Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

20 Ιουλίου, 2024 12:49

Search
Close this search box.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας: Διάσωση δύο τραπεζών, αποφυγή «κουρέματος» στις καταθέσεις και οφέλη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, οικονομία

Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση.

Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνεται ότι η λύση στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ ήταν η βέλτιστη καθώς, πρώτον, οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, δεύτερον αποτρέπει ζημιές και τρίτον, δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο.

Τα οφέλη που επέρχονται και τις ζημίες που αποφεύχθηκαν, περιγράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε επιστολή του (16-7-2024) προς το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα:

Α. Οι ζημιές που αποφεύχθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας

Η επιστολή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα περιγράφει την κατάσταση των δύο τραπεζών και αναλύει τις επιπτώσεις στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

 • Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Μαρτίου 2024) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων της Attica Bank είναι 61,5% και της Παγκρήτιας 53,5%, έναντι 5% που είναι ο αντίστοιχος δείκτης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για την ίδια ημερομηνία οι δύο τράπεζες διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 14,3% για την Attica Bank και 12,6% για την Παγκρήτια, έναντι 19,1% για τις τέσσερις συστημικές.
 • Το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας θα είχε μια σειρά από πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Ειδικότερα:

Σήμερα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνολικά για τις δύο τράπεζες υπολείπονται κατά 106 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα ήταν αδύνατη χωρίς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Δεδομένης της ευάλωτης οικονομικής κατάστασης των δυο τραπεζών θα ήταν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Αυτό θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους καθώς δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων. Παρά το σχετικά χαμηλό μέγεθος των 2 τραπεζών τυχόν κατάρρευσή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Συγκεκριμένα:

 • Καμία από τις 2 τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του ν. 4261.2014 περί μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μεταβιβασθεί το σύνολο των καταθέσεων σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και οι μη καλυμμένες καταθέσεις θα χάνονταν. Με στοιχεία 31.3.2024 οι μη εγγυημένες καταθέσεις είναι 909 εκατ. για την Attica Bank και 726 εκατ. για την Παγκρήτια. Άρα θα υπήρχε απώλεια αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.
 • Καθώς οι καταθέσεις αυτές αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο σενάριο αυτό θα προέκυπτε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς το «κούρεμα» των καταθέσεων θα είχε πιθανότατα μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των μεγαλύτερων καταθετών των δύο τραπεζών βρίσκονται και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου οι οποίοι θα υφίσταντο τις σχετικές συνέπειες.
 • Θα υπήρχαν δευτερογενείς επιπτώσεις στις σημαντικές τράπεζες μέσω αυξημένων εισφορών προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Συγκεκριμένα το ΤΕΚΕ θα εξαντλούσε τα διαθέσιμά του μόνο για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Τράπεζας Αττικής (1,8 δισ. ευρώ). Άρα θα έπρεπε να αντλήσει από τις άλλες τράπεζες κεφάλαια για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Παγκρήτιας (1,7 δισ. ευρώ) και πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να έφθανε εντός τετραετίας το στόχο του 0,8% επί των καλυμμένων καταθέσεων (περίπου 1,1 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, τα οποία θα επιβάρυναν τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες.
 • Η υφιστάμενη αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Bank θα εκμηδενιζόταν.
 • Καθώς θα είναι η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης που θα «κουρεύονταν» καταθέσεις στην χώρα μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και θα ήταν πιθανό να βλέπαμε «bank run» (μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων) σε λιγότερο σημαντικές ή «ευάλωτες» τράπεζες, χωρίς να μπορούσαν να αποκλειστούν επιπτώσεις και στην ρευστότητα των σημαντικών τραπεζών.
 • Η αναταραχή που θα είχε προκληθεί στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα είχε επιπτώσεις στη διάθεση του υφιστάμενου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Πέρα από τις επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνεται ακόμη ότι :

 • Η κεφαλαιακή κατάρρευση δύο τραπεζών θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην επενδυτική εμπιστοσύνη η οποία ανακτάται με μεγάλη προσπάθεια, βήμα βήμα τα τελευταία πέντε χρόνια.
 • Το «κούρεμα» των καταθέσεων που αποφεύχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης θα συνέβαινε τώρα και θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, την εθνική οικονομία και την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Β. Τα οφέλη της συμφωνίας

Στα βασικά οφέλη που απορρέουν από τη συμφωνία περιλαμβάνονται:

 • Η εξουδετέρωση της απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για πιθανό «κούρεμα» καταθέσεων και για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.
 • Η ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών. Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας που δημιουργείται δίπλα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την τόνωση του ανταγωνισμού σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων, προμηθειών κ.α. στον τραπεζικό τομέα. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν όπως είναι γνωστό οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, μειώθηκαν κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές μικρού ύψους και θεσπίστηκε το αφορολόγητο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
 • Η δημιουργία μιας νέας τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιορίζονται κάτω από το 3%, δηλαδή σε επίπεδο αντίστοιχο με το μέσο όρο της ευρωζώνης και χαμηλότερο από τον αντίστοιχο δείκτη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίχως αναβαλλόμενο φόρο. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το συνολικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης.
 • Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος καθώς το ΤΧΣ αφενός προστατεύει την αξία της συμμετοχής του (480 εκατ.) στην Τράπεζα Αττικής, που αποκτά πλέον θετικές αποδόσεις (θετικό IRR), τη στιγμή που θα είχε μηδενική αξία σε περίπτωση μη επίτευξης της συμφωνίας, ενώ αφετέρου θα διατηρήσει ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα που έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Ανάλογες επισημάνσεις διατυπώνει στην επιστολή του ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών, καθώς και ότι η εξυγίανση των ισολογισμών των δυο τραπεζών θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Γ. Η διερεύνηση πιθανού διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και η λύση που επελέγη

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι αποτέλεσμα:

 • Των διαπραγματεύσεων του ΤΧΣ με τους ιδιώτες επενδυτές, μετόχους των δύο τραπεζών (Thrivest κ.α.) και
 • Της διερεύνησης που έγινε από την διεθνή επενδυτική τράπεζα JP Morgan (με εντολή του ΤΧΣ) ως προς το πιθανό ενδιαφέρον άλλων επενδυτών, να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τους ίδιους τουλάχιστον όρους που συμφωνήθηκαν με την Thrivest. Έτσι, παράλληλα με την διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες επενδυτές (Thrivest) και ενώ είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα βασικό πλαίσιο συμφωνίας, το ΤΧΣ ζήτησε από την JP Morgan να «τρέξει» μια διαδικασία διερεύνησης πιθανού επενδυτικού ενδιαφέροντος (από διεθνείς επενδυτικούς οίκους με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους συναλλαγές) για συμμετοχή σε μια αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank με κατ’ ελάχιστον ίδιους ή καλύτερους όρους για το Ταμείο σε σχέση με το πλαίσιο βασικών όρων απόδοσης επένδυσης της συμφωνίας με τον ιδιώτη επενδυτή (όπως είχε διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή).

Η διαδικασία της JP Morgan ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία καθώς έλαβε αρνητικές απαντήσεις για συμμετοχή σε μια τέτοια επένδυση από όλους τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους στους οποίους απευθύνθηκε.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα στην παραπάνω επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνεται ακόμη επίσης ότι: «Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η υφιστάμενη αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις των τραπεζών Attica Bank και Παγκρήτια, δεν έχει τελεσφορήσει η αναζήτηση στρατηγικού ιδιώτη επενδυτή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πέρα του υφιστάμενου ιδιώτη μετόχου».

Δ. Τι προβλέπει η συμφωνία

 1. Πραγματοποιείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά περίπου 730 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.
 2. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εισφέρουν:
 • Το ΤΧΣ ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ,
 • Ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου). Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση. Ο λόγος είναι ότι, με βάση τη συμφωνία, το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα που έχει σήμερα η Παγκρήτια, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου.

 • Το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.
 1. Η Trhivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που συγχωνεύεται από την τράπεζα Αττικής. Συνεπώς στους υπολογισμούς είναι προφανές ότι κανείς πέρα από το χρηματικό ποσό συνεισφοράς, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι επενδυτές συνεισφέρουν ουσιαστικά και με το σύνολο της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα από άποψη ενεργητικού είναι μια τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με την Αττικής. Συγκεκριμένα το ενεργητικό της Attica Bank (μεγέθη 2023) είναι 3,77 δισ. ευρώ και της Παγκρήτιας 3,45 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις της Παγκρήτιας είναι 2,6 δισ. ευρώ και της Attica Bank 3,15 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του έτους 2023 ανήλθαν σε 90,8 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια τράπεζα έναντι 28,6 εκατ. ευρώ για την τράπεζα Αττικής. Επιπλέον σημειώνεται ότι η Παγκρήτια τράπεζα μαζί με τη Thrivest Holding ήδη διακατέχουν το 9,4% της τράπεζας Αττικής.

Οι συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η νέα τράπεζα μετά και την ένταξη στον “Ηρακλή” μειώνει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 60% (που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των ΜΕΔ τόσο στην Αττικής όσο και στην Παγκρήτια) σε 3%, ποσοστό αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 Ratio πάνω από 15%. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των κεφαλαίων (παλαιών και νέων) που έχει διαθέσει το ΤΧΣ αποκτούν θετικό βαθμό απόδοσης (θετικό IRR).

Ο νέος τραπεζικός πόλος θα ανήκει κατά πλειοψηφία στους ιδιώτες με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για το ΤΧΣ. Τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Trhivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35 – 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5-40%.

Με άλλα λόγια, δύο τράπεζες με σωρεία κόκκινων δανείων που είναι αποτέλεσμα ατυχών και αμφιλεγόμενων χρηματοδοτήσεων στο παρελθόν και με αβέβαιο μέλλον, όχι μόνο διασώζονται, αλλά με την εισροή κεφαλαίων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετασχηματίζονται σε ισχυρό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος που θα λειτουργεί με πλήρως διαφανή ιδωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ε. Τα μεγέθη των δύο τραπεζών

Μέτοχοι της Attica Bank σήμερα είναι:

 • το ΤΧΣ με ποσοστό 72,5%,
 • ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%,
 • η Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 5,0%,
 • η Thrivest Holding με ποσοστό 4,4%,
 • το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 4%
 • και λοιποί μέτοχοι και συστημικές τράπεζες με συνολικό ποσοστό 6,5%.

Μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας σήμερα είναι:

 • η Thrivest Holding με ποσοστό 43,8%,
 • η Alfa Ocean Developments με ποσοστό 4,0%,
 • η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 3,6%,
 • και λοιποί μέτοχοι με συνολικό ποσοστό 48,7%.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών του οικονομικού έτους 2023:

Η Attica Bank έχει:

 • Ενεργητικό: 3,77 δισ. ευρώ.
 • Χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις): 2,68 δισ. ευρώ.
 • Καταθέσεις: 3,15 δισ. ευρώ.
 • Ίδια Κεφάλαια: 446 εκατ. ευρώ.

Η Παγκρήτια τράπεζα έχει:

 • Ενεργητικό: 3,45 δισ. ευρώ.
 • Χορηγήσεις: (μετά από προβλέψεις): 2,04 δισ. ευρώ.
 • Καταθέσεις: 2,6 δισ. ευρώ.
 • Ίδια Κεφάλαια: 251 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Αϊρίν Έβελυν Μικέλα Μαίρη Σαρπ, πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συζήτησαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Επιτροπή και αφορούν την περαιτέρω ενίσχυσή της ώστε να μπορεί να επιτελεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το έργο της για την σωστή λειτουργία της αγοράς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε υπέρ της ελεύθερης λειτουργίας της αγοράς γιατί αυτό συμφέρει την κοινωνία, αυτό συμφέρει τους καταναλωτές. Προϋπόθεση για αυτό είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Εγγύηση για τον ελεύθερο ανταγωνισμό είναι η ισχυρή ανεξάρτητη αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της. Είχαμε μια δεύτερη συνάντηση σήμερα με την Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ενίσχυσης με πρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε η αρχή να λειτουργεί ακόμη πιο αποτελεσματικά. Θα γίνει πρόσληψη 25 στελεχών, ενώ από κοινού με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου θα εισηγηθούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρόσληψη άλλων 25 στελεχών. Πρόκειται για επιστήμονες, οικονομολόγους, νομικούς, αλλά και από τον χώρο της πληροφορικής,  που είναι απολύτως απαραίτητοι.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνει ό,τι χρειαστεί και ό,τι εισηγηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να βελτιωθούν οι υλικοτεχνικές υποδομές που διαθέτει, το κτίριο και οτιδήποτε άλλο ζητηθεί προκειμένου να δρα όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά. Θα εκσυγχρονίσουμε και το οργανόγραμμα της Επιτροπής. Συνεχής είναι και η συνεργασία μας σε θεσμικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτής μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 50 αθροιστικά στελεχών, θα δώσουμε έκτακτα τη δυνατότητα με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, να μπορούν να αποσπαστούν υπάλληλοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εφόσον το επιθυμούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση, κατά δύο μήνες, της δυνατότητας υποβολής αίτησης ένταξης στα προγράμματα: «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Συγκεκριμένα, ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από τους δυνητικούς δικαιούχους ορίζεται η 15η Νοεμβρίου 2023 (από την 15η Σεπτεμβρίου 2023, που ήταν η προηγούμενη προθεσμία).

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά, μέσω των επίσημων διαδικτυακών τόπων των προγραμμάτων: https://exoikonomo2023.gov.gr και https://exoikonomoneon.gov.gr αντίστοιχα. Σημειώνεται πως κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα τελευταία, επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά.

«Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια»

Οι νέοι, Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων βρίσκονται σε διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) από την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Β. Σπανάκης, οι νέοι Κανονισμοί ρυθμίζουν ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, ορίζοντας ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Μεταξύ άλλων, ρυθμίζουν τη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων από τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, οριοθετούν την πρόσφατα θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας κ.α.. Οι κανονισμοί αυτοί προωθούν και ενδυναμώνουν τη συμμετοχή των πολιτών στη λειτουργία των Συμβουλίων, καθώς οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά ή και -για πρώτη φορά- από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα διαλαμβανόμενα στις συνεδριάσεις. Μετά το πέρας της διαβούλευσης το Υπουργείο Εσωτερικών ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις των συλλογικών Οργάνων (ΕΝ.Π.Ε. και Κ.Ε.Δ.Ε.) θα προχωρήσει στην έκδοση των προβλεπόμενων Υπουργικών Αποφάσεων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για την εύρυθμη λειτουργία τόσο των Περιφερειακών όσο και των Δημοτικών Συμβουλίων, οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας που είχε επιμεληθεί το προγενέστερο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και δήλωσε ότι «κοινός στόχος της Κυβέρνησης δια του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και των Ενώσεων Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, είναι η λειτουργική εφαρμογή ενός πλήρους, συστηματικού και αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας των Συμβουλίων, που θα επιτρέπει και θα ενισχύει την επιτυχή παραγωγική διοίκηση Περιφερειών και Δήμων ενώ θα διασφαλίζει παράλληλα την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των τοπικών κοινωνών, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος».

——

Υπενθυμίζετε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023  το efhmeris.gr  είχε αναφερθεί στην πρώτη σειρά αλλαγών στην λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», που τελικά ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής.

———–

Το αλλαγές προβλέπει  στην λειτουργεία των Δημοτικών Συμβουλίων το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ / Σεπτέμβριος 2023

Αρκετές νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή με τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»

Με το Άρθρο 67 «Σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου» η ρύθμιση εισάγει τις εξής αλλαγές:

α) περιορίζει την υποχρεωτική δια ζώσης διεξαγωγή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σε μία (1) φορά τον μήνα, καθώς η εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19 την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο κατέδειξε ότι τα σύγχρονα μέσα τηλεδιάσκεψης διευκολύνουν τη διεξαγωγή συνεδριάσεων εξ αποστάσεως,

β) απαλείφει την υποχρέωση ενημέρωσης των μελών του δημοτικού συμβουλίου με φυσικό τρόπο, καθώς η ηλεκτρονική ενημέρωση πλέον έχει καταστεί συνήθης πρακτική που διευκολύνει την άμεση ενημέρωση όλων των μελών και ορίζει υποχρεωτική ελάχιστη προθεσμία δύο (2) ημερών για την ενημέρωσή τους για τα θέματα των συνεδριάσεών του, προκειμένου να έχουν ικανό χρόνο ενημέρωσης και προετοιμασίας,

γ) ορίζει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου ως προϋπόθεση για την έγκριση της συζήτησης κατεπειγόντων ή εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων,

δ) εισάγει νομοτεχνικές βελτιώσεις λόγω κατάργησης της οικονομικής και εκτελεστικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής,

ε) καταργεί ρυθμίσεις που είχαν εισαχθεί για την κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α. με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως η παραπομπή θεμάτων στην οικονομική ή επιτροπή ποιότητας ζωής σε περιπτώσεις αδυναμίας λήψης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο μετά από δύο συνεδριάσεις,

στ) διευκρινίζει ότι το δικαίωμα ψήφου προέδρων δημοτικών κοινοτήτων στα δημοτικά συμβούλια ασκείται επί θεμάτων που αφορούν αποκλειστικά τις δημοτικές κοινότητες που εκπροσωπούν, ρύθμιση που συνάδει με τη φύση του δικαιώματος συμμετοχής τους στο δημοτικό συμβούλιο ως εκπροσώπων της κοινότητάς τους και όχι του δήμου συνολικά

και

ζ) επαναφέρει την πρόβλεψη ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης επί θεμάτων, σε περιπτώσεις αποχώρησης μελών που υπολογίστηκαν για τον σχηματισμό απαρτίας, υπολογίζεται επί των μελών της απαιτούμενης απαρτίας και όχι επί των παρόντων κατά την ψήφιση των θεμάτων, καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται μεγαλύτερες εγγυήσεις, λόγω συμμετοχής μεγαλύτερου αριθμού συμβούλων στη λήψη των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα το άρθρο 6 αναφέρει:

Άρθρο 67 «Σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου»

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δημόσια, εκτός αν ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) του συνολικού αριθμού των μελών του, η οποία αιτιολογείται ειδικά και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, ότι η συνεδρίαση πρέπει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να διεξάγεται: α) δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου, ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ή γ) με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Μία (1) τουλάχιστον συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον μήνα διεξάγεται υποχρεωτικά δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου, με εξαίρεση τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

α. Ο Πρόεδρος καλεί, επίσης, το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει ο δήμαρχος ή η δημοτική επιτροπή ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Αν κατά τον υπολογισμό του ενός τρίτου (1/3) προκύπτει δεκαδικός αριθμός, τότε ο αριθμός αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα εφόσον πρόκειται για υποδιαίρεση μεγαλύτερη ή ίση του ημίσεος (0,5). Αν το συμβούλιο δεν προσκληθεί το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του.

β. Εφόσον ζητείται να συζητηθεί εκ νέου θέμα για το οποίο λήφθηκε απόφαση, υποβάλλεται άπαξ γραπτό αίτημα προς τον πρόεδρο του συμβουλίου, στο οποίο αναφέρεται το θέμα που ζητείται να συζητηθεί εκ νέου, συνοδευόμενο από νεότερα στοιχεία, άλλως δεν γίνεται δεκτό από τον πρόεδρο.

Αν ο πρόεδρος παραλείψει αδικαιολόγητα δύο συνεχείς φορές να καλέσει το συμβούλιο, μπορεί να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμα του προέδρου με απόφαση του Επόπτη Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την πειθαρχική διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος.

Η πρόσκληση αναρτάται αυθημερόν στην ιστοσελίδα του δήμου και κοινοποιείται στους συμβούλους, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι αμέσως μετά από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών οφείλουν να δηλώσουν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Οι εισηγήσεις των θεμάτων γνωστοποιούνται έγκαιρα και το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την επιφύλαξη της παρ. 5.

Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή μπορεί να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, είναι δυνατόν, ύστερα από απόφαση του προέδρου, οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα διά περιφοράς, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών δημοτικού συμβουλίου. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά το προηγούμενο εδάφιο ανακοινώνονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου στην πρώτη, μετά τη λήψη της απόφασης, τακτική συνεδρίαση.

Στις συνεδριάσεις του συμβουλίου προσκαλείται ο δήμαρχος, αλλιώς η συνεδρίαση είναι άκυρη. Ο δήμαρχος μετέχει στις συζητήσεις του συμβουλίου χωρίς ψήφο. Έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του κατά προτεραιότητα. Όταν ο δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται νομίμως. Στην περίπτωση όμως αυτή ο αναπληρωτής δεν στερείται του δικαιώματος της ψήφου κατά τη λήψη αποφάσεων από το συμβούλιο. Στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν τον λόγο, εκτός του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου, οι επικεφαλής των παρατάξεων και ειδικοί αγορητές ανά θέμα, που ορίζονται από τις παρατάξεις με σχετική γραπτή δήλωσή τους στο προεδρείο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να εγγραφούν ως ομιλητές και δημοτικοί σύμβουλοι που επιθυμούν να τοποθετηθούν ανά θέμα. Με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, επιβάλλονται πάντως αντίστοιχοι χρονικοί περιορισμοί για τις αγορεύσεις και τις συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, για τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους ειδικούς αγορητές και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, καθώς και η δημοτική επιτροπή. Οι σύμβουλοι επικεφαλής δημοτικής παράταξης έχουν το δικαίωμα δύο (2) μέρες προ της δημοσίευσης της πρόσκλησης της παρ. 4 να προτείνουν, για έως ένα (1) θέμα ο καθένας, τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης με επείγοντα θέματα, τα οποία ο πρόεδρος δύναται να εντάξει στα προς συζήτηση θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι` αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής τους.

Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν αποκλειστικά δημοτική κοινότητα του δήμου, προσκαλείται και ο πρόεδρος του συμβουλίου ή ο πρόεδρος της αντίστοιχης δημοτικής κοινότητας, ο οποίος, στην περίπτωση αυτή, μετέχει στη συζήτηση με δικαίωμα ψήφου.

Με απόφασή του, η οποία λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών του, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να επιτρέπει να λάβουν το λόγο εκπρόσωποι φορέων ή πολίτες που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση, εφόσον το ζητήσουν.

Το συμβούλιο έχει απαρτία όταν είναι παρόν το ήμισυ πλέον ενός του αριθμού των μελών του. Αν κάποιο μέλος του δημοτικού συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση, μόνο για τον σχηματισμό της απαρτίας. Τόσο η άρνηση ψήφου όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων. Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία, ακόμα και αν αποχωρήσουν, λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία. Για τις συνεδριάσεις τηρούνται πρακτικά.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, εκδίδεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει, εκτός της έδρας του, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των μελών του.».

10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί στη δημόσια Παιδεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας και της ενίσχυσης της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, ανακοινώνουν 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025.

Οι 10.000 νέες θέσεις μόνιμων διορισμών από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ διαρθρώνονται ως ακολούθως:

Α) 4.451 θέσεις προς κάλυψη με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση (4.050 αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, και 401 ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος  2022-2023).

Β) 5.549 επιπλέον θέσεις, καθώς μετά από μελέτη των στοιχείων προκύπτει ανάγκη κάλυψης  κενών. Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.

Η μόνιμη κάλυψη 10.000 θέσεων συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός σταθερού πυρήνα στο  δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω στοχευμένων επιμορφώσεων. Η αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας απαιτεί συνεκτικό πλαίσιο και ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών που εντοπίζονται οριζόντια σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης.

Στην κατεύθυνση αυτή θα διενεργηθούν διορισμοί με έμφαση:

 • στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,
 • στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800,
 • στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.

Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά: «Η επένδυση στη δημόσια Παιδεία αποτελεί την πιο επικερδή επένδυση που μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο κράτος. Η χώρα μας δεν έχει χρόνο για χάσιμο και πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές το συντομότερο. Έχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα δημόσιας Παιδείας, ενώ οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς, τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και θα ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών δημιουργήσαμε τον χώρο για να προχωρήσουμε στον υψηλότερο αριθμό μόνιμων διορισμών των τελευταίων ετών και δεσμευόμαστε ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε σχετικά: «Η δημόσια Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η στήριξη των σχολείων μας, με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση και ένα αυτονόητο βήμα για να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, αλλά ταυτοχρόνως και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στο διδακτικό τους έργο».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε:  «Η ανακοίνωση 10.000 διορισμών στην εκπαίδευση αποδεικνύει εμπράκτως τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας. Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών μας απέναντι στους συμπολίτες μας, κυρίως απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες, τη νέα γενιά, τις νέες και τους νέους που αποτελούν το μέλλον του τόπου».

Έξι σταθμούς προβλέπεται να περιλαμβάνει η επέκταση της υπό κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό προς τα δυτικά, από το Άλσος Βεΐκου στην Πετρούπολη.

Η συγκεκριμένη επέκταση περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς που θα εξυπηρετήσουν περιοχές της Ν. Ιωνίας, της Ν. Φιλαδέλφειας, των Αγ. Αναργύρων, του Ιλίου και της Πετρούπολης.

————————–

Έξι σταθμούς προβλέπεται να περιλαμβάνει η επέκταση της υπό κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό προς τα δυτικά, από το Άλσος Βεΐκου στην Πετρούπολη. Την παρούσα στιγμή μελετάται η επέκταση από το σταθμό «Άλσος Βεΐκου» προς το Δήμο Πετρούπολης, η οποία θα διέρχεται από τη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η συγκεκριμένη επέκταση περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς που θα εξυπηρετήσουν περιοχές της Ν. Ιωνίας, της Ν. Φιλαδέλφειας, των Αγ. Αναργύρων, του Ιλίου και της Πετρούπολης.

Μάλιστα η νέα Γραμμή θα εξυπηρετεί και τους φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι θα έχουν εύκολη πρόσβαση στο νέο γήπεδο του συλλόγου. Στο πλαίσιο αυτό άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός της επέκτασης, αφού στην αρχή προβλεπόταν κατασκευή σταθμού πλησίον του ομώνυμου Σταθμού ΗΣΑΠ στον Περισσό και εν συνεχεία στη Νέα Φιλαδέλφεια στη διασταύρωση της Λεωφ. Δεκελείας και Βρυούλων.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σημαντικοί λόγοι επιλογής εναλλακτικής χάραξης του έργου με σταθμό πλησίον του ομώνυμου σταθμού των Πευκακίων αντί του Περισσού και εν συνεχεία στη Ν. Φιλαδέλφεια σε δημόσιο πάρκο ικανής έκτασης για την κατασκευή του Σταθμού (πάρκο Μνημείου Μικρασιατών), σε απόσταση περίπου 150 μ. από την “OPAP Arena”.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της Αττικό Μετρό ο σχεδιασμός του Μετρό της Αθήνας, αναφορικά με το βασικό έργο και τις Επεκτάσεις του, προκύπτει μέσα από εξειδικευμένες Συγκοινωνιακές Μελέτες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους, πληθυσμιακά κριτήρια, την προβλεπόμενη ζήτηση μεταφορών, κλπ.

Η επεκτασιμότητα του Μετρό της Αθήνας είναι δεδομένη, εντός του πλαισίου ωρίμανσης των μελετών και υπό την αίρεση της χρηματοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει ο πρώτος διαγωνισμός για κατασκευή κατοικιών με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στο συνέδριο «Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις για διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων σε ακίνητα, ενώ για τον τομέα της φορολογίας επανέλαβε πως οι κινήσεις πρέπει να γίνονται προσεκτικά και με γνώμονα τη δημοσιονομική ισορροπία.

Παρέθεσε, επίσης, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 42% ως προς τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 38,3% στην επιφάνεια και κατά 25% σε όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας ότι αυτή η αύξηση είναι πολύ σημαντική, είναι κατ’ αρχήν θετικό νέο για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων και καλή εξέλιξη για την οικονομία.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική ο υπουργός τόνισε πως με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής, όπως εφαρμόζεται σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου για τη στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών, ωφελούμενων της ΔΥΠΑ κ.λπ., παράλληλα με την κατασκευή και εκμετάλλευση εμπορικών χώρων από τους οποίους θα αντλούν έσοδα.

Οι διαγωνισμοί, όπως είπε, θα προχωρήσουν με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η μονάδα ωρίμανσης έργων του Ταμείου και η πρώτη προκήρυξη θα γίνει μέσα στη χρονιά. «Δεν πρόκειται για τις παλιές εργατικές κατοικίες, αλλά για σύγχρονα διαμερίσματα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», επεσήμανε.

Το «Σπίτι μου»

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τη συνέχιση της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Σπίτι μου» για την παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το αρμόδιο υπουργείο προχωρά σε ενίσχυση των κινήτρων που προβλέπει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», το οποίο δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές επενδύσεις.

«Για το πρόβλημα της στέγης σίγουρα χρειάζεται συνολική ματιά και όχι μονόπλευρη εξέταση των πραγμάτων. Η λύση για να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία είναι η αύξηση της προσφοράς», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε σχέση με την απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των επενδύσεων ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα -ειδικά για τις στρατηγικές επενδύσεις υπάρχει ειδική «φαστ τρακ» αδειοδότηση- αλλά η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο και συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω απλούστευση στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Στον τομέα της φορολογίας ο υπουργός, αφού υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις αφορολόγητες γονικές παροχές, την αύξηση της έκπτωσης φόρου για εργασίες ανακαίνισης και την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές μέχρι το τέλος του 2025, σημείωσε: «Στη φορολογία δεν έχουμε πολλά περιθώρια.

Πρέπει να ζυγίζουμε πάντα και τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ, διαφορετικά αν υπερβούμε την ισορροπία θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν την περασμένη δεκαετία και ο λογαριασμός θα έρθει σε όλους μας». Ειδικότερα για την πρόταση φοροαπαλλαγής των μισθωμάτων για τις κενές κατοικίες, έθεσε το ερώτημα εάν ένας ιδιοκτήτης σήμερα προτιμά να χάνει το εισόδημα από το ενοίκιο προκειμένου να μην φορολογηθεί γι’ αυτό.

Σε ερώτηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις απάντησε πως στην παρέμβαση που έγινε τον Δεκέμβριο για ομαλοποίηση της αγοράς ελήφθησαν υπόψη και οι δύο πλευρές. «Δεν έχουμε αποκλείσει προκαταβολικά τίποτα, είπαμε ότι όταν τελειώσει η τουριστική σεζόν θα βγάλουμε συμπεράσματα και ύστερα από συζήτηση θα καταλήξουμε σε πρόσθετες παρεμβάσεις», τόνισε.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας έχει καθυστερήσει και οι πρωτοβουλίες τώρα θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, με χαρτογράφηση και ομαδοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ, από τα οποία τα πιο ώριμα θα ομαδοποιηθούν και θα τεθούν σε διαγωνισμούς προς αξιοποίηση σε «πακέτα» και όχι κάθε ένα ξεχωριστά.

Ειδική αναφορά έκανε στα «ΞΕΝΙΑ», η ανάπλαση των οποίων, όπως επεσήμανε, μπορεί να αναβαθμίσει την τουριστική αγορά συγκεκριμένων περιοχών, στο ακίνητο του Ταε-Κβο-Ντο για το οποίο ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί με όρους που θα το καθιστούν ελκυστικό, καθώς και στην ανάπλαση της ΔΕΘ που περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, πάρκο και ξενοδοχείο και μπορεί να δημιουργήσει καινούργια δυναμική για την πόλη.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Info Day «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης  με Ανοιχτό Κώδικα», το οποίο διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.), τεχνολογικό φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης την Δευτέρα 27 Μαΐου. Περισσότεροι από 330 συμμετέχοντες, από τον Ακαδημαϊκό και Ερευνητικό Χώρο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στελέχη του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αλλά και στελέχη της αγοράς ΤΠΕ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ζωντανή ψηφιακή σύνδεση την εκδήλωση μέσω της υπηρεσίας ζωντανών διαδικτυακών μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ της ΕΔΥΤΕ και της ανοιχτής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης Big Blue Button.

Λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ρόλο του ανοιχτού λογισμικού στο ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλο το φάσμα του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η εκδήλωση αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιαστούν οι καινοτόμες λύσεις ανοιχτού κώδικα που είτε χρησιμοποιούνται, είτε έχουν αναπτυχθεί από την ΕΔΥΤΕ.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΕΛΛΑΚ, τονίζοντας πως στόχος είναι μέσα από συζήτηση να αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι ενεργής εμπλοκής προγραμματιστών, ερευνητών, κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού και άλλων ενδιαφερομένων στην περαιτέρω εξέλιξη των καινοτόμων λύσεων/έργων ανοιχτού λογισμικού της ΕΔΥΤΕ που παρουσιάστηκαν από τους εμπνευστές και καταξιωμένους επαγγελματίες που συντονίζουν τις ομάδες που τα αναπτύσσουν.

Ο κ. Δημήτρης Μητρόπουλος, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Προηγμένων Υπολογιστικών και Δικτυακών Υποδομών της ΕΔΥΤΕ και Επίκουρος Καθηγητής στο ΕΚΠΑ , παρουσίασε το ΑppStack, μια προηγμένη πλατφόρμα για την ανάπτυξη και λειτουργία υπηρεσιών του Δημοσίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανθεκτικότητα, στην ασφάλεια και στην κλιμακωσιμότητα που απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών σε όλους πολίτες έγινε αναφορά στις υποδομές της ΕΔΥΤΕ που αξιοποιήθηκαν και στις εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού που χρησιμοποιήθηκαν (Kubernetes, ModSecurity κ.α.). Επιπλέον, έγινε περιγραφή μερικών σημαντικών εμπειριών που έχουν αποκομίσει οι τεχνικές ομάδες της ΕΔΥΤΕ από την μέχρι τώρα διαχείρισή της. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πλατφόρμα μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.usenix.org/publications/loginonline/appstack-agile-platform-running-digital-public-services (παρουσίαση εδώ).

Ο Γιώργος Κορφιάτης, Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΔΥΤΕ παρουσίασε τους τρόπους που αναπτύσσονται οι εφαρμογές του gov.gr. Καθώς η φύση της πλειοψηφίας των παρεχόμενων υπηρεσιών ανάγεται στην παραγωγή κάποιου εγγράφου/δήλωση, έχει αναπτυχθεί μία πλατφόρμα όπου με γρήγορο και ευέλικτο τρόπο φιλοξενεί αντίστοιχες εφαρμογές. Στατιστικά στα 4 χρόνια λειτουργίας (από το 2020), έχει εξυπηρετήσει 8,3 εκατομμύρια πολίτες, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 280 εκατομμύρια έγγραφα και περισσότερα από 300 είδη διαφορετικών εγγράφων, όπως ενδεικτικά η υπεύθυνη δήλωση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η εξουσιοδότηση κ.ά.. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα εργαλεία ελεύθερου λογισμικού που χρησιμοποιηθήκαν όπως, GITLAB, Python, Django, PostgreSQL καθώς και βιβλιοθήκες ανοιχτού κώδικα python (cryptography, reportlab, zeep κλπ). Στα επόμενα στάδια προορίζεται να γίνουν open source κάποια εργαλεία που έχουν ήδη αναπτυχθεί, όπως το gov.gr API Client, το Wallet protocol client και το Apimech (API tooling). (παρουσίαση εδώ)

Τέλος, ο Δημήτριος Μιχαήλ Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Υπηρεσιών, Εφαρμογών και Τεχνολογιών στη Διεύθυνση Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Ικανοτήτων της ΕΔΥΤΕ και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την παρουσίαση του με τίτλο “Αναπτύσσοντας το νέο ΚΕΠ BackOffice με Ανοιχτές Τεχνολογίες”.  Περιέγραψε το πως με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών αναπτύχθηκε το νέο πληροφοριακό σύστημα που καλύπτει τις ανάγκες των ΚΕΠ και ευρύτερα, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το MITOS, το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών. Για τη δημιουργία του νέου KEΠ Back Office, χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού, όπως Postgres DB, Nestjs (Typescript backend), Gitlab (CI/CD), κτλ.  (παρουσίαση εδώ),

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης μέσω της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ στο link https://diavlos.grnet.gr/room/1785?eventid=16374 καθώς και στο https://www.youtube.com/watch?v=_ZBJR9cl-Lo.

ΠΗΓΗ: ellak.gr

 

Σε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις αρχαιότητες του νομού Εβρου μέσα από τα μάτια των παιδιών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου και του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αλεξανδρούπολης ξεναγήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την ξενάγηση έκαναν οι ίδιοι οι μαθητές, συνοδευόμενοι από καθηγητές και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ιωάννη Ζαμπούκη.

Τις φωτογραφίες συνόδευαν κείμενα με πληροφοριακά στοιχεία για τις αρχαιότητες και η κυρία Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε πολύ όμορφα τα εκθέματα και συνεχάρη τους μαθητές για τη δουλειά που έκαναν.

Ο δήμαρχος μίλησε για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία στήριξε και ο Δήμος.

Οι διευθυντές του Ειδικού Σχολείου, Δημήτρης Μαλκόπουλος, και του ΕΕΕΕΚ, Αθανάσιος Δημαράς, και οι καθηγήτριες Πληροφορικής, Ελένη Χατζηκαλλινικίδου, και Φυσικής Αγωγής, Σιμέλα Ξανθοπούλου, που ήταν υπεύθυνες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μας είπαν ότι δέκα μαθητές ταξίδεψαν για δυο χρόνια σε όλο το νομό Έβρου και τράβηξαν περίπου 600 φωτογραφίες σε αρχαιολογικούς χώρους, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία.

Η έκθεση βρίσκεται έξω από την αίθουσα που διεξάγεται το συνέδριο με θέμα “Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία”.

*Φωτό: Θεόδωρος Μανωλόπουλος – Επίσημος φωτογράφος της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr ,μέχρι τις 15 Ιουλίου 2024 ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου 459.252 πολίτες, είχαν δηλώσει στην πλατφόρμα ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι από τις παραπάνω δηλώσεις οι 189.500, έγιναν το τελευταίο τετραήμερο μέχρι την παραπάνω ημερομηνία,  γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμο είναι να καθαρίζουν τις περιουσίες τους.

Η παράταση μέχρι τις 15.07.2024.αποφασίστηκε μετά από σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η καθολική προσπάθεια καθαρισμών από τους πολίτες.

«Δεν θα υπάρχει λεωφορείο και τρόλεϊ στην Αθήνα που να μην είναι προσβάσιμο στα ΑμεΑ μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2025» δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, κατά την 3η Συνεδρίαση της επιτροπής για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η συνεδρίαση διεξήχθη παρουσία του κ. Οικονόμου και του γενικού γραμματέα Ιωάννη Ξιφαρά, προέδρου της επιτροπής. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην υλοποίηση των σημείων του «Εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία» που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση όλων των πολιτών.

«Στο πεδίο των μεταφορών θα προωθήσουμε πολιτικές που προάγουν τη συμπερίληψη, προκειμένου να μην αισθάνονται αόρατα τα άτομα με αναπηρία. Ήδη θέσαμε τον στόχο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αττικής να είναι πλήρως προσβάσιμα. Και συγχρόνως, να αναπτυχθεί από την Ο.ΣΥ. η Υπηρεσία Μετακίνησης ΑμεΑ, με επιπλέον ειδικά διαμορφωμένα οχήματα και οδηγούς, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες» δήλωσε ο υφυπουργός, αρμόδιος για τις μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου.

«Η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση μίας πιο ισότιμης και δίκαιης κοινωνίας για όλους τους πολίτες, για μια Ελλάδα με όλους, για όλους. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εργάζεται αδιάκοπα για την επίτευξη των στόχων αυτών, προωθώντας την ισότητα, την καθολική προσβασιμότητα και τη συμπεριληπτική πολιτική» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι από αύριο, 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 07:00, ξεκινά η διαδικασία για εγγραφή, ανανέωση εγγραφής και μετεγγραφή των μαθητριών και μαθητών σε όλες τις τάξεις των Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, καθώς και των Προτύπων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2024-2025. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας https://e-eggrafes.minedu.gov.gr, μέχρι και την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 και ώρα 23:59, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Αίτηση πρέπει να υποβληθεί για:

 • τις μαθήτριες και τους μαθητές που αποφοίτησαν από τη Γ’ Γυμνασίου και θα φοιτήσουν για το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α’ Λυκείου και
 • τις μαθήτριες και τους μαθητές που αποφοίτησαν από τη Α΄ και Β΄ Λυκείου και θα ανανεώσουν την εγγραφή τους για το σχολικό έτος 2024-2025 στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου αντίστοιχα ή θα μετεγγραφούν σε άλλου τύπου σχολείο.

Για όσο διάστημα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν νέες αιτήσεις, καθώς επίσης και να τροποποιούν, να διαγράφουν, να εκτυπώνουν και να αποθηκεύουν τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις τους.

Τα αποτελέσματα κατανομής των μαθητριών και μαθητών θα ανακοινωθούν στο πεδίο «Οι αιτήσεις μου» (επάνω αριστερά μετά την αυθεντικοποίηση στην πλατφόρμα):

 • για τα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 και
 • για τα ΓΕΛ (περιλαμβάνονται Πρότυπα, Πειραματικά, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία) την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024.

Η ομάδα υποστήριξης (helpdesk) είναι στη διάθεσή των ενδιαφερομένων:

 • τηλεφωνικά από Δευτέρα έως και Παρασκευή 08.00 – 16.00 (210-3443911 για τα ΓΕΛ και 210-3443913 για τα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ) και
 • μέσω e-mail, στη διεύθυνση egel@minedu.gov.gr για τα ΓΕΛ και e-epal@minedu.gov.gr για τα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας