Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Περιστέρι: Μπάχαλο στους κοινόχρηστους χώρους από τα τραπεζοκαθίσματα – Αρνείται η διοίκηση Παχατουρίδη να συμμορφωθεί, στον ΣτΠ

Περιστέρι: Μπάχαλο στους κοινόχρηστους χώρους από τα τραπεζοκαθίσματα – Αρνείται η διοίκηση Παχατουρίδη να συμμορφωθεί, στον ΣτΠ

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Κόκκινη κάρτα” του ΣτΠ σε καθυστερημένη εφαρμογή απόφασης για παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου με τραπεζοκαθίσματα, η οποία τελικά ουδέποτε εφαρμόσθηκε ουσιαστικα΄…

Χρειάστηκαν 7 μήνες και η παρέμβαση της Αρχής (του Συνηγόρου του Πολίτη) για να υλοποιηθεί η απόφαση και να απελευθερωθεί ο κοινόχρηστος χώρος, αν και ο ίδιος ομολογεί στην τελική έκθεσή του για το θέμα, ότι  τίποτα τελικά δεν έγινε παρά την παρέμβασή του

——————

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) για τραπεζοκαθίσματα, με τον δήμο παρά τη σχετική απόφαση αυθαίρετης κατάληψης μεγάλου τμήματος του πεζοδρομίου από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να καθυστερεί την εφαρμογή της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΣτΠ, πολίτης απευθύνθηκε σε αυτόν, με καταγγελία για καθυστέρηση εφαρμογής απόφασης περί άρσης αυθαίρετης κατάληψης μεγάλου τμήματος κοινόχρηστου χώρου σε δήμο της Αττικής.

Η κατάληψη είχε προκληθεί από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου είχε τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα σε όλο το πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα το κατάστημα – όπως ανέφερε στην καταγγελία του – «να έχει προβεί σε παράνομη κατάληψη του πεζοδρομίου, με τοποθέτηση διάφορων αντικειμένων. Ως συνέπεια είναι η δύσκολη μετακίνηση των πεζών και πολλές φορές η αναγκαστική βάδιση εντός δρόμου υψηλής κυκλοφορίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή «ο πολίτης αναφέρει ότι επειδή έχει τέκνο σε αναπηρικό αμαξίδιο, η μετακίνηση από το πεζοδρόμιο έμπροσθεν του καταστήματος είναι σχεδόν αδύνατη, με συνέπεια να αναγκάζεται να κατέβει στο οδόστρωμα, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται».

Ο Δήμος επιβεβαίωσε την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου

Όπως προέκυψε ειδικότερα από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης και σε συνέχεια καταγγελιών του πολίτη, στις αρχές του έτους 2023 διενεργήθηκε αυτοψία από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Περιστερίου, προκειμένου να διαπιστώσει την βασιμότητα αναφοράς περί αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τον Απρίλιο 2023 συντάχθηκε σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου προς τον επιχειρηματία του εν λόγω καταστήματος.

Επιβεβαιώθηκε η αυθαίρετη χρήση και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν …εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος πλάτους τουλάχιστον 1,50μ., για την κίνηση των πεζών & ειδικότερα των Ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), καθώς και όλων, που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, όπως ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, μητέρες με καροτσάκια και εν γένει την ήσυχη διαβίωση των πολιτών», με αποτέλεσμα να αναιρείται προς τους πολίτες το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης στους δημόσιους χώρους.

Η επιστολή της Αρχής, η (μη)συμμόρφωση και οι αιχμές του Συνηγόρου για καθυστέρηση

Μετά την προσφυγή, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε τον Νοέμβριο 2023 επιστολή στο Γραφείο Δημάρχου και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, μεταφέροντας το αίτημα του πολίτη για άμεση αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του πεζοδρομίου και την εξασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης μετακίνησης των πεζών.

Σε αυτήν τονιζόταν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη «δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση διαμεσολάβηση και επίλυση θεμάτων που αφορούν πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή διαβίωση όλων των πολιτών».

Κατόπιν των ενεργειών της Αρχής, ο Δήμος ενήργησε άμεσα αποστέλλοντας σχετική ενημερωτική επιστολή και φωτογραφίες από το συγκεκριμένο τμήμα του πεζοδρομίου. «Από τα ανωτέρω πιστοποιήθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με τις συστάσεις και υποδείξεις προς εφαρμογή της νομιμότητας και της κοινοχρησίας του πεζοδρομίου. Ως εκ τούτου, το διαμεσολαβητικό έργο του Συνηγόρου του Πολίτη συνέβαλε ουσιαστικά στη συμμόρφωση προς την προηγούμενη απόφαση του Δήμου περί άρσης της αυθαίρετης κατάληψης πεζοδρομίου» αναφέρει η Αρχή, προσθέτοντας όμως πως «δεν είχε εισέτι εκτελεστεί μέχρι αρχές Νοεμβρίου 2023».

Πηγή: dikastiko.gr

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας