Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

21 Απριλίου, 2024 17:10

Search
Close this search box.
ΕΚΤΑΚΤΑ & ΝΕΑ - ΥΓΕΙΑ

Την άνοιξη, λόγω απότομων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε αύξηση των λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σε μικρό βαθμό την καθημερινότητα των ατόμων που νοσούν.

«Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται λήψη αντιβιοτικών, καθώς και αυστηρή ανάπαυση και καλή διατροφή για να μην υπάρξει υποτροπή», δηλώνει η κ. Χρυσούλα Λιάρου Διευθύντρια Παθολόγος στο Μetropolitan Hospital.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Χρυσούλα Λιάρου

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες κατηγορίες νοσημάτων που επηρεάζουν ή ακόμη και απειλούν την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

«Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως συνάχι, βήχα, πονόλαιμο ή πυρετό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε μολυνθεί από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Αυτές οι λοιμώξεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων, από το απλό κρυολόγημα έως την πνευμονία και παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπισή τους τις τελευταίες δεκαετίες, η ανθεκτικότητα και η μετάλλαξη των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα. Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών, μάλιστα, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων παθογόνων παραγόντων και μεταλλάξεων. Είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτό, ότι η λήψη αυθαίρετης θεραπείας με αντιβιοτικά δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η αντίσταση των μικροοργανισμών αυξάνεται», αναφέρει η ειδικός.

Κατηγορίες των λοιμώξεων του αναπνευστικού

Οι λοιμώξεις αναπνευστικού χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες:

Λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού

Αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται συνήθως σε ιούς, επηρεάζουν το φάρυγγα, το λάρυγγα, τις αμυγδαλές και ονομάζονται αντιστοίχως φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα. Άλλα συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη γρίπη, την ιγμορίτιδα και την ωτίτιδα. Επίσης, η λοιμώδης μονοπυρήνωση ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Λοιμώξεις κατωτέρου αναπνευστικού

Αυτές οι λοιμώξεις επηρεάζουν τους πνεύμονες και την τραχεία. Είναι πιο σοβαρές και συνήθως προκαλούνται από μικρόβια, αλλά και από ιούς, γι’ αυτό και πολλές φορές απαιτείται νοσοκομειακή νοσηλεία. Παραδείγματα αυτών των λοιμώξεων περιλαμβάνουν την πνευμονία, την τραχειΐτιδα, την τραχειοβρογχίτιδα, τη βρογχίτιδα (τόσο οξεία όσο και χρόνια), καθώς και την επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Αιτίες εμφάνισης αυτών των λοιμώξεων

Οι παράγοντες που προκαλούν τις λοιμώξεις ανήκουν στις παρακάτω ομάδες μικροοργανισμών:

 • Ιοί
 • Μικρόβια
 • Μύκητες
 • Παράσιτα

Ποια συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;

«Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία της λοίμωξης και την κατάσταση του ατόμου, όπως η ηλικία και η ύπαρξη άλλων παθολογικών παθήσεων.

Για παράδειγμα, το κοινό κρυολόγημα προκαλεί αρχικά αίσθημα ξηρότητας στο στόμα και τη μύτη, ακολουθούμενο από ρινική καταρροή, υπεραιμία οφθαλμών, βήχα και φτάρνισμα, ενώ συνήθως δεν υπάρχει πυρετός.

Η γρίπη, από την άλλη πλευρά, προκαλεί υψηλό πυρετό, έντονη κόπωση, πόνους στα κόκαλα, στις αρθρώσεις και τους μύες, με συνήθη επιπλοκή την πνευμονία.

Οι λοιμώξεις του κάτω αναπνευστικού, όπως η τραχειοβρογχίτιδα και η πνευμονία, προκαλούν κυρίως κατάπτωση, πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες και βήχα, ενώ πολλές φορές προσβάλλουν το φάρυγγα και τον λάρυγγα παράλληλα, προκαλώντας αντίστοιχα συμπτώματα», εξηγεί η κ. Λιάρου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση της λοίμωξης, καθώς αυτή θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία. Πέρα από τα συμπτώματα, η γενική κατάσταση του ασθενούς μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις. Για παράδειγμα, η έντονη κόπωση, η έλλειψη όρεξης ή η μειωμένη δραστηριότητα ενδέχεται να υποδεικνύει μικροβιακή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Αντίστοιχα, η διατήρηση της δραστηριότητας και του ενδιαφέροντος για φαγητό είναι συνήθως ενδεικτική της ιογενούς λοίμωξης, ακόμη και αν ο ασθενής παρουσιάζει υψηλό πυρετό.

Η εξέλιξη της νόσου παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο, καθώς μια ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων ενδέχεται να υποδεικνύει μικροβιακή λοίμωξη. Αντίστοιχα, εάν ένα μέλος της οικογένειας αρρωστήσει την ίδια περίοδο ή υπάρχουν περιστατικά λοίμωξης στον χώρο εργασίας, είναι πιθανόν να πρόκειται για ιογενή λοίμωξη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, απλές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως η γενική ανάλυση του αίματος, μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, η ύπαρξη αυξημένου αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων, κυρίως πολυμορφοπύρηνων, μπορεί να υποδείξει μικροβιακή λοίμωξη. Επιπλέον, η ακτινογραφία θώρακος και η κλινική εξέταση από τον γιατρό αποτελούν σημαντικά μέσα για τη διάγνωση», επισημαίνει.

Αντιμετώπιση των λοιμώξεων

«Ο βασικός στόχος της θεραπείας κατά των λοιμώξεων είναι πρωτίστως η ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τη λοίμωξη. Πρώτη και πιο σημαντική προϋπόθεση είναι η ανάπαυση. Στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, συνήθως δεν υπάρχει καθορισμένη θεραπεία και συχνά ο ασθενής ανακάμπτει από μόνος του μετά από μερικές ημέρες.

Οι πιο χρήσιμες θεραπείες που προτείνει η ιατρός σε αυτές τις περιπτώσεις

είναι:

 • Χορήγηση αντιπυρετικών για τη μείωση του υψηλού πυρετού και την ανακούφιση των πόνων και των κεφαλαλγιών.
 • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης, ιδίως σε περιπτώσεις πυρετού.
 • Διακοπή του καπνίσματος, καθώς οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και οι πνευμονοπάθειες είναι συχνότερες και πιο σοβαρές στους ασθενείς που καπνίζουν».

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού;

Ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι ο τομέας της πρόληψης. Είναι δύσκολο να προλάβουμε μια λοίμωξη λόγω του μεγάλου αριθμού ιών που μπορούν να την προκαλέσουν και του γεγονότος ότι πολλοί εξ’ αυτών κυκλοφορούν ελεύθερα στο περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν συστάσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού που προκαλεί τη λοίμωξη.

«Αρχικά, τονίζει η κ. Λιάρου, «απαιτείται προσοχή και επιμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής. Σε περίπτωση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η πολύ κοντινή επαφή με άλλα άτομα και φυσικά η σωματική επαφή. Πρέπει να πλένονται συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό, καθώς πολλοί ιοί μεταδίδονται ακόμη και με την απλή χειραψία. Δεν πρέπει οι ασθενείς, να μοιράζονται τα ίδια αντικείμενα υγιεινής (όπως πετσέτες) ή οικιακά σκεύη με άλλα άτομα. Τα παιδιά που νοσούν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού δεν πρέπει να μοιράζονται τα παιχνίδια τους με άλλα παιδιά και σαφώς να πλένονται τα παιχνίδια μετά τη χρήση τους.

Τέλος, η σωστή διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και η τακτική άσκηση, έχουν ευεργετικές επιδράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, σε σχέση με αυτούς που δεν γυμνάζονται ή γυμνάζονται λιγότερο. Ακόμα και αν νοσήσουν, τα συμπτώματα είναι πιθανότατα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με αυτούς που γυμνάζονται λιγότερο», καταλήγει.

Η φροντίδα των νυχιών και του δέρματος των ποδιών (αλλά και των χεριών) είναι μια χαλαρωτική εμπειρία περιποίησης που απολαμβάνουν όχι μόνο οι γυναίκες αλλά όλο και περισσότερο οι άνδρες. Βασικός στόχος ενός επαγγελματικού πεντικιούρ είναι η αποκατάσταση των αισθητικών προβλημάτων, που αυτήν την εποχή του χρόνου όλοι επιδιώκουν, πριν… τα εκθέσουν σε κοινή θέα. Κατά πόσον είναι, όμως, οι υπηρεσίες αυτές ακίνδυνες;

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση μετάδοσης μυκήτων από μη απολυμασμένα εργαλεία και αρκούνται στη διαβεβαίωση περί τήρησης των πρωτοκόλλων. Ωστόσο, παγκοσμίως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει λοιμώξεις, μυκητιάσεις, δερματίτιδες εξ επαφής ονυχοδυστροφίες, ονυχολύσεις, παρωνυχία ακόμα και καρκίνο, που είναι επώδυνες καταστάσεις και δύσκολο να θεραπευτούν.

δρ Χρήστος Στάμου

«Η δημοτικότητα της βιομηχανίας ομορφιάς νυχιών ολοένα αυξάνεται. Τα ινστιτούτα περιποίησης έχουν αποκτήσει πια ξεχωριστή οντότητα, γεγονός που αποδεικνύει την προτίμηση του κόσμου για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι ασθενείς που αναζητούν ιατρική παρέμβαση για διαταραχές των νυχιών, μερικές από τις οποίες οφείλονται στις επιπλοκές της περιποίησής τους, αλλά και στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις πιθανές αλλεργικές, τραυματικές ή/και μολυσματικές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από το ακατάλληλο μανικιούρ και πεντικιούρ. Πολλές από αυτές μπορούν να προληφθούν, αλλά και να θεραπευτούν απολύτως. Αρκεί όσοι επιλέγουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα ινστιτούτα νυχιών να γνωρίζουν τους κινδύνους, να μπορούν να αναγνωρίσουν εγκαίρως τυχόν προβλήματα και να αναζητήσουν θεραπεία από τον δερματολόγο τους το συντομότερο», προειδοποιεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Φυσικά, τα περισσότερα ινστιτούτα ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες καθαριότητας και απολύμανσης και οι επαγγελματίες είναι γνώστες και προσεκτικοί. Κίνδυνοι ελλοχεύουν μόνο σε όσα δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Τα υγιή νύχια είναι λαμπερά, λεία και ομοιόμορφα. Δεν είναι ραγισμένα, άκαμπτα ή σπασμένα και τα πετσάκια είναι κολλημένα στις πλάκες των νυχιών.

Οι υγιεινές συνήθειες περιποίησης περιλαμβάνουν το κόψιμο των νυχιών ευθεία και η αποφυγή έντονης στρογγυλοποίησης των γωνιών, διότι η πρακτική αυτή αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης των νυχιών προς τα μέσα.

Τα πετσάκια πρέπει να αφήνονται στη θέση τους, να μην κόβονται ή να σπρώχνονται έντονα προς τα πίσω, γιατί χρησιμεύουν για να κρατούν μακριά παθογόνους μικροοργανισμούς. Η επιφάνεια των νυχιών δεν πρέπει να λιμάρεται, γιατί αυτό λεπταίνει την πλάκα και τα κάνει εύθραυστα. Δεν πρέπει να τοποθετούνται αιχμηρά αντικείμενα κάτω από αυτά, για την αποφυγή τραυματισμών και ονυχόλυσης (διαχωρισμός του νυχιού από την κοίτη του) που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια και μύκητες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το 99% των ανθρώπων θα εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα στα νύχια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό μπορεί να προκύψει όχι μόνο σε καταστήματα περιποίησης νυχιών αλλά και στο σπίτι. Στην τελευταία περίπτωση ο κίνδυνος προέρχεται μόνο από τα προϊόντα και τη διαδικασία και όχι από μετάδοση παθογόνων.

Μεταξύ των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν είναι η παρωνυχία, μια φλεγμονή που προκαλείται από τραύμα στην επιδερμίδα, συμπεριλαμβανομένης της τριβής της επιδερμίδας κατά το λιμάρισμα των νυχιών. Το τραυματισμένο σημείο  αποτελεί σημείο εισόδου μολυσματικών παραγόντων, με πιο συχνό τον σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus). Τα μολυσμένα εργαλεία είναι το μέσο μετάδοσής του.

Η πιο συχνή βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκύψει από μη επαρκώς απολυμασμένα εργαλεία είναι από τον κοκκοβάκιλο Pseudomonas aeruginosa. Η ψευδομονάδα αποικίζει τον υπονύχιο χώρο και την πλάκα αλλοιωμένων νυχιών και χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι η μετατροπή του ρόδινου χρώματος του νυχιού σε πράσινο.

Ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος όταν χρησιμοποιούνται μη επαρκώς απολυμασμένα εργαλεία είναι και η ονυχομυκητίαση. Ευθύνεται για έως και το 50% όλων των διαταραχών των νυχιών και προκαλείται συχνότερα από δερματόφυτα και ζυμομύκητες. Σημείο εισόδου τους είναι όπου έχει διαταραχθεί ο δερματικός φραγμός, λόγω τριβής, παρωνυχίας ή δερματίτιδας εξ επαφής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα κι ένα τυπικό βερνίκι νυχιών μπορεί να αποτελέσει εστία μετάδοσης μυκήτων.

Εκτός από τα μολυσμένα εργαλεία, υπάρχουν και προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αισθητική μεταμόρφωση των νυχιών που προκαλούν μερικές φορές μόνιμες αλλαγές σε αυτά.

Ορισμένα βερνίκια είναι πιθανόν να τα καταστήσουν εύθραυστα, με υπερβολική διαμήκη ράβδωση και έντονο οριζόντιο ξεφλούδισμα. Μπορούν ακόμα να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Περίπου το 2% των ατόμων έχει βρεθεί ότι έχει αλλεργική ή ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής σε προϊόντα περιποίησης νυχιών. Ακόμα και τα σκληρυντικά μπορεί να γίνουν αιτία εμφάνισης των εν λόγω δερματοπαθειών, λόγω της φορμαλδεΰδης που περιέχουν.

Αλλά και τα νύχια των χεριών διατρέχουν πολλούς κινδύνους από κάποιες τεχνικές που ακολουθούνται για την επιμήκυνση της διάρκειας του βερνικιού αλλά και για την απόκτηση μεγάλων και σκληρών νυχιών.

Συγκεκριμένα, τα ακρυλικά τεχνητά νύχια για να τοποθετηθούν απαιτούν το λιμάρισμα των φυσικών, ώστε η επιφάνειά τους να γίνει τραχιά. Η λέπτυνσή τους αυτομάτως τα καθιστά πιο εύθραυστα. Η δε αφαίρεση των τεχνητών νυχιών, που απαιτεί μούλιασμα σε ασετόν ή λιμάρισμα, τα αφυδατώνει και τα αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο. Επίσης, για την εφαρμογή των τεχνητών νυχιών χρησιμοποιούνται προϊόντα που ερεθίζουν το περιονύχιο δέρμα. Όσες γυναίκες τα επιλέγουν κινδυνεύουν και από ονυχόλυση, διότι η κόλλα που χρησιμοποιείται κατά την τοποθέτηση του τεχνητού νυχιού πάνω στο φυσικό είναι ισχυρότερη από τη συγκράτηση του φυσικού νυχιού στην κοίτη του.

Επίσης, τα gel που χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερη διάρκεια του βερνικιού τόσο στα νύχια των χεριών όσο και των ποδιών περιέχουν ενώσεις που φωτοπολυμερίζονται είτε με υπεριώδη ακτινοβολία είτε με λάμπες LED. Οι επιπτώσεις  της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ήδη γνωστές, με πιο επικίνδυνη την πρόκληση καρκίνου του δέρματος και γι’ αυτό συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τους. Στις λιγότερο επικίνδυνες επιπτώσεις περιλαμβάνεται η εκζεματώδης δερματίτιδα, τα εύθραυστα νύχια και η ονυχόλυση.

«Αν όλα τα παραπάνω ενέχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους, αυτή είναι πολλαπλάσια όταν αφορά σε άτομα με διαβήτη, τα οποίοι μπορεί ακόμα και να ακρωτηριαστούν εάν δεν καταφέρει ο οργανισμός τους να αμυνθεί αποτελεσματικά σε κάποια μόλυνση.

Για τους ανθρώπους που αγαπούν τα τεχνητά νύχια συστήνεται η απόκτησή τους μόνο για ειδικές περιστάσεις και όχι η μόνιμη χρήση τους, διότι έτσι δίδεται ο χρόνος να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα χωρίς την παρέμβαση ειδικού.

Όταν όμως προκύπτουν, χρειάζεται η ταχεία θεραπεία τους, προκειμένου αυτή να είναι σύντομη και αποτελεσματική. Για την ευθραυστότητα των νυχιών απαιτείται η ενίσχυσή τους με ενυδατικούς παράγοντες και με τη χρήση γαντιών για την αποφυγή επαφής με ερεθιστικούς παράγοντες, ενδεχομένως και με τη λήψη βιοτίνης (Β7) από το στόμα.

Για τις λοιμώξεις από βακτήρια μπορεί να απαιτηθεί αντιβιοτική αγωγή ή διάνοιξη για παροχέτευση του πυώδους υγρού, η οποία μπορεί να γίνει και με λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα.

Όσον αφορά στις μυκητιασικές λοιμώξεις, η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα, τον τύπο του μύκητα  και τον αριθμό των προσβεβλημένων νυχιών. Υπάρχουν οι επιλογές λήψης από το στόμα αντιμυκητιασικών αγωγών, χρήσης τοπικών φαρμάκων ή συνδυασμός αυτών. Εξαιτίας της συχνής υποτροπής των μυκήτων οι φαρμακευτικές αγωγές (τοπικές και συστηματικές) μπορούν να συνδυαστούν με θεραπεία με λέιζερ. Αυτή η επιλογή υπερέχει, αφού δεν υπάρχει αντοχή των μυκήτων στο λέιζερ. Όταν εφαρμόζεται δε και φωτοθεραπεία, η θεραπεία είναι εγγυημένη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε αλλαγή στα νύχια ή στο δέρμα πέριξ αυτών θα πρέπει να ελέγχεται από δερματολόγο, ιδίως εάν εντοπιστεί σκούρα γραμμή κατά μήκος τους ή ύποπτο εξόγκωμα σκούρου συνήθως χρώματος. Για την αποφυγή του μελανώματος καλό είναι πριν από τη σταθεροποίηση του gel με UV να χρησιμοποιείται αντηλιακό στο δέρμα των χεριών», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνή πάθηση στον δυτικό κόσμο και δημιουργείται όταν το περιεχόμενο του στομαχιού επιστρέφει προς τον οισοφάγο ο οποίος βρίσκεται στον θώρακα. Δηλαδή, υγρά ή ακόμη και φαγητό που βρίσκονται μες στο στομάχι ανεβαίνουν προς τα επάνω, ενώ το φυσιολογικό θα ήταν να κατηφορίσουν προς το λεπτό έντερο.

Στην ένωση του οισοφάγου με το στομάχι υπάρχει μία ανατομική βαλβίδα που κανονικά εμποδίζει την επιστροφή του περιεχόμενου του στομάχου πίσω στον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση συμβαίνει όταν αυτή η βαλβίδα δε λειτουργεί καλά.

Παλινδρόμηση έχουμε όμως και στην περίπτωση της διαφραγματοκήλης, κατά την οποία το στομάχι έχει γλιστρήσει ψηλά προς το θώρακα, ενώ η φυσιολογική του θέση είναι μέσα στην κοιλιά. Κατά τη διαφραγματοκήλη, μαζί με το στομάχι ανεβαίνει στο θώρακα και η βαλβίδα η οποία σαφώς δεν λειτουργεί και το περισσότερο μέρος των τροφών παραμένει εντός του θώρακα.

Παλινδρόμηση ή Διαφραγματοκήλη;

Αριστοτέλης Κεχαγιάς

«Η παλινδρόμηση και η διαφραγματοκήλη έχουν παρόμοια συμπτώματα. Το πιο συχνό είναι πόνος ή κάψιμο στο θώρακα γιατί τα υγρά που παλινδρομούν προς τα άνω είναι ερεθιστικά», εξηγεί ο κ. Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PHD FACS, Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, με εξειδίκευση στην Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Διευθυντής της Θ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General.

«Πολλοί ασθενείς έχουν τη δυσάρεστη αίσθηση των υγρών ή της τροφής να ανεβαίνουν προς τα πάνω, η δε επιστροφή των υγρών προξενεί δυσκολία στην ανάσα, λαχάνιασμα, ταχυκαρδία, βραχνή φωνή και δυσοσμία. Επίσης σε μεγάλες διαφραγματοκήλες ο ασθενής αισθάνεται το φαγητό να “κολλάει” στο ύψος του θώρακα, πολύ απλά, γιατί το στομάχι έχει μετατοπιστεί εκεί. Μερικές φορές συνυπάρχει και αναιμία με χαμηλό αιματοκρίτη. Σε μακροπρόθεσμο διάστημα η χρόνια παλινδρόμηση του καυστικού υγρού προξενεί φλεγμονή στον οισοφάγο -ονομάζεται οισοφαγίτιδα και οισοφάγος Barret-, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου» επισημαίνει.

Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η διάγνωση γίνεται κλινικά λόγω των συμπτωμάτων του ασθενούς και με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού. «Χρειάζεται γαστροσκόπηση για να διερευνήσουμε εάν ο οισοφάγος έχει φλεγμονή ή όχι. Σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε μεγάλη διαφραγματοκήλη καλό είναι να λαμβάνεται μια αξονική θώρακα. Σε κάποιες περιπτώσεις με αμφίσημα συμπτώματα χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις του οισοφάγου, όπως η μανομετρία και η ph-μετρία.

Στα πρώτα στάδια η παλινδρόμηση μπορεί να είναι ήπια και περιστασιακή, αλλά εν γένει χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου, όπως και η διαφραγματοκήλη και καμμιά δεν θεραπεύεται  από μόνη της.

Σε ήπια παλινδρόμηση ο ασθενής πρέπει να κάνει τροποποιήσεις στην καθημερινότητα όπως προσεκτική διατροφή, απώλεια βάρους, και λήψη αντιόξινων ή φαρμάκων που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου» συστήνει ο ειδικός.

Πότε η αντιμετώπιση είναι χειρουργική;

«Η επέμβαση είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης δεν μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα ή όταν η γαστροσκόπηση δείξει οισοφαγίτιδα ή οισοφάγο Barret, ώστε να προλάβουμε τον καρκίνο του οισοφάγου. Στη διαφραγματοκήλη επεμβαίνουμε όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν παρά τα φάρμακα, όταν αυτή είναι μεγάλη ή όταν παρουσιάζει σταδιακή αύξηση διαστάσεων», εξηγεί.

«Η παλινδρόμηση και η διαφραγματοκήλη διορθώνονται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, δηλαδή λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Πρόκειται για την επέμβαση θολοπλαστικής κατά Nissen κατά την οποία επαναφέρεται το στομάχι πίσω στη φυσιολογική του θέση που είναι στην κοιλιά και δημιουργείται μία νέα βαλβίδα περιστρέφοντας το θόλο του στομάχου γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο. Σε Βόρειο-Ευρωπαϊκές χώρες οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται από χειρουργούς με ξεχωριστό τίτλο ειδικότητας, αυτόν του Χειρουργού Πεπτικού Συστήματος. Στο δικό μας κέντρο, επιλέγεται ο τύπος της εύκαμπτης θολοπλαστικής ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος δυσφαγίας.

Η ελάχιστα επεμβατική θολοπλαστική έχει άμεση αποκατάσταση. Δηλαδή ο ασθενής μπορεί να φάει και να σηκωθεί λίγο μετά την επέμβαση και σε 24 ώρες επιστρέφει σπίτι χωρίς ιδιαίτερα παυσίπονα. Σε λίγες ημέρες μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Συστήνουμε στους ασθενείς μας μία πιο ελαφρά διατροφή για 2 εβδομάδες και αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για 3 μήνες», καταλήγει ο κ. Κεχαγιάς.

Εκδήλωση με πρωτοβουλία της Unesco Global Health and Education

H προτεραιότητα ανάπτυξης «φιλικών» για εφήβους υπηρεσιών καθώς και πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων τονίστηκε σε εκδήλωση με στόχο την προαγωγή της υγείας τους στη χώρα μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με πρωτοβουλία της Unesco Global Health and Education, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και σημαντικούς φορείς της χώρας μας, με έμφαση στην ψυχική υγεία και την ψηφιακή ζωή.

Ο επικεφαλής της Unesco Global Health Καθηγητής Didier Jourdan, τόνισε ότι οι έφηβοι σήμερα μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, οι πολεμικές συρράξεις, οι ψηφιακές τεχνολογίες κ.ά.. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί κατά 13%, σε παγκόσμιο επίπεδο, με όσους προέρχονται από σπίτια χαμηλού εισοδήματος να είναι δυνητικά ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αρνητικές δευτερεύουσες επιπτώσεις κρίσεων που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε μεταξύ άλλων η Εθιστική Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, η οποία δυνητικά οδηγεί σε απομόνωση και παραμέληση των κοινωνικών, ακαδημαϊκών και ψυχαγωγικών  δραστηριοτήτων, της προσωπικής υγιεινής και της υγείας. Όπως αναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο έπαιξε η πανδημία COVID-19, κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήθηκε από 40% σε 62,7%, ενώ ο διαδικτυακός εκφοβισμός από 25% ανήλθε στο 50%.

Σύμφωνα με έρευνα στην Ελλάδα, σημαντική ήταν και η αύξηση των online ραντεβού, του sexting και του διαδικτυακού σεξ. Ειδικά στα αγόρια, τα ευρήματα αποκαλύπτουν εθιστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την πορνογραφία για αυτοϊκανοποίηση. Η χρήση πορνογραφικού υλικού περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μελλοντική σεξουαλική υγεία και ψυχοκοινωνική κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα, αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ ΙΙ», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούρο Ψηφιακής Βιοϊατρικής. Το πρόγραμμα αφορά στην ορθή χρήση της τεχνολογίας και την ψηφιακή παιδεία και υλοποιείται σε συνεργασία με την UNESCO ITE.

Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση

Ο Καθηγητής Didier Jourdan, κατά την ομιλία του, έδωσε έμφαση στα δεδομένα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους στη σύγχρονη πραγματικότητα – ιδιαίτερα μετά την πανδημία – και σε στρατηγικές παρέμβασης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αγωγής Υγείας UNESCO ITE (Institute of Technology and Education) Tigran Yepoyan και η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ., Αναστασία Γιαννάκη, μίλησαν σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης, πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκφράσεις βίας,  διατροφικές παρεκτροπές, εξάρτηση από οθόνες κ.α.), καθώς και ενίσχυσης της ολιστικής υγείας με στόχο την κατάκτηση ευεξίας (wellbeing) και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης υγιών, λειτουργικών και ευτυχισμένων μελλοντικών ενηλίκων. Τονίστηκε, επίσης, η σημασία των σχολείων που προάγουν την υγεία και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις της Προέδρου του ΘΑΛΠΟΣ-Ψυχική Υγεία Αθηνάς Πάσσιου, σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και το σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), της περιφερειακής συμβούλου Ρίτας Μωραϊτάκη, σχετικά με την αλληλεγγύη και την σύμπνοια προς το κοινό όραμα της βελτίωσης των συνθηκών για τις νέες γενιές και της εκπαιδευτικού Αγγελικής Μπαστέα για το δίκτυο εκπαιδευτικών κατά του εκφοβισμού και την συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας. Συντόνισαν και σχολίασαν η Καθηγήτρια Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Μαρίζα Τσολιά και ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Βλάμος.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της LIFELINE Hellas, και τη σημασία του έργου βελτίωσης της ποιότητας ζωής παιδιών και εφήβων τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Αναστασία Παπαμανώλη και η Επίτιμη Αντιπρόεδρος και Πρέσβειρα για την ανάπτυξη «φιλικών» για εφήβους υπηρεσιών Άντζυ Μαργαρίτη – Andrews.

Βράβευση της Μονάδας Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, βραβεύτηκε η Μονάδα Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ως υπηρεσία «φιλική» για εφήβους που προάγει την ψηφιακή παιδεία και εφαρμόζει πρωτόκολλα κοινωνικής συναισθηματικής ενδυνάμωσης, με καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής. Η βράβευση έγινε από την Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Κατερίνα Καμπάση. Το 2018 η Μονάδα είχε λάβει διάκριση ως «καλή πρακτική» (good practice), λειτουργώντας ως «φιλική» για εφήβους υπηρεσία.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Εμμανουήλ Παπασάββας, τόνισε ότι από το 2006 που λειτουργεί η Μονάδα έχουν προσέλθει πάνω από 10.000 έφηβοι με διάφορα θέματα ανάπτυξης, διατροφικών διαταραχών, μαθησιακών δυσκολιών, εκφοβισμού, αναπηρίας, σεξουαλικής υγείας, εξάρτησης από οθόνες, κ.ά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας – αρμόδιος για την Ψυχική Υγεία Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας για την Ανώτατη Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Ζώρας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

Ο σχολιασμός της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά περισσότεροι από 300 λειτουργοί υγείας, ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί, έγινε από τη φιλόλογο και δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα.

Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά και ένας στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζει υπερευαισθησία σε ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα, με επακόλουθο να εκδηλώνει αλλεργίες που μπορεί να είναι από ήπιες έως απειλητικές για τη ζωή.

Οι αλλεργίες εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά έντονα σε μία ουσία που φυσιολογικά είναι αβλαβής. Κάνει δηλαδή μία αντίδραση υπερευαισθησίας, κατά την οποία ενεργοποιούνται ανοσολογικοί και φλεγμονώδεις μηχανισμοί για να εξουδετερώσουν αυτή την ουσία, που λέγεται αλλεργιογόνο ή αντιγόνο.

Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας έχουν διάφορους τύπους που συμβολίζονται με τους λατινικούς αριθμούς από 1 έως 4 (Ι έως IV). Οι τρεις πρώτοι τύποι εκδηλώνονται συνήθως σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο. Ο τέταρτος εκδηλώνεται με καθυστέρηση (όψιμα).

δρ Χρυσούλα Λιάκου.

Ο πιο συχνός τύπος είναι η υπερευαισθησία τύπου 1 που είναι επίσης γνωστή ως αναφυλακτική ή αλλεργική αντίδραση. Κατ’ αυτήν ο οργανισμός υπερπαράγει μία πρωτεΐνη (ένα αντίσωμα) που λέγεται ανοσοσφαιρίνη Ε (συμβολίζεται IgE) για να προσκολληθεί στο αλλεργιογόνο που τον ενοχλεί. Με τη σύνδεση αυτή το ανοσοποιητικό διευκολύνει την καταστροφή του αλλεργιογόνου.

Η ανοσοσφαιρίνη IgE δεν είναι μία, αλλά έχει διάφορους υποτύπους, αναλόγως με το αλλεργιογόνο. Κάθε άνθρωπος μπορεί να παράγει έναν ή περισσότερους τύπους της IgE. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλοι άνθρωποι έχουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογόνο (π.χ. στο τρίχωμα των κατοικιδίων) και άλλοι έχουν πολλαπλές αλλεργίες.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί σε 15-20 λεπτά από την έκθεση στο αλλεργιογόνο, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα αρχίζουν σε 10-12 ώρες.

Ωστόσο οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας δεν εκδηλώνονται με την πρώτη έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο. «Προηγείται η ευαισθητοποίηση του οργανισμού και σε μεταγενέστερη φάση αναπτύσσονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα», διευκρινίζει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου. «Ευαισθητοποίηση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία το αμυντικό σύστημα του οργανισμού αντί να αγνοήσει μία ουσία όπως θα ήταν το σωστό, δίνει σήμα σε ορισμένα κύτταρα του σώματος να παράγουν τα αντισώματα (δηλαδή μία εξειδικευμένη μορφή ανοσοσφαιρίνης IgE) για να την καταπολεμήσουν. Κατά την φάση αυτή ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα, διότι ο οργανισμός του παράγει σε μικρές ποσότητες τα απαιτούμενα αντισώματα».

Την επόμενη φορά, όμως, που θα βρεθεί ο οργανισμός αντιμέτωπος με το ίδιο αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό το αναγνωρίζει αμέσως και είναι σε θέση να υπερπαράγει ταχύτερα την εξειδικευμένη ανοσοσφαιρίνη IgE.

Όταν το αλλεργιογόνο έρθει σε επαφή με τα συγκεκριμένα αντισώματα, αρχίζει μία αλληλουχία βιολογικών διεργασιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ανεξέλεγκτη παραγωγή και έκκριση ισταμίνης, που προκαλεί τα χαρακτηριστικά συμπτώματα κάθε αλλεργίας. Τα συμπτώματα συνήθως εντοπίζονται στη μύτη, τους πνεύμονες, τον λαιμό ή το δέρμα.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες επάγονται από την ανοσοσφαιρίνη IgE μπορεί να είναι τροφικές (π.χ. σε καρύδια, αυγά, γάλα, θαλασσινά κ.λπ.), ζωικές (π.χ. αντιδράσεις υπερευαισθησίας σε μέλισσες, σφήκες, κατοικίδια, έντομα κ.λπ.), περιβαλλοντικές (π.χ. σε ακάρεα σκόνης, λάτεξ, γύρη, μούχλα κ.λπ.), ατοπικές (π.χ. αλλεργικό: άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, δερματίτιδα), φαρμακευτικές (π.χ. αλλεργίες σε αντιβιοτικά) ή ακόμα και συστηματικές (π.χ. κνίδωση) ή αναφυλαξία.

Οι αλλεργίες αυτές μπορούν να διαγνωστούν με βάση τα επίπεδα της IgE. «Η μέτρηση των επιπέδων της ανοσοσφαιρίνης IgE με μια εξέταση αίματος, είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να δούμε αν ένα παιδί ή ενήλικας έχει αλλεργία, καθώς και σε ποιο αλλεργιογόνο», προσθέτει η δρ Λιάκου, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο νέο Εργαστήριο Ανοσολογίας/Αλλεργιολογίας Instahealth Greece.

Κατά την εξέταση μετριέται τόσο το επίπεδο της ολικής ανοσοσφαιρίνης IgE, όσο και η εξειδικευμένη IgE. Οι δύο μορφές μπορεί να μετρηθούν ταυτοχρόνως ή ξεχωριστά. Ο οργανισμός μας φυσιολογικά παράγει χαμηλά επίπεδα ολικής IgE. Όταν αυτά είναι αυξημένα, αυτό αποτελεί πιθανή ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης. Αν όμως ο ασθενής δεν έχει αλλεργικά συμπτώματα, μόνη της η αύξηση της IgE δεν αρκεί για να διαγνωστεί η αλλεργία.

Η μέτρηση της IgE συνιστάται όταν υπάρχουν υπόνοιες για αντίδραση υπερευαισθησίας τύπου Ι, που προκαλεί αναφυλαξία, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό άσθμα ή χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα).

Η μέτρηση είναι επίσης χρήσιμη για να καθοριστεί το είδος του αλλεργιογόνου (αν λ.χ. είναι τροφή, ακάρεα, γύρη, φάρμακο, λάτεξ, καλλυντικό, μούχλα κ.λπ.).

Η ανοσοσφαιρίνη IgE, όμως, μπορεί να αυξηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ (μέτρια ή μεγάλη), παρασιτικές λοιμώξεις ή αυτοάνοσες παθήσεις. Ακόμα και η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων ή βοτάνων (π.χ. σκόρδο) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδά της. Γι’ αυτό τον λόγο ο γιατρός μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. δερματικά τεστ) πριν θέσει την οριστική διάγνωση της αλλεργικής αντίδρασης.

Η διαδικασία της σύλληψης αποτελεί μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ οργανικών συστημάτων, ορμονικών μονοπατιών και άλλων διεργασιών. Είναι αποτέλεσμα της ένωσης ενός σπερματοζωαρίου με ωάριο, που γονιμοποιείται με αποτέλεσμα τη δημιουργία του επονομαζόμενου ζυγώτη.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να πραγματοποιηθεί μια φυσιολογική σύλληψη είναι:

 • Φυσιολογική ωοθυλακιορρηξία
 • Υγιές σπέρμα
 • Υγιές ωάριο
 • Κατάλληλα προετοιμασμένο ενδομήτριο
Ευθυμία-Κυριακή Δέδε

«Σε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και αφορά εξίσου και τα δύο φύλα», αναφέρει η κ. Ευθυμία-Κυριακή Δέδε Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης του ΛΗΤΩ.

«Μία ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,  μπορεί να επιδράσει θετικά στη διαδικασία παραγωγής σπέρματος, η οποία  λαμβάνει χώρα κάθε τρεις μήνες. Επιπροσθέτως, μπορεί με αντίστοιχους μηχανισμούς να βελτιώσει τη ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας, τα οποία σε αντίθεση με τα σπερματοζωάρια δεν αναγεννώνται, αλλά φθίνουν σε κάθε καταμήνιο κύκλο. Σημαντικότερος παράγοντας κρίνεται και στις δύο περιπτώσεις, ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος, που ορίζεται ως το κλάσμα με αριθμητή το βάρος και παρονομαστή το ύψος υψωμένο στο τετράγωνο. Οι φυσιολογικές τιμές του κυμαίνονται από 20-24,9 (kg/m^2), ενώ τιμές που αποκλίνουν από το συγκεκριμένο εύρος χρήζουν διατροφικής παρέμβασης. Τόσο η απώλεια, όσο και η πρόσληψη βάρους, ανάλογα την περίπτωση, φαίνεται να επηρεάζουν τη γονιμότητα και των δύο φύλων» επισημαίνει.

«Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής καταλληλότερο μοντέλο υιοθέτησης θεωρείται εκείνο της Μεσογειακής Διατροφής. Ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση, βάσει ιατρικού ιστορικού και ιδιαιτεροτήτων του κάθε ζευγαριού» τονίζει.

Οι γενικές διατροφικές συστάσεις που προκύπτουν από τη προσαρμογή της Μεσογειακής Πυραμίδας στην αναπαραγωγική ηλικία περιλαμβάνουν:

 • Την ημερήσια κατανάλωση 4 μερίδων λαχανικών.
 • Την ημερήσια κατανάλωση 3 μερίδων φρέσκων φρούτων εποχής
 • Την ημερήσια κατανάλωση 5-7 μερίδων δημητριακών, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι ολικής άλεσης
 • Την ημερήσια κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών, κατά προτίμηση ημιαποβουτυρωμένων/χαμηλών λιπαρών
 • Την εβδομαδιαία κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων οσπρίων
 • Την εβδομαδιαία κατανάλωση 2-3 μερίδων λιπαρών ψαριών.
 • Την εβδομαδιαία κατανάλωση έως 1 μερίδας κόκκινου κρέατος
 • Την εβδομαδιαία κατανάλωση 1-2 μερίδων πουλερικών
 • Την εβδομαδιαία κατανάλωση έως 4 κρόκων αυγών
 • Την ημερήσια κατανάλωση 4-5 μερίδων λιπαρών
 • Την ημερήσια κατανάλωση 1,5-2 λίτρων νερού
 • Την ημερήσια κατανάλωση έως 5 γρ. νατρίου (αλάτι), συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέχεται στα τρόφιμα (η ποσότητα ισοδυναμεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού).
 • Την ημερήσια κατανάλωση έως μίας μερίδας αλκοολούχου ποτού, κατά προτίμηση κρασιού.
 • Τον περιορισμό κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκαντικών ουσιών και προϊόντων που τα περιέχουν.

«Ωστόσο, σε μία προσπάθεια διατροφικής προσέγγισης της κάθε προϋπόθεσης για επιτυχή σύλληψη, ξεχωριστά, υπάρχουν κάποια μικροθρεπτικά συστατικά που βάσει επιστημονικών στοιχείων, φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά.
Τη διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας φαίνεται να βελτιώνουν τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D και ψευδαργύρου, καθώς σχετίζονται με τα επίπεδα της ΑΜΗ, αντι-μυλλέριος ορμόνη. Ακόμη η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα σποραδικής ανωορρηξίας, όπως και η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν θετικά στη γενικότερη ποιότητα του σπέρματος είναι πρωτίστως τα ω-3 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης C με βιταμίνη Ε, μέσω της διατροφής, φαίνεται να μειώνει το φαινόμενο κατακερματισμού του DNA, διαδικασία που αφορά στην υγεία του σπέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών. Τέλος, το φυλλικό οξύ, ως απαραίτητο στοιχείο που συμμετέχει στη διαδικασία σπερματογένεσης, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει παραμέτρους που αφορούν τη μη φυσιολογική μορφολογία σπέρματος. Διατροφικές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή και κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου, όπως τα δημητριακά.

Για τη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων, τα θρεπτικά συστατικά που ξεχωρίζουν είναι η βιταμίνη D και τα αντιοξειδωτικά, ποικιλία των οποίων λαμβάνουμε από φρούτα και λαχανικά. Λόγος γίνεται και για άλλα στοιχεία, όπως τα επίπεδα μελατονίνης, το μικροβίωμα του εντέρου, ωστόσο είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Όσον αφορά την επίδραση της διατροφής στην επίτευξη φυσιολογικής εμφύτευσης του εμβρύου στην κοιλότητα της μήτρας, τα οφέλη σημειώνονται στην πάχυνση και αιμάτωση του ενδομητρίου. Ευεργετική δράση φαίνεται να ασκούν η βιταμίνη Ε και η L-αργινίνη, της οποίας η χρήση απαιτεί περαιτέρω ερευνητικά αποτελέσματα.

Τη διαδικασία γονιμότητας φαίνεται να επηρεάζουν κάποιες αναπαραγωγικές συνθήκες όπως η αδενομύωση, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κάποιες θυρεοειδικές δυσλειτουργίες. Ακόμα και στην περίπτωση των παραπάνω καταστάσεων, η εξατομικευμένη διατροφή δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης και θεραπείας, σε συνεργασία με την υπόλοιπη επιστημονική ομάδα», καταλήγει η κ. Δέδε.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει δωρεάν ενημερωτική ομιλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εκμάθηση αυτοεξέτασης μαστών, κλινική εξέταση μαστών, διανομή φυλλαδίων, συνταγογράφηση μαστογραφίας.

Η δράση πραγματοποιείται στο χώρο των ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης και τα Δημοτικά Ιατρεία τις παρακάτω ημερομηνίες:

 • Πέμπτη 04/04/2024 στις 10.30π.μ.–10ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Σαχτούρη 1
 • Τρίτη 09/04/2024 στις 11.30π.μ.–4o Παράρτημα ΚΑΠΗ Γρ. Λαμπράκη 42
 • Τρίτη 14/05/2024 στις 11.00 π.μ.–13ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Γαμβέτα 56 και Φλέμινγκ 36

Τα σημεία που διεξάγονται σήμερα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο οργανισμός. Υπενθυμίζεται ότι οι προσερχόμενοι πολίτες θα πρέπει να  διαθέτουν μαζί τους τον αριθμό ΑΜΚΑ και την ταυτότητά τους, ενώ θα πρέπει να δώσουν και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους…

——————–

Τα σημεία που διεξάγονται σήμερα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ είναι τα παρακάτω:

 • Κτίριο Helexpo, Διαγόρα 1, 08:30-20:30
 • Δ. Αμαρουσίου, Λεωφόρος Κηφισίας 108 (πλησίον Πεζογέφυρας), 09:30-15:00
 • Δ. Πειραιά, Δραγάτση 1, Πεζόδρομος, 09:30-14:45
 • Δ. Γλυφάδας, παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας, απέναντι από την Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, Βασιλέως Κων/νου, 09:30-14:45
 • Δ. Περιστερίου, Δημαρχείο Περιστερίου, (πλάι στην Βόρεια Είσοδο του Δημαρχείου), 12:00-18:00
 • Δ. Κηφισιάς, Πλατεία Πλατάνου, παραπλεύρως του Άλσους Κηφισιάς, μπροστά από τον ΗΣΑΠ, 09:00-14:00
 • Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αίθουσα 1ου ΚΑΠΗ Αλεξιουπόλεως 27, 14:00-20:00
 • Δ. Καισαριανής, Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Καισαριανής, Βρυούλων 125 & Κλαζομενών, 09:30-15:00
 • Δ. Βύρωνα, Κύπρου & Ευαγγελικής Σχολής, παλιό Δημαρχείο Βύρωνα, 09:30-15:00
 • Δ. Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος (Δημαρχείο), 09:00-15:00
 • Δ. Χαϊδαρίου, Δημαρχείο – Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Ευπαύλεως, 09:00-14:45
 • 1ο πολυδύναμο κέντρο-Δημοτικό Ιατρείο-Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο, Σόλωνος 78, 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2103626869, 210362869)
 • 2ο πολυδύναμο Κέντρο-Δημοτικό Ιατρείο-Νέος Κόσμος, Φανοσθένους & Φρειδερίκου Σμιθ, 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2109239865, 2109249787)
 • 3ο Δημοτικό Ιατρείο-Πετράλωνα, Πειραιώς 108, 1ος όροφος, Παθολογικό Ιατρείο, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2103427515, -513, 2103469165)
 • 4ο Δημοτικό Ιατρείο-Κολωνός, Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2105121921, 2105157239)
 • 5ο Δημοτικό Ιατρείο-Άνω Πατήσια, Σαρανταπόρου 4, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2102015510, -511, 2102015559)
 • 6ο πολυδύναμο Κέντρο- Δημοτικό Ιατρείο-Κυψέλη, Χανίων 4Β, 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2108836200, 2108220209)
 • 7η Δημοτική Κοινότητα, Αμπελόκηποι, Καλαμών 21 & Σλήμαν, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού, 2144088800)
 • Νότια Πύλη ΔΕΘ, Αγγελάκη με Λεωφ. Στρατού, 08:30-20:30
 • Δ. Πυλαίας, Αίθουσα Μανωλεδάκη, Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου 102, Χορτιάτης, 9:00-14:30
 • Δ. Καλαμαριάς, εντός Δημοτικού Θεάτρου, οδός Χηλής και Τριπόλεως 12, 09:00-15:00
 • Δ. Θέρμης, Γραφεία Κοινότητας Θέρμης-Τριαδίου, Αθ. Διάκου 6, 13:00-19:00
 • Δ. Χαλκηδόνας, Πνευματικό κέντρο Χατζάκος, Φιλίππου 64, Κουφάλια, 09:30-14:30
 • Δ. Παύλου Μελά, ΚΑΠΗ Καρατάσιου, αλκιβιάδου 10, 09:00-14:00
 • Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Α ΚΑΠΗ Μενεμένης, Έλ. Αλεξίου 9, 09:00-15:00
 • Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ Σίνδου, Μ. Αλεξάνδρου 58, 09:00-14:00
 • Δ. Ωραιοκάστρου, Α ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, 09:00-14:30
 • Δ. Λαγκαδά, ΚΑΠΗ Λαγκαδά, Χρυσοστόμου Σμύρνης 29, 09:30-14:30
 • Δ. Νεάπολης-Συκεών, Δημαρχείο Συκεών, Στρ. Σαράφη 1 & Ι. Μιχαήλ, 09:00-15:00
 • 7ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Ακροπόλεως 14, άνω Πόλη, 09:00-14:00
 • 8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, κάτω Τούμπα, 09:00-14:00
 • 6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στεφάνου 10, Χαριλάου, 09:00-14:00
 • Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, 09:30-15:00
 • Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Στ. Κυριακίδη 1, 08:30-15:00
 • Αιτωλοακαρνανία, Μεσολόγγι, Γ.Ν. Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» (Εμβολιαστικό Κέντρο), 08:30-14:30
 • Αιτωλοακαρνανία, Κοινοτικό Κτίριο, Ίδρυμα Τσώνη, Ναύπακτος, 11:00-14:00
 • Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, Οικίσκος έξωθεν Κέντρου Υγείας, 09:00-15:00
 • Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, Γ.Ν. Αιτωλ/νιας (Νοσηλ. Μονάδα Αγρινίου), 09:00-14:00
 • Αργολίδα, Αίθουσα Δανάη-Στρατώνες Καποδίστρια, Άργος, 09:00-14:00
 • Αργολίδα, Κοινωνικό Ιατρείο, Ναύπλιο, 09:00-14:00
 • Αρκαδία, Πλατεία Πετρινού Τρίπολη, 09:00-15:00
 • Αρκαδία, Παναρκαδικό Νοσοκομείο, Τρίπολη, 08:00-14:00
 • Αρκαδία, Δ. Μεγαλόπολης, Πλατεία Μεγαλόπολης, 10:00-14:00
 • Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00
 • Αχαΐα, Πάτρα, Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», 08:00-20:00
 • Αχαΐα, Αίγιο, Νοσοκομείο Αιγίου, 08:30-14:30
 • Αχαΐα, Πάτρα, Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα, 08:00-20:30
 • Αχαΐα, Πάτρα, Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών, 08:30-14:30
 • Αχαΐα, Πάτρα, Παμπελοποννησιακό Στάδιο, 08:30-14:30
 • Αχαΐα, Πάτρα, Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων, 08:30-14:30
 • Αχαΐα, Πάτρα, Δημαρχείο Πατρών, 08:30-14:30
 • Αχαΐα, Ρίο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», 08:00-14:30
 • Βοιωτία, ΚΥ Θήβας, Κάδμου 47,09:00-15:00
 • Βοιωτία, Αίθουσα στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου Λιβαδειάς Σπυρίδωνος 1, Λιβαδειά, 08:30-15:00
 • Γρεβενά, Εξεταστήριο Θ. Ζιάκα 23, 08:30-15:00
 • Δράμα, πρώην Δημαρχείο, έναντι Πλατεία Ελευθερίας, 08:00-14:30
 • Δράμα, Περιχώρα, Τοπική Κοινότητα, 09:00-14:00
 • Έβρος, ισόγειο παλιού Δημαρχείου Αλεξανδρούπολης-πρώην ΚΕΠ, Μπουμπουλίνας 8, 08:30-15.00
 • Έβρος, Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, Σουλίου 2, 09:00-14:00
 • Έβρος, Πέπλος, κτίριο ΚΑΠΗ, 09:00-13:00
 • Έβρος, Κοινότητα Λαβάρων, 10:00-13:00
 • Έβρος, Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, Ευριπίδου Ζίγκμπουργκ 10, 08:30-15:30
 • Έβρος, Λιμάνι Καμαριώτισσας, Σαμοθράκη, 08:00-15:00
 • Εύβοια, Χαλκίδα, Πάρκο του Λαού, Αλιβερίου και Κιαπέκου γωνία, 09:30-15:00
 • Εύβοια, Δημαρχείο Νέας Αρτάκης, Κωνσταντινουπόλεως 45, 10:00-14:00
 • Εύβοια, Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, 08:30-15:30
 • Ευρυτανία, έναντι ΚΑΠΗ Καρπενησίου, 09:00-15:30
 • Ζάκυνθος, ΙΚΑ, Γλάδστωνος 6, 08:30-15:30
 • Ηλεία, Πύργος, Γενικό Νοσοκομείο «Ανδρέας Παπανδρέου», 08:30-14:30
 • Ηλεία, Αμαλιάδα, Συνεδριακό Κέντρο, 08:30-12:30
 • Ηλεία, Ζαχάρω, Πνευματικό Κέντρο, 08:30-14:30
 • Ημαθία, ΚΑΠΗ Βέροιας, Μαυρομιχάλη 14, 09:00-15:00
 • Ημαθία, Κέντρο Υγείας Βέροιας, Μοράβα 2 & Εμμανουήλ Παππά, 08:30-15:30
 • Ημαθία, Αλεξάνδρεια, Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού, 09:30-14:00
 • Ηράκλειο, Άγαλμα Ελευθέριου Βενιζέλου, Πλατεία Ελευθερίας, 08:30-19:30
 • Ηράκλειο, Isobox, προαύλιος χώρος 7ης ΥΠΕ, 09:00-15:00
 • Ηράκλειο, Isobox, προαύλιος χώρος Βενιζελείου Νοσοκομείου, 08:30-14:30
 • Ηράκλειο, προαύλιος χώρος ΠΑΓΝΗ (ΤΕΠ), 08:30-14:30
 • Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30
 • Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00
 • Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00
 • Ικαρία, Κ.Υ Ευδήλου, 08:00-16:00
 • Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00
 • Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00
 • Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00
 • Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00
 • Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00
 • Καβάλα, Νομαρχείο Καβάλας, Εθνικής Αντιστάσεως 20, 08:00-14:30
 • Καβάλα, Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, 09:00-14:00
 • Κάλυμνος, Κεντρικός Λιμένας, 08:30-15:30
 • Λέρος, Δημοτικό Κτίριο Δόνα, 08:30-15:30
 • Καρδίτσα, Πλατεία Αγίας Παρασκευής, τέρμα Σαρανταπόρου, 09:00-15:00
 • Καστοριά, Isobox Λεωφόρος Κύκνων, 08:30-15:30
 • Καστοριά, Κέντρο Υγείας Καστοριάς, Καπετάν Κώττα 2, 08:30-15:30
 • Καστοριά, Άργος Ορεστικό, ΚΑΠΗ, 09:30-13:30
 • Κέρκυρα, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Μάντζαρου 5, 09:00-20:00
 • Κέρκυρα, Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, 09:30-14:30
 • Κεφαλληνία, Αργοστόλι, Πλατεία Βαλλιάνου, 08:00-16:00
 • Κιλκίς, Β’ Εργατικές Κατοικίες, Αμπέλων 4, 09:00-15:00
 • Κιλκίς, Αγροτικό Ιατρείο Νέας Σάντας, 09:00-15:00
 • Κιλκίς, Δημοτικό Κατάστημα Ευρωπού, 09:00-15:00
 • Κιλκίς, Δημοτικό Κατάστημα-πρώην ΔΕΥΑ Αξιούπολης, 09:00-15:00
 • Κιλκίς, Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, 09:00-15:00
 • Κοζάνη, Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, Περγάμου 62, 08:30-15:30
 • Κοζάνη, Κέντρο Υγείας Κοζάνης, Αριστοφάνους 5Α, 08:30-15:30
 • Κοζάνη, Κερασιά, Κοινοτικό Γραφείο, 10:00-12:00
 • Κόρινθος, Δημοτικό θέατρο Κορίνθου, Δαμασκηνού 57, πλησίον Πανεπιστημίου, 08:30-15:00
 • Κόρινθος, Δημοτικό θέατρο Κιάτου, Γ. Γεννηματά 2, 09:30-14:00
 • Κως, Ιερού Λόχου 15 (πρώην Παιδικός σταθμός), 08:30-15:00
 • Λακωνία, παλαιό Δημαρχείο Σπάρτης, Κεντρική Πλατεία, 09:00-15:00
 • Λακωνία, Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, 09:00-14:30
 • Λακωνία, Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, 08:15-15:30
 • Λάρισα, ΟΣΕ, 09:00-20:00
 • Λάρισα, Κ.Υ Φαρσάλων, 09:00-12:00
 • Λάρισα, Εμπορικό Κέντρο Γαία, 09:00-15:00
 • Λάρισα, Μύλος του Παππά, 09:00-15:00
 • Λάρισα, ΔΥΠΑ, 09:00-14:00
 • Λασίθι, ισόγειο κτήριο ΟΚΥΔΑΝ Αγίου Νικολάου, 08:30-15:00
 • Λέσβος, Κ.Υ Μυτιλήνης, 09:00-15:00
 • Λέσβος, Parking Μυτιλήνης, 09:00-15:00
 • Λέσβος, ΚΥ Καλλονής, 09:00-13:00
 • Λευκάδα, παλιό Νοσοκομείο, κτίριο ΕΚΑΒ, Α. Βαλαωρίτη 40, 08:00-15:00
 • Μαγνησία, Μαγνησία, τοπικά Ιατρεία Νέας Ιωνίας Βόλου (πρώην Κ.Υ Ν. Ιωνίας), πάροδος Τικόγλου, 08:00-14:00
 • Μαγνησία, Γ.Ν. Βόλου, Πολυμέρη 134, 08:30-13:30
 • Μεσσηνία, Καλαμάτα, Isobox Κέντρου Υγείας, 08:30-14:30
 • Μεσσηνία, Καλαμάτα, Γενικό Νοσοκομείο, Isobox Επειγόντων, 08:15-14:15
 • Μεσσηνία, Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-13:30
 • Μεσσηνία, Μελιγαλάς, Κέντρο Υγείας, 09:00-13:30
 • Ξάνθη, Κέντρο Υγείας Ξάνθης, Isobox, Ανδρέα Δημητρίου 1, 08:00-14:00
 • Ξάνθη, Ξύλινο Σπιτάκι, Πρώην ΔΕΥΑΞ, Πλατεία Ελευθερίας, 08:30-14:00
 • Πάρος, Νάουσα, Αίθουσα ΑΜΕΣ Νηρέα, 08:30-15:00
 • Πάτμος, Σκάλα, Πνευματικό Κέντρο, Πάτμιον, 08:30-15:30
 • Πέλλα, Δημαρχείο Γιαννιτσών, Χατζηδημητρίου και Εθνικής Αντιστάσεως, 09:30-14:30
 • Πέλλα, Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης, Δωδεκανήσου 1, 08:30-15:30
 • Πέλλα, Πλατεία Μικρών Καταρρακτών-Χατζηγιάννειο Κέντρο, Τσιμισκή 2, 09:30-14:30
 • Πιερία, Κέντρο Υγείας Κατερίνης, Κανελλοπούλου 1, 08:00-15:00
 • Πιερία, παλαιό Νοσοκομείο Κατερίνης, 09:00-15:00
 • Πιερία, Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, 09:00-15:00
 • Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00
 • Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00
 • Ρέθυμνο, Αίθουσα Εκδηλώσεων Ι.Ν. Πέτρου & Παύλου, Μισίρια, 09:00-14:00
 • Ρέθυμνο, Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων, Απόστολοι Αμαρίου, 09:00-14:30
 • Ροδόπη, Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή, 09:00-15:00
 • Ροδόπη, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Συμεωνίδη και Υψηλάντου γωνία, Κομοτηνή, 09:00-15:00
 • Ροδόπη, Ξυλαγανή, Δημοτικό Κατάστημα, Πλατεία Ειρήνης, 10:00-14:00
 • Ρόδος, Πνευματικό κέντρο Κρεμαστής, 09:00-14:30
 • Ρόδος, παλιό Νοσοκομείο Ρόδου, Παπαλουκά 5-8, 08:30-15:00
 • Σάμος, Isobox έμπροσθεν Κ.Υ. Καρλοβάσου Σάμου, 08:00-14:30
 • Σάμος, Isobox έμπροσθεν Γ.Ν Σάμου, 08:00-14:30
 • Σέρρες, Κέντρο Υγείας Σερρών, 08:30-19:30
 • Σέρρες, Κέντρο Υγείας Νιγρίτας, 09:00-15:00
 • Σέρρες, Κέντρο Υγείας Ροδολίβους, 09:30-14:30
 • Σέρρες, Κέντρο Υγείας Ηράκλειας, 09:00-14:30
 • Σέρρες, Κέντρο Υγείας Στρυμονικού, 09:00-15:00
 • Σέρρες, Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου, 09:00-14:30
 • Σκιάθος, Λιμάνι Σκιάθου, 08:00-15:30
 • Σύρος, Αθλητικό κέντρο Δημήτριος Βικέλας, 08:30-15:30
 • Τρίκαλα, Πάροδος Γαριβάλδη Πεζόδρομος Πνευματικού Κέντρου,07:30-13:30
 • Τρίκαλα, Κεντρική Πλατεία Καλαμπάκας,08:00-10:00
 • Τρίκαλα, Ε ΚΑΠΗ,09:30-14:30
 • Φθιώτιδα, Δημοτικό Parking Γαλανέικα, Αλύτρωτων Πατρίδων και Αγίας Παρασκευής, Λαμία, 09:00-15:00
 • Φθιώτιδα, Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, χώρος Εκδοτηρίων, 09:00-15:00
 • Φθιώτιδα, ΚΕΠ Δομοκού, 09:00-13:00
 • Φλώρινα, Ιατρείο ΕΟΔΥ, Ηπείρου 26, 08:30-15:00
 • Φλώρινα, ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου, Πλατεία Δ. Μάκρη 36, 08:30-15:00
 • Φωκίδα, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, 09:00-15:00
 • Φωκίδα, Δεσφίνα, Αγροτικό Ιατρείο, 09:00-13:00
 • Χαλκιδική, Νέα Μουδανιά, πρώην 4ο Νηπιαγωγείο, Παναγίας Κορυφινής και Καλόλιμνου, 08:30-15:00
 • Χαλκιδική, Ιερισσός, Δημαρχείο Ιερισσού, 09:30-14:00
 • Χανιά, 1η-2η ΤΟΜΥ Χανίων, παλιό Νοσοκομείο Χανίων, Καποδιστρίου και Δραγούμη, 08:30-15:00
 • Χανιά, Αύλειος χώρος 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων, Λεωφόρος Καραμανλή 99, 08:30-15:00
 • Χανιά, Γ.Ν Χανίων «Άγιος Γεώργιος», (ΤΕΠ COvid), 08:30-14:30
 • Χίος, Κ.Υ Χίου, Λετσαίνης 1 & Αγ. Ειρήνης, 07:30-14:30
 • Χίος, Πλατεία Βουνακίου Χίου, 07:30-14:30
 • Χίος, Καλαμωτή, 09:00-12:00

Το αγαπημένο ρόφημα των περισσότερων μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο αν δεν καταναλωθεί με μέτρο. Κι όμως μπορεί κάποιος να δηλητηριαστεί από καφεΐνη

Για πολλούς το πρωινό ξύπνημα δεν νοείται χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ. Σύμφωνα με έρευνα της KΑΠΑ Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ένας στους δύο Έλληνες θα καταναλώσουν πάνω από έναν καφέ την ημέρα, συνήθως δύο ή τρία φλιτζάνια. Άλλοι πάλι επιλέγουν τα ενεργειακά ποτά για την καφεΐνη τους.

Αν και η ανοχή του κάθε ανθρώπου στην καφεΐνη είναι διαφορετική, υπάρχει ένα όριο για την ποσότητα που μπορεί να δεχτεί ο οργανισμός. Χέρια που τρέμουν και ταχυπαλμίες είναι κοινά σημάδια πως έχετε καταναλώσει υπερβολική καφεΐνη.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Η υπέρμετρη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση με εξαιρετικά δυσάρεστα αλλά και πολύ σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια και επιληπτικές κρίσεις. Όπως αναφέρει το CNN, υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που η δηλητηρίαση από καφεΐνη αποδείχθηκε μοιραία.

Πόση καφεΐνη είναι υπερβολική

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ βάζει το όριο πρόσληψης καφεΐνης από υγιείς ενήλικες σε κάτω από 400 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Αν ξεπεράσετε για λίγο το συγκεκριμένο όριο, το πιθανότερο είναι πως θα αισθάνεστε ανησυχία και ευερεθιστότητα. Οι πιο τοξικές επιδράσεις εμφανίζονται όταν η κατανάλωση φτάσει στα 1.200 χιλιοστόγραμμα.

Πόσο επικίνδυνη είναι η δηλητηρίαση από καφεΐνη

Ο Nima Majlesi, διευθυντής ιατρικής τοξικολογίας στο Staten Island University Hospital, αναφέρει ότι η καφεΐνη διαταράσσει τον καρδιακό ρυθμό, οδηγώντας σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς, ακόμη και σε πιθανή καρδιακή ανακοπή. Επιπλέον, τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως έμετο και διάρροια.

Δεδομένου ότι ο καφές αυξάνει την ούρηση, τα άτομα που έχουν προσλάβει υπερβολική καφεΐνη κινδυνεύουν να απωλέσουν μέταλλα και ειδικά κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των μυών έως και σε σημείο παράλυσης, να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή από τους εξασθενημένους αναπνευστικούς μυς και να εμποδίσουν τα νεφρά να κάνουν τη δουλειά τους.

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη ενδέχεται να προκαλέσει και νευρολογικά συμπτώματα. Τεκμηριωμένα περιστατικά έχουν αναφέρει άγχος, παραισθήσεις, ημικρανίες, εγκεφαλικό οίδημα και επιληπτικές κρίσεις.

Αν και εξαιρετικά ασυνήθιστο, η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να γίνει και θανατηφόρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με την καφεΐνη οφείλονται στη λήψη πολλών χαπιών καφεΐνης υψηλής δόσης. Τα χάπια καφεΐνης συνήθως έχουν περίπου 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, επομένως η λήψη δύο χαπιών υπερβαίνει τη συνιστώμενη ποσότητα των 400 χιλιοστόγραμμων. «Όπως με κάθε συμπλήρωμα, τα χάπια καφεΐνης πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή», αναφέρουν οι ειδικοί.

Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από καφεΐνη

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να παρακολουθείτε πόση καφεΐνη καταναλώνετε καθημερινά, επισημαίνοντας πως εκτός από τον καφέ υπάρχουν προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το πράσινο τσάι ή το κακάο, που επίσης έχουν καφεΐνη και θα πρέπει προφανώς να συνυπολογίζονται στην ημερήσια πρόσληψη. Μάλιστα τα ενεργειακά ποτά έχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης.

Επίσης είναι σημαντικό η κατανάλωση καφέ να συνοδεύεται και από κατανάλωση νερού. Η ενυδάτωση βοηθάει στην αναπλήρωση των υδατοδιαλυτών βιταμινών που χάνονται καθώς η καφεΐνη είναι διουρητική.

Τέλος, το «γεμάτο στομάχι» (ειδικά εάν έχετε καταναλώσει γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες) επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει την καφεΐνη σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Μπορεί να αντιμετωπίσετε λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με το εάν έχετε άδειο στομάχι».

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ακούτε το σώμα σας και τι μπορεί να ανεχθεί, τονίζουν οι ειδικοί. Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να πιείτε έναν ακόμη καφέ, σκεφτείτε πόσους έχετε ήδη πιει και εάν πραγματικά χρειάζεστε κι άλλη καφεΐνη.

Πηγή: newsbeast.gr

1 στους 3 άντρες έχει λοίμωξη από HPV σύμφωνα με διεθνή έρευνα, ενώ πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των περιστατικών σύφιλης και γονόρροιας στη χώρα μας.

Ανησυχητικά είναι τα νέα σχετικά με την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) σε όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους και στη χώρα μας. Όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι καθημερινά μολύνονται με κάποιο ΣΜΝ περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικοί. Εκτιμάται επίσης ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδηλώσει έρπητα γεννητικών οργάνων, ενώ η λοίμωξη από HPV συνδέεται με πάνω από 311.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ετησίως.

1 στους 3 άντρες με λοίμωξη HPV

Μία ανησυχητική αύξηση που εντοπίστηκε πρόσφατα έρχεται να υπογραμμίσει την εικόνα των αυξανόμενων ΣΜΝ: μετα-ανάλυση μελετών από 35 χώρες που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet αναφέρει σημαντική αύξηση της λοίμωξης των HPV στους άντρες, κυρίως στις ηλικίες 25-29 ετών. Το βασικό συμπέρασμα της δημοσίευσης είναι σοκαριστικό: σχεδόν 1 στους 3 άντρες άνω των 15 ετών έχει προσβληθεί από τουλάχιστον έναν τύπο HPV και 1 στους 5 με έναν ή περισσότερους τύπους HPV υψηλού κινδύνου για καρκινογένεση. Αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντική την καλή ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη θεραπεία των κονδυλωμάτων – κάτι που φυσικά αφορά και στα δύο φύλα.

HPV: Μετάδοση και θεραπεία

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV και είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που αφορά τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Μεταδίδονται συνήθως μέσω της ερωτικής επαφής, εάν όμως αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθούν στον ίδιο τον ασθενή από μία περιοχή του σώματος σε άλλη, για παράδειγμα εξαιτίας της τριβής της περιοχής με σφουγγάρι ή της χρήσης ξυραφιού που τραυματίζει τη βλάβη και οδηγεί σε μεταφορά του ιού.

«Συνηθέστερα, οι τύποι του HPV που μπορεί να κολλήσει κάποιος είναι οι τύποι 6 και 11 που θεωρούνται αθώοι, πολλές φορές όμως δεν κολλάμε μόνο έναν ιό αλλά μία ομάδα ιών. Επομένως, είναι απαραίτητο να γίνεται HPV DNA test σε υλικό από τις βλάβες έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν αντιμετωπίζουμε κάποιον αθώο τύπο ιού ή κάποιον δυνητικά ογκογόνο, οπότε το πλάνο παρακολούθησης αλλάζει. Εάν οι βλάβες που παρατηρούμε έχουν προκληθεί από έναν μη ογκογόνο τύπο του HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, τότε η θεραπεία αφορά στην εξάχνωση των βλαβών με Laser CO2 το οποίο αποτελεί μία ασφαλή, ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδο που εξαλείφει τις βλάβες συχνά σε μία μόνο συνεδρία χωρίς ουλές και απαιτούμενο χρόνο αποκατάστασης. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι στοχεύει ακόμη και πολύ μικρές βλάβες, κάτω του 1 χιλιοστού, αφήνοντας ανέπαφους τους γύρω ιστούς», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Καθοριστικός παράγοντας για την πλήρη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι ο εντοπισμός και εξάχνωση ακόμη και των πιο δυσδιάκριτων βλαβών καθώς και η εξέταση και θεραπεία όχι μόνο του ασθενούς αλλά και του ερωτικού συντρόφου ώστε να αποτραπεί η επαναμόλυνση».

113% αύξηση περιστατικών σύφιλης και 120% γονόρροιας στην Ελλάδα

Τα δεδομένα για την αύξηση της λοίμωξης HPV έρχονται να συμπληρώσουν στοιχεία του ΕΟΔΥ που υπογραμμίζουν ότι και η χώρα μας βρίσκεται στην ίδια δυσχερή κατάσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη αναφορικά με την εξάπλωση των ΣΜΝ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο διάστημα 2020 – 2022 έχει καταγραφεί στην Ελλάδα αύξηση 113,36% στα κρούσματα πρώιμης σύφιλης και 120,73% στα κρούσματα γονόρροιας.

Μάλιστα, καθώς η σύφιλη και η γονόρροια αποτελούν αξιόπιστους δείκτες της τάσης και των υπόλοιπων ΣΜΝ -κάτι που αποδεικνύεται με την αύξηση των λοιμώξεων HPV-, οι ειδικοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. «Εκτός από την πραγματικά ανησυχητική αύξηση των περιστατικών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει την κατάσταση. Πρόκειται για τη μικροβιακή αντοχή που αναπτύσσουν οι μικροοργανισμοί στα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, κάνοντας πιο δύσκολη την οριστική θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων. Γι’ αυτό, η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη επίσκεψη στον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το νόσημα», επισημαίνει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Η σημασία της πρόληψης στον έλεγχο των ΣΜΝ

Πολύ σημαντικό σε επίπεδο πρόληψης για τον HPV είναι το εμβόλιο, ειδικότερα το 9δύναμο, που χορηγείται δωρεάν σε εφήβους, κορίτσια και αγόρια. Το εμβόλιο αυτό προστατεύει τόσο από τους τύπους του ιού που ευθύνονται για τα κονδυλώματα όσο και από τους ογκογόνους τύπους, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, των γεννητικών οργάνων ή του στοματοφάρυγγα στους άντρες», επισημαίνει η Δρ. Τσιατούρα. Εξίσου σημαντική είναι η ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης του HPV και των λοιπών ΣΜΝ: χρήση προφυλακτικού στις ερωτικές επαφές και έγκαιρη επίσκεψη στον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο εάν εντοπιστεί κάποιο πιθανό σύμπτωμα, όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις, εξογκώματα, ανυψώσεις στο δέρμα στα γεννητικά όργανα ή στη γύρω περιοχή.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι μικρότερες μέρες του χειμώνα δυσκολεύουν την οδήγηση τη νύχτα, ιδιαίτερα στους πάσχοντες από  ορισμένες πολύ συχνές οφθαλμοπάθειες και στους οδηγούς άνω των 50 ετών.

Ακόμα, όμως, και οι οδηγοί με τέλεια όραση μπορεί να δυσκολεύονται να διακρίνουν τις απότομες στροφές και τα εμπόδια, ανάμεσα στις σκούρες σκιές και τα φώτα των οχημάτων που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση.

δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος

Η κυριότερη αιτία γι’ αυτό είναι πως τα μάτια των ανθρώπων δεν έχουν αναπτυχθεί για να βλέπουμε καλά στο σκοτάδι. «Είμαστε ημερόβια όντα και όχι νυκτόβια», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Έως την ανακάλυψη των πρώτων ηλεκτρικών λαμπτήρων, οι άνθρωποι πήγαιναν για ύπνο μόλις νύχτωνε. Έτσι τα μάτια μας δεν εξελίχθηκαν ώστε να λειτουργούν καλά το βράδυ».

Η αλήθεια είναι ότι στο σκοτάδι τα μάτια μας μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά έως ενός ορίου. «Το “μυστικό”της αλλαγής της οπτικής συμπεριφοράς των οφθαλμών μας σε χαμηλότερες συνθήκες φωτός είναι ότι η κόρη του ματιού διαστέλλεται σημαντικά (μυδρίαση)», εξηγεί ο καθηγητής. «Η αλλαγή αυτήκάνει το οπτικό σύστημα να “ξεσκεπάζει” πολλά προβλήματα, τα οποία μειώνονται στο πιο έντονο φως επειδή αυτό προκαλεί συστολή στην κόρη του ματιού (μύση) με αποτέλεσμα να καλύπτονται λειτουργικά τα περισσότερα από αυτά».

Υπεύθυνος για την όραση είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα των ματιών. Διαθέτει ραβδία και κωνία, δηλαδή εξειδικευμένα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός, που μας επιτρέπουν να βλέπουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Η προσαρμοστική ικανότητα των ματιών δεν είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια της ζωής, αλλά φθίνει με την ηλικία.«Τα μάτια των παιδιών προσαρμόζονται στο σκοτάδι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι των ενηλίκων», διευκρινίζει ο δρ Κανελλόπουλος. «Η διαφορά γίνεται ακόμα εντονότερη μετά την ηλικία των 30 ετών, όταν η προσαρμοστική ικανότητα των ματιών στο σκοτάδι αρχίζει να μειώνεται».

Αν μάλιστα κάποιος δεν έχει τέλεια όραση (όπως συμβαίνει με το ένα τέταρτο των κατοίκων του πλανήτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), τα μάτια μπορεί να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να προσαρμοστούν στο σκοτάδι.

Υπάρχουν διάφορες οφθαλμικές παθήσεις και διαταραχές που μειώνουν τη νυχτερινή όραση. Μερικές από τις πιο συχνές είναι ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η ξηροφθαλμία.

Ο καταρράκτης θολώνει τον φυσιολογικό φακό του ματιού. Το βράδυ οι πάσχοντες μπορεί να βλέπουν μία λάμψη, όταν το φως χτυπά τον οφθαλμικό φακό και διαχέεται. Λάμψη μπορεί να βλέπουν και οι πάσχοντες από ξηροφθαλμία, με επακόλουθο να μην βλέπουν καλά όταν οδηγούν το βράδυ.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η ανάπτυξη του καταρράκτη εξελίσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και για πολλά έτη δεν γίνεται αντιληπτή. Το σύγχρονο οφθαλμικό ιατρείο έχει διαγνωστικήτεχνολογία που μπορείεύκολα και αξιόπιστα να την τεκμηριώσει: καταγράφοντας το πάχος του φυσικούφακού που «γίνεται» καταρράκτης καιμετρώντας τη μείωση της όρασης στην λάμψη (glare) του φωτός.

Η μείωση αυτή αποτελεί τηνμεγαλύτερηδυσκολία στη νυχτερινήοδήγηση, μαζί με την ελάττωση της ικανότητας να διακρίνουμε φωτεινές αντιθέσεις (contrast sensitivity) και την αύξηση της διάχυσης του φωτός (scatter).

Αντίστοιχα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς προκαλεί δυσλειτουργία στακωνία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Τα κύτταρα αυτάξεχωρίζουνχρώματα και λεπτομέρειες στα είδωλα όπου εστιάζουμε. Η δυσλειτουργία των κωνίων μειώνει την κεντρική όραση, γεγονός το οποίο το βράδυ μειώνει την αντίληψη του βάθους, την αναγνώριση των χρωμάτων και την περιφερειακή αντίληψη. Αυτό σημαίνει πως οι πάσχοντες οδηγοί μπορεί να δυσκολεύονται να υπολογίσουν με ακρίβεια πόσο μακριά βρίσκονται από άλλα οχήματα ή να αντιληφθούν ότι κάποιος βαδίζει στην άκρη του δρόμου.

Την βραδινή όραση μπορεί επίσης να επιδεινώσουν η χρήση φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία (αλλοιώνουν την ποιότητά της και την ευκρίνεια), αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης όταν τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα κάνουν απότομες εναλλαγές (απότομες αυξήσεις και απότομες μειώσεις). Σε τέτοια περίπτωση, οι διαβητικοί ασθενείς μπορεί να έχουν αισθητή θόλωση και μείωση της όρασης στο σκοτάδι.

Ανεξαρτήτως υποκείμενου ιστορικού, πάντως, πολλοί οδηγοί δεν αισθάνονται άνετα όταν οδηγούν τη νύχτα. Πριν από λίγα χρόνια, έρευνα στη Βρετανία είχε δείξει ότι ένας στους τρεις οδηγούς αποφεύγουν εντελώς να οδηγούν το βράδυ, επειδή δεν βλέπουν καλά. Περισσότεροι από τους μισούς, εξάλλου, δυσκολεύονται να δουν καθαρά όταν πέφτει το σκοτάδι και κάθονται στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους.

Στο 25% των περιπτώσεων είπαν ότι δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους στον δρόμο. Το 43% είπαν ότι βλέπουν θολά κατά τη νυχτερινή οδήγηση και τα σχεδόν τρία τέταρτα (το 73%) ότι ενοχλεί τα μάτια τους η λάμψη από τα διερχόμενα οχήματα.

Πολύ ενοχλητικά για τα μάτια είναι επίσης τα «φωτοστέφανα» (άλως) και οι αντανακλάσεις από τα φώτα στους δρόμους και τους προβολείς. Συχνή αιτία γι’ αυτό είναι τα βρώμικα παράθυρα των αυτοκινήτων, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό τους, εξηγεί ο δρ Κανελλόπουλος. Ρόλο παίζουν και τα φθαρμένα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων, αλλά και τα γρατζουνισμένα ή βρώμικα διορθωτικά γυαλιά των οδηγών. Όλ’ αυτά πρέπει να είναι πεντακάθαρα για να βλέπετε καλά κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Το ίδιο και τα φώτα του αυτοκινήτου σας.

Πολύ σημαντικό επίσης όταν οδηγείτε τη νύχτα είναι να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιά ή φακούς επαφής με τους σωστούς (και όχι απαρχαιωμένους) βαθμούς διόρθωσης. Όπως προαναφέρθηκε, ο χαμηλός φωτισμός το βράδυ προκαλεί διαστολή της κόρης του ματιού, γεγονός που μπορεί να εντείνει κάθε πρόβλημα εστίασης όσο ήπιο και αν είναι, προκαλώντας θολή όραση.

«Περισσότερο από το 90% των πληροφοριών που χρησιμοποιούν οι οδηγοί είναι οπτικές», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει: «Επομένως η όραση πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όταν οδηγούν τη νύχτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας άνω των 45 ετών χρειάζονται κάποια διόρθωση της όρασής τους, για να εστιάζει τέλεια το φως στα μάτια τους. Αυτό προϋποθέτει ότι θα ελέγχουν συχνά την όρασή τους (τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια, εκτός κι αν πρέπει συχνότερα για ιατρικούς λόγους) και θα κάνουν την απαιτούμενη θεραπεία για κάθε πρόβλημα όρασης που τυχόν έχουν. Να θυμάστε, τέλος, ότι πολλές από τις σημαντικές αλλαγές που υφίσταται η όραση με την ηλικία, αναπτύσσονται σταδιακά και περνούν απαρατήρητες από τους πάσχοντες για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη μορφή κήλης. Εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες, 25% πιθανότητα ανάπτυξης, εν αντιθέσει με τις γυναίκες όπου το ποσοστό είναι 5%. Πρόκειται για πάθηση το κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα, η οποία εντοπίζεται μεταξύ κορμού και μηρού.

Γιώργος Ευσταθίου

«Η ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία ασκείται από έντονη άρση βάρους, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, χρόνιο βήχα, δυσκοιλιότητα κ.ά., αποτελούν πιθανά αίτια δημιουργίας της βουνωνοκήλης», εξηγεί ο Γιώργος Ευσταθίου, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ΛΗΤΩ. «Επιπρόσθετα», συνεχίζει,«μία παρελθούσα χειρουργική επέμβαση ή ένας τραυματισμός μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες εμφάνισής της».

Συμπτώματα βουβωνοκήλης

Τα συνήθη συμπτώματα της βουβωνοκήλης, τα οποία οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό, είναι ο πόνος υπό πίεση, η διόγκωση στη βουβωνική περιοχή ή στο όσχεο (όπου σε συνθήκες ηρεμίας μπορεί να υποχωρήσει ή να εξαφανιστεί), στην ορθοστασία ή κατά την ανάπαυση στο τέλος μιας απαιτητικής ημέρας. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να μην παρουσιάζονται καθόλου συμπτώματα με ελάχιστη ή και καθόλου διόγκωση στη βουβωνική περιοχή.

«Η κλινική εξέταση σε όρθια ή ύπτια θέση, συνήθως αρκεί για τη διάγνωση της βουνωνοκήλης, καθώς ο γιατρός θα ψηλαφήσει την περιοχή και θα ελέγξει για τυχόν εξόγκωμα. Επιπλέον, μπορεί να σας ζητηθεί η διενέργεια περαιτέρω απεικονιστικών εξετάσεων (π.χ. υπερηχογράφημα μαλακών μορίων). Με βάση τα παραπάνω, αναγνωρίζεται τόσο το είδος της βουνωνοκήλης όσο και η θέση και η βαρύτητά της.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, οι κήλες χειρουργούνται τόσο για τα συμπτώματα όσο και για τις επιπλοκές τους ενώ αποκλειστική θεραπεία αποτελεί η χειρουργική επέμβαση» σημειώνει ο ειδικός.

Θεραπεία βουβωνοκήλης

«Οι τεχνικές αποκατάστασης της βουβωνοκήλης είναι οι ανοικτές επεμβάσεις, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και οι ρομποτικές επεμβάσεις.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αποτελεί τον πλέον δημοφιλή τρόπο αντιμετώπισης, κυρίως λόγω των πλεονεκτημάτων της. Σημαντικότερα εξ αυτών αποτελούν η αναίμακτη διαδικασία, ο μηδαμινός μετεγχειρητικός πόνος, η ταχεία ανάρρωση και η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα, τα χαμηλά ποσοστά υποτροπής αλλά και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση βουβωνοκήλης (TEP – Totally Extra peritoneal Repair) αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο, η οποία συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα των λαπαροσκοπικών / ρομποτικών επεμβάσεων, με τις λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Με τη μέθοδο αυτή, το χειρουργείο διενεργείται απευθείας μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα (εξωπεριτοναϊκός χώρος) και όχι μέσω της κοιλιακής κοιλότητας όπως στην απλή λαπαροσκοπική επέμβαση» όπως αναφέρει ο κ. Ευσταθίου.

Επιπλέον πλεονεκτήματα της τεχνικής TEP:

 1. Ελάχιστα επεμβατική τεχνική – Μικρότερες τομές στην κοιλιά
 2. Χρήση τρισδιάστατων πλεγμάτων (3D), που εφαρμόζουν ακριβώς στην ανατομία της βουβωνικής περιοχής
 3. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 4. Αποφυγή κάκωσης νεύρων και αγγείων της περιοχής
 5. Αποκατάσταση αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης – στην περίπτωση που υπάρχει
 6. Διόρθωση επιπλέον κηλών που μπορεί να συνυπάρχουν, με χρήση του ίδιου πλέγματος
 7. Άμεση επάνοδος στην καθημερινότητα
 8. Τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα

Ωστόσο, «η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αντενδείκνυται σε ασθενείς που δεν μπορούν να χειρουργηθούν υπό γενική αναισθησία, με αιμορροφιλία και νοσήματα που προκαλούν αιμορραγία, που πάσχουν από παχυσαρκία, που έχουν οσχεοβουβωνοκήλες, έχουν υποβληθεί σε προστατεκτομή ή έχουν πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις στην κοιλιά» τονίζει.

«Σε ότι αφορά τη μετεγχειρητική πορεία, συνηθίζεται οι ασθενείς να κινητοποιούνται και να σιτίζονται άμεσα, ενώ λαμβάνουν εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες. Τις πρώτες ώρες θα χρειαστεί να χορηγηθούν ήπια αναλγητικά ενώ σε ότι αφορά την επάνοδο στην εργασία συστήνεται άμεσα σε περίπτωση μη χειρωνακτικής εργασίας ενώ σε αντίθετη περίπτωση μετά το πέρας 1-2 εβδομάδων», καταλήγει ο κ. Ευσταθίου.

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας