Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 20:40

Search
Close this search box.

Νέος Νόμος φέρνει «Λίφτινγκ» στα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων – Κίνητρα και νέο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Ποιους θα καλύπτουν οι παρεμβάσεις

Νέα φορο-κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο. Ποιους θα καλύπτουν οι παρεμβάσεις;

 «Λίφτινγκ» στα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές με στόχο την μεγέθυνση, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα ενισχύονται τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής τους ώστε να καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις και απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο ώστε η αγορά να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση των ευκαιριών στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι νέες παρεμβάσεις θα έρθουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον νόμο 4935/2022 ο οποίος προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.

Η πρώτη αλλαγή στην οποία θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα είναι η επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

H δεύτερη παρέμβαση αφορά την πλήρη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

Οι κανόνες για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρείες και για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασής τους. Επίσης εξετάζεται η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας τους.

Σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Ουσιαστικά, στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόρους, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.

Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν πιο εύκολα τον δρόμο για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως έχει δείξει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οι μικρές επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, στις οποίες ποσοστό 84% δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε χρηματοδότηση και παρουσιάζουν υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας