Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

12 Απριλίου, 2024 15:22

Search
Close this search box.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ - ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ (ΜΑΣ)

Messinia Forum: Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, πολυθεματική &  αναβαθμισμένη διοργάνωση την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι με ελεύθερη είσοδο. Στις 13 & 14 Απριλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας διοργανώνει  το 2ο MESSINIA FORUM που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Σάββατο 13 & την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, έχοντας ως θεματικό επίκεντρο την Εστίαση, τη Γαστρονομία, τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα.

Η διήμερη σειρά εκδηλώσεων  πραγματοποιείται  με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των 6 Δήμων της Μεσσηνίας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα υπάρχουν περισσότεροι από 40 ομιλητές, 7 θεματικοί κύκλοι, με κεντρικό θέμα: νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ενημέρωση γύρω από τα σημαντικά ζητήματα τρεχουσών αλλά και αναδυόμενων ψηφιακών προκλήσεων, διαδραστικά τραπέζια διαλόγου και ομάδες εργασίας.

Για να δείτε το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ    

Όλη η ανακοίνωση του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας

Το 2ο MESSINIA FORUM #kalamata365 τοποθετεί στο επίκεντρο την Εστίαση, τη Γαστρονομία, τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα και έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των 6 Δήμων της Μεσσηνίας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Πάνω από 40 ομιλητές, 7 θεματικοί κύκλοι, με κεντρικό θέμα: θεματικός και αθλητικός τουρισμός, νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ενημέρωση γύρω από τα σημαντικά ζητήματα τρεχουσών αλλά και αναδυόμενων ψηφιακών προκλήσεων. Διαδραστικά τραπέζια διαλόγου και ομάδες εργασίας.

Ανάμεσά μας θα βρεθούν και θα συνομιλήσουν για θέματα τουρισμού, εστίασης και επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης κ. Μύρων Φλουρής , οι Πανεπιστημιακοί κ. Δημήτριος Μπούχαλης, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, κ. Σωτήρης Βαρελάς, o διεθνής δικηγόρος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Ορέστης Ομράν, οι αθλητές κ. Μιχάλης Ζαμπίδης, κ. Αλβέρτης Φραγκίσκος, κ. Γεώργιος Καραγκούνης, κα Αθανασία Τσουμελέκα, οι chef κ. Λευτέρης Λαζάρου, κ. Νίκος Φωτιάδης, κα Ντίνα Νικολάου, κα Ελένη Ψυχούλη, κ. Ιάκωβος Απέργης και πολλοί καταξιωμένοι επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης, της φιλοξενίας και της επιχειρηματικότητας.

Ευελπιστούμε στην υποστήριξη του MESSINIA FORUM #kalamata365.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του MESSINIA FORUM

 Διεύθυνση Γραφείων Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας (Σ.Ε.Μ.)

Φραντζή 6, 2ος όροφος, Καλαμάτα, ΤΚ 24 100

Σαρακοστή: Οι πρώτες Ύλες της Νηστείας

Ελαιόλαδο, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί… Αν σπάσουμε την νηστίσιμη διατροφή στα εξ ων συνετέθη, θα ανακαλύψουμε ότι όλα τα βασικά συστατικά της θωρακίζουν πολλαπλώς τον οργανισμό μας. Οι βασικές αρχές της διατροφής κατά την περίοδο της νηστείας είναι σχεδόν ίδιες με αυτές της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Είναι δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ελιές, ψωμί και θαλασσινά.

Μια και πρόκειται για μια διατροφή που βασίζεται στα φυτικά τρόφιμα, τα αποτελέσματα για την υγεία είναι θετικά. Η νηστίσιμη διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη E, σίδηρο και φυτοχημικά. Επιπροσθέτως, τα τρόφιμα που περιέχει έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.

 • Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται είτε ωμό στις σαλάτες είτε στο μαγείρεμα νηστίσιμων πιάτων. Είναι πλούσιο σε μονοπολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, καροτενοειδή και πολυφαινόλες, ουσίες που του προσφέρουν την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη του δράση. Έχει βρεθεί ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει 36 φαινολικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κινδύνου για καρδιακή νόσο, καθώς επίσης και τη μείωση εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, αποτρέποντας την οξείδωση της LDL και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες αντίστοιχα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει επικυρώσει τον ισχυρισμό υγείας, στον οποίο αναφέρει ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης εάν «καταναλώνονται τουλάχιστον 5 mg/ημέρα υδροξυτυροσόλης και των παραγώγων αυτής». Μελέτες έχουν δείξει ότι η ελαιοκανθάλη, φαινολική ουσία που υπάρχει στο ελαιόλαδο, έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μειώνει τους δείκτες φλεγμονής που εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Συνήθως, στις μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία, δεν γίνεται διαχωρισμός αν αυτά προέρχονται από την κατανάλωση ωμού ή μαγειρεμένου ελαιολάδου.

Όταν χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο ωμό, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να απολαμβάνουμε τη γευστική του υπεροχή και τα θρεπτικά του οφέλη. Ένα παρθένο ελαιόλαδο με κάποιας έντασης γευσιγνωστικό ελάττωμα αλλά με απαραίτητη την αίσθηση του φρουτώδους κατηγοριοποιείται ως παρθένο και, τέλος, ένα παρθένο ελαιόλαδο με μεγάλης έντασης γευσιγνωστικό ελάττωμα και απουσία της αίσθησης του φρουτώδους είναι λαμπάντε (καύσιμο για τις λάμπες) ή, ελληνιστί, μειονεκτικό.

 • Λαχανικά

Η ομάδα των λαχανικών είναι αυτή που κυριαρχεί στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και φυσικά την περίοδο της νηστείας. Τα λαχανικά καταναλώνονται είτε ωμά, συνήθως σαν σαλάτα, είτε μαγειρεμένα. H παρασκευή σύνθετων νηστίσιμων φαγητών βασίζεται στο ελαιόλαδο και για τον λόγο αυτόν ονομάζονται «λαδερά».

Γενικά οι σαλάτες που καταναλώνουμε, μια και συνήθως περιέχουν μαζί με τα λαχανικά και άλλα συστατικά, όπως μυρωδικά, ξίδι ή λεμόνι και φυσικά ελαιόλαδο, αποτελούν πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Εκτός βέβαια από τις ωμές σαλάτες, τα λαχανικά καταναλώνονται και ως βραστές σαλάτες, όπως για παράδειγμα τα βραστά χόρτα, που μαζί με το ελαιόλαδο και το λεμόνι που τα συνοδεύουν, έχουν παρόμοια αντιοξειδωτική δράση με τις ωμές σαλάτες.

Επισημαίνεται ότι τα μυρωδικά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Συνήθως καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, ωστόσο, επειδή η χρήση τους είναι πολύ συχνή, είτε στις σαλάτες είτε στα κυρίως γεύματα, φαίνεται πως η συμβολή τους στη συνολική πρόσληψη πολυφαινολών είναι μεγάλη.

Τα «λαδερά» είναι ο κύριος τρόπος κατανάλωσης λαχανικών στην Ελλάδα. Συνδυάζοντας τα λαχανικά της κάθε εποχής μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα και διάφορα μυρωδικά, έχουμε πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Το καθένα από τα συστατικά των λαδερών είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο δρα σε συνέργεια με τα λαχανικά και τα μυρωδικά που περιέχονται στο πιάτο, με αποτέλεσμα τα λαχανικά να απορροφούν σημαντικές ποσότητες από τις αντιοξειδωτικές ουσίες του ελαιολάδου. Πέρα όμως από την αντιοξειδωτική τους δράση, τα λαδερά έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Αποτελούν ένα ισορροπημένο γεύμα με γενικά λίγες θερμίδες.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι επίσης μια ομάδα τροφίμων που είναι χαρακτηριστική τόσο της μεσογειακής διατροφής, όσο και της διατροφής κατά τη διάρκεια της νηστείας. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, μεταξύ των οποίων είναι το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και το κάλιο. Συγκεκριμένα, περιέχουν 7 από τις 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β, εκτός από τη βιταμίνη Β12, που βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Επιπροσθέτως, είναι πλούσια πηγή φυτοχημικών και συγκεκριμένα ισοφλαβονοειδών και ανθοκυανινών. Επίσης, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Με την παρουσία όλων αυτών των ουσιών, τα όσπρια αποτελούν μια τροφή που έχει όχι μόνο αντιοξειδωτική δράση, αλλά και δρουν υποστηρικτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν προστατευτική καρδιαγγειακή δράση και τέλος δρουν προστατευτικά και σε διάφορες μορφές καρκίνου, κυρίως του γαστρεντερικού συστήματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε άτομα με διαβήτη τύπου II υπήρχε βελτίωση τόσο του λιπιδαιμικού όσο και του γλυκαιμικού τους προφίλ ύστερα από διατροφή που βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των οσπρίων. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, έχουν θετική επίδραση στον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, καλό είναι να συνδυάζονται με ρύζι, ώστε να δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Φασόλια: Φασόλια κλασικά, της φασολάδας δηλαδή, όπως τα λένε πολλοί, βρίσκουμε σε διάφορα μεγέθη, εκ των οποίων ξεχωρίζουν τα πλακέ των Πρεσπών και τα μεσόσπερμα Κάτω Νευροκοπίου, που είναι αμφότερα ΠΓΕ. Επίσης, οι μικρές βανίλιες ΠΓΕ Φενεού, ευκολόβραστες, πάλευκες, είναι ιδιαίτερα γλυκές και πολύ λεπτόφλουδες. Πολύ ενδιαφέρον έχει και η βραστερή ποικιλία ψιλοφάσουλων Καρατζόβα που καλλιεργείται στο Τυχερό Έβρου και τα φασόλια από την Άνω Βροντού Σερρών. Φημισμένες φασολοπαραγωγοί περιοχές είναι η Καστοριά, η Χρυσούπολη, ο Φενεός, ο Δομοκός και η Πρέβεζα.

Γίγαντες & Ελέφαντες: Τα μεγαλύτερα όσπρια της κατηγορίας των φασολιών έχουν τα γλαφυρά ονόματα γίγαντες και ελέφαντες. Κατοχυρωμένοι ως ΠΓΕ λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος της γεύσης τους είναι οι γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών, Καστοριάς (άσπροι και μαύροι) και Κάτω Νευροκοπίου. Σπάνια νοστιμιά έχουν και οι γίγαντες Ζαγορίου και Κοζάνης, των οποίων τα συμπυκνωμένα γευστικά χαρακτηριστικά θυμίζουν κάστανα, οριακά και κρέας.

Μαυρομάτικα: Μαυρομάτικα φασόλια εξαιρετικά νόστιμα, αλλά σε μικρές καλλιέργειες, βγάζουν οι Κυκλάδες, ενώ πολύ εύγευστα έχουμε βρει από την Πρέβεζα και από την περιοχή του Φενεού. Παραλλαγή των μαυρομάτικων, και λίγο πιο γλυκά σε γεύση, είναι τα ασπρομύτικα Λήμνου, που είναι αφράτα, μικρά και βράζουν γρήγορα, όπως και τα γλυκοπικάντικα καφεμύτικα της Μυκόνου, που όμως δεν κυκλοφορούν στην αγορά.

Ρεβύθια: Η θρυλική ρεβυθάδα της Σίφνου έγινε πασίγνωστη όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερου τρόπου μαγειρέματός της, αλλά και χάρη στα ντόπια μικρόσπερμα, γλυκά και βραστερά ρεβύθια ξηρικής καλλιέργειας, που πλέον παράγονται σε πολύ μικρές ποσότητες κι όσο νόστιμα είναι, άλλο τόσο είναι δυσεύρετα. Γνωστά και ξακουστά για τη νοστιμιά τους είναι και τα μικρόσπερμα ρεβύθια των Γρεβενών, της Κοζάνης, του Φενεού, της Λάρισας, του Έβρου, του Δομοκού, των Φαρσάλων, τα ρεβύθια Αλιστράτης Σερρών, Θηβών, Καστοριάς και αυτά που καλλιεργούνται στον θεσσαλικό κάμπο, όπως στους Σοφάδες.

Φακές: Κατατάσσονται σύμφωνα με το μέγεθος σε ψιλές, μέτριες και χοντρές, κάτι που εξαρτάται όχι μόνο από τη ράτσα, αλλά και από την περιοχή και τον τρόπο καλλιέργειας. Οι ίδιοι παράγοντες καθορίζουν και τη νοστιμιά τους, για την οποία ξεχωρίζουν οι φακές Βοΐου Κοζάνης, Φενεού, Δομοκού, Θηβών, Φαρσάλων και Λάρισας, ενώ λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερη νοστιμιά είναι του Έβρου.

Διάφορα άλλα όσπρια: Στην αγορά βρίσκουμε μερικά ακόμα πολύ ενδιαφέροντα ελληνικά όσπρια, όπως τη ροβίτσα Καλαμάτας και Στερεάς Ελλάδας. Ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο λέγεται ένα πολύ μικρόκαρπο φασόλι, πράσινο και κάπως μακρόστενο, γνωστό στους λάτρεις της ινδικής κουζίνας ως mung beans. Καλλιεργείται επίσης σε μικρές εκτάσεις στα Καλάβρυτα, στην Καλαμάτα και στην Ηλεία. Επίσης, μπαρμπουνοφάσουλα με επίμονη νοστιμιά, καλόβραστα και με ωραίο χύλωμα βγάζει η Τρίπολη. Ωραιότατο είναι και το κομμένο μπιζέλι της Λέσβου, που συνήθως το κάνουν φάβα, τα ψιλά κουκιά φούλια Κρήτης και τα μεγάλα κουκιά της Τρίπολης, που συνήθως πωλούνται χύμα. Σπάνια είναι και τα πλακέ λούπινα της Μάνης ή λουμπίνια ή λουμπούνια, όπως τα λένε στην Κρήτη, που κάποιες φορές τα βρίσκουμε σε βαζάκια μέσα σε άρμη.

 • Θαλασσινά

Τα θαλασσινά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα οστρακοειδή και τα μαλάκια. Στα οστρακοειδή περιλαμβάνονται τα μύδια, οι γαρίδες, ο αστακός, οι γυαλιστερές και τα καβούρια. Στα μαλάκια περιλαμβάνονται το χταπόδι, οι σουπιές και το καλαμάρι. Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι μαγειρέματος των θαλασσινών, είτε μόνα τους είτε συνδυάζοντάς τα με λαχανικά ή ζυμαρικά. Τα θαλασσινά έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση στη ζωή.

Επιπλέον είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε κορεσμένα λιπίδια. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και πιο συγκεκριμένα βιταμινών Α, D, Ε αλλά και βιταμίνης Β12, που δύσκολα προσλαμβάνουμε όταν δεν τρώμε κρέας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης B12 οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Τα θαλασσινά είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.

Τα οστρακοειδή, όπως οι γαρίδες και τα καβούρια, περιέχουν αστραξανθίνη, μια ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή. Λόγω της παρουσίας όλων των παραπάνω ουσιών, τα οστρακοειδή έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι δρουν προστατευτικά τόσο στην υγεία του εγκεφάλου, όσο και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, παρόλο που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, η συγκέντρωση της χοληστερόλης του αίματος δεν επηρεάζεται, μια και αυτή αυξάνεται από την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (π.χ. κρέας). Να τονιστεί ότι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, θα πρέπει να καταναλώνονται στην περίοδο της νηστείας, μια και δεν επιτρέπεται η πρόσληψη ζωικών τροφών. Προσοχή χρειάζεται σε τυχόν αλλεργίες.

 • Ελιές

Οι επιτραπέζιες ελιές είναι άλλο ένα τρόφιμο που καταναλώνεται τις ημέρες της νηστείας. Οι ελιές είναι και αυτές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Παρόλο που περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, αυτή είναι υψηλής βιολογικής αξίας, μια και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πολύ πλούσια πηγή πολυφαινολών. Στις ελιές υπάρχουν κυρίως η ελευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη, και μάλιστα η υδροξυτυροσόλη περιέχεται σε υψηλότερα επίπεδα στις ελιές σε σύγκριση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Λόγω των παραπάνω ουσιών η κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών συμβάλλει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς έχουν επίσης αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Το μόνο αρνητικό στοιχείο για τις επιτραπέζιες ελιές είναι η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε αλάτι, λόγω της επεξεργασίας τους, αν και σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο ελιές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

 • Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν άλλο ένα τρόφιμο που είναι σύνηθες κατά την περίοδο της νηστείας. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, εκτός από τα καρύδια, που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών αργινίνης, φυτικών ινών και πολλών βιταμινών και μετάλλων, μεταξύ των οποίων είναι η βιταμίνη Ε, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.

Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών φαινολών, με κάποιους από αυτούς να έχουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά σε προανθοκυανιδίνες. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται με τη φλούδα τους και ωμοί, μια και μεγάλο μέρος των ουσιών που περιέχουν βρίσκονται σε αυτήν και μπορεί να καταστρέφονται με το ψήσιμο. Για όλα τα παραπάνω στοιχεία, και οι ξηροί καρποί έχουν σημαντικά οφέλη στην καταπολέμηση των καρδι- αγγειακών παθήσεων, καθώς και στον διαβήτη.

Όταν καβουρδίζουμε ξηρούς καρπούς προσέχουμε το εξής: όταν πια έχουν ροδίσει καλά τους βγάζουμε αμέσως από το τηγάνι ή το ταψί γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται και υπάρχει κίνδυνος να μαυρίσουν και να αποκτήσουν μυρωδιά καμένου.

Όταν θέλουμε να τρίψουμε ξηρούς καρπούς σε μέτρια ή σε χοντρά κομμάτια (δηλαδή όχι σε σκόνη), οι πολυκόφτες δεν βολεύουν, γιατί δεν μας δίνουν ομοιόμορφο αποτέλεσμα: οι ξηροί καρποί στο κάτω μέρος αλέθονται σε ψιλά κομμάτια, ενώ οι επάνω παραμένουν ολόκληροι και όσο επιμένουμε τόσο περισσότερο τρίβονται σε σκόνη.

Μια λύση είναι να τους κοπανίσουμε στο γουδί, αλλά θα πρέπει να τους ρίχνουμε λίγους-λίγους. Μια άλλη λύση, πιο δύσκολη και χρονοβόρα, είναι να τους κόψουμε έναν-έναν με το μαχαίρι, το οποίο φυσικά είναι αρκετά κουραστικό. Η καλύτερη λύση είναι να τους απλώσουμε ανάμεσα σε πετσέτες ή σε δύο κομμάτια λαδόκολλας και να τους πιέσουμε από πάνω με έναν χοντρό πλάστη, όπως θα κάναμε για να ανοίξουμε φύλλο. Έτσι σπάνε πολύ εύκολα και σε σχεδόν ομοιόμορφα κομμάτια, αφού κάθε ξηρός καρπός δέχεται ταυτόχρονα την ίδια πίεση.

Για να αλέσουμε τους ξηρούς καρπούς σε λεπτή σκόνη τους χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Προσοχή: δεν επιμένουμε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται στο χτύπημα, γιατί έτσι θα βγάλουν οι ξηροί καρποί τα «λάδια» τους και η πούδρα θα μετατραπεί σε πάστα. Για τον ίδιο λόγο, αλέθουμε μικρές ποσότητες κάθε φορά.

 • Ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα ακόμα τρόφιμο που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει χοληστερόλη. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά, όπως όλα τα φυτικά τρόφιμα, καλό είναι να συνδυάζεται με κάποιο όσπριο ή ξηρό καρπό για να μπορεί να δώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως Β1, Β2, Β3, Β6, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Ε. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, σελήνιο και χαλκό. Είναι τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης λιγνάνες, που είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική, αντιυπερτασική και υπολιπιδαιμική τους δράση.

Παρά την υψηλή διατροφική του αξία, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, γιατί έχει υψηλή θερμιδική απόδοση. Πρέπει να προτιμάμε ταχίνι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σοκολάτας, μια και τα προϊόντα αυτά μειώνουν κάποια από τα οφέλη που μας προσφέρει το ταχίνι. Τέλος, χρειάζεται προσοχή σε άτομα που έχουν αλλεργίες (ιδίως στο σουσάμι).

——————-

@ Ελένη Πέππα, BSc, διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία της Ακαδημίας Αθηνών.

Πηγή: terrapapers.com

Σύμφωνα με τα άρθρα 7,8,9 κ 26 του Καταστατικού το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Στυλίδας ανακοινώνει στα μέλη του να προσέλθουν στην Γενική Συνέλευση κ τις Αρχαιρεσίες που θα γίνουν την Κυριακή στις 14/04/2024.

ΘΕΜΑΤΑ:

 1. Εκλογή Προέδρου Γ.Σ. κ μελών εφορευτικής επιτροπής.
 2. Λογοθεσία πεπραγμένα απερχόμενου Δ.Σ.
 3. Εγκριση Απολογισμού έτους 2023 – Προυπολογισμού έτους 2024.
 4. Εγκριση έκτακτων εισφορών συλλόγου – Δ.Κ.Ο.Σ.Ε.
 5. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. κ Εξελεγκτικής επιτροπής.

Η Γενική Συνέλευση θα αρχίσει στις 10:00 π.μ. στην αίθουσα του Δήμου Στυλίδας, μετά την λήξη της Γ.Σ. θα ακολουθήσουν οι Αρχαιρεσίες μέχρι στις 8:00μ.μ. στο γραφείο του Συλλόγου.

Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. κ οι Αρχαιρεσίες θα γίνουν την επόμενη Κυριακή στις 21/04/2024.

Η ψηφοφορία θα γίνεται με την επίδειξη του βιβλιαρίου θήρας θεωρημένο από τον συλλόγο για το έτος 2023-2024. Εξουσιοδοτήσεις δεν ισχύουν. Οσοι ενδιαφέρονται για υποψηφιότητα του Δ.Σ. ή για Εξελεγκτική επιτροπή πρέπει να υποβάλλουν αίτηση κ υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 1599/1986,όπου θα αναφέρουν ότι έχουν τα προσόντα του άρθρου 9 του καταστατικού.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 15/3/2024 έως 29/3/2024, ημέρες Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες πρωί 8:30 – 13:00μ.μ. και απόγευμα 5:30 – 6:30μ.μ. εκτός Τετάρτης στο γραφείο του Συλλόγου.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΙΟΣ                                ΖΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label-PL) γεμίζουν το καλάθι τους οι Έλληνες καταναλωτές όσο η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα επιμένει, μειώνοντας το κόστος των αγορών τους στο σούπερ μάρκετ. Όπως προκύπτει από ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τηλεφωνική δημοσκόπηση σε επιστημονικά τυχαίο δείγμα 1880 νοικοκυριών τον Ιανουάριο 2024, πλέον τα PL αντιπροσωπεύουν το 36% του καλαθιού από 33% που ήταν πέρυσι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, ο οποίος συντόνισε την έρευνα, «πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράψαμε ποτέ στα 19 έτη που κάνουμε την έρευνα στο Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας στο καλάθι αγορών βρίσκεται πολύ άνω του 30% των κωδικών που μπαίνουν μέσα στο καλάθι του καταναλωτή, δηλαδή πολύ πάνω από τα 3 στα 10 προϊόντα που αγοράζονται είναι κωδικοί ιδιωτικής ετικέτας».

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν σταθερά να κερδίζουν θέση στο καλάθι και τα ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Μπάλτα, «οι προτιμήσεις των καταναλωτών για τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής δεν επηρεάστηκαν από το αρνητικό κλίμα της περιόδου Αυτό δείχνει ότι η ελληνική παραγωγή δεν συνιστά ακριβότερη αγοραστική επιλογή και οι προτιμήσεις για αυτήν είναι διαχρονικά ανθεκτικές».

Το 81% των ερωτηθέντων απάντησε στο πλαίσιο της έρευνας ότι όταν βρίσκει στο σούπερ μάρκετ ελληνικά προϊόντα τα προτιμά από τα εισαγωγής. Ωστόσο, η ερώτηση αυτή αφορά την πρόθεση του καταναλωτή και φυσικά δεν ταυτίζεται με την τελική επιλογή του που επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες (διαθεσιμότητα, προσφορές, κτλ). Επιπρόσθετα, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ελληνικής παραγωγής, το 89% δηλώνει ότι θέλουν να αναγράφεται στη συσκευασία ότι ένα προϊόν είναι ελληνικής παραγωγής, το 65% πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλύτερη ασφάλεια και ποιότητα, το 93% πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα στηρίζει την παραγωγή της χώρας, το 83%πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα βοηθά στη μείωση της ανεργίας.

Από τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται να κυριαρχεί το καταναλωτικό κίνημα στήριξης του Made in Greece. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος και η κατανόηση της σημασίας που έχει η στήριξη των εγχώριων προϊόντων για τη στήριξη της παραγωγής και των εργαζομένων. Πρόκειται για στάσεις ωριμότητας και συμπεριφορές αλληλεγγύης που έχουν πλέον εδραιωθεί στην ελληνική κοινωνία.

Νέες καταναλωτικές συνήθειες φέρνουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων σε προϊόντα καθημερινής χρήσης στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπάλτας, «η πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αυξάνεται διαρκώς από τα μέσα του 2021 και οι καταναλωτές αλλάζουν αγοραστικές συνήθειες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια».

Η συντριπτική πλειονότητα (90,3%) δηλώνει των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται οικονομικά εξαιτίας των αυξημένων τιμών στο σούπερ μάρκετ. Οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερες και λιγότερες αγορές ενώ οι μισοί δηλώνουν ότι περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα προϊόντα. Σχεδόν ένας στους δέκα καταναλωτές δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα στοιχειώδη.

Αναφορικά με την άποψη των καταναλωτών για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τις υπερβολικές ανατιμήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα, ανάμεσα σε πολυεθνικές βιομηχανίες, ελληνικές βιομηχανίες, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και μικρά τοπικά καταστήματα, οι περισσότεροι καταναλωτές επέλεξαν τις πολυεθνικές εταιρείες (68%) ενώ πολύ πιο κάτω και στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι μεγάλες αλυσίδες (24,2%). Πολύ μικρό ποσοστό (6,9%) επέλεξε τους εγχώριους κατασκευαστές και ελάχιστοι (0,9%) τα μικρά καταστήματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μετρήθηκε το ύψος της δαπάνης κάθε φορά που ψωνίζουν. Η μέση δαπάνη στο σούπερ μάρκετ εκτιμάται σε 70 ευρώ σημειώνοντας αξιόλογη αύξηση 14,7% από 61 ευρώ πέρυσι. Η αύξηση στη δαπάνη ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αντανακλά την άνοδο του κόστους των προϊόντων λόγω πληθωρισμού. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία δαπάνη εκτιμάται στα 370 ευρώ σημειώνοντας ανάλογη άνοδο από 324 ευρώ πέρυσι. Το 75% των καταναλωτών δαπανά ως 450 ευρώ τον μήνα. Η αύξηση της δαπάνης προέρχεται κυρίως από τις ανατιμήσεις, οι οποίες στον συγκεκριμένο κλάδο είναι πολύ μεγαλύτερες από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σχετικά με τον αριθμό των σούπερ μάρκετ που χρησιμοποιούν, μόνο το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ψωνίζει σταθερά σε ένα σούπερ μάρκετ και το 42% μοιράζει τις αγορές σε περισσότερα. Το 93,2% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί μέχρι 3 διαφορετικά καταστήματα για τις αγορές του. Η συχνότητα αγορών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει μέση τιμή 6 φορές τον μήνα, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με πέρυσι. Οι περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν ότι ψωνίζουν 4 φορές μηνιαίως. Το 86% των ερωτηθέντων ψωνίζουν μέχρι 8 φορές μηνιαίως.

Το 89,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν προαποφασίσει τι είδη θα αγοράσουν πριν πάνε στο φυσικό ή ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αυξημένη προσπάθεια κατάργησης των παρορμητικών αγορών και προγραμματισμός των αγοραστικών αποφάσεων, σε μία προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης του διαθέσιμου εισοδήματος υπό πληθωριστικές συνθήκες. Στο θέμα της μάρκας του κάθε προϊόντος προαποφασισμένο εμφανίζεται το 50,5%.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν στο πλαίσιο της έρευνας, τη σημασία που αποδίδουν όταν ψωνίζουν σε βασικά κριτήρια επιλογής προϊόντων. Σημαντικότερα κριτήρια επιλογής προϊόντων θεωρούνται η ποιότητα, η τιμή, οι προσφορές, και η ελληνική προέλευση. Τα κριτήρια αυτά παραμένουν διαχρονικά στις πρώτες 4 θέσεις στις ετήσιες έρευνες του εργαστηρίου μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όσον αφορά τη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές σε συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής καταστημάτων σούπερ μάρκετ, η έρευνα έδειξε ότι η ποιότητα των εμπορευμάτων, οι τιμές, οι προσφορές και η εύκολη πρόσβαση έχουν τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα στην επιλογή καταστήματος από τον καταναλωτή.

Όσον αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού» οι καταναλωτές εμφανίζονται μοιρασμένοι. Ποσοστό 53,5% των καταναλωτών πιστεύει ότι είναι ένα χρήσιμο μέτρο και το 52,8% ψωνίζει προϊόντα που βρίσκονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Εντούτοις, η αποδοχή του από περίπου έναν στους δύο καταναλωτές δείχνει, σύμφωνα με την έρευνα, ότι δεν είναι ένα ασήμαντο μέτρο και η εφαρμογή του ενδιαφέρει μεγάλο τμήμα του αγοραστικού κοινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέους κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος να σταματήσει το φαινόμενο των παράνομων ενοικιαζόμενων κατοικιών, που δυσκολεύει τη ζωή σε  ολόκληρη την Ευρώπη, κατακερματίζει την εσωτερική αγορά και καθιστά τις πόλεις λιγότερο προσιτές.

Ο κανονισμός αποσκοπεί στην προώθηση μιας διαφανούς και υπεύθυνης οικονομίας ψηφιακών πλατφορμών στην ΕΕ, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές από καταχρηστικές καταχωρίσεις. Επίσης απαιτεί από τις πλατφόρμες να μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν με τις τοπικές αρχές, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές ώστε η στέγαση να παραμένει προσβάσιμη για τους κατοίκους.

Στις 29 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τον τρόπο συλλογής και κοινοποίησης δεδομένων σχετικά με τις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων με 493 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 33 αποχές. Ο κανονισμός αποσκοπεί στην προώθηση μιας διαφανούς και υπεύθυνης οικονομίας ψηφιακών πλατφορμών στην ΕΕ, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές από καταχρηστικές καταχωρίσεις.

Απλή διαδικασία καταχώρισης

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που διευκολύνουν τις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις σχετικά με τις διαδικασίες καταχώρισης και την κοινή χρήση δεδομένων για ακίνητα που εμφανίζουν σε περιοχές όπου υφίσταται διαδικασία καταχώρισης. Η απλούστερη ηλεκτρονική διαδικασία θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να ταυτοποιούν κάθε ιδιοκτήτη και μονάδα και να επαληθεύουν τα στοιχεία τους.

Ασφαλέστερες υπηρεσίες μίσθωσης για ταξιδιώτες

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από τους ιδιοκτήτες είναι αξιόπιστες και πλήρεις και ότι ο αριθμός καταχώρισης είναι σαφώς ορατός στην σχετική σελίδα. Θα πρέπει επίσης να καταβάλουν εύλογες προσπάθειες για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς επιβεβαίωση των πληροφοριών. Οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να αναστείλουν τους αριθμούς καταχώρισης, να ζητούν από τις πλατφόρμες να αφαιρέσουν παράνομες καταχωρίσεις ή να επιβάλουν κυρώσεις σε μη συμμορφούμενες πλατφόρμες ή ιδιοκτήτες.

Ανταλλαγή δεδομένων

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα για τη λήψη δεδομένων από πλατφόρμες σχετικά με τη δραστηριότητα των ιδιοκτητών σε μηνιαία βάση, π.χ. ο αριθμός διανυκτερεύσεων για τις οποίες μισθώθηκε η μονάδα, ο αριθμός επισκεπτών, η διεύθυνση, ο αριθμός και η ηλεκτρονική διεύθυνση της καταχώρισης. Η συλλογή αυτών των δεδομένων θα επιτρέψει στις αρχές να ελέγχουν τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη με τις διαδικασίες και στις εθνικές αρχές να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές.

Η εισηγήτρια Kim Van Sparrentak (Πράσινοι, Ολλανδία) δήλωσε: «Οι πόλεις βιώνουν μια αύξηση παράνομων βραχυχρόνιων ενοικιαζόμενων κατοικιών, το οποίο δυσκολεύει τη ζωή σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις πόλεις κάνει λιγότερο προσιτές. Η νομοθεσία αυτή απαιτεί από τις πλατφόρμες να μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν με τις τοπικές αρχές, επιτρέποντάς τους να εφαρμόζουν καλύτερα τους κανόνες για τα τουριστικά ενοικιαζόμενα, ώστε η στέγαση να παραμένει προσβάσιμη για τους κατοίκους».

Επόμενα βήματα

Εφόσον το Συμβούλιο εγκρίνει το κείμενο σε συνέχεια της έγκρισης του Κοινοβουλίου, αυτό θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή σε 24 μήνες.

Σχετικές πληροφορίες

Ο όγκος των υπηρεσιών βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά με την επέκταση διαδικτυακών πλατφορμών όπως το Airbnb, το Booking.com, η Expedia και το TripAdvisor. Ο συγκεκριμένος τύπος καταλύματος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ. Αν και τα ενοικιαζόμενα αυτά αποφέρουν οφέλη στους ιδιοκτήτες τους, τους τουρίστες και πολλές περιοχές, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη κατάλληλων κανόνων συμβάλλει επίσης σε προβλήματα όπως οι υψηλότερες τιμές στέγασης, ο εκτοπισμός των μόνιμων κατοίκων, ο υπερβολικός τουρισμός και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα συστήματα καταχώρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο μεταξύ όσο και εντός των κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή το 2022, 23 κράτη μέλη διέθεταν κάποιας μορφής διαδικασία σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, ενώ άλλα εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισής της.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τιμά την Ημέρα της Γυναίκας με δύο δράσεις υψηλού συμβολισμού.

Στις 8 Μαρτίου και για 24 ώρες η εικόνα του site eea.gr αλλάζει χρωματισμό ενώ το απόγευμα της Παρασκευής το κτίριο που στεγάζεται το Ε.Ε.Α., επί της Πανεπιστημίου 44, θα φωτισθεί σε απόχρωση magenta (κόκκινο-μωβ).

Πρόκειται για δύο πρωτοβουλίες της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α., τις οποίες υλοποιεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνει:

«Το Επιμελητήριο μας τάσσεται κατά των έμφυλων διακρίσεων. Αντιμετωπίζουμε ισότιμα άνδρες και γυναίκες και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες μας. Μία από αυτές είναι η σύσταση της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α., ακριβώς για να δώσουμε το βήμα που έλειπε στις γυναίκες-μέλη μας και για τις παρακινήσουμε να ασχοληθούν περισσότερο με τα κοινά γύρω από το επιχειρείν. Και τα αποτελέσματα της δράσης της, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά στη μεγάλη προσπάθεια του Επιμελητηρίου μας για την τόνωση και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Για εμάς η 8η Μαρτίου είναι ουσιαστικά μία αφορμή για να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυτές οι αναχρονιστικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φύλων. Συμμετέχουμε λοιπόν στον εορτασμό με δύο σημαντικές δράσεις όμως η ουσία είναι ότι επενδύουμε με συνέπεια στον δυναμισμό, τις δυνατότητες, το επιχειρηματικό κριτήριο κάθε γυναίκας που δραστηριοποιείται στο επιχειρείν. Και είναι τιμή για εμάς από τις 150.000 επιχειρήσεις-μέλη μας, στις 49.000 να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι γυναίκες. Κάθε ημέρα λοιπόν είναι αφορμή για να αναγνωρίζουμε την αξία τους.»

Για την Ημέρα της Γυναίκας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α., Νάντια Σταυρογιάννη, δηλώνει:

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 1909, οπότε καθιερώθηκε για πρώτη φορά η Ημέρα της Γυναίκας αφιερωμένη στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους  στην απεργία των μοδιστρών της Νέας Υόρκης, κατά την οποία οι γυναίκες υπερασπίστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα τους και την κοινωνική τους αναγνώριση. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι σήμερα οι γυναίκες έχουμε κατακτήσει σπουδαίες κορυφές. Τιμώντας τον αγώνα εκείνων των γυναικών η προσπάθεια μας για την πρόοδο πρέπει να είναι συνεχής και η 8η Μαρτίου κάθε έτους πρέπει να σηματοδοτεί τη διαρκή προσπάθεια όλων μας για ισότητα και ίσες ευκαιρίες μεταξύ των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Αυτός είναι άλλωστε και ο γνώμονας όλων των δράσεων της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α.

Χρόνια πολλά στις γυναίκες όλου του κόσμου που καθημερινά υπηρετούν με επιτυχία  και υπέρμετρο ζήλο πολλαπλούς ρόλους.»

το Ε.Ε.Α.

Μέχρι πρόσφατα οι διατροφικές οδηγίες συνιστούσαν να αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά και χοληστερόλη, όπως βούτυρο, κρόκους αυγών και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Τα τρόφιμα αυτά, αντικαθίστανται συχνά με υποκατάστατα χαμηλών λιπαρών όπως μαργαρίνη, ασπράδια αυγών και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και την απώλεια βάρους.

Κάρολος Παπαλαζάρου

«Αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη και λίπος μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Μελέτες έχουν διαψεύσει σήμερα αυτή την πεποίθηση, αν και οι μύθοι γύρω από τη χοληστερόλη και το λίπος συνεχίζουν να κυριαρχούν σε πολλά άρθρα και οι δίαιτες με πολύ χαμηλή πρόσληψη σε λιπαρά είναι αρκετά δημοφιλείς στο ευρύ κοινό», αναφέρει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του MetropolitanHospital,  ο οποίοςστη συνέχεια αναφέρεται στους σχετικούς μύθους για τα “κακά” λιπαρά:

Ποιοι όμως είναι οι σημαντικότεροι από αυτούς του μύθους;

 1. Η κατανάλωση λίπους οδηγεί σε αύξηση βάρους

Αν και είναι αλήθεια ότι η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε μακροθρεπτικού συστατικού, συμπεριλαμβανομένου και του λίπους, οδηγεί σε αύξηση βάρους, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους.
Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβάλει στην απώλεια βάρους και στο αίσθημα πληρότητας όταν κάποιος ακολουθεί μια υποθερμιδική δίαιτα.
Γι’ αυτόν τον λόγο διατροφικά μοτίβα που είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των κετογονικών διαίτων έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την απώλεια βάρους.

Φυσικά, σημασία έχει η ποιότητα των λιπαρών τροφών.
Η κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας που είναι πλούσιες σε λιπαρά, όπως fast food, ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα και τηγανητά, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους.

 1. Οι τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη είναι ανθυγιεινές

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη, όπως τα ολόκληρα αυγά, και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, είναι ανθυγιεινά.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.Στην πραγματικότητα, πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.Για παράδειγμα, οι κρόκοι των αυγών που είναι πλούσιοι σε χοληστερόλη, παράλληλα είναι πλήρεις με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της Β12, της χολίνης και του σεληνίου, ενώ το πλήρες γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη είναι πλούσιοσε πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Επιπλέον έρευνες, κατά καιρούς, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη όπως τα αυγά, τα λιπαρά θαλασσινά και τα πλήρη γαλακτοκομικά είναι ευεργετικά για την υγεία.

 1. Τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιακές παθήσεις

Ενώ το θέμα αυτό εξακολουθεί να συζητείται έντονα μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, πρόσφατη έρευνα δεν έδειξε σταθερή σχέση μεταξύ της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και των καρδιακών παθήσεων.
Είναι αλήθεια ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η LDL (κακή) χοληστερόλη και η απολιποπρωτεΐνη Β.Ωστόσο, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών τείνει να αυξάνει την ποσότητα των μεγάλων σωματιδίων LDL, αλλά να μειώνει την ποσότητα μικρότερων, πυκνότερων σωματιδίων LDL που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, οι έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι τύποι κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσουν την προστατευτική για την καρδιά χοληστερόλη HDL.
Στην πραγματικότητα, πολλές μεγάλες μελέτες δεν έχουν βρει σταθερή συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και των καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής ή θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

 1. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά και χοληστερόλη πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Συχνά, προτείνεται στις εγκύους να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά και χοληστερόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία την δική τους αλλά και του μωρού τους, η κατανάλωση λίπους είναι απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, η ανάγκη για λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α και της χολίνης, καθώς και των ωμέγα-3 λιπαρών, αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επιπλέον, ο εγκέφαλος του εμβρύου, ο οποίος αποτελείται κυρίως από λίπος, χρειάζεται διατροφικό λίπος για να αναπτυχθεί σωστά.

Το DHA, ένας τύπος λιπαρού οξέος που συγκεντρώνεται σε λιπαρά ψάρια, παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του εμβρύου ενώ αντίθετα τα χαμηλά επίπεδα DHA στο αίμα της μητέρας μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθενημένη νευροανάπτυξη στο έμβρυο.
Ορισμένες άλλες τροφές πλούσιες σε λιπαρά είναι επίσης πολύ σημαντικές καθώς παρέχουν θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλα τρόφιμα.
Τέτοιες τροφές είναι, οι κρόκοι των αυγών που είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε χολίνη-ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του εμβρύου- αλλά και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ2, στοιχεία απαραίτητα για τη σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου.

 1. Η κατανάλωση λίπους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη

Πολλά διατροφικά πρότυπα που συνιστώνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και του διαβήτη κύησης είναι χαμηλά σε λιπαρά. Αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η κατανάλωση λίπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.
Ενώ ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη, πιο πρόσφατες μελέτες δεν έχουν βρει σημαντική συσχέτισή τους.
Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2019 σε δείγμα 2.139 ατόμων δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικού και φυτικού λίπους ή ολικού λίπους και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

 1. Η μαργαρίνη και τα έλαια πλούσια σε ωμέγα-6 αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή

Συχνά πιστεύεται ότι η κατανάλωση προϊόντων με βάση τα φυτικά έλαια όπως η μαργαρίνη και το λάδι canola στη θέση των ζωικών λιπών αποτελεί καλύτερη επιλογή για την υγεία.

Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας, αυτό πιθανότατα δεν ισχύει.

Η μαργαρίνη και ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το λάδιcanola και το σογιέλαιο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά.

Αν και τόσο τα ωμέγα-6 όσο και τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγεία, οι σύγχρονες δίαιτες τείνουν να είναι πολύ υψηλές σε ωμέγα-6 λιπαρά και πολύ χαμηλές σε ωμέγα-3.

Αυτή η ανισορροπία μεταξύ της πρόσληψης ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών έχει συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή που επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της υγείας μας.

Συγκεκριμένα, μια υψηλότερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 έχει συσχετιστεί με διαταραχές της διάθεσης, παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ψυχική έκπτωση.

Μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη λαδιού canola μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση, μεταβολικό σύνδρομο, και κατ’ επέκταση κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

 1. Όλοι ανταποκρίνονται στην προσλαμβανόμενη από τροφή χοληστερόλη με τον ίδιο τρόπο.

Αν και ορισμένοι γενετικοί και μεταβολικοί παράγοντες μπορεί να δικαιολογούν την επιλογή μιας δίαιτας χαμηλότερης σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, για την πλειοψηφία του πληθυσμού, τα κορεσμένα λιπαρά και τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη μπορούν να συμπεριληφθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν ελάχιστη ευαισθησία ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες πρόσληψης χοληστερόλης από την διατροφή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζεται η συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα τους, καθώς ο οργανισμός τους κινεί τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποβολή της περίσσειας χοληστερόλης.

Από την άλλη πλευρά, ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού είναι πιο ευαίσθητο στη διατροφική χοληστερόλη και βιώνει μεγαλύτερες αυξήσεις στη χοληστερόλη του αίματος μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη. Αλλά ακόμα και σε αυτούς φαίνεται πως η αναλογία LDL προς HDL διατηρείται στις περισσότερες περιπτώσεις και έτσι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου είναι αμελητέος.

Μια μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα, είναι τα άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μια γενετική διαταραχή που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Αυτά τα άτομα έχουν αρκετά μειωμένη ικανότητα να απομακρύνουν την περίσσεια χοληστερόλης από το σώμα τους και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλή πρόσληψη χοληστερόλης σε συνδυασμό συνήθως και με φαρμακευτική αγωγή.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ανταπόκριση στην προσλαμβανόμενη από τροφή χοληστερόλη διαφέρει από άτομο σε άτομο καθώς μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και ιδιαίτερα από γενετικούς.

 1. Τα προϊόντα χωρίς λιπαρά αποτελούν μια έξυπνη επιλογή

Τα τελευταία χρόνια τα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν γεμίσει με πληθώρα προϊόντων χωρίς λιπαρά, όπως σάλτσες, παγωτά, γάλα, μπισκότα, τυριά κλπ.
Ενώ τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να φαίνονται σαν μια έξυπνη επιλογή, αυτά τα τρόφιμα συνήθως είναι αρκετά ανθυγιεινά καθώς σε αντίθεση με τα φυσικά χωρίς λιπαρά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά), τα επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς λιπαρά περιέχουν συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σωματικό βάρος, τη μεταβολική υγεία και πολλά άλλα.
Παρά το γεγονός ότι έχουν λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα τρόφιμα με πλήρη λιπαρά, τα τρόφιμα χωρίς λιπαρά περιέχουν συνήθως πολύ περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα, η κατανάλωση των όποιων σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκία και διαβήτη.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες ορμόνες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της λεπτίνης και της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η όρεξη και στο τέλος της μέρας να έχουν καταναλωθεί περισσότερες θερμίδες, κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Επιπλέον, πολλά προϊόντα χωρίς λιπαρά περιέχουν αρκετά περισσότερα συντηρητικά και πρόσθετα σε σχέση με τα αντίστοιχα τρόφιμα με πλήρη λιπαρά.
Έτσι ο καλύτερος τρόπος να μειώσει κάποιος τις θερμίδες που καταναλώνει κάθε μέρα είναι να απολαύσει τρόφιμα πλήρη σε λιπαρά σε μικρότερες ποσότητες και όχι να τα αντικαταστήσει με τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας.

«Συμπερασματικά, η εστίαση σε μεμονωμένα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως το λίπος και όχι στην διατροφή σαν σύνολο, είναι εσφαλμένη τακτική καθώς όλα δείχνουν πως ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής είναι το κλειδί για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας», καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου.

Αυστηρότερα πρόστιμα και κυρώσεις όχι μόνο για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές τους μηχανές, αλλά και για τους παρόχους των POS, των ERPs και των ταμειακών μηχανών σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ρύθμιση που κατατίθεται στη Βουλή από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του 3ου κύκλου χρηματοδότησης μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, ενώ δρομολογείται η έναρξη του 4ου κύκλου χρηματοδότησης μέσα στις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, με εντολή του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, πρόκειται να υπάρξει και 5ος κύκλος χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Τονίζεται πως από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ).

Σε σχέση με τα πρόστιμα, η αυστηροποίηση των κυρώσεων και των προστίμων αφορά όλους τους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης και συγκεκριμένα:

Α) Τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεούνται να διασυνδέσουν τα συστήματα τους. Συγκεκριμένα, για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται με βάση τον νόμο να διασυνδέσουν τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές και δεν το κάνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων προβλέπεται:

 • Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
 • Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, όταν επιβάλλεται σε χρήστες τερματικών POS που ασκούν την δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των τόπων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί.
 • Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τριπλασιάζονται.

Β) Τους παρόχους τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται:

 • Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

Όσοι πάροχοι δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζονται ως διαχειριστές στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών τότε:

α) παύει να ισχύει η δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή η δυνατότητα τα τερματικά POS να είναι συμβατά με τους όρους της αγοράς, και επιβάλλεται, με απόφαση του Διοικητή πρόστιμο, ύψους 100.000 ευρώ και

β) πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά τερματικό POS για το οποίο δεν έχουν προβεί σε αναβάθμισή του. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον η μη αναβάθμιση αποδεδειγμένα οφείλεται σε μη υπαιτιότητα τους.

Γ) Τους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών. Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου όπως αυτό έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ, τότε μπορεί να υπάρξει:

 • Ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν τη δυνατότητα διασύνδεσής της με τύπους τερματικών POS
 • Πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Δ) Τους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»). Και στις περιπτώσεις όπου οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου τότε:

 • Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα.
 • Πρόστιμο 10.000 ευρώ
 1. E) Τέλος, για παραβάσεις που αφορούν υποχρεώσεις των τεχνικών εγκατάστασης, δηλαδή υποβολή δήλωσης πελατολογίου ή αποστολή πληροφοριών σχετικών με υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, επιβάλλεται:

Πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα, εκπροθέσμως δηλωθέντα ή ανακριβώς δηλωθέντα πελάτη στον οποίο παρέχονται ή ο οποίος αποδέχεται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης Φ.Η.Μ. ή υπηρεσίες εμπορικού/λογιστικού προγράμματος διαχείρισης («ERP»).

Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται, εφόσον οι μη δηλωθέντες, εκπροθέσμως δηλωθέντες ή ανακριβώς δηλωθέντες πελάτες στους οποίους παρέχονται οι παραπάνω υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν το 15% του συνολικού αριθμού των πελατών ή δεν υπερβαίνουν αθροιστικά τους δέκα (10), ανά οντότητα που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα ολοκληρωθεί πάση θυσία. Ήδη έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, έχουν ολοκληρωθεί 11 νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες, ενώ εδώ και αρκετό διάστημα έχει συσταθεί ειδική Ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους του Υπουργείου, της ΑΑΔΕ και των παρόχων προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Χρειάζεται όμως να τρέξουμε περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Αν το έργο δεν ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, η χώρα θα δει να διακόπτεται, έστω και μερικώς, η χρηματοδότηση της από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Επιταχύνουμε επομένως την υλοποίηση του έργου με δυο τρόπους.

Πρώτον, αυξάνουμε τα πρόστιμα και τις κυρώσεις όχι μόνο για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις αλλά και για τους παρόχους των POS, των ERP’s και των ταμειακών μηχανών σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται.

Δεύτερον, σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του 3ου κύκλου επιδότησης μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS. Και προχωρούμε επίσης στην έναρξη του 4ου κύκλου χρηματοδότησης μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ έχω δώσει ήδη εντολή και για έναν 5ο κύκλο προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Τέλος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καλέσουμε τους εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να δούμε πώς θα διευκολύνουν και αυτοί από την μεριά τους το έργο της διασύνδεσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας