Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

20 Ιουλίου, 2024 12:50

Search
Close this search box.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Πλήρη εικόνα πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου έχει πλέον η πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η λειτουργία των υπερσύγχρονων ραντάρ.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, το ένα έχει εγκατασταθεί στο Σέιχ Σου, το δεύτερο έχει τοποθετηθεί στη θέση Κράνος στο Φιλίππειο και το τρίτο, το οποίο θα είναι φορητό, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα καθώς θα είναι τοποθετημένο πάνω σε αυτοκινούμενο όχημα το οποίο μένει να πάρει τις πινακίδες του για να ξεκινήσει τις απαραίτητες περιπολίες στο δάσος.

Να σημειωθεί πως τα δύο σταθερά ραντάρ πυρανίχνευσης έχουν τοποθετηθεί σε μεταλλικούς πυλώνες που ξεπερνούν τα 10 μέτρα ύψος. Έχουν περιστροφή 360 μοιρών και μέσω μίας κάμερας υψηλής ανάλυσης, επιτηρούν και ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού, ενώ αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Την ίδια ώρα όπως επεσήμανε ο κ. Στεργιάδης, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν τοποθετηθεί ήδη πέντε συστήματα πυρανίχνευσης με drones, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία στο Σέιχ Σου, το Ωραιόκαστρο, τη Θέρμη, τη Σιθωνία και την Ουρανούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, την ανακοίνωση, αλλά και τις δηλώσεις εκπροσώπων του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την ανάμειξη εργαζομένων στο κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε στην Αθήνα.

Με την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο Περιφερειάρχης Αττικής ζητά να προσκομιστούν τα όποια στοιχεία έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του Συλλόγου, όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, να αξιοποιηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω χρήσιμη πληροφορία και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Επιπροσθέτως, ο κ. Χαρδαλιάς ζητά να διερευνηθούν οι λόγοι που παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, όπως δηλώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές στα ζευγάρια των ελεγκτών και στις περιοχές ευθύνης τους, για όλη την περίοδο 2019 – 2023.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής ζητά να διερευνηθούν και οι καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων για τυχόν παράνομες τοποθετήσεις υπαλλήλων σε γραφεία πολιτικών προσώπων.

Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς και τη συνάντησή του με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Θέλουμε τη διερεύνηση σε βάθος όλου αυτού του συστήματος που λειτουργούσε. Η νέα περιφερειακή αρχή και εγώ προσωπικά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, το απόστημα θα σπάσει, και αυτό που ζητάμε από την δικαιοσύνη είναι να παρέμβει όσο πιο βαθιά γίνεται. Είμαι εδώ, για να δώσω ένα τέλος σε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες». Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι έχει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι οι σαρωτικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στοχεύουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, αλλά και στην προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων «των έντιμων ανθρώπων, που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν πρόκειται να κάνω καμιά έκπτωση σε οποιονδήποτε και σε οτιδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να είναι πριν από εμάς για εμάς. Θα πρέπει να μάθουν όλοι να σέβονται και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Και αυτό ας γίνει αντιληπτό σε όλους. Θέλω να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και να μπορώ να κοιτάζω στο τέλος της θητείας μου τους πολίτες στα μάτια και να ξέρουν ότι υπήρξα χρήσιμος, και το βασικότερο, ότι έκανα τη δουλειά μου με αξιοπρέπεια», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δράσεις σε ολόκληρη την Κρήτη σχεδιάζει η περιφέρεια Κρήτης, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε θέματα που αφορούν στην Ενεργειακή Μετάβαση.

Ειδικότερα την Παρασκευή 19 Ιουλίου  στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίω, (οδός Ανδρέα Παπανδρέου 70).

Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ) και υλοποιείται από επιστήμονες του χώρου της ενέργειας και μέλη της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας, με την τεχνική και διοικητική υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.».

Στόχος είναι η ενημέρωση για τις ευκαιρίες αξιοποίησης και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τον τρόπο λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας βάσης και τη συμβολή αυτών στο κοινωνικό σύνολο. Μέσα από την ολοκληρωμένη και πολύπλευρη ενημέρωση αναδεικνύεται η φιλοσοφία της ενεργειακής δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η δράση στοχεύει να αποτελέσει κίνητρο για τη συνειδητή εμπλοκή του κάθε πολίτη στην ενεργειακή μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνονται με αρωγό την κοινωνία, ενώ τα οφέλη επιστρέφουν στις τοπικές οικονομίες.

Εγγραφές στο Link: https://minoanenergy.com/event-registration-ecom-chania/

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, σε συνεργασία με τη 2Η ΔΥΠΕ (Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια) και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “SOLACE”  που αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο σε γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Τα συμπτώματα όπως είναι: βήχας, δύσπνοια ή αιμόφυρτα πτύελα, σε πολλές περιπτώσεις  εμφανίζονται όταν το νόσημα έχει πλέον προχωρήσει.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες:

 • 55 έως 74 ετών,
 • ενεργές ή πρώην καπνίστριες,
 • με καπνιστικό ιστορικό (καπνίζουν για περισσότερα από 20 έτη ένα πακέτο την ημέρα ή δύο πακέτα την ημέρα για 10 έτη

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

 • Επίσκεψη σε πνευμονολόγο
 • Σπιρομέτρηση
 • Αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας

Οι εξετάζεις πραγματοποιούνται προγραμματισμένα και ειδικότερα, η  σπιρομέτρηση πραγματοποιείται από ιατρό  Πνευμονολόγο στον χώρο του δημαρχείου,  ενώ η αξονική τομογραφία στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο δήμος μας μεταφέρει με όχημα του δήμου τις γυναίκες από και προς το Νοσοκομείο «Σωτηρία».

 • Διάρκεια προγράμματος: έως τον Φεβρουάριο 2025

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο ΚΕΠ Υγείας, Ηρακλείου 20, 2105690436, αρμόδιο πρόσωπο: Δημήτρης Ανδρούτσος, Επισκέπτης Υγείας.

Και οι 148 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου αλλάζουν θέση

Ριζικές αλλαγές στο σύνολο των Διευθύνσεων Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά και οι 148 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου αλλάζουν θέση.

Συγκεκριμένα:

 • Αλλάζουν και οι 7 Διευθυντές των υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου

Ειδικότερα:

Τρεις Διευθυντές παύονται από τα καθήκοντά τους (Κεντρικός, Βόρειος και Νότιος Τομέας) και τέσσερις μετακινούνται σε άλλη περιοχή ευθύνης (Δυτικός Τομέας, Πειραιώς & Νήσων, Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική).

Επισημαίνεται ότι τόσο οι επικεφαλής, όσο και οι έχοντες θέσεις ευθύνης του Κεντρικού και του Βόρειου Τομέα, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες και συλλήψεις υπαλλήλων στην περιφερειακή ενότητα ευθύνης τους, όχι μόνο απομακρύνονται, αλλά μετακινούνται και εκτός των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα, απομακρύνεται από τη θέση του ο επικεφαλής και στον Νότιο Τομέα –μία περιφερειακή ενότητα με ειδικό βάρος λόγω της λειτουργίας πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, οι υπόλοιποι τέσσερις Διευθυντές (σε Δυτικό Τομέα, Πειραιά & Νήσους, Δυτική και Ανατολική Αττική) μετακινούνται σε διαφορετικό γεωγραφικό διαμέρισμα, παρά την αποδεδειγμένη επαγγελματική τους συνέπεια και το γεγονός ότι δεν υπήρχε τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος τους, στο πλαίσιο της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής ότι από τις αλλαγές δεν εξαιρείται κανείς.

 • Αλλάζουν και οι 15 Τμηματάρχες των υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου

Ειδικότερα:

Δέκα Τμηματάρχες μετακινούνται σε διαφορετική περιοχή ευθύνης και πέντε, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες για τον Κεντρικό και τον Νότιο Τομέα, παύονται από τα καθήκοντά τους.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής φεύγουν από τις θέσεις τους και όλοι οι Τμηματάρχες Γραμματειών.

 • Αλλάζουν και οι 126 Επόπτες Υγείας – Με κλήρωση & rotation η τοποθέτησή τους

Ειδικότερα:

Το 100% των Εποπτών Υγείας, οι οποίοι είχαν την ευθύνη του ελέγχου των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την Αττική, μετακινούνται –χωρίς καμία εξαίρεση– όχι μόνο σε διαφορετική περιοχή ευθύνης, αλλά σε άλλες Διευθύνσεις και σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες.

Σημειώνεται ότι, κατόπιν απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής, για την τοποθέτηση των νέων 126 Εποπτών Υγείας διενεργήθηκε κλήρωση, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, του Εκτελεστικού Γραμματέα και της Ειδικής Γραμματέως της Περιφέρειας Αττικής. Η τοποθέτηση των Εποπτών Υγείας θα διαρκεί δύο χρόνια και θα ακολουθεί εκ νέου πλήρωση των θέσεων με τη διαδικασία του «rotation» –διαδικασία που διασφαλίζει αλλαγή τομέων, περιοχών ευθύνης και της σύνθεσης των ζευγαριών των ελεγκτών.

Επίσης, επισημαίνεται ότι:

1) Τρεις επόπτες με διεθνή διαπίστευση SIPSAN, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τον υγειονομικό έλεγχο των κρουαζιερόπλοιων, παραμένουν στο Υγειονομείο Πειραιά.

2) Τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη παραμένουν στις περιφερειακές ενότητες Πειραιώς &  Νήσων, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής. Διευκρινίζεται ότι τα στελέχη αυτά θα ασχολούνται, αποκλειστικά με προγράμματα και δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος των κουνουπιών, φυσικές καταστροφές, ανθυγιεινές εστίες, ελέγχους νερού σε πηγές, γεωτρήσεις κλπ. και δεν θα εμπλέκονται με ελέγχους καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, δεδομένου του ειδικού βάρους και των Μητροπολιτικών χαρακτηριστικών των λιμανιών της Αττικής συστήνεται, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, Ειδική Ομάδα Εργασίας Διαχείρισης Λιμένων.

Επικεφαλής ορίζεται ο Χαράλαμπος Βασιλείου, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε την υγειονομική ευθύνη του ΟΛΠ, ενώ πλέον θα ασκεί καθήκοντα και Αν. Διευθυντή στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου του Νότιου Τομέα.

Η Ειδική Ομάδας Εργασίας Διαχείρισης Λιμένων θα είναι υπεύθυνη για όλα τα υγειονομικά ζητήματα πλωτών μέσων (κρουαζιερόπλοια, σκάφη κλπ.), την επεξεργασία όλων των πρόσφορων στοιχείων και την υποβολή προτάσεων τόσο για την καλύτερη λειτουργία των λιμένων εν γένει, όσο και για την ασφάλεια ταξιδιωτών και επισκεπτών.

——————-

Μετά την ανακοίνωση των αλλαγών, ο  Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:

«Με προσωπική μου απόφαση, αλλάζουν σήμερα θέση και οι 148 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής.

Ανακοινώνουμε, σήμερα, ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων που στόχο έχουν την πλήρη εξυγίανση και την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας. Προχωράμε στην αλλαγή του συνόλου των Διευθυντών, των Τμηματαρχών και των Εποπτών Υγείας. Είναι, δε, αυτονόητο πως όλοι όσοι βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα, παύονται από τα καθήκοντά τους. Τα νέα «ζευγάρια» των ελεγκτών θα προκύπτουν πλέον μέσω κλήρωσης, ενώ και οι 126 Επόπτες Υγείας θα αλλάζουν περιοχή ευθύνης, κάθε δύο χρόνια. Και δεν σταματάμε εδώ, καθώς πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε αναλυτικά πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τη θωράκιση της διαφάνειας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ήθος, την εμπειρία και την εργατικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων μας στην Περιφέρεια Αττικής. Δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ θιασώτης της άποψης ότι “μαζί με τα ξερά καίγονται και χλωρά”. Ωστόσο, όλοι κρίνονται. Και πρώτος από όλους εγώ επιθυμώ να κρίνομαι, καθημερινά, από τους πολίτες.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, υποσχέθηκα ότι θα υπηρετώ τους πολίτες της Αττικής με συνέπεια, ειλικρίνεια και όρους πλήρους διαφάνειας. Γιατί είναι οι πολίτες εκείνοι στους οποίους οφείλουμε να λογοδοτούμε μέρα με την ημέρα.

Το επαναλαμβάνω. Θα πατάξουμε κάθε παράνομη συμπεριφορά που πληγώνει το κύρος της Περιφέρειας και τη σχέση εμπιστοσύνης που χτίζουμε την κοινωνία.

Καμία ανοχή στη διαφθορά.

Συνεχίζουμε δυναμικά και με αξιοπρέπεια

Η αυξημένη επισκεψιμότητα που ολοένα εντείνεται, στην περιοχή των Πηγών Κουρτάλιωτη στο Ρέθυμνο καθώς επίσης η επικινδυνότητα που αφορά σε εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά και τον τραυματισμό τουριστών επισκεπτών, οδηγεί σε απαγορεύσεις και μέτρα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, σχετικά με την απαγόρευση εισόδου σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές της ΠΕ Ρεθύμνης κατά την αντιπυρική περίοδο 2024 εξετάστηκε διεξοδικά η εφαρμογή μέτρων για την περιοχή των Πηγών Κουρταλιώτη.

Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι αρμόδιοι από πλευράς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, Πολιτικής Προστασίας και αρμόδιων υπηρεσιών όπως Π.Υ και ΕΛ.ΑΣ, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα, που αφορούν στις συνθήκες, που επικρατούν στις πήγες Κουρταλιώτη, οι οποίες γνωρίζουν αυξημένη επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια, όπως η εφαρμογή απόφασης απαγόρευσης εισόδου σε δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5, για τους κινδύνους από την στάθμευση οχημάτων επί της επαρχιακής οδού, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί η είσοδος, παραμονή και κολύμβηση στην περιοχή των πηγών.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και όπως επισημάνθηκε :”Πρόκειται για χαρακτηρισμένη περιοχή με υποδομές που δεν επαρκούν για την υποδοχή μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Υπάρχουν συχνοί τραυματισμοί επισκεπτών και η αντικειμενική δυσκολία λόγω ανάγλυφου της παροχής πρώτων βοηθειών και διάσωσης, με δυσκολία εκκένωσης σε περίπτωση επερχόμενης πυρκαγιάς όπως επίσης το γεγονός πως από την περιοχή υδρεύονται οικισμοί του δήμου Αγίου Βασιλείου και αρδεύονται γεωργικές εκτάσεις”.

Για τους λόγους αυτούς, αποφασίστηκαν μέτρα όπως: “Ένταση της αστυνόμευσης στην περιοχή σε δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5, τόσο από αστυνομικά όργανα όσο και από συναρμόδιους φορείς και εθελοντές, τοποθέτηση θυρών τόσο στις θέσεις εισόδου στις πηγές Κουρταλιώτη, όσο και στο δημοτικό χώρο στάθμευσης, οι οποίες θα κλείνουν τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5, τοποθέτηση ανανεωμένης σήμανσης στις παραπάνω θέσεις, η οποία θα ενημερώνει αναλυτικά για τις απαγορεύσεις και μέτρα ασφάλειας, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα. Σύσταση περί μη κολύμβησης στην περιοχή των πηγών Κουρταλιώτη, για λόγους δημόσιας υγείας και διαφύλαξης της σωματικής υγείας των επισκεπτών και τοποθέτηση σχετικής σήμανσης καθώς και ενημέρωση των τοπικών συλλόγων αλλά και τουριστικών φορέων – πρακτόρων – ξενοδόχων για την παραπάνω απαγόρευση, προκειμένου να ενημερώνουν σχετικά τους επισκέπτες”.

Επίσης αποφασίστηκε η συνέχιση των επαφών με το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου στην περιοχή Πηγών Κουρταλιώτη – Πρέβελης να οριστούν με υπουργική απόφαση αυστηροί όροι πρόσβασης και διαχείρισης των επισκεπτών, δεδομένων και των δύο ακόμα περιστατικών στις Πηγές Κουρταλιώτη και συγκεκριμένα τον τραυματισμό τουρίστριας και την έναρξη πυρκαγιάς, περιστατικά που κινητοποίησαν Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντές.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων» – Στα Αντικύθηρα ο Περιφερειάρχης Αττικής

Επίσκεψη στα Αντικύθηρα πραγματοποίησε, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος περιηγήθηκε στο νησί και συναντήθηκε με κατοίκους του, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για τα θέματα που απασχολούν την καθημερινή ζωή στο πιο απομακρυσμένο γεωγραφικά σημείο της Περιφέρειας.

«Βρισκόμαστε στα Αντικύθηρα για να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Κανένας πολίτης δεν είναι μόνος του, όσο μακριά και αν ζει από το κέντρο. Για εμάς, δεν υπάρχει ξεχασμένη γωνιά στην Αττική μας», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Για τη νέα Περιφερειακή Αρχή η νησιωτικότητα αποτελεί ένα ακόμα στρατηγικό πλεονέκτημα, πάνω στο οποίο έχουμε τη βούληση να επενδύσουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ιδιαίτερες ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων του και πάνω σε αυτές θα δουλέψουμε μεθοδικά, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα Αντικύθηρα είναι ένα νησί με εξαιρετική φυσική ομορφιά, που προσφέρει προστιθέμενη ιστορική, και όχι μόνο, αξία στην Αττική μας. Αυτό όμως, δεν είναι αρκετό. Βασικός στόχος μας είναι να βελτιώσουμε ριζικά την καθημερινή ζωή των πολιτών, μέσα από έργα πνοής και πρωτοβουλίες, που θα ενισχύουν την προσβασιμότητα, την ασφάλεια, την επιχειρηματικότητα και κυρίως την κοινωνική συνοχή. Να εξασφαλίσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες, ώστε οι κάτοικοι των Αντικυθήρων να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους, με προοπτική και αξιοπρέπεια. Και κυρίως να επιστρέψουν στο νησί, να ζωντανεύσει ξανά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που Περιφερειάρχης Αττικής επισκέφθηκε το νησί των Αντικυθήρων. Τον κ. Χαρδαλιά συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του ο Δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κυθήρων Γιάννης Κατσανεβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Γιάννης Βουτσινάς, η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Έλενα Ράπτη και ο Διευθυντής Γραφείου Περιφερειάρχη Γιώργος Χαλκιάς.

Ο Περιφερειάρχης βρίσκεται σήμερα στα Κύθηρα, όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Δήμαρχο και τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς του νησιού.

Το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον ΧΥΤΥ Κυθήρων, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της γέφυρας Μάκρωνα, έργο προϋπολογισμού 1,18 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Επισημαίνεται, ότι αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης από την Περιφέρεια Αττικής στα Κύθηρα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 27 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου, την προσβασιμότητα, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και δικτύου ύδρευσης, τις αστικές αναπλάσεις, τις δομές υγείας και εκπαίδευσης, τις κοινωνικές δομές κ.α.

Δεκάδες φορές τα προηγούμενα χρόνια είχαμε επισημάνει -με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις μας- στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το πρόβλημα των «ανεξέλεγκτων ελεγκτών», που ήταν κοινό μυστικό, ιδιαίτερα στην αγορά της Αθήνας και όχι μόνο.

Οι επισημάνσεις και οι προτάσεις μας αντιμετωπίστηκαν με περισσή αλαζονεία από μια αυτάρεσκη διοίκηση που θεωρούσε ότι δεν την αγγίζει τίποτα, κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια της σε κάθε σχετική πληροφορία.

Σήμερα… «μένουν όλοι έκπληκτοι» με την αποκάλυψη της λειτουργίας  εκβιαστικής σπείρας στελεχών Α΄ και Β΄ βαθμού στην Αθήνα, ξεχνώντας ότι ένα επαναλαμβανόμενο λάθος παύει να είναι λάθος – είναι έγκλημα διαρκείας σε βάρος των πολιτών που εκθέτει το θεσμό και την συντριπτική πλειοψηφία των τίμιων αυτοδιοικητικών στελεχών.

Είναι η ώρα να σταματήσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και να περάσουμε στην πράξεις: Να προστατεύσουμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες από τους επίορκους «προστάτες» τους.

Η άθλια αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Δεν μπορεί να μείνουμε «στο ίδιο έργο θεατές».

Απαιτείται αλλαγή πλεύσης από την Περιφέρεια Αττικής και μετωπική σύγκρουση με το αμαρτωλό παρελθόν της συγκάλυψης και της ανομίας το οποίο επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει.

Κύριε Χαρδαλιά, στις μετωπικές αυτές συγκρούσεις θα είμαστε μαζί σας.

Οι καιροί ου μενετοί…»

Η Περιφέρεια Αττικής, προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «Υπηρεσίες Συμβούλου για την υποστήριξη της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού», συνολικής αξίας 379.440€. Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών η 15-07-2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00 μ.μ.

—————-

Διαγωνισμός άνω των ορίων με Ανοικτή Διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ, για την ανάθεση του έργου: «Υπηρεσίες Συμβούλου για την υποστήριξη της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού»

Η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προκηρύσσει ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «Υπηρεσίες Συμβούλου για την υποστήριξη της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού»

 • Συνολικός Προϋπολογισμός:440,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
 • Περιγραφή: Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα διαχείρισης
 • Κριτήριο Ανάθεσης: η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής
 • Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 15-07-2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00 μ.μ.

Περιφέρεια Αττικής, Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Λ. Συγρού 80-88, Τ.Κ. 117 41

———————–

Σύμφωνα με την απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Αττικής η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής ως υπηρεσία διαχείρισης του ΠΠΑ Αττικής ενεργοποιεί το πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας με αντικείμενο το οποίο αναλύεται ως εξής:

 • Η παρακολούθηση της εφαρμογής των διαδικασιών του Συστήματος Διαχείρισης & Ελέγχου (ΣΔΕ) της περιόδου 2021-2025 του ΕΠΑ.
 • H υποστήριξη των διαδικασιών ελέγχου της προόδου υλοποίησης των ενταγμένων έργων στο ΠΠΑ Περιφέρειας Αττικής.
 • Η υποστήριξη της Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΠΑ στην τήρηση, οργάνωση και επικαιροποίηση των αιτημάτων φορέων προς ένταξη έργων στο ΠΠΑ.
 • Η σύνταξη περιοδικών εκθέσεων Αξιολόγησης της Αποτελεσματικότητας του ΠΠΑ Περιφέρειας Αττικής σε σχέση και με τους δείκτες εκροών των ενταγμένων έργων.
 • Η συλλογή και οργάνωση των απαραίτητων στοιχείων για την ολοκλήρωση του συνόλου των Πράξεων του Προγράμματος σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔιΔιΕΠ.
 • Η υποστήριξη της Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΠΑ στις ενέργειες Διοικητικής Επαλήθευσης των ενταγμένων έργων και την οργάνωση των στοιχείων του Φακέλου των Έργων.
 • Παροχή πλήρους υποστήριξης στην Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΠΑ για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων από το ΠΠΑ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως είναι τα Τομεακά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, το Ταμείο Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ κ.α..
 • Η υποστήριξη της Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΠΑ στην υλοποίηση ενεργειών δημοσιότητας (δελτία ανακοινώσεων, ημερίδες, συναντήσεις κ.α.)
 • Η σύνταξη της Ενδιάμεσης Αξιολόγησης και Αναθεώρησης του ΠΠΑ Περιφέρειας Αττικής.
 • Η σύνταξη της Τελικής Έκθεσης Αξιολόγησης του ΠΠΑ Περιφέρειας Αττικής.

—————-

Συνάντηση στα Ανώγεια για τη λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Στήριξης και Ανάπτυξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Ενημερωτική εκδήλωση για τη Λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Στήριξης και Ανάπτυξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης, διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ, την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 18:00, στο δημαρχείο Ανωγείων…

Στην παραπάνω εκδήλωση θα γίνει:

 • Ενημέρωση περί του θεσμού της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας (Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Ελληνική Νομολογία, Οργάνωση και Λειτουργία) από στελέχη της ΕΤΑΜ ΑΕ
 • Παρουσίαση του Προγράμματος «Λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Στήριξης και Ανάπτυξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτη» από τη Διευθύντρια της ΠΑΝΕΤΑΙΚ ΑΕ κ. Πετραντωνάκη
 • Ενημέρωση για την επικείμενη Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» ύψους 2.000.000 από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης
 • Παρουσίαση καλών πρωθύστερων πρακτικών & παραδειγμάτων κοινωνικών επιχειρήσεων από τις Εταιρείες ΕΤΑΜ ΑΕ και ΠΑΝΕΤΑΙΚ ΑΕ

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η Παρουσίαση της Λειτουργίας του Περιφερειακού Μηχανισμού Στήριξης και Ανάπτυξης της Κ.ΑΛ.Ο. στην Κρήτη και η διερεύνησης του πεδίου σε όρους ζήτησης, πρόθεσης ενδιαφέροντος και αναγκών ως προς τη δημιουργία Κοινωνικών επιχειρήσεων στην Κρήτη.

Η αναγκαιότητα για δικτύωση, κατάρτιση και ενημέρωση, αλλά και η πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την επισκεψιμότητα και την ανακάλυψη της αυθεντικής Κρήτης στις εγκαταστάσεις τους, αναδείχτηκε κατά την διάρκεια διήμερου Θεματικού Εργαστηρίου, που επιμελήθηκε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στα Χανιά.

Το θεματικό εργαστήριο είχε ως αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία διδακτικής φάρμας στην περιοχή των Χανίων με αφετηρία την Ανώπολη Σφακίων. Ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΑΚ Α.Ε. Λευτέρης Κοπάσης εξήγησε τη σημασία πραγματοποίησης δράσεων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο ωφελούμενος πληθυσμός και αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζονται όλες οι αναπτυξιακές εταιρείες της Κρήτης, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Επίσης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συμβολής παρόμοιων δράσεων από τον ΟΑΚ Α.Ε. σε μια κομβική περίοδο για την βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Η συντονίστρια του έργου, στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Εύα Κατσαράκη, έκανε μια αναδρομή από την έναρξη του σχεδίου μέχρι και σήμερα, μιλώντας παράλληλα για τις προοπτικές εξέλιξής του.

Ο Οδηγός Διδακτικής Φάρμας, Νίκος Δρακωνάκης, διευθυντής της εταιρείας Ανάπτυξης Μελετών – ΕΤΑΜ Α.Ε., αναφέρθηκε στην ευκαιρία χρηματοδότησης ίδρυσης Κοινωνικών Επιχειρήσεων ΚοινΣΕπ για την αξιοποίηση τοπικών πεζοπορικών διαδρομών σε μιτάτα και φαράγγια.

Ο πρόεδρος του Sustainable Food Destination Organization (SFDO) Σωτήρης Μπαμπαγιούρης, μίλησε για την οικοδόμηση της βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, κάνοντας παράλληλα σύνδεση με τον επαναπροσδιορισμό των υπηρεσιών φιλοξενίας.

Στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν επίσης μέθοδοι για την προσαρμογή της κτηνοτροφίας στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου, μέθοδοι που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το προϊόν τους, να αυξήσουν το εισόδημά τους και να καταστήσουν ευκολότερη την καθημερινότητά τους, όπως επίσης παρουσιάστηκαν θέματα για τους τρόπους ανάπτυξης της οικοτεχνίας στο αγρόκτημα, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών, τοπικών και υγιεινών προϊόντων.

Στο πλαίσιο των εργασιών πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής του τοπικού προγράμματος LEADER Ν. Χανίων για να δουν οι συμμετέχοντες στην πράξη πώς λειτουργούν τα επισκέψιμα διδακτικά αγροκτήματα, αλλά και πώς προωθούνται τα τοπικά προϊόντα στην αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων  προς τιμή των πολιούχων της Πόλης, Αγίων Αναργύρων…

Η ανακοίνωση του δήμου…

Ενημερώνουμε τους δημότες για το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τους Πολιούχους της πόλης μας Αγίους Αναργύρους.

 • Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου, του Βασίλη Καζούλη, του Γιάννη Γιοκαρίνη και του Νίκου Ζιώγαλα στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων και ώρα 21.00 μ.μ.
 • Την Κυριακή 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Γωγώς Τσαμπά στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων και ώρα 21.00.
 • Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη συναυλία της Lila στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων και ώρα 21.00.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας