Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

12 Απριλίου, 2024 09:53

Search
Close this search box.
ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΡΓΑ

Ολοκληρώθηκε η ολική ανάπλαση του πάρκου της παλαιάς Πυροσβεστικής στη Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Στο σημείο υλοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες, οι οποίες περιλάμβαναν εργασίες ενίσχυσης του ήδη υπάρχοντος πρασίνου, αναβάθμιση των υποδομών του πάρκου, αλλά και τη δημιουργία μια νέας σύγχρονης και ασφαλούς παιδικής χαράς.

Ειδικότερα, στο πάρκο τοποθετήθηκαν ξύλινες περιφράξεις, φυτεύτηκαν νέα καλλωπιστικά φυτά, ο φωτισμός ενισχύθηκε με νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, εγκαταστάθηκε νέος σύγχρονος αστικός εξοπλισμός, τοποθετήθηκαν όργανα γυμναστικής για την άθληση των πολιτών, τραπεζοπάγκοι, παγκάκια, ένα ενεργειακό παγκάκι με ηλιακό πάνελ, ένα παγκάκι με σκέπαστρο, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί κωδικοί QR που παραπέμπουν στην τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας (www.visitermionida.gr), ένα κιόσκι, ένας τραπεζοπάγκος με σκάκι και ένα τραπέζι Πινγκ – Πονγκ.

Στον χώρο τοποθετήθηκαν όργανα παιδικής χαράς, διεθνών ευρωπαϊκών προτύπων (ξύλινες κούνιες για νήπια και παιδιά, χωροδικτύωμα, παιδικά παιχνίδια) και αντικραδασμικό δάπεδο.

Ο χώρος πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας ως προς τα υλικά, την προσβασιμότητα και την χρηστικότητα για άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ).

Το έργο εντάσσεται στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» για τα έτη 2021 – 2022 του  «Πράσινου Ταμείου» και η χρηματοδότησή του ανήλθε στο ποσό των 170.984€.

Το νέο Πάρκο είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους κατοίκους και τα παιδιά του Κρανιδίου και όλης της Ερμιονίδας.

Ως απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η οικονομική ύφεση και ο αντίκτυπος της πανδημίας, το RURBANIVE αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, υποστηριζόμενες από εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, στοχεύει όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες ανισότητες αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για όλους. Στον πυρήνα του βρίσκεται η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας η οποία λειτουργεί ως κόμβος πειραματισμού, καινοτομίας και συνδημιουργίας, ενισχύοντας αμφίδρομες συνέργειες πόλης-αγροτικής περιοχής δίνοντας πρόσβαση σε καινοτομίες (RUral-Urban enablers) σε έξι τομείς που ευνοούν τις αμφίδρομες συνέργειες αστικού-αγροτικού χώρου…

————————-

Το «ταξίδι» του προς τη δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα στον αγροτικό και τον αστικό κόσμο ξεκίνησε επίσημα το έργο «RURBANIVE», με τη συμμετοχή 17 εταίρων από όλη την Ευρώπη υπό το συντονισμό του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 5.495.530 ευρώ και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας, επιδιώκει να φέρει επανάσταση στη δυναμική μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών μέσω τεχνολογιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και καινοτόμων στρατηγικών, εμπλέκοντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων, πολίτες, δημόσιες αρχές, και φορείς χάραξης πολιτικών.

Ως απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η οικονομική ύφεση και ο αντίκτυπος της πανδημίας, το RURBANIVE αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, υποστηριζόμενες από εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, στοχεύει όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες ανισότητες αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για όλους.

Στον πυρήνα του βρίσκεται η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας η οποία λειτουργεί ως κόμβος πειραματισμού, καινοτομίας και συνδημιουργίας, ενισχύοντας αμφίδρομες συνέργειες πόλης-αγροτικής περιοχής δίνοντας πρόσβαση σε καινοτομίες (RUral-Urban enablers) σε έξι τομείς που ευνοούν τις αμφίδρομες συνέργειες αστικού-αγροτικού χώρου:

 • Βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και συντόμευση των αλυσίδων αξίας (προς την κλιματική ουδετερότητα)
 • Αποκατάσταση οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας (διατήρηση οικοσυστημάτων)
 • Κυκλική οικονομία (ποιότητα περιβάλλοντος)
 • Εμπλοκή χρηστών, ενδυνάμωση, κοινωνική και εδαφική ευαισθητοποίηση (κοινωνική ευημερία, θέσεις εργασίας και επέκταση στην ύπαιθρο και προοπτικές ανάπτυξης)
 • Πρόσβαση και προβολή στον πολιτισμό, το τοπίο και την κληρονομιά
 • Βελτιωμένη κινητικότητα
 • Co-creation Labs με τεχνολογικές καινοτομίες

Κατά τη διάρκεια του έργου, θα υλοποιηθούν επτά εργαστήρια αγροτικής-αστικής συν-δημιουργίας (Rural-Urban Co-creation Labs), σε διαφορετικά γεωγραφικά και κοινωνικο-πολιτισμικά πλαίσια.

Δύο από αυτά θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα: ένα στο νησί της Μήλου, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση των οικοσυστημάτων με τη γεωργία και ένα στα Τρίκαλα, που θα εστιάσει σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από τα δημόσια μέσα μεταφοράς και θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του πολιτιστικού τουρισμού.

Το εργαστήριο στη Νότια Αυστρία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μεταφοράς πόρων από τις αγροτικές περιοχές και την οικονομική στασιμότητα, εστιάζοντας κυρίως στην κυκλική βιοοικονομία και στη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το εργαστήριο στο Suchdol της Πράγας θα στοχεύσει στη βελτίωση των logistics, μέσω δράσεων που επικεντρώνονται στην συντόμευση των αλυσίδων αξίας (value chains), στην καλλιέργεια της αφοσίωσης των χρηστών και την αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Η επαρχία Μπούργκος στην Ισπανία θα είναι επίσης μια από τις τοποθεσίες των εργαστηρίων συν-δημιουργίας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερήμωσης της υπαίθρου και τη διατήρηση του πολιτιστικού τουρισμού.

Το εργαστήριο που θα υλοποιηθεί στην πόλη του Lemgo (Γερμανία), θα ασχοληθεί με το ζήτημα των μετακινήσεων προς την εργασία, και την ανάδυση επιχειρηματικών ευκαιριών, ενώ το εργαστήριο στον δήμο Kedainiai στη Λιθουανία θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την μειωμένη καινοτομία, τη θεσμική γραφειοκρατία και να προωθήσει την υιοθέτηση μιας περιφερειακής προοπτικής με επίκεντρο την πόλη.

Ένα «Community Store» που προωθεί τις συνέργειες

Το RURBANIVE στοχεύει να παρέχει τις απαιτούμενες τεχνικές και οικονομικές λύσεις, καλύπτοντας μια αντιπροσωπευτική ποικιλία ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών για τη διευκόλυνση του σχεδιασμού πλαισίων θετικής διακυβέρνησης και πολιτικών παρεμβάσεων για τις αγροτικές κοινότητες.

Υποστηριζόμενοι από τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, οι τελικοί χρήστες μπορούν να συν-σχεδιάσουν, να συν-δημιουργήσουν και να αλληλεπιδράσουν με άλλους, αναδιαμορφώνοντας την επικρατούσα κατάσταση, μετατρέποντας εναλλακτικές ιδέες και ευκαιρίες σε πραγματικότητα.

Ο ψηφιακός χώρος του «Community Store» που πρόκειται να δημιουργηθεί, θα ενσωματώσει αυτές τις καινοτομίες μαζί με το «Community of Practice Suite», διευκολύνοντας τις αγροτικές και αστικές κοινότητες να δημιουργήσουν ισχυρές συνέργειες μέσω της διαδικτυακής αλληλεπίδρασης, του διαλόγου, της συνεργασίας και της συμμετοχής ενδιαφερομένων αγροτικών-αστικών φορέων. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να αξιολογήσουν αποτελεσματικότερα τις μεθόδους και τα μελλοντικά σενάρια που συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη συνεργειών και συστάσεων.

Ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, συντονιστής του έργου και Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, σημειώνει: «Είναι μεγάλη τιμή για το ΕΠΙΣΕΥ να συντονίζει το RURBANIVE, ένα ερευνητικό έργο που στοχεύει τόσο στην κοινωνική όσο και στην τεχνολογική καινοτομία. Η κοινοπραξία του RURBANIVE οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι αγροτικές περιοχές θα επωφελούνται από την τεχνολογική πρόοδο και δεν θα μένουν πίσω, υιοθετώντας και προσαρμόζοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στην δική τους πραγματικότητα. Η ισορροπία αυτή είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Με μια επιτυχημένη εναρκτήρια εκδήλωση και με όλους τους εταίρους να δεσμεύονται στους στόχους του έργου με αφοσίωση, όραμα και σχέδιο, ξεκινάμε δυναμικά μια πορεία που θα φέρει πιο κοντά την ύπαιθρο στις νέες τεχνολογίες».

Η εναρκτήρια συνάντηση του RURBANIVE πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2024 στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας 17 εταίρους από 8 διαφορετικές χώρες. Στην κοινοπραξία των εταίρων συμμετέχουν οι: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) που έχει τον ρόλο του συντονιστή του έργου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (AUA), Fundación CARTIF, RISE Research Institute of Sweden, Foodscale Hub (FSH), European Association for Innovation in Local Development (AEIDL), Czech University of Life Sciences Prague (CZU), Alchemia-nova research and innovation (ANRI), AgriFood Lithuania (AFL), IMERYS, The Lisbon Council for Economic Competitiveness and Social Renewal (LC), Δήμος Τρικκαίων (e-trikala), Kedainiai District Municipality (KDM), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (SAR), Innovation Campus Lemgo (ICL), Partnership for Rural Europe (PREPARE) και BioBASE.

Για να μάθετε περισσότερα για το έργο RURBANIVE επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://rurbanive-project.eu/ και ακολουθήστε  στα social media:

Project Coordinator Δρ. Άγγελος Αμδίτης

*Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ)

Ανοιχτός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, από τον Δήμο Ελασσόνας, για την επιλογή αναδόχου του έργου «Ανακαίνιση Γραφείων ΚΕΠ», προϋπολογισμού 190.278 ευρώ, με ΦΠΑ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά σε εργασίες αναβάθμισης των συνολικών υποδομών όλων των ΚΕΠ του Δήμου Ελασσόνας (Ελασσόνας, Λιβαδίου, Τσαριτσάνης, Βερδικούσιας, Σαρανταπόρου, Κρανέας, Μεσοχωρίου), βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και μέσω αντίστοιχων εργασιών, σε μια ενιαία εταιρική εικόνα, με νέο λογότυπο, ανακαινίσεις δαπέδων, φωτιστικών σωμάτων, εγκατάσταση επιγραφών, επίπλωσης, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑμεΑ κ.α..

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα, ολοκληρώθηκε και ο συνολικός εκσυγχρονισμός στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των ΚΕΠ (Η/Υ, εκτυπωτικά μηχανήματα, δίκτυα κλπ).

«Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα Άτομα με Αναπηρία, τους πολίτες που δεν έχουν ενισχυμένες ψηφιακές δεξιότητες, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στον μετασχηματισμό των ΚΕΠ. Οι ανακαινίσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα ΚΕΠ σκοπό έχουν την καλύτερη λειτουργία τους και την καλύτερη προσβασιμότητα όλων», δήλωσε ο δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας.

Τα ΚΕΠ, όπως πρόσθεσε, «είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες μας, καθώς πλέον διεκπεραιώνουν 1057 διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης ενώ παρέχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης με φυσική παρουσία, βιντεοκλήση και ψηφιακές αιτήσεις μέσω του gov.gr. Στόχος των ΚΕΠ είναι να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όχι μόνο προς τους πολίτες αλλά και προς τις επιχειρήσεις. Η διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών από τα ΚΕΠ απαιτούν συνεχείς επενδύσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές, εκπαίδευση προσωπικού κ.α. και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με κάθε μέσο».

Σε εκ νέου κατασκευή των δύο πεζογεφυρών στο Μουσείο Τσιτσάνη και στα Κουτσομύλια, στον Ληθαίο ποταμό, προχωρά ο Δήμος Τρικκαίων. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νίκος Σακκάς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 4/4, προχωρούν η κατεδάφιση και εκ νέου κατασκευή των δυο συγκεκριμένων γεφυρών, με βάση τη λύση που δόθηκε.

Συγκεκριμένα, έγινε αποδεκτή από την αρμόδια υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης η τροποποίηση της μελέτης για την αναβάθμιση των 13 γεφυρών της πόλης, οπότε πλέον άνοιξε ο δρόμος για να υλοποιηθεί ένα έργο που αφορά τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Όπως υπενθυμίζει ο Δήμος, το έργο για τις γέφυρες της πόλης έχει ήδη ξεκινήσει με τη γέφυρα πρώην ΚΤΕΛ, όπου από το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 τοποθετούνται υποστηρίγματα για να αρχίσει η διαδικασία συντήρησης.

Συνολικά το έργο είχε προϋπολογισμό 3.300.000€ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ο πλήρης τίτλος είναι «Παρεμβάσεις βελτίωσης του δημόσιου χώρου στον Δήμο Τρικκαίων – Υποέργο 4: Επεμβάσεις (επισκευή, ενίσχυση, ανακατασκευή) όλων των γεφυρών του Ληθαίου ποταμού εντός της πόλης των Τρικάλων με σκοπό τη στατική τους αποκατάσταση και την αισθητική τους αναβάθμιση».

Στο Αγρίνιο, ένα κεντρικό κομμάτι  του κέντρου της πόλης, απέκτησε σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο κυκλοφορίας, μετά την ολοκλήρωση έργων ανάπλασης.

Ο Δήμος έδωσε στην κυκλοφορία έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας την οδό Μαβίλη, που μετά τις παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας, διαθέτει υπόγεια σύγχρονα δίκτυα, φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης και πεζοδρόμια.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Αγρινίου «Με τις παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας, στον δρόμο που χαρακτηρίζεται ήπιας κυκλοφορίας, αναβαθμίστηκε ένα κεντρικό κομμάτι της πόλης».

Σε συνδυασμό με την κατασκευή των δύο κυκλικών κόμβων, στη συμβολή της οδού Μαβίλη με την οδό Κυριαζή και στη συμβολή των οδών Παπαφώτη, Καλλέργη, Δεληγιώργη και Δαγκλή δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο κυκλοφορίας στο κέντρο του Αγρινίου.

 «Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την καθημερινότητα των Αγρινιωτών ολοκληρώθηκε και δόθηκε σε κυκλοφορία. Πρόκειται, όχι μόνο για ένα σύγχρονο έργο αλλά για μια παρέμβαση που δίνει νέα ταυτότητα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή. Στην ίδια περιοχή αναβαθμίζουμε τα σχολικά κτίρια, κατασκευάσαμε δύο κυκλικούς κόμβους και δημιουργούμε ζώνη περιπάτου και ασφαλούς μετακίνησης πεζών και οδηγών», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου

Στο έργο με ακρωνύμιο Streets for Citizens του Προγράμματος Interreg Euro-MED, συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το έργο  που ξεκίνησε την 01/01/2024  θα  διαρκέσει 33 μήνες. Συμμετέχουν 10 εταίροι και συντονιστής είναι ο φορέας “The Public Service Company JS Ptui”.

Αντικείμενο του, είναι η υιοθέτηση πρακτικών «τακτικής πολεοδομίας», (tactical urbanism), μέσω καινοτόμων λύσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις και τον μετριασμό των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα αστικά κέντρα.

Οι καλές πρακτικές «τακτικής πολεοδομίας» προβλέπεται να δοκιμασθούν μέσω πιλοτικών εφαρμογών κατόπιν διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού σε 7 Δήμους: Ptuij (Σλοβενία), Portalegre (Πορτογαλία), Center Sarajevo (Σερβία), IX Roma (Ιταλία), Λάτσιων (Κύπρος), Ιωαννιτών (Ελλάδα), Utebo (Ισπανία).

Στις 20 και 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν στη Σαραγόσα της Ισπανίας, οι  εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης, όπου από τον Δήμο Ιωαννιτών συμμετείχε η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος & Ενεργειακών Θεμάτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας και Υπεύθυνη του Έργου,  Άννα Αθανασίου.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από εθνικούς πόρους, ενώ έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.495.745 €. Ο προϋπολογισμός για το Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στο ποσό των 231.550 € εκ των οποίων το ποσό των 100.000 € αφορά στην πιλοτική εφαρμογή των επεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον.

Έρευνα για τη συμπεριφορά κινητικότητας σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές πραγματοποιεί ο δήμος Ρεθύμνης, θέτοντας στη διάθεση των δημοτών σχετικό ερωτηματολόγιο. Στόχος της δράσης είναι η προώθηση βιώσιμων μετακινήσεων κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «SMARTA- NET», στην οποία ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως πόλη-φάρος (Lighthouse City).

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Βιώσιμης Κινητικότητας και στο Μακροπρόθεσμο Όραμα για τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού δικτύου τοπικών αρχών – δήμων, επαρχιών και περιφερειών που θα ανταλλάσουν εμπειρίες, καλές πρακτικές και θα συνεργάζονται προκειμένου να συμπεριληφθούν στο σύγχρονο κυκλοφοριακό σχεδιασμό, λύσεις για τη βελτίωση των μετακινήσεων των κατοίκων των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών.

Με αυτό το πνεύμα λοιπόν, ο δήμος Ρεθύμνης καλεί τις πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια επέκτασης των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας στην ύπαιθρο, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που είναι προσβάσιμο μέσω του συνδέσμου:

 https://qualtricsxmqmn4sbtxy.qualtrics.com/…/SV… ή κάνοντας σάρωση του QR code. Η διαδικασία είναι απλή, οι ερωτήσεις είναι κατανοητές και ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι λίγος.

Παρεμβάσεις για την ολοκληρωμένη αστική αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση εξοπλισμού κοινόχρηστου χώρου στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

O Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης διακηρύσσει ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ για την μικτή σύμβαση προμήθειας/υπηρεσίας «Παρεμβάσεις για την ολοκληρωμένη αστική αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση εξοπλισμού κοινόχρηστου χώρου στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης»

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των (251.355,81 €) συμπεριλαμβανομένου ποσό ΦΠΑ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για τo έτος 2024 στον Κ.Α. 64.7135.0020 Κριτήριο ανάθεσης της Σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, για την συνολική προκηρυχθείσα ποσότητα όλων των υπό προμήθεια

ειδών.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται από την ημερομηνία ανάρτησης του υπογεγραμμένου από τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνητικού στο ΚΗΜΔΗΣ και εως 31/12/2024

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr. (Α/Α διαγωνισμού : 347506

 • Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών: 29/3/2024, ώρα 15:00 π.μ.
 • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 15/4/2024 ώρα15:00 μ.μ.

Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής. και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.-Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr).

Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης, κατατίθεται από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς (προσφέροντες), εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ποσού 4.054,13€ ποσό που καλύπτει το 2% της εκτιμώμενης αξίας του προϋπολογισμού χωρίς Φ.Π.Α.

—————-

Πληροφορίες όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Δημαρχείο Ελληνικού -Αργυρούπολης, Δ/νση: Κύπρου 68 ΤΚ 16410 Αργυρούπολη Τηλ.:213.2018708, e-mail: promithies@ellinikoargyroupoli.gr. Η διακήρυξη θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Επίσης το κείμενο της διακήρυξης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου στη διεύθυνση https://www.elliniko-argyroupoli.gr στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΚΗΜΔΗΣ), ενώ η παρούσα θα αναρτηθεί και στην διαδικτυακή εφαρμογή Διαύγεια στον ιστότοπο http://et.diavgeia.gov.gr/., και σε 2 εφημερίδες.

Για να δείτε την διακήρυξη κάντε κλικ εδώ…         

Τη σύμβαση του έργου «Προσαρμογή λειτουργούντων Δημοτικών βρεφικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.99/2017», υπέγραψε την Πέμπτη 28 Μαρτίου, η δήμαρχος Σερρών, Βαρβάρα Μητλιάγκα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας,

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 760.000 ευρώ και αφορά τη βελτίωση των υποδομών 12 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Σερρών για την αδειοδότηση τους. Η αποπεράτωση του έργου θα γίνει εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

«Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου, η οποία έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έχουμε ολοκληρώσει ό,τι εκκρεμότητες υπήρχαν για να μπορέσουμε με τον ανάδοχο της εταιρείας, να υπογράψουμε και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Ειδικά, όσον αφορά τα σχολεία, ως δημοτική αρχή μας ενδιαφέρει πολύ γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών», δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης η δήμαρχος Σερρών.

Πρόγραμμα αναβάθμισης πεζοδρομίων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων της πόλης υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προσβασιμότητα σε όλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων του δήμου, από την αρχή του έτους και μέχρι τις 10 Μαρτίου, έχουν αναβαθμιστεί και ανακατασκευαστεί πεζοδρόμια συνολικής έκτασης 4.951 τ.μ., έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση 3.410 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων και πλατειών και έχει γίνει άρση επικινδυνότητας πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων, έκτασης 1.026 τ.μ, με τοπικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικά:

Ως προς την αναβάθμιση-ανακατασκευή πεζοδρομίων:

 • Οδός Δικαιάρχου: Ολοκληρωμένα: 584 τ.μ. Υπόλοιπο προς ολοκλήρωση: 381 τ.μ. Το έργο σε εξέλιξη.
 • Οδός Σοφοκλέους: Ολοκληρωμένα: 1.245 τ.μ. Υπόλοιπο προς ολοκλήρωση: 190 τ.μ. Το έργο σε εξέλιξη.
 • Οδός Φαίδρου: Ολοκληρωμένο έργο: 249 τ.μ.

Ως προς την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων-πλατειών:

 • Οδός Κάλβου: Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου και πεζοδρομίων: 2.750 τ.μ. (στο πλαίσιο του έργου της «Ανάπλαση των οδών Κάλβου και Δέγλερη»). Το έργο σε εξέλιξη.
 • Οδός Ι. Πάγκα: Διαπλάτυνση πεζοδρομίου: 160 τ.μ. Το έργο σε εξέλιξη.
 • Πλατεία Αγίας Ειρήνης: Ανάπλαση πλατείας (1η φάση): 370 τ.μ. (στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου»). Το έργο σε εξέλιξη.

Στη συντήρηση και επισκευή σχολικών αύλειων χώρων προχωρά ο Δήμος Χερσονήσου, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δ. Μπάτση και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Όπως ενημερώνει ο Δήμος, πρόκειται για τη σύμβαση του 2ου υποέργου της πράξης «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ», συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 175.000 ευρώ.

Το έργο αφορά σε αποκατάσταση υφιστάμενων δαπέδων των αύλειων χώρων, χρωματισμούς περιφράξεων και κατασκευή στεγάστρων από αλουμίνιο.

Οι εργασίες, που θα καλύψουν ανάγκες συντήρησης και επισκευής σχολικών κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χερσονήσου, θα διαρκέσουν 12 μήνες. Η επίβλεψη θα πραγματοποιηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χερσονήσου, η οποία συνέταξε και τη σχετική μελέτη.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Δύο ισχυρούς πόλους περιβαλλοντικής, τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σχεδιάζει να δημιουργήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον ορεινό και ημιορεινό όγκο της αλλά και στον παραθαλάσσιο χώρο της ακτής του Στρυμονικού Κόλπου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Περιφέρειας, ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη, όπου υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης στους τομείς του ορεινού και του ημιορεινού τουρισμού, με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα τόξο περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και με πόλους έλξης διεθνούς εμβέλειας. Μια ακόμη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος της ακτής του Στρυμονικού Κόλπου, σε έναν τόπο με αυξημένες αναπτυξιακές δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, που συνδέεται με δύο πολιτιστικούς πόρους διεθνούς εμβέλειας, βόρεια με την Αμφίπολη και νότια με το Άγιον Όρος.

Τις παραπάνω δράσεις που αφορούν σε μη αστικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ. Στις δύο ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις θα συμμετέχουν οι Δήμοι Δίου – Ολύμπου, Βέροιας, Ηρωϊκής πόλης Νάουσας, Έδεσσας, Αλμωπίας, Παιονίας, Κιλκίς, Σιντικής, Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Βόλβης και Αριστοτέλη.

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι κάθε μία από τις δύο ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές θα διοικείται από μια Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιολόγησης στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι της περιοχής, ένας θεματικός αντιπεριφερειάρχης και τοπικοί φορείς. Επίσης ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας θα έχει το ρόλο του Συντονιστή Φορέα. Η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας θα αναλάβει την πρόσκληση, υποβολής των στρατηγικών, την αξιολόγηση και έγκρισή τους, τις προσκλήσεις υποβολής και την αξιολόγηση των προτάσεων έργων, στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.

Στη δεύτερη συνεδρίαση για τις νέες προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι για τις περιπτώσεις οι Δήμοι που δεν είναι δυνατόν να εκπονήσουν μόνοι τους οριστικές μελέτες, θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ τόσο για τη μελέτη όσο και για την κατασκευή των έργων, στις κατηγορίες των έργων που αυτό είναι εφικτό.

Παρουσία, τέλος, των εκπροσώπων των δώδεκα δήμων που συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», ο κ. Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τα νέα στοιχεία και τη δομή του προγράμματος. Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι ο στόχος του νέου προγράμματος είναι να υλοποιηθεί τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο σε κάθε έναν από τους δήμους που συμμετέχουν σε αυτό. «Έχουμε συγκεντρώσει πολλά προτεινόμενα έργα από τους 12 Δήμους. Μελετήσαμε τις προτάσεις όλων και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο, με τις δυνατότητες που μας δίνονται βάσει των στόχων του προγράμματος» τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στη γραμμή εκκίνησης του ΕΣΠΑ και πρόσθεσε: «μερικούς μήνες μετά την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, ενός προγράμματος ύψους 1,44 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε προσκλήσεις για το 50% του προγράμματος αυτού και ήδη έχουμε εντάξει το ένα τρίτο των πόρων του συνολικού ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις και των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης υπογράμμισε ότι ο στρατηγικός στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι μέσα στην πενταετία να ξεκινήσουν και να ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι παρεμβάσεις ανάπλασης δημόσιων χώρων που είναι εμβληματικοί αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη βιωσιμότητα της πόλης. «Τα μεγάλα έργα, τις μεγάλες υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη τις διεκδικούμε από την κυβέρνηση. Τα έργα όμως της βιώσιμης ανάπτυξης και της υποστήριξης του δημόσιου χώρου τα σχεδιάζουμε με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη με τον οποίο είμαστε σε αγαστή συνεργασία» πρόσθεσε.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο δόθηκε έμφαση στην εμβληματική ανάπλαση στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά ενώ υπογράμμισε ότι σε αυτή την προγραμματική περίοδο ήρθε η ώρα να στραφεί η προσοχή όλων στον ιστορικό δήμο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση συγκεκριμένων πλατειών και περιοχών. Επ αυτού, ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι ο κεντρικός δήμος δέχεται όλο το ανθρώπινο φορτίο όλων των δήμων και σημείωσε ότι σημαντικά έργα που θα μπορούσαν να προωθηθούν καθώς υπάρχει μελετητική ωριμότητα είναι οι αναπλάσεις της Πλατείας Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου και της πλατείας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι το πιο σπουδαίο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης είναι το ΕΣΠΑ, χαρακτήρισε σημαντικό το ότι συγκεντρώθηκαν κονδύλια 1,44 δισεκατομμυρίου ευρώ και υπογράμμισε ότι έργα που δεν ολοκληρώθηκαν μπορούν να συνεχιστούν σε αυτή τη διαχειριστική περίοδο.

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας