Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 22:32

Athens, GR
32°
Fair
Search
Close this search box.
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ

Καλοκαιράκι – η Ζωή Είναι Εύκολη

Πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, τα social media είχαν πάρει φωτιά: οι εικόνες ενός νεαρού σερβιτόρου που σέρβιρε σχεδόν κολυμπώντας τους πελάτες ενός beach bar στη Ρόδο, είχαν προκαλέσει πύρινα άρθρα και σχόλια για την κατάντια αυτής της χώρας. Όντως, το να βλέπεις ένα νέο παιδί να βουτά μέχρι το στήθος με τα ρούχα προσέχοντας μην πάει νερό στο δίσκο με τα ποτά και τα club sandwich, ήταν κάτι που στο μυαλό μας συνδεόταν μόνο με κάτι μακρινές χώρες -πρώην αποικίες και του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

Στο μυαλό μας ήταν όλα εντάξει αν βλέπαμε φωτογραφίες με χαμογελαστούς Πολυνήσιους να κουβαλάνε αναψοκοκκινισμένους Δυτικούς μες στο νερό και να τους σερβίρουν πολύχρωμα κοκτέιλ με ομπρελίτσες και κομμάτια ανανά ή άλλων τροπικών φρούτων.

Το χρωματικό κοντράστ ήταν αχτύπητο και το φολκλόρ επιτυγχανόταν. Εδώ όμως; Αυτό ήταν; Τα παιδιά μας ‘γίνανε δούλοι; Γίναμε όλοι τα περίφημα «γκαρσόνια της Ευρώπης»; Αυτό το περιθώριο αφήσαμε στη νέα γενιά; Να είναι κομμάτι ενός τριτοκοσμικού φολκλόρ;

Γιατί όμως ο σερβιτόρος στα νερά της Ρόδου προκάλεσε τέτοια αναταραχή; Γιατί δεν γράφτηκαν ανάλογα άρθρα και πύρινα σχόλια για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στα μπιτσόμπαρα αυτής της χώρας; Κάτω από τον ήλιο; Ώρες ολόκληρες; Που χάνουν δέκα κιλά σε ένα μήνα από τον ιδρώτα και τα πέρα δώθε;

Που παθαίνουν εγκαύματα; Που αναγκάζονται από τους εργοδότες τους να περπατούν ξυπόλητοι μες στην καυτή άμμο και να καίγονται τα πόδια τους; Που έχουν να αντιμετωπίσουν ταλαιπωρημένους και τσαντισμένους πελάτες που στοιβάζονται για μια πετσέτα ή μια ξαπλώστρα όπως κάνουν τα κοπάδια των θαλάσσιων ελεφάντων που τσακώνονται για μερικά εκατοστά κυριαρχικού χώρου;

Γιατί δεν γράφτηκαν λίβελοι ενάντια στις εταιρείες catering που δραστηριοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι; Όπου οι σερβιτόροι κουβαλάνε εκατοντάδες καρέκλες και τραπέζια κι όλο τον εξοπλισμό για να τα στήσουν μέσα στο μεσημέρι, με ντάλα ήλιο ώστε στα πολυτελή κτήματα οι καλεσμένοι που θα έρθουν αργά το απογευματάκι να έχουν μια όμορφη εμπειρία που θα θυμούνται για καιρό; Που στάζουν κι αφυδατώνονται και μετά θα δουλέψουν με ένα πιάτο φαγητό κάποια στιγμή αργά το βράδυ ώστε να τα μαζέψουν όταν όλοι θα έχουν πια φύγει κι ο ήλιος θα έχει πια φανεί το ξημέρωμα;

Γιατί ποτέ δεν γράφεται κάτι για τους εργαζόμενους στην εστίαση που λιώνουν σε αποπνικτικές λάντζες, κουζίνες, χώρους με κακό ή καθόλου κλιματισμό από τσιγκουνιά ή αμέλεια; Που στάζουν δουλεύοντας σε εξωτερικούς χώρους φορώντας ηλίθιες στολές που δεν εξυπηρετούν τη δουλειά, τη δυσχεραίνουν; Που κανείς δεν ξέρει να πει γιατί φοράνε αυτές τις στολές, ποιος το αποφασίζει, αν είναι προϊόν αγνού παρθένου σαδισμού ή απύθμενης βλακείας;

Γιατί κανείς δεν γράφει για τους δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στάζουν από την κορυφή μέχρι τα νύχια, τρέχοντας σαν τους τρελούς να καλύψουν κενές θέσεις που προκύπτουν από την υποστελέχωση; Και που -κάθιδροι και νερουλιαστοί- οφείλουν να είναι ατσαλάκωτοι, η γλώσσα του σώματός τους να αποπνέει δυναμισμό, φιλικότητα κι αυτοπεποίθηση και, φυσικά, να είναι χαμογελαστοί;

Τα σχόλια για τον «κολυμβητή της Ρόδου», όμως, ήταν πολλά. Κι ως ένα σημείο κατανοητά. Το να βλέπεις ένα νέο παιδί που έχει μια ολόκληρη ζωή μπροστά του να κάνει αυτό και να διαπιστώνεις με τα μάτια σου το αποτέλεσμα των διαχρονικών επιλογών τούτης εδώ της κοινωνίας, έχει κάτι που σε χτυπάει στο στομάχι. Σου τσιμπάει την καρδιά. Γυρίζουν κάπως τα σωθικά σου. Αλλά τα σχόλια δεν έμειναν εκεί.

Επεκτάθηκαν στην επιχείρηση. Αν οι ξύλινες εξέδρες που σωριάζονται οι πελάτες είναι νόμιμες. Αν ο επιχειρηματίας πληρώνει όσα πρέπει να πληρώσει. Φύγαμε από τον σερβιτόρο. Τον κατεβάσαμε πιο κάτω στην αρθρογραφική μας προτεραιότητα. Περάσαμε στους πελάτες. Πόσα δίνουν. Πόσο κοστίζει ο φυσικός χυμός. Πόσο το τοστάκι. Πόσο το ποτάκι. Α, είναι πλούσιοι. Ε, πείτε μας έτσι. Αυτοί φταίνε, μας κάνουν δούλους τους. Αποικιοκράτες είναι.

Κι η Ελλάδα μας, μια δουλοπαροικία. Εμείς τι φταίμε; Μόνο σε κάτι ξαπλώστρες μέχρι Ανάβυσσο μπορούμε να φτάσουμε, με τη βενζίνη στο Θεό, θα κάνουμε λίγη φασαρία στο παιδί που φέρνει τους καφέδες, θα του κάνουμε λίγη περισσότερη φασαρία που ξέχασε να μας βάλει 1μιση κουταλιά μέλι κι έβαλε μόνο μία, ανάμεσα στον καφέ και το αφρόγαλο του φρέντο καπουτσίνο μας που έπρεπε να έχει κανέλα Α Ν Α Μ Ε Σ Α κι όχι από πάνω και ξέχασε να φέρει τα δωρεάν μπουκαλάκια νερό, θα στραβοκοιτάξουμε τη δίπλα οικογένεια, παραδίπλα την μεγάλη γκόμενα με τον πιτσιρικά, θα δούμε οπίσθια, θα αφήσουμε τα σκουπίδια μας πίσω όταν φύγουμε, θα φωνάξουμε, θα τσιρίξουμε, θα λιώσουμε για να γυρίσουμε στα σπίτια μας, δυο τρεις ώρες, θα σκεφτόμαστε τη ζωή μας, δεν υπάρχει περίπτωση να γράψουμε τίποτα στα social για το καημένο το παιδί που μας έφερνε τους καφέδες και ήταν έτοιμο να πέσει ξερό από ηλίαση, αλλά θα γίνει χαμός, θα γράψουμε για τους πλούσιους στο μαγαζί που δεν μπορούμε να πάμε και για τον σερβιτόρο που έγινε δούλος, γιατί ήταν δουλοπρεπής.

Ίσως να είναι κι αυτή μια παράμετρος.

Πάντως οι περισσότεροι στη δουλειά -οι επαγγελματίες δηλαδή του χώρου- δύο πράγματα είχαν να πουν για τον κολυμβητή της Ρόδου: μπράβο του, βγάζει καλά tips και, μπράβο του, τουλάχιστον είναι μέσα στο νερό και δροσίζεται και δεν λιώνει σαν αυτούς που είναι έξω (πράγμα που δείχνει και μια ιεραρχία). Οι περισσότεροι στη δουλειά δεν καταλάβαιναν γιατί γινόταν αυτός ο ντόρος. Η δουλοπρέπεια δεν ήταν κάτι πρωτοφανές. Στον κλάδο μας είναι κάτι που το έχουμε δει από πολλά χρόνια πριν.

Ξέρουμε από πριν τι σημαίνει τουριστικό θαύμα και Ελλάδα της Ανάπτυξης. Ξέρουμε από πριν τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι. Πια. Όχι το παλιό. Το καινούριο ελληνικό καλοκαίρι. Της σεζόν. Του λαχανιάσματος. Του ιδρώτα. Της αποπληξίας. Του να κοιμάσαι σε κοτέτσι μαζί με άλλους. Του να δουλεύεις στον ήλιο. Του να δουλεύεις με 50° βαθμούς Κελσίου. Να κουβαλάς. Να κουβαλάς την ψυχή σου. Να κουβαλιέσαι. Να είσαι στα πρόθυρα να σε κουβαλήσουν.

Μετά, ο κολυμβητής της Ρόδου ξεχάστηκε. Το νησί παραδόθηκε στις φλόγες. Το 2023 ήταν κομβικό έτος για την παγκόσμια θερμοκρασία και την κλιματική αλλαγή.

Φέτος, ο κολυμβητής (ή κάποιος άλλος στη θέση του) επιστρέφει. Ημέρες ενός πρώτου καύσωνα και τα πληκτρολόγια πιάνουν πάλι φωτιά. Επιστρέφουν όμως και τα επιστημονικά δεδομένα. Σε άρθρο του που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο, ο διευθυντής του Κέντρου Priestley για το Μέλλον του Κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Leeds, καθηγητής Piers Forster, γνωστός και πολυγραφότατος, κάνει λόγο για εκτίναξη της θερμοκρασίας μέσα στο 2024 εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Και δεν είναι φυσικά ο μόνος. Με την επόμενη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) να αναμένεται το 2027, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα συμβεί σε αυτό το «κενό» με τις καλπάζουσες θερμοκρασίες και τον καυτό πλανήτη να καίγεται όλο και πιο πολύ.

Ίσως η κανέλα Α Ν Α Μ Ε Σ Α στον καφέ και το αφρόγαλο κι όχι από πάνω να είναι μια πολυτελής μας στιγμή δροσιάς, ένα αεράκι που σπρώχνει τις ασθμαίνουσες ζωές μας, το summer breeze που δημιουργούμε στο κεφάλι μας για να αρνηθούμε την πραγματικότητα, τα καμένα μας όνειρα και τους καμένους μισθούς μας, τις ελπίδες που λιώνουν σαν ένα παγωτό που έπεσε από ένα παιδάκι κι ενώ εκείνο κλαίει, αυτό εξατμίζεται κι αφήνει ένα λεκέ για όσες μύγες προλάβουν. Ίσως είναι ένας μηχανισμός άρνησης της ίδιας μας της απανθράκωσης. Ίσως να τον ζηλεύουμε τελικά τον σερβιτόρο-κολυμβητή.

Ίσως να θέλαμε κι εμείς να κάναμε αυτή τη δουλειά. Να μην λιώναμε στις δικές μας. Ή πηγαίνοντας προς αυτές. Ή φεύγοντας από αυτές. Ή να έχουμε καταρροές από κακοσυντηρημένους κλιματισμούς, πονοκεφάλους, ψύξεις, αποψύξεις, στάσου μύγδαλα, τόσα καλοκαίρια μου ‘χαν φύγει από τα χέρια, όχι άλλο κάρβουνο.

—————–

 • @Ο Σερβιτόρος /2024
 • Ηλικιακά βρίσκεται ακόμα στην δεκαετία των 40. Ευτυχώς όμως η δουλειά του τον κρατά σε φόρμα, τόσο στο σώμα όσο και στο νου. Είναι ευγνώμων που μια σειρά συγκυριών με προεξάρχουσα την ελληνική οικονομία, τον οδήγησε στον ιδιαίτερο κόσμο της εστίασης, όπου μελέτησε σε βάθος τους ανθρώπους αυτού του πλανήτη. Κυρίως αυτού.

Πηγή: terrapapers.com

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάδειξη και ενίσχυση του Προσκυνηματικού και Θρησκευτικού Τουρισμού υπέγραψαν η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η Υφυπουργός Έλενα Ράπτη και οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ρόδου κκ. Κύριλλος Β, της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Δωδώνης κκ Χρυσόστομος, και της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κκ Κύριλλος.

Από το 2013, το Υπουργείο Τουρισμού, εκπροσωπούμενο και τότε από την Υπουργό Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, και οι εν Ελλάδι Εκκλησίες, είχαν καταρτίσει επιμέρους Πρωτόκολλα Συνεργασίας µε στόχο την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή σημαντικών θρησκευτικών µμνημείων, τόπων λατρείας, περιοχών και προσκυνημάτων της χώρας µας, την προσέλκυση και ανάπτυξη των ταξιδιών θρησκευτικού ενδιαφέροντος, με αποτύπωμα στην βελτίωση της γενικότερης τουριστική εικόνας της Ελλάδας την αύξηση των επισκεπτών, και την επιμήκυνσή της τουριστικής περιόδου.

Η Υπουργός Τουρισμού μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου δήλωσε:

“Η σημερινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας αποτελεί συνέχεια στην πολιτική που είχαμε χαράξει από το 2013 για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού τουρισμού στη χώρα μας, και εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη των θρησκευτικών αξιοθέατων και τόπων λατρείας ενισχύει ουσιαστικά την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς.

Ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας και να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αποτελεί λοιπόν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και ιδίως τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας καίρια στο στόχο μας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε στο πλαίσιο της 2ης συνεδρίασης της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής του Προσκυνηματικού Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, υπό την προεδρία της αρμόδιας για τον Προσκυνηματικό Τουρισμό, Υφυπουργού κυρίας Έλενας Ράπτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, της Διοίκησης του Αγίου Όρους, των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Η Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε: “Η προστιθέμενη αξία της πρωτοβουλίας υπογραφής του Κοινού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους εκπροσώπους των Εν Ελλάδι Εκκλησιών και του Υπουργείου Τουρισμού και η ένωση δυνάμεων και δράσεων, είναι κομβικής σημασίας για την ανάδειξη των Προσκυνημάτων και των σημείων ενδιαφέροντος σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Η Θρησκευτική κληρονομιά της Ελλάδας είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εξωστρέφειας και προσέλκυσης επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη όταν αξιοποιείται μεθοδικά και αποτελεσματικά ως εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας. Αυτός είναι ο κοινός στόχος και η δέσμευση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού”.

Η επικαιροποιημένη και εφ΄όλης της ύλης συνεργασία που υπεγράφη, περιλαμβάνει ειδικές και γενικές δράσεις που μεταξύ άλλων εστιάζουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων για την προστασία, ανάδειξη, προβολή και προώθηση των ιερών µμνημείων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών και της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται.

Ακόμα προβλέπεται η παραγωγή και προώθηση, µέσω της ανταλλαγής προγραμμάτων, εξειδικευμένου διαφημιστικού υλικού, εκδόσεων, ταινιών, και άλλων σύγχρονων και καινοτόμων επικοινωνιακών μέσων.

Επίσης ενδεικτικά στο πρωτόκολλο συνεργασίας υπάρχουν και πρωτοβουλίες όπως: καταγραφή των σημαντικότερων Προσκυνηματικών µμνημείων και θρησκευτικών προορισμών από τις εν Ελλάδι Εκκλησίες , µε τις απαραίτητες χρηστικές πληροφορίες. Ανάρτηση του σχετικού πληροφοριακού υλικού στο διαδίκτυο από το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία µε τους αρμοδίους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Συνοδικό Γραφείο της Αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη Συνοδική Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Κρήτης που αντιστοίχως θα αναρτήσουν τις σχετικές πληροφορίες και στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Στη 2η συνεδρίαση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής του Προσκυνηματικού Τουρισμού παραβρέθηκαν επίσης ο κύριος Μύρων Φλουρής Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος Β’ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ως πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, ο κύριος Πολύκαρπος Ευσταθίου και ο κύριος Βασίλειος Τζέρπος ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Αναπληρωτής Διοικητής Αγίου Όρους κύριος Αρίστος Κασμίρογλου, ο Ιερομόναχος Γέροντας Νικόδημος Λαυριώτης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, η κυρία Αγγελική Βαρελά ως εκπρόσωπος του ΕΟΤ, η κυρία Ιουλία Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, η κυρία Παναγιώτα Διονυσοπούλου Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού και ο κύριος Ηλίας Τζιώρας επιστημονικός συνεργάτης της Υφυπουργού Τουρισμού.

Αιτήσεις συμμετοχής από σήμερα, 25 Ιουνίου, μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου

Από σήμερα, 25 Ιουνίου, μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το «Thessaly Evros Pass» μέσω του vouchers.gov.gr, με στόχο τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του Έβρου, που επλήγησαν από πυρκαγιές το Καλοκαίρι του 2023.

Tο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 4,45 εκατ. ευρώ, αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα της επιλεχθείσας φάσης, για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργηθεί από τον φορέα υλοποίησης μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης των υποβολών αιτήσεων και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χωρίζεται ως εξής:

 • «Thessaly Α Pass» που αφορά στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς Μουρεσίου, και στις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρυνίτσης του Δήμου Βόλου, με οικονομική ενίσχυση εκατό (100) ευρώ για όσους το επιλέξουν ως προορισμό
 • «Thessaly Β Pass» που αφορά στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Τεμπών, Πύλης (πλην Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων) και Μετεώρων, με οικονομική ενίσχυση εκατόν πενήντα (150) ευρώ για όσους το επιλέξουν
 • «Evros Pass» που αφορά στο Δήμο Σουφλίου και τη Δημοτική ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με οικονομική ενίσχυση διακόσια (200) ευρώ για όσους το επιλέξουν
 • To «Thessaly Evros Pass» δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια. Μπορούν επομένως να υποβάλλουν αίτηση:

Όσοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.

Όσοι δεν έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία στους επιλεχθέντες προορισμούς, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.

Όσοι δεν είναι ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2023-2024 ή όσοι δεν επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024-2025.

Όσοι δεν έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Επισημαίνεται ότι για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης. Το «Thessaly Evros Pass» μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά είτε από τον ίδιο τον δικαιούχο, είτε από όσους ορίζονται ως «ωφελούμενοί» του, δηλαδή:

 • τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022 και
 • ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται με απλό και φιλικό τρόπο και αφορούν 3 φάσεις (Ιούλιος – Αύγουστος, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, Νοέμβριος – Δεκέμβριος). Η υποβολή των αιτήσεων για κάθε φάση είναι κοινή, με τον δικαιούχο να επιλέγει τον προορισμό και τη φάση ή τις φάσεις που επιθυμεί.

Αναλυτικά:

 • Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr με τους κωδικούς του στο TaxisNet
 • Αμέσως μετά, καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί μέσω υπερσυνδέσμου και κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password) αντίστοιχα
 • Στη συνέχεια, επιλέγει τον προορισμό και τη φάση ή τις φάσεις της επιλογής του
 • Τέλος, ο πολίτης δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν υπάγεται σε κάποια από τις μη επιλέξιμες κατηγορίες δικαιούχων στο πλαίσιο της δράσης και ολοκληρώνει τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης, επιλέγοντας το «Υποβολή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ο πολίτης έχει ήδη καταχωρήσει τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ. Επ.) στο emep.gov.gr, τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα και δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια πιστοποίησης, καθώς και ότι η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Για τους δικαιούχους που θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης θα εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας εντός 2 εργάσιμων ημερών. Μετά την έκδοση, ο Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών θα ενημερώσει τον δικαιούχο σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας.

Ο Δήμος Αγρινίου βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό. Η έδρα του δήμου, το Αγρίνιο, είναι μια από τις πιο δυναμικές και ιστορικές πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας. Η περιοχή του Δήμου Αγρινίου διαθέτει πλούσια ιστορία, σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον και αναπτυγμένες οικονομικές δραστηριότητες.

Ιστορία

Η ιστορία του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η περιοχή ήταν κατοικημένη ήδη από την προϊστορική εποχή, ενώ κατά την αρχαία ελληνική περίοδο η Αιτωλία και η Ακαρνανία ήταν σημαντικές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας.

Το Αγρίνιο, γνωστό στην αρχαιότητα ως “Βουκάτιον”, αποτέλεσε κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας, μιας από τις σημαντικότερες συμμαχίες των αρχαίων ελληνικών πόλεων. Κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, η περιοχή συνέχισε να αναπτύσσεται και να διατηρεί τη σημασία της.

Η σύγχρονη πόλη του Αγρινίου αναπτύχθηκε κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, ιδίως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την οθωμανική κυριαρχία. Το Αγρίνιο έγινε εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, γνωστό για την παραγωγή καπνού και γεωργικών προϊόντων.

Γεωγραφία

Ο Δήμος Αγρινίου εκτείνεται σε μια μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει πεδιάδες, βουνά, ποτάμια και λίμνες. Η πόλη του Αγρινίου βρίσκεται στην εύφορη πεδιάδα του Αχελώου, ενώ η ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνει τμήματα των ορεινών όγκων του Παναιτωλικού και του Αρακύνθου.

Ο Αχελώος ποταμός, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, διασχίζει την περιοχή και είναι σημαντικός για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων. Οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, από τις μεγαλύτερες φυσικές λίμνες της Ελλάδας, βρίσκονται επίσης στην περιοχή και αποτελούν σημαντικούς υγροτόπους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Οικονομία

Η οικονομία του Δήμου Αγρινίου βασίζεται κυρίως στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή καπνού, ελιών, ελαιολάδου, σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων. Η γεωργία αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, με πολλές οικογένειες να ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης.

Η βιομηχανία στο Αγρίνιο έχει επίσης σημαντική παρουσία, με εργοστάσια επεξεργασίας καπνού, τροφίμων και ποτών, καθώς και άλλων βιομηχανικών προϊόντων. Η ανάπτυξη του εμπορίου και των υπηρεσιών, ιδιαίτερα μετά την κατασκευή σημαντικών υποδομών, όπως η Ιόνια Οδός, έχει ενισχύσει την τοπική οικονομία και την απασχόληση.

Πολιτισμός

Το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και φιλοξενούν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το Παπαστράτειο Μέγαρο, που στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της πόλης.

Το Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου, καθώς και άλλα μουσεία και πολιτιστικοί χώροι, προβάλλουν την ιστορία και την παράδοση της περιοχής. Η πόλη φιλοξενεί επίσης φεστιβάλ, εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που προάγουν την τοπική κουλτούρα και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Εκπαίδευση και Υγεία

Ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει ένα καλό δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που περιλαμβάνει σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια. Η πόλη του Αγρινίου φιλοξενεί επίσης πανεπιστημιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, προσφέροντας δυνατότητες ανώτατης εκπαίδευσης στους νέους της περιοχής.

Η υγεία είναι επίσης ένας τομέας με σημαντικές υποδομές στον Δήμο Αγρινίου. Το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου παρέχει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν επίσης αρκετά κέντρα υγείας και ιδιωτικές κλινικές που συμπληρώνουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκοινωνίες και Υποδομές

Ο Δήμος Αγρινίου είναι καλά συνδεδεμένος με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω οδικών δικτύων και υποδομών. Η Εθνική Οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων και η Ιόνια Οδός διευκολύνουν τη σύνδεση με την Αθήνα, την Πάτρα και τα Ιωάννινα, καθιστώντας την περιοχή εύκολα προσβάσιμη.

Το Αγρίνιο διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Η ανάπτυξη των υποδομών, όπως η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και η δημιουργία νέων δημοτικών έργων, έχει συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τουρισμός και Αξιοθέατα

Η περιοχή του Δήμου Αγρινίου προσφέρει πολλά αξιοθέατα και δραστηριότητες για τους επισκέπτες. Οι φυσικές ομορφιές, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα πολιτιστικά μνημεία καθιστούν τον Δήμο Αγρινίου έναν ελκυστικό προορισμό.

Οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία προσφέρουν ευκαιρίες για ψάρεμα, κολύμβηση και άλλες υδάτινες δραστηριότητες. Το φυσικό τοπίο γύρω από τις λίμνες είναι ιδανικό για πεζοπορία, ποδηλασία και παρατήρηση πουλιών.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Στράτου, που περιλαμβάνει τα ερείπια της αρχαίας πόλης και το αρχαίο θέατρο, αποτελεί σημαντικό ιστορικό αξιοθέατο. Η περιοχή διαθέτει επίσης πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, όπως η Μονή Ταξιαρχών στη Βαράσοβα και η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στο Θέρμο.

Φυσικό Περιβάλλον

Ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον με μεγάλη βιοποικιλότητα. Οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία αποτελούν σημαντικούς υγροτόπους, φιλοξενώντας πολλά είδη πουλιών και άλλων ζώων. Οι ορεινοί όγκοι του Παναιτωλικού και του Αρακύνθου προσφέρουν καταφύγιο σε σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τα φυσικά της τοπία, όπως οι καταρράκτες του Ερυμάνθου και το φαράγγι της Κλεισούρας. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης και να συμμετάσχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η ορειβασία και η αναρρίχηση.

Κοινωνικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες

Ο Δήμος Αγρινίου φιλοξενεί πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως τοπικές γιορτές, φεστιβάλ και αθλητικά γεγονότα. Η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ενεργή και συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική κληρονομιά.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής και προσελκύει χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα. Άλλες σημαντικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το Καρναβάλι του Αγρινίου, τη Γιορτή του Κρασιού και τη Γιορτή του Τσίπουρου.

Επιμύθιο

Ο Δήμος Αγρινίου είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία, εξαιρετική φυσική ομορφιά και ζωντανή πολιτιστική ζωή. Οι κάτοικοί του και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τις πανέμορφες φυσικές τοποθεσίες και τις ποικίλες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η περιοχή προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, ειδικά στον τομέα της γεωργίας και του τουρισμού, ενώ οι ισχυρές υποδομές και οι εκπαιδευτικές και υγειονομικές υπηρεσίες συμβάλλουν στην ευημερία των κατοίκων. Ο Δήμος Αγρινίου συνεχίζει να εξελίσσεται και να προοδεύει, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους δήμους της Δυτικής Ελλάδας.

Έφη Γιοβάνου

Συνοψίζοντας την πρώτη γνώση για τον δήμο και την πόλη…

Ο Δήμος Πρέβεζας είναι ένας δήμος στην Περιφέρεια Ηπείρου, στη Δυτική Ελλάδα. Η πόλη της Πρέβεζας είναι η έδρα του δήμου και αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Η ιστορία, η γεωγραφία, οι οικονομικές δραστηριότητες και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του Δήμου Πρέβεζας συνθέτουν ένα ενδιαφέρον και πολύπλευρο προφίλ.

Ιστορία

Η Πρέβεζα έχει μακρά και πλούσια ιστορία, με αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Η περιοχή ήταν κατοικημένη από την προϊστορική εποχή, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία της κατά την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή περίοδο. Η αρχαία πόλη Νικόπολη, που ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο το 31 π.Χ. μετά τη νίκη του στη Ναυμαχία του Ακτίου, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη σημερινή πόλη της Πρέβεζας και αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η περιοχή της Πρέβεζας γνώρισε μεγάλη ακμή, ενώ αργότερα πέρασε υπό την κυριαρχία των Οθωμανών. Η Πρέβεζα απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό το 1912 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και εντάχθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Γεωγραφία

Ο Δήμος Πρέβεζας εκτείνεται σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ακτές στον Αμβρακικό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος. Η γεωγραφική του θέση, ανάμεσα σε θάλασσα και βουνά, προσφέρει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με πλούσια βιοποικιλότητα και πολλές φυσικές ομορφιές.

Οι ακτές της Πρέβεζας είναι διάσημες για τις όμορφες παραλίες τους, όπως η παραλία του Μονολιθίου, η οποία είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία της Ευρώπης. Το δάσος της Λευκάδας και το φαράγγι του Λούρου είναι επίσης σημαντικά φυσικά αξιοθέατα της περιοχής.

Οικονομία

Η οικονομία του Δήμου Πρέβεζας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία και τις υπηρεσίες. Η τουριστική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, λόγω των όμορφων παραλιών, των αρχαιολογικών χώρων και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής. Ο Αμβρακικός Κόλπος, με τις μοναδικές του λιμνοθάλασσες και τα πολυάριθμα είδη πουλιών, προσελκύει φυσιολάτρες και τουρίστες.

Η γεωργία και η αλιεία είναι επίσης σημαντικές δραστηριότητες για την τοπική οικονομία. Οι κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούν κυρίως ελιές, αμπέλια και εσπεριδοειδή, ενώ η αλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο προσφέρει σημαντικές ποσότητες ψαριών και άλλων θαλασσινών.

Πολιτισμός

Η Πρέβεζα διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και φιλοξενεί διάφορα πολιτιστικά δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το Φεστιβάλ Νικοπόλεως, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής και περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

Η πόλη της Πρέβεζας φιλοξενεί επίσης το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, που περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα από την αρχαία πόλη.

Εκπαίδευση και Υγεία

Ο Δήμος Πρέβεζας διαθέτει ένα καλό δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που περιλαμβάνει σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια. Η πόλη της Πρέβεζας φιλοξενεί επίσης πανεπιστημιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσφέροντας δυνατότητες ανώτατης εκπαίδευσης στους νέους της περιοχής.

Η υγεία είναι επίσης ένας τομέας με σημαντικές υποδομές στον Δήμο Πρέβεζας. Το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας παρέχει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν επίσης αρκετά κέντρα υγείας και ιδιωτικές κλινικές που συμπληρώνουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκοινωνίες και Υποδομές

Ο Δήμος Πρέβεζας είναι καλά συνδεδεμένος με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω οδικών και θαλάσσιων δικτύων. Η Εγνατία Οδός διευκολύνει τη σύνδεση με τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Ιόνια Οδός προσφέρει πρόσβαση προς το Αγρίνιο και την Πάτρα. Το λιμάνι της Πρέβεζας εξυπηρετεί κυρίως τουριστικά και εμπορικά πλοία, ενώ ο κοντινός αερολιμένας του Ακτίου προσφέρει αεροπορικές συνδέσεις με την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τουρισμός και Αξιοθέατα

Η Πρέβεζα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, γνωστός για τις υπέροχες παραλίες, τα καθαρά νερά και το γραφικό τοπίο της. Οι παραλίες του Μονολιθίου, της Καστροσυκιάς και της Λυγιάς είναι μερικές από τις πιο γνωστές και αγαπητές από τους επισκέπτες.

Επιπλέον, η περιοχή προσφέρει σημαντικά ιστορικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα, όπως η Αρχαία Νικόπολη, το Ρωμαϊκό Ωδείο και τα λουτρά της Νικόπολης. Η πόλη της Πρέβεζας διαθέτει επίσης γραφικά στενά, παραδοσιακά σπίτια και καφέ που προσφέρουν στους επισκέπτες μια γεύση από την τοπική κουλτούρα και τη φιλοξενία.

Φυσικό Περιβάλλον

Η περιοχή του Δήμου Πρέβεζας διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον με μεγάλη βιοποικιλότητα. Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Οι λιμνοθάλασσες της περιοχής φιλοξενούν σπάνια είδη πουλιών και ψαριών, καθιστώντας την περιοχή ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της παρατήρησης πουλιών.

Κοινωνικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες

Ο Δήμος Πρέβεζας φιλοξενεί πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως τοπικές γιορτές, φεστιβάλ και αθλητικά γεγονότα. Η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ενεργή και συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική κληρονομιά.

Στο διαταύτα

Ο Δήμος Πρέβεζας είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία, εξαιρετική φυσική ομορφιά και ζωντανή πολιτιστική ζωή. Οι κάτοικοί του και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τις πανέμορφες παραλίες και το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, η περιοχή προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, ειδικά στον τομέα του τουρισμού και της γεωργίας, ενώ οι ισχυρές υποδομές και οι εκπαιδευτικές και υγειονομικές υπηρεσίες συμβάλλουν στην ευημερία των κατοίκων.

Έφη Γιοβάνου

Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη που συνδυάζει την πλούσια ιστορική της κληρονομιά με τη φυσική ομορφιά και τη ζωντανή σύγχρονη ζωή. Η ιστορική της σημασία ως κέντρο της Ελληνικής Επανάστασης, οι φυσικοί της πόροι και η πολιτιστική της ζωή την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου δεν είναι απλώς ένας τόπος με ιστορία, αλλά μια ζωντανή κοινότητα που τιμά το παρελθόν της ενώ κοιτάζει με αισιοδοξία προς το μέλλον.

—————–

Η πόλη του Μεσολογγίου, γνωστή και ως Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, βρίσκεται στη δυτική Ελλάδα, στην περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας. Η ιστορία της, η γεωγραφία της, η πολιτιστική της κληρονομιά και οι αγώνες των κατοίκων της κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 την καθιστούν μία από τις πιο σημαντικές και σεβαστές πόλεις της Ελλάδας.

Ιστορία

Η ιστορία του Μεσολογγίου είναι πλούσια και ποικιλόμορφη. Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά στα τέλη του 16ου αιώνα, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ωστόσο, το Μεσολόγγι έγινε παγκοσμίως γνωστό κυρίως λόγω της ηρωικής αντίστασης των κατοίκων του κατά την πολιορκία του 1825-1826, μία από τις πιο δραματικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης.

Η Πολιορκία του Μεσολογγίου είναι γνωστή για την αυτοθυσία των Ελλήνων που υπερασπίζονταν την πόλη εναντίον των Οθωμανών. Μετά από έναν χρόνο σκληρής πολιορκίας, οι πολιορκημένοι αποφάσισαν να κάνουν μία ηρωική έξοδο τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826. Παρά τη σφοδρή επίθεση και τις μεγάλες απώλειες, η αντίσταση των Ελλήνων στο Μεσολόγγι συνέβαλε σημαντικά στην αναζωογόνηση του φιλελληνισμού στην Ευρώπη και στην τελική επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης.

Γεωγραφία

Το Μεσολόγγι είναι χτισμένο σε μια επίπεδη πεδιάδα κοντά στις εκβολές του ποταμού Αχελώου, ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συστήματα στην Ευρώπη και φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα. Είναι επίσης γνωστή για την παραγωγή άλατος, με τις αλυκές του Μεσολογγίου να θεωρούνται από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες της Ελλάδας.

Η περιοχή γύρω από το Μεσολόγγι είναι γεμάτη από φυσικές ομορφιές, όπως τα βουνά της Βαράσοβας και του Αράκυνθου, που προσφέρουν δυνατότητες για πεζοπορία και αναρρίχηση. Επιπλέον, οι λιμνοθάλασσες της περιοχής είναι ιδανικές για δραστηριότητες όπως το κανό, το καγιάκ και η παρατήρηση πουλιών.

Πολιτιστική Κληρονομιά

Η πολιτιστική κληρονομιά του Μεσολογγίου είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και την παράδοση. Το Μεσολόγγι είναι γνωστό για το έντονο αίσθημα της εθνικής περηφάνειας που διακατέχει τους κατοίκους του. Κάθε χρόνο, στις 10 Απριλίου, η πόλη γιορτάζει την επέτειο της Ηρωικής Εξόδου με μεγαλοπρεπείς τελετές και εκδηλώσεις, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο Κήπος των Ηρώων, ένα μνημειακό πάρκο αφιερωμένο στους υπερασπιστές της πόλης κατά την πολιορκία. Εδώ βρίσκονται οι τάφοι πολλών από τους πεσόντες και ένα επιβλητικό μνημείο που τιμά την αυτοθυσία τους. Ο Κήπος των Ηρώων αποτελεί χώρο αναστοχασμού και απόδοσης τιμής, ενσωματώνοντας την ιστορική μνήμη με τη φυσική ομορφιά.

Μνημεία και Αξιοθέατα

Εκτός από τον Κήπο των Ηρώων, το Μεσολόγγι διαθέτει πολλά άλλα μνημεία και αξιοθέατα που αξίζουν να επισκεφθεί κανείς. Το ιστορικό κέντρο της πόλης φιλοξενεί πολλά παραδοσιακά κτίρια και αρχοντικά, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του ήρωα της Επανάστασης, Μάρκου Μπότσαρη.

Επιπλέον, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Μεσολογγίου προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της πόλης και την Ελληνική Επανάσταση μέσω εκθεμάτων και ιστορικών αντικειμένων. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης και διαθέτει συλλογές που περιλαμβάνουν πίνακες, χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής.

Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι η Πύλη του Μεσολογγίου, η οποία αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα τμήματα του παλαιού τείχους της πόλης. Η Πύλη αυτή έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς αποτέλεσε την κεντρική είσοδο κατά την πολιορκία και την ηρωική Έξοδο.

Σύγχρονη Ζωή

Το σύγχρονο Μεσολόγγι συνδυάζει την ιστορική κληρονομιά με τη ζωντανή καθημερινότητα. Η πόλη έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της ατμόσφαιρα, με τα στενά της δρομάκια και τα νεοκλασικά της κτίρια, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Η αγορά του Μεσολογγίου είναι ζωντανή και πολυσύχναστη, με πολλά τοπικά καταστήματα που προσφέρουν παραδοσιακά προϊόντα, όπως αλάτι, ψάρια και άλλα προϊόντα από τη λιμνοθάλασσα. Η γαστρονομία της περιοχής είναι επίσης αξιοσημείωτη, με τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να προσφέρουν φρέσκα θαλασσινά και τοπικές συνταγές που βασίζονται στη μακρά παράδοση της πόλης.

Το Μεσολόγγι είναι επίσης γνωστό για τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, με τοπικά φεστιβάλ, μουσικές παραστάσεις και θεατρικές παραστάσεις να διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο Φεστιβάλ Λιμνοθάλασσας, το οποίο γιορτάζει την τοπική παράδοση και τη φύση, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Περιβάλλων Χώρος και Οικολογία

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, σε συνδυασμό με τις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και έχει χαρακτηριστεί ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ. Οι λιμνοθάλασσες αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, συμπεριλαμβάνοντας είδη πουλιών που απειλούνται ή είναι σπάνια. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους παρατηρητές πουλιών, καθώς προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για παρατήρηση φλαμίνγκο, ερωδιών, και άλλων υδρόβιων πουλιών.

Το φυσικό τοπίο του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής είναι ιδανικό για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία και θαλάσσια σπορ. Η λιμνοθάλασσα παρέχει επίσης δυνατότητες για ψάρεμα και άλλες αλιευτικές δραστηριότητες, διατηρώντας μια παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα που εξακολουθεί να είναι σημαντική για την τοπική οικονομία.

Η Επικοινωνία με την Παράδοση

Η σχέση των κατοίκων του Μεσολογγίου με την ιστορία και την παράδοση είναι εμφανής σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Τα τοπικά έθιμα, οι γιορτές και οι παραδόσεις διατηρούνται ζωντανές και περνούν από γενιά σε γενιά. Η πόλη φημίζεται για τα πανηγύρια της, με αποκορύφωμα τις εορταστικές εκδηλώσεις της Εξόδου, όπου οι κάτοικοι συμμετέχουν σε αναπαραστάσεις και τελετές με παραδοσιακές ενδυμασίες.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι οργανώσεις της πόλης παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και προώθηση της τοπικής κληρονομιάς. Διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, ενώ συνεργάζονται με σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την εκπαίδευση των νέων στην ιστορία και την παράδοση.

Επιμύθιο

Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη που συνδυάζει την πλούσια ιστορική της κληρονομιά με τη φυσική ομορφιά και τη ζωντανή σύγχρονη ζωή. Η ιστορική της σημασία ως κέντρο της Ελληνικής Επανάστασης, οι φυσικοί της πόροι και η πολιτιστική της ζωή την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου δεν είναι απλώς ένας τόπος με ιστορία, αλλά μια ζωντανή κοινότητα που τιμά το παρελθόν της ενώ κοιτάζει με αισιοδοξία προς το μέλλον.

Οι κάτοικοι της πόλης, με το πνεύμα φιλοξενίας και το αίσθημα υπερηφάνειας για την κληρονομιά τους, προσφέρουν στους επισκέπτες μια εμπειρία που συνδυάζει την εκπαίδευση με την απόλαυση. Είτε επισκέπτεστε τα ιστορικά μνημεία, είτε απολαμβάνετε τις φυσικές ομορφιές, το Μεσολόγγι σας καλεί να ανακαλύψετε μια πόλη που παραμένει ζωντανή μνήμη και πηγή έμπνευσης.

Έφη Γιοβάνου

Η στρατηγική θέση του δήμου, η φυσική του ομορφιά και η πλούσια παράδοση του, τον καθιστούν έναν προορισμό με πολλές δυνατότητες. Με τις κατάλληλες επενδύσεις και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Δήμος Αμφιλοχίας μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους του και αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες του.

——————

Ο Δήμος Αμφιλοχίας είναι ένας από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο δήμος αυτός έχει πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και σημαντική γεωγραφική θέση.

Ιστορία και Πολιτιστική Κληρονομιά

Η περιοχή της Αμφιλοχίας έχει μακρά ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Στην αρχαιότητα, η περιοχή ήταν γνωστή ως Αμφιλοχία, και κατοικήθηκε από τους Αμφίλοχους, έναν από τους αρχαίους ελληνικούς φύλακες. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, όπως αρχαία ερείπια, τάφοι και αντικείμενα καθημερινής ζωής, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη σημαντικών οικισμών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής, η περιοχή της Αμφιλοχίας αποτέλεσε κομβικό σημείο για την εμπορική και στρατιωτική δραστηριότητα, λόγω της στρατηγικής της θέσης. Οι Μεσαιωνικοί χρόνοι και η Οθωμανική περίοδος άφησαν επίσης το στίγμα τους στην περιοχή, με κάστρα και εκκλησίες να θυμίζουν την πλούσια ιστορική διαδρομή του τόπου.

Γεωγραφία και Φυσικό Περιβάλλον

Ο Δήμος Αμφιλοχίας καλύπτει μια μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει ποικίλα τοπία από βουνά, κοιλάδες, λίμνες και ακτές. Ένα από τα πιο σημαντικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά του δήμου είναι ο Αμβρακικός κόλπος, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας, που αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών και ψαριών.

Η λίμνη Αμβρακία είναι ένα άλλο σημαντικό υδρογραφικό στοιχείο της περιοχής, γνωστή για την ομορφιά της και το φυσικό της πλούτο. Οι ορεινές περιοχές του δήμου περιλαμβάνουν τα όρη Βάλτος και Μακρυνόρος, προσφέροντας ευκαιρίες για πεζοπορία και εξερεύνηση της άγριας φύσης.

Οικονομία και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Η οικονομία του Δήμου Αμφιλοχίας βασίζεται κυρίως στην γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή ελαιολάδου, κρασιού, και άλλων αγροτικών προϊόντων, ενώ η αλιεία στον Αμβρακικό κόλπο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία.

Η κτηνοτροφία είναι επίσης σημαντική, με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων να αποτελεί βασικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον, η περιοχή προσελκύει τουρίστες, κυρίως λόγω της φυσικής της ομορφιάς και των ιστορικών της μνημείων.

Διοικητική Δομή και Υπηρεσίες

Ο Δήμος Αμφιλοχίας δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης” το 2011, με τη συνένωση των πρώην δήμων Αμφιλοχίας, Ινάχου και Μενιδίου. Η έδρα του δήμου είναι η πόλη της Αμφιλοχίας, που βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση κοντά στον Αμβρακικό κόλπο και αποτελεί κέντρο διοικητικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Ο δήμος παρέχει ποικίλες υπηρεσίες στους κατοίκους του, όπως εκπαίδευση, υγεία και κοινωνική πρόνοια. Υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμίδων, κέντρα υγείας και άλλες δομές που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων.

Τουρισμός και Πολιτισμός

Ο τουρισμός αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο τομέα για τον Δήμο Αμφιλοχίας. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, όπως οι παραλίες, τα βουνά και οι λίμνες, προσελκύουν επισκέπτες που αναζητούν αναψυχή και δραστηριότητες στη φύση. Οι δυνατότητες για θαλάσσια σπορ, πεζοπορία, ποδηλασία και παρατήρηση πουλιών είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες.

Επιπλέον, η περιοχή φιλοξενεί διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και παραδοσιακές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα πανηγύρια, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι τοπικές γιορτές διατηρούν ζωντανή την παράδοση και προσελκύουν τουρίστες και ντόπιους.

Προβλήματα και Προοπτικές

Ο Δήμος Αμφιλοχίας, όπως πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας, αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση των νέων προς τις μεγάλες πόλεις ή το εξωτερικό, και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των υποδομών. Οι τοπικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη της περιοχής, με έμφαση στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την ενίσχυση του τουρισμού και την βελτίωση των υποδομών.

Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι επίσης στρατηγικοί στόχοι. Η βελτίωση των οδικών δικτύων, η ανάπτυξη του λιμανιού της Αμφιλοχίας και η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι μερικές από τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Επιμύθιο

Ο Δήμος Αμφιλοχίας είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, εντυπωσιακά φυσικά τοπία και σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής.

Η στρατηγική θέση του δήμου, η φυσική του ομορφιά και η πλούσια παράδοση του, τον καθιστούν έναν προορισμό με πολλές δυνατότητες. Με τις κατάλληλες επενδύσεις και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Δήμος Αμφιλοχίας μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους του και αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Έφη Γιοβάνου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024»  και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της σχετικής κλήρωσης.

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού στην κατεύθυνση της ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλες τις περιφέρειες και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσοι δικαιούχοι κληρώθηκαν, θα εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο τουριστικό κατάλυμα της χώρας επιλέξουν χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία. Η ενημέρωση τους θα γίνει  μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την υποβολή της αίτησης ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι  και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας κατατέθηκαν 972.893 αιτήσεις γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις αναλύονται ως εξής:

 • Κληρωθέντες με βασικό ποσό ενίσχυσης € 200: ποσοστό 78,12%
 • Κληρωθέντες με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης € 300: ποσοστό 18,77%
 • Κληρωθέντες άτομα με αναπηρία από 67% και άνω με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης € 400: ποσοστό 3,11%

Ο συνολικός αριθμός των κληρωθέντων σύμφωνα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό είναι: 107.204 δικαιούχοι.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024», επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για έναν τουρισμό προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, θέτοντας διευρυμένα εισοδηματικά αλλά και περισσότερα κοινωνικά κριτήρια.  Διασφαλίζουμε έτσι, τόνισε η Υπουργός Τουρισμού, ότι περισσότεροι δικαιούχοι θα έχουν  τη δυνατότητα να εξερευνήσουν  και να απολαύσουν  τις ομορφιές του τόπου μας  έως το τέλος του έτους.  Δουλεύουμε, πρόσθεσε,  μεθοδικά και με σχέδιο για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, προς όφελος των πολλών.

Η Υπουργός Τουρισμού αφού ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι  ξενοδοχειακές μονάδες θα στηρίξουν το εγχείρημα  και θα παράσχουν στους δικαιούχους την καλύτερη φιλοξενία. Η συστράτευση όλων, κατέληξε η κα Κεφαλογιάννη, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού  και η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου συντελεί στην ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων επιβεβαιώνει  την μεγάλη απήχηση του προγράμματος και ότι δικαιώθηκε η στοχευμένη επιλογή μας για τον κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του. Πρόσθεσε  ότι δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να απολαύσουν με πολύ  εύκολες διαδικασίες διακοπές όλο τον χρόνο, οπουδήποτε το επιθυμούν.

Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024» υλοποιείται με τη συνεργασία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανασίου Πετραλιά, της Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκης Κεραμέως ,του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαου Παπαθανάση και φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), με πόρους του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορία Μ.Α.Ε ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της κλήρωσης του Προγράμματος “Τουρισμός για Όλους 2024” για 107.204 Δικαιούχους. Παρατίθενται αναλυτικά (συστημικός αριθμός αίτησης και αριθμός σειράς κλήρωσης):

Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορία Μ.Α.Ε ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της κλήρωσης του Προγράμματος “Τουρισμός για Όλους 2024” για 107.204 Δικαιούχους. Παρατίθενται αναλυτικά (συστημικός αριθμός αίτησης και αριθμός σειράς κλήρωσης):

Δικαιούχοι

Οι πολίτες που υπέβαλαν επιτυχώς αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα μπορούν να ενημερωθούν προσωποποιημένα για την κλήρωση της αιτήσεώς τους  μέσω της εφαρμογής https://vouchers.gov.gr/tourism4all. (https://vouchers.gov.gr/tourism4all-2024)

Περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που συμπεριλαμβάνονται στον Οριστικό Πίνακα Δικαιούχων (κληρωθείσες αιτήσεις), αλλά στην παρούσα φάση τούς χορηγείται μειωμένο ποσό ενίσχυσης, λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους σε επίσημα ηλεκτρονικά Μητρώα, έχουν τη δυνατότητα υποβολής σχετικού Πιστοποιητικού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος.

Οι παραπάνω Δικαιούχοι στο σύνολό τους θα λάβουν προσωποποιημένη ενημέρωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση που καταχώρισαν κατά την αίτησή τους σχετικά με το χρόνο έναρξης υποβολής πιστοποιητικών, αλλά και με τα βήματα υποβολής τους. Κατόπιν επαλήθευσης της ισχύος των υποβληθέντων πιστοποιητικών καθώς και του απαιτούμενου συνολικού ποσοστού αναπηρίας (από 67% και άνω), οι Κληρωθέντες Δικαιούχοι θα λαμβάνουν το επιπλέον ποσό ενίσχυσης που δικαιούνται έως του ποσού των €400 στην ψηφιακή τους κάρτα. Για επιπλέον πληροφορίες/διευκρινίσεις οι Δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Κοινού 210-2150231, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση tourism4all2024@ktpae.gr.

Οι εγγραφές του 1ου Andrus Beer Trail Race Festival έχουν ανοίξει και οι συμμετοχές ήδη, αν και δύο μήνες πριν, έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της διοργάνωσης!

Μπορείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία         ορεινών αγώνων συνδυαστικά με ένα όμορφο τριήμερο σε ένα καλοκαιρινό προορισμό δυο ώρες μόνο από την Αθήνα.

H Άνδρος είναι ένα νησί πολιτισμού και τέχνης, με τα πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μονοπάτια της (Leading Quality Trails – Best of Europe) μέσω της Andros Routes, καθώς και άλλα παλαιότερα μονοπάτια που ξανανοίχτηκαν από την διοργάνωση για το σκοπό αυτό, τις πεντακάθαρες παραλίες της στο μπλε του Αιγαίου καθώς επίσης και τη ζεστή φιλοξενία των Ανδριωτών.

 • Η διοργάνωση θα έχει κάθε χρόνο φιλανθρωπικό σκοπό! Για τη φετινή χρονιά 30% των εσόδων του κόστους εγγραφής θα δοθεί στο Σύλλογο Νεφροπαθών Άνδρου.
 • Για ομαδικές εγγραφές άνω των 10 ατόμων θα υπάρχει έκπτωση (Δείτε αναλυτικά στο www.andrusrace.com στην αντίστοιχη διαδρομή).
 • To Andrus Beer Trail Race Festival είναι μέλος της ITRA trail με τις δύο μεγάλες διαδρομές να έχουν πιστοποιηθεί και έχει αξιολογηθεί για τους συμμετέχοντες της Gerakones Challenge 32km με Itra Points: 1
 • Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Άνδρου.

Οι παροχές που έχουμε δεσμεύσει για τους αθλητές είναι:

 • Έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
 • Έκπτωση σε συγκεκριμένα καταλύματα
 • Μετάλλιο / Μπλουζάκι / Τσάντα Αθλητή
 • Τεχνική Ενημέρωση την παραμονή του αγώνα
 • Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση
 • Αριθμός Συμμετοχής με τσιπ μίας χρήσης
 • Ιατρικές Υπηρεσίες κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα
 • Ασφάλιση των αθλητών
 • Σταθμούς τροφοδοσίας
 • Σηματοδότηση της διαδρομής
 • 2 Pasta Party (Locally made)
 • Φεστιβάλ με μουσική (3 ημέρες)
 • Ποσοστό 30% (από το κόστος συμμετοχής) προσφορά προς το Σύλλογο Νεφροπαθών
 • Δωρεάν συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις
 • Μασάζ αποθεραπείας στον τερματισμό.

Εκτός από τους αθλητές θα υπάρχουν δρώμενα και για τους συνοδούς και τους θεατές!

 • Μουσική Dj
 • Μουσική με παραδοσιακά νησιώτικά ακούσματα με ζωντανή μουσική
 • Χορευτικές ομάδες
 • Δωρεάν ανοιχτού τύπου μαθήματα Hatha Yoga για το κοινό
 • Δωρεάν ανοιχτού τύπου session Sound Healing & Relaxing Voice Bath για το κοινό
 • Δωρεάν περιήγησησε κυκλική διαδρομή γύρω από τον Όρμο Κορθίου
 • Δωρεάν Face Painting για τους μικρούς μας φίλους

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 5092/2024 «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»:

Δημιουργείται Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας και η ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας.

Προβλέπεται η νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τιμή εκκίνησης που προσδιορίζεται αντικειμενικά.

Προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ασφάλεια της παραλίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.

Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα.

Αναλυτικά οι κυριότερες ρυθμίσεις, που προβλέπουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, περιλαμβάνουν τα εξής:

Α. Εφαρμογή «MyCoast» – Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα («Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας»), το οποίο θα υποστηρίζει τη διενέργεια των δημοπρασιών, την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των παραχωρησιούχων με τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς και την υποβολή καταγγελιών από την πλευρά των πολιτών μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «MyCoast».

Ειδικότερα:

Στο υποσύστημα για τις δημοπρασίες, οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, προκειμένου να υποβάλουν την προσφορά τους για την παραχώρηση για την οποία ενδιαφέρονται.

Στο υποσύστημα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των παραχωρησιούχων με τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης θα καταχωρούνται οι συμβάσεις παραχώρησης, οι αυτοψίες των υπηρεσιών και τα αποτελέσματά τους, καθώς και οι καταγγελίες των πολιτών (λόγος καταγγελίας, στοιχεία επικοινωνίας με τον πολίτη). Μεταξύ άλλων θα καταχωρούνται η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη  της παραχώρησης, η διάρκεια, η χρήση, το εμβαδόν της παραχώρησης, το μίσθωμα (συνολικά και ανά τ.μ.), η επωνυμία και ο ΑΦΜ του μισθωτή, τα στοιχεία της δημοπρασίας. Σημειώνεται ότι πρόσβαση στα στοιχεία της παραχώρησης θα έχουν και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αφού συνδεθούν με προσωπικούς κωδικούς Taxisnet, στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο για να πληροφορούνται τα στοιχεία των συμβάσεων παραχώρησης.

Η εφαρμογή «MyCoast» θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης. Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν). Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις προαναφερόμενες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη παραχώρηση ή το συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.

Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι μία μόνο καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση, καθώς και ότι η καταγγελία μπορεί να υποβληθεί από κινητή συσκευή που βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Αν δεν είναι δυνατή η υποβολή καταγγελίας μέσω της εφαρμογής, οι καταγγελίες γίνονται με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

Οι Κτηματικές Υπηρεσίες μπορούν να εξετάζουν τις καταγγελίες αφού τις κατηγοριοποιήσουν αναλόγως του πλήθους τους ανά θέση, της βαρύτητας της φερόμενης παραβίασης των όρων της παραχώρησης, του ορισμένου ή αόριστου περιεχομένου τους ή του επώνυμου ή ανώνυμου χαρακτήρα τους.

Β. Νέο σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών

Οι δημοπρασίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και με ελάχιστο τίμημα που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου. Η διαδικασία διεξαγωγής των δημοπρασιών περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

 • Η διακήρυξη της δημοπρασίας που περιλαμβάνει το Δήμο, το εμβαδόν της επιφάνειας που παραχωρείται, το σκοπό της παραχώρησης, το ελάχιστο τίμημα και τη διάρκεια της παραχώρησης θα δημοσιεύεται στην πλατφόρμα eauctions.gov.gr, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου, στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και στη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (minfin.gov.gr/) είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας της δημοπρασίας.

Η διακήρυξη συνοδεύεται από αεροφωτογραφία του προς παραχώρηση τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας, κατάλογο των δικαιολογητικών, που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος και οδηγίες για τη συμμετοχή στην δημοπρασία.

Η δημοπρασία ξεκινά από την τιμή πρώτης προσφοράς (ελάχιστο τίμημα) που εξάγεται αυτόματα από την πλατφόρμα με βάση μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή (ο μαθηματικός τύπος είναι: αντικειμενική αξία όμορου ακινήτου x Συντελεστής Βαρύτητας Αιγιαλού x Συντελεστής Βαρύτητας Δραστηριότητας x έτη παραχώρησης x 3%.) Για τις συμβάσεις που θα συναφθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2025, η τιμή πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μέγιστο μίσθωμα που καταβλήθηκε για την ίδια περιοχή μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Κάθε νέα προσφορά πρέπει να είναι μεγαλύτερη της προηγούμενης, κατά το βήμα της δημοπρασίας το οποίο ορίζεται σε 3% της τιμής εκκίνησης. Η διάρκεια της δημοπρασίας είναι 30 λεπτά. Αν εντός του τελευταίου τρίλεπτου υποβληθεί αποδεκτή από το σύστημα προσφορά, η δημοπρασία παρατείνεται αυτόματα για άλλα 3 λεπτά. Η παράταση επαναλαμβάνεται εφ’ όσον στο διάστημα των 3 λεπτών υπάρξει έστω και μια αποδεκτή προσφορά, μέχρι να παρέλθει άπρακτο το χρονικό διάστημα της παράτασης.

Η αναφορά με το αποτέλεσμα και το ιστορικό της δημοπρασίας εξάγεται ηλεκτρονικά από το σύστημα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Το αποτέλεσμα κοινοποιείται έως την επόμενη ημέρα με email στους συμμετέχοντες και ο πλειοδότης καλείται να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης καταβάλλοντας είτε το σύνολο είτε την πρώτη από τις τρεις δόσεις του ανταλλάγματος χρήσης προς το Δημόσιο και τον οικείο Δήμο. Οι δόσεις εξοφλούνται ως εξής: η πρώτη δόση καταβάλλεται πριν την υπογραφή της σύμβασης, η δεύτερη την τελευταία ημέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την υπογραφή της σύμβασης και η τρίτη την τελευταία ημέρα του μεθεπόμενου ημερολογιακού μήνα από την υπογραφή της σύμβασης. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής με ευθύνη του ενδιαφερομένου έστω και μιας δόσης, , η σύμβαση παραχώρησης λύεται μονομερώς από το Δημόσιο.

Γ. Υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων-προδιαγραφές εγκαταστάσεων

Ο παραχωρησιούχος, όπως προβλέπεται άλλωστε και στο νόμο 5092/2024 αναλαμβάνει τις εξής υποχρεώσεις:

 • Δημιουργεί ή διατηρεί ασφαλείς διαδρόμους προσέλευσης και αποχώρησης του κοινού από τον αιγιαλό ή την παραλία εντός του παραχωρούμενου χώρου.
 • Μεριμνά για την απομάκρυνση οποιουδήποτε εμποδίου στους διαδρόμους που χρησιμοποιούνται για προσέλευση και αποχώρηση από τον αιγιαλό και την παραλία.
 • Απομακρύνει από τον παραχωρούμενο χώρο οποιοδήποτε πρόσωπο κλείνει ή καλύπτει με οποιονδήποτε τρόπο τους διαδρόμους που χρησιμοποιούνται για προσέλευση και αποχώρηση από τον αιγιαλό και την παραλία.

Διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία στους αιγιαλούς και τις παραλίες που εγκαθιστώντας, εφόσον του υποδειχθεί, ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, αν αυτές δεν έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα του οικείου δήμου.

Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή των πλατφορμών, με το αντάλλαγμα της παραχώρησης. Προς τον σκοπό αυτό:

Τοποθετεί ειδικές πλατφόρμες που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία και στους συνοδούς αυτών να έχουν πρόσβαση στον παραχωρούμενο χώρο με ασφάλεια.

Τοποθετεί σε εμφανές σημείο ειδική σήμανση για τη χρήση των ειδικών πλατφορμών από άτομα με αναπηρία.

Διασφαλίζει ότι η πρόσβαση των ΑμεΑ δεν παρεμποδίζεται από οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο με οποιοδήποτε τρόπο (στάθμευση οχημάτων κ.λπ.). Εφόσον διαπιστώσει ή του υποδειχθεί η παρακώλυση πρόσβασης ΑμεΑ στον παραχωρούμενο χώρο, μεριμνά για την άρση της παρακώλυσης με κάθε τρόπο.

Περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το 60% ή το 30%, αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία ώστε να διασφαλίζονται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων.

Μεριμνά για την τοποθέτηση των ομπρελών, ξαπλωστρών, θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε τέτοια διάταξη ώστε να επιτρέπεται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα στη θάλασσα.

Απομακρύνει κινητά στοιχεία που παρεμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση.

Διατηρεί καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας.

Προς τον σκοπό αυτό:

Τοποθετεί κάδους συλλογής απορριμμάτων και κάδους ανακύκλωσης σε σημείο προσβάσιμο για το κοινό εντός του παραχωρούμενου χώρου, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και συντήρησης αυτών.

Πραγματοποιεί καθημερινό καθαρισμό του παραχωρούμενου χώρου και αδειάζει τους κάδους απορριμμάτων τουλάχιστον μία φορά ανά 4 ώρες

Απομακρύνει αμέσως κάθε είδους απόβλητο που διαπιστώνει στον παραχωρούμενο χώρο, ιδίως χαρτιά, αποτσίγαρα κ.λπ.

Δικαιούται να απομακρύνει από τον παραχωρούμενο χώρο οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο παρά τις υποδείξεις του, προκαλεί ρύπανση στον παραχωρούμενο χώρο.

Μεριμνά για τη διατήρηση του χώρου σε καλή κατάσταση, την αισθητική του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου.

Αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση, με ηλεκτρονικό τρόπο στα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης, όπως τις συντεταγμένες, τον αριθμό της απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου και το διάγραμμα της παραχώρησης. Προς τον σκοπό αυτό μεριμνά ώστε η πινακίδα να έχει επαρκείς διαστάσεις και να είναι εμφανής από τους λουόμενους.

Τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού. Προς τον σκοπό αυτό τοποθετεί ντους και αποδυτήρια. Τα κινητά στοιχεία αφαιρούνται στο τέλος της τουριστικής περιόδου και επανατοποθετούνται στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, αν αυτό προβλέπεται στη διακήρυξη και τη σύμβαση παραχώρησης.

Μεριμνά για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με τη διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής. Προς τον σκοπό αυτό δεν αλλοιώνει τον παραχωρούμενο χώρο επιφέροντας οποιεσδήποτε μεταβολές (επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις).

Παραδίδει τον παραχωρούμενο χώρο στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης και απομακρύνει τα κινητά στοιχεία κατά τις περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης.

Για τον σκοπό αυτό:

Απομακρύνει τα κινητά στοιχεία από τον παραχωρούμενο χώρο, που έχει τοποθετήσει, καθώς και κάθε υποστηρικτικά αυτών υλικά εντός 5 εργασίμων ημερών από τη λήξη της διάρκειας παραχώρησης.

Επαναφέρει τον παραχωρούμενο χώρο στην αρχική του γεωμορφολογική κατάσταση

Εάν ο παραχωρησιούχος εντοπίζει διατάραξη της γεωμορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής, την οποία δεν μπορεί να υποκαταστήσει, οφείλει να ειδοποιήσει αμελλητί εγγράφως την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Περιφέρειας.

Διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για την αμοιβή του ναυαγοσώστη και τον εξοπλισμό του με το αντάλλαγμα της παραχώρησης.

 • Λαμβάνει μέτρα πυροπροστασίας εντός του παραχωρούμενου χώρου, καθώς και ασφαλούς απομάκρυνσης του κοινού από τον παραχωρούμενο χώρο σε κύρια οδό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυρκαγιάς κ.ά).
 • Φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών.
 • Αν η επιχείρηση εξακολουθεί να λειτουργεί μετά τη δύση του ηλίου, διαθέτει χαμηλό και περιορισμένο φωτισμό στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης,
 • Εφόσον τοποθετεί ηχητικά συστήματα, τα ρυθμίζει σε χαμηλή ένταση στον παραχωρούμενο χώρο. Όταν ο παραχωρούμενος χώρος συνορεύει με οικιστικές περιοχές η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην ξεπερνάει τα 50 ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης επιφάνειας. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ.
 • Στην περίπτωση που τοποθετεί τροχήλατα αναψυκτήρια (καντίνες), απαιτείται να είναι εφοδιασμένος με άδεια λειτουργίας. Ο μέγιστος χώρος που μπορεί να καταλαμβάνει το τροχήλατο αναψυκτήριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 τ.μ.. Οι καντίνες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κέντρα αναψυχής κ.λ.π.) και επίσης τουλάχιστον 100 μέτρα μεταξύ τους.

Με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται εξάλλου οι προδιαγραφές των υλικών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις προκειμένου να είμαι φιλικά προς το περιβάλλον και να εξασφαλίζεται η άνεση και η ασφάλεια των πολιτών.

Δ. Αυστηροποίηση ποινών

Με απόφαση που έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 2172 Β’ 8-4-2024) ορίζονται τα πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία τα οποία ορίζονται σε 2.000 ευρώ τουλάχιστον, με ανώτατο όριο τις 60.000 ευρώ. Ειδικότερα:

 • Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.
 • Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.
 • Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).
 • Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.
 • Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
 • Θεσπίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες για την άρση των εμποδίων, η παράλειψη της οποίας επισύρει νέα αυτοτελή κύρωση.
 • Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου 5092/2024, προχωρούμε στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων προκειμένου, όπως είχα δεσμευτεί, το νέο πλαίσιο να εφαρμοστεί στις συμβάσεις, που θα συναφθούν από τη φετινή τουριστική περίοδο. Πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τις «Απάτητες παραλίες» που καθιερώθηκαν με το νέο νόμο, τη διασφάλιση ύπαρξης ελεύθερων χώρων στις παραλίες και διόδων προς τη θάλασσα, τους ελέγχους με drones, την ειδική εφαρμογή για την υποβολή καταγγελιών από τους πολίτες, μικτά κλιμάκια ελέγχου και αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους παρανομούν. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, που παρέχει η νέα τεχνολογία και τον ελεγκτικό μηχανισμό του Δημοσίου, προκειμένου η νομιμότητα να γίνεται σεβαστή.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι σκέφτονται να επαναλάβουν πρακτικές αυθαιρεσίας και παρανομίας να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία θα είναι παρούσα. Ελπίζω το μήνυμα να έχει ληφθεί από όλους. Το κάθε είδους “bullying” στις παραλίες δεν θα γίνει ανεκτό!».

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας