίφραξης και κατασκευή νέας μεταλλικής, θα διαχωριστεί ο χώρος των θεατών με των αθλητών, θα γίνει διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου των αποδυτηρίων, θα κατασκευαστούν ράμπες ΑμεΑ, θα γίνει τσιμεντόστρωση και διαγράμμιση θέσεων στάθμευσης

Η Αντιδήμαρχος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Αθηνά Χριστοδούλου, με δήλωσή της ευχαριστεί όλους όσοι εργάστηκαν ώστε το έργο να καταστεί ώριμο προς υλοποίηση, ολοκληρώνοντας τη σύνταξη των φακέλων με το σύνολο των απαραίτητων μελετών και εγκρίσεων, ενώ ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Παρνασσού, κ. Αθανάσιος Αδαμάκος, τονίζει τη σημασία που έχει για την περιοχή η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, καθώς θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε ντόπιους αλλά και επισκέπτες, σωματεία ή μεμονωμένους αθλητές, να αθλούνται στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Αθλητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1.123.287 ευρώ στον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Αθλητισμού, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Διαμαντόπουλο, την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024 στην Αθήνα.

Η έγκριση της χρηματοδότησης γίνεται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του Υπουργείου Αθλητισμού και αφορά σε δράσεις βελτίωσης αθλητικών εγκαταστάσεων, και πιο συγκεκριμένα τον Ηλεκτροφωτισμό του Γηπέδου Μεσολογγίου, προϋπολογισμού 459.372 ευρώ και την Ενίσχυση Κτηρίου Κερκίδων Αθλητικού Κέντρου Μεσολογγίου, προϋπολογισμού 663.915 ευρώ.

Η ένταξη του έργου με συνολικό προϋπολογισμό 1.123.287 ευρώ περιλαμβάνεται στο Υποπρόγραμμα Τομέα Αθλητισμού του ΤΠΑ 2021-2025, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 του ΥΠΑΙΘΑ και είναι μέρος του προϋπολογισμού ύψους 12.789.000€ για «Υποδομές στο τομέα αθλητισμού» σε 10 Δήμους της Ελλάδας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης τόνισε:

«Το Μεσολόγγι αποκτά ένα αναβαθμισμένο Αθλητικό Κέντρο, που θα αποτελέσει και πάλι κυψέλη αθλητισμού για την ευρύτερη περιοχή.

Στην ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο Ιεράς πόλης Μεσολογγίου, Σπύρο Διαμαντόπουλο, αναγνώρισα την ανάγκη πραγματοποίησης έργων βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και προτεραιοποίησα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας, την ένταξη τους στη χρηματοδότηση μέσα από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Σε έναν ιστορικό Δήμο, που προετοιμάζεται για τους επετειακούς εορτασμούς των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου, το σύγχρονο αθλητικό κέντρο θα αποτελέσει τόπο σημαντικών αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων».

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για τον Μεσολόγγι. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, που από την πρώτη μας συνάντηση δήλωσε πρόθυμος να σταθεί υποστηρικτής του οράματος μας για ένα Στάδιο ασφαλές και σύγχρονο για όλους του πολίτες του Δήμου μας.

Ευχαριστώ θερμά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αθλητισμού και του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

Ο Αθλητισμός και η Νέα Γενιά αποτελούν προτεραιότητα μας».

Υπεγράφη η σύμβαση για τις εργασίες προσβασιμότητας στην Β.Α. Ακρόπολη

Οι υπογραφές σε μια ακόμα παρέμβαση για την μετατροπή του Κάστρου σε Πάρκο Πολιτισμού μπήκαν σήμερα από το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, και τον ανάδοχο του έργου «Εργασίες προσβασιμότητας στη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ. Το έργο είχε προκηρυχθεί στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Το έργο αυτό είχε τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στα μέσα Γενάρη, λόγω των χρονικών περιορισμών που έχει για την ολοκλήρωσή του καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του δικτύου πεζοδρόμων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών, στην περιοχή του Κάστρου και η βελτίωση της πρόσβασης, μέχρι τη Νότια είσοδο της Ακρόπολης, μέσω ενός ομαλού πεζοδρόμου που επιτρέπει την κίνηση σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Το έργο εξασφαλίζει την περιπατητική επικοινωνία μέσω της Ανατολικής «βυζαντινής» πύλης της Ακρόπολης και τη σύντομη σύνδεση μεταξύ των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου, παρέχοντας καθολική προσβασιμότητα των επισκεπτών στα Οθωμανικά Λουτρά και στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη. Ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της Ακρόπολης, στη Βορειοανατολική Ακρόπολη σχεδιάζονται υπαίθριες διαδρομές που επιτρέπουν την πρόσβαση επισκεπτών, ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, στο κτήριο του Τζαμιού Ασλάν Πασά, στο παρακείμενο κτήριο του Μεντρεσέ, στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής αλλά και στο κτήριο της Εστίας.

Οι παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο της Βορειοανατολικής Ακρόπολης περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων διαδρομών- με σήμανση και για άτομα με προβλήματα όρασης- την ανακατασκευή καλντεριμιών για ομαλοποίηση των κλίσεών τους, τη συντήρηση υφιστάμενων διαδρομών και συνδέσεις με τις νέες διαδρομές. Στα σημεία κατακόρυφης σύνδεσης η πρόσβαση διασφαλίζεται μέσω μηχανικών μέσων ανάβασης, ενώ οι επεμβάσεις στους χώρους του Μεντρεσέ είναι ενσωματωμένες στη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, από την είσοδο της Νότιας πύλης έως την είσοδο του Τζαμιού Ασλάν, δημιουργείται διαδρομή ΑμεΑ σε ενιαία επίπεδη επιφάνεια, μέσα από την πύλη που καταλήγει στην εξωτερική διαδρομή ΑμεΑ στην πλατεία Γλυκήδων. Τοποθετείται αναβατόριο ανοιχτής πλατφόρμας, που οδηγεί στο επίπεδο της οριζόντιας αυλής μπροστά στον Μεντρεσέ.

Στρατηγική επιλογή

Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας σημείωσε ότι το Κάστρο  αποτελεί ένα τοποσήμο των Ιωαννίνων και ένα σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της ιστορίας του δήμου. «Με την ολοκλήρωση των πρώτων παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, καθώς κι αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν το Κάστρο θα αναβαθμιστεί σε ένα πάρκο Πολιτισμού αντάξιο της φήμης και της σημασίας του, τόσο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας, όσο και για την ανάπτυξη του τόπου μας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Το σύνολο των παρεμβάσεων που είχαν ενταχτεί στο «Πάρκο Πολιτισμού» με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκατομμύρια ευρώ είναι οι εξής:

Πρόκειται για τις ακόλουθες:

 • Δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών και αναβάθμισής τους για δυνατότητα επίσκεψης.
 • Ανάδειξη και προστασία του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων –Τζαμί Ασλάν Πασά- της ΒΑ Ακρόπολης.
 • Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων.
 • Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών.

Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση που αφορά στην πλατεία Γλυκήδων, υπογράφηκε το έργο της προσβασιμότητας, ενώ σε εξέλιξη είναι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών. Στο στάδιο της μελέτης, σε τελική φάση, βρίσκονται οι παρεμβάσεις που αφορούν το Ασλάν Πάσα, τον Μεντρεσέ και την Οθωμανική βιβλιοθήκη.

Με την ολοκλήρωση κι αυτών των μελετών θα έχει δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων που σχεδιάστηκαν και εντάχτηκαν προς χρηματοδότηση, αναβαθμίζοντας πλήρως την εικόνα του κάστρου.

Στο στάδιο της δημοπράτησης, περνά το έργο της αναβάθμισης του ταχυδιυλιστηρίου της Δεσφίνας με την έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων από τη Δημοτική Επιτροπή, χθες Πέμπτη 11 Ιουλίου.

Το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση ταχυδιυλιστηρίου Δεσφίνας», έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, με το ποσό των 500.000 ευρώ, στο «ΤΠΑ υποδομών και μεταφορών 2021-25» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη υποδομών και προστασία περιβάλλοντος (μικρά φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, ύδρευση-αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κλπ».

——————

Ένα σημαντικό έργο ύδρευσης για τη Δεσφίνα αλλά και τις γύρω περιοχές, αυτό της αναβάθμισης του ταχυδιυλιστηρίου της, περνά στο στάδιο της δημοπράτησης, καθώς στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, εγκρίθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτής.

Το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση του ταχυδιυλιστηρίου Δεσφίνας», έχει ενταχθεί,  -και εξασφαλισθεί γιαυτό-, χρηματοδότηση 500.000 ευρώ, στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης – «ΤΠΑ υποδομών και μεταφορών 2021-25», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη υποδομών και προστασία περιβάλλοντος (μικρά φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, ύδρευση-αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κλπ».

Η μελέτη  του έργου εκπονήθηκε από τη Δ/νση Υποδομών & Συντηρήσεων του Δήμου Δελφών, ενώ κύριος του έργου είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δ. Δελφών. Στόχος, με την υλοποίησή του, είναι η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Δεσφίνας και των γύρω περιοχών, η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, η ενεργειακή αναβάθμιση του διυλιστηρίου και η δραστική μείωση των βλαβών.

Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη και τη διενέργεια του διαγωνισμού, που θα εκκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εξέφρασαν ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δεσφίνας, κ. Ευστάθιος Μαντζώρος, ο Αντιδήμαρχος της Δ/νσης Υποδομών & Συντηρήσεων κ. Ιωάννης Βαρβάτος και ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Δ.Δελφών κ. Ιωάννης Μανανάς.

Ο Δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, με δήλωσή του τονίζει τη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου, «μία ακόμα σημαντική παρέμβαση στον τομέα της ύδρευσης, η οποία διασφαλίζει την ποιότητα αλλά και τη επάρκεια του νερού, μειώνοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υφιστάμενο δίκτυο», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, προσθέτοντας: «Δήμος και Δ.Ε.Υ.Α., παρά τα αντικειμενικά ζητήματα που υπάρχουν από την έλλειψη προσωπικού, καταφέρνουν με συνεργασία να δρομολογούν και να υλοποιούν ένα μεγάλο αριθμό έργων που βελτιώνουν συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής πραγματοποίησε αυτοψία στο εργοτάξιο καθώς σήμερα ο μετροπόντικας ολοκλήρωσε το πέρασμά του κάτω από την Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας

Αυτοψία στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου μεγάλου συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων υδάτων που αναμένεται να ενισχύει σημαντικά την αντιπλημμυρική προστασία της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και των όμορων Δήμων, πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το διατρητικό μηχάνημα (μετροπόντικας) που χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη, μόλις ολοκλήρωσε το εγκάρσιο πέρασμά του κάτω από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, κατευθυνόμενος πλέον προς την έξοδο στον Κηφισό ποταμό, μέσω του μεγάλου φρεατίου (Φ11) που κατασκευάζεται επί της οδού Πίνδου.

Όπως τονίζει ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς: «Σήμερα έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια περιοχή που μας δημιουργεί προβλήματα σε περιόδους βροχοπτώσεων. Η ολοκλήρωση του τεχνικά έργου, αναμένεται θα συμβάλει δραστικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων, προστατεύοντας επαρκώς τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση της Περιφέρειας Αττικής στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει προ 25ετίας, αλλά κόλλαγε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια είχε απενταχθεί. Απέναντι σε αυτή τη γραφειοκρατία εμείς θα απαντάμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έως τον Αύγουστο του 2025 το συγκεκριμένο έργο θα έχε παραδοθεί στους πολίτες.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση και περιμένουμε τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε τα έργα αυτά να χαρακτηρίζονται «μητροπολιτικά» προκειμένου να μπορούμε να προχωράμε σε κάθετες αδειοδοτήσεις, να προχωρούν οι απαλλοτριώσεις με διαδικασίες σαν αυτές που ίσχυαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να μην χάνονται μεγάλα χρονικά διαστήματα και τέλος να υπάρχει διαδικασία άπαξ προσφυγών έτσι ώστε να μην έχουμε αντιπλημμυρικά έργα κολλημένα επί 2, 3, 4 ή 5 χρόνια. Έχει ωριμάσει η σχετική συζήτηση και χαίρομαι γιατί η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εμείς θα απαντάμε με έργα σε κάθε γειτονιά».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου σημείωσε ότι: «Πρόκειται για ένα έργο που λύνει προβλήματα δεκαετιών στην περιοχή μας. Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, μέσα σε ένα τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας, το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς Η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα συνεχιστεί, σε όλα τα επίπεδα. Γίνονται έργα ουσίας».

Ο αγωγός, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του υφιστάμενου συλλεκτήρα Σ7 (περιοχή Αγία Μαρίνα), θα έχει συνολικό μήκος 1.213 μέτρων, με μεταβαλλόμενη διατομή από κυκλική σε ορθογωνική και πάλι κυκλική, λόγω των απαιτήσεων του υπεδάφους. Ειδικότερα, εκκινεί από τη διασταύρωση των οδών Σκρα και Σερρών, κινείται επί της Σκρα, Πλαστήρα, Τρωάδος και Θεσσαλονίκης (παράλληλη της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας) και στο τελικό του τμήμα πριν την εκβολή, διασχίζει εγκάρσια την Εθνική Οδό με μικροσήραγγα, περνά κάτω από την οδό Σοφούλη με ανοικτή εκσκαφή και καταλήγει στον Κηφισό ποταμό που είναι ο τελικός αποδέκτης των ομβρίων της περιοχής.

Η δαπάνη κατασκευής του έργου ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.398.944,06 ευρώ, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2021 – 2027» (με 2.950.341,97 ευρώ) και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (με 1.448.602,09 ευρώ). Η ολοκλήρωσή του αναμένεται σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, τέλη Αυγούστου του 2025.

Κατά την αυτοψία του στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου μεγάλου συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων υδάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Περιφερειάρχη Αττικής συνόδευσαν η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Έλενα Ράπτη, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κύρκος, ο προϊστάμενος Οδοποιίας Βαγγέλης Μπακογιώργος και οι επιβλέποντες του έργου, Ά. Μουρελάτου και Ν. Μπαρτζούκας.

Ένα καινοτόμο δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας αέρα που αποτελείται από έξυπνα… παγκάκια αναπτύσσεται στην Αττική, μέσα από το έργο Faircity, για το οποίο συνεργάζονται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν πέντε έξυπνα παγκάκια σε δήμους της Αττικής. Ήδη έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη και το πρώτο πιλοτικό παγκάκι έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Η εγκατάσταση των υπόλοιπων τεσσάρων αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024.

Το έργο Faircity συνδυάζει την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα σε τοπικό επίπεδο με την ενημέρωση των πολιτών και την παροχή υπηρεσιών έξυπνης πόλης. Η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αττική και οι ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες οδηγούν συχνά σε υψηλά επίπεδα αέριας ρύπανσης. Οι σύγχρονες στρατηγικές για το περιβάλλον και την αειφορία έχουν θέσει νέους στόχους και τεχνικές για την παρακολούθηση της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Στα έξυπνα παγκάκια έχουν ενσωματωθεί αισθητήρες για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα μέσα από τη συνεχή μέτρηση οκτώ ρύπων που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου: σωματίδια PM 1, 2.5 και 10, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου, όζον και διοξείδιο του θείου. Επίσης, στις δύο οθόνες που διαθέτουν, προβάλλονται πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση και για έκτακτα γεγονότα, αλλά και ενημερώσεις από τους δήμους, με στόχο την αλληλεπίδραση με τους πολίτες. Τέλος, τα παγκάκια περιλαμβάνουν πρίζες φόρτισης αμαξιδίων ΑΜΕΑ με τη βοήθεια δωρεάν εφαρμογής, δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο και πρίζες φόρτισης κινητών τηλεφώνων. Τα παγκάκια είναι ενεργειακά αυτόνομα μέσω του ενσωματωμένου φωτοβολταϊκού.

Οι δήμοι στους οποίους τοποθετούνται τα έξυπνα παγκάκια έχουν μεικτές δραστηριότητες. Περιλαμβάνουν στα όριά τους κύριους δρόμους με υψηλή κυκλοφορία, χώρους πρασίνου, πυκνοδομημένες γειτονιές, εμπορικές και βιομηχανικές χρήσεις, άρα τις κύριες πηγές ανθρωπογενούς ρύπανσης του λεκανοπεδίου της Αττικής. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονική υπεύθυνη του έργου και διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ Βασιλική Ασημακοπούλου, οι θέσεις που τα παγκάκια τοποθετούνται πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, «να είναι σε περιοχή με μείγμα δραστηριοτήτων και σχετικά μακριά από πολύ μεγάλες πηγές ρύπανσης, όπως μεγάλες οδικές αρτηρίες, ώστε να μας δίνουν μια όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της ποιότητας του αέρα για την τοπική περιοχή». Επίσης, το ύψος μέτρησης του αέρα γίνεται στα 2,5 μέτρα περίπου, «ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε την έκθεση των ανθρώπων στις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις ρύπων και το ρίσκο για τη δημόσια υγεία».

Στόχος του συγκεκριμένου δικτύου είναι να μετρήσει «με μεγαλύτερη ακρίβεια την επίδραση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στην τοπική ποιότητα αέρα, για να εκτιμήσουμε και την επίδραση στην υγεία», όπως προσθέτει η κ. Ασημακοπούλου. Αυτός ο τοπικός χαρακτήρας, αλλά και η αλληλεπίδραση με τους πολίτες είναι που διαφοροποιούν τους συγκεκριμένους αισθητήρες από το επίσημο δίκτυο αισθητήρων ποιότητας αέρα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες πρωτοβουλίες παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η ερευνητική υποδομή PANACEA.

Το έργο Faircity, στο οποίο συμμετέχει και η Ελληνική Εταιρεία Καινοτομίας «Energy4Smart», χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 στο πλαίσιο της δράσης «Συνέργειες έρευνας και καινοτομίας στην Περιφέρεια Αττικής». Η ολοκλήρωσή του αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2024, ωστόσο οι αισθητήρες θα συνεχίσουν τις μετρήσεις για όσο διάστημα το Αστεροσκοπείο και οι συνεργαζόμενοι δήμοι μπορούν να υποστηρίξουν τη συντήρησή τους. Πρόθεση των ερευνητών είναι, εξάλλου, η τοποθέτηση τέτοιων σταθμών σε ακόμα περισσότερους δήμους της Αττικής για την επέκταση του δικτύου και των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το νέο δίκτυο ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας θα εξυπηρετεί περισσότερους από 150.000 κατοίκους

Με το νέο δίκτυο ύδρευσης σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα και Αιτωλοακαρνανία θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι, δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου: «Κατασκευή έργων ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας», η οποία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 5.07.2024, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δημαρχείο της Λευκάδας.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί μια από τις καίριες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης σε 3 Περιφέρειες, 4 Περιφερειακές Ενότητες, 6 Δήμους και 27 Οικισμούς.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πρόσθεσε: «Η σύμβαση που υπογράφουμε, σήμερα, στη Λευκάδα, για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου ύδρευσης συνιστά μία ακόμη εμβληματική πρωτοβουλία στο πεδίο της βέλτιστης διαχείρισης και της ορθολογικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.

Ένα νευραλγικό πεδίο εξαιτίας τόσο της ραγδαίας μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών, όσο και των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών που απορρέουν από τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς».

Στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνης Κοτσώνης, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος δήλωσε:

«Με την κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει τέλος στο «μαρτύριο της σταγόνας», το οποίο υπέμεναν για πολλά χρόνια οι κάτοικοι των περιοχών της Πρέβεζας, της Άρτας και της Λευκάδας.

Ειδικά για τη Λευκάδα, το πρόβλημα της υδροδότησης είναι διαχρονικό και γίνεται ακόμα πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου εξαιτίας του τουρισμού υπάρχει αυξημένη κατανάλωση. Συνεχείς και πολύωρες διακοπές νερού δοκιμάζουν τις μέρες αυτές τις αντοχές ντόπιων και επισκεπτών.

Το νέο δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο υδραγωγείο, προσφέροντας ορθολογική διανομή του νερού μεταξύ των οικισμών και καλή ποιότητα πόσιμου ύδατος, σε περισσότερους από 150.000 κατοίκους των περιοχών αυτών για περίοδο 40 ετών.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο έργο έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς με το νέο δίκτυο μεταφοράς νερού θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες που παρουσιάζουν τα υφιστάμενα δίκτυα, εξασφαλίζοντας σημαντικές ποσότητες υδάτινων πόρων, οι οποίες σήμερα σπαταλώνται άσκοπα. Ακόμα, με την κατασκευή του, προσβλέπουμε στην εξάλειψη των προβλημάτων ρύπανσης που παρατηρούνται σε πηγές υδροληψίας που λειτουργούν αυτή τη στιγμή.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πέραν των άλλων, στόχος μας είναι και η αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων των πιο απομακρυσμένων από την πρωτεύουσα περιοχών, προφέροντας βελτιστοποιημένη κάλυψη των αναγκών τους. Η σημερινή υπογραφή είναι ακόμη μια απόδειξη ότι βρισκόμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους».

————————–

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα:

Η σύμβαση που υπογράφουμε, σήμερα, εδώ, στη Λευκάδα, για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου ύδρευσης συνιστά μία ακόμη εμβληματική πρωτοβουλία στο πεδίο της βέλτιστης διαχείρισης και της ορθολογικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.

Ένα νευραλγικό πεδίο εξαιτίας τόσο της ραγδαίας μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών, όσο και των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών που απορρέουν από τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Συνεπώς, ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζουμε, με επιστημονικά κριτήρια, και εφαρμόζουμε, με συνέπεια, ένα συγκροτημένο σχέδιο υλοποίησης έργων ύδρευσης, φραγμάτων, αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους.

Σχέδιο που υποστηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη και τονώνει την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί μια από τις καίριες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

 • Το συγκεκριμένο έργο, με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 142 εκατ. ευρώ, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή.
 • Και αυτό γιατί το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς πόσιμου νερού από τις πηγές Αγ. Γεωργίου αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων περιοχών.
 • Παράλληλα, διαπιστώνονται προβλήματα διαρροών λόγω διάβρωσης, και παρατηρείται μη ορθολογική διανομή του διαθέσιμου νερού στους οικισμούς.
 • Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού 104 χιλιομέτρων, από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου μέχρι τη Λευκάδα.
 • Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης σε 3 Περιφέρειες, 4 Περιφερειακές Ενότητες, 6 Δήμους και 27 Οικισμούς!
 • Θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι.
 • Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών υδατικών αναγκών των εξυπηρετούμενων περιοχών και η μείωση της υπεράντλησης νερού από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδατικών συστημάτων της περιοχής του έργου.
 • Το έργο έχει δημοπρατηθεί, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οι σχετικές αποφάσεις υπεγράφησαν στις 14 και 18 Ιουνίου 2024.

Εγκρίθηκε η κατακύρωσή του, ολοκληρώθηκε ο προ-συμβατικός έλεγχος, ενημερώθηκε η Βουλή των Ελλήνων, κοινοποιήθηκε – στην Ανάδοχο Εταιρεία ΤΕΡΝΑ – η απόφαση κατακύρωσης, έγινε η πρόσκληση για υπογραφή της σύμβασης, και σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση, αυτή να υπογράφεται.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων 36 μήνες είναι για κατασκευαστικές εργασίες και 4 μήνες είναι η δοκιμαστική λειτουργία.

Μετά την βεβαίωση περαίωσης, τη λήξη, δηλαδή, της δοκιμαστικής περιόδου, ο ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το έργο για 36 μήνες.

Είμαστε βέβαιοι ότι η ΤΕΡΝΑ θα παραδώσει έγκαιρα, ίσως και ταχύτερα, ένα ακόμη ποιοτικό έργο, όπως – με συνέπεια – πράττει.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εφαρμόζουμε, με μεθοδικότητα και στοχο-προσήλωση, το πρόγραμμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ανθεκτικών και βιώσιμων υποδομών.

Υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, ενδυναμώνουν την ελληνική περιφέρεια, και – εν τέλει – ισχυροποιούν πολύπλευρα την πατρίδα μας.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας