Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Συμμορία 10+1 μελών «φέσωσε» Δημόσιο με εκατομμύρια και έβαλε  στις τσέπες της εκατ. ευρώ – Εγκέφαλος μέλος της υψηλής κοινωνίας, σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς…

Συμμορία 10+1 μελών «φέσωσε» Δημόσιο με εκατομμύρια και έβαλε στις τσέπες της εκατ. ευρώ – Εγκέφαλος μέλος της υψηλής κοινωνίας, σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς…

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε καλοστημένη εγκληματική οργάνωση, η οποία, χρησιμοποιώντας απίστευτα τεχνάσματα, έκλεβε χρήματα από το Δημόσιο.

Ένας από τους φερόμενους εγκεφάλους του κυκλώματος είναι σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς, ενώ ένα ακόμη μέλος φέρεται στο παρελθόν να είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα μέσω της σχέσης του με πρώην μοντέλο.

Η Οικονομική Αστυνομία κατάφερε να φθάσει στα ίχνη της οργάνωσης και της απάτης, που ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα, ύστερα από πολύμηνη έρευνα.

Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 27 άτομα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει στη σύλληψη 11 εξ αυτών.

Το κύκλωμα, το οποίο φέρεται να ήταν πολύ καλά οργανωμένο, είχε αποκομίσει κέρδη άνω των 15.000.000 ευρώ, ενώ η ζημία που προκάλεσαν στο Δημόσιο εκτιμάται σε 70.000.000 ευρώ.

———————-

Σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς ο ένας από τους εγκεφάλους του κυκλώματος που έγδυσαν το Δημόσιο -Super car και χλιδές

Σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς ο αρχηγός της συμμορίας που έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ. Δήλωνε επιφανής επιχειρηματίας, διέμενε σε πολυτελή σπίτια, οδηγούσε super cars, έτρωγε σε ακριβά εστιατόρια και περιστοιχιζόταν από άτομα της υψηλής κοινωνίας.

Ο λόγος για τον εγκέφαλο της οργάνωσης που «φέσωσε» το Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και κατάφερε, μαζί με τους συνεργάτες του, να αποκομίσει, σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 15.000.000 ευρώ.

———————-

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και στην απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω της σύστασης ανύπαρκτων συναλλακτικά εταιρειών προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:

  • χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,
  • δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,
  • χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,
  • μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet,
  • καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο,
  • δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή και
  • προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η δράση τους, τα μέλη της οργάνωσης έφτιαχναν συνεχώς νέες εταιρείες και έβαζαν νέα μέλη ως διαχειριστές τους. Την ίδια ώρα προσπαθούσαν να αποκαλύπτουν τις συναλλαγές τους μέσα από εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η σύσταση -5- εταιρειών μέσω υφαρπαγής στοιχείων προσώπου και μεταβίβαση σε αυτό -26- εταιρειών, τις οποίες διαχειρίζονταν αφανώς τα μέλη της οργάνωσης. Το άτομο αυτό περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα των μεγαλοοφειλέτων του δημοσίου με ποσό 3.250.000 ευρώ περίπου.

Ειδικότερα, ως προς την απάτη που αφορά στον Φ.Π.Α., οι εταιρίες που διαχειρίζονταν τα μέλη, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας Φ.Π.Α. -16.000.426,39- ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά αξίας -13.545.119,26- ευρώ, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιούσαν τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις Φ.Π.Α.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη εισέπραξαν συνολικά -5.426.106- ευρώ, ως επιστροφή Φ.Π.Α. για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα αξίας -70.000.000- ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α. αξίας -13.548.387- ευρώ.

Όσον αφορά στην απατηλή εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση κατέστησε -69- οντότητες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά -9.695.525,34- ευρώ, ενώ μέσω ακόμη -13- εταιριών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον -3.582.066- ευρώ.

———————-

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 11 άτομα, εκ των οποίων τα 10 είναι μέλη της οργάνωσης.

Οι κατηγορούμενοι άνοιγαν σωρηδόν εταιρείες τεχνολογίας, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές και μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων κατάφεραν να βγάλουν πολλά εκατομμύρια τα οποία στη συνέχεια τα «επένδυαν» στη χλιδάτη ζωή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το «ξέπλυμα» των χρημάτων που εισέπρατταν είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιρειών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

«Πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερα προχωρημένες οικονομικές γνώσεις. Γνώριζαν πως να κινούνται τραπεζικά ώστε να αποκρύπτουν τα ίχνη τους. Χρειάστηκε πολύμηνη και μεθοδευμένη έρευνα για την αποκάλυψη της δράσης τους. Μόνο οι αναλήψεις και οι τραπεζικές κινήσεις που είχαν κάνει ήταν περισσότερες από 50.000» εξήγησαν πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Αποκαλυπτική είναι μία συνομιλία που έλαβε χώρα στις 23 Μαΐου 2023 ανάμεσα στον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης και μία γυναίκα, στην οποία γίνεται λόγος για 13 εταιρείες.

«αρχηγός»: «Θυμάσαι τους λογαριασμούς, εκεί υπήρχανε κάποια χρήματα τα οποία είχαν δεσμεύσεις. Μπράβο, εγώ τώρα επειδή έχουμε μία τέτοια που θα τις βγάλουν τις δεσμεύσεις. Θέλω όμως για να μην τους στείλω σε άλλα ντι άλλων να σου στείλω ένα EXCEL με τους λογαριασμούς. Να δούμε είναι 13 εταιρείες, να δούμε σε ποιες εταιρείες υπάρχουν λεφτά οπότε μην τους βάλω να ασχοληθούνε με κάποια που δεν έχει λεφτά μέσα. Μετά ναι, εμείς θα κάνουμε το WINBANK, μετά μόλις απελευθερώνεται ο λογαριασμός. Σου στέλνω εγώ το EXCEL τώρα, σε κάνα εικοσάλεπτο θα σε ξαναπάρω τηλέφωνο μόλις σου στείλω τη λίστα με τις εταιρείες και τους λογαριασμούς ή μπορεί να φέρνω και του τέτοιου από εκεί να κάνει κατευθείαν μεταφορά μέσα στην τράπεζα, να συνεννοηθούμε να πηγαίνει σε δικό μας …δηλαδή όλες έχουν δέσμευση. Και όλες έχουν από την εφορία. Δεν έχει νόημα… αν το κάνει για μία το κάνει για όλες κατάλαβες;».

Η «αγάπη» για την τεχνολογία και τα παραστατικά «μαϊμού»

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης περιγράφεται αναλυτικά στα σχετικά έγγραφα που συντάχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στα οποία σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδιαίτερη «αγάπη» στην τεχνολογία καθώς όλες οι εικονικές εταιρείες τους ήταν σχετικές με αυτή.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για την υλοποίηση του σκοπού συγκρότησης, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι συνέστησαν, διαδοχικά, εταιρείες με δραστηριότητες, κατά περίπτωση, το «Λιανικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Εξαρτημάτων», «Χονδρικό Εμπόριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περιφερειακού Εξοπλισμού Υπολογιστών και Λογισμικού, Χονδρικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Ανταλλακτικών τους», «Εμπορικοί Αντιπρόσωποι Η/Υ, Υπηρεσίες Εμπόριο Ηλεκτρονικών Ειδών», «Αγορά Χρόνου Ομιλίας», στις οποίες ως εκπρόσωποι διαχειριστές δηλώνοντας κυρίως περιφερειακά μέλη».

«Διαχρονικά μετέβαλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή την διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης».

Οι shell-companies και τα πρόσωπα «φαντάσματα»

Ως προς τη μέθοδο για την υλοποίηση των δράσεων, οι εταιρείες (shell-companies) που διαχειρίζονταν τα μέλη της οργάνωσης, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.423 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά 13.545.119 ευρώ αντιστοίχως, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, πραγματοποιούσαν δε τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ.

«Με τη διαδικασία αυτή πέτυχαν να εισπράξουν 5.426.106 ευρώ. Επίσης, με σύσταση επιχειρήσεων κυρίως σε ανύπαρκτα πρόσωπα εισήγαγαν, σύμφωνα με τραπεζικά δεδομένα, από εταιρείες με έδρες σε χώρες Κ-Μ προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ και με μεθοδεύσεις πέτυχαν να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ» αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης, αξιοποίησαν την υποδομή των επιχειρήσεων που σύστηναν και κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων με τη μορφή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση κατέστησε 69 εικονικές εταιρείες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά 9.695.525 ευρώ, ενώ μέσω ακόμη 13 εταιρειών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον 3.582.066 ευρώ.

———————

Σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς ο αρχηγός της συμμορίας που έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ

Η ζωή «όνειρο» που έκανε με βίλες, super cars και ακριβά εστιατόρια – Πώς δρούσε η συμμορία. Δήλωνε επιφανής επιχειρηματίας, διέμενε σε πολυτελή σπίτια, οδηγούσε super cars, έτρωγε σε ακριβά εστιατόρια και περιστοιχιζόταν από άτομα της υψηλής κοινωνίας.

Ο λόγος για τον εγκέφαλο της οργάνωσης που «φέσωσε» το Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και κατάφερε, μαζί με τους συνεργάτες του, να αποκομίσει, σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 15.000.000 ευρώ.

Παντρεμένος με εστεμμένη Σταρ Ελλάς, λάτρης της καλής ζωής, κανείς δεν θα περίμενε πως ο άνθρωπος αυτός θα βρισκόταν πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες που κλήθηκε να διαχειριστεί η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στελέχη της οποίας προχώρησαν και στην αποδόμηση της οργάνωσης.

Πηγή: protothema.gr, iefimerida.gr

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας