Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

21 Απριλίου, 2024 07:04

Search
Close this search box.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, ως αναθέτουσα αρχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ολοκλήρωσε τις ενέργειες ωρίμανσης, καθώς και τα σχέδια των τευχών και προδιαγραφών αποτελέσματος για το σύνολο (cluster) των Δικαστικών Μεγάρων, και πλέον, ξεκίνησε ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου και νέας πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και Ανακατασκευή Υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ».

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, προκρίθηκαν στην επόμενη Β’ Φάση του Διαγωνισμού πέντε υποψήφιοι.

Η ημερομηνία έναρξης του ανταγωνιστικού διαλόγου, είναι η 15η Απριλίου.

Ειδικά για το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας, η ανέγερση κτιρίου συνολικής μικτής επιφάνειας 9.797,65 τ.μ. επί έκτασης 15.000 τ.μ., θα στεγάσει το σύνολο των δομών δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργιών της πόλης:

Εφετείο, Εισαγγελία Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικείου, Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής, Διοικητικό Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο, Πταισματοδικείο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών και τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων της πόλης.

Υπενθυμίζεται, πως παράλληλα με τη διαγωνιστική διαδικασία, για την Τεχνική Πληρότητα του οικοπέδου στο πρώην Στρατοπέδου «ΤΣΑΛΤΑΚΗ», η αρμόδια Διεύθυνση Δ21 του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών με τους τεχνικούς της συμβούλους, ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες ναρκαλίευσης – εκκαθάρισης  του οικοπέδου από το ΤΕΝΞ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια τις εργασίες πλήρους τοπογραφικής αποτύπωσης και γεώτρησης στο εν λόγω οικόπεδο.

Σχετικά με την εξέλιξη του έργου, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:

 «Με μεθοδικότητα, προχωράμε στο επόμενο βήμα για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ».

Σταϊκούρας: Τέσσερα μεγάλα έργα εντός του 2024 – Τι είπε για το FlyOver και ηλεκτροκίνηση

Στην πορεία των μεγάλων έργων, σε ζητήματα που αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο, το FlyOver και την ηλεκτροκίνηση αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σχετικά με την εικόνα των μεγάλων έργων που είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός υπενθύμισε, ότι «τέλος Ιανουαρίου, παραδώσαμε έναν μεγάλο άξονα, το Άκτιο-Αμβρακία» και προσέθεσε: «Ήταν δέσμευση της κυβέρνησης η οποία πραγματοποιήθηκε και τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού. Ακολουθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες ο Ε65, που θα παραδοθεί στο σύνολο του μέχρι την Καλαμπάκα, και το μετρό στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2024. Αποδεικνύουμε την αξιοπιστία μας σε αυτά τα οποία λέμε. Επιπλέον, θα ολοκληρωθεί και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος το καλοκαίρι του 2025, έχοντας εκτελεστεί περίπου το 80% του έργου μέχρι το τέλος του 2024. Σας μίλησα συνεπώς για 4 μεγάλα έργα που, εν πολλοίς, θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2024. Κοντά στα μεγάλα έργα υπάρχουν και πάρα πολλά μικρότερα έργα, τα οποία παραδίδονται διαδοχικά στην ελληνική κοινωνία που βοηθούν πολύ στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως για παράδειγμα η πεζογέφυρα στο Χαϊδάρι».

Όσον αφορά στην έγκαιρη υλοποίηση των έργων ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

Σχετικά με τα ζητήματα που προκύπτουν εν αναμονή της οριστικής απόφασης του ΣτΕ για το FlyOver στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σεβόμενοι απολύτως το δικαίωμα που έχουν οι πολίτες να προσφεύγουν, καθώς και τις όποιες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συνεπώς, προετοιμάζουμε καλύτερα τον φάκελο, τον οποίο και θα υποστηρίξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα καλύπτοντας ως Πολιτεία τις αγωνίες και τους προβληματισμούς που εκφράζει η απόφαση του ΣτΕ».

Αναφερόμενος στον ΟΣΕ, ο υπουργός επισήμανε: «Την επόμενη διετία θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου σιδηροδρομικού φορέα, κάτω από τον οποίο θα βρίσκεται η ΕΡΓΟΣΕ και σημαντικό τμήμα της ΓΑΙΑΟΣΕ. Επιπροσθέτως έχουμε υποβάλει σημαντικά αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να αντλήσουμε αναγκαίους πόρους για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου, αλλά και την επέκτασή του, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς διαδρόμους, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα logistic hub με εφαλτήριο τα λιμάνια της τα οποία αποτελούν τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε συνδυασμό με τη σύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο».

 «Ως εκ τούτου, πρέπει να αξιοποιήσουμε Ειδομένη, Προμαχώνα και Ορμένιο που είναι τα σύνορα της Ελλάδος, όσον αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη σύνδεσή μας με την Ευρώπη, και να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους -όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο- για την αναβάθμισή του», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι 250 ηλεκτρικά λεωφορεία θα κινούνται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τις επόμενες εβδομάδες, στα οποία θα προστεθούν 300 λεωφορεία φυσικού αερίου στον στόλο της Αθήνας, 12 και 18 μέτρων, μέχρι το τέλος του 2025. Συμπληρωματικά, «ξεκινάμε διαγωνισμό για άλλα 750 λεωφορεία προκειμένου να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών».

Σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι έχουμε 4 προγράμματα τα οποία τρέχουν αυτή τη στιγμή. Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» για Ι.Χ. οχήματα, ένα πρόγραμμα για τα ταξί, το «Φορτίζω Παντού» για την ενίσχυση των σταθμών φόρτισης, καθώς και ένα μικρότερο, «αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον» πρόγραμμα στην Αστυπάλαια προκειμένου όλη η μετακίνηση να γίνεται με ηλεκτρικά οχήματα.

Την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-65 από Λαμία έως Καλαμπάκα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ο  Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε πως στις «23 Απριλίου με τον πρωθυπουργό θα δώσουμε στην κυκλοφορία όλο τον οδικό άξονα μέχρι και την Καλαμπάκα, όχι μόνο το Λαμία – Ξυνιάδα αλλά και το Τρίκαλα – Καλαμπάκα.

Ο Ε65 θα είναι πλήρως ολοκληρωμένος από τις Θερμοπύλες, ουσιαστικά από τη Λαμία, μέχρι την Καλαμπάκα».

Ο Ε65 γνωστός και ως αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας σχεδιάστηκε ως νέος αυτοκινητόδρομος 181 χιλιομέτρων, που ενώνει τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης (στο ύψος της Λαμίας) με την Εγνατία Οδό.

Ήταν ένας από πέντε αυτοκινητοδρόμους που δημοπρατήθηκαν με Σύμβαση Παραχώρησης το 2007.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2011, αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υλοποιηθεί το ενδιάμεσο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) μήκους 77,5 χιλιομέτρων, που δόθηκε σε κυκλοφορία το 2017, και να μετατεθεί η κατασκευή των άλλων δύο τμημάτων (Βόρειο και Νότιο), το ένα εκ των οποίων θα παραδοθεί σε λίγες ημέρες.

Βόρειο Τμήμα (Τρίκαλα – Εγνατία)

Ο Ε-65 θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή του Βόρειου τμήματος, μήκους 70,5 χλμ, ενώνοντας δύο κύριους οδικούς άξονες, δηλαδή, την Εγνατία οδό με την ΠΑΘΕ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 442 εκατομμύρια ευρώ

Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ.

Συγκεκριμένα θα κατασκευασθούν:

 • Δύο σήραγγες με συνολικό μήκος 65μ και 400μ.
 • Δύο σήραγγες με εκσκαφή και επανεπίχωση ( Cut & Cover ) με συνολικό μήκος 264μ και 180μ ανά διεύθυνση.
 • 31 γέφυρες/ άνω διαβάσεις.
 • Έξι κόμβοι (Βασιλική, Καλαμπάκα, Γρεβενών, Οξύνεια, Αγιόφυλλο – Καρπερό, Εγνατία), ενώ θα ολοκληρωθεί ο κόμβος Τρικάλων.
 • Δύο κέντρα Εκμετάλλευσης και Συντήρησης (ΚΕΣ).
 • Ένας Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Οξύνεια) και τρεις πλευρικοί σταθμοί.
 • Σε όλο το μήκος του έργου θα κατασκευασθούν και χώροι Στάθμευσης και Ανάπαυσης, καθώς και νέο δευτερεύον οδικό δίκτυο (εξυπηρέτησης και κάθετων αξόνων) για την εξυπηρέτηση των γειτονικών περιοχών.

Νότιο Τμήμα (Λαμία – Ξυνιάδα)

Η κατασκευή του τμήματος Λαμία – Ξυνιάδα, μήκους 32,5 χιλιομέτρων, ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2018. Το κόστος του Νοτίου Τμήματος είναι 300 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Ηλεκτρικά λεωφορεία, Fly over και Τέμπη

Ο υπουργός Υποδομών μίλησε και για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις ηχητικές συνομιλίες στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για τα ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία ήδη πραγματοποιούν δοκιμαστικά δρομολόγια και τα οποία, όπως είπε, θα κυκλοφορήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος Απριλίου στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης .

Σήμερα υπάρχουν οχήματα που έχουν ξεπεράσει τα 2.000 χιλιόμετρα. Η αυτονομία τους αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι περίπου 400 χιλιόμετρα.

Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι η αυτονομία τους θα είναι περίπου 185 χιλιόμετρα» ενώ πρόσθεσε ότι «στο τέλος του 2025 θα έχουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 550 καινούργια λεωφορεία».

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη δικαστική εμπλοκή του flyover για τον οποίον σταματούν προσωρινά οι εργασίες στη Θεσσαλονίκη εκτιμώντας πως θα είναι μια προσωρινή εμπλοκή και το έργο θα προχωρήσει κανονικά.

«Πράγματι είχαμε μια δικαστική εμπλοκή την προηγούμενη εβδομάδα, την οποία θα επιδιώξουμε συλλογικά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό φέρνει μικρές καθυστερήσεις, αλλά εκτιμούμε ότι θα είναι παροδικές και πολύ μικρές, έτσι ώστε το έργο πράγματι να ολοκληρωθεί το 2027».

Μίλησε για το μετρό της πόλης τονίζοντας πως τον Νοέμβριο θα παραδοθεί στους συμπολίτες μας: « Για το μετρό έχουμε τοποθετηθεί με απόλυτο τρόπο.

Το Νοέμβριο του 2024 θα είναι έτοιμο και μετά έξι με οκτώ μήνες θα είναι έτοιμη και η επέκτασή του προς την Καλαμαριά και το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τους σχεδιασμούς μας για τις περαιτέρω επεκτάσεις του μετρό στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Μίλησε για τη σύμβαση 717 η οποία παραδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο και καταστράφηκε εξαιτίας του Daniel τον Σεπτέμβριο και μετά από ερώτηση που το έθεσαν οι παρουσιαστές της εκπομπής αναφέρθηκε και στα όσα απασχολούν την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις ηχητικές συνομιλίες οι οποίες από τον ΟΣΕ παραδόθηκαν πρόσφατα – όπως είπε στις ανακριτικές αρχές.

«Το 2023 ήταν μια τραγική χρονιά για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, όχι μόνο εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και γιατί είχαμε κάποιες φυσικές καταστροφές, φυσικές καταστροφές, οι οποίες διέλυσαν ένα ολόκληρο σιδηροδρομικό δίκτυο για μια μεγάλη απόσταση περίπου από το Δομοκό μέχρι τη Λάρισα.

Σήμερα η σύμβαση 717 που αφορά τη σηματοδότηση τηλεδιοίκησης έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδοθεί στο σύνολό της από την Αθήνα Θεσσαλονίκη Προμαχώνα[…] Λειτουργεί εκτός του τμήματος το οποίο καταστράφηκε από τον Daniel.

»Γι’ αυτό έβαλα στη συζήτησή μας και τη δεύτερη καταστροφή του ελληνικού σιδηροδρόμου μέσα στο 2023, εκεί συνεπώς δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Παραδόθηκε τον Αύγουστο και καταστράφηκε το Σεπτέμβριο. Σ’ αυτό το διάστημα, σ’ αυτή την απόσταση, δηλαδή από τον Δομοκό μέχρι τη Λάρισα, δεν επιτρέπεται δύο τρένα να κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε αντίθετες πορείες[…] σε όλο το άλλο τμήμα, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει τηλεδιοίκηση -σηματοδότηση.» επεσήμανε αναφορικά με το σύστημα τηλεδιοίκησης.

Σε άλλο σημείο για τις ηχητικές συνομιλίες του ΟΣΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχει δοθεί οδηγία στη διοίκηση του ΟΣΕ ό, τι ζητηθεί από τις ανακριτικές αρχές να δοθεί.

Και πράγματι επιβεβαιώνω ότι πρόσφατα οι ανακριτικές αρχές ζήτησαν όλο το υλικό το οποίο υπάρχει μέσα στον ΟΣΕ, όλες τις καταγραφές, όλα τα συστήματα, τα πάντα και δόθηκαν τα πάντα».

Πηγή: ertnews.gr

Όλες οι πληροφορίες

Τη δυνατότητα να ταυτοποιούν το εισιτήριό τους καθώς και το εισιτήριο διαρκείας τους, μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, έχουν από σήμερα, 9 Απριλίου, οι φίλαθλοι ώστε να εισέρχονται ψηφιακά στο γήπεδο στους αγώνες της Super League 1 καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδος.

Με τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, αναβαθμίζεται το επίπεδο ασφαλείας στα γήπεδα. Ταυτόχρονα, απελευθερώνεται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών δυνάμεων από το έργο της φύλαξης κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Με απλό και φιλικό τρόπο οι πολίτες προβαίνουν στην ταυτοποίηση του εισιτηρίου τους μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet που έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), στο emep.gov.gr, πριν κατεβάσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet από το Google Play ή το App Store. Αναλυτικά η διαδικασία περιγράφεται στο tickets.gov.gr.

Οι φίλαθλοι προμηθεύονται το εισιτήριο του αγώνα από τους παρόχους των υπηρεσιών διάθεσης εισιτηρίων, χωρίς καμία αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία.

Στη συνέχεια:

 • Ανοίγουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet.
 • Επιλέγουν την καρτέλα των εισιτηρίων και επάνω δεξιά την προσθήκη (+).
 • Επιλέγουν “Προσθήκη Εισιτηρίου Ενηλίκου”.
 • Ανοίγουν την κάμερα του κινητού και σκανάρουν το QR Code ή το Barcode του εισιτηρίου. Εναλλακτικά εισάγουν χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου.
 • Το εισιτήριο προστίθεται στη σχετική λίστα των διαθέσιμων εισιτηρίων.
 • Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιλέγοντας το εισιτήριο στη σχετική λίστα του Gov.gr Wallet, εμφανίζεται το QR Code ή το Barcode ε το οποίο οι πολίτες εισέρχονται στα γήπεδα. Όσον αφορά τους ανηλίκους άνω των 15 ετών, οι οποίοι έχουν προσωπικούς κωδικούς TaxisNet και το κινητό τους τηλέφωνο είναι καταχωρημένο στο emep.gov.gr, θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία.

Σε περίπτωση που οι πολίτες θέλουν να συνοδεύσουν το ανήλικο κάτω των 15 ετών τέκνο τους στον αγώνα, η διαδικασία προσθήκης του εισιτηρίου πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση διαδικασίας προσθήκης του δικού τους εισιτηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, αφού ανοίξουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet και επιλέξουν την καρτέλα των εισιτήριων:

 • Επιλέγουν «Προσθήκη Εισιτηρίου Ανηλίκου».
 • Επιλέγουν το προστατευόμενο μέλος για το οποίο θέλουν να καταχωρήσουν το εισιτήριο.
 • Εισάγουν τον κωδικό εισιτηρίου του ανηλίκου.
 • Στην “Επιλογή συνοδού” επιλέγουν “Εγώ” και προστίθεται το εισιτήριο στη σχετική λίστα του Gov.gr Wallet τους.
 • Αν επιθυμούν τρίτο άτομο να συνοδεύσει το ανήλικο τέκνο, μετά την εισαγωγή του κωδικού του εισιτηρίου του ανηλίκου:
 • Επιλέγουν «Τρίτο ‘Άτομο” αντί για “Εγώ”, και εισάγουν το ΑΦΜ του ενηλίκου που θα συνοδεύσει το ανήλικο.
 • Στη συνέχεια, ο ενήλικας που έχουν επιλέξει να συνοδεύσει το ανήλικο λαμβάνει ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή μηνύματος (SMS) στο κινητό του τηλέφωνο, με την οποία ενημερώνεται για το αίτημα συνοδείας ανηλίκου στο Gov.gr Wallet.
 • Στο Gov.gr Wallet, ο ενήλικας που θα συνοδεύσει το ανήλικο παιδί, επιλέγει την αποδοχή της συνοδείας του ανηλίκου.

Ακολούθως, το εισιτήριο του ανηλίκου εμφανίζεται στη λίστα εισιτήριων του ενηλίκου που θα το συνοδεύσει.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή στις 12 Μαΐου 2024, θα ισχύει υβριδικό σύστημα εισόδου στα γήπεδα, τόσο με το ψηφιακό εισιτήριο στο Gov.gr Wallet, όσο και με το συμβατικό εισιτήριο, ώστε οι φίλαθλοι και οι αθλητικές ανώνυμες εταιρίες να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στη νέα διαδικασία και να προετοιμαστούν καταλλήλως.

——————–

Τι είχε ανακοινωθεί και τι ορίζει η Υπουργική Απόφαση

Πώς θα μπαίνουμε στο γήπεδο: Βήμα – βήμα η διαδικασία – Τι ισχύει για ανηλίκους και όσους δεν έχουν smartphone

Δόθηκε στην δημοσιότητα αλλά και στους προέδρους των Super League και Basket League η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Εξειδίκευση ζητημάτων σχετικά με την λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Πλατφόρμα ταυτοποίησης κατόχων αθλητικών εισιτηρίων» (ΦΕΚ Β’ 1120/2024), όπου καθορίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των κατόχων ηλεκτρονικών εισιτηρίων για την είσοδό τους στα γήπεδα.

—————-

Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρουμε και η διαδικασία βήμα-βήμα, όπως αναλύονται στην ΚΥΑ.

Χρήστες της Πλατφόρμας

Χρήστες της πλατφόρμας ταυτοποίησης κατόχων αθλητικών εισιτηρίων είναι ενήλικοι που επιθυμούν να εκδώσουν εισιτήριο για τους ίδιους ή για τα ανήλικα τέκνα τους για την παρακολούθηση αθλητικής συνάντησης και ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.

Για τη χρήση της πλατφόρμας από τους ενήλικες πρέπει να έχουν προσωπικούς κωδικούς – διαπιστευτήρια της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. (taxisnet) και να έχουν εγγεγραμμένο κινητό τηλέφωνο στο ΕΜΕπ. Τότε εισέρχονται στην πλατφόρμα κατόπιν αυθεντικοποίησης τους.

Ταυτοποίηση κατόχων αθλητικών εισιτηρίων

Ο ενδιαφερόμενος θεατής πραγματοποιεί κράτηση του εισιτηρίου του από τον πάροχο της υπηρεσίας διάθεσης εισιτηρίων, με τον οποίο έχει συμβληθεί η Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία (Α.Α.Ε.) και καταβάλλει το απαιτούμενο τίμημα και στη συνέχεια εισέρχεται στην πλατφόρμα του άρθρου 1, κατόπιν αυθεντικοποίησής του, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία της κράτησής του και να ολοκληρωθεί η έκδοση του εισιτηρίου του.

Η πλατφόρμα ενημερώνεται με τα στοιχεία της αθλητικής συνάντησης και τα στοιχεία κράτησης εισιτηρίου από το σύστημα του παρόχου της υπηρεσίας διάθεσης εισιτηρίων. Για την ταυτοποίηση των στοιχείων της κράτησης του, το φυσικό πρόσωπο αφού έχει εισέλθει στην πλατφόρμα, εισάγει το μοναδικό κωδικό εισιτηρίου που αναγράφεται επάνω σε αυτό.

Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας το φυσικό πρόσωπο δύναται να αποθηκεύει το προσωποποιημένο εισιτήριο στην εφαρμογή Gov.gr- Wallet για χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη αγωνιστική περίοδο (σεζόν).

Η πλατφόρμα ενημερώνεται μέσω διαλειτουργικότητάς με το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου και στην περίπτωση που το φυσικό πρόσωπο περιλαμβάνεται στη λίστα φυσικών προσώπων στα οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος σε αθλητικές εγκαταστάσεις η διαδικασία του παρόντος δεν ολοκληρώνεται και δεν πραγματοποιείται εισαγωγή του εισιτηρίου στην εφαρμογή gov.gr wallet.

Η ίδια διαδικασία που περιγράφεται στο παρόν ακολουθείται επίσης τόσο για τα εισιτήρια διαρκείας, όσο και για τις προσκλήσεις που διαθέτει στους φιλάθλους της η εκάστοτε ΠΑΕ.

Τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ήδη εισιτήριο διαρκείας σε ισχύ πραγματοποιούν την διαδικασία ταυτοποίησης του παρόντος άπαξ και διατηρούν το εισιτήριο τους στην εφαρμογή gov.gr wallet για χρήση του σε κάθε αθλητική συνάντηση.

Τα εισιτήρια διαρκείας δύναται να μεταβιβάζονται και μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet, σύμφωνα με την πολιτική και τους όρους της εκάστοτε ΠΑΕ.

Ταυτοποίηση αθλητικών εισιτηρίων ανηλίκων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας

Ο ενδιαφερόμενος θεατής πραγματοποιεί κράτηση του εισιτηρίου για τον ανήλικο από τον πάροχο διάθεσης εισιτηρίων, με τον οποίο έχει συμβληθεί η Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία (Α.Α.Ε.). Στη συνέχεια εισέρχεται στην πλατφόρμα αφού πρώτα αυθεντικοποιηθεί προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία της κράτησης για τον ανήλικο του οποίου έχει την επιμέλεια και να ολοκληρωθεί η έκδοση του εισιτηρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ήδη προηγηθεί η προσωποποίηση του δικού του εισιτηρίου.

Για την ταυτοποίηση των στοιχείων της κράτησης για τον ανήλικο, το φυσικό πρόσωπο εισέρχεται στην πλατφόρμα, εισάγει το μοναδικό κωδικό εισιτηρίου που αναγράφεται επάνω σε αυτό, επιλέγει τον ανήλικο του οποίου έχει την επιμέλεια και για το οποίο εκδίδεται το εισιτήριο. Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας το φυσικό πρόσωπο δύναται να αποθηκεύσει το προσωποποιημένο εισιτήριο για τον ανήλικο στην εφαρμογή gov.gr wallet.

Σε περίπτωση που ο ανήλικος συνοδεύεται από άλλον ενήλικο, και όχι αυτόν που έχει την επιμέλειά του, ο έχων την επιμέλειά του αφού ακολουθήσει όσα προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 για τη διαδικασία προσωποποίησης του εισιτηρίου, δηλώνει επιπλέον τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του ενήλικου που θα συνοδεύσει τον ανήλικο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενήλικος συνοδός έχει ήδη προβεί σε ταυτοποίηση του δικού του εισιτηρίου.

Στη συνέχεια ο συνοδός του ανήλικου ενημερώνεται με αποστολή σχετικής ειδοποίησης στο gov.gr wallet και αφού αποδεχτεί μέσω της πλατφόρμας τη δήλωση περί συνοδείας αυτού, δύναται να αποθηκεύσει το προσωποποιημένο εισιτήριο για τον ανήλικο στην εφαρμογή gov.gr wallet.

Ο ενήλικος συνοδός λαμβάνει γνώση των ακόλουθων στοιχείων:

Α) Ονοματεπώνυμο του έχοντα την επιμέλεια

Β) Ονοματεπώνυμο ανηλίκου

Σε περίπτωση που ο ανήλικος περιλαμβάνεται στη λίστα φυσικών προσώπων στα οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος σε αθλητικές εγκαταστάσεις που τηρείται στο Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου, η διαδικασία του παρόντος δεν ολοκληρώνεται και δεν πραγματοποιείται εισαγωγή του εισιτηρίου στην εφαρμογή του gov.gr wallet του ενήλικου συνοδού.

Μεταβολή κατάστασης προσωποποιημένων εισιτηρίων

Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων κράτησης εισιτηρίου από τον πάροχο έκδοσής του, ενημερώνονται αυτόματα τα στοιχεία που τηρούνται για το εισιτήριο στην πλατφόρμα. Σε περίπτωση ακύρωσης προσωποποιημένου εισιτηρίου από τον πάροχο έκδοσής του, το εισιτήριο ακυρώνεται αυτόματα και στην πλατφόρμα. Σε περίπτωση ακύρωσης εισιτηρίου ενήλικου συνοδού, αναιρείται αυτόματα και η δήλωση συνοδείας των συνοδευόμενων ανηλίκων.

Ο έχων την επιμέλεια ανηλίκου δύναται να αναιρέσει τη δήλωση περί συνοδείας του ανηλίκου πριν τη χρήση του προσωποποιημένου εισιτηρίου. Ο συνοδός ανηλίκου του οποίου δεν έχει την επιμέλεια, δύναται πριν τη χρήση του προσωποποιημένου εισιτηρίου να αναιρέσει την αποδοχή συνοδείας στην οποία έχει προβεί.

Είσοδος στην αθλητική εγκατάσταση

Μετά την προσωποποίηση του εισιτηρίου και την αποθήκευση του στην εφαρμογή gov.gr wallet ενεργοποιείται η δυνατότητα χρήσης του εισιτηρίου. Την ημέρα της αθλητικής συνάντησης, ο θεατής θέτει ανέπαφα τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του στην οποία έχει αποθηκευτεί το προσωποποιημένο του εισιτήριο στην υποδοχή των συσκευών σάρωσης και αναγνώρισης του εισιτηρίου και εφόσον το εισιτήριο αναγνωρίζεται και ακυρώνεται, ανοίγει η περιστρεφόμενη είσοδος (τουρνικέ) και ο θεατής εισέρχεται στην αθλητική εγκατάσταση.

Σε περίπτωση συνοδείας ανηλίκων, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε συνοδευόμενο ανήλικο του οποίο το προσωποποιημένο εισιτήριο έχει αποθηκευτεί στο κινητό τηλέφωνο του ενήλικα συνοδού. Η αναγνώριση του εισιτηρίου γίνεται με χρήση της εφαρμογής του gov.gr wallet και αξιοποίηση της τεχνολογίας Near Field Communication (NFC).

Διαδικασία διάθεσης εισιτηρίων σε αλλοδαπούς και μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που διαθέτουν διαβατήριο

Στην περίπτωση των αλλοδαπών φιλάθλων και των μόνιμων κατοίκων εξωτερικού, ο ενδιαφερόμενος προβαίνει σε κράτηση από τον πάροχο της υπηρεσίας διάθεσης εισιτηρίων, όπως και στην περίπτωση των ημεδαπών και εν συνεχεία εισέρχεται στην πλατφόρμα χωρίς αυθεντικοποίηση χρήστη και εισαγωγή κωδικών taxisnet, ως «επισκέπτης» (guest mode) και εισάγει το κωδικό κράτησης του εισιτηρίου που αναγράφεται επάνω σε αυτό.

Για την ταυτοποίηση των στοιχείων της κράτησης του αλλοδαπού φιλάθλου ή του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού, το φυσικό πρόσωπο σαρώνει το διαβατήριό του μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet και πραγματοποιείται η σύνδεση των στοιχείων του διαβατηρίου του κατόχου εισιτηρίου με τον αριθμό του εισιτηρίου του.

Ο αλλοδαπός φίλαθλος ή ο μόνιμος κάτοικος εξωτερικού εισέρχεται στην αθλητική εγκατάσταση με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, ήτοι θέτοντας ανέπαφα τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του στην οποία έχει αποθηκευτεί το προσωποποιημένο του εισιτήριο στην υποδοχή των συσκευών σάρωσης και αναγνώρισης του εισιτηρίου.

Η διαδικασία του παρόντος πραγματοποιείται μόνο στην περίπτωση κατοχής διαβατηρίου την κρίσιμη χρονική στιγμή για τους αλλοδαπούς φιλάθλους και τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός φίλαθλος δύναται να ταυτοποιείται με φυσική παρουσία σε ειδικά σημεία εξυπηρέτησης έξω από την αθλητική εγκατάσταση.

Διαδικασία διάθεσης εισιτηρίων σε άτομα άνω των 67 ετών και σε αλλοδαπούς μη έχοντες διαβατήριο

Ο ενδιαφερόμενος ημεδαπός φίλαθλος άνω των 67 ετών που δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο με προηγμένη υπολογιστική ικανότητα και συνδεσιμότητα (“smartphone”) δύναται να προσέρχεται σε ειδικό σημείο εξυπηρέτησης έξω από την αθλητική εγκατάσταση («γκισέ»), που λειτουργεί με φροντίδα και ευθύνη της εκάστοτε ΠΑΕ.

Η ταυτοποίηση των στοιχείων του εισιτηρίου του ενδιαφερομένου, πραγματοποιείται στο γκισέ μέσω της πλατφόρμας, από εξουσιοδοτημένο από την εκάστοτε ΠΑΕ υπάλληλο με χρήση κωδικών πρόσβασης στην πλατφόρμα, που χορηγούνται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης, ο υπάλληλος εκτυπώνει το προσωποποιημένο εισιτήριο, το οποίο φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό («barcode») και είναι έτοιμο προς χρήση στην υποδοχή των συσκευών σάρωσης και αναγνώρισης του εισιτηρίου. Η δυνατότητα εκτύπωσης ισχύει αποκλειστικά για τα άτομα άνω των 67 ετών που δεν διαθέτουν «έξυπνο» κινητό.

Στην περίπτωση των αλλοδαπών φιλάθλων που κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν διαθέτουν διαβατήριο, αλλά έτερο ταυτοποιητικό έγγραφο, και έχουν ήδη ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία, προσέρχονται στο γκισέ για την ταυτοποίηση των στοιχείων του εισιτηρίου τους. Μετά την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης τους από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο, αποθηκεύουν το προσωποποιημένο εισιτήριό τους στην εφαρμογή gov.gr wallet στο κινητό τους τηλέφωνο και εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση θέτοντας ανέπαφα τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου τους στην υποδοχή των συσκευών σάρωσης και αναγνώρισης του εισιτηρίου.

Τηρούμενα στοιχεία προσωποποιημένων εισιτηρίων

Στην πλατφόρμα της παρ. 1 τηρούνται τα ακόλουθα στοιχεία:

Α) ΑΦΜ κατόχου

Β) ΑΜΚΑ κατόχου

Γ) Ονοματεπώνυμο κατόχου

Δ) Διεύθυνση διαμονής κατόχου

Ε) Κινητό τηλέφωνο κατόχου

ΣΤ) Διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατόχου

Ζ) ΑΦΜ ανήλικου

Η) ΑΜΚΑ ανήλικου

Θ) Ονοματεπώνυμο ανήλικου

Ι) Στοιχεία της αθλητικής συνάντησης

ΙΑ) Στοιχεία κράτησης εισιτηρίου

ΙΒ) Στοιχεία συνοδευόμενου και συνοδού

Τα δεδομένα της πλατφόρμας προσωποποίησης εισιτηρίων τηρούνται για 10 έτη από την ημερομηνία διεξαγωγής της αθλητικής συνάντησης.

Διαλειτουργικότητες

Μέχρι την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος αναγνώρισης εισιτηρίων και με μέγιστο χρονικό περιθώριο προσαρμογής τους τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσης, η αναγνώριση των προσωποποιημένων εισιτηρίων δύναται να πραγματοποιείται με τον τρόπο που υποστηρίζουν τα υφιστάμενα συστήματα αναγνώρισης εισιτηρίων (QR Code ή Barcode) μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet.

Σε περίπτωση που ο κατασκευαστής του κινητού τηλεφώνου δεν επιτρέπει τη χρήση τεχνολογίας NFC από τρίτες εφαρμογές, τότε η αναγνώριση του προσωποποιημένου εισιτηρίου πραγματοποιείται με χρήση του wallet που παρέχεται από τον κατασκευαστή, αφού το εισιτήριο μεταφερθεί σε αυτό μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet με ασφαλή και μη περαιτέρω μεταβιβάσιμο τρόπο.

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Οριστική αποβολή στους μαθητές που βιντεοσκοπούν εικόνες βίας σε βάρος συμμαθητών τους μέσα σε τάξεις και προαύλια.

Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου στο πλαίσιο εκδήλωσης, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, παρουσίασε την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, με στόχο να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος με θύματα και δράστες ανήλικα παιδιά.

Στην παρουσίαση μαζί του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ συντονίστρια της συζήτησης που ακολούθησε, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή.

Με μαθητές του 3ου γυμνασίου Πολίχνης συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, άκουσε τις εμπειρίες τους από τη σχολική καθημερινότητα, που όπως είπαν, έχουν βρεθεί παρατηρητές bullying και συμβούλευσαν τα θύματα – μαθητές να μιλούν σε όσους εμπιστεύονται γονείς, καθηγητές, φίλους.

«Τα φαινόμενα που βλέπουμε υπήρχαν και στη δική μας εποχή, τότε ήταν περίπου αποδεκτά, μέρος της εφηβείας και δεν μας προβλημάτιζε τότε το τραύμα που μπορεί να αφήσει και τις ψυχολογικές συνέπειες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Τώρα μας προβληματίζει η έξαρση, η βία και η ένταση που γίνονται προπηλακισμοί. Πίσω από το bullying κρίνεται η μη ανοχή στη διαφορετικότητα που συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος. Δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί το bullying, υπάρχει, απασχολεί όλους τους θεσμούς, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε και να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο».

«Πρέπει κάποιος να μπορεί να μιλήσει. Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε πολύ καλά αλλά είναι απαραίτητο να γίνει και για αυτό αυτή η πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το περιστατικό, υπάρχει η διαφύλαξη της ανωνυμίας και θα μπορούμε να παρέμβουμε με εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα πρωτόκολλα είναι λέξη λίγο κακοποιημένη τελευταία αλλά μας δείχνουν τι θα κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να σπάσουν τη σιωπή και αυτό δεν αφορά μόνο το θύμα αλλά και τους παρατηρητές. «Δεν είναι μαγκιά να σπας κάποιον στο ξύλο, ούτε να τον λοιδορείς για τις επιλογές του. Υπάρχουν κανόνες και πλαίσια, μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί, επειδή σεβόμαστε τους κανόνες και υπάρχουν όρια τα οποία όταν ξεπερνιούνται υπάρχουν συνέπειες».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από μια μαθήτρια, εάν έχει πέσει θύμα bullying ως μαθητής και απάντησε:

«Και εμένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο. Ήταν αστείο για τους καλούς μαθητές, ήταν χαβαλές τότε» και πρόσθεσε: «ήμουν πολύ αγαπητός μαθητής, ήμουν πρόεδρος κάποια στιγμή της σχολικής κοινότητας. Τότε δεν δίναμε τόση σημασία, ήταν μέρος της σχολικής ζωής μας, ωστόσο υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν».

Για την εξάρτηση με τα κινητά

«Εμείς δεν είχαμε κινητά, είναι δύσκολο να φανταστείτε μια ζωή χωρίς κινητό, υπολογιστή και email» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε: «Εγώ απέκτησα τον πρώτο υπολογιστή μου όταν ήμουν φοιτητής. Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί. Αλλά υπάρχει μεγάλο ζήτημα στις νεαρές ηλικίες από την εξάρτηση με το κινητό. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο. Το κινητό είναι εργαλείο αλλά δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή, τον αθλητισμό, ούτε αυτά που μας δίνουν ικανοποίηση.

Πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στη χρήση του κινητού στο σχολείο, αυτό θα μας απασχολήσει σε όλα τα επίπεδα. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει εάν δεν υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, είμαστε ενεργοί πολίτες, η πολιτεία προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά, αυτό το πλαίσιο έρχεται και με κανόνες, όχι τιμωρητικούς αλλά που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα πλαίσιο σχέσεων και κανόνων τους οποίους πρέπει να σεβαστούμε, διαφορετικά θα υπερισχύει ο νόμος του ισχυρού. Αυτή η καμπάνια τον αδύναμο προστατεύει, αλλιώς θα ήμασταν ζούγκλα».

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα επαναφοράς της πενθήμερης αποβολής.

Παράλληλα, σημείωσε πως το θέμα των απουσιών ψηφιοποιείται. Μέσω της εφαρμογής e-parents οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση την πορεία του μαθητή, τις απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στο myschool.

Η διαγραφή απουσιών θα απαγορεύεται στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις, όπως οι ιατρικοί λόγοι.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η πολιτική δεν είναι μόνο μια πλατφόρμα αλλά απαιτεί αλλαγή κουλτούρας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Χαμόγελο του Παιδιού για το 2023:

 • 1 στα 3 παιδιά σε όλη την χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί bullying.
 • 1 στα 4 παιδιά, αισθάνεται πώς το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους.
 • 1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση είναι μεταξύ άλλων:

 • Η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία. Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν.
 • Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή. Θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.

 • Διαχείριση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.
 • Αυστηροποιείται το πλαίσιο συνεπειών για το μπούλινγκ.
 • Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
 • Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
 • Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
 • Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.
 • Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Πηγή: ertnews

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για την παραβατικότητα των ανηλίκων Έχουν γίνει συνολικά 40.638 έλεγχοι. 500 συλλήψεις το τελευταίο δίμηνο

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024, υλοποιείται μία δέσμη δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων». Αυτά τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σημερινή ανακοίνωσή του σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου για την παραβατικότητα ανηλίκων, ενώ σημειώνει ότι το τελευταίο δίμηνο πραγματοποιήθηκαν 500 συλλήψεις κατά την διενέργεια συνολικά 40.638 ελέγχων.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια το υπουργείο «τις βραδινές ώρες Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής υλοποιείται δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας. Η δράση στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας».

Όσον αφορά στις περιπτώσεις εκείνες που εκδηλώθηκαν περιστατικά βίας και παραβατικότητας, το υπουργείο επισημαίνει ότι «πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις. Η δράση ήπιας αστυνόμευσης έχει αποτιμηθεί θετικά από τους ανηλίκους και τους γονείς, οι οποίοι πλησιάζουν τους αστυνομικούς, συνομιλούν μαζί τους και ενημερώνονται για ζητήματα που τους απασχολούν».

Τα αριθμητικά στοιχεία των συγκεκριμένων δράσεων της ΕΛΑΣ, είναι τα εξής: Ο σχεδιασμός υλοποιείται σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.500 αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει: 40.638 ελέγχους ανηλίκων, 1.418 προσαγωγές και 500 συλλήψεις ανηλίκων. Μεταξύ άλλων, 50 για ναρκωτικές ουσίες, 40 για κλοπές – διαρρήξεις, 19 για κατοχή όπλων και 13 για σωματικές βλάβες.

135 προσαγωγές και 9 συλλήψεις στην Αττική

Στην Αττική, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιήθηκαν 8.078 έλεγχοι, έγιναν 135 προσαγωγές και 9 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, 2.345 έλεγχοι και 7 προσαγωγές ανηλίκων.

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές και τα σημεία, στα οποία εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενης παραβατικότητα, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων, ενώ υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.250 διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 101.969 άτομα καθώς και 86 συναντήσεις με δήμους, Μ.Κ.Ο, αθλητικούς ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και άλλους φορείς.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτο, ευάλωτο και μόνο. Κανείς γονιός δεν πρέπει να ανησυχεί για το παιδί του όταν αυτό βρίσκεται εκτός σπιτιού», είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ερμηνευτική Εγκύκλιο αναφορικά  με τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές (ν.5092/2024), εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρεται στην ερμηνεία και εφαρμογή της διάταξης της παρ. 12 του ν.5092/2024 για τον καθορισμό και επανακαθορισμό του παλαιού αιγιαλού, τα εμπράγματα δικαιώματα επί του παλαιού αιγιαλού, την αναγνώριση των εμπράγματων δικαιωμάτων,  και διευκρινίζει τα εξής:

Ο καθορισμός ή επανακαθορισμός του παλαιού αιγιαλού αφορά όλες τις περιπτώσεις καθορισμού ή επανακαθορισμού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την ισχύ προγενέστερων διατάξεων ακόμη και πριν από την ισχύ του ν.2971/2001 (ΦΕΚ Α’ 285), όπως τροποποιήθηκε με το ν.4607/2019 (ΦΕΚ Α’ 65), καθώς και τις περιπτώσεις καθορισμού ή επανακαθορισμού που θα λάβουν χώρα εφεξής κατ’ εφαρμογή του ν. 5092/2024.

Τα εμπράγματα δικαιώματα επί του παλαιού αιγιαλού πρέπει να έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή άλλο δημόσιο έγγραφο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως δημόσιο έγγραφο νοείται κάθε νόμιμος τίτλος που έχει εκδοθεί από φορέα του δημοσίου.

Ο χρόνος κτήσης ή αναγνώρισης των εμπράγματων δικαιωμάτων απαιτείται να είναι προγενέστερος του αρχικού καθορισμού ή του καθορισμού που θα γίνει για πρώτη φορά σύμφωνα με το ν.5092/2024. Διοικητικά μέτρα που εκδόθηκαν σε συνέχεια τoυ αρχικού καθορισμού και είναι σε ισχύ καταργούνται, εκτός από τις περιπτώσεις βεβαιωθέντων προστίμων.

Κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει αμελλητί από την ισχύ του ν. 5092/2024 να προσκομίσει στην κατά τόπο αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία τα αποδεικτικά έγγραφα, από τα οποία προκύπτει η ύπαρξη εμπράγματου δικαιώματος σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα και να αιτηθεί την εφαρμογή της παρ. 12 του άρθρου 5 του παραπάνω νόμου.

Οι Κτηματικές Υπηρεσίες, αφού εξετάσουν τα προσκομισθέντα έγγραφα και διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι  προϋποθέσεις της παρ. 12, προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων κτημάτων, προκειμένου οι εγγεγραμμένοι στα βιβλία καταγραφής δημοσίων κτημάτων παλαιοί αιγιαλοί να διαγραφούν, εφόσον αποδειχθούν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών.

Κατά συνέπεια, για τις ανωτέρω περιπτώσεις το Δημόσιο απέχει από την άσκηση αγωγών και για τις ασκηθείσες αγωγές, οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται. Σημειώνεται ότι για την απόδειξη του εμπράγματος δικαιώματος προσκομίζονται δημόσια έγγραφα, με τα οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη του δικαιώματος.

Ο καθορισμός ή επανακαθορισμός παλαιού αιγιαλού δε θίγει την κυριότητα και νομή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ ΑΕ. σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, τα οποία, συνεπώς, δεν καθίστανται κοινόχρηστα, με την επιφύλαξη ότι δε θίγονται κτηθέντα εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραπάνω παραγράφους της παρούσας εγκυκλίου.

Για να δείτε την εγκύκλιο κάντε κλικ εδώ  

Δράσεις αφιερωμένες στη φιλοζωία θα λάβουν χώρα στα σχολεία της χώρας την Πέμπτη 4 Απριλίου, καθώς από φέτος καθιερώνεται η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας.

Την συγκεκριμένη ημέρα, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων).

Σύμφωνα με τη εγκύκλιο είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ημέρας ομιλίες, προβολές και παρουσιάσεις έργων και δράσεων.

Τα Προσδοκώμενα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ημέρας είναι:

 • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
 • Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
 • Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας.

Ενδεικτικές δράσεις / δραστηριότητες

 • Πραγματοποίηση ομιλιών ενημέρωσης και πληροφόρησης της σχολικής κοινότητας με πρόσκληση ειδικών, ατόμων που ασχολούνται με τη φύλαξη άγριων ζώων ή/και ζώων συντροφιάς και εργαζόμενων ή εθελοντών φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων.
 • Υλοποίηση παιδαγωγικά κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με τη φιλοζωία, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.
 • Παρακολούθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ έγκριτων φορέων, που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και τη φιλοζωία, παιδαγωγικά κατάλληλων για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.
 • Δημιουργία ψηφιακού υλικού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, πολυτροπικά και πολυμεσικά κείμενα και αφίσες) και διάχυσή του μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας ή/και δημοσίευσή του στη σχολική εφημερίδα.
 • Υλοποίηση πρωτοβουλίας / καμπάνιας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.
 • Επίσκεψη σε καταφύγια ζώων άγριας ζωής και κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενημέρωση των μαθητών /-τριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα.
 • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη βιοποικιλότητα και τη φιλοζωία.
 • Υλοποίηση δράσεων σίτισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου, π.χ. τοποθέτηση ταϊστρών, ποτιστρών κ.ά.

Για να δείτε την εγκύκλιο κάντε κλικ εδώ…             

Λήγει στις 31 Μαρτίου η προθεσμία που έχει δοθεί από το ΥΠΕΝ στους δήμους να ολοκληρώσουν  αναθεωρήσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Όσοι δήμοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, οι παλιές χρήσεις γης θα καταστούν δεσμευτικές  με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ενταχθούν σε τρέχοντα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου και της απολιγνιτοποίησης, επενδύσεις που απαιτούν διαφορετικές χρήσεις γης.

Το θέμα θέτει το ΤΕΕ Πελοποννήσου με επιστολή που έστειλε η πρόεδρος  Χαρίκλεια Τσώλη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με αίτημα τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας για την αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των δήμων.

Στην επιστολή σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Αξιότιμοι κ. κ. Υπουργοί, όπως είναι γνωστόν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 51 του Ν.4178/13, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με την παρ.6 του αρ.108 του Ν.5007/22 και την παρ.2 άρθρο 30 Ν.5069/2023, ισχύει: «οι χρήσεις γης που ορίζονται κατά τις ειδικές διατάξεις των Γ.Π.Σ., που εγκρίθηκαν πριν τη δημοσίευση του Ν. 2508/1997 (Α’ 124), είναι δεσμευτικές για τη διοίκηση μόνο στην περίπτωση που κατόπιν αυτών εγκρίθηκαν πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης ή ένταξης, σύμφωνα με το Γ.Π.Σ.

Σε κάθε περίπτωση, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος κινείται η διαδικασία αναθεώρησης των συγκεκριμένων Γ.Π.Σ., κατόπιν απόφασης του αρμόδιου Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλου αρμόδιου οργάνου κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Η ως άνω αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.3.2024, διαφορετικά από 1.4.2024 εφαρμόζονται αυτοδικαίως δεσμευτικά οι διατάξεις των ως άνω Γ.Π.Σ. Οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν και για τις περιπτώσεις όπου έχει κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης κατά τα ανωτέρω.»

Η ανωτέρω αναφερόμενη προθεσμία εκπνέει στις 31.3.2024 και αρκετοί Ο.Τ.Α. της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναθεώρησης των Γ.Π.Σ. τους.

Κατά συνέπεια, οι χρήσεις γης των Γ.Π.Σ., που έχουν εγκριθεί πριν το Ν. 2508/1997, θα καταστούν δεσμευτικές, με αποτέλεσμα επενδύσεις που απαιτούν σήμερα διαφορετικές χρήσεις να μην μπορούν να ενταχθούν στα τρέχοντα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου και της απολιγνιτοποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Αξιότιμοι κ. κ. Υπουργοί,

Κατόπιν των ανωτέρω, αιτούμεθα όπως προβείτε στη χορήγηση παράτασης αναθεώρησης των Γ.Π.Σ. των ΟΤΑ για εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση των Ειδικών και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου

Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη

Πολ. Μηχ/κός Ε.Μ.Π.- Μ.Sc.»

Πηγή: kede.gr

Τα ξημερώματα της Κυριακής, 31 Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 3 π.μ. σε 4 π.μ.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

400 ευρώ πρόστιμο αν βάλεις αυτό το σήμα – Τι πρέπει να ξέρουν όσοι το χρησιμοποιούν

Τα αυτοκίνητα πληθαίνουν αλλά οι θέσεις στάθμευσης παραμένουν οι ίδιες. Μπορείτε άραγε να «κρατήσετε» μια θέση για εσάς βάζοντας πινακίδα «No Parking», χωρίς να τιμωρηθείτε με πρόστιμο;

Μερικοί οδηγοί, απελπισμένοι από το γεγονός ότι δεν έχουν που να αφήσουν το αυτοκίνητό τους το βράδυ, καταλήγουν να κρατούν μια «δεσμευμένη» θέση στάθμευσης χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα και μη γνωρίζοντας ότι μπορεί να καταλήξουν να έχουν προβλήματα με το νόμο.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ορισμένοι οδηγοί αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση στάθμευσης έξω από το σπίτι τους. Και το κάνουν, είτε τοποθετώντας εμπόδια στο οδόστρωμα ή ακόμα τοποθετώντας πινακίδες «No Parking» που βρίσκουν στην αγορά.

Στόχος των συγκεκριμένων οδηγών είναι να μην επιτρέψουν σε άλλον να παρκάρει το αυτοκίνητό του εκεί, αλλά ξεχνούν ότι αυτή η τακτική τιμωρείται από το νόμο.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ΄εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία μας είναι δημόσιος και όποιος δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω διάταξη τιμωρείται σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για αυτόν που έχει βάλει παράνομα πινακίδα «No Parking» χωρίς να τη δικαιούται ή να μην έχει πάρει άδεια από τον Δήμο και την Τροχαία. Για να παρθεί μια τέτοια άδεια, θα πρέπει να κατατεθεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο της οικοδομής, να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα του αιτήματος, να πάρει αριθμό αδείας και να εγκριθεί από την τροχαία. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι παράνομη η τοποθέτησή της.

Πηγή: carandmotor.gr

Συνάντηση με το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποίησε την Τρίτη 19 Μαρτίου η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, από κοινού με την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κιρμικίρογλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα στελέχωσης των Δήμων, αξιολόγησης, κινητικότητας και ευρύτερα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού.

Η κα Κεραμέως κατέγραψε αναλυτικά τα αιτήματα της ΠΟΕ – ΟΤΑ, διαβεβαιώνοντας το Προεδρείο της ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και ότι ο γόνιμος διάλογος συνιστά επιδίωξη και προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Είμαστε εδώ για να ακούμε, να συζητάμε, να βελτιώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας