Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

20 Ιουλίου, 2024 07:35

Athens, GR
29°
Fair
Search
Close this search box.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ - ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ (ΜΑΣ)

Στον Πειραιά θα «χτυπήσει» η  καρδιά της γαστρονομίας,  με γεύσεις και εκλεκτά κρασιά, στο 21ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας  και  Οινολογίας της CEUCO (Conseil Européen des Confréries Enogastronomiques), οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο. Περισσότεροι από 500 σύνεδροι – επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τον χώρο της υψηλής γαστρονομίας, οινολογίας και εστίασης, αναμένεται  να  φιλοξενηθούν και να περιηγηθούν στην πόλη.

Οι στόχοι και οι προοπτικές του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν στη Συνέντευξη Τύπου, που  πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) Carlos Martín Cosme, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας  του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης,  ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις»  και  Αντιπρόεδρος της CEUCO Κωνσταντίνος Μουζάκης και ο Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Μπέκας.

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 120 σύλλογοι, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ακόμα και από Μακάο της Κίνας, όπου ο καθένας θα παρουσιάσει τη γαστρονομία της περιοχής τους, ενώ σε  ένα κεντρικό σημείο θα βρίσκονται προϊόντα και πιάτα της πειραιώτικης  γαστρονομίας, αλλά και της ελληνικής κουζίνας εν γένει.

Επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Πειραιά επελέγη κατά τη διάρκεια του 20ου συνεδρίου της CEUCO που έλαβε χώρα στην πόλη Castellon της Ισπανίας, για την φιλοξενία του 21ου  Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας  και Οινολογίας, μεταξύ έξι  χωρών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Σας καλωσορίζω στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εδώ που το Φθινόπωρο, από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 21ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας. Η πόλη μας επελέγη, μεταξύ 6 χωρών και η φιλοξενία του Συνεδρίου στο Πειραιά αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 500 συνέδρους και εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη.

Είναι μια μεγάλη επιτυχία και μάς ικανοποιεί ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 3 χρόνια,  ώστε να αναδείξουμε τον Πειραιά, μεταξύ άλλων και ως γαστρονομικό προορισμό, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς.

Η γαστρονομία είναι μια σημαντική πτυχή της πολιτιστικής ταυτότητας και της κουλτούρας του Πειραιά. Δεν μιλάμε μόνο για το φαγητό αυτό καθεαυτό, αλλά για τον συνδυασμό του με τη μοναδικότητα του Πειραϊκού τοπίου, τη θάλασσα του Πειραιά, την ιστορία, την κουλτούρα την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα της πόλης μας. Είμαι βέβαιος ότι με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού αυτού Συνεδρίου τον Νοέμβριο του 2024, η πόλη μας θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη σε τουριστικό επίπεδο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη δυναμική και την εξωστρέφειά της».

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, στον χαιρετισμό της,  μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβράβευση της δουλειάς μας στον Δήμο Πειραιά, που πετύχαμε να φέρουμε το 21ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας  και Οινολογίας στην πόλη μας, αφού η πρότασή μας επελέγη ομόφωνα ως η καλύτερη μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου.

Οι 500 σύνεδροι  θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης μας, να γευτούν τον γαστρονομικό της πλούτο, να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία, την ιστορία και τον πολιτισμό. Θα εργαστούμε για ένα επιτυχημένο συνέδριο, στην κατεύθυνση της περαιτέρω προβολής του Πειραιά και της ελληνικής γαστρονομίας».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) Carlos Martín Cosme, στον χαιρετισμό του, σημείωσε:

«Η διοργάνωση του 21ου  Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της CEUCO είναι ένας σταθμός για τον Πειραιά.  Ο συνδυασμός της διεξαγωγής του συνεδρίου και αντίστοιχα της φιλοξενίας των συνέδρων θα αποτελέσει ένα ισχυρό μέσο τουριστικής και όχι μόνο, προβολής της πόλης στην Ευρώπη.

Η Ιστορία της πόλης και η πολιτιστική της κληρονομιά, η οποία είναι διαμορφωμένη και από τις γαστρονομικές της προτάσεις  είναι μία προστιθέμενη αξία για το τουριστικό προϊόν και το μέλλον του δήμου. Αντίστοιχα, η προθυμία και ικανότητα του Πειραιά να μπορεί να φιλοξενεί τόσο μεγάλα συνέδρια δείχνει και το πόσο τουριστικά «ώριμος» γίνεται».

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας  του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα  να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για την επιλογή της χώρας μας και του Δήμου Πειραιά ως τόπου διεξαγωγής του 21ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της Ceuco. Ενός συνεδρίου, το οποίο έχουμε θέσει υπό την αιγίδα μας. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία φιλοξενίας του 21ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στην πόλη τους. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον αγαπητό φίλο και Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» Κώστα Μουζάκη για τις αδιάλειπτες πρωτοβουλίες και προσπάθειες ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομίας και οινολογίας στο εξωτερικό. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζει πάντα τις δράσεις γαστρονομικού τουρισμού και προωθεί την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας σ’ όλο τον κόσμο.  Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στη διοργάνωση».

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και  Αντιπρόεδρος της CEUCO Κωνσταντίνος Μουζάκης, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε:

Το συνέδριο αυτό, στην ουσία, αποδεικνύει ότι πλέον ο Δήμος Πειραιά δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός, αλλά με αξιώσεις είναι ένας σημαντικός γαστρονομικός προορισμός.

Η πόλη του Πειραιά θα φιλοξενήσει επαγγελματίες της Γαστρονομίας και Οινολογίας, οι οποίοι  θα  γνωρίσουν  τον πολιτισμό της μέσα από τις γεύσεις της, την ιστορία της και την κουλτούρα της.

Οι σύνεδροι θα περιηγηθούν στον Πειραιά, θα επισκεφθούν τα Μουσεία και τις γωνιές της πόλης, θα γνωρίσουν την τοπική κουζίνα και τον Αττικό Αμπελώνα και θα γίνουν «πρεσβευτές» του γαστρονομικού πλούτου του Πειραιά όταν επιστρέψουν και πάλι στην πατρίδα τους».

Ο Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Μπέκας,  στον χαιρετισμό του, τόνισε:

Στόχος μας, ως Λέσχη Αρχιμαγείρων, είναι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και να «χωρέσει» σε ένα πιάτο όλη η γαστρονομική ιδεολογία και ο πολιτισμός της χώρας μας. Αυτό θα το καταφέρουμε στο τελείωμα της Γαστρονομικής μας εκδήλωσης, στο Gala που θα διοργανώσουμε. Εκεί θα έχω την ευκαιρία να μαγειρέψω για τους συνέδρους, ώστε να δοκιμάσουν και να γνωρίσουν τις ελληνικές γεύσεις, κάτι που αναμφισβήτητα θα είναι και μία ξεχωριστή τιμή για τον Δήμο του Πειραιά που θα φιλοξενήσει τόσους πολλούς επισκέπτες συνέδρους, από την Ευρώπη και όχι μόνο».

Το  21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO, διοργανώνουν ο Δήμος Πειραιά, το Destination Piraeus,  η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις  και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO). Το συνέδριο τελεί υπό την  αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ και της Περιφέρειας Αττικής.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος,  οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρύδης και Γρηγόρης Καψοκόλης, Κοινοτικοί Σύμβουλοι,  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θοδωρής Καπράλος,  ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» Θεόδωρος Τσόντος, κ.ά.

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Ακριβότερα τα «πράσινα», αλλά και το νυχτερινό τιμολόγιο τον Ιούλιο

Αυξημένο κατά 14% είναι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 22% στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το ίδιο διάστημα.

Κύρια αιτία της ανόδου των χονδρικών τιμών που αντανακλάται ως ένα βαθμό στη λιανική είναι η αύξηση της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών και η αυξημένη συμμετοχή των θερμικών μονάδων στην κάλυψη του φορτίου, καθώς και η διατήρηση σε σχετικά υψηλά επίπεδα των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα διαμορφώνεται σε 13,557 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 11,898 τον Ιούνιο.

Αντίστοιχα οι χρεώσεις για υψηλότερη κατανάλωση (πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα) είναι 14,385 σεντς ανά κιλοβατώρα από 12,642 και για το νυχτερινό τιμολόγιο στα 11,418 σεντς ανά κιλοβατώρα από 9,976 τον Ιούνιο.

Παρά την αύξηση το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιανουάριο οπότε διαμορφώθηκε στα 13,635 σεντς έως 500 κιλοβατώρες, 14,595 για μεγαλύτερη κατανάλωση και 11,155 σεντς το νυχτερινό.

Αυξημένα επίσης είναι τα «πράσινα» τιμολόγια του Ιουλίου από την πλειονότητα των προμηθευτών ρεύματος.

Οι νέες τιμές έχουν ως εξής:

 • ΕΛΙΝΟΙΛ 16,637 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • ΖΕΝΙΘ 20,525 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • Ήρων 15,879 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 13,99 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • ELPEDISON 14,874 σεντς ανά κιλοβατώρα οι πρώτες 100 κιλοβατώρες και 18,874 οι επόμενες.
 • EUNICE 18,23 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • NRG 17,131 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • OTE Estate 18,81 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • Progeria 15,99 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • SOLAR ENERGY 17,472 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • VOLTERRA 17,213 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 • VOLTON 15,88 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Πηγή: ertnews.gr

Το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών: «Μετακομίζουν» από τον Ελαιώνα στη Φυλή οι εμπορευματικές επιχειρήσεις, για να αποσυμφορηθεί ο Κηφισός

Οι πολύωρες καθυστερήσεις που παρατηρούνται καθημερινά στον Κηφισό έχουν κινητοποιήσει την κυβέρνηση που αναζητεί λύσεις. Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», εξηγεί το σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου στα βόρεια της Αττικής, με στόχο τη «μετακόμιση» των επιχειρήσεων του κλάδου από τον Ελαιώνα στη Φυλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας καθημερινά και μόνο τις πρωινές ώρες περισσότερα από 10 χιλιάδες φορτηγά κατεβαίνουν ή ανεβαίνουν τον Κηφισό, μεταφέροντας αγροτικά και κτηνοτροφικά κυρίως προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών προβλέπει να φύγει το καλοκαίρι του 2026 όλο το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών από την περιοχή και να μετεγκατασταθεί στη Φυλή με τρόπο σύγχρονο και οργανωμένο.

Το συνολικό όφελος θα ξεπεράσει τα 20 χιλιάδες οχήματα το 24ωρο, τα περισσότερα από τα οποία είναι φορτηγά, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μείωση του κυκλοφριακού όγκου κατά 20%, ανακουφίζοντας τους υπόλοιπους οδηγούς.

Το νέο εμπορευματικό κέντρο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ. πέραν των θετικών επιπτώσεων στο κυκλοφοριακό θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής και θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη.

Πηγή: newsbeast.gr

Λύθηκε το μυστήριο: Ποιος είναι ο λόγος που σερβίρουν ζελέ στα νοσοκομεία

Πολλοί αγνοούν το ζελέ και θεωρούν πως πρόκειται για ένα αδιάφορο γλυκό. Εκείνο όμως που δεν ξέρουν πολλοί είναι οι διατροφικές αξίες του ζελέ, που μάλιστα εξηγούν και τον λόγο που σερβίρεται στα νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, η ζελατίνη φτιάχνεται από αμινοξέα που βρίσκονται κυρίως στα οστά και τους ιστούς των ζώων. Είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων.

Πλέον, δεν τρεφόμαστε με τις τροφές αυτές, επομένως η κύρια πηγή που μπορούμε να λάβουμε αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα είναι η ζελατίνη. Το 1/3 της ζελατίνης αποτελείται από γλυκίνη η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες ενώ βοηθά στο να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

Επιπλέον, το ζελέ επειδή αποτελείται κυρίως από νερό είναι εύκολο στη χώνεψη, ελαφρύ για το στομάχι και ενισχύει το πεπτικό σύστημα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την έκκριση γαστρικού οξέος και βελτιώνει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Τέλος, απομακρύνει τις τοξίνες από το συκώτι και τον οργανισμό γενικότερα, βελτιώνει το ανοσοποιητικό, το μεταβολικό ρυθμό και τις γνωστικές δεξιότητες, “εμποδίζει” τις αλλεργίες και τις δυσανεξίες ενώ η κερατίνη που περιέχει χαρίζει υγιή μαλλιά, νύχια, δέρμα και δόντια.

Ζελέ: Ο ιδανικός τρόπος για να φροντίσετε το σώμα «μέσα και έξω»

Το συνηθισμένο ζελέ (π.χ. Γιώτης), είναι κυρίως ζελατίνη με χρωστική τροφίμων. Μπορεί να βελτιώσει την ακεραιότητα του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Ενισχύει την έκκριση γαστρικού οξέος και την αποκατάσταση του βλεννογόνου του στομάχου. Η ζελατίνη απορροφά επίσης το νερό και βοηθά στη διατήρηση υγρών στον πεπτικό σωλήνα, την προώθηση της καλής εντερικής διέλευσης και τις υγιείς κινήσεις του εντέρου.

 • Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες: μόνο μία κουταλιά της σούπας περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης
 • Βελτιώνει την πέψη: η ζελατίνη βοηθά στην κίνηση των τροφίμων μέσω της πεπτικής οδού πιο εύκολα
 • Βελτιώνει την υγεία οστών και αρθρώσεων: είναι πλούσια σε αμινοξέα, απαραίτητα για την ενίσχυση του χόνδρου στις αρθρώσεις
 • Μπορεί να βοηθήσει με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες: μπορεί να θεραπεύσει την «επένδυση» του στομαχιού σας και του πεπτικού σωλήνα
 • Αποτοξίνωση: χάρη στο υψηλό ποσοστό γλυκίνης που περιέχει, η ζελατίνη βοηθά το συκώτι σας να απομακρύνει τις τοξίνες
 • Βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών, των νυχιών και των δοντιών. Περιέχει κερατίνη, μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη, όταν πρόκειται για τα μαλλιά, τα νύχια και την υγεία των δοντιών
 • Χαρίζει στο δέρμα ελαστικότητα: σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, η ζελατίνη είναι ουσιαστικά «μαγειρεμένο» κολλαγόνο
 • Βοηθά να επουλώνονται οι πληγές πιο γρήγορα: περιέχει γλυκίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες
 • Σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα: η ζελατίνη βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας. Η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την υπνηλία και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σας
 • Προωθεί την απώλεια βάρους: σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η ζελατίνη διεγείpει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης και ενισχύει το μεταβολισμό

Πηγή: newsthessaloniki.gr/

Τα «καλά» και τα «κακά» επεξεργασμένα τρόφιμα

Συναγερμός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Μελέτη 30 ετών προειδοποιεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η κατανάλωση πάρα πολλών υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) μπορεί να σας οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με την μελέτη. Τα έτοιμα γεύματα, τα ανθρακούχα ποτά και τα παγωτά φαίνεται να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παρακολούθησαν 115.000 υγιείς ενήλικες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών. Τέσσερις τοις εκατό περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων που έτρωγαν περίπου επτά μερίδες τζανκ φουντ την ημέρα, σε σύγκριση με μια ομάδα που έτρωγε τη μισή ποσότητα. Αν και ο κίνδυνος ήταν σχετικά μικρός, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα ευρήματά τους απηχούσαν εκκλήσεις για τον περιορισμό ορισμένων τύπων UPF.

Ο όρος «ομπρέλα» χρησιμοποιείται για να καλύψει οτιδήποτε βρώσιμο παρασκευάζεται με χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. Τα έτοιμα γεύματα, το παγωτό και οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας είναι μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα προϊόντων που εμπίπτουν στον όρο UPF, πλέον συνώνυμα με τα τρόφιμα που προσφέρουν μικρή θρεπτική αξία.

Διαφέρουν από τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία μαγειρεύονται για να διαρκέσουν περισσότερο ή για να βελτιώσουν τη γεύση, όπως τα αλλαντικά, το τυρί και το φρέσκο ​​ψωμί.

Η μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία που καταδεικνύουν τους κινδύνους των UPF για την υγεία, τα οποία έχουν κατακριθεί εδώ και δεκαετίες για τη σχέση τους με τον καρκίνο και την άνοια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 34 ετών, οι ερευνητές κατέγραψαν 48.193 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 13.000 λόγω καρκίνου και λίγο περισσότερους από 11.000 που αποδίδονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε συγκεκριμένη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης UPF και των θανάτων από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις.

Αντίθετα, ο αυξημένος κίνδυνος -που ανέρχεται σε επιπλέον 64 θανάτους ανά 100.000 ανθρωποέτη- παρατηρήθηκε μόνο για θανάτους από όλες τις αιτίες. Επίσης, δεν βρήκαν σχέση μεταξύ του πρόωρου θανάτου και των καρυκευμάτων, των σαλτσών και των αλμυρών σνακ.

Ακόμα και με ζαχαρούχα ποτά και έτοιμα γεύματα, ο κίνδυνος ήταν λιγότερο έντονος, αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τη συνολική ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων, οι οποίοι ρωτούνταν για τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε τέσσερα χρόνια. Γράφοντας στο British Medical Journal, οι επιστήμονες είπαν: «Τα ευρήματα παρέχουν υποστήριξη για τον περιορισμό της κατανάλωσης ορισμένων τύπων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων». Όμως οι ειδικοί επέκριναν σήμερα την έρευνα, σύμφωνα με την dailymail.

Ο Sir David Spiegelhalter, ομότιμος καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει αδύναμες συσχετίσεις υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τη συνολική θνησιμότητα».

Ο διαιτολόγος δρ Duane Mellor, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έτειναν να τρώνε λίγα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως».

Και πρόσθεσε: «Δεν συνδέονται όλες οι ομάδες UPF με τους ίδιους κινδύνους για την υγεία, με τη ζάχαρη, τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα κρέατα να συνδέονται σαφώς με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου».

Ο καθηγητής Gunter Kuhnle, ειδικός στη διατροφή και την επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, είπε ότι ήταν «αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα λόγω του τρόπου με τον οποίο διεξήχθη η μελέτη» και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή. Δεν νομίζω ότι αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία που υποδηλώνουν περιορισμό ορισμένων τροφίμων μόνο και μόνο λόγω του επιπέδου επεξεργασίας τους».

«Η πολιτική για τη δημόσια υγεία πρέπει να ενημερώνεται με στοιχεία και υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία για τις επιπτώσεις των τροφίμων στην υγεία με βάση τη σύνθεσή τους – κάτι που επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη μελέτη. Αντίθετα, δεν υπάρχουν ακόμη ουσιαστικά ισχυρά στοιχεία για την επίδραση της “υπερεπεξεργασίας” ειδικά στην υγεία» είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το χειρότερο στην Ευρώπη για την κατανάλωση UPF, τα οποία υπολογίζεται ότι αποτελούν το 57 τοις εκατό της εθνικής διατροφής.

Θεωρείται ότι αποτελούν βασικό μοχλό της παχυσαρκίας, η οποία κοστίζει στο NHS περίπου 6,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα, τυπικά υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες που η έρευνα έχει βρει ότι υποβαθμίζει τη φυσική δομή των τροφίμων.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, μειώνει τον κορεσμό και βλάπτει το μικροβίωμα – την κοινότητα των «φιλικών» βακτηρίων που ζουν μέσα μας και από τα οποία εξαρτόμαστε για την καλή μας υγεία.

Πηγή: newsbeast.gr

Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, υπόθεση απάτης και παράνομης πρόσβασης σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένων, που τελέστηκε τέλη Νοεμβρίου 2023, σε περιοχή της Φλώρινας.

Στις 28 Νοεμβρίου 2023, δύο γυναίκες, ηλικίας 47 και 59 ετών, κατήγγειλαν ότι εξαπατήθηκαν, καθώς έπειτα από επικοινωνία που είχαν, μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, με άτομο, το οποίο είχε αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στο προφίλ λογαριασμού φιλικού τους προσώπου και προσποιούμενο τον υποτιθέμενο φίλο τους, έπεισαν αυτές να αγοράσουν προπληρωμένες κάρτες, συνολικής αξίας 700 ευρώ και να αποστείλουν τους κωδικούς των καρτών, τις οποίες και εξαργύρωσε.

Μετά από έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων των αστυνομικών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 34χρονου, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένων.

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Αμυνταίου, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα υποβληθεί στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Αλλάζει από αύριο, 1η Μαΐου, το ωράριο κατά το οποίο θα ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, από την 1η Μαΐου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος θερινής περιόδου.

Νυχτερινό ρεύμα: Το ωράριο του θερινού τιμολογίου

Το ωράριο του θερινού νυχτερινού ρεύματος είναι συνεχές και αφορά το διάστημα από τις 23:00 έως τις 7:00, καθημερινά.

Υπενθυμίζεται ότι το χειμερινό νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος ξεκινά, κάθε χρόνο, από την 1η Νοεμβρίου και διατηρείται έως και την 30ή Απριλίου. Το χειμερινό νυχτερινό ρεύμα έχει σπαστό ωράριο και συγκεκριμένα:

 • 02:00 – 08:00 και 15:00 – 17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.
 • 02:00 – 08:00 και 15:30 – 17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Οι καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό μπορούν να απευθύνονται στον προμηθευτή τους.

Πώς ενεργοποιώ το νυχτερινό ρεύμα…

Τι ισχύει όμως για όσους δεν έχουν ενεργοποιήσει νυχτερινό ρεύμα; Στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνεται ότι «εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να προχωρήσει στη διακριτή χρέωση της κατανάλωσης σε 2 χρονικές ζώνες, τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη)».

Τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας, εφόσον ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομά σας:

 • στην εφαρμογή εξυπηρέτησης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/
 • τηλεφωνικά στο 800 400 4000

Η δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης ανέρχεται σε 34,00 € συν ΦΠΑ.

Dimand: ποια είναι η μεγάλη επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στη Softex που αλλάζει τον Βοτανικό

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό που αλλάζει το επιχειρείν και το τοπίο στην περιοχή…

Το μεγαλύτερο project στην ιστορία της Dimand ξεκινά στον Βοτανικό και στόχος είναι να βάλει ένα λιθαράκι στην αναγέννηση της ιστορικής περιοχής της Αθήνας. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδρεόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το νέο εγχείρημα αφορά στο ακίνητο του παλιού εργοστασίου της Softex στο Βοτανικό.

“Μεγάλες εταιρείες κυριολεκτικά αγνοούν την περιοχή η οποία είναι μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Ομόνοια και 1400 μέτρα από το Γκάζι. Ο Βοτανικός, σημείωσε ο κ.Ανδριόπουλος, αποτέλεσε το βιομηχανικό κέντρο της πόλης και μεταπολεμικά με την αποβιομηχανοποίηση έμεινε μια “τρύπα” σχεδόν στο κέντρο της. Είμαστε η πρώτοι που αγοράσαμε 50 στρέμματα στην περιοχή για σκοπούς αξιοποίησης. Θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία. Η περιοχή διαθέτει Μετρό, θα γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού, το εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης”.

Από τα συνολικά 150.000 τμ δόμησης που υπήρχαν, η Dimand θα προχωρήσει σε νέα δόμηση 50.000 τμ, αναπλάθοντας το υπόλοιπο ακίνητο σε κοινόχρηστους χώρους και πράσινο. Το ακίνητο προορίζεται να γίνει χώρος γραφείων και ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες διερευνητικές επαφές με εταιρείες.

Το όλο project ονομάζεται IQ Athens και αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της Dimand σε μια περιοχή που μπορεί σήμερα να μοιάζει εγκαταλελειμμένη και τριτοκοσμική, όμως παράλληλα προετοιμάζονται σημαντικές επενδύσεις για την μετατροπή της σε σύγχρονο αστικό τμήμα. Μην ξεχνάμε ότι εκεί προορίζεται να δημιουργηθεί ο νέος μεγάλος τερματικός των ΚΤΕΛ ο οποίος θα βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό Μετρό “Ελαιώνας” και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ποιο είναι το μεγάλο project

Στο ακίνητο της Softex θα κατασκευαστούν και θα ανακαινιστούν συνολικά 10 κτίρια σε μια έκταση 50 στρεμμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία κτιρίων γραφείων που θα είναι πιστοποιημένα κατά LEED Gold και Well. Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 79.202 τ.μ., από τα οποία 47.000 τ.μ. αφορούν στην επιφάνεια ανωδομής.

Στην περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com έχουν προχωρήσει οι εργασίες κατεδάφισης από την εταιρεία Μπάλιαν. Παράλληλα γίνεται εξυγίανση από την βιομηχανική χρήση δεκαετιών και προετοιμάζεται το έδαφος για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Τα κτίρια θα είναι ενεργειακά κλάσης A+ (βάσει ΚΕΝΑΚ). Στους κοινόχρηστους χώρους έχει προβλεφθεί να υπάρξει 15.000τμ φύτευσης ενώ για τις καθημερινές ανάγκες ηλεκτροδότησης θα συμβάλει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 1MW. Το ακίνητο είναι σε όμορη θέση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Το συνολικό κόστος της νέας επένδυσης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 152,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 30 εκατ. ευρώ από χρηματοδότηση της Alpha Bank ενώ 20 εκατ. ευρώ θα επενδύσει και η Dimand. Ήδη για το ένα από τα κτίρια που θα ανεγερθούν έχει συμφωνηθεί η μίσθωση του και επόνται οι επίσημες ανακοινώσεις.

H ολοκλήρωση του project προβλέπεται να γίνει τμηματικά μέχρι το 2027. Θα είναι το πρώτο και μοναδικό ολοκληρωμένο συγκρότημα γραφείων στην περιοχή του Βοτανικού. Η πρόκληση στο όλο εγχείρημα είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων που θα δουν την περιοχή ως μια νεα αστική ζώνη η οποία από την αφάνεια θα αναδειχθεί ως ένα σύγχρονος αστικός χώρος.

Η περιοχή του Βοτανικού έχει πάρα πολλά προτερήματα. Πέραν του γεγονός ότι υπάρχει σταθμός Μετρό, ότι προβλέπονται να μετακομίσουν τα ΚΤΕΛ και να ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση, είναι σε στρατηγικό σημείο στην πόλη.

Πλαισιώνεται από τους μεγάλους άξονες του Κηφισού, της Ιεράς Οδού, της Πειραιώς και της Πέτρου Ράλλη, είναι πολύ κοντά από το κέντρο της Αθήνας και σχετικά κοντά από το παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου.

Πηγή: ypodomes.com

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας