Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

21 Απριλίου, 2024 08:44

Search
Close this search box.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τους τρεις βασικούς άξονες για το νέο μεγάλο σχέδιο έργων που εκπονεί η Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στην Αθήνα.

«Έχουμε την τύχη και την ευλογία, να ζούμε σ’ έναν τόπο ταυτισμένο με τον πολιτισμό. Στην Αττική συνυπάρχουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικοί χώροι με διεθνή ακτινοβολία, μουσεία σύγχρονης Τέχνης και κέντρα πολιτισμού. Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας, όχι μόνο η διαφύλαξη αυτών των πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και η προσπάθεια ανάδειξής τους. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, έχουμε ως πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο το Πρόγραμμα “Αττική 2021 – 2027”. Έχοντας άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ με τον πλέον κατάλληλο και καινοτόμο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, η οποία εφαρμόζει αυτή τη στιγμή το εργαλείο των ΟΧΕ στον τομέα του Πολιτισμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε επίσης, ότι ήδη έχει ξεκινήσει η χρηματοδότηση 22 νέων πολιτιστικών δρώμενων σύγχρονου πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, με συμμετοχή ακόμη περισσότερων πολιτιστικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.α.

Επιπλέον, όπως τόνισε, από το νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 θα χρηματοδοτηθούν επιμέρους έργα Πολιτισμού. Σε αυτά εντάσσονται -όπως είπε- η αποκατάσταση και διαρρύθμιση διατηρητέου κτηρίου επί της οδού Φιλελλήνων, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, η επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ κ.α.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να ανοίγει νέους δρόμους. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Βούλησή μας είναι να διαμορφώσουμε τους όρους για μία στρατηγική “χάρτα” που θα ενώνει το πολιτιστικό αποτύπωμα του τόπου μας με την αναπτυξιακή δυναμική κάθε περιοχής της Αττικής ξεχωριστά. Ο πολιτισμός αποτελεί στρατηγικό μας πλάνο για την επόμενη πενταετία. Για αυτό, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και εξασφαλίζουμε όλα τα μέσα και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα όσα δεσμευτήκαμε και, κυρίως, όλα όσα έχουμε ονειρευτεί όλα αυτά τα χρόνια για την Αττική μας».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής προανήγγειλε ότι, το επόμενο διάστημα, πρόκειται να παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της νέας Περιφερειακής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Αττικής και για την ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος της.

«Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής μας, επιδιώκουμε την επανατοποθέτηση της εικόνας της. Πιστεύουμε βαθύτατα, ότι τα έργα πολιτισμού είναι έργα αναπτυξιακά, δημιουργούν  προστιθέμενη αξία, αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την περιφερειακή οικονομική ανταγωνιστικότητα, καθώς επίσης και μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο διασώζει την ιστορία των κατοίκων της Αθήνας από την τουρκοκρατία μέχρι και τον 20o αιώνα, ένα έργο που στήριξε η Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΣΠΑ με 8,15 εκατομμύρια ευρώ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Έλενα Μελίδη Διευθύντρια του ΜΝΕΠ, ο Δημήτρης Σκάλκος Γ.Γ. Δημόσιων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, ο Γιώργος Ζερβός Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Τ.Σ., η Ελένη Δουνδουλάκη Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, ο Γιώργος Διδασκάλου Γ.Γ. Πολιτισμού, ο Γιάννης Μυλωνάς Προϊστάμενος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Πολιτισμού, ο Γιάννης Σελίμης Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, η Έλενα Ράπτη Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής και ο Δημήτρης Δρόσης Προϊστάμενος ΕΥΔ Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ».

Το ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας  για την παραμονή της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο και την ματαίωση των σχεδίων μετεγκατάστασή της, απέστειλε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Θεσσαλίας Χρύσα Τσαγανού

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων σημειώνονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην Τακτική Συνεδρίαση του  την 26η Μαρτίου 2024, εκφράζοντας το σύνολο των πολιτών της Θεσσαλίας και επιθυμώντας να εκδηλώσει την συμπαράστασή του στους κατοίκους του Στεφανοβικείου και των εργαζομένων, αλλά και  την ανησυχία του και την αγωνία του για το μέλλον της στρατιωτικής  μονάδας, εξέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας την πλήρη εναντίωση στη  μετεγκατάσταση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει  στο Στεφανοβίκειο.»

Το Ψήφισμα

Το ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρει τα εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας εκφράζοντας το  σύνολο των πολιτών της Θεσσαλίας και επιθυμώντας να εκδηλώσει την  συμπαράστασή του στους κατοίκους του Στεφανοβικείου και των εργαζομένων,  αλλά και την ανησυχία του και την αγωνία του για το μέλλον της στρατιωτικής  μονάδας, αποφασίζει ομόφωνα να εκδοθεί το παρακάτω ψήφισμα και να  αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας και στον Αρχηγό  ΓΕΕΘΑ.

«Εκφράζεται η πλήρης εναντίωση στη μετεγκατάσταση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο.

Θεωρείται δικαιολογημένη η αγωνία των θεσμικών φορέων, της κοινωνίας του Στεφανοβικείου, αλλά και των εργαζομένων και των οικογενειών τους, εξαιτίας  της φημολογούμενης μετακίνησης της στρατιωτικής μονάδας.

Η 1η ΤΑΞΑΣ είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το Στεφανοβίκειο και η λειτουργία της, μετά από 26 χρόνια από την εγκατάσταση της, βρίσκεται σε στενή σχέση με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Υπάρχει άμεση συσχέτιση της 1ης ΤΑΞΑΣ με την συγκρότηση και εξέλιξη του Στεφανοβικείου.

Η μετεγκατάσταση θα αποτελέσει ένα ακόμη παράγοντα για την αποδυνάμωση και φτωχοποίηση της περιοχής.

Η μετακίνηση θα πλήξει το προσωπικό της μονάδας που μαζί με τις οικογένειες τους θα εξαναγκαστούν σε βίαιη και ξαφνική αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Εκτιμούμε ότι επιχειρησιακά δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες που επέβαλαν τη δημιουργία της και την παραμονή της για τριάντα χρόνια στο Στεφανοβίκειο.

Η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για να παραμείνει η στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο.

Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει λύσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και τη διασφάλιση παραμονής της στρατιωτικής βάσης στο Στεφανοβίκειο.

Καλούμε τους βουλευτές της Θεσσαλίας να σταθούν στο πλευρό της Περιφερειακής Αρχής, των κατοίκων του Στεφανοβικείου και των εργαζομένων, ώστε να ματαιωθεί κάθε σχέδιο μετεγκατάστασης της στρατιωτικής μονάδας της 1ης ΤΑΞΑΣ.

Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και κάθε άλλο αρμόδιο να εισακουστούν οι απόψεις των φορέων της κοινωνίας, του Στεφανοβικείου και των εργαζομένων, ώστε να ματαιωθεί κάθε  σχέδιο μετακίνησης της 1ης ΤΑΞΑΣ»

Την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του μητροπολιτικού μοντέλου διακυβέρνησης, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή στρατηγικών σχεδιασμών για την περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την θωράκιση της οικονομίας και τις κοινωνίας από τους κινδύνους της σύγχρονης εποχής, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του μητροπολιτικού μοντέλου διακυβέρνησης, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή στρατηγικών σχεδιασμών για την περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την θωράκιση της οικονομίας και τις κοινωνίας από τους κινδύνους της σύγχρονης εποχής, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Ολιστική διαχείριση των μητροπολιτικών περιοχών»., με θέμα «Ολιστική διαχείριση των μητροπολιτικών περιοχών».

«Η μητροπολιτικότητα και η αποκέντρωση θα αποτελούν βασικές συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το σε ποια γειτονιά της Αττικής θα ζει» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας τις δύο αυτές έννοιες ως ένα πραγματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, έναν σύγχρονο τρόπο για να ξεπεραστούν χρονίζουσες παθογένειες και αγκυλώσεις, αλλά και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης πολιτικής που υπηρετεί τους πολίτες, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα επίλυσης μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η μητροπολιτικότητα αποτελεί «πολλαπλασιαστή ισχύος» για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προκλήσεων του μέλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος και προστασία της δημόσιας υγείας.

—————–

Όλη η Ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«Η μητροπολιτικότητα και η αποκέντρωση θα αποτελούν βασικές συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το σε ποια γειτονιά της Αττικής θα ζει» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας τις δύο αυτές έννοιες ως ένα πραγματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, έναν σύγχρονο τρόπο για να ξεπεραστούν χρονίζουσες παθογένειες και αγκυλώσεις, αλλά και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης πολιτικής που υπηρετεί τους πολίτες, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα επίλυσης μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η μητροπολιτικότητα αποτελεί «πολλαπλασιαστή ισχύος» για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προκλήσεων του μέλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος και προστασία της δημόσιας υγείας.

 Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς στον ρόλο που διαδραμάτισε η μητροπολιτικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «θεσμικός επιταχυντής» -όπως είπε- των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη μιας πραγματικά αποκεντρωμένης διακυβέρνησης. «Ο θεσμός της  Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη αλλάζει. Δεν αποτελεί συμπληρωματικό μηχανισμό των κεντρικών κρατών, αλλά πλέον έχει ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του συνόλου σχεδόν των πολιτικών που εφαρμόζονται», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι έχουν ήδη κατατεθεί στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ κατά την πρόσφατη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό, διαπιστώθηκε η βούληση να θεσπιστούν τα απαραίτητα νομοθετικά εργαλεία «με τη μορφή ενός σύγχρονου και ευέλικτου νομικού πλαισίου, για την κατάρτιση ενός νέου, αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού μοντέλου διακυβέρνησης», όπως ανέφερε.

 Εξειδικεύοντας τις παραμέτρους του μητροπολιτικού μοντέλου, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτό αφορά σε άμεσες και κάθετες διαδικασίες και ευθύνες, ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες, καθώς και στη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, ώστε να ασκείται αποτελεσματική διοίκηση. «Η μητροπολιτική διαχείριση, λοιπόν, είναι μια πραγματική τομή και μεταρρύθμιση, για να δώσουμε λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν σήμερα, αλλά θα αφορούν και στο μέλλον την Περιφέρειά μας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, εστιάζοντας σε τρεις κομβικούς τομείς στους οποίους έχει άμεσο αντίκτυπο: την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό και την πολιτική προστασία.

 «Η ανακύκλωση δεν μπορεί να είναι τοπική, είναι υπερτοπική υπόθεση. Δεν μπορεί ο κάθε Δήμος να έχει δικό του τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης, χωρίς αυτός να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος υπηρετεί έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό με στόχους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο»,  είπε χαρακτηριστικά για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι χωρίς την εφαρμογή του μητροπολιτικού μοντέλου, η Περιφέρεια θα έχει μόνο αποσπασματικές αρμοδιότητες, χωρίς να μπορεί «ούτε να αδειοδοτήσει, ούτε να χρηματοδοτήσει, ούτε να υλοποιήσει τις υποδομές εκείνες που χρειάζεται για μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση».

 Με τον ίδιο τρόπο, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρέπει να οργανωθεί και η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, που ταλαιπωρεί την πιο πυκνοκατοικημένη ελληνική περιφέρεια: «Δεν μπορεί κάθε δήμος να εκπονεί δική του μελέτη υπερτοπικού χαρακτήρα, η οποία ουσιαστικά καταλήγει στη μετακύλιση του κυκλοφοριακού φόρτου στους όμορους δήμους» ανέφερε και πρόσθεσε: «Απαιτείται, συνεπώς, μητροπολιτική μελέτη κυκλοφορίας για το Λεκανοπέδιο. Εμείς ζητάμε το κεντρικό κράτος να μάς αναθέσει αυτή την ευθύνη, η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη να την αναλάβει, πάντοτε σε σύμπραξη και με τους παρόχους συγκοινωνιακού έργου».

 Σχετικά με το κρίσιμο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη διευθέτηση αρμοδιοτήτων και να βρεθούν οι πόροι για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα» που πρέπει να υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες, βάσει των νέων δεδομένων της κλιματικής κρίσης. Ειδικά για την Αττική, επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να καταρτίζει και να εφαρμόζει δικές της πολιτικές. Με μητροπολιτική διάσταση», όπως η λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, η αγορά εξοπλισμού με πόρους του Προγράμματος «Αιγίς» και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι τακτικοί καθαρισμοί και η κινητοποίηση εθελοντών – «με μία νέα κουλτούρα, με νέες πράσινες αντιλήψεις, αλλά και αποφασιστικές, στοχευμένες δράσεις» σε συνεργασία με τους Δήμους και το κράτος.

 «Η πρότασή μας είναι μία μητροπολιτική Αττική με έργα, με ανυποχώρητη δράση. Με μετρήσιμους δείκτες και απτά αποτελέσματα. Έτσι ώστε όλοι να λογοδοτούν και να αξιολογούνται. Με πρώτον εμένα και τους συνεργάτες μου. Με στόχο ημέρα με την ημέρα, να κάνουμε κι ένα βήμα μπροστά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

83 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 51 έργα διατίθενται, με απόφαση εκχώρησης του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, στον Δήμο Πειραιά, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.

«Με στοχευμένα βήματα υλοποιούμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες και επενδύουμε 83 εκατ. ευρώ για το μέλλον του Πειραιά, βάζοντας στο κέντρο της πολιτικής μας τους πολίτες, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί. Τα τουλάχιστον 51 έργα αφορούν κάθε γειτονιά του Πειραιά ξεχωριστά και είμαι σίγουρος ότι και το τελευταίο ευρώ θα βρει σημείο επαφής μέσα στην ίδια την κοινωνία, μέσα στους ίδιους τους πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες που συνοδεύουν την εκχώρηση αυτή και νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά στους κατοίκους όλου του Πειραιά» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, υποδεχόμενος τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Τα 51 έργα αφορούν σειρά δράσεων, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης του Πειραιά με όρους βιωσιμότητας και με επίκεντρο την τοπική κοινωνία.

Ειδικότερα:

 • 63 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της χωρικής οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια, σχολεία και δημόσιες υποδομές, δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, φυσική ανάπλαση των δημόσιων χώρων, ενεργειακή αναβάθμιση των πεζοδρομίων, βιοκλιματικές αναπλάσεις, «πράσινα» λεωφορεία, ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων, έργα για την τουριστική προβολή του Δήμου, ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών, δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου κοινωνικής ένταξης και καινοτομίας κ.α.
 • 11 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες στήριξης της απασχόλησης, της εκπαίδευσης (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ), της υγείας, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης, τη στήριξη της τρίτης ηλικίας, την αντιμετώπιση των κινδύνων της φτώχειας και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων, όπως πρόσφυγες-μετανάστες και ρομά.
 • 8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού και ψηφιακού μετασχηματισμού, με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

«Αυτή η πενταετία θα είναι μια δημιουργική πενταετία που θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Με πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και πάντα εντός των στενών χρονοδιαγραμμάτων που θέτουμε, ξεκινάμε σήμερα από τον Δήμο Πειραιά, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα λεπτό για όλα όσα έχουμε δεσμευτεί και για τις 66 γειτονιές της Αττικής μας. Εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια σε κάθε μας βήμα και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα τον κοινό μας στόχο: την αναβάθμιση της θέσης του Πειραιά, με επίκεντρο τους πολίτες του», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής. Και πρόσθεσε: «Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, η πρώτη και βασικότερη πύλη εισόδου της Δύσης προς όλη την Ανατολή, μία πόλη με μεγάλη ιστορία και εξαιρετικές προοπτικές στην οποία αξίζει ένα λαμπρό μέλλον. Και τους όρους αυτού του μέλλοντος τους διαμορφώνουμε όλοι μαζί –οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης, πάντα σε συνεργασία με το κράτος και την κοινωνία– αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε:

«Σήμερα είναι ακόμα  μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τον Πειραιά, συνεχίζουμε την καλή δουλειά στην πόλη μας με σχέδιο,  ελπίδα και αισιοδοξία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά,  έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό, καθώς θα συνεχίσουμε μαζί να πορευόμαστε σε αυτή τη θετική κατεύθυνση, ώστε και το τελευταίο ευρώ να αποδοθεί με έργα και παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία,  αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των Πειραιωτών και καθιστώντας τον Πειραιά ως μια πόλη εξωστρεφή, σύγχρονη με ιδιαίτερη δυναμική και ανάπτυξη. Στον Δήμο Πειραιά είμαστε απολύτως ώριμοι να υλοποιήσουμε τα σημαντικά αυτά έργα, καθώς το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε πάρα πολύ – όλες οι μελέτες είναι ώριμες, έχουμε λάβει σχεδόν όλες τις αδειοδοτήσεις και ξεκινάμε από την επόμενη κιόλας ημέρα δουλειά».

Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027

Μέσω του Προγράμματος «Αττική» της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, προβλέπεται η διάθεση άνω των 375 εκατ. ευρώ –ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 23% των συνολικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ– για την υλοποίηση δράσεων που εντάσσονται σε Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε αστικές, αλλά και μη αστικές περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, 250 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, 60 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής συνοχής, 40 εκατ. ευρώ για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε μη αστικές περιοχής, καθώς και 26 εκατ. ευρώ για δράσεις και έργα που αφορούν στην έρευνα, την καινοτομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την επιχειρηματικότητα.

Ποσό ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να υλοποιηθούν πάνω από 40 σημαντικά έργα και δράσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας, διατίθεται με την απόφαση εκχώρησης του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά προς τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο «Αθήνα 2030», που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021 – 2027.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, στα έργα που θα υλοποιηθούν τα προσεχή έτη συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, η αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο με έμφαση στην ανάπλαση της Ερμού από την πλατεία Συντάγματος έως την Αιόλου, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και «πράσινων» διαδρομών, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του Δήμου Αθηναίων, καθώς επίσης και οι στοχευμένες υπηρεσίες υγείας σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του κέντρου και των γειτονιών της πόλης.

Ειδικότερα, από τα 101 εκατομμύρια ευρώ:

 • 5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της περιφερειακής οικονομίας (ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης και ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων).
 • 78 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χωρικής οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και συνοχής.
 • 18 εκατ. ευρώ για την προώθηση της περιφερειακής κοινωνικής συνοχής (πρόσβαση στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίησης για όλους, ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στην αγορά εργασίας, κοινωνική ένταξη των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες, κ.α.).

«Θεωρώ ότι αυτή η πρώτη εκχώρηση είναι η αρχή μιας συνεργασίας, η οποία δεν έχει ‘ταβάνι’, δεν έχει όρια. Η αγωνία μας είναι κοινή και αυτό που θέλουμε είναι η πρωτεύουσά μας – κάθε γειτονιά της Αθήνας– να πηγαίνει όσο το δυνατόν καλύτερα. Είμαι χαρούμενος για αυτήν την πρώτη συνεργασία. Σήμερα είναι μόνο η αρχή, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε», είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε την όψη της πρωτεύουσας. Τα 40 και πλέον έργα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, δεν αφορούν μόνο την αναβάθμιση των υποδομών της Αθήνας αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την κοινωνική συνοχή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη που προσφέρει ευκαιρίες για όλους, προάγοντας την οικονομική ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Τα προγράμματα αυτά είναι για εμάς πολύ κρίσιμα και χρήσιμα, η Αθήνα επιζητά όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες. Δέσμευσή μας είναι να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να αποδοθούν στους πολίτες της Αθήνας τα έργα – ιδίως σε αυτούς που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, έτσι ώστε να επιλύουμε άμεσα οποιοδήποτε γραφειοκρατικό κώλυμα. Θέλουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας – ξέρουμε ότι την έχουμε – είμαστε σύμμαχοι και πολύ καλοί συνεργάτες».

Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα συντονίζει τόσο μια σειρά από ζητήματα, όσο και την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γιάννης Σελίμης, η Ειδική Γραμματέας Έλενα Ράπτη, ο Προϊστάμενος ΕΥΔ του Προγράμματος «Αττική» Δημήτρης Δρόσης κ.α., ενώ από τον Δήμο Αθηναίων παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Μπόκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών Ιωάννης Γεώργιζας κ.α.

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα

Με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με έμφαση τους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης, της εκπαίδευσης, του πρωτογενούς τομέα και της πράσινης μετάβασης.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς και αναφέρθηκε στη δυναμική της Περιφέρειας Αττικής. «Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη της χώρας και η μοναδική στην Ευρώπη που συγκεντρώνει το 48% του ΑΕΠ της χώρας, το 43% του πληθυσμού, το 42% των θέσεων εργασίας», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Η ισχυρή διασύνδεση του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού και της Ιστορίας είναι γνωστή. Όπως είναι γνωστός και ο αμοιβαίος σεβασμός που υπάρχει ανάμεσα στους λαούς μας. Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός αποτελούν δύο από τους αρχαιότερους παγκοσμίως. Με την Κίνα έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια μία ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση. Βούλησή μας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης αυτής σε όλα τα επίπεδα».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέδειξε τη στενή συνεργασία που υπάρχει μέσω των 11 αδελφοποιήσεων με συγκεκριμένες Περιφέρειες της Κίνας και έκανε ευρεία αναφορά στην έναρξη των απευθείας αεροπορικών πτήσεων που συνδέουν πλέον την Αθήνα με τη Σαγκάη, τρεις φορές την εβδομάδα (κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο).

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών. Μαζί με τις απευθείας πτήσεις που συνδέουν την Αθήνα με το Πεκίνο πέντε φορές την εβδομάδα, μία νέα σελίδα ανοίγεται για τη φιλία και την κατανόηση των λαών μας. Ενισχύουμε το πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας και, φυσικά, δίνουμε νέα ώθηση στο τουριστικό μας προϊόν. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας.

Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής μας και ανασχεδιάζουμε το τουριστικό μας brand. Να είστε σίγουροι ότι, το επόμενο διάστημα, θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα επανέλαβε τη βούληση της χώρας του για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και υπογράμμισε ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω διεύρυνση των αδελφοποιήσεων.

Ο κ. Σιάο Τζουντσένγκ τόνισε το ενδιαφέρον που υπάρχει για νέες επενδύσεις στους κλάδους των υποδομών, των νέων τεχνολογιών, των λιμένων και της ενεργειακής μετάβασης. Προσκάλεσε, επίσης, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, να επισκεφθεί την Κίνα το φθινόπωρο, προκειμένου να συμμετάσχει στο ειδικό Συνέδριο Περιφερειαρχών με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα συμφωνήθηκε η συγκρότηση πενταμελούς ομάδας εργασίας, με στόχο τη δρομολόγηση και διασύνδεση ενός κοινού προγράμματος δράσεων και παρεμβάσεων.

Ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής έως το 2027 για τη στήριξη τριών ξενώνων και οκτώ συμβουλευτικών κέντρων υποστήριξης γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη επίσκεψή του στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), επί της οδού Κανάρη 1, στην Αθήνα.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανάληψη κοινών δράσεων για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και καταπολέμηση του φαινομένου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του προς τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας, τόνισε: «Ήρθα εδώ για να διασφαλίσω ότι οι φωνές αυτών των γυναικών θα ακουστούν ακόμη δυνατότερα. Καμία δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνη. Εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμη πιο εντατικά για την εξάλειψη της βίας εναντίον τους, υποστηρίζοντας πολιτικές και προγράμματα που προάγουν την ισότητα και την ασφάλεια. Τέτοιου είδους καταστάσεις θα πρέπει να υποστηρίζονται αμέριστα από την Πολιτεία και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν αντίκρισμα στην πραγματική κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής, θα διατεθούν από το πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» συνολικά 5.055.329 ευρώ προς τις δομές υποστήριξης θυμάτων βίας, με το σύνολο των ωφελούμενων γυναικών να υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 3.000.

Ειδικότερα:

Α. Όσον αφορά τους Ξενώνες Γυναικών θα δοθούν 2.204.754 ευρώ σε 3 ξενώνες γυναικών, που θα επιμεριστούν ως εξής:

 1. Για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ): 633.315 ευρώ.
 2. Για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποημένων γυναικών στον Δήμο Πειραιά: 55.249 ευρώ.
 3. Για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στον Δήμο Αθηναίων: 1.016.190 ευρώ.

Β. Όσον αφορά τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών θα δοθούν 2.850.575 ευρώ σε 8 Κέντρα, που θα επιμεριστούν ως εξής:

 1. Για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στον Δήμο Φυλής: 323.250 ευρώ.
 2. Για τη λειτουργία των δύο κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό επίπεδο (Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας και Συμβουλευτικό Κέντρο Πειραιά – ΚΕΘΙ): 1.032.808 ευρώ.
 3. Για τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στον Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνα: 327.247 ευρώ.
 4. Για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου στον Δήμο Χαλανδρίου: 287.520 ευρώ.
 5. Για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στον Δήμο Περιστερίου: 319.955 ευρώ.
 6. Για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας στην Ελευσίνα: 272.865 ευρώ.
 7. Για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στον Δήμο Σαλαμίνος: 286.930 ευρώ.

Στη σημερινή επίσκεψή του στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, ο κ. Χαρδαλιάς συνοδευόταν από την ειδική γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής Έλενα Ράπτη, ενώ παρούσες εκ μέρους του ΚΕΘΙ ήταν η αντιπρόεδρος του φορέα Αθανασία Ξεπαπαδάκου, η υπεύθυνη του έργου Ασημίνα Γιόλδαση και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ερευνών και Υλοποίησης Προγραμμάτων Κατερίνα Δρούγα.

Το δικαίωμα στην κοινωνικότητα και στην ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητας είναι αδιαπραγμάτευτα. Αλίμονο αν στην Ελλάδα του 2024 πρέπει να σκεφτόμαστε πώς και πότε θα εκφράσουμε δημόσια τη χαρά ή τη λύπη μας. Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Χαρδαλιάς διέγραψε τον Μανώλη Σφακιανάκη από την παράταξη «Αττική Μπροστά» μετά τις δηλώσεις του για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα.

Η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά

«Το δικαίωμα στην κοινωνικότητα και στην ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Αλίμονο αν στην Ελλάδα του 2024 πρέπει να σκεφτόμαστε πώς και πότε θα εκφράσουμε δημόσια τη χαρά ή τη λύπη μας.

Δηλώσεις και νοοτροπίες με έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης, που βρίσκονται έξω από κάθε πλαίσιο ηθικών αξιών και θεσμικής τάξης, θα με βρίσκουν πάντα απέναντι. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι στην ευθύνη της πολιτείας να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή.

Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Μανώλη Σφακιανάκη για τη δολοφονία της 28χρονης γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους δεν συνάδει, σε καμία περίπτωση, με την ηθική μου, τις αρχές και τις αξίες μου ούτε με τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να λειτουργούν όλοι οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας.

Ως εκ τούτου, με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης έθεσε εαυτόν εκτός της παράταξης “Αττική Μπροστά” και από σήμερα παύει να αποτελεί μέλος της Περιφερειακής ομάδας μας.

Και κάτι ακόμα!

Τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας να γνωρίζουν πως είμαστε δίπλα τους. Χωρίς περιστροφές, χωρίς “ναι μεν αλλά”, χωρίς αστερίσκους.

Δέσμευσή μας να κάνουμε από πλευράς μας ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει άλλη Ελένη, άλλη Κυριακή, άλλη Γεωργία, άλλη Ερατώ, άλλη Γαρυφαλλιά… Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της Κυριακής Γρίβα».

Ο Μανώλης Σφακιανάκης είχε εκλεγεί στις περιφερειακές εκλογές στον Νότιο Τομέα με την παράταξη του Νίκου Χαρδαλιά «Αττική Μπροστά» και ήταν εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής για θέματα Διαδικτυακής Ενημέρωσης & Ψηφιακής Εξυπηρέτησης.

Η δήλωση Σφακιανάκη που προκάλεσε την οργή Χαρδαλιά…

«Αυτό που έχω να πω είναι ένα. To έγκλημα σύμφωνα με πληροφορίες μου το ώθησε η κοινωνική δικτύωση. Η κοπέλα ήταν χαρούμενη, ευτυχισμένη, δύο μήνες περνούσε καλά, το έβγαζε προς τα έξω, ο άλλος ήταν τρελός, ο άλλος ήταν μιλάμε σχιζοφρενής, ήταν stalker, βλέποντας λοιπόν αυτός ότι αυτή περνά καλά, είναι ένα σημείο που δεν θίξαμε καν. Μου έστειλαν τώρα ένα μήνυμα, έχετε δει τα κοινωνικά της δίκτυα; Και απαντώ αν αυτά που λένε τα έχει γράψει δυστυχώς έβγαζε προς τα έξω αυτό που ένιωθε. Τη γαλήνη, αλλά η γαλήνη αυτή κάποιους ενοχλούσε. Όλα ήταν μηνύματα προς αυτόν. Ο τρόπος του εγκλήματος, 100 άτομα να είχε το αστυνομικό τμήμα, θα την εκτελούσε. Τέλος. Η αστυνομία για μένα έπρεπε να είχε 5-10 άτομα μέσα, αλλά όσα και να είχε για μένα ήταν αναπόφευκτο».

Το  «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισαν να συνεργαστούν με σκοπό την υλοποίηση  των αναγκαίων έργων αποκατάστασης των ζημιών, ιδίως σε παραλίμνιους και ορεινούς δήμους μέλη του Δικτύου,  που αποδείχθηκαν από τους πιο ευάλωτους στις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ετών, καθώς και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση και την ανθεκτικότητα ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε με την πρώτη συνάντηση εργασίας του προέδρου του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», Ανδρέα Στεργίου, δημάρχου δήμου Αργιθέας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα.

Κατά τη συνάντηση  παρουσιάστηκε από τον κ. Στεργίου  η πορεία του Δικτύου κατά την δωδεκαετή λειτουργία του εστιάζοντας στις σημαντικές δράσεις και προγράμματα πράσινης μετάβασης και κλιματικής ανθεκτικότητας σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο για λογαριασμό των δήμων μελών του.

Το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την τελική διαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Θεσσαλίας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να διασφαλίζονται απολύτως τόσο σε άμεση προτεραιότητα, όσο και σε μακροπρόθεσμη βάση τα αναγκαία έργα, δράσεις, προγράμματα και επενδύσεις  προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων, διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης της αποδοτικότητας των πόρων.

Η συνεργασία του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα συνεχιστεί, ώστε το τελικό περιεχόμενο του νέου ΠεΣΠΚΑ Θεσσαλίας, να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις προβλέψεις και κατευθύνσεις του  Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της  Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας. Όπως επίσης με τους κανόνες της Κυκλικής Οικονομίας και Πράσινης Μετάβασης, σύμφωνα με τον στόχο σταδιακής μείωσης των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κατά 55% μέχρι το 2030, 80% μέχρι το 2040 και της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Οριστικό τέλος στις ακαλαίσθητες και οριακά σύννομες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα εορταστικές διοργανώσεις που φιλοξενούνται στο Πεδίον του Άρεως είναι αποφασισμένος να βάλει ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση όλων των αστικών πάρκων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Πέρα από την αισθητική υποβάθμιση, για περισσότερο από μια δεκαετία ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου του κέντρου της Αθήνας είχε γίνει άντρο παρεμπορίου, καθώς κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ένα μεγάλο τμήμα του καλυπτόταν για πολλές ημέρες από πάγκους μικροπωλητών, υπό την πρόφαση εορταστικών bazaar.

Ενδεικτικό της άναρχης κατάστασης που είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια είναι το ότι το «εορταστικό παζάρι» φέτος τα Χριστούγεννα κράτησε 53 ημέρες, καταπατώντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα του ανοικτού δημόσιου χώρου.

Τα ερωτήματα

Σοβαρότατα, όμως, είναι και τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη στάση των προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας να παραχωρούν τον χώρο έναντι ενός πενιχρού ενοικίου στους μικροπωλητές. Αξίζει να σημειωθεί πως το ημερήσιο ενοίκιο ανά πάγκο, από 700 ευρώ το 2013, έφτασε στα 100 το 2023, χωρίς να υπάρχει σαφής απάντηση ούτε για το σκεπτικό της απόφασης, ούτε για το ποια επιχειρηματικά συμφέροντα ωφελήθηκαν από αυτήν.

Ζητήματα ανακύπτουν, επίσης, και όσον αφορά στις συνθήκες ασφαλείας, με τις πρόχειρες καλωδιώσεις, τις δεκάδες φιάλες υγραερίου, την έλλειψη διόδων σε περίπτωση ατυχήματος, την ελλιπή συντήρηση και τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων που διατίθενται στους καταναλωτές, ενώ εκατοντάδες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για το άναρχο παρκάρισμα, την ηχορρύπανση και την καταστροφή των χώρων πρασίνου κατά τη διάρκεια των παζαριών.

«Τα πάρκα θα μείνουν ανοικτοί χώροι για τους πολίτες»

«Η Περιφέρεια Αττικής δεν πρόκειται να επιτρέψει τη μετατροπή του Πεδίου του Άρεως σε υπαίθριο mall παρεμπορίου, υγειονομικών παραβάσεων και πηγή όχλησης για τους κατοίκους. Τα πάρκα μας θα μείνουν χώροι αναψυχής, ανοικτοί και προσβάσιμοι στους πολίτες, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσαν συνεργάτες του Νίκου Χαρδαλιά, επισημαίνοντας ότι οι εικόνες χάους των προηγούμενων ετών ανήκουν πια στο παρελθόν.

Πηγή: iefimerida.gr

Τι προανήγγειλε ο Χαρδαλιάς, στο συνέδριο του ΟΠΕΚΑ

640 εκατ. ευρώ σε Δράσεις για ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά πολιτών και ομάδων

Την ενίσχυση των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στοχευμένες δράσεις, ύψους 640 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2027, προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό τον τίτλο «ΟΠΕΚΑ: Χθες, σήμερα, αύριο», που διεξάγεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τόνισε πως: «η ευαισθησία ενός κράτους αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές του».

Οπως ανακοίνωσε, τα 640 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν ως εξής:

 • Τα 410 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2021-2027
 • Τα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και
 • Τα 30 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους.

Χαρδαλιάς: «Δύο μεγάλες κρίσεις άφησαν αρνητικό αποτύπωμα στο εισοδηματικό επίπεδο»

«Η ελληνική κοινωνία βίωσε τα τελευταία χρόνια δύο μεγάλες κρίσεις, τη χρηματοπιστωτική τη δεκαετία του 2010 και την πανδημία ακολούθως. Αμφότερες άφησαν το αρνητικό αποτύπωμά τους στο εισοδηματικό και βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η άμβλυνση αυτών των συνεπειών, μέσω της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, είναι υποχρέωσή μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ 2021-2027, το οποίο απευθύνεται σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στα νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια, δίνοντας ξεχωριστή έμφαση στη στήριξη των παιδιών.

«Οι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, δεν είναι επαίτες. Η Πολιτεία οφείλει να συμβάλλει με τη μέγιστη όμως δυνατή διακριτικότητα. Και αυτό κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «Η επισιτιστική και βασική υλική βοήθεια, συνοδεύεται από δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ωφελούμενων, ενώ ειδική πρόνοια πρόκειται να ληφθεί για παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας και τις οικογένειες τους, ανέργους, γυναίκες, ωφελούμενους άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρία, πολίτες τρίτων χωρών, άστεγους και Ρομά».

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, στον κοινωνικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων από ίδιους πόρους για κοινωνικές δομές προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, δομές για γυναίκες – θύματα βίας και τα παιδιά τους, για αυτόνομη διαβίωση, για τη σίτιση και τη διαμονή αστέγων, για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, αποθεραπείας – αποκατάστασης και ψυχολογικής υποστήριξης ΑμεΑ, υπηρεσίες για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη περιθωριοποιημένων ατόμων και ομάδων και δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, επίσης, στους 167 πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

«Οι δράσεις αυτές δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας στις ευάλωτες ομάδες της Περιφέρειας μας. Ενισχύουν την Κοινωνική Συνοχή. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Νέες πρωτοβουλίες, νέες δράσεις ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της βελτίωσης των κοινωνικών δεικτών. Για μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Γιατί, όπως πολύ σωστά αναφέρει στην ταυτότητά του ο ΟΠΕΚΑ “Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη”», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Δύο ισχυρούς πόλους περιβαλλοντικής, τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σχεδιάζει να δημιουργήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον ορεινό και ημιορεινό όγκο της αλλά και στον παραθαλάσσιο χώρο της ακτής του Στρυμονικού Κόλπου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Περιφέρειας, ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη, όπου υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης στους τομείς του ορεινού και του ημιορεινού τουρισμού, με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα τόξο περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και με πόλους έλξης διεθνούς εμβέλειας. Μια ακόμη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος της ακτής του Στρυμονικού Κόλπου, σε έναν τόπο με αυξημένες αναπτυξιακές δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, που συνδέεται με δύο πολιτιστικούς πόρους διεθνούς εμβέλειας, βόρεια με την Αμφίπολη και νότια με το Άγιον Όρος.

Τις παραπάνω δράσεις που αφορούν σε μη αστικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ. Στις δύο ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις θα συμμετέχουν οι Δήμοι Δίου – Ολύμπου, Βέροιας, Ηρωϊκής πόλης Νάουσας, Έδεσσας, Αλμωπίας, Παιονίας, Κιλκίς, Σιντικής, Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Βόλβης και Αριστοτέλη.

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι κάθε μία από τις δύο ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές θα διοικείται από μια Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιολόγησης στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι της περιοχής, ένας θεματικός αντιπεριφερειάρχης και τοπικοί φορείς. Επίσης ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας θα έχει το ρόλο του Συντονιστή Φορέα. Η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας θα αναλάβει την πρόσκληση, υποβολής των στρατηγικών, την αξιολόγηση και έγκρισή τους, τις προσκλήσεις υποβολής και την αξιολόγηση των προτάσεων έργων, στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.

Στη δεύτερη συνεδρίαση για τις νέες προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι για τις περιπτώσεις οι Δήμοι που δεν είναι δυνατόν να εκπονήσουν μόνοι τους οριστικές μελέτες, θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ τόσο για τη μελέτη όσο και για την κατασκευή των έργων, στις κατηγορίες των έργων που αυτό είναι εφικτό.

Παρουσία, τέλος, των εκπροσώπων των δώδεκα δήμων που συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», ο κ. Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τα νέα στοιχεία και τη δομή του προγράμματος. Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι ο στόχος του νέου προγράμματος είναι να υλοποιηθεί τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο σε κάθε έναν από τους δήμους που συμμετέχουν σε αυτό. «Έχουμε συγκεντρώσει πολλά προτεινόμενα έργα από τους 12 Δήμους. Μελετήσαμε τις προτάσεις όλων και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο, με τις δυνατότητες που μας δίνονται βάσει των στόχων του προγράμματος» τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στη γραμμή εκκίνησης του ΕΣΠΑ και πρόσθεσε: «μερικούς μήνες μετά την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, ενός προγράμματος ύψους 1,44 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε προσκλήσεις για το 50% του προγράμματος αυτού και ήδη έχουμε εντάξει το ένα τρίτο των πόρων του συνολικού ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις και των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης υπογράμμισε ότι ο στρατηγικός στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι μέσα στην πενταετία να ξεκινήσουν και να ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι παρεμβάσεις ανάπλασης δημόσιων χώρων που είναι εμβληματικοί αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη βιωσιμότητα της πόλης. «Τα μεγάλα έργα, τις μεγάλες υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη τις διεκδικούμε από την κυβέρνηση. Τα έργα όμως της βιώσιμης ανάπτυξης και της υποστήριξης του δημόσιου χώρου τα σχεδιάζουμε με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη με τον οποίο είμαστε σε αγαστή συνεργασία» πρόσθεσε.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο δόθηκε έμφαση στην εμβληματική ανάπλαση στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά ενώ υπογράμμισε ότι σε αυτή την προγραμματική περίοδο ήρθε η ώρα να στραφεί η προσοχή όλων στον ιστορικό δήμο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση συγκεκριμένων πλατειών και περιοχών. Επ αυτού, ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι ο κεντρικός δήμος δέχεται όλο το ανθρώπινο φορτίο όλων των δήμων και σημείωσε ότι σημαντικά έργα που θα μπορούσαν να προωθηθούν καθώς υπάρχει μελετητική ωριμότητα είναι οι αναπλάσεις της Πλατείας Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου και της πλατείας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι το πιο σπουδαίο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης είναι το ΕΣΠΑ, χαρακτήρισε σημαντικό το ότι συγκεντρώθηκαν κονδύλια 1,44 δισεκατομμυρίου ευρώ και υπογράμμισε ότι έργα που δεν ολοκληρώθηκαν μπορούν να συνεχιστούν σε αυτή τη διαχειριστική περίοδο.

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας