Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

21 Απριλίου, 2024 06:50

Search
Close this search box.
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

«Η απεραντοσύνη του ουρανού, το γαλάζιο της θάλασσας, η μεσημβρινή ώχρα της άμμου και η βλάστηση που προσφέρει γενναιόδωρη σκιά είναι μια σειρά από εικόνες που έχουν ταυτιστεί με την ιδανική παραλία και έρχονται στο μυαλό των ταξιδιωτών όταν αποχαιρετούμε τον χειμώνα», αναφέρει το δημοφιλές γαλλικό ταξιδιωτικό μέσο Geo.fr στον πρώτο κατάλογο που ανακοίνωσε ενόψει του φετινού καλοκαιριού με τις 15 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, οι οποίες θα γοητεύσουν το ταξιδιωτικό κοινό.

Η λίστα που διαμορφώθηκε, βάσει πρόσφατης εκτενούς έρευνας του Lonely Planet, περιλαμβάνει δύο ελληνικές παραλίες (για να δείτε την λίστα κάντε κλικ εδώ).

Στην 11η θέση βρίσκεται η παραλία της Άνδρου «της Γριάς το Πήδημα» που εντυπωσιάζει με τις αποχρώσεις της και τους παράξενους βραχώδεις σχηματισμούς μέσα στη θάλασσα. Ακολουθεί το «Κοκκινόκαστρο» της Αλοννήσου στην 15η θέση, μια πανέμορφη λωρίδα γης που διασχίζει τα γαλαζοπράσινα εξωτικά νερά του νησιού και δημιουργεί ανεξίτηλες αναμνήσεις στους επισκέπτες. Επιπρόσθετα, ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει παραλίες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ισλανδία.

«Η Άνδρος εμφανίζει μια νέα δυναμική, προσελκύοντας τουρίστες και εκτός της υψηλής τουριστικής σεζόν. Η επισκεψιμότητα των προηγούμενων τριημέρων ήταν σε υψηλά επίπεδα και ειδικά της Καθαράς Δευτέρας οι αφίξεις εμφανίστηκαν ενισχυμένες κατά 40,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Το κλίμα του νησιού, οι γραφικοί οικισμοί, οι άρτιες υπηρεσίες και η δαντελωτή ακτογραμμή φέρνουν το καλοκαίρι πιο νωρίς, προσφέροντας ποιοτικές αλλά όχι υπερτιμημένες ταξιδιωτικές εμπειρίες, μόλις δύο ώρες από τη Ραφήνα. Αυτό άλλωστε αποτελεί και τον “κορμό” του καλέσματος μας σε Ελλάδα και εξωτερικό», αναφέρει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Άνδρου Νίκος Μουστάκας.

«Αλόννησος σημαίνει χαλάρωση σε εξωτικές παραλίες, τοπική κουζίνα, αυθεντική φιλοξενία και αναζωογόνηση μέσα από εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως θαλάσσιες εκδρομές, καταδύσεις και εξερεύνηση στη φύση. Η οργανωμένη προσπάθειά μας βρίσκει απήχηση σε αγορές του εξωτερικού όπως τη Γαλλία. Αξιοποιούμε τη νέα τάση που ενθαρρύνει την ποιότητα και όχι την τυποποίηση στο ταξίδι. Δεν είναι τυχαίο πως το νέο έτος βρήκε την Αλόννησο στην κορυφή των προτεινόμενων προορισμών για το 2024, σύμφωνα με τη Le Figaro και την Die Welt», επισήμανε ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αλοννήσου Κωνσταντίνος Χλίβας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών θα αποκτήσει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, ως το τέλος του 2025.

Διαμόρφωση, κατασκευή πωλητηρίου και υποδομών εξυπηρέτησης Βόρειας Εισόδου / Φωτορεαλιστική απεικόνιση

Επί των οριστικών αρχιτεκτονικών μελετών του έργου της κατασκευής πωλητηρίου και διαμόρφωσης των υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού, στη βόρεια και στη νότια είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, όπως προσαρμόστηκαν στα νέα ανασκαφικά δεδομένα, γνωμοδότησε ομοφώνως θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα σωζόμενους, διατηρημένους και αναστηλωμένους αρχαιολογικούς χώρους, χάρη στον αείμνηστο Πέτρο Θέμελη, ενώ αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο.

Οι τρεις ολοκληρωμένοι και αποκατεστημένοι χώροι -το Θέατρο, το Εκκλησιαστήριο, το Ασκληπιείο- ζωντανεύουν κάθε καλοκαίρι από το πλήθος κόσμου που συρρέει για να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις και μουσικά δρώμενα, που διοργανώνονται από διάφορους φορείς.

Η Αρχαία Μεσσήνη και το αλώβητο φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται την καθιστούν ένα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό μνημείο, υψίστης σημασίας για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.

Μενδώνη για αρχαία Μεσσήνη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η διαρκής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας, καθώς και η καθολική προσβασιμότητά τους, αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα. Τα αποτελέσματά της, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται από το 2022 και εξής, είναι απολύτως χειροπιαστά, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών παρουσιάζει συνεχή και σταθερή αύξηση.

Στη στρατηγική μας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου στόχος μας είναι οι επεμβάσεις, οι διαμορφώσεις και οι κατασκευές να είναι, όσο το δυνατόν, πιο ήπιες. Να μην προκαλούν οπτική, αισθητική ή άλλου είδους όχληση, στα μνημεία. Να αναδεικνύουν τον λειτουργικό τους χαρακτήρα, να υποστηρίζουν την αναγνωσιμότητα και τη συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση Νότιας Εισόδου

Σε συνέχεια της σωστικής ανασκαφής που διενήργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το 2023, κρίθηκαν, ως αναγκαίες, η αναθεώρηση της χωροθέτησης των υποδομών της εξυπηρέτησης των επισκεπτών και η διαμόρφωση των εισόδων. Η οριστική μελέτη εναρμονίζει τη χωροθέτηση με τη διεύθυνση των οικοδομικών καταλοίπων και το ιπποδάμειο σύστημα της πόλης. Μειώνεται η επιφάνεια των κτιριακών υποδομών και προκρίνεται η λύση του αναβατορίου, ως ομαλότερο τρόπο πρόσβασης των ΑμεΑ, προς το αναψυκτήριο.

Η αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης στον αρχαιολογικό χώρο, σε σύνδεση με την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, του οποίου οι μελέτες εκπονούνται, αποτυπώνουν τη μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού για τη συνολική ανάδειξη αυτού του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τον τουρισμό, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την ευρύτερη οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής. Ο στόχος της ολοκληρωμένης βιώσιμης διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί προτεραιότητα, που από κοινού, υπηρετούμε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μεσσήνης τόσο στη χρηματοδότηση και στον συντονισμό των διαδικασιών, όσο και στην υλοποίηση των δρομολογούμενων έργων».

Διαμόρφωση, κατασκευή πωλητηρίου και υποδομών εξυπηρέτησης Βόρειας Εισόδου / Φωτορεαλιστική απεικόνιση

Διαμόρφωση, κατασκευή πωλητηρίου και υποδομών εξυπηρέτησης Βόρειας Εισόδου / Φωτορεαλιστική απεικόνιση

Η σωστική ανασκαφή που διενεργήθηκε στις αρχικά προτεινόμενες θέσεις κατασκευής των κτιρίων απέδωσε οικοδομικά κατάλοιπα που πιθανότατα ανήκουν σε τμήμα οικιστικού συνόλου των ύστερων κλασικών-ελληνιστικών χρόνων. Τα οικοδομικά κατάλοιπα ακολουθούν τον προσανατολισμό των οικοδομημάτων της αρχαίας πόλης βάσει του ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος και πιθανότατα εντάσσονται στο οικιστικό πλέγμα των ιδιωτικών κατοικιών της αρχαίας πόλης.

Υποδομές Βόρειας Εισόδου αρχαιολογικού χώρου

Βάσει της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης, η Βόρεια Είσοδος του αρχαιολογικού χώρου διαμορφώνεται σε έκταση 2.675 τ.μ. Από τις υφιστάμενες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις καταργούνται το εκδοτήριο και ο χώρος στάθμευσης, ενώ διατηρείται το αναψυκτήριο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση πάνω σε λοφίσκο. Μετά την εύρεση αρχαιοτήτων, το νέο κτηριακό συγκρότημα, εμβαδού 217 τ.μ., σχεδιάστηκε εκ νέου στο βόρειο τμήμα του ακινήτου. Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, το προτεινόμενο συγκρότημα περιλαμβάνει πωλητήριο, εκδοτήριο εισιτηρίων, αίθουσα προβολών, χώρους υγιεινής επισκεπτών και προσωπικού, χώρο διημέρευσης-ιατρείο.

Διαμόρφωση, κατασκευή πωλητηρίου και υποδομών εξυπηρέτησης Βόρειας Εισόδου / Φωτορεαλιστική απεικόνιση

Οι χώροι οργανώνονται γραμμικά, σε δύο παράλληλες ζώνες, επιτυγχάνοντας την ελάχιστη δυνατή κατάληψη του διαθέσιμου χώρου και ταυτόχρονα το άνοιγμα της κίνησης των εισερχομένων επισκεπτών προς το εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου. Καταργούνται η κάθοδος και η στάθμευση των αυτοκινήτων στον ευρύτερο χώρο της εισόδου, με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα να σταθμεύουν πλέον στον προβλεπόμενο χώρο στάθμευσης της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή της Εισόδου χωροθετούνται τρεις θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ. Για την κάθοδο των επισκεπτών από το επίπεδο της ασφάλτου προς τον διαμορφωμένο χώρο εισόδου προβλέπεται η κατασκευή βαθμίδων ραμπών, και αναβαθμών εν είδει γραμμικού χαμηλού αμφιθεάτρου. Στην περιοχή, προβλέπεται νέα πρόσθετη φύτευση δένδρων για την σκίαση του χώρου, ενώ τα υπάρχοντα δένδρα διατηρούνται στο σύνολο τους. Το εκδοτήριο χωροθετείται κεντρικά, στην απόληξη της κύριας κίνησης των επισκεπτών. Η αναμονή των επισκεπτών, προ του εκδοτηρίου, γίνεται σε σχετικά ευρύ ημιυπαίθριο χώρο που λειτουργεί και ως μεταβατικός χώρος προς τον οποίο ανοίγονται η αίθουσα προβολών και το πωλητήριο.

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Μεσσήνης

Το πωλητήριο χωροθετείται τελευταίο στη γραμμική παράθεση των χώρων και έχει θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο. Η παράλληλη ζώνη των χώρων υγιεινής, του χώρου διημέρευσης-ιατρείου και αποθήκης αντιμετωπίζεται ως υπόσκαφη. Δηλαδή, καλύπτεται από το περιβάλλον έδαφος. Οι κλειστοί χώροι του πωλητηρίου και της αίθουσας προβολών καλύπτονται με φυτεμένα δώματα, ενώ οι ημιυπαίθριοι χώροι με πέργκολα που εξασφαλίζει την απαραίτητη σκίαση των κτιρίων.

Για την πρόσβαση των ΑμεΑ στο αναψυκτήριο, προβλέπεται η εγκατάσταση αναβατορίου στο όριο της περιοχής διαμόρφωσης στη συνέχεια της κίνησης των επισκεπτών, από το πωλητήριο προς τον αρχαιολογικό χώρο. Η πρόσβαση των ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται μέσω ράμπας, στο πρανές στα βορειοανατολικά του πωλητηρίου. Προτείνεται, επίσης, η κατασκευή νέας περίφραξης για τη διεύρυνση του χώρου υποδοχής, όπως και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για την ενεργειακή αυτονομία των βοηθητικών κτηριακών υποδομών.

Υποδομές Νότιας Εισόδου αρχαιολογικού χώρου

Η μελέτη για τις υποδομές της Νότιας Εισόδου αφορά στην κατασκευή κτηρίου επιφάνειας 98 τ.μ. Το κτίριο είναι υπόσκαφο με κεντρικό ημιυπαίθριο διάδρομο που εξυπηρετεί αμφίπλευρα του χώρους του φυλακίου, των WC κοινού και εργαζομένων και τον βοηθητικό χώρο γενικής χρήσης. Ο ημιυπαίθριος διάδρομος καταλήγει σε υπαίθρια κλίμακα προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Σοκ προκαλεί η γυναικοκτονία που σημειώθηκε χθες λίγα μέτρα μακριά από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, όπου η 28χρονη που δολοφονήθηκε είχε πάει για να καταγγείλει τον 39χρονο πρώην της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι είχε χωρίσει εδώ και χρόνια, και το 2020 η 28χρονη είχε μηνύσει τον 39χρονο δράστη για βιαιοπραγία και βιασμό και είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα.

Xθες το βράδυ ο 39χρονος επανεμφανίστηκε κοντά στο σπίτι της 28χρονης, προκαλώντας της φόβο.

Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι η άτυχη γυναίκα πήγε αργά το βράδυ στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, συνοδευόμενη από έναν φίλο της, για να καταγγείλει τον φερόμενο ως δράστη, επειδή την παρενοχλούσε και αναφέροντας ότι τον είδε έξω από το σπίτι της.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε αστυνομική προστασία προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της επειδή φοβόταν, και της είπαν ότι πρέπει να ανοίξει κάρτα στο 100 και να έρθει περιπολικό της Άμεσης Δράσης. Το σημείο αυτό, το τι ειπώθηκε και τι συνέβη, ακριβώς αποτελεί αντικείμενο της ΕΔΕ που έχει ήδη διαταχθεί.

Η τηλεφωνήτρια στο 100 άκουγε από το τηλέφωνο τη δολοφονία της 28χρονης

Η 28χρονη βγαίνοντας από το Τμήμα κάλεσε το 100 για να ζητήσει περιπολικό και μιλούσε με την Άμεση Δράση.

Την ώρα που μιλούσε με το «100», ο 39χρονος, που παραμόνευε, της επιτέθηκε και τη μαχαίρωσε, ενώ ο φίλος της δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν ότι η τηλεφωνήτρια του κέντρου στην Άμεση Δράση άκουγε σε ζωντανή μετάδοση τη δολοφονία της.

H δολοφονία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, φέρεται να έγινε ελάχιστα μέτρα μακριά από τη σκοπιά του ΑΤ. Καθώς η κοπέλα περπατούσε και μιλούσε στο κινητό της, πέρασε με ένα μηχανάκι ο 39χρονος και τη δολοφόνησε.

Αμέσως μετά ο φερόμενος ως δράστης αυτοτραυματίστηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ασθενοφόρο, και με τη συνοδεία αστυνομικών. Ο δράστης της άγριας δολοφονίας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο «Γ. Γεννηματάς», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή. Αν μη τι άλλο πρόκειται για ακόμα μία γυναικοκτονία που έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα αίματος, με τον δράστη να μην υπολογίζει τίποτα μπροστά στη δολοφονική του διάθεση.

Την προανάκριση ανέλαβε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, ενώ ερώτημα υπάρχει και για τη στάση του αστυνομικού που εκτελούσε χρέη σκοπιάς έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, καθώς ούτε τον 40χρονο και τις προθέσεις του αντιλήφθηκε ούτε πρόλαβε να αντιδράσει άμεσα.

Κατεχάκη – διατάχθηκε ΕΔΕ

Η άγρια δολοφονία της γυναίκας από τον 39χρονο σε απόσταση λίγων μέτρων από το Τμήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει την οργή στελεχών της Κατεχάκη, που αδυνατούν να πιστέψουν πώς αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν για γυναίκα που τους ζήτησε βοήθεια.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής Γιάννης Σκούρας διέταξε τη διενέργεια άμεσης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες αστυνομικών και να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε η 28χρονη γυναίκα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο Τμήμα το βράδυ της Δευτέρας και διαχειρίστηκαν την υπόθεση θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το τι έπραξαν. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι αστυνομικοί φέρονται να είπαν στη γυναίκα «περίμενε στο Τμήμα, να καλέσουμε περιπολικό μέσω της Άμεσης Δράσης, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο όχημα από το Τμήμα». Από την πλευρά τους, αστυνομικές πηγές διατηρούν επιφυλάξεις ως προς τα λεγόμενά τους, καθώς διαπιστωμένα η ίδια η 28χρονη κάλεσε το 100 όταν ξεκίνησε να βγαίνει από το Τμήμα, με τον δράστη να της επιτίθεται με μαχαίρι μόλις πέρασε την είσοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τον φίλο της κοπέλας, αυτόπτης μάρτυρας της άγριας δολοφονίας ήταν και ο σκοπός του Τμήματος. Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Πηγή: iefimerida.gr

Είναι άνδρες δεν είναι μόνον θύτες (78,3%), αλλά και θύματα (21,7%) ενδοοικογενειακής βίας: Υφίστανται από ψυχολογική έως σεξουαλική κακοποίηση [videos]

Στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας οι δράστες είναι τις περισσότερες φορές άνδρες – όπως αποδεικνύεται τόσο από το γεγονός ότι τα ιδρύματα υποστήριξης για κακοποιημένες γυναίκες είναι υπερπλήρη, αλλά και από τα όσα γνωστοποιούν οι αστυνομικές αρχές.

Κατά το 2022 το 78,3% των δραστών στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Γερμανία ήταν άνδρες.

Πολλοί άνδρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Ωστόσο, όπως δείχνει μία νέα έρευνα του Εγκληματολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Κάτω Σαξονίας (KFN), υποφέρουν και οι άνδρες από φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Το Ινστιτούτο διεξήγαγε μία διαδικτυακή δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.200 ενήλικες άνδρες ηλικίας 18-69 ετών. Εξ αυτών το 54% δήλωσε πως έχει υποστεί βία στα πλαίσια μίας σχέσης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του – 40% των συμμετεχόντων ανέφερε πως υπήρξε θύμα ψυχολογικής βίας, 39% πως είχε σύντροφο που εκδήλωνε ελεγκτική συμπεριφορά, 30% πως έχει υποστεί σωματική βία και 5,4% σεξουαλική κακοποίηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχε μία ξεκάθαρη δυναμική θύτη-θύματος, όπως διαπιστώνει η Λάουρα Ρομίνα Γκέντε, μία από τους συντάκτες της έρευνας. Το 75% των ερωτηθέντων απάντησε πως στο παρελθόν έχει υπάρξει τόσο θύμα όσο και δράστης. «Τα περιστατικά βίας στις σχέσεις είναι περίπλοκα, υπάρχει μία δυναμική», τονίζει η εγκληματολόγος. Όλα ξεκινούν συχνά με κάποιες επιθετικές ή υποτιμητικές συμπεριφορές και αλληλοκατηγορίες. «Και τα όρια μετακινούνται τόσο, που κάποια στιγμή φτάνουμε ακόμη και στην άσκηση σωματικής βίας», προσθέτει ένας άλλος συντάκτης τη έρευνας, ο Φίλιπ Μίλερ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι άνδρες είναι αυτοί που πλήττονται συντριπτικά περισσότερο, όταν πρόκειται για λιγότερο σοβαρές μορφές φυσικής βίας, όπως για παράδειγμα ένα σπρώξιμο. Στις περιπτώσεις ψυχολογικής βίας επρόκειτο κυρίως για φωνές, εξυβρίσεις και προσβολές.

Μετά τα περιστατικά βίας μόνο το 7,9% των ερωτηθέντων αποφάσισε να επικοινωνήσει με την αστυνομία ή με κάποια συμβουλευτική υπηρεσία. Το 59% εκείνων που αποφάσισαν να μην επικοινωνήσουν με κανέναν φορέα δήλωσε πως έλαβε αυτήν την απόφαση λόγω του ότι η βία που υπέστη «δεν ήταν τόσο σοβαρή».

Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του θύματος

Πάντως, και οι θεωρητικά “ηπιότερες” μορφές βίας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία. Το 66% των θυμάτων ένιωθε επιβαρυμένο ψυχολογικά, ενώ περισσότερο από το 40% αυτών ανέφερε πως είχε στρες, ένταση, ένα αίσθημα ανημποριάς και ταπείνωσης. Περίπου το 1/5 των θυμάτων είχε διαταραγμένο ύπνο και εφιάλτες.

«Γι’ αυτό και ζητάμε μία ευρύτερη κατανόηση του ζητήματος της βίας, που δεν θα περιορίζεται στην απόδοση ποινικών ευθυνών», υπογραμμίζει η Γκέντε. Διότι η διαρκής ταπείνωση και η άσχημη αντιμετώπιση σε βάθος ετών ενδέχεται να έχουν και τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις.

Ένα κοινωνικό ταμπού

Όταν είναι οι άντρες αυτοί που κακοποιούνται, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με διαφορετικά προβλήματα απ’ ό,τι οι γυναίκες-θύματα – αυτό προκύπτει και από τις 16 συνεντεύξεις που πήραν οι ερευνητές από διαφόρους άντρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Καθώς η βία εναντίον των ανδρών αποτελεί κοινωνικό ταμπού, πολλοί δεν εκτιμούν σωστά την κατάστασή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα ή τείνουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες για όσα τους συμβαίνουν στον ίδιο τους τον εαυτό, όπως επισημαίνει ο Μίλερ. Επιπλέον, πολλοί άνδρες επιλέγουν να παραμείνουν στην οικογένεια, παρ’ ό,τι έχουν υποστεί βία, φοβούμενοι πως σε περίπτωση διάλυσης της οικογένειας τα παιδιά θα μείνουν με τη μητέρα.

Όπως εξηγεί ο εγκληματολόγος, η συναισθηματική εξάρτηση διαδραματίζει κομβικό ρόλο, ιδίως όταν το ζευγάρι αποφασίζει να συγκατοικήσει και να κάνει οικογένεια από νωρίς. «Δεν θέλουμε να μειώσουμε τη σπουδαιότητα του ζητήματος της βίας κατά των γυναικών με τη μελέτη μας», τονίζει ο Μίλερ. Αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση στην κοινωνία σχετικά με το ότι και οι άνδρες μπορούν να είναι θύματα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διευρυνθούν και οι δυνατότητες αναζήτησης βοήθειας.

Περιορισμένες δυνατότητες αναζήτησης βοήθειας

Αυτό υποστηρίζει και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Ανδρών. Έως τώρα υπάρχουν μόλις 48 θέσεις για άνδρες σε δομές παροχής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γερμανία, όπως επικρίνει η Γιάνα Πέτερς της ομοσπονδιακής υπηρεσίας. Και μόνο στη Σαξονία υπάρχει απόφαση χρηματοδότησης αυτών των δομών – στα περισσότερα κρατίδια δεν υπάρχουν καθόλου δομές παροχής βοήθειας που να απευθύνονται ειδικά σε άνδρες.

Η Πέτερς τάσσεται υπέρ της δημιουργίας εγκαταστάσεων όπου οι άνδρες θα μπορούν να μείνουν και μαζί με τα παιδιά τους. Το 60% των ανδρών-θυμάτων έχουν παιδιά και συχνά δεν τολμούν να τα πάρουν μαζί τους, όταν τελικά εγκαταλείπουν μία βίαιη σχέση. «Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βγουν από αυτό το περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας», επισημαίνει η Πέτερς.

Πηγή: dw.com

32 ημέρες – πάνω από 250 εκδηλώσεις – 129 γειτονιές

1.5.2024 – 2.6.2024: Η Αθήνα γιορτάζει με συναυλίες, πάρτυ, περιηγήσεις, αθλητικές δράσεις και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την περίοδο του Πάσχα

Με το ανοιξιάτικο αστικό πικ-νικ, την Πρωτομαγιά, στο ιστορικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η πόλη «υποδέχεται» το 3ο This is Athens – City Festival, τη μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

Σε δήλωσή του, εν όψει της έναρξης του Φεστιβάλ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), Ιωάννης Γεώργιζας, επισήμανε: «Το This is Athens – City Festival είναι αποτέλεσμα της στενής και πρωτοποριακής συνεργασίας της ΕΑΤΑ με επίσημους φορείς, αλλά και με ορισμένες από τις σημαντικότερες πολιτιστικές και δημιουργικές ομάδες της πόλης. Για περισσότερο από έναν μήνα, η Αθήνα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις δεκάδες ποιοτικές εκδηλώσεις του».

Τι περιμένουμε να δούμε στο 3ο This is Athens – City Festival

Συναυλίες και street πάρτυ σε πάρκα, πλατείες και πεζόδρομους, περιηγήσεις σε λόφους, αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, πρωτότυπες γαστρονομικές εμπειρίες, δράσεις σε Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, αλλά και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την περίοδο του Πάσχα, περιλαμβάνονται σε ένα πρωτότυπο, δυναμικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

Στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Athens Urban Picnic, στην Ακαδημία Πλάτωνος – 1/5: Το Athens Urban Picnic σηματοδοτεί την έναρξη του This is Athens City Festival. Γρασίδι, live μουσική, DJ sets από τους παραγωγούς των HiT 88.9, En Lefko 87.7 και RED 96.3, εκπαιδευτικά εργαστήρια, kite show, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και προβολές συνθέτουν μια ολοήμερη εκδήλωση στην «καρδιά» της άνοιξης.

Family & the City, Δημοτική Αγορά Κυψέλης – 12/5: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, το This is Athens – City Festival διοργανώνει μία ολοήμερη γιορτή με δημιουργικές δράσεις και παιχνίδια για παιδιά και γονείς.

Street Outdoors Party, Πλατεία Κουμουνδούρου – 12/5: Μία από τις ομορφότερες πλατείες της Αθήνας, η πλατεία Κουμουνδούρου, μετατρέπεται σε ένα μοναδικό, υπαίθριο club από την κορυφαία ομάδα των Street Outdoors.

Παραμύθια στην Πλατεία Δρακοπούλου (Πατήσια) – 16/5: Παραμύθια για παιδιά από 6 έως… 106 χρονών. Η Γεωργία Χαϊκάλη, η Μαρίνα Δακανάλη και η Ιωάννα Ρήγα αποχαιρετούν την άνοιξη και καλωσορίζουν το καλοκαίρι με ιστορίες από διάφορα σημεία του κόσμου.

Piano City Festival, Πλατεία Αμερικής – 17/5: Το Piano City Athens συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης και «φέρνει» μαζί του περισσότερες από 100 συναυλίες. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ανερχόμενοι αστέρες, αλλά και μαθητές πιάνου βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Spinning Sessions, Δημοτική Αγορά Κυψέλης – 17/5: Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μετατρέπεται σε ένα μοναδικό spinning club με εντυπωσιακό φωτισμό, DJs, χορευτικά τραγούδια, ρυθμό, αλλά και έντονη άσκηση, ευεξία και θετική ενέργεια.

Flare the Square: Skateboarding Contest, Πλατεία Κοτζιά – 18/5: Ένα τουρνουά skateboarding υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών. H πλατεία απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας, θα μεταμορφωθεί σε “skate plaza”, προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα πλαισιωμένο από συναυλίες, dj sets, street food και χαρίζοντας πολύ κέφι.

Πασαρέλα παραδοσιακών φορεσιών του Θεάτρου “Δόρα Στράτου”, Μνημείο των Αέρηδων στην Πλάκα – 19/5: Ο πεζόδρομος της Λυσίου στην Πλάκα θα μάς μεταφέρει στην αίγλη μιας άλλης εποχής, καθώς θα φιλοξενήσει παραδοσιακές  ενδυμασίες της μοναδικής συλλογής του Θεάτρου “Δόρα Στράτου”. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Το Πανηγύρι της Αθήνας, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος – 19/5: Μουσική και τραγούδια από κάθε γωνιά της χώρας, σε ένα πανηγύρι με λαϊκούς οργανοπαίχτες που θα προσφέρει μια εμπειρία γεμάτη μουσική, χορό αλλά και την αυθεντική αίσθηση της παράδοσης.

Το ταξίδι της καντάδας, από τα Επτάνησα… στην Αθήνα, ένας μουσικός περίπατος με καντάδες, στα στενά της Πλάκας – 23/5: Το μουσικό συγκρότημα των σύγχρονων τροβαδούρων, αδελφών Καραβιώτη θα παρουσιάσει το δρώμενο της καντάδας στα σοκάκια της Πλάκας παρέα με εμβληματικές καντάδες. Στο τέλος του μουσικού περιπάτου, το συγκρότημα θα καταλήξει στον χώρο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας για μια μικρή συναυλία.

Πατινάδα με την Αγία Φανφάρα, από την Πλατεία Αττικής μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα – 24/5:  Με σήμα κατατεθέν τη ζωντάνια, το χιούμορ και τον ενθουσιασμό, οι εμφανίσεις της Αγίας Φανφάρας μιας πολυμελούς ορχήστρας χάλκινων πνευστών και κρουστών οργάνων χαρακτηρίζονται από πανηγυρική διάθεση, πολλά ντεσιμπέλ και τρελό κέφι. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακούς σκοπούς και σύγχρονα τραγούδια από την Ελλάδα, την ευρύτερη Βαλκανική Χερσόνησο και την Ανατολική Μεσόγειο.

La Saramuya Fiesta, Πλατεία Αμερικής – 26/5: Η La Saramuya είναι ένα εντυπωσιακό χειροποίητο, πολύχρωμο ηχοσύστημα, σύμβολο της λατινοαμερικανικής διασκέδασης. Το This Is Athens – City Festival, φέρνει τη La Saramuya στην πλατεία Αμερικής, ‘’φορτωμένη’’ με ήχους salsa, cumbia, mambo, samba, soca, zouk, dembow, dancehall, champeta, soukous και τρομερή διάθεση για ένα υπέροχο, απογευματινό ξεφάντωμα.

Κουκλοθέατρο: Εφημερία, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Κολωνού – 27/5: Ένας νοσοκομειακός θάλαμος. Τέσσερα κρεβάτια. Τέσσερις κούκλες – ασθενείς. Οι κουκλοπαίκτριες ορατές, σε ρόλους γιατρών, νοσηλευτών, συνοδών σε μια πρωτοποριακή παράσταση κουκλοθέατρου για ενήλικες.

Συναυλία με το Κουαρτέτο Γιασεμί & φίλοι – Φώτης Σιώτας, Νεφέλη Φασουλή, στην πλατεία Μητροπόλεως – 28/5: Ένα live στο οποίο συμμετέχουν τραγουδιστές και οργανοπαίκτες συνδυάζοντας την παραδοσιακή μελωδία με τη σύγχρονη αρμονία. Το Γιασεμί εστιάζει στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου και καλεί στη σκηνή τον Φώτη Σιώτα και τη Νεφέλη Φασουλή και άλλους καλλιτέχνες για μια μοναδική συναυλία μπροστά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Food & Wine Experience με ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη – 29/5: Μία ξενάγηση σε έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους πολιτισμού της Αθήνας που καταλήγει στη γεύση: Ένα εξαιρετικό μενού συνδυασμένο με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών περιμένει τους συμμετέχοντες στο τέλος της αποκλειστικής ξενάγησης που θα γίνει σε μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Victoria Square Party, στην Πλατεία Βικτωρίας – 31/5: Το Reverb, ένας φορέας ανάδειξης της σύγχρονης εναλλακτικής κουλτούρας της πόλης, συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ με ένα ξέφρενο πάρτυ με μουσικές επιλογές γνωστών Djs, στην πλατεία Βικτωρίας.

Αττικό Άλσος Sunset Street Party, Τουρκοβούνια – 1/6: Το Αττικό Άλσος Sunset Street Party υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία, σε ένα άγνωστο «μπαλκόνι» του περιφερειακού Γαλατσίου, με θέα το ηλιοβασίλεμα. Η ομάδα “11 Athens”, μάς δίνει τη δυνατότητα να χορέψουμε με θέα το Αττικό ηλιοβασίλεμα.

Athens All Star Party, πάρκινγκ Λυκαβηττός – 2/6: Οι μεγαλύτεροι promoters της Αθήνας ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μια από τις κορυφαίες στιγμές του This is Athens City Festival 2024, στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού. Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους Street Outdoors, το Athens All Stars υπόσχεται να γράψει ιστορία, μετατρέποντας το αγαπημένο «μπαλκόνι» της Αθήνας σε μία απέραντη χορευτική πίστα.

Το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, μπορείτε να το δείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του This is Athens – City Festival:https://cityfestival.thisisathens. org/

Τη δική του Λέσχη Βιβλίου, δημιουργεί ο Δήμος Αλίμου. «Αν και για κάποιους η ανάγνωση είναι μια μοναχική διαδικασία, εμείς επιλέξαμε κάθε βιβλίο να γίνει αφορμή, για να μοιραστούμε σκέψεις, ιδέες, τη δική μας ματιά για τον κόσμο… Να γνωρίσουμε ένα βιβλίο, αλλά και να γνωριστούμε καλύτερα!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ομάδα της Λέσχης Βιβλίου στον Άλιμο θα συγκεντρώνεται την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα 18:00 – 20:00 στον καινούργιο χώρο του Δήμου, στο «Στέκι Νεολαίας και Πολιτισμού», Αριστοτέλους 39 και Παναγή Τσαλδάρη.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Την ομάδα συντονίζει η εθελόντρια κυρία Βιβή Γεωργαντοπούλου και το πρώτο βιβλίο που θα συζητηθεί είναι «Οι αλήθειες των άλλων» του Νίκου Θέμελη.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά περιορισμένη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση μιας αίτησης από κάθε ενδιαφερόμενο, δημότη ή κάτοικο.

Πληροφορίες και αιτήσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου (Λ. Ιωνίας 24), από Δευτέρα έως και Πέμπτη 8:00 με 20:00 και στο τηλ. 210 9833399.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης σε μνημεία στο ιστορικό νεκροταφείο Μουράτ Ρέις -το ομώνυμο τέμενος Μουράτ Ρέις και το μαυσωλείο Μεχμέτ Σεκίμπ- εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με τον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο της ανάδειξης και αποκατάστασης του νεκροταφείου Μουράτ Ρέις, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Οι επεμβάσεις αποκατάστασης στο τέμενος Μουράτ Ρέις, χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο ως κτίσμα με ιδιαίτερο μορφολογικό, αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που πιστοποιεί την εν γένει πολεοδομική και κοινωνικοϊστορική εξέλιξη της περιοχής, και το μαυσωλείο Μεχμέτ Σεκίμπ, εντάσσονται στο συνολικό έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του ομώνυμου οθωμανικού ταφικού συγκροτήματος. Το τέμενος Μουράτ Ρέις, που παρέμεινε κλειστό από το 2000, είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο της τοπικής μουσουλμανικής ιστορίας. Συγχρόνως, είναι ένα ιδιαίτερο δείγμα αρχιτεκτονικής, που συνδυάζει χαρακτηριστικά της εποχής του οθωμανικού μπαρόκ με αιγυπτιακά και νεοκλασικά στοιχεία. Με τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του τεμένους αλλά και του μαυσωλείου Μεχμέτ Σεκίμπ, εντός του νεκροταφείου Μουράτ Ρέις, το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, έχει δρομολογήσει το κύριο μέρος των επεμβάσεων αποκατάστασης και συντήρησης σε κτίσματα του συγκροτήματος προκειμένου το σημαντικό μνημειακό σύνολο να καταστεί επισκέψιμο. Το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχει την ευθύνη και την υποχρέωση της προστασίας, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης όλων των μνημείων, όλων των μορφών και όλων των περιόδων στην ελληνική επικράτεια. Η αποκατάσταση του τεμένους Μουράτ Ρέις, όπως και του Ρετζέπ Πασά εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό μας για την προστασία και ανάδειξη της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου».

Το συγκρότημα Μουράτ Ρέις, έκτασης 8 στρεμμάτων, αποτελεί διεθνές προσκύνημα. Δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα στο βόρειο άκρο της Ρόδου, εκτός των μεσαιωνικών τειχών, στο θαλάσσιο μέτωπο, όπου ήταν και το διοικητικό κέντρο της πόλης. Κατασκευάστηκε, αρχικά, το 1636-37 από τον Ebu Berk Pasha και ανοικοδομήθηκε το 1797-98 από τον Μουραμπίτ Χασάν Μπέη, στη σημερινή του μορφή. Περιλαμβάνει τον τάφο του Μουράτ Ρέις και το ομώνυμο τέμενος, την κρήνη των καθαρμών, έναν «τεκέ» (ασκητήριο, ησυχαστήριο δερβίσηδων), την κατοικία του φύλακα και το νεκροταφείο, στο οποίο ξεχωρίζουν 7 θολωτά μαυσωλεία (τουρμπέδες).

Το τέμενος Μουράτ Ρέις ανήκει στον τύπο της τετράγωνης αίθουσας με τρούλο, χωρίς ανοίγματα. Αποτελείται από μια σάλα προσευχής (χαρέμ), που καλύπτεται με ημισφαιρικό τρούλο, την κόγχη προσευχής (μιχράμπ), τον άμβωνα (μινμπέρ), και το υπερώο που αποτελούσε χώρο προσευχής για τις γυναίκες. Στη δυτική πλευρά του τεμένους υψώνεται ο μιναρές, ύψους 19 μ., ο οποίος εφάπτεται με το τέμενος, χωρίς, όμως, να συνδέεται με αυτό. Στη βάση του μιναρέ ανοίγεται θύρα επικοινωνίας με το τέμενος, η οποία οδηγεί στο χώρο κάτω από το υπερώο, ενώ θύρα ανοίγεται και προς το υπερώο. Αρχικά, ο μιναρές είχε κωνική απόληξη. Ανακατασκευάστηκε, όμως, στη σημερινή του μορφή, στην αποκατάσταση του τεμένους από τους Ιταλούς, μετά τις καταστροφές που υπέστη από τους βομβαρδισμούς, κατά την κατάληψη της Ρόδου (ιταλική κατοχή 1912-1943). Τη δεκαετία του 1990, επειδή ο μιναρές παρουσίαζε εκτεταμένη φθορά, καθαιρέθηκε και ανακατασκευάστηκε. Στην είσοδο του τεμένους υπήρχε τριμερές προστώο, το ρεβάκ, που σήμερα έχει καταρρεύσει, καθώς και ένα δεύτερο διαδοχικό ξύλινο προστώο, όπως απεικονίζεται σε σχέδια του Balducci (1931). Το τέμενος διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση και δεν αντιμετωπίζει σοβαρά δομικά προβλήματα. Τα προβλήματα που παρουσιάζει σχετίζονται με τη γήρανση των υλικών, την ανερχόμενη και την κατερχόμενη υγρασία στην τοιχοποιία και τις έντονα διαβρωτικές συνθήκες της περιοχής, λόγω της εγγύτητας του με τη θάλασσα. Σημαντικό δομικό πρόβλημα του τεμένους αποτελεί η κατάρρευση του προστώου. Η εγκεκριμένη στατική μελέτη στοχεύει στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων και στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος ενίσχυσης της κατασκευής, στον έλεγχο της φθοράς και στην ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας του.

Άποψη από το εσωτερικό του Τεμένους Μουράτ Ρέις

Το μαυσωλείο Μεχμέτ Σεκίμπ Πασά κατέρρευσε, το 2013, από έντονα καιρικά φαινόμενα, όμως τα αίτια της κατάρρευσης εντοπίζονται στην κατασκευή του μνημείου και στην κακή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει λόγω γήρανσης και αστοχίας των υλικών. Σύμφωνα με την επιγραφή στον τάφο, ο Μεχμέτ Σεκίμπ απεβίωσε το 1894. Ωστόσο, το μαυσωλείο με τη σημερινή του μορφή κατασκευάστηκε μετά το 1927 επί ιταλοκρατίας, την περίοδο διοίκησης του Mario Lago. Στόχος των εργασιών είναι η αποκατάσταση της μορφής του ταφικού μνημείου, όπως αποδόθηκε επί ιταλοκρατίας με προσπάθεια ένταξης και επανάχρησης όσων αρχιτεκτονικών μελών επιτρέψει η κατάσταση διατήρησής τους, μετά την συντήρηση και επισκευή τους.

Τα ποσοστά γεννητικότητας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν θα επαρκούν για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός τους ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και προειδοποιεί για τις ολοένα και αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων κρατών.

«Η γεννητικότητα μειώνεται σε όλο τον κόσμο», τονίζει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet η οποία σημειώνει ότι περισσότερες από τις μισές χώρες έχουν ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας για να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο του πληθυσμού τους.

Και «στο μέλλον τα ποσοστά γεννητικότητας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται σε όλο τον κόσμο».

Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία του Global Burden of Disease, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, και έχει στόχο να συγκεντρώσει τα στοιχεία για την υγεία των περισσότερων χωρών.

Οι ερευνητές εκτίμησαν όχι μόνο τα τρέχοντα ποσοστά γεννητικότητας στις χώρες, αλλά προσπάθησαν επίσης να υπολογίσουν τη μελλοντική τους εξέλιξη με βάση πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης και παιδικής θνησιμότητας.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε 155 χώρες και εδάφη από τις 204 το ποσοστό γεννητικότητας ως το 2050 δεν θα επαρκεί για να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους σταθερός. Ως το 2100 ο αριθμός των χωρών αυτών αναμένεται να φτάσει τις 198, δηλαδή το 97% του συνόλου.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο πληθυσμός στις φτωχές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται για καιρό, ενώ θα μειώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Συγκεκριμένα ως το τέλος του αιώνα οι περισσότερες γέννες θα καταγράφονται στις χώρες με χαμηλό ή χαμηλό προς μεσαίο εισόδημα, με τις περισσότερες από τις μισές να αφορούν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η ανισορροπία αυτή κινδυνεύει να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» τόσο στις κοινωνίες όσο και στις οικονομίες.

Ως το 2021, 110 χώρες κατέγραφαν ποσοστά γεννητικότητας κάτω από το επίπεδο των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα που είναι απαραίτητο για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα ανησυχητικές τάσεις σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σερβία, όπου το ποσοστό γεννητικότητας είναι κάτω από 1,1 παιδί ανά γυναίκα.

Την ώρα που τα μειούμενα ποσοστά γεννητικότητας στις πιο πλούσιες χώρες συνδέονται με τις περισσότερες ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση και την εργασία, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και εκπαίδευσης σε άλλες πιο φτωχές περιοχές.

Πολλές από τις πιο φτωχές χώρες «θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν τον πιο νέο και γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη σε κάποια από τα πιο ασταθή οικονομικά και πολιτικά» μέρη, τα συστήματα υγείας των οποίων βρίσκονται υπό πίεση, ενώ επηρεάζονται και από επεισόδια ακραίας ζέστης, επεσήμανε ο Στάιν Εμίλ Φόλστετ του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Ωστόσο οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προβλέψεις αυτές.

Επέκριναν πολλές επιλογές μεθοδολογίας των ερευνητών, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι πολλές φτωχές χώρες δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία, ενώ υπογράμμισαν ότι η μείωση της γεννητικότητας μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα (στο περιβάλλον, τη διατροφή…) πέρα από τα μειονεκτήματα (στα συστήματα συνταξιοδότησης ή την εργασία).

Πηγή: kede.gr

Ο Δήμος Λαμιέων θέτει υπό την αιγίδα του τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού συγγραφής και ερμηνείας πρωτότυπου μονολόγου επί σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, διοργανώνοντας προκριματική διαδικασία στη Λαμία.

Για τις ανάγκες των προκριματικών, ο Δήμος συνέστησε κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης Νίκο Ορφανό, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ειρήνη Σόλια και την Ειδική Σύμβουλο Ελένη Μακρή.

Οι προκριματικοί θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Πολλαπλών του Δήμου (Φλέμινγκ και Ερυθρού Σταυρού), την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 27 Μαρτίου 2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://senariografoi.gr/gr/screenplays/screenplays-registration/ αναφέροντας οπωσδήποτε τα στοιχεία επικοινωνίας τους και τον τόπο διαμονής τους.

Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@senariografoi.gr  ή στο τηλέφωνο 6932-089819.  Περισσότερες πληροφορίες και οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό παρέχονται μέσα από την ιστοσελίδα της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος στη διεύθυνση https://senariografoi.gr/gr/news/stories/1893/

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, διοργανώνει «Μαθητικά ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας» τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Αίθουσα Θεάτρου του δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου  «Σπύρος Αποστόλου».

Οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου και την Κυριακή 7 Απριλίου στις 7:00 μμ (19:00)

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας