Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

21 Απριλίου, 2024 17:48

Search
Close this search box.
ΕΚΤΑΚΤΑ & ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 2ο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πυλαίας – Χορτιάτη επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και συνομίλησε με γονείς και μαθητές για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ο Δήμος Πυλαίας θα προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας του 2ου ΕΕΕΕΚ, του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού νηπιαγωγείου, καθώς τα κτήρια που στεγάζουν τα σχολεία, έχουν κριθεί ακατάλληλα από τις αρμόδιες επιτροπές.

Αν και το θέμα της ακαταλληλότητας των χώρων έχει τεθεί εδώ και χρόνια, όπως σημείωσαν οι γονείς των μαθητών με ειδικές ανάγκες, ζουν με την αγωνία αν τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει για τα παιδιά τους κατάλληλος χώρος.

Περαιτέρω, η κατανομή των μαθητών σε άλλα ειδικά σχολεία του νομού στο μέσον της σχολικής χρονιάς ανατρέπει κάθε οικογενειακό προγραμματισμό και διαταράσσει την καθημερινότητα των παιδιών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε μεταξύ άλλων:

Το ζήτημα της ειδικής αγωγής δεν είναι μόνο θέμα ευαισθησίας, είναι πάνω απ’ όλα ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ήρθαμε σήμερα εδώ, στην Πυλαία, διότι αναστέλλεται η λειτουργία του 2ου ειδικού σχολείου και νηπιαγωγείου, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλες οι υποδομές. Στα μέσα της σχολικής περιόδου, τα παιδιά μας μπαίνουν σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια, ανατρέποντας το σχολικό τους πρόγραμμα, δυσκολεύοντας τις οικογένειές τους και τα ίδια.

Τα προβλήματα της ειδικής αγωγής τα συναντούμε σε όλη την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι πολύ πίσω σε ένα θέμα, που αφορά χιλιάδες ελληνόπουλα.

Έχει χρέος η κυβέρνηση να αξιοποιήσει σωστά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο εκπαιδευτικών υπηρεσιών αλλά και για τη μετέπειτα ζωή τους στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Από την πλευρά μας, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, γιατί είναι προτεραιότητά μας αυτά τα παιδιά που έχουν ανάγκη το κοινωνικό κράτος, που έχουν ανάγκη όλους εμάς δίπλα τους, να τους προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή.

Ερώτηση στη Βουλή για την εκμίσθωση τμήματος του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου

Με την ενδεχόμενη εκμίσθωση τμήματος της Ζώνης III του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου Αττικής, παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών περί ελεύθερης πρόσβασης στο παραλιακό μέτωπο ενώ αναιρείται και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της περιοχής αυτής, αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ ΑΕ) έχει προκηρύξει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του προαναφερθέντος τμήματος. Σε αυτό περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – το Κλειστό Γυμναστήριο TAE KWON DO, το Γυάλινο Κτίριο, η Πλατεία Νερού και οι εγκαταστάσεις κάτω από την πεζογέφυρα της Εσπλανάδας που συνδέει τον αστικό ιστό, μέσω του Κέντρου Πολιτισμούς ΙΣΝ, με το παραλιακό μέτωπο.

Με έγγραφο που απέστειλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαΐκής Επιτροπής στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, επισημαίνεται ότι παρόλο που ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο τελευταίος διαθέσιμος στην Αττική για την ανάπτυξη ενός μεγάλου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου, δεν διασφαλίζεται η χρήση του ως τέτοιου, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΑΔ, καθώς προβλέπεται σειρά άλλων χρήσεων εμπορικού χαρακτήρα.

Συνεπώς, η ενδεχόμενη σύναψη μίσθωσης, υπό όρους οι οποίοι θα επιτρέπουν στον όποιο μισθωτή να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει συνεδριακούς χώρους με συνοδευτικές λειτουργίες, όπως εκθεσιακοί χώροι, θεματικά πάρκα και άλλα, εντός μιας έκτασης εμβαδού άνω των 150 στρεμμάτων που περιλαμβάνει τεράστια τμήματα αιγιαλού και παραλίας, και μάλιστα μέσα στον πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό των Δήμων Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία περί απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των τμημάτων αυτών και καταλύει το δικαίωμα των πολιτών στην απόλαυση ενός ήρεμου, φυσικού περιβάλλοντος χωρίς ρύπους.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η ΕΤΑΔ αμφισβητεί τον χαρακτήρα της Πλατείας Νερού, ισχυριζόμενη ότι της ανήκει κατά κυριότητα – άρα ότι δεν είναι κοινόχρηστος – παρά το γεγονός ότι χωροταξικά αποτελεί τμήμα της παραλίας του δήμου Καλλιθέας. Ως προς αυτό μάλιστα, ο δήμος Καλλιθέας και οι Κινήσεις Πολιτών Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου έχουν υποβάλλει μήνυση για πιθανή διάπραξη ή απόπειρα διάπραξης αξιόποινων πράξεων.

Ο Παύλος Χρηστίδης φέρνει το ζήτημα στη Βουλή και απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, ερωτά:

 • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξασφαλιστεί η ακριβής τήρηση της νομοθεσίας, που επισημαίνεται στις υπ’ αρ. 10/2023 και 14/2023 εγκυκλίους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σχετικά με την διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό και τη μη προσβολή του δικαιώματός τους στην ησυχία και την ηρεμία;
 • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να τηρηθεί ο βασικός όρος του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον οποίο ο μισθωτής οφείλει να σέβεται και να τηρεί την εν ισχύ νομοθεσία που διέπει το ακίνητο, όχι μόνον κατά τη διάρκεια των εργασιών αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των εγκαταστάσεων, αλλά και ως προς τις μετέπειτα χρήσεις και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν εντός του μισθίου;
 • Δεδομένου ότι η Αθήνα δε διαθέτει σήμερα μία τέτοια σύγχρονη υποδομή, αντίστοιχη με αυτές που έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη ενός σύγχρονου Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, έργου για την ανάπτυξη του οποίου έχουν ήδη εξασφαλιστεί ευρωπαϊκοί πόροι 464 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 140) ενώ για την εκταμίευση των υπολοίπων θα πρέπει πρωτίστως να κατασκευαστεί το εν λόγω Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο από την Ελληνική Διοίκηση και εν συνεχεία να διατεθεί προς διαχείριση (σύμφωνα με την από 04.03.2024 επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής);
 • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ με νέες κατασκευές εμπορικού χαρακτήρα, συνολικού εμβαδού 2.541 τετραγωνικών μέτρων, που την μετατρέπει ουσιαστικά σε ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της;

Μαθητές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς… Κάνναβη και “τσαμπουκάς”

Πέντε ανήλικοι μαθητές Λυκείων, που πραγματοποιούν σχολική εκδρομή στα Ιωάννινα, συνελήφθησαν μετά από ελέγχους της αστυνομίας για παραβατικές συμπεριφορές, ενώ για παραμέληση εποπτείας κατηγορούνται οι υπεύθυνοι καθηγητές των σχολικών εκδρομών, καθώς και οι γονείς τους. Ειδικότερα, χθες στις 10 το βράδυ, αστυνομικοί του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, όταν επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο σε τέσσερις 16χρονους μαθητές, εκείνοι αντιστάθηκαν απωθώντας τους και ασκώντας βία εναντίον τους.

Επιπλέον, προσπάθησαν να τραπούν σε φυγή, όμως ακινητοποιήθηκαν άμεσα από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, απείθειας και σωματικής βλάβης. Λίγο αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων 17χρονος μαθητής, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.  Κατά τον έλεγχο των αστυνομικών, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αυτοσχέδια τσιγάρα που περιείχαν καπνό αναμεμειγμένο με ακατέργαστη κάνναβη, ενώ σε έρευνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλαστικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Και στις 2 περιπτώσεις συνελήφθησαν για παραμέληση εποπτείας οι υπεύθυνοι καθηγητές των σχολικών εκδρομών, στις οποίες συμμετείχαν οι ανήλικοι, ενώ για το ίδιο αδίκημα κατηγορούνται και οι γονείς τους. Προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων, μέσω της έκδοσης πλαστών εγγράφων καθώς και φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων, διευκόλυναν την παράνομη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα μας.

Προκαλώντας οικονομική ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, ενώ δραστηριοποιούνταν και σε παράνομες μεταβιβάσεις εγκαταλελειμμένων ακινήτων, χωρίς ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

12 συλλήψεις, δικογραφία σε 9

Για την αποδόμηση των οργανώσεων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες της Πέμπτης, 11 Απριλίου στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -12- άτομα, μεταξύ των οποίων τα -2- αρχηγικά, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος -9- ακόμα μελών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή ιατρική πιστοποίηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, τα όπλα και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Προηγήθηκε καταγγελία σχετικά με άτομο, το οποίο σε συνεργασία με δημόσιο υπάλληλο, εκδίδει παράτυπα έγγραφα για δημόσια χρήση έναντι χρηματικών ποσών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη δύο επιχειρησιακά δομημένων εγκληματικών οργανώσεων, στις οποίες ενεργό ρόλο είχε κοινό τους μέλος.

Ειδικότερα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, με τη συμμετοχή ιδιωτών αλλά και υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών (Ιατρών Δημόσιων Νοσοκομείων, Δ.Ο.Υ., Ε.Φ.Κ.Α. κ.λπ). Τα μέλη της, έναντι αντιτίμου, δραστηριοποιούνταν σε ολόκληρη την επικράτεια στην έκδοση πλαστών εγγράφων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την έκδοση φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στη χώρα μας.

Πώς επικοινωνούσαν

Είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modusoperandi):

66χρονη, ως αρχηγικό μέλος, παρουσιαζόταν ψευδώς ως λογίστρια, ενώ προέβαινε στην κατάθεση ηλεκτρονικών αιτήσεων για χορήγηση άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Χρησιμοποιούσε ως έδρα φωτοτυπικό κέντρο ιδιοκτησίας 57χρονης, μέλους της οργάνωσης, ενώ δήλωνε αναληθή περιστατικά μέσω εγγράφων που πλαστογραφούσε και υπέβαλε τις σχετικές αιτήσεις χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Με τον τρόπο αυτό κατάφερνε την έκδοση προσωρινού τίτλου νόμιμης διαμονής (μπλε βεβαίωση) και στη συνέχεια εξέδιδε άμεσα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία (Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α. κ.α.) για τους αλλοδαπούς, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο, αφού απολάμβαναν οικονομικές παροχές και ασφαλιστική ικανότητα,

60χρονος, έτερο αρχηγικό μέλος και επιχειρησιακός βραχίονας, καθώς και μέλος και της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, συναλλασσόταν απευθείας με τους αλλοδαπούς ή μεσάζοντές τους. Είχε αναλάβει την προώθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της οργάνωσης, διαπραγματευόταν τις τιμές και εισέπραττε τα αντίτιμα,

Δύο υπάλληλοι δημοσίων φορέων, 62χρονοι, παρείχαν άμεση συνδρομή, εκδίδοντας τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά για λογαριασμό της οργάνωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, έναντι αμοιβής,

66χρονος, ιατρός δημόσιου νοσοκομείου, χορηγούσε τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις για προγενέστερα έτη, έναντι χρηματικής αμοιβής, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους,

62χρονος, 59χρονος και 49χρονος, «μεσάζοντες» της οργάνωσης, προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, συγκέντρωναν και φίλτραραν τα αιτήματα και εισέπρατταν τα αντίτιμα, αποκομίζοντας την προμήθειά τους, ενώ σε συνεννόηση με τα αρχηγικά μέλη διαπραγματεύονταν τις τιμές.

Τα έλεγαν από κοντά, άλλαζαν συχνά τηλέφωνα

Για την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε παράτυπες συνάψεις εργασίας με εικονικούς εργοδότες τους ίδιους αλλά και εταιρίες που διαχειρίζεται έτερο ταυτοποιημένο μέλος, μέσω των οποίων, μάλιστα, νομιμοποιούσαν τα έσοδά τους. Επιπλέον, προέβαιναν και στη σύναψη εικονικών γάμων, για την παράνομη νομιμοποίηση των αλλοδαπών.

Μάλιστα, ο 60χρονος – κοινό μέλος των οργανώσεων, που είχε αναλάβει την επέκταση της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, είχε αναπτύξει πελατολόγιο και εντός των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας επιδιώκοντας δια ζώσης συναντήσεις και αλλάζοντας τακτικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν καταχωρημένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα («αχυράνθρωπους»).

Το κοστολόγιο των παρεχόμενων υπηρεσιών της οργάνωσης προέκυψε ως εξής:

 • 000 – 5.000 ευρώ, για την ίδρυση «εικονικής» εταιρείας,
 • 500 – 4.000 ευρώ, για την έκδοση άδειας διαμονής σε αλλοδαπό που δεν πληροί τις προϋποθέσεις,
 • 000 ευρώ, για «εικονικό» γάμο,
 • 500 ευρώ, για σύνταξη αναληθούς υπεύθυνης δήλωσης φιλοξενίας αλλοδαπού,
 • 500 ευρώ, για κατάθεση αίτησης για χορήγηση άδειας κατηγορίας «ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»,
 • 300 – 400 ευρώ, για χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης ιατρού για προγενέστερα έτη,
 • 250 -300 ευρώ, για «εικονική» πρόσληψη σε εργοδότη,
 • 230 – 250 ευρώ, πλήρες πακέτο έκδοσης φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων (Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α., Α.Μ.Α.),
 • 150 ευρώ, για έκδοση Α.Φ.Μ. και κλειδάριθμου και
 • 100 ευρώ, για έκδοση Α.Μ.Α..

Από την παράνομη δραστηριότητά της η οργάνωση αποκόμισε περίπου -1.000.000- ευρώ, ενώ από τις έως τώρα έρευνες έχουν εξακριβωθεί τουλάχιστον 185 περιπτώσεις αλλοδαπών- πελατών της.

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2023, προέβαιναν σε παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων που ήταν εγκαταλελειμμένα, χωρίς ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν εξαφανισμένοι.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, 68χρονος, μέλος της οργάνωσης, είχε αναλάβει την αναζήτηση των οικιών σε περιοχές της Αττικής. Στη συνέχεια, εξακρίβωνε με συχνές κατοπτεύσεις εάν οι οικίες που έβρισκε κατοικούνται και τοποθετούσε καινούριες κλειδαριές και αλυσίδες στις πόρτες, για να τις ασφαλίσει. Σε περίπτωση που εντόπιζε οικίες που δεν κατοικούνται, εισέρχονταν και αφαιρούσε αντικείμενα και τιμαλφή, ενώ αναζητούσε οτιδήποτε σχετικό (π.χ έγγραφα) με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικιών.

Ο 68χρονος αναζητούσε πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες και επικοινωνούσε με αυτούς για να διαπιστώσει αν οι οικίες κατοικούνται ή αξιοποιούνται από κάποιον τρίτο. Σε περίπτωση που δεν ήταν γνωστός ο ιδιοκτήτης, μέλος της οργάνωσης (60χρονος – μέλος και της πρώτης οργάνωσης) που παρουσιαζόταν ως δικηγόρος, αναζητούσε και συγκέντρωνε τα έγγραφα των ακινήτων μέσω αρμόδιου υποθηκοφυλακείου και κτηματολογίου, για να αντλήσουν πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εάν βεβαιωνόταν ότι το ακίνητο είναι ανεκμετάλλευτο, προέβαινε στη σύνταξη πλαστών δικαιολογητικών και παραχωρητηρίων προκειμένου να φαίνεται ψευδώς ότι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης είχε παραχωρήσει το ακίνητο στον ίδιο ή σε έτερο μέλος για χρήση επ’ αόριστον.

Έπειτα, προέβαινε στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση της κυριότητας του ακινήτου, προκειμένου να το ιδιοποιηθούν παράνομα, ενώ 62χρονος, μέλος της οργάνωσης, έβρισκε αρμόδιο μηχανικό για να βεβαιώσει την κανονικότητα της κατάστασης του ακινήτου, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η μεταβίβασή του.

Τέλος, αφού συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα του ακινήτου, διαπραγματεύονταν την τιμή πώλησής του με υποψήφιους αγοραστές, τους οποίους αναζητούσε και εξασφάλιζε 52χρονος, μέλος της οργάνωσης, ενώ τη διεκπεραίωση της μεταβίβασης πραγματοποιούσε ο ίδιος.

Όπως προέκυψε, σε τουλάχιστον -3- περιπτώσεις ακινήτων, στη Νέα Σμύρνη, στο Ψυχικό και στου Παπάγου, η εγκληματική οργάνωση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • πλήθος πλαστών εξουσιοδοτήσεων – υπεύθυνων δηλώσεων,
 • σφραγίδα με το εντύπωμα «Βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής»,
 • σφραγίδα με εντύπωμα ημερομηνίες,
 • στρογγυλή σφραγίδα Δήμου,
 • σφραγίδα βεβαίωσης γνησίου υπογραφής Δήμου,
 • πλήθος εγγράφων που αφορούν αλλοδαπούς (βεβαιώσεις απόδοσης ΑΦΜ, βεβαιώσεις ΑΜΚΑ – Υπεύθυνες δηλώσεις, αποδεικτικά υποβολής αίτησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, αποδεικτικά υποβολής αίτησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία κλπ),
 • πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων αλλοδαπών υπηκόων (γνήσια και φωτοαντίγραφα),
 • πλήθος αποφάσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
 • πλήθος πλαστών εγγράφων σχετικά με ακίνητα (ιδιωτικά συμφωνητικά, παραχωρητήρια, μισθωτήρια κατοικίας, έγγραφα αγοραπωλησίας οριζόντιας ιδιοκτησίας κλπ),
 • πλήθος ιατρικών γνωματεύσεων που αφορούν αλλοδαπούς υπηκόους,
 • πλήθος εγγράφων και σφραγίδες εταιρειών,
 • πλήθος ηλεκτρονικών παραβόλων,
 • πλήθος αποδεικτικών μεταφοράς χρημάτων,
 • το χρηματικό ποσό των -32.035- ευρώ,
 • πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (τηλεφωνικές συσκευές, tablet, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης usb),
 • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και
 • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Παιδαγωγός στην Αλεξανδρούπολη έκλεινε σε αποθήκη τα παιδιά για να τα τιμωρήσει και τα έδενε σε καρέκλα. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των παιδιών

Ανατριχίλα προκαλεί η δράση μιας παιδαγωγού σε βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία κλείδωνε τα παιδιά στην αποθήκη όταν ήταν άτακτα, έσβηνε το φως και τραβούσε τον σύρτη.

Η 40χρονη μάλιστα, όπως καταγγέλλουν γονείς, δεν δίσταζε κάποιες φορές να δένει τα παιδάκια σε μία καρέκλα.

«Παιδιά που είναι μεγαλύτερα και μπορούν να μιλήσουν είπαν ότι άκουγαν και τον σύρτη όταν έμπαιναν στο αποθηκάκι. Κάποια άλλα παιδιά είπαν ότι υπήρχε μια καρέκλα που τα έβαζε να καθίσουν και τους έδεναν τα πόδια ή τα χέρια», ανέφερε μητέρα παιδιού 3 ετών, μιλώντας στο Mega.

Η φρίκη στον παιδικό σταθμό άρχισε να αποκαλύπτεται μέσα από το παιχνίδι ενός κοριτσιού 3 ετών με την κούκλα του.

«Το παιδί άρχισε να μιλά στην κούκλα του και να λέει “θα μπεις τιμωρία στο αποθηκάκι και θα σου κλείσω το φως και τον σύρτη”. Ο πατέρας ξαφνιάστηκε με αυτά που έλεγε το παιδί και ρώτησε “τι είναι αυτά που λες;” και είπε το παιδί “έτσι μας κάνει η κυρία στον παιδικό σταθμό”».

Τα όσα εξοργιστικά συνέβαιναν στον δημοτικό παιδικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης έφερε στο φως η ιστοσελίδα e-evros.gr και ο ένας μετά τον άλλον οι γονείς άρχισαν να συνδέουν με αυτά ανησυχητικές συμπεριφορές των παιδιών τους.

«Μου είπε ότι υπάρχει ένα τέτοιο δωμάτιο που έμπαιναν μέσα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ξυπνά και λέει “δεν θέλω να πάω στο σχολείο, πάρε με αγκαλιά, άνοιξε το φως”. Το παιδί ήταν ατρόμητο» συγκλονίζει η μητέρα ενός από τα παιδάκια που υπέστησαν αυτά τα μαρτύρια.

«Δωμάτιο αποσυμπίεσης» χαρακτήρισε την αποθήκη η παιδαγωγός

Η 40χρονη όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης παραδέχτηκε το μαρτύριο στο οποίο υπέβαλε τα παιδιά, το οποίο περιέγραψε ως ένα τρόπο να ηρεμούν, κάνοντας λόγο για «δωμάτιο αποσυμπίεσης».

Η παιδαγωγός, καθώς και η συνάδελφός της, που ήταν καθημερινά δίπλα της, απομακρύνθηκαν αμέσως από τον παιδικό σταθμό και έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση.

Τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε άλλο τμήμα και κρίνεται σκόπιμη η επίβλεψή τους από ειδικούς ψυχικής υγείας.

Το είχε ξανακάνει σε άλλον παιδικό σταθμό

Όπως μετέδωσε το Mega, σύμφωνα με καταγγελίες, η συγκεκριμένη παιδαγωγός πριν από 5 χρόνια έκανε ακριβώς το ίδιο σε άλλο βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου.

Την κακοποιητική συμπεριφορά της παιδαγωγού είχε καταγγείλει ο πατέρας ενός παιδιού 8 ετών σήμερα. Τότε, απομακρύνθηκε από τον συγκεκριμένο βρεφονηπιακό σταθμό αλλά διορίστηκε εκ νέου σε άλλον.

Πηγή: newsbeast.gr

Φρίκη στην Κρήτη: Στη φυλακή παππούς για τη σεξουαλική κακοποίηση των τεσσάρων εγγονιών του. Δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες ούτε ομολόγησε…

Συγκλονισμένη είναι η Κρήτη από την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης τεσσάρων παιδιών από τον ίδιο τους τον παππού.

Ο ηλικιωμένος, 74 ετών σήμερα, όπως αναφέρει το Cretalive πήρε το δρόμο για τις φυλακές Τριπόλεως, καθώς μετά την απολογία του στον ανακριτή, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί αφορούν προηγούμενα έτη, όταν τα παιδιά ήταν ακόμη μικρά, ωστόσο η απολογία του ηλικιωμένου έγινε στα πλαίσια της τακτικής διαδικασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος στην απολογία του δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες, ούτε όμως ομολόγησε. Φέρεται να είπε ότι «αν έχει διαπράξει τα αποδιδόμενα εγκλήματα, θα ήταν προτιμότερο να αυτοκτονήσει».

Ο κατηγορούμενος φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, σωματικής και ψυχικής, λόγω και της χρόνιας χρήσης ουσιών που έκανε στο παρελθόν.

Παρενόχλησε σεξουαλικά 11χρονη και τη μαχαίρωσε για να μην το αποκαλύψει

Χειροπέδες σε 64χρονο στη Θεσσαλονίκη

Ένας 64χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, επειδή παρενόχλησε σεξουαλικά μία 11χρονη, ενώ στη συνέχεια την απείλησε και την τραυμάτισε με μαχαίρι στο πόδι, προκειμένου να μην αποκαλύψει τίποτα στους γονείς της.

Πρόκειται για υπήκοο Βουλγαρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, επικίνδυνη σωματική βλάβη και απειλή.

Προηγήθηκε σχετική καταγγελία, η οποία ερευνήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κορδελιού-Ευόσμου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 64χρονος φιλοξενεί τους γονείς της ανήλικης στο σπίτι του, στο Κορδελιό.

Οι δε καταγγελλόμενες πράξεις συνέβησαν κατά την απουσία των γονέων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης.

Πηγή: newsbeast.gr

Πατέρας έσπασε τα δάχτυλα της κόρης του στο Αγρίνιο και μητέρα χτύπησε την κόρη της στη Σπάρτη

Νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δημοσιοποιούνται συνεχώς, σοκάροντας το πανελλήνιο. Χτες, Πέμπτη, 11/4 στις Αρχές έφτασαν δύο καταγγελίες, που αφορούν άτομα που βίωσαν την απόλυτη φρίκη στο ίδιο τους το σπίτι. Πατέρας έσπασε τα δάχτυλα της κόρης του στο Αγρίνιο, ενώ μητέρα χτύπησε την κόρη της στη Σπάρτη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα που έχει γεννηθεί το 1984 και προκάλεσε επικίνδυνη σωματική βλάβη στην κόρη του, που έχει γεννηθεί το 2005.

Ο εν λόγω άνδρας τη χτύπησε με ξύλο στο δεξί της χέρι, σπάζοντάς της δύο δάχτυλα, ενώ παράλληλα την απειλούσε, προκαλώντας της τρόμο και ανησυχία.

Ενδοοικογενειακή βία

Στη Σπάρτη την ίδια ημέρα συνελήφθη μία μητέρα, γεννημένη το 1983, κατόπιν καταγγελίας της κόρης της, που έχει γεννηθεί το 2008. Όπως επισημαίνει η κοπέλα, η μητέρα της την απείλησε και στη συνέχεια της κατάφερε με το χέρι της δύο χτυπήματα στην πλάτη, προκαλώντας της σωματικές βλάβες.

Η παθούσα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί από ιατροδικαστή, πλην όμως της χορηγήθηκε σχετική παραγγελία (για εξέταση από ιατροδικαστή).

Η ανήλικη παραλήφθηκε από τον πατέρα της και της χορηγήθηκε έντυπο υλικό υποστήριξης και αρωγής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Χαμός στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου – 40χρονος κλοτσούσε και απειλούσε τη σύζυγό του

Απείλησε τη γυναίκα πως θα τη σκοτώσει και θα την κάψει

Στους διαδρόμους της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου μεταφέρθηκε ο «πόλεμος» ενός πρώην ζευγαριού προχθές το βράδυ. Η μητέρα, η οποία έχει την επιμέλεια του παιδιού τους, πήγε την 13χρονη κόρη τους στο Νοσοκομείο εξαιτίας αδιαθεσίας. Ωστόσο, όταν εμφανίστηκε στην Παιδιατρική ο πατέρας, εναντίον του οποίου έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, για να μην την πλησιάζει, ξεκίνησε ο κακός χαμός.

Ο 40χρονος της έριξε ευθύνες για τη μη ενημέρωσή του για την ασθένεια του παιδιού και, σύμφωνα με τη μαρτυρία της γυναίκας, την απείλησε ότι θα τη σκοτώσει και θα την κάψει, ενώ την κλότσησε. Επικράτησε μέσα στην κλινική πανδαιμόνιο και κλήθηκαν οι υπάλληλοι της εταιρείας σεκιούριτι από την είσοδο του Νοσοκομείου, για να τον απομακρύνουν. Εκείνος δεν αποχωρούσε και η μητέρα κάλεσε την Αστυνομία, καταγγέλοντάς τον για επίθεση, απειλή, εξύβριση και παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με το magnesianews.

Γιατροί και νοσηλεύτριες καλούσαν τον πατέρα να ηρεμήσει και να φύγει, εκείνος όμως συνέχιζε να προκαλεί φασαρία. Όταν εμφανίστηκε η Αστυνομία, συνελήφθη και πέρασε το βράδυ του στο κρατητήριο. Χθες οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, όπου ζήτησε προθεσμία, για να δικαστεί σήμερα. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι που θα δικαστεί, παραμένει κρατούμενος, όπως αποφάσισε το δικαστήριο.

«Tο παιδί αισθανόταν ένα βάρος» – Συγκλονίζει η υπόθεση του αγοριού που πήρε το 100 για να καταγγείλει τον πατέρα του

«Με αγαπάει, γι’ αυτό φοβάται το παιδί για τον μπαμπά του. Να μην πάει φυλακή», δήλωσε η μητέρα του

«Tο παιδί αισθανόταν ένα βάρος» – Συγκλονίζει η υπόθεση του αγοριού που πήρε το 100 για να καταγγείλει τον πατέρα του

Έκρηξη περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ακόμα ένα έρχεται να προστεθεί στη λίστα και αφορά το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν 50χρονο μετά το τηλεφώνημα του 15χρονου γιου του στην Αστυνομία, ο οποίος κατήγγειλε κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα προς τη μητέρα του αλλά και προς τον ίδιο. Είχε προηγηθεί περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της 44χρονης γυναίκας με δράστη τον 50χρονο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 50χρονος ξυλοκοπούσε τη σύζυγό του. Ο 50χρονος, με καταγωγή από την Αλβανία, που, όπως έγινε γνωστό, είναι σεσημασμένος, μεταξύ άλλων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και έχει φυλακιστεί, συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία. Σημειώνεται πως στη 44χρονη οι Αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία για τη χορήγηση του panic button, με την ίδια ωστόσο να δηλώνει πως δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του 50χρονου.

«Με αγαπάει το παιδί πολύ, γι’ αυτό φοβάται το παιδί για τον μπαμπά του. Να μην πάει φυλακή, τον αγαπάω πάρα πολύ. Όταν δεν πίνει, είναι πάρα πολύ καλός, με βοηθάει και κοιτάει το παιδί για να μην πάρει τον κακό δρόμο. Το παιδί φοβάται για μένα μήπως μου κάνει κάτι κακό», δήλωσε η 44χρονη μιλώντας στο MEGA.

«Tο παιδί αισθανόταν ένα βάρος»

«Tο παιδί αισθανόταν ένα βάρος. Βλέπει ότι η μητέρα του δυστυχώς έχει πάρα πολύ βαθιά αισθήματα. Το πρώτο πράγμα που λέει (σ.σ. η μητέρα) είναι να μην πάει φυλακή, δεν θέλει να τιμωρηθεί», είπε, μιλώντας στο Mega, η ποινικολόγος, Ανθούλα Ανάσογλου.

«Η ίδια λέει ότι στην παρούσα κατάσταση, τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν τη χτύπησε. Είχε ανεβάσει πίεση και το παιδί παρεξήγησε την κατάσταση και ειδοποίησε την Αστυνομία. Αυτή η παρεξήγηση προήλθε από μια σωρεία βιαιοπραγίας, από μια σωρεία κακοποιητικής συμπεριφοράς. Ο άνθρωπος είναι βαριά αλκοολικός».

«Αυτό που θα ζητήσουμε είναι να μπει στο πρόγραμμα και να υπάρχει στήριξη στην οικογένεια (…) και συμβουλευτική για το ίδιο το παιδί», είπε η ποινικολόγος.

103 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν την Πέμπτη

Χτες, Πέμπτη, 11/4 καταγγέλθηκαν 103 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και έγιναν 43 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία. Την ίδια στιγμή τρία θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε κατάλυμα.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν είναι μια πολιτική αυτοβιογραφία post mortem σαν όλες τις άλλες. Ακόμη και μετά θάνατον ο Βόλφανγκ Σόιμπλε με τα απομνημονεύματά που δημοσιεύονται σήμερα από τον εκδοτικό οίκο Klett-Cotta, προκαλεί πολιτικό σεισμό.

Αποκαλυπτικός, ειλικρινής, πραγματιστής, οξυδερκής, βιτριολικός, ισχυρογνώμων αλλά όχι νάρκισσος – αναγνωρίζει τις ήττες του, πίσω πάντα από τον/την καγκελάριο. Ταυτόχρονα εύθραυστος – κάτι που δεν επέτρεψε ποτέ να φανεί εν ζωή. Όλα αυτά αποτυπώνονται στις 656 σελίδες των απομνημονευμάτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τίτλο «Αναμνήσεις. Η ζωή μου στην πολιτική» (Erinnerungen. Mein Leben in der Politik). Η δική του αλήθεια και το πολιτικό πορτραίτο του όπως θα ήθελε ο ίδιος να μείνει στην ιστορία. Όχι όμως εξωραϊσμένο κι αυτό είναι ίσως που προκαλεί αίσθηση, αλλά έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι ήταν συχνά κυρίως δυσάρεστος αλλά επίσης αναγκαίος.

Μέσα από τα απομνημονεύματά του που συνέγραψε με τη βοήθεια δύο ιστορικών, του Γενς Χάκε και του Χίλμαρ Σακ στο κοινοβουλευτικό γραφείο του, ταυτίζει τον πολιτικό του βίο με τον σκοπό της ύπαρξής του, θέλοντας να μείνει στην ιστορία πρωτίστως ως ταγμένος Ευρωπαίος με κάθε τίμημα, υπηρέτης της γερμανικής ενοποίησης, Χριστιανοδημοκράτης που δεν πρόδωσε τυχοδιωκτικά το κόμμα και μάχιμος βουλευτής στα αγαπημένα του τελευταία έδρανα της βουλής. Μιλά ανοιχτά για όλους και για όλα και παραδέχεται ότι δεν υπήρξε ποτέ «άνθρωπος του στενού κύκλου της Μέρκελ», πίστευε όμως ότι εκείνη ήταν καταλληλότερη για καγκελάριος. Δεν τον πρόδωσε όμως εν τέλει ούτε κι εκείνη παρά τις έντονες διαφωνίες σε θέματα οικονομικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόδωσε, όπως αναφέρει ο Σόιμπλε, ούτε το μεγάλο μυστικό για την υγεία του, που γνώριζε μόνο η ίδια πέρα από την οικογένειά του. Αποκαλύπτεται έτσι λοιπόν μετά θάνατον ότι το 2006 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαγνώσθηκε με καρκίνο του προστάτη και ότι για 17 χρόνια έδινε σκληρή μάχη για την επιβίωσή του χωρίς να το γνωρίζει κανείς, με συγκλονιστικές αποκαλύψεις μάλιστα για σοβαρά επεισόδια με την υγεία του κατά τη διάρκεια κρίσιμων Eurogroup για την Ελλάδα. Η Μέρκελ δεν είπε ποτέ τίποτα.

Πρώτη διάσωση της Ελλάδας – Μάχη Σόιμπλε για τη ζωή του

Στα απομνημονεύματα του Σόιμπλε, ένα τεράστιο κεφάλαιο σχεδόν 100 σελίδων αφιερώνεται στα χρόνια του ως υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2018: διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ευρωκρίση και ειδικότερα ελληνική κρίση, η οποία “ταυτίστηκε” με το γραφείο του στην Wilhelmstraße 97. «Ραντεβού με τη παγκοσμιοποίηση. Ως υπουργός Οικονομικών στο επίκεντρο νέων κρίσεων» είναι ο τίτλος του επίμαχου κεφαλαίου που ξεκινάει ήδη από τις πρώτες κιόλας γραμμές με Ελλάδα: «Λίγες μόλις μέρες πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου στα τέλη Οκτωβρίου 2009, ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επίσης μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, παραδέχτηκε ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας παραποιημένα στοιχεία, εξαπάτησε τους εταίρους για να ενταχθεί στο ευρώ (…) Αποκάλυψε ότι η χώρα ζει πάνω από τις δυνατότητές της και ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για εξυγίανση (…) Ήδη από την άνοιξη του 2010, η Ελλάδα δεν ήταν πλέον σε θέση να χρηματοδοτηθεί στις αγορές. Υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας».

Ο Σόιμπλε θυμάται μάλιστα ότι ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην ιδιωτική του οικία άρρωστος με υψηλό πυρετό τον Μάιο του 2010, του τηλεφώνησε η Άνγκελα Μέρκελ από τη Μόσχα. «Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες για το Eurogroup όπου οι υπ. Οικονομικών των κρατών-μελών θα συνέρχονταν εκτάκτως για να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας των 110 δις για την Ελλάδα (…) Η καγκελάριος μου μετέφερε την ανησυχία των διεθνών εταίρων ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει το σύνολο της ευρωζώνης». Μεταξύ των διεθνών εταίρων βρισκόταν και η Κίνα, αναφέρει ο Σόιμπλε. Την ίδια ώρα η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν. Η επεισοδιακή άφιξη στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup ήταν μόνο η «πρόγευση για τα άγρια χρόνια που θα ακολουθούσαν». Όπως αποκαλύπτει: «Πέταξα την Κυριακή με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας για τις Βρυξέλλες ενάντια σε κάθε ιατρική λογική. Με συνόδευσε η σύζυγός μου για προληπτικούς λόγους».

Αμέσως μετά την άφιξη στις Βρυξέλλες, μεταφέρθηκε στα επείγοντα νοσοκομείου των Βρυξελλών για να ακούσει: «Κύριε Σόιμπλε είστε πολύ άρρωστος». Μεταξύ νοσοκομείου και Eurogroup, «μετά από αυτές τις επίπονες, για γερά νεύρα ημέρες, η Ελλάδα είχε σωθεί για την ώρα, οι χρηματαγορές κάπως ηρεμούσαν, ο κυβερνητικός συνασπισμός γκρίνιαζε και η αντιπολίτευση επαινούσε τη διάσωση. Έπρεπε ωστόσο ακόμη να αποδειχθεί εάν τα μέτρα θα ήταν βιώσιμα (…) Επιστρέφοντας η γυναίκα μου με συνόδευε πάλι, μεταφέροντας ένα μπουκάλι με φαρμακευτικό έγχυμα, το οποίο έδεσε με ένα κορδόνι μέσα στο αεροσκάφος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα: την ώρα που η υγεία μου κρεμόταν από ένα κορδόνι, η σταθερότητα του ευρώ και μαζί το μέλλον της Ευρώπης κρέμονταν από μια κλωστή». Ο Σόιμπλε χαρακτηρίζει το 2010 «annus horribilis» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υγεία του.

Πρόταση για ελληνικό time-out σε δείπνο

Ο Σόιμπλε διατρέχει καρέ-καρέ όλο το χρονικό της ελληνικής κρίσης με κάθε τεχνική λεπτομέρεια για τα πακέτα διάσωσης, τα κρίσιμα Eurogroup, την αγωνία στο Βερολίνο αλλά και την εχθρική εικόνα που άρχισε να σχηματίζεται για τη Γερμανία στην Ελλάδα, εκεί όπου ταυτόχρονα η κοινωνία έβραζε και το πολιτικό τοπίο γνώριζε πρωτόγνωρους κλυδωνισμούς. Ο Σόιμπλε αναφέρει: «Από την αρχή της κρίσης ήμουν ένας από εκείνους που ήθελαν να βοηθήσουν τους Έλληνες να βγουν από την επισφαλή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει, κάτι που ξεθώριασε μετέπειτα λόγω των εξελίξεων (…). Η Μέρκελ από την άλλη πλευρά επέμεινε εξαρχής στην εμπλοκή του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης κρίσεων». Στη συνέχεια, όπως θυμάται, οι Έλληνες επέρριψαν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τις ευθύνες για τα «άκαμπτα» μέτρα λιτότητας. «Είναι το συνηθισμένο blame game που οι Έλληνες ήξεραν να παίζουν με μεγάλη επιτυχία». Σε άλλο σημείο αναφέρει προκαλώντας αίσθηση: «Η εικόνα μου ως ‘άγριου σκύλου’ στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις δεν με ενόχλησε. Τουλάχιστον ήταν ξεκάθαρο ότι επιχειρηματολογούσα υπέρ του μέλλοντος της Ευρώπης. Άλλωστε η κρίση δεν αφορούσε πλέον μόνο την Ελλάδα αλλά το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Γι αυτό ακριβώς όμως με πλήγωνε η στρεβλή εικόνα ενός ‘δήμιου’ της ευρωπαϊκής ιδέας που μου απένειμαν οι επικριτές καθώς εξελισσόταν η ευρωκρίση».

Ο Σόιμπλε επιβεβαιώνει ότι η ιδέα για ένα «time-out», όπως το αποκαλεί, για την Ελλάδα από την ευρωζώνη προκειμένου να ανακάμψει, ήταν κάτι που άρχισε να εξετάζει από το 2010 «ως ultima ratio, τότε ακόμη σε συμφωνία με την καγκελάριο» διευκρινίζοντας ότι «οι ίδιοι οι Έλληνες θα έπρεπε να αποφασίσουν γι’ αυτό γιατί ήμουν πεπεισμένος ότι η χώρα θα μπορούσε να βοηθηθεί μόνο εάν η ίδια ήθελε να βοηθήσει τον εαυτό της». Αναφέρεται και στη συνάντησή του με τον τότε υπ. Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, σε βραβευμένο εστιατόριο του Βερολίνου και όχι στο υπ. Οικονομικών «σε μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα και ως ένδειξη εκτίμησης (…) για να του εξηγήσω τις αμφιβολίες μου (…) Θα είχε η ελληνική κυβέρνηση τη δύναμη να εφαρμόσει γρήγορα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας; Συζητήσαμε εκτενώς και πολύ ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση δεν έτρωγε σχεδόν τίποτα (ο Βενιζέλος) όση ώρα παρέθετα τις δύο εναλλακτικές σκέψεις μου». Συνοπτικά αυτές οι δύο εναλλακτικές ήταν: προσωρινή έξοδος από την ευρωζώνη με βοήθεια από την ΕΕ ή παραμονή στην ευρωζώνη με σκληρές μεταρρυθμίσεις που θα συνεπάγονταν μια μακρά, επώδυνη περίοδο εξυγίανσης με εσωτερική υποτίμηση. «Κατέστησε σαφές (ο Βενιζέλος) ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», θυμάται ο Σόιμπλε υποσημειώνοντας τις πρωθυπουργικές βλέψεις που είχε τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως μάλιστα εκ των υστέρων: «Αυτή ήταν επιλογή των Ελλήνων, όχι των άλλων Ευρωπαίων».

Εκτενείς είναι οι αναφορές και στις κοπιώδεις παρασκηνιακές πιέσεις στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που σχεδιαζόταν αλλά δεν τελικά δεν έγινε, στο περιθώριο της Συνόδου του G-20 στις Κάννες. «Εκεί έζησα από κοντά πώς μίλησαν στον Παπανδρέου ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι και τελικά πώς του υπαγόρευσαν τη διατύπωση του δημοψηφίσματος. Οι Έλληνες θα έπρεπε απλώς να επιλέξουν είτε αποδοχή του προγράμματος βοήθειας είτε έξοδο από την ευρωζώνη». Το δημοψήφισμα δεν έγινε, η κυβέρνηση Παπανδρέου παραιτήθηκε.

Το κομβικό 2015: We agree to disagree

Μετά από αναλυτική εξιστόρηση των τεκταινόμενων την περίοδο 2012-2015, με ειδική μνεία στις σκληρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά «για τις οποίες έτρεφα μεγάλο σεβασμό», όπως σημειώνει ο Σόιμπλε, φτάνουμε στο κομβικό 2015, στο οποίο πλέον «το παραδοσιακό κομματικό σύστημα στην Ελλάδα έμοιαζε να συνθλίβεται μεταξύ των άκρων». Αποκαλύπτει ότι ήδη πολύ πριν από τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος υπουργός του Βερολίνου που είχε ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το 2013, ώστε να γνωρίσει τον Τσίπρα και τις θέσεις του από κοντά. Τον αποκαλεί «χαρισματικό» και δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι ήδη σε εκείνη την συνάντηση γνωριμίας είχε πει ευθέως στον Τσίπρα «ότι του ευχόταν για το συμφέρον του ίδιου να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να τηρήσει τις υποσχέσεις με τις οποίες θα τις κέρδιζε. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην ευρωζώνη χωρίς δεσμεύσεις για μεταρρθυμίσεις. Ο Τσίπρας το γνώριζε».

Δύο χρόνια αργότερα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και μαζί με αυτήν ο νέος υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Σόιμπλε-Βαρουφάκης στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2015 παραμένει μέχρι σήμερα αξέχαστη στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Σόιμπλε κάνει λόγο για «προκλητικές απόψεις», για «αντισυμβατικό τρόπο», για έναν υπουργό με «αέρα ποπ σταρ» που τον άφηνε παγερά αδιάφορο. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, που κατά τα άλλα έγινε βάσει πρωτοκόλλου, ειπώθηκε και το περίφημο «We agree to disagree» (Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε»). Χαρακτηρίζει ως το απόλυτο «ναδίρ» στις σχέσεις με τον Βαρουφάκη την αποκάλυψη ότι μαγνητοφωνούσε τις απόρρητες συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. Μάλιστα μοιάζει να συμφωνεί και με την ρήση του τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Ποτέ κανένας υπουργός Οικονομικών δεν προκάλεσε τόση ζημιά στη χώρα του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Μπρα-ντε-φερ στην καγκελαρία -Αναγνώριση στον Τσίπρα

Καρέ-καρέ αναφέρει στο βιβλίο του o Σόιμπλε και τις κρίσιμες ώρες πριν και μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, τα κάπιταλ κοντρόλ, τις δραματικές πιέσεις από τις αγορές, την αποχώρηση Βαρουφάκη, τη θετική εικόνα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και την τακτική Μέρκελ στις ιστορικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα. Ενδιαφέρον έχει και το παρασκήνιο από το Βερολίνο όταν αμέσως μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην καγκελαρία από την Άνγκελα Μέρκελ παρουσία των Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Πέτερ Αλτμάιερ. Εκεί ο Σόιμπλε παρουσίασε ξανά το σχέδιο για προσωρινό time-out (αποφεύγει επιμελώς στα απομνημονεύματα τον όρο Grexit πέρα από μόνο από δύο σημεία) γιατί πλέον δεν έβλεπε άλλη λύση. «Προς δική μου έκπληξη συμφώνησε μαζί μου επανειλημμένα ο Γκάμπριελ, ο Σταϊνμάιερ παρέμεινε σιωπηλός. Εξαιτίας αυτού λογομάχησα με τη Μέρκελ, η οποία μου είπε ότι θα το έκανε μόνο σε συμφωνία με τον Φρανσουά Ολάντ και ότι εκείνος δεν συμφωνεί για κάτι τέτοιο. Δεν θα θυσίαζε η Μέρκελ τις γαλλογερμανικές σχέσεις γι’ αυτό». Μετά από εκείνο το βράδυ γνώριζε ότι η Μέρκελ δίσταζε. Έκπληκτος ο Σόιμπλε αντιλήφθηκε λίγο αργότερα και την προδοσία από τον Γκάμπριελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος έκανε δημόσιες δηλώσεις σε αντίθετο πνεύμα.

Όσο για τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε σε νέες επίπονες μεταρρυθμίσεις με τη χώρα να παραμένει στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε αποκαλύπτει με απλά λόγια τη διαπραγματευτική στρατηγική Μέρκελ: «επίτευξη συμφωνίας μέσω κόπωσης. Η Μέρκελ ήταν κορυφαία σε αυτό». Όσο για την ανατροπή Τσίπρα και το «όχι» που έγινε τελικά «ναι», ο Σόιμπλε αναφέρει ότι ήταν μια αναγκαία κίνηση Έλληνα πρωθυπουργού για να δικαιολογήσει τους όρους του τρίτου πακέτου λέγοντας ότι «δεν θα έπρεπε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να φύγουμε από το ευρώ, κάτι που θέλουν σκληροπυρηνικοί όπως ο Σόιμπλε». Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε παραδέχεται ότι ήταν ένα «θαρραλέο βήμα» και ότι «ο Τσίπρας στη συνέχεια πέτυχε αξιοσημείωτα πράγματα που επέτρεψαν στην επόμενη κυβέρνηση να σταθεροποιήσει περαιτέρω την Ελλάδα. Κι αυτό αξίζει να αναγνωριστεί».

Το απόσταγμα Σόιμπλε στην κρίση της ιστορίας

Διατρέχοντας τις σελίδες της αυτοβιογραφίας Σόιμπλε, ενός εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών με πάνω από μισό αιώνα πολιτικής διαδρομής, έρχεται κανείς αντιμέτωπος με κομβικές στιγμές της σύγχρονης ευρωπαϊκής, γερμανικής αλλά και ελληνικής ιστορίας. Είναι ένα βιβλίο που κατατίθεται στον δημόσιο και ιστορικό διάλογο ανοίγοντας τον δρόμο για νέες συζητήσεις αλλά και τοποθετήσεις από όλους όσους κατονομάζονται ευθέως σε αυτό. Δεν είναι όλη η αλήθεια, αλλά σίγουρα είναι ένα σημαντικό μέρος της γερμανικής αλήθειας. Σε δεύτερη ανάγνωση πρόκειται και για ένα πολύτιμο εγχειρίδιο πολιτικής πρακτικής προς νεότερους πολιτικούς στην Ευρώπη με ένα απόσταγμα από επιτυχίες, αποτυχίες, λάθη και κυρίως υποχωρήσεις. Απευθυνόμενος προς τους νέους επίδοξους πολιτικούς που πλέον θα ήταν εγγόνια του, δίνει μια μόνο συμβουλή στον επίλογο: «Όποιος θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα δεν πρέπει να αναζητήσει την ψήφο των πολιτών. Αλλά εάν του αρέσει η συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση της πολιτικής είναι μια υπέροχη δουλειά. Για μένα, ήταν η αποστολή μου.»

Πηγή: Deutsche Welle

Δώδεκα καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε μία ημέρα στην ΕΛ.ΑΣ. – Δεν έχουν τέλος τα τραγικά περιστατικά

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο έγιναν δώδεκα καταγγελίες σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι 12 καταγγελίες που έγιναν στην ΕΛ.ΑΣ. χθες, Δευτέρα 8.4.2024

Άγιος Παντελεήμονας: Απείλησε την πρώην σύντροφό του

Από Αστυνομικούς της ΟΠΚΕ συνελήφθη 33χρονος Έλληνας, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου «Περί ενδοοικογενειακής βίας» και του νόμου «Περί οπλών». Ο άντρας απείλησε την πρώην σύντροφο του, 29 ετών, και σε έλεγχο βρέθηκαν στη κατοχή του 4,1 γραμ. κάνναβης.

Μάνα και κόρη κατήγγειλαν τον πατέρα – Τις έδιωξε από το σπίτι και τις παρακολουθούσε

Ένας άντρας, γεννημένος το 1951, συνελήφθη ύστερα από καταγγελία σε βάρος του από την 38χρονη κόρη του και την εν διαστάσει σύζυγό του, γεννημένη το 1961, διότι, εξανάγκασε την κόρη να εγκαταλείψει σπίτι ιδιοκτησίας του, που της είχε παραχωρήσει και διέμενε τον τελευταίο καιρό μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της.

Παράλληλα, ο άντρας οδήγησε με επικίνδυνο τρόπο το αυτοκίνητό του, διερχόμενος σε πολύ κοντινή απόσταση από τη εν διαστάσει σύζυγό του, προκαλώντας τρόμο και ανησυχία σε αυτήν. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες, ο δράστης γνώριζε τις κινήσεις της καθημερινότητας τους, προκαλώντας τρόμο και ανησυχία σε αυτές, καθώς θεωρούν ότι τις παρακολουθεί.

Χτύπησε την ανήλικη κόρη της

Γυναίκα, γεννημένη το 2011, μετέβη στο Α.Τ. Χαλκίδας και κατήγγειλε ότι η μητέρα της, γεννημένη το 1969, σε φραστικό επεισόδιο εντός της οικίας τους την εξύβρισε και της έσπασε το κινητό της τηλέφωνο. Επίσης, κατήγγειλε ότι την τράβηξε από τα μαλλιά και την έριξε στο έδαφος, χτυπώντας την στην περιοχή του κεφαλιού.

Η κοπέλα επισήμανε πως δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη της μητέρας της. Επίσης, στο Α.Τ. Χαλκίδας κλήθηκε και προσήλθε ο πατέρας της, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη της συζύγου του.

Για την υπόθεση παραγγέλθηκε η ιατροδικαστική εξέταση της κοπέλας.

Κατήγγειλε τον γιο της για ξυλοδαρμό

Γυναίκα, γεννημένη το 1958, μετέβη στο Α.Τ. Χαλκίδας και κατήγγειλε ότι ο 43χρονος γιος της, εντός της οικίας του, τη χτύπησε και την έσπρωξε, με αποτέλεσμα αυτή να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί ελαφρά.

Η γυναίκα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του δράστη και αιτήθηκε την ακούσια ψυχιατρική εξέτασή του. Παραγγέλθηκε η ιατροδικαστική εξέτασή της.

Την απείλησε ο πατέρας της

Γεννημένη το 1996 κοπέλα υπέβαλε έγκληση σε βάρος του πατέρα της, γεννημένου το 1960, διότι ενώ μετέβη στην πατρική της οικία, προκειμένου να παραλάβει προσωπικά της αντικείμενα, εκείνος την απείλησε λεκτικά και την εξύβρισε.

Η κοπέλα για την ασφάλειά της παρέμεινε στο Α.Τ. Αμφίκλειας, προκειμένου πρωινές ώρες της 09-04-2024 να μεταφερθεί σε ξενώνα φιλοξενίας γυναικών στη Λαμία.

Ανήλικος απείλησε τον πατέρα και την αδερφή του

Στο Α.Τ. Κατούνας μετέβησαν άντρας γεννημένος το 1970 και γυναίκα γεννημένη το 2006 (πατέρας – κόρη) και κατέθεσαν ότι ο γιος και αδερφός, γεννημένος το 2010, ο οποίος αναζητείται, τους εξύβρισε και τους απείλησε.

Επίσης, τους απείλησε με μαχαίρι που βρήκε στην κουζίνα της οικίας τους, προκαλώντας τους φόβο.

 • Χτύπησε με τούβλο τη γυναίκα του

Άντρας, γεννημένος το 1973, ο οποίος αναζητείται, προκάλεσε σωματική βλάβη στο κεφάλι με τη χρήση ενός τούβλου στη σύζυγο του, γεννημένη το 1976, ενώ την απείλησε και εξύβρισε.

Η καταγγελία έγινε στις 15:20 της 08-04-2024 από την ίδια στην αρμόδια υπηρεσία. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με υπηρεσιακό όχημα του Α.Τ. Αιτωλικού στο Κ.Υ. Αιτωλικού και εν συνεχεία στο Γ.Ν. Μεσολογγίου για τις πρώτες βοήθειες.

Στη συνεχεία μεταφέρθηκε με υπηρεσιακό όχημα σε ασφαλή τοποθεσία συγγενικού προσώπου της.

 • Απείλησε την πρώην του έξω από το σπίτι της

Γυναίκα, γεννημένη το 1994, υπέβαλε έγκληση (Ενδοοικογενειακή Σωματική Βλάβη) (Νομοθεσία περί Ενδοοικογενειακής Βίας και του άρθρου 378Π.Κ. – Φθορά Ξένης Ιδιοκτησίας), σε βάρος του πρώην συντρόφου της, γεννημένου το 1987, για πράξεις που έλαβαν χώρα στις 8 Απριλίου, έξω από την οικία της στην Πάτρα, επί της οδού Ιωάννη Αντωνοπούλου.

Η γυναίκα δεν επιθυμούσε εξέταση από ιατροδικαστή.

 • Κατήγγειλε τον σύζυγό της για Ενδοοικογενειακή βία

Από αστυνομικούς του Α.Τ. και του Τ.Τ. Ναυπακτίας συνελήφθη άντρας γεννημένος το 1964, κατόπιν έγκλησης που υπέβαλε σε βάρος του η σύζυγος του, γεννημένη την ίδια χρονιά, για παράβαση διατάξεων των άρθρων 361 Π.Κ «εξύβριση» και του Ν. 3500/2006 «Ενδοοικογενειακή βία – απόπειρα ενδοοικογενειακής σωματική βλάβης – ενδοοικογενειακή απειλή», πράξεις που έλαβαν χώρα στη Μακύνεια Αντιρρίου.

 • Φώναζε έξω από το σπίτι της πρώην του και των παιδιών του και έξω από το σχολείο

Γυναίκα μετέβη στο Γ΄Α.Τ. Πατρών και υπέβαλε μήνυση σε βάρος του γεννημένου το 1969 πρώην της, διότι εκείνος:

Α) παραβίασε: 1) απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών και την 2) απόφαση του Τριμελούς Πλημ. Πατρών, εκ των οποίων η δεύτερη εξ αυτών του απαγορεύει να την πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των εκατό μέτρων,

β) την 07-04-2024 και ώρα 21:30 εμφανίστηκε έξωθεν την οικίας της, σε απόσταση μικρότερη των εκατό μέτρων, και φώναζε δυνατά, δημιουργώντας σε αυτήν φόβο και ταραχή και καθώς και στα ανήλικα τέκνα του, που έχει με απόφαση επιτροπείας,

γ) την 08-04-2024 και ώρα 14:00 με την επίσκεψή του στο 5Ο Γυμνάσιο Πατρών, όπου φοιτούν, τους προκάλεσε τρόμο και ανησυχία.

 • Απείλησε με μαχαίρι κι έκλεψε τη μητέρα του

Συνελήφθη άντρας, γεννημένος το 1980, έπειτα από καταγγελία της μητέρας του, διότι την πλησίασε με μαχαίρι και την απείλησε ότι θα την σκοτώσει, ενώ χωρίς να γίνει αντιληπτός, σε έτερο χρόνο, της αφαίρεσε από επιχείρηση που διατηρεί ένα δρεπανοκατσάβιδο.

Στην κατοχή του δράστη και στην οικία του βρέθηκε ακατέργαστη κάνναβη βάρους 5,7 γραμμαρίων, 2 μαχαίρια και 1 δρεπανοκατσάβιδο.

Ο άνδρας συνελήφθη από το ΑΤ Ρεθύμνου.

 • Χτύπησε τη σύντροφό του στο πρόσωπο

Γυναίκα γεννημένη το 1992 στην Αλβανία υπέβαλε έγκληση σε βάρος του επίσης υπηκόου Αλβανίας, γεννημένου το 1995, άντρα με τον οποίο διατηρεί σχέση, για ενδοοικογενειακή βία.

Όπως ανέφερε, της προκάλεσε σωματικές βλάβες, χτυπώντας την στο πρόσωπο με τα χέρια του. Η γυναίκα μετέβη στο Γ.Ν. Θήρας για παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη στον Καρτεράδο Θήρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΜΠΕ

«Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν ξανά αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 15ο Συνέδριο της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η οικονομική κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ο λαϊκισμός την εμπόδισαν να αναταχτεί στην κρίση. «Θυμόμαστε ξανά τις δύο όψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές, δήθεν αντισυστημικές εκδηλώσεις», είπε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει διαρκώς τα βήματα που γίνονται.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

«Ένα είναι βέβαιο. Το πάθος σας είναι ανεπανάληπτο, πρωτόγνωρη η συσπείρωση. Αυτή η αυλαία του 15ου συνεδρίου μας δίνει πρόσθετη αισιοδοξία. Μετατρέπεται σε νέα ελπίδα για την Ελλάδα, σε νέα ελπίδα για την Ευρώπη», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ΕΛΚ θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και πως το συνέδριο ανέδειξε πόσο πολύτιμη υπήρξε όλες αυτές τις δεκαετίες η προσφορά της ΝΔ.

Κόντρα τότε στην κοινή γνώμη και όσων διαδήλωναν με το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιος συνδικάτο» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στην Ευρώπη και η παράταξή μας είναι αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, είπε, τονίζοντας πως «αυτό σημαίνει ηγεσία». «Είμαστε η ΝΔ υπεύθυνη και συνεπής δύναμη που είναι έτοιμη να συμβάλλει στις νέες προκλήσεις», υπογράμμισε.

«Ήμασταν αυτοί που σταθήκαμε στο πλευρό της Ευρώπης σε κάθε κρίση», ανέφερε ενώ επ’ αυτού αναφέρθηκε στην πανδημία, στην ελληνική πρόταση του ενιαίου ψηφιακού διαβατηρίου, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στο μεταναστευτικό όταν η πρόεδρος της Κομισιόν ήρθε στο ευρώ, στο μεταναστευτικό, στη στήριξη της αμυνόμενης Ουκρανίας.

«Μιλώ ακόμα για τη σφυρηλάτηση της συνοχής στις κοινωνίες όλων των ευρωπαϊκών λαών. Πρόκληση και η απάντηση στο λαϊκισμό. Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχει διαφορετικά πρόσημα, ακροδεξιά ή ακροαριστέρα. Οι λαϊκιστές δημαγωγοί θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς», σημείωσε.

«Όπως είπε και η Ούρσουλα είναι κάτι που η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν ξανά αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία. Η οικονομική κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ο λαϊκισμός την εμπόδισαν να αναταχτεί. Λίγο παραπέρα είναι η πλατεία Συντάγματος. Θυμόμαστε ξανά τις δύο όψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές, δήθεν αντισυστημικές εκδηλώσεις», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα από ουραγός στην οικονομία, πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη

«Πρέπει να ξανακάνουμε την ήπειρό μας ανταγωνιστική. Είμαι από τους πρώτους υπερμάχους της έκδοσης ευρωομολόγου που θα θωρακίσει την Ευρώπη συνολικά. Και σε αυτούς που λένε ότι αυτά δεν γίνονται, τους απαντώ ότι αυτά λέγανε και το 2020 αλλά τελικά τους πείσαμε και δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι καθοριστικές. Απαιτώντας να βγουν ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή λογική και εθνική φωνή. Ελπίζουν στην αντιπολίτευση αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες. Έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς;», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο πλευρό του κυπριακού λαού για τη δίκαιη λύση του κυπριακού. Πρέπει να κλείσει αυτή η τραγωδία. 50 χρόνια. Υπάρχει και μαύρη επέτειος, τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρός είναι ο ελληνισμός στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρή η Κύπρος στην Ευρώπη. Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα από ουραγός στην οικονομία είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη, αυξάνονται οι επενδύσεις, μειώνεται η ανεργία, περιορίζεται το δημόσιο χρέος, αυξάνονται μισθοί και συντάξεις.

«Μειώνουμε την απόσταση στην Ευρώπη και θέλουμε να τη μειώσουμε παντού. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε αρωγό την ΕΕ», σημείωσε φέρνοντας για παράδειγμα τα έργα στην υγεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ποιοι θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία. Τους ξέρουμε. Ο κ. Κασσελάκης δεν το κρύβει  έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη. Δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν. Ξέρει να μολύνει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα. Δείχνει βασική άγνοια για βασικά πράγματα στον τόπο μας. Δεν γίνεται να ζητά επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές όταν το κόμμα του την καταψήφισε και στις ευρωεκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να βάψει το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

 Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν έκρυψε ποτέ τα προβλήματα. «Πρώτος ανέλαβα την ευθύνη. Η πορεία όμως είναι διαρκούς προόδου παρά τις δυσκολίες και δεν πρέπει να διεξαχθεί προεκλογική εκστρατεία όλο ψέματα. Δημιουργούν ανοσία στην ανοησία. Πολύ περισσότερο δεν έχει θέση σήμερα η εργαλειοποίηση του πόνου όπως συμβαίνει με το εθνικό τραύμα των Τεμπών. Λες και υπάρχουν Έλληνες που θλίβονται περισσότερο από αυτή την τραγωδία. Στο δρόμο προς τις κάλπες έχουμε χρέος όλοι να γυρίσουμε την πλάτη στο διχασμό», τόνισε.

Η αντιπολίτευση υπονομεύει διαρκώς τα βήματα που γίνονται

«Πολλές φορές μοιάζει αυτός ο πόλεμος άνισος. Ξέρουμε ότι οι παθογένειες είναι ριζωμένες. Τα δικά μας αποτελέσματα κρίνονται στον περιορισμένο χρόνο των εκλογικών τόξων. Ξέρουμε καλά ότι η αντιπολίτευση υπονομεύει διαρκώς τα βήματα που γίνονται. Γιατί βήματα γίνονται. Ας είναι. Αυτό είναι το κόστος της πρωτοπορίας. Ούτε επαναπαυόμαστε, ούτε χαμηλώνουμε τον πήχη των προσδοκιών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο που μπορεί απέναντι στην ακρίβεια και μίλησε για τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ανακαίνιση των νοσοκομείων, για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, για το δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη.

«Πρέπει η αξιοκρατία να αντικαταστήσει τη γραφειοκρατία. Έχω μιλήσει για τις προσλήψεις 27.000 καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία. Θέλω να εισπράξω και το ίδιο χειροκρότημα για το γεγονός ότι αυτοί οι 27.000 αξιολογούνται επιτέλους. Έτσι ο επαγγελματισμός θα κερδίσει των ωχαδερφισμό. Είναι μάχη που απαιτεί χρόνο και δουλειά», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία «να αντλήσουμε διδάγματα, να χαράξουμε πορεία στο μέλλον». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ενότητα και πως είναι κατάκτηση «να με προσφωνεί ο προηγούμενος πρόεδρος ΝΔ» και ανέφερε απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Αυτό το κείμενο εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρο. Αποτελεί νήμα πάνω στο οποίο κινήθηκε και κινείται το κόμμα μας. Μεγαλώνει την επιρροή του. Καταφέραμε να γίνουμε ο φορέας πλειοψηφικού ρεύματος. Έτσι έγινε με το κίνημα «μένουμε Ευρώπη» τα πέτρινα χρόνια της κρίσης.

Οι ίδιες δυνάμεις συμπαρατάχθηκαν στην επανεκκίνηση το 2019 και στον εκλογικό θρίαμβο του 2023. Κάτι είδαν αυτοί οι πολίτες και μας ψήφισαν, ειδικά οι πολίτες πιο φτωχών λαϊκών περιφερειών. Είναι μια βαριά σκυτάλη. Η ΝΔ αποδείχθηκε έτσι ο ανθεκτικότερος σχηματισμός της μεταπολίτευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως το «συμφέρον της πατρίδας είναι πάντα η σταθερή πυξίδα μας».

Ψήφος στη ΝΔ σημαίνει σταθερότητα και πρόοδο

«Από το 15ο συνέδριο δεν μένουν μόνο τα συμπεράσματά του. Οι θέσεις της ΝΔ για την Ευρώπη του αύριο και οι διεκδικήσεις μένουν που θα έχει στο εξής από τις Βρυξέλλες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές «θα μας δώσει ώθηση ώστε η Ελλάδα το 2027 να δρέψει τους καρπούς που δικαιούται».

«Ναι, μιλώ για κινδύνους. Κόμματα που δεν μπορούν να εισηγηθούν μία λύση, το μόνο που εισηγούνται είναι να κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην πατρίδα μας», επισήμανε. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγεί σε συνολική απόρριψη.

«Ας τα ζυγίσουμε όλα με το πραγματικό τους βάρος. Να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα εξηγώντας τη σημασία αυτής της εκλογικής σύγκρουσης. Να μιλήσουμε για το έργο που γίνεται και έχει δρομολογηθεί χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες. Να διαβάζετε τον εβδομαδιαίο απολογισμό για να δείτε πόσα πολλά γίνονται. Θα απαντήσουμε με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα. Απέναντί μας έχουμε την αντιπολίτευση των υπαρκτών προβλημάτων. Ψήφος στη ΝΔ στις εκλογές λέει ναι στη σταθερότητα και την πρόοδο της πατρίδας, σημαίνει ναι σε μια καλύτερη Ευρώπη. Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα για να διεκδικήσω και να πάω πιο δυνατός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη την επόμενη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος επισήμανε πως «στον κόσμο των μύθων που θέλουν κάποιοι να ζουν ακούω διάφορα σενάρια. Τους απαντώ, μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν και μένουμε Ελλάδα με ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή. Και την Ούρσουλα ξανά πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής για μια πενταετία ακόμα», ενώ σημείωσε ότι την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι της ΝΔ και μετά «θα πάμε πόρτα πόρτα να δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε ακόμα μια μεγάλη εκλογική νίκη».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

«Αγαπητή Ούρσουλα, αγαπημένε μου Πρόεδρε Νίκο, κ. Αντιπρόεδρε, αγαπητέ Μαργαρίτη, συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγωνιστές της παράταξης, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, μέλη του 15ου Συνεδρίου μας,

Ανεβαίνοντας ξανά σε αυτό το βήμα, θέλω να σας εξομολογηθώ -όπως και πολλοί από εσάς έχουμε ζήσει πολλά Συνέδρια, πολλές συγκεντρώσεις- ένιωσα όμως μία ιδιαίτερη συγκίνηση αυτό το τριήμερο, εδώ στο Ζάππειο. Ίσως έχει να κάνει με αυτόν τον ιστορικό χώρο, όπως είπε και ο κ. Αντιπρόεδρος, εδώ υπεγράφη η ληξιαρχική πράξη γέννησης της ευρωπαϊκής Ελλάδας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πριν από 45 χρόνια.

Ένα είναι βέβαιο: το πάθος σας είναι ανεπανάληπτο. Πρωτόγνωρη η συσπείρωση και μοναδικός ο ενθουσιασμός που δείξατε, η ραχοκοκαλιά της παράταξης, γιορτάζοντας τα 50 μας χρόνια.

Γι’ αυτό και αυτή η αυλαία του 15ου Συνεδρίου μάς δίνει μια πρόσθετη αισιοδοξία. Μπροστά στις ευρωεκλογές μάλιστα μετατρέπεται σε μία νέα ελπίδα για την Ελλάδα, σε μία νέα ελπίδα για την Ευρώπη.

Και πρέπει να σας πω ότι η χαρά μου, αλλά και η χαρά μας, είναι διπλή, καθώς αυτή την αισιοδοξία την συμμερίζονται οι ευρωπαίοι φίλοι μας, αλλά και οι Κύπριοι αδελφοί μας. Τους ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πράγματι για τα όμορφα λόγια σας, που αφιερώσατε όχι σε μένα, όχι στο κόμμα, αλλά στη χώρα, στην προσπάθεια της πατρίδας μας να αφήσει για τα καλά πίσω μια τόσο επώδυνη, μια τόσο τραυματική δεκαετή κρίση.

Και βέβαια, το γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ σήμερα μαζί δηλώνει πως μας ενώνουν οι ίδιες αξίες και οι ίδιες επιλογές. Δηλώνει, ταυτόχρονα, και πόσο δυνατοί είμαστε στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Δηλώνει όμως και την ανάγκη να συντονίσουμε τις δράσεις μας το επόμενο διάστημα.

Πράγματι, αυτό το 15ο Συνέδριο ανέδειξε πόσο πολύτιμη υπήρξε όλες αυτές τις δεκαετίες η προσφορά της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που έβαλε την πατρίδα μας στην Ευρώπη. Κόντρα τότε στην κοινή γνώμη και μαχόμενος αυτούς που διαδήλωναν έξω από το Ζάππειο και έλεγαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε το θάρρος να πει: όχι, η Ελλάδα θα είναι ασφαλής μόνο μέσα στο αγκυροβόλιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει ηγεσία.

Η παράταξή μας, όμως, ήταν και αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κινδύνευσε, και η παράταξή μας είναι αυτή που έχει δεσμευτεί να κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη.

Και βέβαια, ήμασταν αυτοί που σταθήκαμε στο πλευρό της Ευρώπης σε κάθε κρίση. Στην κοινή μας άμυνα κατά του Covid, με πολύ στενή συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θυμίζω το ενιαίο ψηφιακό διαβατήριο, ελληνική πρωτοβουλία η οποία μας επέτρεψε να ξανανοίξουμε τον τουρισμό μας νωρίτερα και με ασφάλεια. Ελληνική πρόταση, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήμασταν μαζί στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Ήμασταν μαζί στο μεταναστευτικό, όταν η Πρόεδρος της Επιτροπής ήρθε στον Έβρο μαζί με όλη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διατρανώσει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Αλλά ήμασταν μαζί με την Επιτροπή και σε όλη αυτή τη δύσκολη προσπάθεια την οποία κάναμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια απλή πραγματικότητα -την ανέφερε πριν η αγαπητή Ούρσουλα: εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που καθορίζουμε ποιοι μπαίνουν στην Ευρώπη και όχι οι διακινητές. Αυτό το πετύχαμε, και με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, για το οποίο δούλεψε πολύ και ο κ. Αντιπρόεδρος.

Ήμασταν μαζί στο μέτωπο στήριξης της αμυνόμενης Ουκρανίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα σύνορα δεν γίνεται να αλλάζουν με τη βία και ότι το Διεθνές Δίκαιο παραμένει ο βασικός πυλώνας διαμόρφωσης των διακρατικών σχέσεων.

Με άλλα λόγια είμαστε, η Νέα Δημοκρατία, μία υπεύθυνη και συνεπής δύναμη που είναι τώρα έτοιμη να συμβάλει στις νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις.

Μιλώ για την οικοδόμηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης, με βασικό τομέα την άμυνα -θα επανέλθω σε αυτό σε λίγο. Την οργάνωση μιας ακμαίας οικονομίας εν μέσω των τεράστιων ανταγωνισμών στον πλανήτη, το πώς θα ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική. Την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση, που είναι πλέον παρούσα σε όλες τις χώρες. Πρωτοβουλίες όπως το «rescEU», η κοινή αγορά ευρωπαϊκών μέσων από τα κράτη-μέλη, χρηματοδοτούμενα από την Ευρώπη, όπως τα Canadair, τα οποία αποκτά πρώτη η Ελλάδα.

Όλες αυτές είναι αποδείξεις του πώς η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Και μιλώ, βέβαια, ακόμα για τη σφυρηλάτηση της συνοχής στις κοινωνίες όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Και ασφαλώς, μια μεγάλη δημοκρατική πρόκληση για την Ευρώπη είναι η απάντηση στο λαϊκισμό. Παίρνει πολλές εκφάνσεις αλλά πάντα και παντού διαλαλεί εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν ήδη όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να έχει διαφορετικά ονόματα, μπορεί να έχει πολιτικά πρόσημα ακροαριστερά ή ακροδεξιά, όμως με τον ίδιο ακριβώς στόχο. Οι δημαγωγοί έχουν ένα σκοπό και μόνο: να κρύψουν την αλήθεια, να αμφισβητήσουν τελικά τους θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας, τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και πάντα, όλοι οι λαϊκιστές δημαγωγοί θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς, ανοίγοντας τελικά τον δρόμο σε αυταρχικές λύσεις και σε αυταρχικές ηγεσίες.

Όπως είπε και η Ούρσουλα, είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα το πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν στην Ελλάδα αυτά τα οποία έγιναν την περασμένη δεκαετία.

Και ο λαϊκισμός ήταν αυτός που όχι μόνο έφερε την πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση κράτησε, αγαπητή Ούρσουλα, περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ακριβώς ο λαϊκισμός ήταν αυτός που την εμπόδισε να αναταχθεί, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη ξεπέρασαν την κρίση. Πώς; Με κίβδηλα συνθήματα, με υποσχέσεις, όταν προσπαθούσαμε να ξαναβρούμε τον δρόμο μας.

Λίγο παραπέρα είναι η πλατεία Συντάγματος. Θυμόμαστε καλά, δεν έχουμε ξεχάσει τις δύο όψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές, δήθεν αντισυστημικές διαδηλώσεις. Ζήσαμε τις επιθέσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Zήσαμε ένα ολέθριο δημοψήφισμα, για να συμπληρωθεί όλη αυτή η περιπέτεια με μια τετραετία καθήλωσης, με την Ελλάδα με τους χαμηλότερους τότε, από το 2015 ως το 2019, ρυθμούς ανάπτυξης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αν έπρεπε, λοιπόν, να κωδικοποιήσω τα ζητούμενα της επόμενης μέρας για την Ευρώπη, θα έλεγα ότι η πρόκληση είναι ο ρεαλισμός και η αλήθεια που συμπυκνώνονται σε τρεις λέξεις, τρεις λέξεις που ξεκινούν με το γράμμα Α: ανταγωνιστική οικονομία, αυτοδύναμη άμυνα, αλλά και αγροτική πολιτική, με προοπτική και προσαρμοστικότητα.

Και η Ούρσουλα και ο Μάνφρεντ μίλησαν για αυτές τις προτεραιότητες, το πώς η Ευρώπη θα ξαναγίνει ανταγωνιστική. Βρέθηκα πριν από λίγες μέρες -θέλω να το μοιραστώ μαζί σας- με τους Διευθύνοντες Συμβούλους κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών αυτών ξεπερνάει τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Μου είπαν μία απλή πραγματικότητα: «Αυτή τη στιγμή δυσκολευόμαστε να επενδύσουμε στην Ευρώπη και προτιμούμε να επενδύουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Άπω Ανατολή».

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διορθώσουμε. Πρέπει να ξανακάνουμε την ήπειρό μας ανταγωνιστική, να προσελκύει κεφάλαια για καινοτομία, για έρευνα, να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να παίξουμε τον ρόλο που μας αξίζει.

Κοινές προκλήσεις, όπως η ευρωπαϊκή άμυνα. Είμαι από τους πρώτους υπερμάχους της έκδοσης ενός ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά και μόνο κοινών έργων αμυντικού χαρακτήρα, που θα θωρακίσουν την Ευρώπη συνολικά.

Σε αυτούς τους φίλους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που μας λένε «αυτά δεν γίνονται», τους απαντώ: αυτά έλεγαν και το 2020, αλλά τελικά τους πείσαμε και δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Το οποίο είναι μια μεγάλη προίκα, μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη δυνατότητα που δίνεται σε χώρες, όπως η Ελλάδα, να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση.

Όλα αυτά είναι στοιχήματα με διάσταση ευρωπαϊκή και με σημασία εθνική. Και γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι τόσο καθοριστικές, απαιτώντας να αναδειχθούν από τις κάλπες ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή λογική, αλλά πάντα με ελληνική φωνή.

Πολύ περισσότερο όταν, δυστυχώς, στον τόπο μας η αντιπολίτευση βλέπει αυτές τις ευρωεκλογές ως τι; Ως έναν «πολιορκητικό κριό» για να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό. Και μαζί ελπίζουν -αλλά φυσικά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι- να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε αυτή η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες.

Και σας ρωτώ: έχουμε περιθώρια ως Ελλάδα, ως Ευρώπη, για πειραματισμούς και νέες περιπέτειες σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία; Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί ακόμα. Η φωτιά των συγκρούσεων καίει τη Μέση Ανατολή. Η απειλή του μεταναστευτικού ξαναζωντανεύει από τις πολλαπλές εστίες κρίσεων.

Εδώ επιτρέψτε μου να ανοίξω μία παρένθεση που αφορά τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αγαπητέ μου φίλε Νίκο Χριστοδουλίδη, θα γνωρίζεις πάντα ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο πλευρό του κυπριακού λαού για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, της κυπριακής τραγωδίας. Πρέπει να κλείσει αυτή η τραγωδία, πρέπει να κλείσει. Πενήντα χρόνια. Γιατί, μην ξεχνάμε, υπάρχει και μία ακόμα επέτειος, «μαύρη» επέτειος, το 2024. Αυτή είναι τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Και να γνωρίζουν, όλες και όλοι, κάτι ακόμα: όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρός είναι ο Ελληνισμός στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρή είναι η Κύπρος στην Ευρώπη, διότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα.

Δεν επιτρέπεται συνεπώς ούτε αποχή, ούτε αδράνεια, ούτε παθητικότητα, ούτε αδιαφορία. Τα όποια μηνύματα διαμαρτυρίας πρέπει να μεταφραστούν σε μηνύματα σοβαρής ευθύνης, προοπτικής, σιγουριάς, συνέχειας και δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι, όλοι αναγνωρίζουν -πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόπιστος για να μην το ομολογήσει- ότι η Ελλάδα μας σήμερα έχει καταφέρει να πετύχει μια μεταμόρφωση στην οικονομία της. Ήμασταν ουραγοί και είμαστε πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο τις επενδύσεις, μειώνουμε την ανεργία, περιορίζουμε το δημόσιο χρέος με τους ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Στηρίζουμε το εισόδημα, με καλύτερους μισθούς και καλύτερες συντάξεις. Και ναι, θα το ξαναπώ ακόμα μία φορά, το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος θα είναι στα 950 ευρώ.

Μειώνουμε, με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς, την απόσταση από την Ευρώπη. Θέλουμε να τη μειώσουμε παντού, όχι μόνο στην οικονομία. Με καλύτερη υγεία και παιδεία, με ένα ψηφιακό κράτος, με ένα πιο αποτελεσματικό Δημόσιο. Μια πορεία που συμπληρώνουν η ισχυρή άμυνα, τα μεγάλα έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε αρωγό την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάρτε, για παράδειγμα, τον τομέα της υγείας. Η κα von der Leyen γνωρίζει πάρα πολύ καλά πόσα έργα γίνονται σήμερα σε νοσοκομεία, σε κέντρα υγείας, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι 36 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετοι πόροι, οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας.

Και αναρωτιέμαι: ποιοι είναι αυτοί τελικά, οι οποίοι θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία; Τους ξέρουμε. Ήδη έχουν αυξήσει τα ντεσιμπέλ, θα έλεγα, την ένταση του προεκλογικού τους λόγου.

Ο κ. Κασσελάκης, που δεν το κρύβει, έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη. Γιατί δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει. Και επειδή δεν ξέρει τι να κάνει, κάνει αυτό που ξέρει, που είναι μόνο να ποτίζει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα.

Ο ίδιος που θεωρεί ηθικό του εκπρόσωπο τον καταδικασμένο, 13-0, για παράβαση καθήκοντος, τον κ. Παππά. Ο ίδιος ο οποίος δείχνει βασική άγνοια για πράγματα τα οποία συμβαίνουν στον τόπο μας. Δεν γίνεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, όταν το κόμμα του την καταψήφισε ακόμα και στις ευρωπαϊκές.

Αλλά απάντηση από τους πολίτες είναι αναγκαίο να πάρουν κι άλλοι. Είναι αρκετοί που βάφουν με χρώματα lifestyle τις θέσεις τους. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να «βάψει» το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δική του επιλογή αυτή.

Και βέβαια, από κοντά όσοι εμπορεύονται την πίστη, τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ.

Το λέω και το πιστεύω. Δεν πρέπει να αφήσουμε την προπαγάνδα να μαυρίσει τη μεγάλη θετική εικόνα της χώρας, μεγεθύνοντας επιμέρους υπαρκτές αδυναμίες. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα έγινε παράδεισος. Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα. Όποτε υπήρχαν δυσκολίες και προβλήματα στάθηκα πρώτος και ανέλαβα την ευθύνη των πράξεών μας.

Η πορεία της χώρας, όμως, είναι μία πορεία διαρκούς προόδου, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιστάσεις. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διεξαχθεί μια προεκλογική εκστρατεία όλο ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας, που δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες και τελικά δημιουργούν ανοσία στην ανοησία.

Πολύ περισσότερο, δεν έχει θέση σήμερα η εργαλειοποίηση του πόνου, όπως δυστυχώς συμβαίνει διαρκώς με το εθνικό τραύμα των Τεμπών. Λες και υπάρχουν Έλληνες που θλίβονται περισσότερο από άλλους γι’ αυτή την εθνική τραγωδία ή μόνο κάποιοι είναι «ιδιοκτήτες» της ευαισθησίας.

Τέλος, στον δρόμο προς τις κάλπες έχουμε όλοι μας ένα χρέος: να γυρίσουμε την πλάτη στο διχασμό. Έναν διχασμό τον οποίον η χώρα μας πλήρωσε ακριβά, μας στοίχισε στο παρελθόν.

Γι’ αυτό και επιμένω στον διπλό χαρακτήρα αυτής της μάχης του Ιουνίου και τη διπλή σημασία της για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Άλλωστε, οι εθνικές ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους συγκροτούν τελικά την κοινή μας δημόσια ζωή. Και κλειδί ώστε αυτή να αναπτύσσεται στην ίδια ευρωπαϊκή λεωφόρο, αποτελούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλες αλλαγές.

Είναι μια επιλογή την οποία ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη σε όλες τις εκφάνσεις. Αυτή την εντολή μας δώσατε στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και αυτήν υλοποιούμε με ταχύτητα, χωρίς να λογαριάσουμε το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

Την υλοποιούμε, προσέξτε, όχι χωρίς εμπόδια και αστοχίες, όμως με σχέδιο και επιμονή. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές σε όλους μας αυτός ο πόλεμος μπορεί να μοιάζει άνισος. Ξέρουμε καλά ότι οι παθογένειες που έχουμε απέναντί μας είναι ριζωμένες, εδώ και δεκαετίες. Τα δικά μας αποτελέσματα κρίνονται στον περιορισμένο χρόνο των εκλογικών τόξων.

Ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν απρόοπτα περιστατικά τα οποία μπορούν να θολώσουν κάθε τόσο την πρόοδο που έχει μεσολαβήσει. Ξέρουμε καλά πως η αντιπολίτευση υπονομεύει διαρκώς τα βήματα που γίνονται. Γιατί βήματα γίνονται, μεγάλα βήματα προόδου γίνονται σε αυτή τη χώρα. Ενώ η αντιπολίτευση το μόνο που ξέρει είναι να βάζει τρικλοποδιές.

Ας είναι όμως, διότι αυτό είναι το κόστος της πρωτοπορίας. Αυτό είναι το κόστος το οποίο η πρωτοπόρος δύναμη αλλαγής, αυτού του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, η Νέα Δημοκρατία, το αναλαμβάνουμε. Ούτε επαναπαυόμαστε, ούτε χαμηλώνουμε τον πήχη των προσδοκιών.

Όπως στην πρώτη μας θητεία σταθήκαμε όρθιοι στις κρίσεις, ανατάξαμε την οικονομία, ανακουφίσαμε την κοινωνία από 50 φόρους, και τώρα παραμένουμε συνεπείς στο σύνθημά μας: το είπαμε και το κάνουμε.

Ναι, θωρακίζουμε το εισόδημα, με μόνιμες αυξήσεις και έκτακτα μέτρα για την ακρίβεια. Και ξέρουμε καλά -το γνωρίζω εγώ, το οικονομικό επιτελείο- ότι η ακρίβεια πονάει ακόμα το μέσο νοικοκυριό. Θα είμαστε όμως από πάνω από το πρόβλημα. Προσπαθούμε διαρκώς. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Βάζουμε πρόστιμα σε όποιον κερδοσκοπεί. Στηρίζουμε την κοινωνία με μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα. Θα την κερδίσουμε τελικά και αυτή τη μάχη.

Θωρακίζουμε την πατρίδα μας. Ασφαλίζουμε τα σύνορά μας. Εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο με ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και με ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο έχουμε ονομάσει «Ένοπλες Δυνάμεις 2030». Για να μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των καιρών, να ενσωματώσουν τα μαθήματα από τους πολέμους που δυστυχώς διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην «καρδιά» της Ευρώπης.

Όπως είπα, ανακαινίζουμε τα νοσοκομεία μας. Υποδεχόμαστε νέους γιατρούς. Βελτιώνουμε και την εξυπηρέτηση των νοσοκομείων. Το διαπίστωσε και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, όταν συνάντησε αυτή την συμπαθή κυρία, η οποία του είπε ότι όλα είναι μια χαρά στο Νοσοκομείο των Χανίων.

Αλλά δεν λέω ότι είναι όλα μια χαρά. Εγώ δεν θα πω ποτέ ότι είναι όλα μια χαρά. Ξέρουμε τα προβλήματα. Προσπαθούμε να τα λύσουμε. Αλλά δεν μπορούμε ταυτόχρονα να δεχόμαστε και τον μηδενισμό και τον αφορισμό μιας αντιπολίτευσης που τα βλέπει όλα μαύρα.

Αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση. Δίνουμε βάρος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην επαγγελματική εκπαίδευση. Και ναι, επιτέλους, θα το ξαναπώ: σύντομα, δίπλα στα ενισχυμένα δημόσια πανεπιστήμια, θα λειτουργούν επιτέλους και μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Ένας αγώνας δεκαετιών ο οποίος επιτέλους δικαιώθηκε. Την κερδίζουμε αυτή τη μάχη.

Και βέβαια, προσπαθούμε όσο ποτέ για ένα Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη. Ξέρουμε καλά ότι δεν αρκεί μόνο η ψηφιακή επανάσταση η οποία έχει συντελεστεί. Είναι πολύ σημαντική, όμως πρέπει να αλλάξουμε διαδικασίες, παλιές νοοτροπίες. Πρέπει η αξιοκρατία να αντικαταστήσει τη γραφειοκρατία.

Έχω μιλήσει πολλές φορές -και εισπράττω μεγάλο χειροκρότημα- για το γεγονός ότι προσλάβαμε 27.000 καθηγητές και δασκάλους στα σχολεία μας, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Θέλω -παρακαλώ- όμως να εισπράξω και το ίδιο χειροκρότημα για το γεγονός ότι αυτοί οι 27.000 αξιολογούνται επιτέλους. Γιατί έτσι, με επίμονη προσπάθεια, ο επαγγελματισμός θα νικήσει τελικά τον «ωχαδερφισμό». Είναι μια μάχη η οποία απαιτεί χρόνο και πολλή δουλειά.

Αυτή την ιστορική και συνάμα συναρπαστική συγκυρία συζητήσαμε στο Συνέδριό μας. Μάλιστα, όπως είπα και την Παρασκευή, σε μια ιστορική στιγμή: στην επέτειο μισού αιώνα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη γέννηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μας έδωσε αυτό το Συνέδριο την ευκαιρία να αναβαφτιστούμε στις ιδρυτικές μας αρχές. Με τα πόδια γειωμένα στην παράδοση αλλά το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη. Να αντλήσουμε διδάγματα από την πολύχρονη διαδρομή μας. Μελετώντας τη νέα πορεία, να χαράξουμε την πορεία μας προς το μέλλον.

Να συζητήσουμε τι είναι αυτό το οποίο τελικά έκανε τη Νέα Δημοκρατία, παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Αυτή η προσαρμοστικότητα την οποία επιδείξαμε, αυτή η ενότητα την οποία μπορέσαμε να επιδείξουμε, είναι μια κατάκτηση για τη Νέα Δημοκρατία. Ναι, αγαπητέ Βαγγέλη, να με προσφωνεί εδώ ο προηγούμενος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν και ο εσωκομματικός μου αντίπαλος αλλά σήμερα είναι στενός μου συνεργάτης, αυτό σημαίνει ενότητα στην πράξη.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την πρώτη Διακήρυξη της παράταξης. Αυτό το οποίο γράφτηκε το 1974 κοιτάξτε πόσο σημαντικό και πόσο επίκαιρο είναι: «Επιλέγουμε να συντηρούμε από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Προχωρούμε με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα σε νέες και διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες». Τα αληθινά συμφέροντα του έθνους υπηρετούμε, «πέρα και πάνω από παραπλανητικές ετικέτες δεξιάς, κέντρου και αριστεράς».

Αυτό το κείμενο, 50 χρόνια πριν, εξακολουθεί σήμερα, σε αυτές τις συγκυρίες, να είναι τόσο επίκαιρο. Αυτές τις κατευθύνσεις τις επικαλούμαι γιατί τελικά δεν έχουν χρονικό όριο, δεν έχουν επίκαιρη σκοπιμότητα. Αποτελούν, όμως, ένα νήμα, ένα τόξο πάνω στο οποίο κινήθηκε, κινείται και θα κινείται το κόμμα μας. Ένα κόμμα το οποίο απέδειξε ότι μπορεί να ανανεώνεται σε ιδέες και σε στελέχη, με ικανότητα να μεγαλώνει τη δική του επιρροή πέραν των στενών κομματικών «τειχών».

Καταφέραμε να γίνουμε ο φορέας, η καρδιά ενός πλειοψηφικού ρεύματος στο οποίο συνενώνονται εθνικοί πολιτικοί στόχοι, προσωπικές προσδοκίες, φιλοδοξίες για τη χώρα μας πολλών πολιτών. Έτσι έγινε και με το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» στα πέτρινα χρόνια της κρίσης, όταν ο κίνδυνος η Ελλάδα να εξοριστεί από την κοίτη της έφερε κοντά μας δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης, του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις και ακόμα περισσότερες που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας στη μεγάλη επανεκκίνηση του καλοκαιριού του 2019. Είναι αυτές που δικαίωσαν την πολιτική μιας τετραετίας, τον εκλογικό θρίαμβο το 2023. Γιατί κάτι είδαν αυτοί οι πολίτες στη Νέα Δημοκρατία και μας ψήφισαν. Ειδικά οι πολίτες πιο φτωχών, λαϊκών γειτονιών έδωσαν την απάντησή τους σε όλους όσοι επιμένουν να παρουσιάζουν τη Νέα Δημοκρατία δήθεν ως ένα κόμμα των ελίτ.

Όχι, εμείς είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα, που αντιπροσωπεύει τους πόθους και τις προσδοκίες όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Και αυτή είναι μια βαριά σκυτάλη. Έχουμε καθήκον να την πάμε ακόμα πιο μπροστά -τονίζω, για ακόμα μία φορά- χωρίς καμία αλαζονεία, παρά μόνο με σκληρή δουλειά.

Έτσι, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία αποδείχθηκε ο ανθεκτικότερος σχηματισμός της Μεταπολίτευσης. Δεν διστάσαμε μπροστά σε τολμηρές αλλαγές, δεν διστάσαμε όμως να παραδεχθούμε λάθη, που για εμάς πάντα το λάθος είναι ένα κάλεσμα να το διορθώσουμε.

Η αλήθεια είναι η δύναμή μας. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας είναι «καύσιμο» της δράσης μας και το συμφέρον της πατρίδας είναι για πάντα η σταθερή πυξίδα μας, με όλους σας συνοδοιπόρους. Είναι ένα ταξίδι συλλογικής ανάπτυξης, το οποίο σε κάθε σταθμό του συναντά την ατομική προκοπή.

Στη διάρκεια αυτού του τριήμερου Συνεδρίου -θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και την Οργανωτική Επιτροπή για την εξαιρετική δουλειά την οποία πράγματι έκαναν- οι συζητήσεις που οργανώθηκαν, οι παρεμβάσεις που ακούστηκαν νομίζω ότι πλούτισαν τον προβληματισμό μας, αλλά και την πολιτική μας, με προτάσεις ουσίας για όλες τις πτυχές της κυβερνητικής αλλά και της κομματικής λειτουργίας. Από την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο μέχρι την εθνική άμυνα, την καθημερινή ασφάλεια, το μεταναστευτικό. Ακούσαμε όμως και καινοτόμες εισηγήσεις για το πώς πρέπει να δρα ένα σύγχρονο κόμμα στην εποχή μας.

Από το 15ο Συνέδριο, ωστόσο, δεν μένουν μόνο τα συμπεράσματά του, οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Ευρώπη του αύριο και η δική της συμβολή στη διαμόρφωσή της. Μένουν και οι διεκδικήσεις που θα έχει στο εξής η Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Μένει επίσης η στρατηγική η οποία προέκυψε για την παράταξη μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών.

Μια αντιπαράθεση που πρέπει -θα το ξαναπώ- να είναι νικηφόρα, καθώς διεξάγεται -δεν θα κουραστώ να το λέω- σε μία πραγματικά κρίσιμη ιστορική καμπή. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα κρατήσει τον τόπο σταθερό μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Θα μας δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, σε αυτή την τεράστια προσπάθεια την οποία έχουμε υλοποιήσει, ώστε το 2027 η Ελλάδα να δρέψει τους καρπούς που δικαιούται.

Κάθε σκιά που θα μπορούσε να προκύψει από τις κάλπες μπορεί να θολώσει και να αμφισβητήσει αυτή την πορεία της χώρας, διαταράσσοντας πολλά από όσα σήμερα θα θεωρούνται δεδομένα, ενώ μπορεί να ανοίξει μια κερκόπορτα σε καινούργιες περιπέτειες. Και αναρωτιέμαι πραγματικά, αν οι Έλληνες οι οποίοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία με την ψήφο τους μόλις πριν από εννέα μήνες, αν αυτό επιθυμούν.

Και σε όσους σπεύδουν να πουν ότι κινδυνολογώ, απαντώ: ναι, μιλώ για κινδύνους. Κόμματα τα οποία δεν μπορούν να εισηγηθούν ούτε μια λύση, το μόνο που εισηγούνται είναι να κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην πατρίδα μας. Για το μεταναστευτικό, τι λένε ακριβώς; Να συνεχιστεί ο φράχτης στον Έβρο, να συνεχιστεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα; Να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας, φύλαξης των συνόρων μας; Να σταματήσει ό,τι γίνεται σήμερα στην υγεία; Η παιδεία να επιστρέψει πού; Στον κρατισμό, στις καταλήψεις, στις βαριοπούλες; Όχι, τα αφήσαμε πίσω μας αυτά.

Αυτός είναι ο παραμορφωτικός καθρέφτης για τον οποίο μίλησα στην αρχή. Είναι μια προσπάθεια, μια ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία να γίνει ουσιαστικά μια νάρκη, η οποία θα ανατινάξει όσα ζήσαμε και κατακτήσαμε από το 2019 έως τώρα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Θα στείλουμε δυνατό και ηχηρό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Θα το ξαναπώ και σε όσους εντός της Νέας Δημοκρατίας μάς ασκούν καλόπιστη κριτική: καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγεί σε συνολική απόρριψη. Και κανένα μικρό παράπονο, όσο δικαιολογημένο και αν είναι, δεν αξίζει το ίδιο με τη μεγάλη συλλογική πρόοδο. Ας τα ζυγίσουμε, λοιπόν, όλα με το πραγματικό τους βάρος.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, λοιπόν, το Συνέδριο προσδιορίζει και τα καθήκοντά μας για το άμεσο διάστημα: να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, εξηγώντας τη σημασία αυτής της εκλογικής σύγκρουσης. Να μιλήσουμε ειλικρινά για το έργο που γίνεται, γι’ αυτό που έχει δρομολογηθεί, χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες.

Αφού το ξέρετε, όποιος δρα, πάντα δέχεται και αντίδραση. Και πάντα ο πρώτος γίνεται «αλεξικέραυνο» σε κάθε πρόβλημα. Αυτός είναι ο ρόλος τον οποίο αναλάβαμε. Θα τον υπηρετήσουμε με το κεφάλι χαμηλά αλλά τους στόχους ψηλά. Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που αποδίδουν, τις μικρές καθημερινές νίκες που το τεκμηριώνουν. Αρκεί να διαβάζετε τον εβδομαδιαίο απολογισμό τον οποίο στέλνουμε για να δείτε πόσα πολλά γίνονται. Πολλά από τα οποία ουδέποτε βλέπουν το φως της επικαιρότητας, καθώς τα μέσα επιλέγουν, για τους δικούς τους λόγους, να ασχολούνται με άλλα.

Θα απαντήσουμε, όμως, με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα, αλλά θα απαντήσουμε και σε κάθε ψέμα των αντιπάλων μας. Εμείς, το έχουμε ξαναπεί, δεν έχουμε απέναντί μας την αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων. Έχουμε την πιο σκληρή αντιπολίτευση, που είναι η αντιπολίτευση των υπαρκτών προβλημάτων. Αυτά αντιπαλεύουμε, ζητώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών ώστε να μπορούμε να το κάνουμε γρηγορότερα, να το κάνουμε αποτελεσματικότερα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να κρύψουμε ούτε τις ελπίδες, ούτε τις απειλές που κρύβει αυτή η αναμέτρηση.

Γι’ αυτό και πρώτος εγώ θα το πω: ψήφος στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου σημαίνει «ναι» στη σιγουριά, τη σταθερότητα και την πρόοδο της πατρίδας. Σημαίνει όμως και κάτι ακόμα: σημαίνει «ναι» σε μια καλύτερη Ευρώπη, η οποία θα βρεθεί δίπλα στην πατρίδα μας, όπως βρέθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Προσθέτοντας και κάτι ακόμα: πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Κρύβεται και κάτι ακόμα όμως, κρύβεται και το δικό μου όνομα.

Κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μου δίνει νέα δύναμη να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα. Να πάω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιο δυνατός, για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα, να διατηρηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, να αυξήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους αγρότες μας. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μας περιμένουν συνεπώς πολλά να κάνουμε, σε μια προσπάθεια όπου θα είμαι παρών κάθε στιγμή. Γιατί στον κόσμο των μύθων που κάποιοι θέλουν να ζουν, εξακολουθώ να ακούω διάφορα σενάρια. Σενάρια στα οποία απαντώ για ακόμα μια φορά: μένουμε Ευρώπη και θέλουμε Πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αλλά και μένουμε Ελλάδα με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή. Και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξανά Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μία πενταετία ακόμα.

Φίλες και φίλοι, το Συνέδριό μας αποτελεί ένα νέο σάλπισμα ενότητας. Την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές μας και μετά όλοι μαζί θα πάμε πόρτα-πόρτα -δύο μήνες έμειναν- να δώσουμε και αυτή τη μεγάλη μάχη, όπως ξέρουμε να δίνουμε τις μάχες εμείς οι Νεοδημοκράτες, για να πετύχουμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου ακόμα μία μεγάλη εκλογική νίκη.

Σας ευχαριστώ για ακόμα μία φορά γι’ αυτό το καταπληκτικό Συνέδριο, για την αγάπη σας, για τον ενθουσιασμό σας. Θα βρεθώ πάλι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όλοι μαζί θα εξακολουθούμε να πηγαίνουμε την Ελλάδα σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».

Πηγή: liberal.gr

Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε συμπλοκή ανηλίκων χθες το βράδυ στη Γλυφάδα, με την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Η πληροφορία που είχε στα χέρια της η Αστυνομία επαληθεύτηκε πλήρως. Και αυτό διότι η συνάντηση-συμπλοκή επρόκειτο να γίνει μεταξύ ανηλίκων της Άνω Γλυφάδας (Τερψιθέας) και του Ελληνικού-Αργυρούπολης (Σουρμένων).

Προσήχθησαν 10 ανήλικοι κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας και 15 ανήλικοι κάτοικοι του Ελληνικού-Αργυρούπολης. Στο γήπεδο Τερψιθέας θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε η ΕΛ.ΑΣ.

Από τους 25 ανηλίκους, οι 22 αφέθηκαν ελεύθεροι. Κρατήθηκαν τρεις 17χρονοι που «πουλούσαν τσαμπουκά», μαζί με τους γονείς τους, για μη έκδοση ταυτότητας.

Θοδωρής Ζαγοράκης, Σάκης Αρναούτογλου, Γρηγόρης Λαμπράκης, Κώστας Χρυσόγονος μεταξύ των 32 υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανακοίνωσε ο Ανδρουλάκης

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Αθήνα, σήμερα Κυριακή 07 Απριλίου 2024.

Τα ονόματα των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, το μεσημέρι της Κυριακής

Πρόκειται για τους:

 1. Αλίρη Χριστίνα
 2. Αντωνοπούλου Μαριζέτα
 3. Αρμενάκη Κρυσταλλία
 4. Αρναούτογλου Σάκης
 5. Βακουφτσή Σούλα
 6. Βαρδακαστάνης Ιωάννης
 7. Βερούλη Άννα
 8. Βουρεξάκη Ταμπουρατζή Κατερίνα
 9. Βρεττού Αγάθη Ρόζα
 10. Δαφέρμου Μαρία
 11. Δημόπουλος Παναγιώτης
 12. Ζαγοράκης Θοδωρής
 13. Ζαρωτιάδης Γρηγόρης
 14. Θεοδώρου Μαρινίκη
 15. Καλλιακμάνης Γιώργος
 16. Καρχιμάκης Λευτέρης
 17. Κικίλιας Ηλίας
 18. Κουνάκης Παναγιώτης
 19. Κουράκης Γιάννης
 20. Λαμπράκης Γρηγόρης
 21. Μανιάτης Γιάννης
 22. Μαρκογιαννάκη Όλγα
 23. Παπανδρέου Νίκος
 24. Πετράκης Σταύρος
 25. Ρίζου Αικατερίνη
 26. Σαμαρά Οικονόμου Μυρτώ
 27. Σαχινίδης Φίλιππος
 28. Σπυρόπουλος Ανδρέας
 29. Στεφόπουλος Χρήστος
 30. Τανιμανίδου Στεφανία
 31. Τσιλιμίγκας Νικόλαος
 32. Τσουκαλάς Κώστας
 33. Τσούμας Γιώργος
 34. Χρυσόγονος Κώστας

Μετά την παρουσίασή τους ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον Θοδωρή Ζαγοράκη τον ρώτησε «τώρα όπως μας βλέπεις θα βάλουμε γκολ;» και στη συνέχεια πρόσθεσε «σχέδιο έχουμε, πάθος έχουμε, ομάδα έχουμε και θα νικήσουμε την 9η Ιουνίου».

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας