Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Nέο πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης στην εταιρεία Dixons (Κωτσόβολος) για παραπλανητικές εκπτώσεις

Nέο πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης στην εταιρεία Dixons (Κωτσόβολος) για παραπλανητικές εκπτώσεις

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στην εταρεία Dixons (Κωτσόβολος) για παραπλανητικές εκπτώσεις, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Σημειώνεται ότι στις 4 Σεπτεμβρίου του 2023 είχε επιβληθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην ίδια εταιρεία πρόστιμο 720.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες που παρέχονταν για συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία πωλούνταν με τη μορφή της μείωσης τιμής, δεν περιελάμβανε την τιμή πώλησης πριν και μετά την εφαρμογή της μείωσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το είπαμε και το κάνουμε. Οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης και η επιβολή των προστίμων θα συνεχιστούν με μοναδικό κριτήριο την εφαρμογή του νόμου.

Η αγορά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, έχει νόμους και κανόνες λειτουργίας για όλους. Ελέγχουμε την αγορά, προστατεύουμε τον καταναλωτή. Δεν θα επιτρέψουμε την ασυδοσία. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται».

Ο κ. Σκρέκας μιλώντας χθες (13/12/2023) στην ΕΡΤ τόνισε ότι ότι δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία στην αγορά κι ότι οι παραβάτες του νόμου θα τιμωρούνται ενώ θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, τόνισε ακόμα ότι «έχουμε επιβάλει -μόνο φέτος- πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα κατά της αισχροκέρδειας.

Έχουμε εισπράξει ή έχουμε βεβαιώσει μέχρι τώρα το 60 με 70% και το υπόλοιπο αν δεν εισπραχθεί μετά από την παρέλευση δύο μηνών έρχεται και βεβαιώνεται στην εφορία και εισπράττεται. Όλα τα πρόστιμα εισπράττονται. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ήδη κατέθεσα και στη Βουλή τα αποδεικτικά από μεγάλες εταιρείες που πήγαν και πλήρωσαν το ένα εκατομμύριο ή τις 700.000 ευρώ, τα οποία τους επιβλήθηκαν επειδή παραβίαζαν το νόμο για την αισχροκέρδεια.

Θα συνεχίσουν οι έλεγχοι και για τις παραπλανητικές εκπτώσεις».

Η απάντηση Κωτσόβολου για το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ

 «Στόχος μας με το διάγραμμα τιμής (σσ. αντικείμενο του ελέγχου), να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στον καταναλωτή να επιβεβαιώσει ότι οι τιμές των ειδών σε προσφορά ήταν οι χαμηλότερες μας για το έτος 2023, κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των τιμών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κωτσόβολος σχετικά με το πρόστιμο που επέβαλε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην εταιρεία Dixons.

Συγκεκριμένα, πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ επιβλήθηκε νωρίτερα την ίδια μέρα στην εταιρία «Dixons South – East Europe Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ηλεκτρικών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών», έπειτα από έλεγχο της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Ο Κωτσόβολος ενημερώνει για τις κινήσεις της εταιρίας σχετικά με τα στάδια του έλεγχου, όπως δηλώνει, ενώ καταλήγει αναφέροντας: «Με στόχο να προστατεύσουμε τη φήμη της εταιρίας μας, των 3.000 ανθρώπων της, καθώς και των χιλιάδων συνεργατών μας, θα προβούμε σε όλα τα μέσα προστασίας που μας δίνει η Ελληνική νομοθεσία».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κωτσόβολου:

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργείου Ανάπτυξης, για πρόστιμο στην εταιρία μας που αφορά «Παραπλανητικές εκπτώσεις» σε 22 κωδικούς προϊόντων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Στις 5/12/23, επιδόθηκε στην εταιρία μας εντολή ελέγχου από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), που αφορούσε σε έλεγχο και πιθανή παράβαση για 74 κωδικούς προϊόντων σε σύνολο 37.350 κωδικών που εμπορεύεται η εταιρία μας. 52 εξ αυτών αφορούσαν στην καμπάνια της εταιρίας μας στη διάρκεια της περιόδου του Black Friday 2023 και 22 κωδικούς που συμμετείχαν σε καμπάνια της εταιρίας μας το 2021.

Στην εταιρία δόθηκε η minimum προθεσμία απάντησης των πέντε εργάσιμων ημερών, ενώ απορρίφθηκε σχετικό αίτημα παράτασης.

Σε σχέση με την καμπάνια του Black Friday και των 52 τιμών, δε βρέθηκε καμία παράβαση.

Το 2ο κομμάτι του ελέγχου αφορούσε καμπάνια διάρκειας μίας εβδομάδας τον Ιανουάριο του 2021, η οποία ξεκίνησε στις 17/01/2021 και έληξε στις 25/01/2021. Η σελίδα που αφορούσε στη συγκεκριμένη καμπάνια κατέστη ανενεργή αμέσως μετά τη λήξη της και μη προσβάσιμη μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Κωτσόβολος. Υπάρχει ωστόσο αρχειοθετημένη ως καμπάνια στις παγκόσμιες μηχανές αναζήτησης, με μηδενική επισκεψιμότητα όπως προκύπτει από στοιχεία της Google. Αντίστοιχα, υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες ανενεργές καμπάνιες αρχειοθετημένες στα ηλεκτρονικά καταστήματα εμπορικών επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Όλα τα παραπάνω στοιχεία προσκομίστηκαν στην υπηρεσία ελέγχου.

Τέλος, η εταιρία μας ελέγχθηκε για την εμπορική της απόφαση κατά την περίοδο του Black Friday 2023, να δημοσιεύσει σε διάγραμμα τις χαμηλότερες τιμές όλων των προϊόντων σε προσφορά για κάθε μήνα του 2023  και παραπέμφθηκε για περαιτέρω εξέταση από την υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ώστε να αποφανθεί αν το συγκεκριμένο διάγραμμα δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή.

Στόχος μας ήταν με το συγκεκριμένο διάγραμμα τιμής, να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στον καταναλωτή να επιβεβαιώσει ότι οι τιμές των ειδών σε προσφορά, κατά τη διάρκεια του Black Friday 2023, ήταν οι χαμηλότερές μας για το έτος 2023, κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των τιμών.

Με στόχο να προστατεύσουμε την φήμη της εταιρίας μας, των 3.000 ανθρώπων της, καθώς και των χιλιάδων συνεργατών μας, θα προβούμε σε όλα τα μέσα προστασίας που μας δίνει η Ελληνική νομοθεσία».

Πηγή: ertnews.gr, liberal.gr

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας