Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

21 Απριλίου, 2024 17:52

Search
Close this search box.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΗΜΩΝ

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Θερμού παρευρέθηκαν στην κινητοποίηση του Δήμου Πατρέων στο Υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας επαρκή χρηματοδότηση στους Δήμους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Στο ξεκίνημα της κινητοποίησης ο Κώστας Πελετιδης μίλησε στους παρευρισκόμενους και – μεταξύ άλλων- ανέφερε πως ο λαός μας έχει ανάγκη από δουλειά. Δουλειά για όλους και με δικαιώματα, όχι για οπλικά συστήματα, πολέμους και καταστροφή.

Στην συνέχεια ο Μιχάλης Σελέκος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που με επικεφαλής τον Κώστα Πελετίδη  θέλησε να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου για να παραδώσει τα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, με τα οποία συντάσσεται και ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Όπως ενημέρωσε μετά ο κ. Πελετίδης, τους δήλωσαν πως η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έχει άλλη δουλειά και γι αυτό δεν συναντήθηκε μαζί τους. Όπως σημείωσε ο κ. Πελετίδης, όταν πρόκειται για τα λαϊκά προβλήματα, Πρωθυπουργός και Υπουργοί εξαφανίζονται, όπως έκαναν και πριν 2 χρόνια στην κινητοποίηση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου που και πάλι ζητήθηκε συνάντηση.

Τελικά η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρη Κιρμικίρογλου, ο οποίος είπε πως θα δώσει τα αιτήματα στην Υπουργό.

Αναλυτικά το υπόμνημα που κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Πάτρας

«Κα Υπουργέ,

Σε συνέχεια των πολλαπλών παρεμβάσεων του Δήμου μας, τόσο για το σοβαρό ζήτημα της οικονομικής του κατάστασης του,  όσο και για το θέμα των προσλήψεων τακτικού μόνιμου προσωπικού, σας καταθέτουμε τα αιτήματα μας και ζητούμε την ικανοποίηση τους, γιατί είναι δίκαια και θα διευκολύνουν τη λειτουργία μας.

Σε αυτά κατέληξε και η κινητοποίηση της πόλης μας στις 12/04/2024.

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα απασχολούνται στο Δήμο Πατρέων 474 άτομα από προσωρινές διαταγές του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου, από προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και  συγκεκριμένα των ετών 2017, 2019, 2020 που εκδικάζονται στις 17/04/2024 στο Λασίθι. Την ίδια στιγμή 550 Συμβασιούχοι  έχουν προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για λήψη νέας προσωρινής διαταγής.

Μέχρι σήμερα οι δαπάνες μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζομένων στα κοινωφελή, που παρέμειναν με δικαστικές αποφάσεις ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ, που για να διασφαλιστούν χρειάστηκε η  ακύρωση πραγματοποίησης προϋπολογισθέντων τεχνικών έργων.

Ο Δήμος οδηγείται σε οικονομική καταστροφή. Οι ΚΑΠ του 2023 ήταν 25 εκατ. ενώ η μισθοδοσία του προσωπικού έφτασε τα 31,5 εκατ. ευρώ.

Κα Υπουργέ

Με τις προσωρινές διαταγές ορίζεται ο Δήμος Πατρέων να καταβάλλει τις αποδοχές των συμβασιούχων, που κατά την υλοποίηση του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση του, ήταν υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Ο Δήμος με τα οικονομικά που διαθέτει είναι αδύνατο να ανταποκριθεί. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύψει αυτή τη δαπάνη.

Οι κυβερνήσεις που προωθούν την πολιτική διαχείριση της ανεργίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της προσωρινότητας, φέρνουν σε απόγνωση τους εργαζόμενους, τους κρατούν σε ομηρία, τους αναγκάζουν να μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια, να μη μπορούν να  ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ο δε Δήμος, δεν μπορεί σε αυτό το περιβάλλον να σχεδιάσει σωστά τη λειτουργία των υπηρεσιών του και να έχει οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσει.

Η προτεινόμενη λύση σε όλο αυτό, δεν είναι άλλη παρά η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους Δήμους με βάση τις ανάγκες τους και τη κάλυψη της μισθοδοσίας τους από το κρατικό προϋπολογισμό.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

 • Να δοθεί εδώ και τώρα η χρηματοδότηση που δικαιούται ο Δήμος Πατρέων, σύμφωνα με το Νόμο «Καλλικράτη», καθώς και τα παρακρατηθέντα (οι Δήμοι, ενώ θα έπρεπε να μοιράζονται 7,5 δισ. μοιράζονται 1,8 δισ.).
 • Εδώ και τώρα έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και της ασφάλισης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στο Δήμο με δικαστικές αποφάσεις.
 • Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του δήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσων εργάστηκαν στο Δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.) και απέκτησαν εμπειρία.
 • Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Όπως και ο νόμος Βορίδη που επιβάλλει τη υποχρεωτική κατάθεση έφεσης και εξάντλησης όλων των ενδίκων μέσων σε περίπτωση θετικής πρωτόδικης δικαστικής απόφασης για τους εργαζόμενους.
 • Μισθός και δικαιώματα, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων».

Ο Δήμος Αιγάλεω σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας της ΧΕΝ Ελλάδος, Femina Career Lab, πραγματοποιεί το Δωρεάν Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές & μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου με τίτλο “Find Your Career Path”.

Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας της ΧΕΝ Ελλάδος, Femina Career Lab σε συνεργασία με επιλεγμένους Δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αιγάλεω.

Με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας να μεταβάλλονται διαρκώς, η ανάγκη επαγγελματικού προσανατολισμού για τις μαθήτριες και τους μαθητές είναι επιτακτική, ώστε να μπορούν να επιλέξουν την κατάλληλη για αυτούς εκπαιδευτική και αργότερα επαγγελματική σταδιοδρομία.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από τον Δήμο Αιγάλεω, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, τα τμήματα σχολών ανά επιστημονικό πεδίο, τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ανά σχολή καθώς και για τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας ανά ειδικότητα.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος» κατά τις ώρες 12:00-14:00.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η κα. Νικόλ Αμβροσιάδου, Υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας της ΧΕΝ Ελλάδος, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Συμβουλευτικής, από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ενταγμένη στο Μητρώο Α1 Συμβουλών Σταδιοδρομίας του ΕΟΠΠΕΠ σύμφωνα με το ΦΕΚ 617/Β/14.2.2022.

Δεκαήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αμερική προσκεκλημένος της Ομογένειας, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, από τις 3 έως τις 13 Απριλίου.

Κατά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, παρευρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Απριλίου 2024 στο Λευκό Οίκο, στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, γιορτάζοντας τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελληνική Δημοκρατία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική μας Επέτειο.

Παρουσία πολλών επιφανών Ομογενών και Ελλήνων Επιχειρηματιών, τόσο ο Πρόεδρος Joe Baiden όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, μίλησαν για την στενή σχέση των δύο λαών. Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πλήθος κόσμου και να παρουσιάσει εν συντομία την ανέγερση του Ποντιακού Μεγάρου στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης. Με το ενδιαφέρον των Ομογενών να είναι έντονο, έδωσε συνεντεύξεις σε τοπικές εφημερίδες και ιστοσελίδες, ανταποδίδοντας τη ζεστή φιλοξενία.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής 7 Απριλίου, όπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και υπερηφάνεια, θα γιορτάσουν μαζί με την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Κοινωνιών της Φιλαδέλφειας την «Greek Independence Day Parade» στις 7 Απριλίου, ανοίγοντας την παρέλαση με τους Εύζωνες μας και δίνοντας τον παλμό της Ελευθερίας στους απανταχού Ομογενείς.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία, να παραβρεθούμε στην Δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην Ελληνική Ομογένεια, για την Εθνική μας Επέτειο, στην όποια είχαμε την τιμή να προσκληθούμε ως Δήμος», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος επισημαίνοντας πως υπήρχε έντονο το Ελληνικό στοιχεία με παραδοσιακές φορεσιές και ήχους που καλωσόριζαν τους επίσημους προσκεκλημένους. «Την παράσταση βέβαια έκλεψαν τα μικρά Κρητικόπουλα, που ξεσήκωσαν με τον λεβέντικο χορό τους, όλο τον Λευκό Οίκο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Δημάρχου επόμενοι σταθμοί είναι η Φλόριντα, η Φιλαδέλφεια και τελευταίος σταθμός είναι το Λας Βέγκας.

O Δήμος Φλώρινας, με το Γραφείο Εθελοντισμού, συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά του:

Την Κυριακή 14 Απριλίου

 • καθαρίζουμε το περιβάλλον
 • προστατεύουμε το δάσος
 • αναδεικνύουμε την Ιστορία του τόπου μας
 • Σε συνεργασία με τον ΦΟΟΦ, τον ΣΕΟΦ, τις ομάδες εθελοντών Αλώνων και Σίμου Ιωαννίδη, καθώς και τους «Φίλους του παλιού Γαλλικού δρόμου», καθαρίζουμε γέφυρες της διαδρομής του παλιού Γαλλικού δρόμου Φλώρινας – Βίγλας Πισοδερίου”.

Σημείο συνάντησης τα γραφεία του ΣΕΟΦ (βαγόνι) επί της Κων. Καραμανλή και ώρα 8:30 π.μ.

Το μόνο που χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι συμμετέχοντες/σες, είναι το φιλότιμο και το μεράκι για ένα καθαρό περιβάλλον.

Let’s do it Greece

Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!

Let’s do it Florina

Πάμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ;!

Ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί τους κατοίκους του Δήμου στην κινητοποίηση στις 21 Απριλίου στις 11:00 στην Πλατεία Δημαρχείου, με κεντρικό σύνθημα «Όλη η πόλη μια φωνή».

Η Δημοτική Αρχή καλεί το λαό του Χαϊδαρίου να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση.

Αναλυτικά το κείμενο του καλέσματος:

«Όλη η πόλη μία φωνή για την ικανοποίηση των αναγκών μας!

Το Χαϊδάρι ξεσηκώνεται!

Ο λαός της πόλης μας διεκδικεί τα δίκαια αιτήματά του, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση.

Οι αγωνίες κάθε Χαϊδαριώτισσας και κάθε Χαϊδαριώτη για το σήμερα και το αύριο, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά, ψάχνουν απαντήσεις απ’ όλους τους αρμόδιους. Ο λαός μας θέλει και κυρίως δικαιούται να ζει σε μία πόλη ανθρώπινη, που θα του διασφαλίζει καλές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες θα έπρεπε να είναι αυτονόητες στην εποχή που ζούμε, με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

H σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική και όλων των προηγούμενων, αρνείται να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, με την Περιφέρεια Αττικής να παίρνει την «σκυτάλη» και να συνεχίζει την ίδια πολιτική. Αρνείται να χρηματοδοτήσει το Δήμο μας, όπως και όλους του Δήμους, ακόμα και με τους θεσμοθετημένους πόρους. Αντί για 14,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που πρέπει να λαμβάνουμε, σύμφωνα με το Ν. 3852/2010, δίνουν στο Δήμο μας μόνο 5,8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν φτάνει ούτε για την μισθοδοσία του προσωπικού! Επιβάλλει κάθε χρόνο νέα χαράτσια, όπως το πιο πρόσφατο «τέλος ταφής», που κάθε χρόνο θα επιβαρύνει το Δήμο μας, με πάνω 500.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που οι Δήμοι υποχρηματοδοτούνται, μεταφέρονται σε αυτούς νέες αρμοδιότητες και νέα οικονομικά βάρη, χωρίς συγχρόνως να τους παρέχονται οι αντίστοιχοι πόροι και να τους επιτρέπεται η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο μας, με βάση το ήδη λειψό οργανόγραμμα, λείπουν σήμερα πάνω από 156 μόνιμοι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό σε βασικές υπηρεσίες του.

Οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα αυτεπιστασίας (πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, μικρά έργα στις γειτονιές) για τα σχολεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική πολιτική, την πυρασφάλεια, τα αδέσποτα, την προστασία του πρασίνου κ.λ.π. είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και έχουν σαν σκοπό να επιβάλλουν στους Δήμους να φορολογήσουν ακόμα περισσότερο τους δημότες, μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, των τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς, των συνδρομών για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το κολυμβητήριο και τελικά να αφαιμάξουν το λαϊκό εισόδημα ακόμα περισσότερο, μέσω «τοπικών» τελών και φόρων.

Πολλοί Δήμοι καταφεύγουν στην αύξηση των δημοτικών τελών έως και 200%, στην αύξηση των τροφείων και όλων των συνδρομών. Βρίσκουν δηλαδή τη «λύση» για την δύσκολη οικονομική τους κατάσταση στην επιπλέον φορολόγηση των δημοτών.

Εμείς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συμφωνήσουμε με αυτή τη λογική. Αρνούμαστε να μεταφέρουμε νέα βάρη στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων, που πληρώνουν συνεχώς τη νύφη. Γι’ αυτό καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τη νεολαία να ξεσηκωθούν και να παλέψουμε για αυτά που μας ανήκουν.

Διεκδικούμε:

 • Να αποδοθούν στο Δήμο Χαϊδαρίου στο σύνολό τους οι θεσμοθετημένοι οικονομικοί πόροι που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
 • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών σχολικών μονάδων. Χρειάζονται συντηρήσεις, επισκευές,  αντισεισμικοί έλεγχοι, κάλυψη με επιπλέον καθαρίστριες, φύλακες για να ανοίγουν τα απογεύματα, προσωπικό για δημιουργική απασχόληση. Η κρατική χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών  φτάνει μόνο και μόνο για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.
 • Να δοθεί χρηματοδότηση για τις Πολιτιστικές και Αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών μας, αλλά και για όσους θέλουν να βρουν μια δημιουργική διέξοδο. Αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των δημοτικών υποδομών που χρησιμοποιούν χιλιάδες συμπολίτες μας.
 • Να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης, οι οποίες θα καλύψουν τις πολλές κενές οργανικές θέσεις και θα επιτρέψουν την πολύ καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
 • Να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα (κεντρικός αγωγός στη Λεωφόρο Αθηνών – Δάσος – Αφαία – Στρατόπεδο).
 • Να παραχωρηθούν στο Δήμο τα 220 στρέμματα στο Σκαραμαγκά, τα 66 στρέμματα στο Στρατόπεδο, η πρώην Γιορτή Κρασιού και το Πάρκο Νεολαίας (Θεαθήναι) για να λειτουργήσουν σαν ελεύθεροι χώροι ξεκούρασης, αναψυχής και ήπιων χρήσεων πολιτισμού και αθλητισμού. Ούτε να το σκεφτούν ότι μπορεί να εγκατασταθεί μονάδα LNG στο Σκαραμαγκά.
 • Να δοθεί χρηματοδότηση για την αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας (Παλαιό Δημαρχείο, Διατηρητέο οδού Κύπρου κτλ).
 • Να δοθεί χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των απαλλοτροιώσεων δεσμευμένων οικοπέδων για την αξιοποίηση τους για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
 • Να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει να καταβάλλουν αποζημίωση οι περίοικοι.
 • Να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται καθημερινά η πόλη μας και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν την δημιουργία σταθμού ΜΕΤΡΟ στο Χαϊδάρι καθώς και την υπογειοποίηση της λεωφόρου Αθηνών, που διασχίζει και χωρίζει την πόλη μας, με σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες.
 • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ορεινών όγκων (Όρος Αιγάλεω- Ποικίλο Όρος – Σχιστό) από καταπατητές και να μπει εμπόδιο σε κάθε είδους σχέδια για «επενδύσεις» από επιχειρηματικούς ομίλους.
 • Να δοθεί χρηματοδότηση για δημιουργία Παιδικού Σταθμού στο Κέντρο Χαϊδαρίου και να αποδοθεί στο Δήμο μας ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της οδού Βεργίνας.

Ο κατάλογος των προβλημάτων και παράλληλα των λαϊκών αναγκών είναι μεγάλος και οι λαϊκές ανάγκες επιτακτικές.

Μπροστά σε αυτά και σε πολλά ακόμα που κάνουν την ζωή των Χαϊδαριωτών «κόλαση», όπως είναι η ακρίβεια, η ανεργία, τα υπέρογκα κόστη στην ενέργεια και στα καύσιμα, οι πλειστηριασμοί, το κόψιμο του ρεύματος, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια της νέας γενιάς για το μέλλον, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ξεκινάμε, βγαίνουμε στο δρόμο, πλημμυρίζουμε την πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο την Κυριακή 21 Απρίλη και ώρα 11:00.

Όλο το Χαϊδάρι μια φωνή!

Για τα παιδιά μας, τις ζωές μας, για το δίκιο και την προκοπή της πόλης μας».

Σ. Ρούσος: “Δεν θέλουμε το καζίνο στη γειτονιά μας και δίπλα στα σχολεία. Υποστηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το 5ο τμήμα του ΣτΕ δεν θα πάει κόντρα στην Απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου από το 2021, που δικαίωσε την προσφυγή του Δήμου Χαλανδρίου».

Στην επταμελή σύνθεση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ντουχάνη και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Χριστιάνα Μπολόφη, σε μία μαραθώνια συνεδρίαση εκδικάστηκαν την Τετάρτη 3 Μαρτίου, πέντε προσφυγές που κατέθεσαν ο δήμος Χαλανδρίου  και άλλοι τέσσερεις σύλλογοι, φορείς και αιρετοί των όμορων περιοχών κατά του Προεδρικού Διατάγματος 36/2023  για την μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας στην περιοχή Δηλαβέρη Αμαρουσίου, με κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με το προσβαλλόμενο διάταγμα εισάγεται αποσπασματική πολεοδομική ρύθμιση νοθεύοντας τις χρήσεις γης με φωτογραφικές διατάξεις. Διατάξεις, οι οποίες αποσκοπούν και εξυπηρετούν αποκλειστικά τη μεταστέγαση του Καζίνου της Πάρνηθας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην περιοχή και τους πέριξ δήμους αλλά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πολεοδομικές ανάγκες της περιοχής και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μεταφορά του Καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων όπως είναι της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, κ.λπ.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, παραστάθηκαν συνολικά 18 δικηγόροι τόσο από την πλευρά των αιτούντων όσο και από την πλευρά του Καζίνο Πάρνηθας καθώς και των παρεμβαινόντων.

Παράλληλα, έξω το ΣτΕ ήταν συγκεντρωμένοι εκπρόσωποι 30 φορέων και συλλόγων, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου της Νέας Φιλοθέης, Νέας Ιωνίας, κ.λπ, αλλά και εργαζόμενοι στο καζίνο της Πάρνηθας, οι οποίοι  διαδήλωναν υπέρ της μετεγκατάστασης του καζίνο.

Στο ΣτΕ παραβρέθηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος πριν εισέλθει στο δικαστήριο δήλωσε:

Σ. Ρούσσος: Θεωρούμε ότι υπάρχει δεδικασμένο  και ελπίζουμε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ να εναρμονιστεί

«Είμαστε εδώ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια για να υποστηρίξουμε την προσφυγή μας έναντι στην απαράδεκτη απόφαση της μεταφοράς του καζίνο μέσα στον αστικό ιστό. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την πόλη μας απέναντι στις κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις αυτής της απαράδεκτης απόφασης», ανέφερε ο Σ. Ρούσσος, για να προσθέσει: «Την πρώτη φορά η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένα δημόσιο συμφέρον από αυτή την μετεγκατάσταση και ελπίζουμε σήμερα το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ να εναρμονιστεί με εκείνη την απόφαση, κάτι που για μας είναι και το μεγάλο ερώτημα σήμερα. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει δεδικασμένο και ότι η τότε απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική, δικαίωσε τις προσφυγές μας και πιστεύουμε ότι και τώρα το Στε θα πάρει την ίδια απόφαση».

Π. Μανούρης: Το καζίνο είναι κατάντια, καμία ανάπτυξη δεν φέρνει

Ο δήμαρχος  Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης , ο οποίος επίσης παραβρέθηκε τόνισε τα εξής:

«Το γεγονός ότι άλλαξε ο νόμος μετά την προηγούμενη απόφαση, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει το καζίνο, αυτό δείχνει μια σκοπιμότητα. Ο κόσμος εδώ διαδηλώνει και λέει αυτό που ανέφερε η απόφαση του 2021: Στον αστικό ιστό δεν μπορούν να λειτουργούν καζίνο. Υπάρχουν χώροι οι οποίοι είναι ρυμοτομημένοι για αυτόν τον λόγο, τουριστικοί χώροι. Το Μαρούσι δεν είναι τουριστικός χώρος», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αν θέλουμε να πολεοδομήσουμε τη γύρω περιοχή, υπήρχαν αποφάσεις κατά το παρελθόν και πράξεις εφαρμογής που θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Δεν είναι δικαιολογία ότι θα πολεοδομηθούν τα νοσοκομεία ή οι υπόλοιπες εκτάσεις και θα αποκτήσει αξία η γη των απλών ανθρώπων. Ποιος θα αγοράσει ένα σπίτι στην περιοχή όταν ξέρει ότι εκεί λειτουργεί ένα καζίνο. Όλα αυτά είναι προφάσεις».

Ολοκληρώνοντας, ο Π. Μανούρης πρόσθεσε: «Υπάρχει τεράστιο ζήτημα όχι μόνο ηθικό, αλλά και ουσιαστικό (προσβασιμότητας, κυκλοφοριακό), αλλά το κυρίαρχο είναι ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι ο τζόγος από τα καζίνο είναι το 5%. Υπάρχουν εμβληματικά έργα που πριμοδοτούν τον τζόγο, δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή διαδικασία. Παίρνουν λεφτά από τις τσέπες μας και τα παρουσιάζουν ως κερδοφορία και ως ανάπτυξη. Τι παράγει το καζίνο; Είναι πρωτογενής, δευτερογενής ή τριτογενής τομέας; Δεν είναι κανένας τομέας. Το καζίνο είναι κατάντια.

Ζητάμε ο χώρος να αποδοθεί ως ισοζύγιο πρασίνου στην περιοχή, έχουμε ανάγκη από πράσινο, από γήπεδα κι όχι από τέτοιου είδους δραστηριότητες που πάνε λεφτά στις τσέπες των λίγων».

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Greifswald της Γερμανίας πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Κατά το διάστημα 7-13 Απριλίου, 14 μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές από τη Γερμανία θα επισκεφθούν το νησί και θα φιλοξενηθούν σε σπίτια μαθητών του Γενικού Λυκείου Σάμου.

Αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2024 παιδιά του ΓΕΛ θα μεταβούν στη Γερμανία και θα φιλοξενηθούν από τους ίδιους μαθητές που επισκέπτονται τώρα το νησί.

Η αποστολή θα φθάσει στην Σάμο την Κυριακή 7 Απριλίου και στις 19.00 θα γίνει σύντομη τελετή υποδοχής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να λάβουν οδηγίες για την παραμονή τους εδώ αλλά και για το πρόγραμμα φιλοξενίας τους.

Τις επόμενες μέρες και μέχρι και την Παρασκευή 12 Απριλίου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν φορείς, ομάδες αλλά και τοπία ειδικού ενδιαφέροντος στο νησί μας ενώ θα συμμετέχουν και σε πολλές δράσεις.

Το πρόγραμμα της φιλοξενίας και των δράσεων έχει ως κεντρικό άξονα τον περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Εθελοντική Ομάδα Πυρασφάλειας Σαμίων, στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», την επιχείρηση «Κληρονόμου» όπου θα ενημερωθούν για τα βότανα του τόπου, τον κεραμίστα Τίμο Χατζηλαγό, την Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου κ.ά.

Επίσης οι μαθητές θα συμμετέχουν σε δράσεις που διοργανώνονται από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νησιού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καπετάν Λαχανάς» θα τους φέρει σε επαφή με τη μουσική και τους χορούς του τόπου μας, το ΔΙΕΚ Σάμου θα τους μυήσει στα μυστικά της τοπικής γαστρονομίας, θα συμμετέχουν σε συζήτηση με θέμα «Ελευθερία είναι…» στο τέλος της οποίας θα φιλοτεχνήσουν ένα πανό με τις σκέψεις τους ενώ θα συμμετέχουν σε καθαρισμό παραλίας στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής δράσης «Let`s Do It Greece 2024”. Eπίσης θα ξεναγηθούν από τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο Σάμου «Ο Ευπαλίνος» στα Αρχαία Λατομεία, τις πηγές του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου και στα ερείπια του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου. Τέλος, θα συμμετέχουν και σε αθλητικές δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο του ΓΕΛ Σάμου.

Οι Γερμανοί μαθητές θα αναχωρήσουν από το νησί το Σάββατο 13 Απριλίου

Στο νοσοκομείο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του δήμου Βόλου, μετά από επίθεση μασκοφόρου- δημοτικού συμβούλου με γροθιές

Επίθεση με γροθιές δέχτηκε σήμερα (5.5.2024) λίγο πριν τις 10 το πρωί ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου Κώστας Γαργάλας πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το μέλος του Δ.Σ., δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Λημνιός, και μεταφέρει με σχετικό ρεπορτάζ η ΕΡΤ, ο κ. Γαργάλας δέχτηκε σωματική και λεκτική επίθεση από δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας, Βασίλη Ζαχείλα. Ο κ. Γαργάλας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου όπου και παραμένει για εξετάσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί διάσειση και αιμάτωμα στο μάτι του, ενώ ο κ. Ζαχείλας αναζητείται. Την επίθεση έχουν καταδικάσει μέχρι στιγμής ο δήμαρχος Βόλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, η ΛΑΣ και το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά Μαγνησίας και η Συμμαχία για το Βόλο.

Σημειώνεται ότι παράσταση διαμαρτυρίας οργάνωσε για σήμερα τη μία και μισή το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο το ΚΚΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Λημνιός όλα έγιναν σήμερα νωρίς το πρωί, όταν πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, ο ίδιος και ο κ. Γαργάλας βρίσκονταν στο γραφείο της γραμματείας του Δ.Σ. και υπέγραψαν τα πρακτικά προηγούμενων Δ.Σ. “Εισήλθε στο χώρο του γραφείου μασκοφόρος άνδρας, μεγάλος στο δέμας και χτύπησε τον Κώστα Γαργάλα εν ψυχρώ στο πρόσωπο. Έφυγε τρέχοντας και εγώ άρχισα να φωνάζω, βοήθεια πιάστε τον, τραπούκος μασκοφόρος. Επιχείρησε να βγάλει κάτι από τη ζακέτα του αλλά ήδη στις σκάλες είχαν σπεύσει και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και τον ακινητοποιήσαμε και του βγάλαμε την κουκούλα και τη μάσκα και για μεγάλη μας έκπληξη είδαμε ότι ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Βασίλης Ζαχείλας, ο οποίος στη συνέχεια εξαφανίστηκε και αναζητείται από την Αστυνομία“.

Η δήλωση Αχιλλέα Μπέου

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος τόνισε ότι “Κατά την απουσία μου από το Βόλο ενημερώθηκα από συνεργάτες μου για το θλιβερό επεισόδιο σε βάρος δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ και φυσικά το καταδικάζω τόσο εγώ όσο και η δημοτική μας ομάδα κατηγορηματικά. Ευθύς ως επιστρέψω και ενημερωθώ αναλυτικά θα επιληφθώ άμεσα και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις που θα κριθούν αναγκαίες“.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ

Από την πρώτη στιγμή έσπευσε στο Νοσοκομείο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας που και είδε τους γιατρούς στο ΤΕΠ δηλώνοντας ότι ο κ. Γαργάλας έχει υποστεί διάσειση και αιμάτωμα στο μάτι.

“Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Πρόκειται για ένα περιστατικό που μας θλίβει, μας στενοχωρεί. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας από όπου και αν προέρχεται. Αυτό που έγινε στα γραφεί α της ΔΕΥΑΜΒ είναι αδιανόητο και δεν συνάδει με το δικό μας ήθος και φιλοσοφία για τη ζωή, ούτε και όλων των συμβούλων του Δ.Σ” τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι κλήθηκαν άμεσα η αστυνομία και το ΕΚΑΒ και ότι “δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της δημοτικής αρχής καταδίωξαν τον μασκοφόρο και συμβάλλαμε στο να αποκαλυφθεί ποιός είναι. Έχουμε πέσει από τα σύννεφα. Ελπίζουμε να μην ξαναγίνει ένα τέτοιο περιστατικό. Θα είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστεί και εδώ είμαστε να το αντιμετωπίσουμε“, τόνισε.

Απ. Ριζόπουλος: Είναι μια τραμπούκικη επίθεση, ένα πολιτικό χτύπημα

Από την πλευρά του ο Απ. Ριζόπουλος, επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης και Γραμματέας της Τε.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, προσερχόμενος στο Νοσοκομείο δήλωσε: “Είναι μια τραμπούκικη επίθεση η οποία δε είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής όλα τα προηγούμενα χρόνια και την πολιτική δράση του Κ. Γαργάλα που συμπορευόμενος με το ΚΚΕ προσπαθεί να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου Βόλου. Αυτό φαίνεται έχει ενοχλήσει τη δημοτική αρχή και αυτό είναι που όπλισε το χέρι του κ. Ζαχείλα, που κακώς τον αποκαλούμε κύριο, πρόκειται για ένα τραμπούκο, για ένα θρασύδειλο άτομο. Εμείς δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τα προβλήματα των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο και να οργανώνουμε το κίνημα. Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν υποχωρούμε. Το οργανωμένο κίνημα θα απαντήσει σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Είναι πολιτικό το χτύπημα. Δηλαδή αυτό που ενοχλεί είναι η δράση της ΛΑΣ, του ΚΚΕ, η δράση του Κ. Γαργάλα και γι αυτό δέχθηκε αυτό το χτύπημα. Θα μας βρουν μπροστά τους. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν όλον τον κόσμο».

Ν. Παπαπέτρος: Να συλληφθεί ο υπαίτιος της επίθεσης στον Κ. Γαργάλα και να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί

Σε δήλωσή του για τη βίαιη επίθεση σε βάρος του δημοτικού συμβούλου Κώστα Γαργάλα μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΔΕΥΑΜΒ, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κ. Νίκος Παπαπέτρος, επισημαίνει τα ακόλουθα:

“Η «Συμμαχία για τον Βόλο» καταδικάζει την εντελώς απρόκλητη επίθεση και βιαιοπραγία σε βάρος του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Βόλου Κώστα Γαργάλα, ενόψει μάλιστα της συνεδρίασης συλλογικού οργάνου και της επικείμενης άσκησης των καθηκόντων του. Θεωρεί αναγκαίο και ζητάει επιτακτικά από τις αρμόδιες αρχές την άμεση σύλληψή του υπαιτίου, το πρόσωπο του οποίου είναι γνωστό, παρά τις προσπάθειες συγκάλυψής του, και την προσαγωγή του ενώπιον των δικαστικών αρχών, προκειμένου να τύχει της αντιμετώπισης που αρμόζει.

Ο συγκεκριμένος σύμβουλος της πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου που προέβη στην πράξη αυτή δεν μπορεί να έχει πλέον θέση στα συλλογικά όργανα του Δήμου και στις θέσεις ευθύνης που του έχουν εμπιστευθεί.

Το φαινόμενο αυτό δεν παρουσιάστηκε ξαφνικά στην πόλη μας, αλλά οφείλεται είτε στις επιλογές κάποιων, είτε ακόμη στην καθυστερημένη αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων και στην συγκεκαλυμμένη αδιαφορία ή ανοχή, που εν τέλει καταλήγει σε συνενοχή.

Στην πράξη αυτή ενάντια στον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Βόλου δεν υπάρχουν μόνο φυσικοί αυτουργοί, αλλά και ηθικοί, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποκαλυφθούν, παρόλη την προσπάθεια απόκρυψής τους πίσω από πραγματικές ή από «αόρατες» μάσκες.

Υπάρχουν επίσης και τεράστιες πολιτικές ευθύνες πολλών παραγόντων του Βόλου που με την πολιτική τους ιδιότητα στήριξαν ή ανέχτηκαν αυτόν τον απόλυτο και κυρίαρχο διχαστικό λόγο, αλλά και αυτό το ύφος και ήθος άσκησης της εξουσίας, όπως επίσης και πολιτικών σχηματισμών που δεν φρόντισαν εγκαίρως να αποστασιοποιηθούν από αυτού του είδους τα πολιτικά μορφώματα και να τα καταδικάσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.

Η Δημοκρατία μας στην πόλη χρειάζεται ξανά αγώνες για να επανέλθει, αλλά με βεβαιότητα όλοι αυτοί που ρυπαίνουν με τον λόγο και τις πράξεις τους την πόλη μας θα καταλήξουν στον «σκουπιδοτενεκέ» της“.

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Μαγνησίας

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και το κόμμα της Νέας Αριστεράς Μαγνησίας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ” Ένα αποτρόπαιο και δυσώδες περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί, λίγο πριν την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την δημοτική παράταξη του Αχιλλέα Μπέου, Βασίλης Ζαχείλας, εισέβαλε στην αίθουσα φορώντας μία αποκριάτικη μάσκα προκειμένου να καλύψει τα χαρακτηριστικά του και επιτέθηκε με βία, γρονθοκοπώντας στο πρόσωπο τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, κ. Κώστα Γαργάλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες έκνομων και παρακρατικών μεθόδων, και δυστυχώς φοβόμαστε πως δεν θα είναι η τελευταία. Οι ύβρεις, οι απειλές, οι τραμπουκισμοί αλλά ακόμα και οι σωματικές επιθέσεις έχουν κανονικοποιηθεί άλλωστε από τον ίδιο τον Δήμαρχο Βόλου, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει επιτεθεί κατά διαφωνούντων πολιτικών αντιπάλων, αλλά και απλών πολιτών, δίνοντας τον τόνο και στους συνεργάτες και τους υποστηρικτές του. Καταγγέλλουμε απερίφραστα την μαφιόζικη επίθεση εναντίον του δημοτικού συμβούλου κου. Κώστα Γαργάλα, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας και του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Η μάσκα του παρακράτους έχει πέσει εδώ και καιρό και το άσχημο πρόσωπό του βρίσκεται σε κοινή θέα. Να γνωρίσουν, όμως, καλά πως δεν φοβίζουν κανέναν και καμία“.

Πηγή: ΕΡΤ

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαρτίου η συγκινητική εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος και του Δήμου Χαϊδαρίου για τα 50 χρόνια Εισβολής και Κατοχής.

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, αφού καλωσόρισε όλους στην εκδήλωση, ανέφερε πως αυτό που έγινε και γίνεται στην Κύπρο είναι ένα έγκλημα σε βάρος του Κυπριακού λαού, το οποίο έχει πληρώσει με αίμα και προσφυγιά στην ίδια του τη χώρα. Τόνισε επίσης – μεταξύ άλλων – πως το πραξικόπημα στην Κύπρο και οι τραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν δεν ήταν τυχαία ή συγκυριακά γεγονότα που αποφασίστηκαν τελευταία στιγμή, αλλά ένα ενιαίο σχέδιο με στόχο τη ντε φάκτο διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση του νησιού. Ο Τουρκικός επεκτατισμός, όπως σημείωσε, είχε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και εξυπηρετήθηκε από τη Χούντα στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Σελέκος υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση για το Κυπριακό που θα ευνοεί το λαό του πανέμορφου αυτού τόπου, με ένα ενιαίο κράτος χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα και κατοχικά στρατεύματα, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Όπως είπε, οι λαοί θέλουν και πρέπει να ζουν ειρηνικά, με αγάπη και σεβασμό. Σημείωσε πως στην ευρύτερη περιοχή δυστυχώς βλέπουμε να εντείνονται οι ανταγωνισμοί, οι αντιθέσεις, οι συγκρούσεις, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του τόσο στον αδελφό Κυπριακό λαό όσο και στον Παλαιστινιακό που όπως τόνισε καθημερινά δολοφονείται από το Ισραήλ. Κάλεσε τέλος όλο το λαό να παλέψει για να ζήσει σ’ έναν καλύτερο κόσμο χωρίς κατοχές, πείνα, προσφυγιά και απελπισία.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Αγίας Νάππας Χρίστος Ζαννέττου εκφώνησε την κεντρική ομιλία στην οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή στα όσα συνέβησαν.

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Αυγουστίδης, ο βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών Γιάννης Λοβέρδος (εκ μέρους του Προέδρου της ελληνικής Βουλής), ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας Λεωνίδας Μασοστασσής και ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου στο τραγούδι, τον Γιώργο Παγιάτη στο πιάνο και τον Ηλία Υφαντίδη στην λύρα.

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κατερίνα Βελέντζα, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Θερμού και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ηλίας Βαρυτιμιάδης, Βαγγέλης Ντηνιακός και Βασίλης Τσίτσος.

Επίσημη πολυήμερη επίσκεψη στην Αμερική προσκεκλημένος, για δεύτερη φορά, της Ομογένειας, πραγματοποιεί ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του από τις 3 έως τις 13 Απριλίου θα συναντηθεί με σημαντικούς παράγοντες της Ομογένειας προκειμένου να τους ενημερώσει για την ανέγερση του Ποντιακού Μεγάρου στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, πραγματοποιώντας παρουσίαση των σχεδίων και του χρονοδιαγράμματος ανέγερσης, που βεβαίως θα είναι και χώρος φιλοξενίας των ομογενών μας!

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν επαφές στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Θα έχει την τιμή και τη χαρά να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Θα συμμετέχει και στη δεξίωση που παραθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, γιορτάζοντας τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελληνική Δημοκρατία.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και υπερηφάνεια, θα γιορτάσουν μαζί με την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Κοινωνιών της Φιλαδέλφειας την «Greek Independence Day Parade» στις 7 Απριλίου, ανοίγοντας την παρέλαση με τους Εύζωνες μας και δίνοντας τον παλμό της Ελευθερίας στους απανταχού Ομογενείς.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του, θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της εταιρίας Hard Rock προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επαφές για την υπογραφή μελλοντικού μνημονίου συνεργασίας εξασφαλίζοντας συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική μας κοινωνία από την επένδυσή τους στο Ελληνικό και θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Κατά την επιστροφή του, θα ανακοινώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας και θα το φέρει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Δημάρχου πρώτος σταθμός είναι η Ουάσιγκον, ακολουθεί η Φλόριντα, η Φιλαδέλφεια και τελευταίος σταθμός είναι το Λας Βέγκας.

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης με την εξωστρέφεια που τον διακρίνει τιμάται από τους Ομογενείς μας και στο πρόσωπο του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου εκφράζεται ο θαυμασμός και η ευγνωμοσύνη για τα μεγάλα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ελληνικό και θα αναδείξουν τον Ποντιακό Ελληνισμού. Το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων θα αγκαλιάσει τον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό και θα διαφυλάξει στο ακέραιο την ιστορία μας.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρεθώ για μια ακόμη φορά, δίπλα στους Ομογενείς μας στην Αμερική και είμαι πολύ συγκινημένος από την πρόσκληση που έλαβε ο Δήμος μας προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς της Ομογένειας μας στις ΗΠΑ, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου», δήλωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και συμπλήρωσε ότι «Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης, βρίσκεται στο επίκεντρο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, με διεθνείς σχέσεις και εξωστρέφεια. Έχει βρεθεί στην Αίγυπτο όπου τιμηθήκαμε από τον Πατριάρχη και τους Ομογενείς της, στην Κίνα όπου ο Δήμος μας προχώρησε σε αδελφοποίηση με την πόλη Zhengzhou, ενώ θα βρεθεί και σε άλλες χώρες καλλιεργώντας τις συνεργασίες στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης που πραγματοποιείται στην πόλη μας».

Ένα νέο, καινοτόμο πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης με τίτλο «Αγροδιατροφική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα με 5 κατευθύνσεις (γάλα, κρέας, κρασί, μέλι, αρωματικά φυτά)», υλοποιεί ο Δήμος Ελασσόνας, συνεχίζοντας και φέτος τη συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αίτηση – δήλωση συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα πανεπιστημιακής κατάρτισης, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την τοπική οικονομία και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας με νέα, διευρυμένη και στοχευμένη εξειδικευμένη επιμόρφωση. Η συνεργασία με το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ως στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την επαγγελματική ένταξη, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την πλούσια ελληνική πολιτιστική και αγροδιατροφική κληρονομιά και το τοπικό παραγόμενο προϊόν.

Σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης υλοποίησης των προγραμμάτων «Γαλακτοκομία- Τυροκομία» και «Αγροδιατροφική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα» δίνεται και φέτος η ευκαιρία στους κατοίκους του Δήμου Ελασσόνας να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε δωρεάν, υψηλής ποιότητας, πανεπιστημιακή επιμόρφωση από έγκριτους πανεπιστημιακούς καθηγητές και συνεργάτες.

Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Δρ Ελένη Μαλισσιόβα, Κτηνίατρος, MSc-MSc-PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν συνολικά πενήντα (50) άτομα, δέκα (10) άτομα ανά κατεύθυνση, ηλικίας 18-60 ετών και η επιλογή θα γίνει σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας και αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση. Οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ελασσόνας www.dimoselassonas.gr Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρέχει πιστοποίηση εξειδικευμένης επιμόρφωσης με ακαδημαϊκές μονάδες ECTS.

Η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων ενδιαφέροντος διαρκεί από τις 28/03/2024 έως τις 15/04/2024.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΙΤΛΟΣ: «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ 5 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ (ΓΑΛΑ, ΚΡΕΑΣ, ΚΡΑΣΙ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ)»

 • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Πενήντα (50) ώρες ανά κατεύθυνση σε διάστημα 2 μηνών.
 • ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Μέσω του προγράμματος αναμένεται να αποκτηθούν βασικές και προηγμένες δεξιότητες, σε όλες τις βασικές (θεωρητικές & πρακτικές) γνώσεις για την επιχειρηματική αξιοποίηση της αγροδιατροφικής κληρονομιάς στα επιμέρους αντικείμενα του προγράμματος και συγκεκριμένα στο γάλα, κρέας, κρασί, μέλι και αρωματικά φυτά. Περιλαμβάνονται μελέτες περίπτωσης, πρακτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων, ικανοτήτων των στελεχών στον αγροδιατροφικό τομέα, σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και αξιοποίησης ευκαιριών επιχειρηματικότητας, ενίσχυσης του προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού του αγροδιατροφικού τομέα.
 • ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Εξ αποστάσεως (μέσω της πλατφόρμας MS Teams και E-class) και δια ζώσης.
 • ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Απογεύματα και Σαββατοκύριακα.

Το έντυπο δήλωσης ενδιαφέροντος είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Ελασσόνας www.dimoselassonas.gr > Ενημέρωση > Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και μπορεί να συμπληρωθεί και να αποσταλεί μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο e-mail του ΚΔΒΜ του Δήμου Ελασσόνας diaviou@dimoselassonas.gr ή να κατατεθεί στο Γραφείο Πρωτοκόλλου, Δημαρχείο Ελασσόνας, 6ης Οκτωβρίου 57, εργάσιμες ημέρες και ώρες. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2493493615

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το έργο μεταφοράς υψηλής τάσης

Προβληματισμός, αντιδράσεις και ένταση επικρατεί σε μέρος της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, με αφορμή το έργο «Γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 KV Χανιά – Δαμάστα, με φορέα τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ».

Χτες συνεδρίασε η επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα που αφορούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Από τη συνεδρίαση αποσύρθηκε το θέμα που αφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου έργου, προκειμένου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Ξυλούρη, να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες διαβούλευσης με τις οικείες δημοτικές Αρχές. Το θέμα προβλέπεται να εξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Από τις αρχές Μαρτίου, το έργο για την τοποθέτηση της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης, έχει ξεσηκώσει σε όλο το νομό Χανίων, κύμα αντιδράσεων από αυτοδιοικητικούς, τοπικά συμβούλια, φορείς, συλλόγους, καθώς και απ’ τους κατοίκους των δήμων Σφακίων, Αποκόρωνα, Κισσάμου, Κανδάνου – Σελίνου και Χανίων.

Για το ζήτημα έχει  πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, 31 Μαρτίου στις 5 μ.μ. στο Ίδρυμα «Αγία Σοφία» Αποκορώνου.

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας