Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

21 Απριλίου, 2024 14:41

Search
Close this search box.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ - ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

«Η προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Ανάπτυξης» λέει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

Πρόστιμα ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (τρεις στο Ηράκλειο και τρεις στο Ρέθυμνο) έπειτα από στοχευμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) την περίοδο 8 έως 10 Απριλίου 2024. Εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 23.897 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων.

Τα απομιμητικά προϊόντα έφεραν σήματα διεθνών οίκων και πωλούνταν σε πολύ υψηλές τιμές, όπως τα γνήσια. Σημαντική ήταν η συνεργασία της ΔΙΜΕΑ με την ΕΛ.ΑΣ., την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Κρήτης (Ε.Λ.Υ.Τ.) και την Κινητή Ομάδα Ελέγχου Κρήτης (Κ.Ο.Ε.). Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σε όλα τα επίπεδα. Όποιος αγνοεί την καταναλωτική νομοθεσία, τιμωρείται. Η ΔΙΜΕΑ συνεχίζει τους ελέγχους σε όλη την ελληνική επικράτεια με σκοπό τον εντοπισμό εμπορικών παραβατικών συμπεριφορών και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Ανάπτυξης».

Συγκράτηση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο, δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Υπάρχουν μάλιστα και σημαντικές κατηγορίες προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά, όπου οι τιμές μειώθηκαν.

Στο πλαίσιο στοχευμένης έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αποκλειστικά στο κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων, εξετάστηκε η πορεία των τιμών ανάμεσα στον Φεβρουάριο 2024 και τον Φεβρουάριο 2023.

Συγκράτηση των τιμών

Η εμφανής συγκράτηση του δείκτη εξέλιξης τιμών αλυσίδων σουπερμάρκετ τον Φεβρουάριο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι της τάξης του 2,75%, έναντι 3,00% τον Ιανουάριο 2024

Οι λόγοι της συγκράτησης των τιμών

Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η συγκρατημένη αύξηση τιμών στα σουπερμάρκετ:

 • Σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού. Οι τιμές παρουσιάζουν σταθεροποίηση τους τελευταίους μήνες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της οργανωσιακής/τεχνολογικής ετοιμότητας τους και της γκάμας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
 • Υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων. Η συγκράτηση στις τιμές εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα στα μεγάλα σημεία πώλησης λόγω μεγαλύτερης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων. Δηλαδή διακινούν πιο γρήγορα το απόθεμα τους και προβαίνουν πιο σύντομα σε νέες αγορές για αναπλήρωση των αποθεμάτων.
 • Προσφορές και εκπτώσεις. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι περισσότερες σε αριθμό, σε ένταση και σε ποσοστιαία έκπτωση, κάτι που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων.
 • Επίδραση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τα μερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι μεγαλύτερα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ λόγω μεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου.null

Oι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες:

 • Τυροκομικά: -3,70%
 • Γαλακτοκομικά: -3,39%
 • Χαρτικά, καλλυντικά & είδη προσωπικής υγιεινής: -1,22%
 • Είδη μίας χρήσης: -0,37%
 • Αυγά & βούτυρα: -0,10%

Σημειώνεται ότι στα γαλακτοκομικά, οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία, όσο και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών

Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες:

 • Τροφές και είδη για κατοικίδια: +11,20 %
 • Νερά και αναψυκτικά: +11,20%
 • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: +7,46%
 • Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: +6,78%
 • Ξηροί καρποί και σνακ: +6,67%

Σημειώνεται ότι στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθ’ όλο το 2023 καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, των ακραίων κλιματικών φαινομένων και των διεθνών τιμών πρώτων υλών. Η κατηγορία με τα σοκολατοειδή, έχει επηρεαστεί από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του κακάο και της ζάχαρης. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», η οποία περιλαμβάνει και τα έλαια, καταγράφει αύξηση κατά 4,41%. Η συγκρατημένη αύξησή της οφείλεται στις μειώσεις στις τιμές των λοιπών ελαίων, αλλά και στα λοιπά προϊόντα που συμμετέχουν στην κατηγορία αυτή (ζυμαρικά, ρύζι κ.ά.).

Πηγή: ΙΕΛΚΑ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, ο πληθωρισμός σταδιακά αποκλιμακώνεται αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Πέμπτης, σημείωσε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται έλεγχοι σε εταιρείες που εμπορεύονται κατεψυγμένα θαλασσινά, ενώ τόνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται και ανακοινώνονται και εισπράττονται.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει τέτοια και τόσα μέτρα αν και η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, φέρνοντας σαν παράδειγμα την τιμή του ελαιολάδου, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις εταιρίες που μειώνουν την ποσότητα των συσκευασιών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον δίπλα στην τιμή του προϊόντος αναγράφεται με μεγάλα γράμματα και η τιμή ανά μονάδα μέτρησης.

Επίσης, με αφορμή την πλατφόρμα e-katanalotis που θα ανανεωθεί τον Απρίλιο, σε πρώτη φάση θα περιέχει 3.500 κωδικούς από 1.500 σήμερα και σταδιακά θα συμπεριλάβει όλους τους κωδικούς προϊόντων των σούπερ μάρκετ.

Μέσα από την νέα πλατφόρμα οι καταναλωτές θα μπορούν να φτιάχνουν το δικό τους καλάθι και το σύστημα θα τους εμφανίζει αυτόματα ποιο σούπερ μάρκετ στην γειτονιά τους είναι φθηνότερο για αυτά που θέλουν να αγοράσουν.

Ο κ. Σκρέκας έδωσε ένα παράδειγμα με το ελληνικό γάλα που πωλείται ένα ευρώ το λίτρο και υπάρχει στην πλατφόρμα e katanalotis, τονίζοντας ότι αν οι καταναλωτές στραφούν σε αυτό το προϊόν, αυτόματα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες που πωλούν ακριβότερα.

Κώστας Σκρέκας: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά τη μάχη κατά της ακρίβειας»

Μειώσεις αρχικών τιμών από σήμερα και σε 100 προϊόντα εμμήνου ρύσεως

Μεσοσταθμική μείωση 17% στις αρχικές τιμές σε 100 προϊόντα εμμήνου ρύσεως καταγράφεται από την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.

Τα προϊόντα αυτά προστίθενται στις κατηγορίες εκείνες που από την 1η Μαρτίου – όπως είχε προαναγγελθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα – εντάσσονται στην παρέμβαση που περιορίζει τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρει το ανάλογο όφελος στον καταναλωτή.

Από την 1η Μαρτίου 2024, ημέρα έναρξης των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, 4.014 καταναλωτικά αγαθά βασικών κατηγοριών έχουν μειωμένες αρχικές τιμές που κυμαίνονται μεσοσταθμικά 15% – 17%.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συνεχίζουμε με αμείωτη αποφασιστικότητα και ένταση τη μάχη για την καταπολέμηση της ακρίβειας και στηρίζουμε όλες τις οικογένειες στην Ελλάδα με  δραστικά, διαρθρωτικά και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα. Από σήμερα, όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται και προϊόντα εμμήνου ρύσεως σε πιο προσιτές τιμές. Τα μέτρα που έχουμε λάβει έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Η διόρθωση χρόνιων στρεβλώσεων στο εμπόριο που αποσκοπούν στην προστασία του καταναλωτή και την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι οι βασικές μας προτεραιότητες».

Μειώσεις ανά brand

    Brand                        Μέση μείωση

 • ALWAYS           -17,1%
 • EVERYDAY           -19,1%
 • LIBRESSE           -13,3%
 • SEPTONA           -16,0%

Οι υπερτροφές στην καθημερινή διατροφή βοηθούν  στην κατανάλωση ζωτικών θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα υγείας και διατροφής.. Κορυφαίες υπερτροφές, για το 2024, έχουν αναδειχθεί σύμφωνα με  απαντήσεις ειδικών διατροφολόγων, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το kimchi, το τσάι kombucha και τα λαχανικά τουρσί, -αυτά είναι στην κορυφή της λίστας-, και ακολουθούν τα βατόμουρα, οι σπόροι (όπως οι chia), το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, -αμύγδαλα, καρύδια, κλπ….

————–

Οι 10 καλύτερες υπερτροφές για τη διατροφή σας

Το να εντάξετε τις υπερτροφές στην καθημερινή σας διατροφή θα σας βοηθήσει να καταναλώνετε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα υγείας. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, οι υπερτροφές έχουν πανίσχυρα οφέλη, αφού γενικά έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία σε σχέση με άλλες τροφές.

Το κορυφαίο αμερικάνικο περιοδικό για τη διατροφή «Today’s Dietitian» ζήτησε τη γνώμη 564 διαιτολόγων για την ετήσια έρευνά του «What’s Trending in Nutrition», ώστε να καταλήξει στις 10 κορυφαίες υπερτροφές. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το kimchi, το τσάι kombucha και τα λαχανικά τουρσί, έφτασαν στην κορυφή της λίστας, στην οποία ακολουθούν τα βατόμουρα, οι σπόροι (όπως οι chia), το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, -αμύγδαλα, καρύδια, κλπ….

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη «New York Post», οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές θα είναι οι πιο περιζήτητες υπερτροφές φέτος, καθώς όλες συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, κάτι που τη σήμερα αφορά όλους. «Οι υπερτροφές του 2024 αποδεικνύουν ότι η υγεία του εντέρου απασχολεί έντονα τους καταναλωτές», δήλωσε η εκδότρια του «Today’s Dietitian», Mara Honicker.

Η πρώτη δεκάδα συμπληρώθηκε από βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής (η οποία ψηφίστηκε από το «U.S. News & World Report» ως η καλύτερη διατροφή της χρονιάς). Στη λίστα βλέπουμε, επίσης, το πράσινο τσάι, τα όσπρια, όπως ο αρακάς, τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, τα μανιτάρια, τα δημητριακά και ο σολομός.

Οι 10 κορυφαίες υπερτροφές που επιλέχθηκαν για το 2024:

 • τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση,
 • βατόμουρα,
 • σπόροι,
 • αβοκάντο,
 • ξηροί καρποί,
 • πράσινο τσάι,
 • όσπρια,
 • μανιτάρια,
 • δημητριακά,
 • σολομός.

Εκτός από τη μοντέρνα μεσογειακή δίαιτα, οι διαιτολόγοι δήλωσαν ότι η χορτοφαγική διατροφή εξακολουθεί να είναι μόδα, αφού έχει ανακηρυχθεί ως η δεύτερη πιο δημοφιλής τάση διατροφής μετά τη διαλειμματική νηστεία (fasting).

Πέρυσι, το νεροκάρδαμο ανακηρύχθηκε ως  «η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο» λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ασθενειών και να προστατεύσουν τους αθλητές από τραυματισμούς που προκαλούνται από τη σκληρή προπόνηση. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το νεροκάρδαμο έχει, επίσης, ανακηρυχθεί ως το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό στη γη.

Το μπρόκολο μπορεί να μην μπήκε στη λίστα του «Today’s Dietitian», αλλά περσινή μελέτη αποκάλυψε πως έχει τη δύναμη να προστατεύει και να προάγει την υγεία του εντέρου, καθώς και να καθυστερεί τις ασθένειες.

Σαράντα τρία είναι τα προϊόντα που εξαιρούνται από τις διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης περί προωθητικών ενεργειών για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, όταν έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης. Επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις

Υπενθυμίζεται πως με τροποποίηση των αποφάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης 6969/30-01-2024 και 92566/11-10-2023 προβλέπεται η εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, για 3 μήνες, σε προϊόντα για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Για αυτά απαιτείται ειδική σήμανση που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. «Με αυτήν την τροποποίηση επιτυγχάνεται αμοιβαίο όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές, ενώ προωθείται και η υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικά βιώσιμων συμπεριφορών από τους πολίτες και την εφοδιαστική αλυσίδα» όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

———————

Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για προϊόντα που υπόκεινται σε έλεγχο ανατιμήσεων

Επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις από την 1η Μαρτίου ενώ εξαιρούνται από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, για 3 μήνες, τα προϊόντα για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.

Αυτό προβλέπεται με την τροποποίηση των αποφάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης 6969/30-01-2024 και 92566/11-10-2023. Συγκεκριμένα:

Προβλέπεται η εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, για 3 μήνες, σε προϊόντα για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Για αυτά απαιτείται ειδική σήμανση που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. «Με αυτήν την τροποποίηση επιτυγχάνεται αμοιβαίο όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές ενώ προωθείται και η υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικά βιώσιμων συμπεριφορών από τους πολίτες και την εφοδιαστική αλυσίδα» όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις και δεν μπορούν -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- να προβούν σε προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες.

Επίσης, επεκτείνεται η λίστα προϊόντων για τα οποία προβλέπεται μείωση τιμών από την 1η Μαρτίου 2024 στην οποία προστίθεται η κατηγορία των προϊόντων εμμήνου ρύσεως, κάτι που θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου.

Επεκτείνεται η λίστα των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου -ενώ συνεχίζεται η δράση «καλάθι του νοικοκυριού» και η πρωτοβουλία «μόνιμης μείωσης τιμής» – αφορούν στη μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ, την αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, «καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι και πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, στα οποία έγιναν οι σημερινές επεκτάσεις είναι τα εξής:

 • Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
 • Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
 • «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά ψάρια και κρέατα.
 • Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος έχει οριστεί πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Σημειώνεται πως, με εντατικούς ρυθμούς, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας «η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών είναι επιβεβλημένη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο γι’ αυτό».

Κατάλογος των προϊόντων που εξαιρούνται

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα παρακάτω προϊόντα που εξαιρούνται και την χρονική απόσταση από την ημερομηνία λήξης για την οποία επιτρέπεται αυτή η εξαίρεση:

 1. Αρτοσκευάσματα 1 ημέρα
 2. Νωπό χοιρινό 1 ημέρα
 3. Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου 1 ημέρα
 4. Νωπό μοσχάρι 1 ημέρα
 5. Γάλα φρέσκο πλήρες και με χαμηλά λιπαρά 1 ημέρα
 6. Σοκολατούχο γάλα 1 ημέρα
 7. Φυτικά ροφήματα 1 ημέρα
 8. Γιαούρτι και επιδόρπια γιαουρτιού 3 ημέρες
 9. Κρέμες και ρυζόγαλο 3 ημέρες
 10. Ψωμί και ψωμί για τοστ 3 ημέρες
 11. Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες και με χαμηλά λιπαρά 5 ημέρες
 12. Χυμοί 5 ημέρες
 13. Αυγά 5 ημέρες
 14. Αλλαντικά 5 ημέρες
 15. Αναψυκτικά 10 ημέρες
 16. Μπύρα 10 ημέρες
 17. Νερό 10 ημέρες
 18. Σοκολάτα (στερεή και ροφήματα) 10 ημέρες
 19. Τυρί 10 ημέρες
 20. Σπορέλαια 10 ημέρες
 21. Ρύζι 10 ημέρες
 22. Βούτυρα και μαργαρίνες 15 ημέρες
 23. Μαρμελάδες και είδη επάλειψης 15 ημέρες
 24. Καφές συσκευασμένος 15 ημέρες
 25. Χαλβάς 15 ημέρες
 26. Όσπρια 20 ημέρες
 27. Φρυγανιές 20 ημέρες
 28. Ζυμαρικά 20 ημέρες
 29. Κονσέρβες 20 ημέρες
 30. Κατεψυγμένα ψάρια 20 ημέρες
 31. Γάλα εβαπορέ 20 ημέρες
 32. Χυμός τομάτας 20 ημέρες
 33. Σάλτσες και κύβοι ζωμών 20 ημέρες
 34. Μαγιονέζες 20 ημέρες
 35. Κέτσαπ 20 ημέρες
 36. Ελαιόλαδο 20 ημέρες
 37. Κατεψυγμένα λαχανικά 20 ημέρες
 38. Κατεψυγμένες ζύμες 20 ημέρες
 39. Ζάχαρη και Γλυκαντικές ουσίες 20 ημέρες
 40. Προϊόντα βρώμης 20 ημέρες
 41. Κρέμα βρεφικής ηλικίας 20 ημέρες
 42. Τροφές για σκύλους σε κονσέρβα 30 ημέρες
 43. Τροφές για γάτες σε κονσέρβα 30 ημέρες.

Κατάλογος προϊόντων που γιαυτά δεν επιτρέπονται προωθητικές ενέργειες

Γενικά, σε ό,τι αφορά στα προϊόντα για τα οποία εφαρμόζεται η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών για 3 μήνες όταν έχει προηγηθεί αύξηση τιμής, είναι οι εξής κατηγορίες:

 1. Ρύζι
 2. Ψωμί και ψωμί για τοστ
 3. Αρτοσκευάσματα
 4. Φρυγανιές
 5. Ζυμαρικά
 6. Αλεύρι
 7. Όσπρια
 8. Αλλαντικά
 9. Κονσέρβες
 10. Κατεψυγμένα ψάρια
 11. Νωπό χοιρινό
 12. Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου
 13. Νωπό μοσχάρι
 14. Γάλα φρέσκο πλήρες και με χαμηλά λιπαρά
 15. Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες και με χαμηλά λιπαρά
 16. Σοκολατούχο γάλα
 17. Φυτικά ροφήματα
 18. Γάλα εβαπορέ
 19. Γιαούρτι και επιδόρπια γιαουρτιού
 20. Κρέμες και ρυζόγαλο
 21. Τυρί
 22. Χυμός τομάτας
 23. Σάλτσες και κύβοι ζωμών
 24. Μαγιονέζες
 25. Κέτσαπ
 26. Αυγά
 27. Βούτυρα και μαργαρίνες
 28. Μαρμελάδες και είδη επάλειψης
 29. Ελαιόλαδο
 30. Σπορέλαια
 31. Κατεψυγμένα λαχανικά
 32. Κατεψυγμένες ζύμες
 33. Ζάχαρη και Γλυκαντικές ουσίες
 34. Προϊόντα βρώμης
 35. Κρέμα βρεφικής ηλικίας
 36. Γάλα βρεφικής ηλικίας
 37. Καφές συσκευασμένος
 38. Χυμοί
 39. Αναψυκτικά
 40. Μπύρα
 41. Νερό
 42. Σοκολάτα (στερεή και ροφήματα)
 43. Κρασί
 44. Καύσιμες ύλες (καυσόξυλα, pellets, μπρικέτες)
 45. Απορρυπαντικά παντός είδους
 46. Χαρτί κουζίνας
 47. Χαρτί υγείας
 48. Προϊόντα στοματικής υγιεινής
 49. Προϊόντα ξυρίσματος
 50. Προϊόντα εμμήνου ρύσεως
 51. Σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών
 52. Αφρόλουτρο ή αντίστοιχα
 53. Σαπούνια σε υγρή και στερεή κατάσταση
 54. Πάνες ακράτειας
 55. Πάνες για μωρά
 56. Μωρομάντηλα
 57. Σαμπουάν για μωρά
 58. Τροφές για σκύλους
 59. Τροφές για γάτες
 60. Χαλβάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταθερά υψηλές παραμένουν οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου, χωρίς να  υπάρχουν ενδείξεις  πτώσης τους. Σύμφωνα με το δελτίο τιμών της Περιφέρειας Αττικής η μέση τιμή πώλησης του ελαιολάδου  στα σημεία λιανικής πώλησής του, -σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, κλπ-, διαμορφώνεται στα 11.45 ευρώ το λίτρο, ενώ και στις πολυσυσκευασίες των δύο λίτρων και άνω η  πτώση της τιμής αφορά μερικά λεπτά (σέντς) μόνο (Πίνακας).

Όπως αναφέρει  η Περιφέρεια Αττικής, στο δελτίο τιμών που δημοσιεύει, οι τιμές του  ελαιολάδου  στον ποιο πάνω πίνακα (πίνακας 1), αφορούν το χρονικό διάστημα 16 – 31 Ιανουαρίου…

Πίνακας 1 Τιμές λιανικής ελαιολάδου (16-31 Ιανουαρίου 2024)

Οι διαμορφωθείσες τιμές κατά την ως άνω χρονική περίοδο στα αναγραφόμενα είδη που προσφέρονται και στις προμήθειες του Δημοσίου, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και Ν.Π.Δ.Δ. αρμοδιότητας του συνόλου της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκριτικά με τις τιμές  του πρώτου 15θημέρου του Ιανουαρίου (πίνακας 2), οι τιμές  του δευτέρου 15θημέρου (πίνακας 1) δεν παρουσιάζουν καμία αυξομείωση…

Πίνακας 2 Τιμές λιανικής ελαιολάδου (1-16 Ιανουαρίου 2024)

Όπως  αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής, οι  τιμές που δημοσιεύονται στο πίνακα είναι αποτέλεσμα καθημερινών τιμοληψιών των ελεγκτών της αρμόδιας υπηρεσίας  της, σε σημεία πώλησης που αφορούν στη Βαρβάκειο Αγορά και στα καταστήματα (S/M, M/M κ.α.) της ευρύτερης περιοχής. Μοναδική πηγή πληροφόρησης για τον ελεγκτή αποτελεί η πινακίδα πώλησης κάθε είδους. Οι τιμές λαμβάνονται πάντα με αναγωγή στη μονάδα μέτρησης, ανεξάρτητα από την ποσότητα συσκευασίας ή πολυσυσκευασίας εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, ενώ λαμβάνονται υπόψη και τα προϊόντα που βρίσκονται σε καθεστώς έκπτωσης – προσφοράς, εφόσον αυτό αναγράφεται στην πινακίδα πώλησης του προϊόντος π.χ. οι τιμές στο προϊόν ελαιόλαδα κ.α. αφορούν την αναγωγή του είδους στη μονάδα μέτρησης (1 λίτρο ανεξάρτητα αν οι συσκευασίες περιέχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα (μπουκάλι 0,750ml κ.α.).

Π.Ν.

Μετά το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ, έρχονται το τεκμαρτό εισόδημα, το ψηφιακό πελατολόγιο αλλά και το «κούρεμα» κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος

Νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης, μειωμένο 50% τέλος επιτηδεύματος, ηλεκτρονικά τιμολόγια, ψηφιακό πελατολόγιο, «κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά βιβλία myDATA είναι οι βασικότερες αλλαγές που αρχίζουν να φαίνονται στο  φορολογικό τοπίο 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων.

Με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων περίπου 138.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, για 124.000 ο φορο-λογαριασμός θα είναι αμετάβλητος ενώ 473.000 επαγγελματίες εκτιμάται ότι θα πιαστούν στην παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος και θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για όλους όμως το τέλος επιτηδεύματος θα είναι «κουρεμένο» κατά 50%.

Οι φορο-ανατροπές που για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι οι εξής:

 1. Τεκμαρτό εισόδημα. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα μπορεί να επιβάλει η Εφορία στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις με το νέο σύστημα φορολόγησης που εφαρμόζεται από τα εισοδήματα του 2023 τα οποία θα φορολογηθούν φέτος με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων. Το ύψος του τεκμηρίου μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου.
 2. Μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Τέλος επιτηδεύματος 325 ευρώ από 650 ευρώ θα πληρώσουν φέτος όλοι οι επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος θα είναι μειωμένο στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.
 3. Ηλεκτρονικά τιμολόγια. Μέχρι το τέλος του έτους όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους.
 4. «Κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ. Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ για έσοδα και έξοδα είναι «κλειδώνουν». Τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
 5. Ψηφιακό πελατολόγιο. Ψηφιακό «μάτι» στο πελατολόγιο χιλιάδων επαγγελματιών θα αποκτήσει εντός του έτους η ΑΑΔΕ με την καθιέρωση του ψηφιακού βιβλίου πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι. Η λειτουργία του ψηφιακού πελατολογίου θα ξεκινήσει πιλοτικά από τις εταιρείες Catering και τις επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων για να επεκταθεί στη συνέχεια σε χιλιάδες επαγγελματίες.
 6. Ηλεκτρονικά βιβλία myDATA. Kαθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ούτε θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας