Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Ρεύμα Ιανουαρίου: Πρεμιέρα για τα νέα τιμολόγια με τιμές σε κάθοδο - Τι θα πληρώσουμε σε πράσινα, κίτρινα και μπλε (Πίνακες)

Ρεύμα Ιανουαρίου: Πρεμιέρα για τα νέα τιμολόγια με τιμές σε κάθοδο – Τι θα πληρώσουμε σε πράσινα, κίτρινα και μπλε (Πίνακες)

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Την έκπληξη έκανε η ΔΕΗ ανακοινώνοντας την φτηνότερη τιμή της αγοράς στα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια για τον Ιανουάριο, στα 13,635 λεπτά την κιλοβατώρα, τελική τιμή – Ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, χωρίς νυχτερινό ρεύμα πλήρωσε κατά μέσο όρο 49,29€ ανά μήνα το τελευταίο 3μηνο του 2023 με τις κρατικές επιδοτήσεις και για τον Ιανουάριο θα πληρώσει 48,66€ χωρίς κρατική επιδότηση

————————

Ποδαρικό με χαμηλές χρεώσεις στο ρεύμα κάνει το 2024, καθώς οι εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν τιμές στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο που κατά περίπτωση είναι χαμηλότερες από τις επιδοτούμενες λιανικές τιμές του 2023. Η κάθετη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και η συγκράτηση των τιμών στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έφερε το αποτέλεσμα της πτώσης των λιανικών τιμών στην πρεμιέρα του νέου συστήματος με τα χρωματιστά τιμολόγια.

Η φτηνή ΔΕΗ

Την έκπληξη έκανε η ΔΕΗ ανακοινώνοντας την φτηνότερη τιμή της αγοράς στα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια για τον Ιανουάριο, στα 13,635 λεπτά την κιλοβατώρα, τελική τιμή. Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι το Γ1/Γ1Ν οικιακό τιμολόγιο, με πάγιο 5 ευρώ, τελική τιμή για την κατανάλωση ημέρας στα 0,13635€/KWh για τις πρώτες 500KWh – κατανάλωση που αφορά το 90% των νοικοκυριών – και 0,14595€/KWh για την κατανάλωση πάνω από τις 500KWh.

Το πράσινο της ΔΕΗ έχει και νυχτερινή χρέωση στα 0,11155€/KWh. Οι τιμές Ιανουαρίου προκύπτουν με έκπτωση 20% και χρέωση μηχανισμού διακύμανσης στα 0,00835€/KWh.

Οι υπόλοιποι πάροχοι

Αφού ανακοίνωσε τιμές ο δεσπόζων πάροχος της αγοράς, ακολούθησαν σταδιακά και άλλοι πάροχοι να ανακοινώνουν τις τιμές στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο, όπως είναι υποχρεωμένοι άλλωστε να ανακοινώσουν έως την 1η του μήνα.

  • Η Elpedison ανακοίνωσε τελική τιμή 0,1706€/KWh με πάγιο 5 ευρώ και
  • Η Volton ανακοίνωσε 0,1442€/KWh με πάγιο 4,90€.

Φτηνότερο το 2024

Σύμφωνα με την ανάλυση του ενεργειακού αναλυτή Νικήτα Μακρίδη από την πλατφόρμα allazorevma.gr, ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, χωρίς νυχτερινό ρεύμα πλήρωσε κατά μέσο όρο 49,29€ ανά μήνα το τελευταίο 3μηνο του 2023 με τις κρατικές επιδοτήσεις στο οικιακό κυμαινόμενο Γ1/Γ1Ν της ΔΕΗ.

Στο ίδιο τιμολόγιο, που πλέον ανήκει στην κατηγορία των «πράσινων» τιμολογίων, θα πληρώσει τον Ιανουάριο του 2024 για την ίδια κατανάλωση 48,66€ χωρίς κρατική επιδότηση. Και στις δυο τιμές έχει συνυπολογιστεί το πάγιο και ο ΦΠΑ.

Συνεπώς, ο λογαριασμός για τον Γενάρη του 2024 είναι ελαφρύτερος από το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν υπήρχαν ακόμη κρατικές επιδοτήσεις.

Νοικοκυριό με κατανάλωση 300kWh χωρίς νυχτερινό

Για την ίδια κατανάλωση (300 KWh χωρίς νυχτερινό) στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο της Volton οι καταναλωτές θα πληρώσουν τον Ιανουάριο 51,06€ και στο πράσινο τιμολόγιο της Elpedison 59,54€, σύμφωνα με την ανάλυση της πλατφόρμας allazorevma.gr. Και στις δυο τιμές έχουν συνυπολογιστεί το πάγιο και ο ΦΠΑ.

Αυτόματα στο πράσινο

Όσοι δεν υπέβαλλαν μέχρι χθες κάποιο αίτημα ώστε να επιλέξουν τιμολόγιο (μπλε, κίτρινο ή πορτοκαλί) μεταβαίνουν αυτόματα στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο του παρόχου τους. Ωστόσο στο πράσινο τιμολόγιο δεν ισχύει πέναλτι αποχώρησης. Μπορούν να μεταπηδήσουν σε σταθερό μπλε ή σε κυμαινόμενο κίτρινο της εταιρείας τους ή σε κυμαινόμενο πράσινο άλλης εταιρείας όποτε θέλουν.

Φαίνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δεν προχώρησαν σε κάποια επιλογή τιμολογίου και θα «πέσουν» αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο από σήμερα. Αρκετοί το έχουν πράξει συνειδητά, με στόχο να δουν τι θα πληρώσουν τον πρώτο μήνα με το νέο σύστημα και να ζυγίσουν εκ των υστέρων αν τους συμφέρει να «κλειδώσουν» μια σταθερή τιμή ή να πάνε κάπου αλλού.

Τα μπλε σταθερά

Όσοι προχώρησαν σε επιλογή τιμολογίου επέλεξαν κατά μείζονα λόγο ένα μπλε σταθερό τιμολόγιο, θέλοντας να εξασφαλίσουν σταθερή τιμή για ένα χρόνο, δεδομένου ότι οι τιμές που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι για τα μπλε σταθερά τιμολόγιο είναι κοντά στις τιμές των κυμαινόμενων πράσινων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως:

  • η ΔΕΗ προσφέρει το μπλε σταθερό My Home Enter στα 17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ και το μπλε σταθερό My Home Online στα 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 3,5 ευρώ.
  • η Protergia προσφέρει το Value safe στα 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ, και
  • η Elpedison το Bright με 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3 ευρώ.

Τα κίτρινα

Επιθετική τιμολογιακή πολιτική φαίνεται να ακολουθούν οι πάροχοι στα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία βγαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις φτηνότερα για τον Ιανουάριο, τα οποία όμως έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από το ειδικό πράσινο τιμολόγιο.

Για παράδειγμα το ΔΕΗMyHome4All κάνει ποδαρικό ως το κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ με τελική βασική τιμή προμήθειας στα 0,1265 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και πάγιο 5 ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας