Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

18 Ιουνίου, 2024 23:52

Search
Close this search box.

Φορολογικά: Έξι φορο-ανατροπές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Μετά το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ, έρχονται το τεκμαρτό εισόδημα, το ψηφιακό πελατολόγιο αλλά και το «κούρεμα» κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος

Νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης, μειωμένο 50% τέλος επιτηδεύματος, ηλεκτρονικά τιμολόγια, ψηφιακό πελατολόγιο, «κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά βιβλία myDATA είναι οι βασικότερες αλλαγές που αρχίζουν να φαίνονται στο  φορολογικό τοπίο 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων.

Με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων περίπου 138.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, για 124.000 ο φορο-λογαριασμός θα είναι αμετάβλητος ενώ 473.000 επαγγελματίες εκτιμάται ότι θα πιαστούν στην παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος και θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για όλους όμως το τέλος επιτηδεύματος θα είναι «κουρεμένο» κατά 50%.

Οι φορο-ανατροπές που για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι οι εξής:

  1. Τεκμαρτό εισόδημα. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα μπορεί να επιβάλει η Εφορία στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις με το νέο σύστημα φορολόγησης που εφαρμόζεται από τα εισοδήματα του 2023 τα οποία θα φορολογηθούν φέτος με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων. Το ύψος του τεκμηρίου μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου.
  2. Μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Τέλος επιτηδεύματος 325 ευρώ από 650 ευρώ θα πληρώσουν φέτος όλοι οι επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος θα είναι μειωμένο στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.
  3. Ηλεκτρονικά τιμολόγια. Μέχρι το τέλος του έτους όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους.
  4. «Κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ. Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ για έσοδα και έξοδα είναι «κλειδώνουν». Τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
  5. Ψηφιακό πελατολόγιο. Ψηφιακό «μάτι» στο πελατολόγιο χιλιάδων επαγγελματιών θα αποκτήσει εντός του έτους η ΑΑΔΕ με την καθιέρωση του ψηφιακού βιβλίου πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι. Η λειτουργία του ψηφιακού πελατολογίου θα ξεκινήσει πιλοτικά από τις εταιρείες Catering και τις επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων για να επεκταθεί στη συνέχεια σε χιλιάδες επαγγελματίες.
  6. Ηλεκτρονικά βιβλία myDATA. Kαθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ούτε θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας