Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 22:27

Search
Close this search box.

Νησί ήταν ο Πειραιάς ..Από την αρχαιότητα μέχρι το 1900

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Το efhmeris.gr κάνει μια αναδρομή πίσω στην ιστορία , να θυμηθούμε  την πορεία του μεγάλου λιμανιού μέσα στους αιώνες, ξεκινώντας από την προϊστορική εποχή στην οποία ο Πειραιάς ήταν νησί που τον συνέδεε με ένα στενό πέρασμα με την Αττική.

Η έρευνα ξεκινά όταν ο Θεμιστοκλής  αποφάσισε να βασίσει τη δύναμη της Αθήνας στο ναυτικό και ναυπήγησε τριήρεις. Ο Πειραιάς έγινε ονομαστό εμπορικό και πολεμικό λιμάνι και η Αθήνα κατάφερε να γίνει η απόλυτη ναυτική υπερδύναμη της κλασικής αρχαιότητας.
Ο αρχαίος Πειραιάς έγινε πρότυπο, καθώς εκεί εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σχέδιο πόλης από τον Ιππόδαμο της Μιλήτου, που θεωρείται ο πατέρας της πολεοδομίας. Αυτός χώρισε τον Πειραιά σε τετράγωνα, όρισε χώρους για σπίτια, σχεδίασε πλατείες και ξεχώρισε το εμπορικό τμήμα της πόλης από τις κατοικίες, έτσι ώστε οι οικογένειες να είναι ασφαλείς. Το τέλος του αρχαίου Πειραιά ήρθε το 88 π.Χ., όταν ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας τον ισοπέδωσε, μετά από δύο χρόνια άγριας πολιορκίας.
Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη, που από το όνομα του Σύλλα προήλθε και η λέξη «σύληση». Έκτοτε, ο Πειραιάς ερήμωσε μέχρι και τον 19ο αιώνα. Το 1835 είχε μόλις 300 κατοίκους. Το μοναδικό στοιχείο που έχουμε για την πορεία του από την αρχαιότητα μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας, είναι το άγαλμα του Λέοντα από το οποίο το λιμάνι έγινε γνωστό και ως «Πόρτο Λεόνε».
Το άγαλμα εκλάπη από τον Βενετό καταστροφέα  της Ακρόπολης Μοροζίνι και σήμερα βρίσκεται στη Βενετία.

Κρίσιμα τα χρόνια  της επανάστασης του 1821 όταν στη περιοχή διαδραματίστηκε μία από τις πιο καθοριστικές μάχες του Αγώνα και εκεί βρήκε τραγικό τέλος ο σπουδαίος οπλαρχηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης.  Η σύγχρονη ανάπτυξη του Πειραιά ξεκίνησε το 1835, όταν η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του τότε Ελληνικού Βασιλείου. Τότε έφτασαν οι πρόσφυγες Χιώτες και οι μετανάστες Υδραίοι για να εποικήσουν το έρημο λιμάνι.

Μέσα σε μερικές δεκαετίες, εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου, εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά και με τη σκληρή δουλειά τους κατάφεραν να τον μετατρέψουν στο σημαντικότερο εμπορικό και  βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Κάποιοι μάλιστα αποκάλεσαν τον Πειραιά το Μάντσεστερ της Ελλάδας .

Φωτογραφίες μαρτυρούν  από την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασίας, την ανάπτυξη του ρεμπετικού στα στέκια της πόλης, η γνωστή περιοχή Τρούμπα.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας