Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

20 Ιουλίου, 2024 12:34

Search
Close this search box.
ΕΚΤΑΚΤΑ & ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου της Περιφέρειας Αττικής «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος», στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αλίμου, παρευρέθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μια ιδέα η οποία φαινόταν τότε πάρα πολύ αυτονόητη. Είναι δυνατόν να έχουμε αυτό το μοναδικό παράκτιο μέτωπο και να μην υπάρχει τρόπος να το διανύσει κανείς από τη μία άκρη ως την άλλη; Ίσως και εμείς δεν είχαμε αντιληφθεί τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσουμε ώστε το έργο να μετατραπεί από ιδέα σε έργο με χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Σεπτέμβριο του 2025 ή άντε δύο-τρεις μήνες μετά, το έργο θα είναι έτοιμο.

«Διάβαζα ένα άρθρο στους Financial Times για την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Πράγματι, το αναπτυξιακό αποτύπωμα είναι πολύ σημαντικό και όχι εις βάρος των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι το Ελληνικό είναι ένα έργο που παρέλαβε η κυβέρνηση ως ιδέα και τώρα είναι στη φάση υλοποίησής του. «Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι εις βάρος των κατοίκων της περιοχής», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη σημασία του έργου για την ποιότητα ζωής όλων των παράκτιων δήμων.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους σε συνδυασμό με τη μεγάλη έμφαση που δίνουμε στην αναβάθμιση των μέσων μεταφοράς» σημείωσε, και μίλησε για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και την πυκνότητα των δρομολογίων.

«Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την υλοποίηση του έργου και δεσμευόμαστε να είμαστε εδώ στα εγκαίνια, για να διατρέξουμε με το ποδήλατο, που το προτιμώ ως ποδηλάτης. Πρώτα και πάνω από όλα θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

«Κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, αγαπητοί Δήμαρχοι, φίλες και φίλοι, χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την επίσημη υπογραφή της έναρξης υλοποίησης ενός έργου που, όπως θυμάστε, είχαμε παρουσιάσει ως μια ιδέα πριν από κάποιο χρονικό διάστημα.

Μια ιδέα η οποία φαινόταν τότε σε όλους τους εμπλεκόμενους πάρα πολύ αυτονόητη. Είναι δυνατόν να έχουμε αυτή την καταπληκτική Αθηναϊκή Ριβιέρα, αυτό το μοναδικό παράκτιο μέτωπο και να μην υπάρχει τρόπος για έναν ποδηλάτη ή για έναν πεζό να το διανύσει από τη μια άκρη μέχρι την άλλη;

Και όταν σκεφτήκαμε για πρώτη φορά την ανάγκη να δημιουργήσουμε αυτό το δίκτυο ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου που θα μπορέσει πραγματικά να συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη αυτού του σχεδίου, ίσως και εμείς δεν είχαμε αντιληφθεί τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσουμε, προκειμένου το έργο αυτό να μετατραπεί από ιδέα σε ένα έργο το οποίο έχει πια σήμερα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης.

Και θέλω με την ευκαιρία αυτή -και για αυτό ήθελα να βρεθώ σήμερα μαζί σας- να ευχαριστήσω πραγματικά από καρδιάς όσες και όσους εργάστηκαν για να μπορούμε να είμαστε σήμερα σε αυτή την ευχάριστη στιγμή, την Περιφέρεια Αττικής ως τον φορέα υλοποίησης, όλους τους Δημάρχους οι οποίοι συνεργάστηκαν αρμονικά προκειμένου το έργο αυτό να σχεδιαστεί και να μπαίνει πια στη φάση της υλοποίησης, το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικά την Μονάδα Ωρίμανσης των Έργων με προϊστάμενο τον Πάνο Σταμπουλίδη.

Όλοι έτρεξαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να είμαστε σήμερα σε αυτή την πολύ ευχάριστη στιγμή να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το έργο αυτό θα ξεκινήσει άμεσα και θα έχει μάλιστα χρόνο υλοποίησης, όπως μου είπε ο Περιφερειάρχης, τον Σεπτέμβριο του 2025, έτσι κ. Περιφερειάρχα; Έτσι μας είπατε. Μου δεσμεύτηκε ότι τον Σεπτέμβριο του 2025 το έργο θα είναι έτοιμο, “άντε να του δώσουμε και δυο-τρεις μήνες ακόμα τράτο”. Το βέβαιο είναι ότι το έργο αυτό πια θα γίνει μια πραγματικότητα.

Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου δύο πολύ σύντομες επισημάνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την μεγάλη σημασία, αγαπητές και αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί Δήμαρχοι, της ανάδειξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Διάβαζα προ ολίγων ημερών ένα άρθρο στην πιο σημαντική ίσως οικονομική εφημερίδα του κόσμου, τους “Financial Times”, γι’ αυτό το θαύμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, για τις τεράστιες αναπτυξιακές δυναμικές τις οποίες δημιουργεί, για τη σημαντική προσθήκη όλων των έργων που γίνονται -όχι μόνο στο Ελληνικό αλλά καθ’ όλο το μήκος της ακτογραμμής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο-, στο εθνικό προϊόν.

Πράγματι, το αναπτυξιακό αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας είναι πολύ σημαντικό. Είναι, όμως, ένα αποτύπωμα το οποίο δεν θα είναι εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και νομίζω ότι το μεγάλο μέλημα είναι πώς θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε αυτή τη νέα ανάπτυξη η οποία δρομολογείται.

Ήδη, από εδώ που σας μιλώ, βλέπω τον εμβληματικό πύργο του Ελληνικού να αρχίζει να υψώνεται. Το Ελληνικό θέλω να θυμίσω ότι είναι ένα τεράστιο και θα έλεγα πολυπαραγοντικό έργο το οποίο αυτή η κυβέρνηση, όταν ήρθε στα πράγματα το 2019, το παρέλαβε ως μία ιδέα με τεράστια προβλήματα και χρειάστηκε να δουλέψουν πολλοί Υπουργοί προκειμένου να περάσουμε από την ιδέα στη φάση υλοποίησής του.

Σε συνεργασία, όμως, με όλους τους Δήμους θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ανάπτυξη η οποία προκαλείται από την Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι μία ανάπτυξη η οποία δεν θα είναι εις βάρος των κατοίκων της περιοχής και ότι όλα τα συνοδά και υποστηρικτικά έργα θα συμβάλλουν στη συνολική ανάδειξη του παράκτιου μετώπου, προς όφελος όλων των πολιτών και πρωτίστως των μόνιμων κατοίκων των παράκτιων Δήμων.

Η δεύτερη παρατήρησή μου έχει να κάνει με αυτό το οποίο αποκαλούμε αστική βιώσιμη κινητικότητα. Με τις πόλεις μας, οι οποίες πια αλλάζουν μορφή, στις οποίες θα πρέπει να ενθαρρύνουμε το ποδήλατο, το περπάτημα, μορφές μετακίνησης οι οποίες δεν έχουν μπει στη ζωή μας.

Η καλύτερη απόδειξη ότι όταν δημιουργούμε ποιοτικά έργα υποδομής αυτά αγκαλιάζονται από τους πολίτες είναι αυτό το οποίο ήδη συμβαίνει στην Γλυφάδα, όπου ήδη έχει δρομολογηθεί το πρώτο τμήμα αυτού του ποδηλατόδρομου, μήκους 3,5 χιλιομέτρων αν δεν κάνω λάθος, και νομίζω ότι η συνολική αποδοχή, όχι μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά και από όλους τους επισκέπτες της Γλυφάδας, είναι εξαιρετικά θετική.

Φανταστείτε, λοιπόν, αυτό το έργο σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, σε πρώτη φάση στα 12 χιλιόμετρα, πόσο μεγάλη σημασία θα έχει για την ποιότητα της ζωής συνολικά όλων των παράκτιων Δήμων.

Και βέβαια, να ενθαρρύνω, με την ευκαιρία αυτή, τους Δημάρχους να είναι πιο τολμηροί στα δικά τους σχέδια αστικής βιώσιμης κινητικότητας. Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερους ποδηλατοδρόμους, περισσότερους πεζόδρομους, χρειαζόμαστε πόλεις οι οποίες να είναι πιο φιλικές προς τους πεζούς και προς το ποδήλατο. Ενδεχομένως αυτό μπορεί να σημαίνει προσωρινά λιγότερο φιλικές προς το αυτοκίνητο αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία κινούνται πια όλες οι μεγάλες πόλεις. Σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στην αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με αιχμή τη σημαντική παρέμβαση την οποία κάνουμε για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων μας.

Ήδη τα πρώτα 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ειδικά για την Αττική, περιμένουμε ακόμα συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία, τα οποία θα τεθούν σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του 2025.

Έχω πει πολλές φορές ότι η πρόθεσή μας δεν είναι απλά να αντικαταστήσουμε τα παλιά λεωφορεία με καινούρια λεωφορεία σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, φιλικά προς το περιβάλλον, προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία, αλλά να πυκνώσουμε και τη συχνότητα των δρομολογίων των λεωφορείων, έτσι ώστε πράγματι τα μέσα μαζικής μεταφοράς να αποτελέσουν ένα ελκυστικό υποκατάστατο για το αυτοκίνητο. Ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική μας ξεκινάει από την αναβάθμιση του στόλου των λεωφορείων.

Σταματώ εδώ, λέγοντας απλά στον κ. Περιφερειάρχη ότι θα παρακολουθούμε πολύ στενά την υλοποίηση του έργου και δεσμευόμαστε να είμαστε εδώ στα εγκαίνια για να διατρέξουμε πια με το ποδήλατο -ως ποδηλάτης που είμαι, θα προτιμήσω το ποδήλατο από το τρέξιμο-, αυτόν τον νέο εμβληματικό ποδηλατόδρομο, ο οποίος πραγματικά νομίζω ότι θα προσδώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα σε όλο το παράκτιο μέτωπο, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Με το καλό, λοιπόν, κ. Περιφερειάρχα, στην υλοποίηση του έργου. Σας ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενήργησε έλεγχο σε δύο (2) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Αττικής.

Στη μία εξ αυτών, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κατόπιν υποβληθείσας καταγγελίας.

Αντικείμενο του ελέγχου ήταν η διαπίστωση της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και  των προσφερόμενων υπηρεσιών, των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων, καθώς και της τήρησης της διαδικασίας αδειοδότησης των Μονάδων.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε:

Η μία Μονάδα δεν διέθετε άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας και η άλλη άδεια λειτουργίας. Παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί, από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες, αποφάσεις επιβολής προστίμου και διακοπής της λειτουργίας τους, με παράλληλη ενημέρωση της αρμόδιας Εισαγγελίας, οι Μονάδες εξακολουθούσαν να λειτουργούν.

 • Δεν διέθεταν πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία
 • Δεν ήταν στελεχωμένες με το προβλεπόμενο αριθμητικά και κατά ειδικότητα προσωπικό (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο)

Οι εκθέσεις ελέγχου διαβιβάσθηκαν:

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για συσχέτιση με τις αντίστοιχες δικογραφίες

Στις οικείες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής για ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους

Στον δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Πολιτισμού εντοπίζονται μέχρι στιγμής οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες στην Αθήνα και εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Στην υπόθεση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων τα 14 έχουν ήδη συλληφθεί και κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Αναφορικά με τους εννέα που δεν έχουν συλληφθεί από τις Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους και συγκεκριμένα 6 επόπτες Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, δύο στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού (και στελέχη του ΠΑΣΟΚ των οποίων ανεστάλη η κομματική ιδιότητα) και έναν εργαζόμενο του Δήμου Αθηναίων.

Κύκλωμα εκβιαστών: Σαρωτικές αλλαγές από το Νίκο Χαρδαλιά

Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου, μετά τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων, εποπτών Δημόσιας Υγείας, με αφορμή το κύκλωμα εκβιαστών.

Μετά τις σαρωτικές αλλαγές στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στις ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλάζοντας -κυριολεκτικά- τα πάντα. Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια, στόχος είναι η απόλυτη διαφάνεια και την τροποποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μην αφήνεται κανένα περιθώριο στην εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα κινηθούν σε τρεις άξονες:

 • Θεσπίζονται δικλίδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς.
 • Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα.
 • Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή».

Και οι 12 εμπλεκόμενοι τέθηκαν αμέσως σε αργία με υπογραφή Χαρδαλιά, μετά την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ήταν από την αρχή σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ενημερωνόταν για την πορεία των ερευνών, συμβάλλοντας στην έκβασή τους, αναφέρουν πηγές της Περιφέρειας.

«Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της Περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ήταν το μήνυμα Χαρδαλιά, ο οποίος επιβλέπει όλες τις αλλαγές που προωθούνται στην υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας.

Από τους 12 συλληφθέντες, οι εννέα εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.

Δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρονται εμπλεκόμενοι -Άμεση αναστολή κομματικής ιδιότητας

Τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και ένας αναπληρωτής τομεάρχης), υπάλληλοι στο υπουργείο Πολιτισμού, κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες και αποκόμιζε χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα την αποφυγή ελέγχων και τη διαγραφή παραβάσεων.

«Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σε αναστολή καθηκόντων και από το υπουργείο Πολιτισμού

«​Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής» τονίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κροατία – Ελλάδα 69-80: Η Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες, διέλυσε τον ανταγωνισμό και ονειρεύεται κάτι σπουδαία ιστορικό

Η μαγική Εθνική του 2024 πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νίκησε με 80-69 την Κροατία στο ΣΕΦ , στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά και βάζει πλώρη για κάτι πολύ μεγαλύτερο στη Λιλ και στο Παρίσι. Καλάθης, Γιάννης, Παπαγιάννης ήταν σπουδαίοι, όσοι έπαιξαν πρόσφεραν για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη.

του Χάρη Σταύρου (sport24.gr)

Ο στόχος επετεύχθη. Ο πρώτος στόχος του καλοκαιριού, για την ακρίβεια. Η Εθνική νίκησε με 80-69 την Κροατία το βράδυ της Κυριακής (7/7) στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά, προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα ταξιδέψει σε Λιλ και Παρίσι για κάτι μεγάλο, για κάτι σπουδαίο, για κάτι ιστορικό που θα μνημονεύεται για δεκαετίες.

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη δεν είχε εύκολο έργο, έδειξε όμως χαρακτήρα, βρήκε απαντήσεις στα προβλήματα και με κορυφαίους τους Γιώργο Παπαγιάννη, Νικ Καλάθη, Γιάννη Αντετοκούνμπο πηρε το αποτέλεσμα στο κατάμεστο και καυτό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με μόλις τρία λάθη σε 40 λεπτά, με επική μάχη, με μέταλλο που είχαμε χρόνια να δούμε.

Στη Λιλ η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τον Καναδά, την Αυστραλία και τον νικητή του Προολυμπιακού Τουρνουά της Βαλένθια (Ισπανία ή Μπαχάμες), με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά για τα οποία θα υπάρξει κλήρωση.

Οι Κροάτες επιστρέφουν στη βάση τους μετά από καλή μάχη, δεν ήταν ωστόσο ομάδα στα κυβικά της Εθνικής. Πάλεψαν και πάλεψαν με πείσμα στον τελικό, όμως είχαν ποσοτικό θέμα καθώς το ροτέισόν τους είναι σχετικά μικρό και το ταλέντο των Σμιθ, Χεζόνια, Σάριτς, Ζούμπατς δεν έχει γύρω του το ανάλογο supporting cast.

Ο αγώνας

Με την κλασική πεντάδα (Καλάθης, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης) άνοιξε το ματς η Ελλάδα, που έψαξε το ανοιχτό γήπεδο. Ο Γιάννης επιτέθηκε κατά μέτωπο, ο Καλάθης έβαλε σουτ για το 9-12 στο 5′, όμως Παπανικολάου και Παπαγιάννης είχαν σημαντική φθορά με δύο φάουλ ο κάθε ένας πριν συμπληρωθεί το έβδομο λεπτό. Ακόμη κι έτσι, ακόμη κι αν ο Χεζόνια έκανε ζημιά (10 πόντοι), το φινάλε της περιόδου βρήκε τις δύο ομάδες στο 22-22 με την Εθνική να έχει 4/5 τρίποντα και μόλις δύο λάθη.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης ο Αντετοκούνμπο όρμηξε ξανά και ξανά, έβαλε σουτάκι από μέση απόσταση και λέι-απ απεναντι στον Ζούμπατς για το 24-27 στο 12′, πριν ο Παπαγιάννης και ο Τολιόπουλος χτυπήσουν από την περιφέρεια για το 29-35. Το τέταρτο τρίποντο του Big Papa έγραψε το 33-40 στο 17′, οι Κροάτες είχαν εκπληκτικές αντιδράσεις σε σημεία που όλα έδειχναν εναντίον τους, έβαλαν τρίποντα, τετράποντα, μείωσαν στον πόντο (39-40) αλλά δεν πέρασαν μπροστά στο ημίχρονο (39-45).

Ο τρόπος με τον οποίο η Εθνική μπήκε στο β’ μέρος ήταν εντυπωσιακός, με Γουόκαπ και Καλάθη να κρατούν τη διαφορά κοντά στους δέκα, αλλά τους Κροάτες να αντέχουν, να αντέχουν, να αντέχουν και να παίρνουν το τρίτο φάουλ του Γιάννη στο 25′ (50-55). Ακολούθησε ένα ξέσπασμα του Καλάθη που εκνευρίστηκε από τον αντίπαλο προπονητή (50-60 στο 26′) και το φινάλε της τρίτης περιόδου (53-66) δημιουργούσε μία αίσθηση ασφάλειας πως η δουλειά θα γινόταν εύκολα ή δύσκολα.

Το καλάθι έκλεισε στις αρχές της τέταρτης, τα ελεύθερα σουτ δεν μπήκαν, όμως η άμυνα ήταν ακόμη εκεί και διέλυε κάθε προσπάθεια των Κροατών. Πότε με τον Γιάννη, πότε με τα γκαρντ. Ο Αντετοκούνμπο έβαλε 2/2 για το 57-70, έβαλε και σουτάκι για το 60-72, πριν βγάλει ασίστ στον Παπαγιάννη για το πεμπτο του τρίποντο (62-75) στο ματς. Που έκρινε τα πάντα! Και το φετινό όμορφο καλοκαίρι έγινε ακόμη πιο όμορφο. Η συνέχεια στις οθόνες…

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάζκεζ, Σάλινς, Ανάγια

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-22, 39-45, 53-66, 69-80

ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ 6 (3/3 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 3 (1), Τολιόπουλος 5 (1), Καλάθης 14 (2/8 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 11 ασίστ), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 19 (2/2 δίποντα, 5/8 τρίποντα), Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 8 (1), Αντετοκούνμπο 23 (7/15 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μήτογλου 2

ΚΡΟΑΤΙΑ (Σέζαρ): Φιλίποβιτς, Σμιθ 4 (1/9 σουτ, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Κρούσλιν, Χεζόνια 15 (2/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 8/8 βολές), Σάριτς 14 (4/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μ. Ντρέζνιακ 15 (3), Ν. Ντρέζνιακ 2, Ζούμπατς 19 (6/11 δίποντα, 7/10 βολές, 12 ριμπάουντ), Νάκιτς

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 18/35 δίποντα, 12/32 τρίποντα, 8/14 βολές, 36 ριμπάουντ (26 αμυντικά – 10 επιθετιά), 21 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 3 λάθη, 21 φάουλ

Τα ομαδικά στατιστικά της Κροατίας: 15/31 δίποντα, 6/21 τρίποντα, 21/26 βολές, 39 ριμπάουντ (31 αμυντικά, 8 επιθετικά), 20 ασίστ, 2 κλεψίματα, 11 λάθη, 16 φάουλ

Νίκος Ανδρουλάκης: Κλειστή ομάδα εξουσίας το επιτελικό κράτος – Απουσία μεταρρυθμίσεων, υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και αύξηση των ανισοτήτων

Τη Λέσβο επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, και μετά τη συνάντηση επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση για το “επιτελικό κράτος” καθώς και για απουσία ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να ενισχυθεί η τοπική αυτοδιοίκηση με πόρους και δυνατότητες ώστε να είναι πιο κοντά στον πολίτη, δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, αυτό που ονομάζεται  “επιτελικό κράτος” είναι μια κλειστή ομάδα εξουσίας, χωρίς να διαχέονται οι δυνατότητες και ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, ώστε όλοι μαζί να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε μεγάλα σχέδια για την πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Υπογράμμισε παράλληλα τη στρεβλή, όπως τη χαρακτήρισε, στόχευση της κυβέρνησης ως προς την αξιοποίηση των πόρων  του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η Ευρώπη έδωσε δισεκατομμύρια ευρώ για να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της πατρίδας μας, κάτι που δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά ως μια ακόμα χαμένη ευκαιρία» συμπλήρωσε.

 Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

 «Δυστυχώς και εδώ -όπως και σε άλλα μέρη της χώρας- υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως είναι η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι για εμάς βασική προτεραιότητα να ανασυγκροτηθεί η δημόσια υγεία διότι οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται παρά τον αγώνα που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και αυξάνεται το κόστος περίθαλψης δεδομένων των ολιγοπωλίων σε αυτόν τον τομέα» τόνισε.

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Μυτιλήνης, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Τον Παναγιώτη τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, όπως ξέρετε. Μας τιμά ιδιαίτερα ότι ένας νέος άνθρωπος έχει πια αυτό τον σημαντικό ρόλο για να βοηθήσει τον τόπο του ως δήμαρχος Μυτιλήνης» και θύμισε τις πρωτοβουλίες του κατά τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα θέματα της πιλοτικής βίζας και του μειωμένου ΦΠΑ.

Στη σύλληψη 14 ατόμων, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. για εκβιασμούς καταστηματαρχών. Οι «ταρίφες» των δημοτικών αστυνομικών και υπάλληλων… ξεπερνούν την φαντασία…  Περισσότερα από 700.000 ευρώ τα ετήσια έσοδα, από τους εκβιασμούς.

Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε μετά από καταγγελία, σχετικά με ιδιώτιδα, που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής Αρχής, προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος.

Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά, για την αποφυγή βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της, χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης προέκυψε μετά από διερεύνηση καταγγελίας, σχετικά με ιδιώτιδα, που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής Αρχής, προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, προέβαιναν στην προαναφερόμενη παράνομη δραστηριότητα.

Στην εν λόγω οργάνωση, αρχηγικά μέλη της οποίας ήταν ιδιώτιδα και ιδιώτης, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη Προϊστάμενος δημοτικής Αρχής αλλά και υπάλληλοι έτερων δημόσιων υπηρεσιών του νομού Αττικής, αρμόδιοι για ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συμμετείχαν και άλλοι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και συγκεκριμένα:

 • 43χρονη και 64χρονος (ιδιώτες), αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, συντόνιζαν τη δράση όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων,
 • 41χρονος ιδιώτης, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης, είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία παραλαμβάνοντας τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και εν συνεχεία, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης,
 • 75χρονη, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης και του 41χρονου, είχε παραχωρήσει χώρο στην οικία της για την αποθήκευση των χρημάτων,
 • 55χρονος, είχε αναλάβει χρέη οδηγού της 43χρονης, καθώς και ρόλο εισπράκτορα,
 • οι υπόλοιποι κατέχοντας θέση στον δημόσιο τομέα, ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) και διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα της, χωρίς τη συνδρομή τους.

Ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της οργάνωσης:

 • τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων,
 • κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, οι υπάλληλοι διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου να εξαναγκαστούν να υποκύψουν στις εκβιάσεις,
 • οι υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους καταστημάτων, που γνώριζαν μέσω των υπηρεσιών τους, στα αρχηγικά μέλη, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωναν τους καταστηματάρχες προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι,
 • οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.

Τα μέλη, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία, ενώ οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οι ταρίφες ανά ειδικότητα και δράση…

Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.

Τα ανωτέρω ποσά στη συνέχεια διαμοιράζονταν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα για την παράνομη δράση τους ενδεικτικά λάμβαναν:

 • υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.
 • υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
 • υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.
 • υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν διακριβωθεί 47 περιπτώσεις, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των 700.000 ευρώ ανά έτος.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 140 ευρώ,
 • 26 ρολόγια,
 • χρυσή λίρα,
 • 19 κινητά,
 • 3 φορητοί υπολογιστές,
 • 3 σκληροί δίσκοι,
 • 7 φυσίγγια,
 • σπρέι πιπεριού,
 • 96 δισκία αναβολικής ουσίας και
 • πλήθος σφραγίδων, υπεύθυνων δηλώσεων και εγγράφων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δήμος Αθηναίων: Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς

Ο δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωσε σχετικά με την εμπλοκή δημοτικών υπαλλήλων στο κύκλωμα.

«Αναφορικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν δημοτικοί υπάλληλοι, με δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, ξεκαθαρίζουμε ότι η Δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων.

Γι’ αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο τους με όποιον τρόπο κρίνεται αναγκαίος για την ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εξυπακούεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αργία ενώ θα προχωρήσουν ταυτόχρονα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου», τονίζει.

Πολυεπίπεδη στοχευμένη επιχειρησιακή δράση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας 5 προς 6 Ιουλίου στο Γκάζι υπό τη διεύθυνση της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών.

Στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την πρόληψη και αποτροπή της εγκληματικότητας, σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, επιχειρησιακή δράση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας έως σήμερα, νωρίς το πρωί, στο Γκάζι.

Η εν λόγω επιχείρηση προετοιμάστηκε συστηματικά με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης από διαφορετικές υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α., οι οποίοι συνεργάστηκαν για την επίτευξη πολυδιάστατων στόχων, με επίκεντρο τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής, την πραγματοποίηση ερευνών σε άτομα και οχήματα και την διενέργεια τροχονομικών ελέγχων.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, του Τμήματος Εκβιαστών, της Κρατικής Ασφάλειας, Ο.Π.Κ.Ε. και της Ειδικής Ομάδας Δράσης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας και Αστυνομικών Τμημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών.

Ειδικότερα, μεικτά κλιμάκια αστυνομικών της Ομάδας Ελέγχων Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων και της Ειδικής Ομάδας Δράσης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναπτύχθηκαν σε δρόμους εισόδου και εξόδου στην περιοχή, πραγματοποιώντας παράλληλα διεξοδικούς ελέγχους τροχονομικής φύσεως και έρευνες στα ελεγχόμενα άτομα και οχήματα.

Επιπλέον, αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας και του Τμήματος Εκβιαστών πραγματοποίησαν από κοινού ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφέ-εστιατόρια και καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης, με σκοπό τη νόμιμη λειτουργία τους, όσο και την αναζήτηση ατόμων που τυχόν εμπλέκονται σε υποθέσεις εκβίασης.

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης όπου καταγράφηκαν -205- έλεγχοι, προέκυψαν:

 • Σύλληψη 6 ατόμων από τα κέντρα διασκέδασης για παράβαση της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και βεβαίωση αντίστοιχων παραβάσεων στα καταστήματα,
 • 314 τροχονονομικές παραβάσεις για στέρηση άδειας κυκλοφορίας, άδειας οδήγησης, μη συνετή οδήγηση, για ζώνη ασφαλείας, κράνος, για μη ορατές πινακίδες, φιμέ τζάμια και λοιπά,
 • Αφαιρέθηκαν 84 άδειες κυκλοφορίας, 60 άδειες ικανότητας οδήγησης και 11 πινακίδες και
 • Ακινητοποίηση πλήθος οχημάτων και μεταφέρθηκαν με γερανό

Επισημαίνεται η σύλληψη στο πλαίσιο του αυτοφώρου ημεδαπού, εργαζόμενου σε νυχτερινό κατάστημα στο Γκάζι, ο οποίος  επιτέθηκε με χρήση γκλοπ σε διερχόμενο αυτοκίνητο.

Αστυνομικοί της επιχείρησης εντόπισαν βίντεο σε δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου εμφαίνεται ο ανωτέρω να προβαίνει στην εν λόγω αξιόποινη πράξη στη διάρκεια της νύχτας και μετά από αναζήτηση και εξακρίβωση στοιχείων, τον εντόπισαν και τον ακινητοποίησαν στην είσοδο του νυχτερινού καταστήματος και εντός του αυτοκινήτου του βρήκαν και κατέσχεσαν το επίμαχο πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο μαχαίρι τύπο πεταλούδα.

Από το Τμήμα Ασφαλείας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για απειλή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ανάλογες επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη, τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, σε περιοχή της Αττικής, 24χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία, μέσω διαδικτύου.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, άγνωστος είχε πρόσφορο προς διαμοιρασμό μέσω διαδικτύου μεγάλο όγκο φωτογραφιών και βίντεο με πορνογραφικό υλικό γυναικών. Ακολούθησε ενδελεχής διαδικτυακή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν 22 ανήλικα και 2 ενήλικα θύματα που απεικονίζονταν στο υλικό χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η συνέχιση της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης, ενώ ύστερα από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε η εμπλοκή του 24χρονου στην υπόθεση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν -2- σκληροί δίσκοι, των οποίων ο ανωτέρω ήταν κύριος και αποκλειστικός χρήστης. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, από την εργαστηριακή εξέταση των οποίων προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον αρμόδιο Ανακριτή εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, με το οποίο και συνελήφθη ο 24χρονος και οδηγήθηκε ενώπιόν του.

——————

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλεφωνικά: 11188
 • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
 • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
 • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD

Διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες στην Αττική με το πρόσχημα πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων

Εξιχνιάστηκαν 8 περιπτώσεις απατών. Το έως τώρα παράνομο περιουσιακό όφελος της οργάνωσης ανέρχεται στο ποσό των 45.600 ευρώ.

————–

Από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών στην Αττική με το πρόσχημα πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 8 ατόμων για εγκληματική οργάνωση, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές του μηνός Ιουλίου του έτους 2023, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή και δομημένη δράση και διακριτούς ρόλους και διέπρατταν απάτες σε βάρος πολιτών ανά την επικράτεια, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, οι κατηγορούμενοι αναρτούσαν σε διαδικτυακή πλατφόρμα αγγελίες για πώληση μεταχειρισμένων οχημάτων σε καλή κατάσταση και σε πολύ προνομιακές τιμές, ενώ για να προσδώσουν αληθοφάνεια στην αγγελία παρείχαν φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων, καθώς και λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας τους. Παράλληλα, διατηρούσαν και υπαίθριο αφύλακτο χώρο στην Αττική, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνα» και τον παρουσίαζαν ως έδρα επιχείρησης μάντρας αυτοκινήτων.

Μάλιστα, για να προκαλέσουν σύγχυση στους υποψήφιους αγοραστές, μέλος της οργάνωσης εμφαινόταν ως ιδιοκτήτης δύο εταιριών, οι οποίες ωστόσο βρίσκονταν σε αναστολή καταχώρησης από το προηγούμενο έτος.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι αφού πραγματοποιούσαν την αρχική τηλεφωνική επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, αποδέχονταν ή  προσκαλούσαν τους ίδιους ή άτομα εμπιστοσύνης τους να προσέλθουν στη μάντρα, για να επιθεωρήσουν το όχημα για το οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή τους παρουσίαζαν επιλογές άλλων οχημάτων, σε περίπτωση που το ίδιο δεν ήταν «διαθέσιμο».

Εκεί, παρουσίαζαν οχήματα – «δολώματα», τα οποία εξέθεταν αρχικά προς πώληση κι έπειτα με διάφορες προφάσεις ισχυρίζονταν ότι η παράδοσή τους θα καθυστερούσε. Στη συνέχεια, ανέβαλλαν την παράδοση του οχήματος, μέχρι την οριστική παύση της επικοινωνίας τους με τα θύματα, αφού όμως είχαν οικειοποιηθεί τα αρχικώς εισπραχθέντα χρηματικά ποσά.

Χαρακτηριστικό του τρόπου που λειτουργούσαν ήταν ότι για να ενισχύσουν το κύρος της «επιχείρησή τους» μετέρχονταν διάφορους τρόπους, που περιλάμβαναν ευκολίες αποπληρωμής με δόσεις, έλεγχο από μηχανικό επιλογής του αγοραστή, διεκπεραίωση μεταβίβασης και ανάληψη των εξόδων αυτής καθώς και επίδειξη του οχήματος στον χώρο του αγοραστή.

Από την έως τώρα έρευνα διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε οχτώ (8) περιπτώσεις απάτης με το παράνομο όφελος από αυτές να ανέρχεται στο ποσό των 45.600 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η διαχείριση του μεταναστευτικού και η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι οι τρεις άξονες στους οποίους πρέπει να δώσει έμφαση η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής μετά το 2027, παράλληλα με την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Δεξιότητες και κοινωνική συνοχή – Η συμβολή του ΕΣΠΑ 2014-2020

Αυτό επεσήμανε απόψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση με θέμα «ΕΣΠΑ 2014- 2020: Ισχυρό Αναπτυξιακό Αποτύπωμα για Όλους» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις ενόψει της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2025 για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028- 2034 και την Πολιτική Συνοχής μετά το 2027, σημειώνοντας ότι σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Όπως είπε, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

 1. Μέσω της επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Το Ταμείο Ανάκαμψης συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών σε δύσκολα χρόνια. Δεν βλέπω, λοιπόν, κανέναν λόγο να αποχωριστούμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Πολύ περισσότερο που οι δράσεις του είναι επικεντρωμένες στα ζητήματα της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, που θα εξακολουθήσουν, προφανώς, να είναι βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. τα αμέσως επόμενα χρόνια», επεσήμανε.
 2. Μέσω της Πολιτικής Συνοχής η οποία θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ακόλουθα τρία ζητήματα:
 • Πρώτον, την ανταγωνιστικότητα. «Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αρκεστεί στο ρόλο του τουριστικού θέρετρου. Η λέξη- κλειδί, λοιπόν για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα. Σε αυτόν τον στόχο μπορεί να συμβάλει και η πολιτική συνοχής της ΕΕ μέσω πόρων για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την επανεκπαίδευση. Εννοώ την πραγματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Δηλαδή την πιστοποίηση, τους ελέγχους, το λεγόμενο payments by results. Πολιτικές όλες τις οποίες προωθήσαμε κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Εργασίας», σημείωσε ο υπουργός.
 • Δεύτερον, το μεταναστευτικό. «Παρά τα αλλεπάλληλα μεταναστευτικά ρεύματα που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη, μόλις το 2,1% του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου διατέθηκε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο τα χρήματα που δίνονται για το σκοπό αυτό, να αυξηθούν. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινή μεταναστευτική πολιτική χωρίς να διατίθενται και οι αναγκαίοι πόροι», ανέφερε.
 • Τρίτον, το δημογραφικό που αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για τα ασφαλιστικά συστήματα και την οικονομία κάθε χώρας της Ευρώπης. «Είναι γι’ αυτό ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να δώσει προτεραιότητα η μελλοντική πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δράσεις που θα βοηθούν τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Όχι μόνο με επιδόματα. Αλλά, επίσης και με δράσεις όπως η διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων και γενικότερα των εργαζόμενων γονέων, οι γονεϊκές άδειες, η ευελιξία στην εργασία, το ολοήμερο σχολείο», υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίησή του για την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων της περιόδου 2014- 2020. «Αξιοποιήθηκε το σύνολο του προϋπολογισμού ύψους 23,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,3 δισ. ευρώ πήγαν στις περιφέρειες της χώρας. Ενώ πάνω από 10 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Κάθε ευρώ που επενδύθηκε, ήταν κέρδος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τις θέσεις εργασίας, για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε.

«Τώρα», πρόσθεσε, «έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση του ΕΣΠΑ 2021- 2027, για το οποίο η Ελλάδα ήταν πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση. Με περισσότερα από 26 δισ. για πληθώρα δράσεων και προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη. Όπως είχαμε δεσμευθεί, οι Περιφέρειες έχουν το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ». Όπως ανέφερε, οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Ελλάδας, καθώς αποτελούν ένα πακέτο υπερδιπλάσιο από το Σχέδιο Μάρσαλ και αντιστοιχούν στην μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση στην ΕΕ.

«Η ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής είναι θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κοιτώντας προς το μέλλον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών. Και θα το πετύχει αυτό αν είναι φιλόδοξη, αν κάνει περισσότερα, αν της δοθούν περισσότερα μέσα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

————–

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις έλαβαν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ 2014- 2020

Στην κεντρική ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε , το μετρήσιμο αποτέλεσμα από την πλήρη και διαφανή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014- 2020, καθώς και το ισχυρό αποτύπωμα των έργων που υλοποιήθηκαν στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν.

Αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Με πόρους του ΕΣΠΑ 2014- 2020, ενισχύθηκαν περισσότερες από 483.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 60.700 ήταν νέες ή νεοσύστατες. Δηλαδή, 2 στις 3 ελληνικές επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδοτική ενίσχυση από πόρους του ΕΣΠΑ, για να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Στηρίχθηκε στην πράξη η απασχόληση, με πόρους που, μαζί με τη μόχλευση, ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ.

Απέκτησαν πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα και υψηλές ταχύτητες, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Χρηματοδοτήθηκαν το Σύστημα Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Πολιτών 1555 ΕΦΚΑ, η Ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων TAXIS- Taxisnet, ο Ευρωπαϊκός αριθμός 112 για έκτακτες ανάγκες, το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης-ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

Αναβαθμίστηκαν ενεργειακά δημόσια κτίρια, με αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, αλλά και χιλιάδες νοικοκυριά, μέσω του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Υλοποιήθηκαν δεκάδες έργα διαχείρισης αποβλήτων και βελτιωμένης επεξεργασίας λυμάτων.

Ενισχύθηκαν οι καθαρές αστικές μεταφορές, επεκτάθηκε το Μετρό και κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι, ενώ ξεκίνησαν νέοι. Δημιουργήθηκαν ή και βελτιώθηκαν υποδομές σε λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια, κυρίως σε νησιά. Διασυνδέθηκε ηλεκτρικά η Κρήτη με την Αττική και την Πελοπόννησο.

Κατασκευάστηκαν νέες πτέρυγες σε νοσοκομεία, σύγχρονες υποδομές με ανανεωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και σύγχρονες σχολικές μονάδες.

Υλοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης για εκατοντάδες χιλιάδες νέους, ανέργους, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Υποστηρίχθηκαν δομές για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, χάρη στις οποίες έχουν επωφεληθεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα.

Με πόρους του ΕΣΠΑ 2014- 2020, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ωφελήθηκαν από μέτρα δασικής πυροπροστασίας και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ενώ, προστατεύτηκαν και αναδείχθηκαν δεκάδες χώροι Πολιτισμού.

Την προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2014- 2020 πραγματοποιήθηκαν έργα διαχρονικά, έργα και δράσεις που οδηγούν την Ελλάδα σε ένα καλύτερο μέλλον, όλο και πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στοχευμένα και μεθοδικά, συνεχίζουμε με το ΕΣΠΑ 2021- 2027, εντείνοντας τις προσπάθειες για απλοποίηση των διαδικασιών. Αξιοποιούμε κάθε ευρώ, με στόχο μια σύγχρονη και ανταγωνιστική Ελλάδα», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δύο θεματικές συζητήσεις για την επιχειρηματικότητα και τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως και της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και ωφελούμενων των έργων ΕΣΠΑ.

Την εκδήλωση έκλεισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος, συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις, υπογράμμισε την αυξημένη σημασία της Πολιτικής Συνοχής απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ενωμένη Ευρώπη χωρίς το «πνεύμα» της Πολιτικής Συνοχής που επιβάλλει κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις στα ζητήματα της ισόρροπης τοπικής ανάπτυξης ως έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν στους «4» που συνελήφθησαν τη Δευτέρα στην Κρήτη για την τεράστια φυτεία κάνναβης.

Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα, ενώπιον του εισαγγελέα βρέθηκαν ο 49χρονος «αρχηγός», ο 25χρονος γιος του, ένας 43χρονος φίλος τους και ο 61χρονος Αλβανός (φύλακας της φυτείας) και τους ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωσης, για οργάνωση καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών και για οπλοκατοχή.

Στη συνέχεια και οι τέσσερις οδηγήθηκαν στον ανακριτή απ’ όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία με αποτέλεσμα να απολογηθούν το πρωί του Σαββάτου.

——————

Επί έξι μήνες τους παρακολουθούσαν οι αρχές

Πριν από έξι μήνες ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος ναρκωτικών.

Οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν στην διάθεσή τους, είχαν θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση κάποια από τα μέλη του κυκλώματος.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατέγραφαν όλες τις κινήσεις τους και την περασμένη Δευτέρα, γνωρίζοντας πως έχουν οργανώσει μία μεγάλη φυτεία, αποφάσισαν να κάνουν έφοδο και να τους συλλάβουν.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε παράλληλα στην περιοχή Κουρνά, του δήμου Αποκορώνου, στα Λιβάδεια του δήμου Μυλοποτάμου και σε περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου.

Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα στην περιοχή Κουρνά του δήμου Αποκόρωνα στα Χανιά.

Εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν – σε δύσβατο σημείο – έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου καλλιεργούνταν 1.530 δενδρύλλια κάνναβης.

Μάλιστα, εκεί βρήκαν και τον 61χρονο Αλβανό ο οποίος φέρεται να κοιμόταν εκεί καθώς εκτελούσε χρέη «φύλακα».

Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού όπου ήταν η χασισοφυτεία ήταν ο 49χρονος άνδρας – ο οποίος φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα.

Οι αρχές τον εντόπισαν ενώ συνέλαβαν και τον γιο του. Παράλληλα συνελήφθη και ένας 43χρονος. Μάλιστα, στην κατοχή τους βρέθηκε και ένα τετράδιο στο οποίο αναγράφονταν ονόματα και αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών.

Την ίδια ώρα, οι αρχές ταυτοποίησαν και άλλα τέσσερα άτομα τα οποία φέρονται να είναι μέλη του κυκλώματος. Πρόκειται για έναν 41χρονο και τον 37χρονο ξάδερφό του, έναν 34χρονο και έναν 32χρονο. Και οι τέσσερις περιλαμβάνονται μέσα στην δικογραφία.

Αναλυτικά, από τις παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (εκτός της φυτείας):

 • 850 ευρώ σε μετρητά,
 • 52 δενδρύλλια κάνναβης,
 • 162 σπόροι κάνναβης,
 • 267,4 γραμμάρια χασίς,
 • χίλιες σφαίρες,
 • ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο,
 • ένα όπλο τύπου ρέπλικα,
 • 5 γεμιστήρες τυφεκίου και πυροβόλου όπλου,
 • φλογοκρύπτη πυροβόλου όπλου (τυφεκίου)
 • κροτίδα με φυτίλι,
 • 3 ζυγαριές ακριβείας,
 • υλικά συσκευασίας,
 • τετράδιο με ιδιόχειρες σημειώσεις και
 • 11 κινητές τηλεφωνικές συσκευές.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 9 οχήματα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

«Η συνεδρίαση μας διεξάγεται, δυστυχώς, εν μέσω της αναμέτρησης με τις πυρκαγιές, που και φέτος δοκιμάζουν τη χώρα. Το κράτος είναι παρόν από την πρώτη στιγμή σε εκατοντάδες εστίες, σε ολόκληρη την επικράτεια, όμως είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από πλευράς καιρικών συνθηκών, με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστα υψηλούς ανέμους γι’ αυτή την εποχή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Και θέλω να ξεκινήσω, αγαπητέ υπουργέ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ευχαριστώντας όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής, για την πολύ σπουδαία δουλειά την οποία έκαναν τις τελευταίες μέρες, αλλά προφανώς να επιστήσω και πάλι την προσοχή όλων μας σε ένα καλοκαίρι το οποίο προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Αλλά πιστεύω ότι αυτές τις μέρες είδαμε έναν πολύ καλύτερο συντονισμό, είδαμε πολύ έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, είδαμε για πρώτη φορά τη μεγάλη σημασία των drones για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών. Νομίζω ότι είδαμε καλύτερο συντονισμό Αστυνομίας, Αυτοδιοίκησης και εθελοντών και νομίζω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές να είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής.

Αναζήτησα ενδεικτικά τα στοιχεία από τις δύο πολύ δύσκολες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στη Σταμάτα. Σε κάθε μία από τις δύο πυρκαγιές λιγότερα από 1.000 φαίνεται να είναι τα στρέμματα τελικά τα οποία κάηκαν».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτή η μάχη προφανώς και θα διαρκέσει.

«Μπαίνουμε πια στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης.

Γι’ αυτό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η παράταση της προθεσμίας καθαρισμού των οικοπέδων που εμπίπτουν στην πρόβλεψη του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Αναφερόμαστε πρωτίστως στα οικόπεδα τα οποία είναι εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμού.

Παρατείνουμε την προθεσμία για 15 μέρες ακόμα, γιατί μπορεί μεν οι δυνάμεις του κράτους να είναι πιο έτοιμες φέτος, μπορεί το νομικό μας οπλοστάσιο να είναι πιο ισχυρό, όμως τίποτα -αποδεικνύεται αυτό και στην πράξη- δεν είναι πιο χρήσιμο από την έγκαιρη προετοιμασία και τη συμμετοχή του πολίτη στη συλλογική άμυνα απέναντι στους φυσικούς κινδύνους».

«Θέλω να τονίσω ότι το μέτρο των καθαρισμών των οικοπέδων εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με αυτόν τον τρόπο. Είναι λογικό, θα έλεγα, να έχει παρουσιάσει κάποιες αρχικές αρρυθμίες, αλλά νομίζω ότι και αυτές οι αδυναμίες δεν μετριάζουν καθόλου τη σημασία τους. Παραπάνω από 500.000 οικόπεδα, για εκτάσεις κάθε μεγέθους, έχουν ήδη δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα. Προφανώς ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε κι άλλο αυτόν τον αριθμό, έστω και αν βρισκόμαστε πια στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Νομίζω ότι και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε δρομολογήσει την αφαίρεση των συσσωρευμένων κλαδιών, ειδικά στις περιοχές της Αττικής, ώστε να μην αποτελούν και αυτά εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς.

Οπότε, κ. υπουργέ, θα μας μιλήσετε και στη συνέχεια, θα μας παρουσιάσετε στη συνέχεια λίγο πιο αναλυτικά τα στοιχεία, αλλά τονίζω ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και προφανώς αυτό επιβάλλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ όλων των υπηρεσιών: των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, των Δασικών μας Υπηρεσιών. Νομίζω ότι εκεί πράγματι έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική τομή, με πολύ καλύτερη παρουσία των δασικών υπαλλήλων στο πεδίο.

Από την πρώτη στιγμή θυμίζω, με δική μας απόφαση οι Δασικές Υπηρεσίες μετακινήθηκαν, η αρμοδιότητά τους μετέπεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και νομίζω ότι αυτή ήταν μια παρέμβαση η οποία έχει ήδη δείξει ουσιαστικά δείγματα γραφής, αν τη συνδυάσουμε και με τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο επίπεδο της οργανωμένης πρόληψης από το Υπουργείο, αξιοποιώντας και σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέροντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης θα παρουσιάσει συνολικά την πρόοδο υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται.

«Όπως γνωρίζετε καλά, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά ορόσημα τα οποία πρέπει να τηρηθούν, αλλά νομίζω ότι είναι καλό, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, να έχετε όλες και όλοι μια συνολική εικόνα για την πρόοδο των διαδικασιών του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να γνωρίζετε και ακόμα καλύτερα τη σημασία τής επίτευξης των ατομικών οροσήμων για τη συλλογική πρόοδο αυτού του πολύ σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου», επισήμανε.

Στη συνέχεια είπε ότι θα συζητήσουν και άλλα θέματα τα οποία αφορούν στην καθημερινότητα, μετά την απόφαση την οποία έλαβε η κυβέρνηση για την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων προκειμένου να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες.

«Η προσοχή μας στρέφεται στη βελτίωση κρίσιμων λειτουργιών του κράτους. Έχουμε ήδη κάνει μία πρώτη ουσιαστική σύσκεψη με το Υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα το οποίο ξέρω ότι σας απασχολεί όλους, που δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση των διορισμών. Νομίζω ότι έχουμε πια εντοπίσει τις ιστορικές παθογένειες που εμποδίζουν ακόμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ώστε αυτές να μην γίνονται τελικά άμεσα ορατές στον πολίτη. Αποφασίζουμε συχνά εμείς στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάθε χρόνο, για την ετήσια κατανομή των διορισμών. Στην πράξη, όμως, αυτή η απόφαση, την οποία όλοι μαζί παίρνουμε, υπονομεύεται τελικά από διαδικασίες περίπλοκες, γραφειοκρατικές, χειροκίνητες εν πολλοίς, που δεν αντιστοιχούν ούτε στις ανάγκες, ούτε στα επείγοντα χαρακτηριστικά τους», ανέφερε και προσέθεσε:

«Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών θα εισηγηθούν μια σειρά από παρεμβάσεις με στόχο να αρθούν τέτοιου είδους εμπόδια. Ουσιαστικά, δηλαδή, φαινόμενα τα οποία οδηγούν είτε στην καθυστέρηση να αναλάβει κάποιος τα καθήκοντά του στο Δημόσιο, είτε να μην εμφανίζεται καν όταν φτάνει η ώρα της επίσημης πρόσληψής του.

Η επιδίωξή μας είναι απλή: να γίνονται όλα πολύ πιο σύντομα. Οι υποψήφιοι -αναφέρω μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα των παρεμβάσεων που θα γίνουν- θα δηλώνουν εξ αρχής τη συγκεκριμένη θέση για την οποία ενδιαφέρονται, ώστε να μην την απορρίπτουν εκ των υστέρων. Δικαιολογητικά θα μπορούν να ελέγχονται ψηφιακά, μέσω εσωτερικών διασταυρώσεων και με την υποστήριξη του συναρμόδιου υπουργείου, αρμόδιου για θέματα ψηφιακών μεταρρυθμίσεων.

Και βέβαια, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει τα χαρτιά του και να περνά τα σχετικά τεστ ανεξάρτητα από το αν εκείνο το διάστημα τρέχει κάποιος σχετικός διαγωνισμός. Είναι σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Τονίζω ότι στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, το οποίο έχει, νομίζω, αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να εγγυάται το αδιάβλητο των διαδικασιών. Ο σκοπός μας τώρα, όμως, είναι η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες τις οποίες θα εισηγηθεί το Υπουργείο.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησα ήδη, θα μοιραστώ μαζί σας μόνο μία ακόμα σκέψη: όσο πιο επιτυχημένη συνολικά είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη, τη βελτίωση των υποδομών, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται και η επιχειρηματολογία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να είναι απλά ένα μοναδικό εργαλείο το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον κορονοϊό, αλλά μπορεί να αποκτήσει και διάδοχο κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όχι μόνο η Ελλάδα, όλες οι χώρες να αποδείξουν σε αυτούς οι οποίοι είναι πιο “φειδωλοί” με αποφάσεις που εμπλέκουν την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά στη χρηματοδότηση τέτοιων πρωτοβουλιών, ότι πράγματι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να πιάνουν ουσιαστικά τόπο.

Γι’ αυτό και νομίζω ότι έχουμε όλοι μία υποχρέωση να ενισχύσουμε τη δουλειά την οποία κάνει ο κ. Παπαθανάσης, ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις και να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις και να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι απέναντι στα πολλά ορόσημα τα οποία έχουμε ακόμα μπροστά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας