Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

18 Ιουνίου, 2024 23:46

Search
Close this search box.

Πιέρια: Αίτημα, από τους προέδρους των Τ.Κ. Ρητίνης και Βρίας, διάσωσης & ανάδειξης του Αρχαίου Λατομείου Μαρμάρου στα Πιέρια Κατερίνης

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Αίτημα διάσωσης και ανάδειξης του Αρχαίου Λατομείου Μαρμάρου στα Πιέρια  (θέση «Σεντούκια») διατυπώνουν από κοινού προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ρητίνης και Βρίας, του Δήμου Κατερίνης.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Τ. Κ. Ρητίνης και Βρίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού, ιστορικού, πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, θέτουμε σε προτεραιότητα την διάσωση και ανάδειξη ενός σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, του αρχαίου λατομείου μαρμάρου στα Πιέρια στη θέση «Σεντούκια», σημειώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ρητίνης, Ιωάννης Λάιος.

«Από όσα γνωρίζουμε για αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο και κυρίως από αυτά που ακούσαμε στην εισήγηση με θέμα «Αρχαίο λατομείο μαρμάρων στη θέση Σεντούκια, στα Πιέρια όρη», του αρχαιολόγου της ΕΦΑ Πιερίας, Μυτελέτση Μιλτιάδη, στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης (25-27 /8/2023), θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί και να αποτελέσει έναν ακόμη ελκυστικό και επισκέψιμο τόπο για την περιοχή μας. Ιδιαίτερα θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο επίσκεψης μαθητών σχολείων κάθε βαθμίδας για να γνωρίσουν στο φυσικό χώρο τα στάδια της λατομικής εργασίας όπως γινόταν στην αρχαιότητα», διευκρινίζει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βρίας, Γεώργιος Μπιτόπουλος:

Το καλύτερο σωζόμενο λατομείο

Όπως μάλιστα καταγράφεται στην εισήγηση του κου Μυτελέτση υπάρχουν ακόμη εμφανή αρκετά από τα στοιχεία της λατομίας, αφού το λατομείο «είναι το καλύτερα σωζόμενο, άθικτο από τη σύγχρονη δραστηριότητα».

Στο αίτημά τους προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, οι πρόεδροι των δύο  κοινοτήτων επισημαίνουν χαρακτηριστικά «Σήμερα ο σπουδαίος αυτός αρχαιολογικός χώρος είναι εγκαταλειμμένος και κινδυνεύει από την βλάστηση που συνεχώς αναπτύσσεται και έγινε πλέον δάσος. Αν παραμείνει έτσι πολύ σύντομα θα έχει καταστραφεί και αλλοιωθεί ο λατομικός χώρος, ενώ η φθορά του χρόνου προσθέτει σταθερά στην καταστροφή. Για αυτό προτείνουμε:

Άμεσα την εκπόνηση μελέτης για τον καθαρισμό του χώρου (κοπή και απομάκρυνση δέντρων, βάτων, φυτών και της εν γένει βλάστησης) ώστε να σταματήσει η καταστροφή και η αλλοίωση του λατομικού χώρου.

Τον καθαρισμό και την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου για την προστασία του

Την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τον τρόπο λειτουργίας του λατομείου στην αρχαιότητα.

Οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Ρητίνης και Βρίας, μέσα από την συλλογική και εθελοντική δραστηριότητα μπορούν να συνδράμουν σ αυτό το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Η συγκεκριμένη επιστολή – αίτημα κοινοποιήθηκε επίσης προς τον Δήμο Κατερίνης και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας