Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

21 Απριλίου, 2024 11:14

Search
Close this search box.
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί μία αναστάτωση ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές των Αγράφων, του Καρπενησίου αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας, όπως επίσης και στη Φωκίδα καθώς οι κτηνοτρόφοι καταγράφουν συνεχώς επιθέσεις από λύκους στα αιγοπρόβατα. Λύση στο πρόβλημα αναμένεται να δώσουν τα περιλαίμια φερομόνης, που  προβλέπεται σε πιλοτικό στάδιο σαν πρώτο βήμα να τοποθετηθούν στις αρχές του καλοκαιριού σε διακόσια περίπου αιγοπρόβατα… Το συγκεκριμένο σύστημα που θα μπει σε όλα τα αιγοπρόβατα λειτουργεί απωθητικά προς τον λύκο όταν αυτός φτάνει στο κοπάδι.

——————-

Άγραφα – Ευρυτανία: Το περιλαίμιο που διώχνει τους λύκους!

Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, που έρχεται από τη Γαλλία, έχουν εναποθέσει πλέον οι κτηνοτρόφοι στα Άγραφα και την Ευρυτανία τις ελπίδες τους για να σταματήσει το θυσιαστήριο των αιγοπροβάτων τους στις αγέλες των λύκων που έχουν έντονη παρουσία πλέον σε ολόκληρη την περιοχή.

«Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον Δήμο Αγράφων αλλά το ενισχύει οικονομικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε μία προσπάθεια να δώσουμε λύση σε ένα μείζον θέμα» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής Κατερίνα Καλαντζή.

Ήδη βρέθηκαν δύο εθελοντές κτηνοτρόφοι και αναμένεται να τοποθετηθούν στις αρχές του καλοκαιριού περίπου 200 περιλαίμια με ενσωματωμένο υποδοχέα φερομόνης και 400 φιαλίδια φερομόνης.

Το συγκεκριμένο σύστημα που θα μπει σε όλα τα αιγοπρόβατα λειτουργεί απωθητικά προς τον λύκο όταν αυτός φτάνει στο κοπάδι. Όπως σημειώνει η κυρία Καλαντζή «οι συστάσεις και οι πληροφορίες είναι πάρα πολύ καλές και ελπίζουμε να αποτελέσει την λύση».

Την ίδια στιγμή βεβαίως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τους δήμους προσπαθούν μέσω των πανεπιστημίων αλλά και των φορέων που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, να συντονίσουν τη δράση τους έτσι ώστε να υπάρξει μία καταγραφή στις αγέλες των λύκων και στα αριθμητικά τους δεδομένα αλλά και τη χωροταξική τους κατανομή.

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν ότι θα είναι μία μέθοδος που θα είναι συμφέρουσα οικονομικά αλλά και θα δίνει την λύση. Όπως τουλάχιστον υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι στα Άγραφα οι αγέλες των λύκων είναι πάρα πολλές και κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες αιγοπρόβατα, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εξειδικευμένα σκυλιά και ιδιαίτερα τους ελληνικούς ποιμενικούς.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Καλαντζή «το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία και έχει δώσει αποτελέσματα, και όλοι διατηρούν την ελπίδα ότι με την εφαρμογή του ενδεχόμενα να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερη εφαρμογή σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα μιας και το πρόβλημα είναι μείζον».

Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης το κόστος σ’ αυτή την φάση είναι ιδιαίτερα υψηλό και ξεπερνά και τα 20 ευρώ το κάθε περιλαίμιο, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους «δεν είναι ένα κόστος που μπορεί να αντέξει ο κάθε κτηνοτρόφος». Πάντως, ελπίζουν ότι αν το πιλοτικό πρόγραμμα έχει καλά αποτελέσματα θα πέσει το κόστος και θα γίνει περισσότερο συμφέρουσα η λύση για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με τη βοήθεια πάντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί μία αναστάτωση ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές των Αγράφων, του Καρπενησίου αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας, όπως επίσης και στη Φωκίδα καθώς οι κτηνοτρόφοι καταγράφουν συνεχώς επιθέσεις από λύκους στα αιγοπρόβατα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα Ερωτικά διατροφικά Τονωτικά

Από τότε που η Αφροδίτη ξεπετάχτηκε μέσα από ένα όστρακο, τα στρείδια θεωρούνται το υπ´ αριθμόν ένα αφροδισιακό.

Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, θεραπευτές και μάγισσες σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αγωνίζονταν να παρασκευάσουν ερωτικά φίλτρα, λιγότερο ή περισσότερο περίεργα, που θα υπόσχονταν εξαιρετικές επιδόσεις. Στην σύνθεση τους, συναντάμε τροφικά είδη και μπαχαρικά με διεγερτικές ιδιότητες.

Τα ερωτικά μανιτάρια της Ιταλίας: Το 16ο αιώνα, στην Βενετία και στην Φλωρεντία υπήρχε ένα ολόκληρο τετράγωνο που ασχολιόταν με την παρασκευή προϊόντων προορισμένων για εκείνους που είχαν ερωτικά προβλήματα. Τα πιο περιζήτητα συστατικά ήταν τα μανιτάρια και συγκεκριμένα κάποια δηλητηριώδη είδη που σε απειροελάχιστη δόση δημιουργούσαν ζωηρή σεξουαλικότητα.

Ο άνηθος του Ρασπούτιν: Ο Ρασπούτιν δεν μετακινιόταν ποτέ χωρίς μια χούφτα άνηθο στην τσέπη του. Οι φήμες λένε ότι τον πετούσε στο μπάνιο των αγαπημένων του, για να είναι βέβαιος για την φλόγα που θα επεδείκνυαν !

Το φλογερό πιπέρι: Το πιπέρι είναι το βασικό συστατικό όλων των ερωτικών φίλτρων. Το Μεσαίωνα, πρόσθεταν πιπέρι στα κρασιά από βότανα. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Τριστάνος και η Ιζόλδη υπήρξαν θύματα ενός τέτοιου φίλτρου.

Τα “πονηρά” φασόλια: Το 328, ο Άγιος Ιερώνυμος είχε παρατηρήσει ότι τα φασόλια ασκούσαν διεγερτική σεξουαλική δράση. Η ανακάλυψη αυτή τον ώθησε να απαγορεύσει την κατανάλωση φασολιών στο ποίμνιο του. Οι παγανιστές είχαν πάρει την αντίθετη απόφαση, γιατί σύμφωνα με ένα έθιμο κάποια στιγμή την εποχή του καρναβαλιού έπρεπε να προσφέρουν στους καλεσμένους τους σούπα από φασόλια, με σκόρδο και με δεντρολίβανο. Η σούπα αυτή είχε… μεγάλη φήμη.

Τζίνσενγκ: Το τονωτικό της κατάκτησης. Φημισμένη από αιώνες για τις τονωτικές ιδιότητες της η ρίζα του τζίνσενγκ παράγεται τώρα πια σε διάφορες περιοχές του κόσμου από ειδικούς καλλιεργητές. Οι γνώστες εκτιμούν, όμως, ότι μόνο το τζίνσενγκ κορεατικής προέλευσης είναι σεξουαλικό διεγερτικό.

Έτσι, για να αποκτήσουν την «ρίζα της μακροζωίας», οι Κινέζοι αυτοκράτορες προσπάθησαν πάρα πολλές φορές να κατακτήσουν την Κορέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυτοκράτορες αυτοί είχαν πολλά να κάνουν στο ερωτικό επίπεδο, αφού έπρεπε να ικανοποιούν τις πάμπολλες παλλακίδες της απαγορευμένης πόλης.

Πατάτα στο κρεβάτι: Γνωστή οπό την εποχή των Ίνκας για την ιδιότητα της να αποκαθιστά την σεξουαλική κόπωση, η πατάτα φύεται σε άγρια μορφή στην αμερικανική ήπειρο. Οι Ίνκας, την θεωρούσαν, επίσης, δηλητηριώδη. Μήπως δεν είχαν άδικο; Χημικοί έχουν αναγνωρίσει μια τοξική ουσία στη φλούδα της πατάτας: την σολανίνη.

Λουίζα η θαυματουργή: Στις μέρες μας πίνει κανείς λουίζα για να χαλαρώσει. Οι Γαλάτες, όμως, λάτρευαν αυτό το φυτό γιατί τους έδινε δύναμη. Διακοσμούσε τα επίσημα ρούχα τους και όλους τους ναούς τους. Τα πέταλα της αρωμάτιζαν το νερό που έπιναν και τα ερωτικά τους φίλτρα. Ένας Γάλλος φαρμακοποιός απομόνωσε στην λουίζα την βερβεναλίνη, ένα αλκαλοειδές που διαστέλλει τις αρτηρίες και διογκώνει το πέος.

Ντομάτα ο καρπός του έρωτα: Οι Αζτέκοι, στην Κεντρική Αμερική, ήταν αυτοί που ανακάλυψαν την ντομάτα και τις ερωτικές ιδιότητες της. Οι ιερείς τους συνιστούσαν την κατανάλωση της για ενίσχυση της γονιμότητας στα ζευγάρια. Χρειάστηκε να υποστούν βασανιστήρια για να αποκαλύψουν στους Ισπανούς τις αρετές αυτού του κόκκινου καρπού. Οι Ισπανοί, από την μεριά τους, δεν τολμούσαν να την δοκιμάσουν επί τόπου, αλλά την μετέφεραν με τα πλοία τους για να την φυτέψουν.

Η φράουλα και η σοκολάτα το πιο αφροδισιακό φρούτο στις μέρες μας. Ωστόσο σταφύλια, κυδώνια και ξηροί καρποί ήταν αυτά που συνιστούσαν οι πρόγονοί μας, ελέω Διονύσου φυσικά.

Η άστατη ρόκα: Για να ενισχύσουν την διάθεση των ανδρών τους, οι Ιταλίδες μεταδίδουν μια συνταγή από μάνα σε κόρη. Πρόκειται για ένα μείγμα φυτών: άνηθο, εστραγκόν, κάρδαμο, φάβα, καρύδι, κρεμμύδι, τσουκνίδα, μαϊντανό, κουκουνάρι, πράσο και ρόκα (το βασικό συστατικό). Κατά τα άλλα, απαγορευόταν στους στρατιώτες να τρώνε σαλάτα ρόκας για να αποφεύγονται ερωτικές παρεκτροπές που μπορούσε να προκαλέσει η κατανάλωση της.

Σαφράν, το μπαχάρι του έρωτα: Μπαχάρι που αναγνωρίζεται ως αποτελεσματικό αφροδισιακό από την ρωμαϊκή εποχή, το σαφράν το χρησιμοποιούσαν στις θέρμες. Τα λουτρά με σαφράν προτείνονταν στους γλεντζέδες για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συνεχή «οργιά» τους. Οι αρχαίοι συνήθιζαν να πασπαλίζουν με σαφράν όλα τους τα φαγητά, ενώ έριχναν την χρυσαφιά σκόνη ακόμα και στο γεννητικό τους όργανο για να το καταστήσουν πιο γόνιμο.

Σκόρδο στη μπουτονιέρα: Το σκόρδο θεωρείται από παλιά, διεγερτικό. Οι πρώτες κρέμες σκόρδου (που τρώγονταν ή απλώνονταν) χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια. Λατίνοι ποιητές όπως ο Οβίδιος και ο Βιργίλιος το αναφέρουν και μεταφέρουν σχετικές συνταγές. Στην Γαλλία του Μεσαίωνα, φέτες ψωμιού με σκόρδο ήταν πολύ συνηθισμένες στους θεριστές, αλλά και στους εραστές. Το 19ο αιώνα, η σούπα πιπεριάς με σκόρδο προτεινόταν στους νεόνυμφους προτού πέσουν ατό κρεβάτι. Φαίνεται πως αυτό συνεχίζεται και σήμερα στην Μέση Ανατολή. Την ημέρα του γάμου, ο νεαρός άντρας πρέπει να έχει μια σκελίδα σκόρδο στο πέτο. Λένε ότι αυτό το περίεργο στολίδι του επιτρέπει να επιδείξει τον ανδρισμό του την πρώτη νύχτα του γάμου.

Από την ορχιδέα στην αισθησιακή βανίλια: Οι αρχαίοι αντιστοιχούσαν κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος με ένα φαρμακευτικό φυτό. Έτσι, επειδή η ρίζα της ορχιδέας έμοιαζε με όρχεις, έπρεπε να είναι καλή για την καταπολέμηση των σεξουαλικών δυσκολιών. Αυτή η ομοιότητα οδήγησε στην χρήση της για την παρασκευή ερωτικών φίλτρων, αλλά και στην πρόκληση διάρροιας. Μια μέρα, προσφέρθηκε από τους Αζτέκους στους Ευρωπαίους ένας συγκεκριμένος τύπος ορχιδέας που ονομάζεται βανίλια. Αυτή αντικατέστησε την τοξική και από τότε δίνει υπέροχο άρωμα που μπορεί να βοηθάει στη σεξουαλικότητα και σίγουρα προσφέρει απόλαυση με την γεύση της.

Τζιτζίκια αλά Μάο: Όταν επέλεγε μια γυναίκα ο Μάο Τσε Τουνγκ για να μοιραστεί το κρεβάτι του, ζητούσε να του μαγειρέψουν πόδια τζιτζικιών με τζίντζερ.

 • H Κλεοπάτρα συνήθιζε να προσφέρει στον Αντώνιο κρασί με πέταλα λουλουδιών.
 • Τζιάκομο Καζανόβα, για να ανακτά τις δυνάμεις του μετά από τις ερωτικές του περιπτύξεις, προτιμούσε μια πλούσια διατροφή με βάση τους οξύρρυγχους, το κυνήγι, τα μανιτάρια τρούφες και τα κρασιά της Σαξονίας.
 • Δον Ζουάν δεν παρέλειπε να τρώει στρείδια κάθε φορά που θα συναντούσε γυναικεία ύπαρξη.

Φάε λάδι κι έλα βράδυ: Το ελαιόλαδο χάρη στην βιταμίνη Ε που περιέχει, φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στην αύξηση της λίμπιντο, καθώς και στην γονιμότητα, πράγμα που είχαν διαπιστώσει πολύ γρήγορα οι αρχαίοι Έλληνες. και ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που θεωρούσαν τις ελιές ιερά δέντρα. Στη λαϊκή μας παράδοση οι νεόνυμνφοι έπρεπε να φάνε ψωμί βουτηγμένο στο πρώτο λάδι της σοδειάς (αγουρόλαδο) πριν την πρώτη τους νύχτα. Η πίστη σ´ αυτήν την αξία του ελαιόλαδου έμεινε ακλόνητη ως τις μέρες μας μέσα από την πολλά υποσχόμενη παροιμία: “Φάε λάδι κι έλα βράδυ!”

————-

@ Aliki Alisa για το edwhellas.gr/2014

Πηγή: terrapapers.com

Κριός: Αν βάλει έναν στόχο, θα κάνει τα πάντα για να τον υλοποιήσει. Στο λεξικό του δεν υπάρχει η αποτυχία. Είναι ειλικρινής και ευθύς, αλλά όχι ακραίος. Σε κάνει να καταλαβαίνεις πως λέει με αγάπη ό,τι λέει. Γιατί σε νοιάζεται. Άπαξ και μπεις στη λίστα, θα σε στηρίζει και θα σε προστατεύει μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Εκτός και αν κάνεις κάτι ακραίο. Όχι επειδή θέλει να φανεί ο ίδιος φανταστικός -στην πλάτη σου- αγαπά την πρόκληση και βουτάει με το κεφάλι σε αυτήν, με κάθε ευκαιρία. Δύσκολα θα προσπεράσει. Αν και δεν φοβάται το ρίσκο, εν τούτοις αυτό δεν σημαίνει πως είναι και απερίσκεπτος. Όταν θέλει όμως, μπορεί να γίνει πολύ στρατηγικός. Όταν τώρα, δεν βρίσκει δρόμους, τους δημιουργεί. Πέραν της δημιουργικότητας, «έχει» και την επινοητικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν εμπόδια που μπορούν να τον σταματήσουν, αν θέλει κάτι.

————————-

Τι λέει ο μύθος, η αστρολογία αλλά και ο λαός για το ζώδιο του Κριού, που είναι γνωστό για το φλογερό του πάθος και το πρωτοποριακό του πνεύμα.

Mην επαναλαμβανόμαστε. Αν έχεις γεννηθεί έως και τα ‘90s, όσο και αν δεν θες να το παραδεχθείς έχεις ασχοληθεί με τα ζώδια. Ακόμα και στο επίπεδο να πρέπει να απαντήσεις σε σχετική ερώτηση -με το άτομο που στην έκανε να ξινίζει μούτρα, να ζητάς το λόγο και να μαθαίνεις τα mainstream χαρακτηριστικά που πήρες πακέτο με τη γέννηση σου.

Ασχολολύμαστε σήμερα  με το ζώδιο του μήνα ή για την ακρίβεια, έως τις 19 του Απρίλη: τον Κριό.

Το πρώτο λοιπόν, ζώδιο του ζωδιακού κύκλο είναι γνωστό για το φλογερό του πάθος και το πρωτοποριακό του πνεύμα. Έχει για έμβλημα το κριάρι και αυτό έχει οδηγήσει στην παρανόηση πως είναι πάντα έτοιμο για καυγά. Αυτή δεν είναι η μόνη παρανόηση που υπάρχει για τον Κριό, που κάνει καριέρα και ως «τολμηρό ζώδιο της φωτιάς».

Θα δούμε τους επικρατέστερους μύθους (ή αλήθειες) αφού πρώτα τακτοποιήσω ένα άλλο θέμα.

Τι λέει ο μύθος για τον Κριό

Στην ελληνική μυθολογία, ο Κριός δεν συνδέεται άμεσα με έναν συγκεκριμένο θεό όπως κάποια άλλα ζώδια. Αντίθετα, συνδέεται με τον Χρυσόμαλλο Δέρας.

Ο βασιλιάς της Βοιωτίας, Αθάμας έχοντας πάρει τον χρησμό από το μαντείο των Δελφών ότι ήταν ευθύνη του γιου του, Φρίξου το γεγονός πως δε φύτρωσε το σιτάρι εκείνη τη χρονιά, αποφάσισε να τον θυσιάσει. Η μητέρα του Φρίξου, Νεφέλη είχε πεθάνει και από τον ουρανό έστειλε ένα κριάρι με χρυσό δέρμα για να σώσει το παιδί της.

Το κριάρι άρπαξε τον Φρίξο και την αδελφή του, Έλλη και τους πήγε στην Κολχίδα. Η Έλλη έπεσε στη θάλασσα (εκεί που είναι σήμερα ο Ελλήσποντος). Ο Φρίξος έφτασε στην Κολχίδα και θυσίασε το κριάρι στον Δία. Έδωσε το χρυσόμαλλο δέρας στον τοπικό βασιλιά, Αιήτη ως ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Η προβιά αυτή έγινε το αντικείμενο της περίφημης αναζήτησης του Ιάσωνα και των Αργοναυτών.

Και πώς συνδέονται όλα αυτά με το ζώδιο; Ο αστερισμός του Κριού απεικονίζει ένα κριάρι στον ουρανό που ταυτίζεται με τον Χρυσόμαλλο που έσωσε τον Φρίξο. Έτσι, ως ζώδιο αντιπροσωπεύει το θάρρος, την ανθεκτικότητα και το πρωτοποριακό πνεύμα του κριαριού που ενσάρκωσε ο Φρίξος κατά την απόδρασή του.

Τι λέει η αστρολογία για τον Κριό

Κυβερνούμενος από τον Άρη, τον πλανήτη του πολέμου και της δράσης, ο Κριός καίει με παθιασμένη ένταση. Αντιμετωπίζει τη ζωή με κέφι και ενθουσιασμό, πάντα έτοιμος για μια πρόκληση. Είναι ανεξάρτητος και διεκδικητικός και χαράζει το δικό του δρόμο. Δεν φοβάται να αναλάβει ευθύνες και να ανοίξει νέους δρόμους. Είναι ηγέτης με αυτοπεποίθηση και δεν χάνει χρόνο στο overthinking. Το μόνο που μπορεί να τον σταματήσει είναι η παρορμητικότητα -που πηγάζει από τη φύση του. Αν βάλει έναν στόχο, θα κάνει τα πάντα για να τον υλοποιήσει. Στο λεξικό του δεν υπάρχει η αποτυχία.

Tι λέει ο λαός για τους Κριούς

 • Είναι πάντα θυμωμένος

Με κύρια χαρακτηριστικά το πάθος και η παρόρμηση, θα ήταν φύσει αδύνατο να μη νιώθει έντονα τα συναισθήματα του. Όπως φουντώνει γρήγορα και εύκολα, ξεφουντώνει επίσης εύκολα και γρήγορα. Επίσης, ενθουσιάζεται και απογοητεύεται με την ταχύτητα που φτάνει από τα 0 στα 200 χιλιόμετρα η φετινή McLaren στο πρωτάθλημα της Formula 1. Δεν κρατά κακίες, μάλλον γιατί ελπίζει ότι ουδείς θα κρατήσει σε αυτόν, για το ορμητικό του ταμπεραμέντο.

 • Είναι εγωιστής

Πάντα σύμφωνα με τις «γενικές οδηγίες» των ειδικών, ο Κριός εκτιμά όσο λίγα άλλα ζώδια την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Πολύ συχνά παίρνει και τις πρωτοβουλίες που νιώθει πως χρειάζεται για να ζήσει το όραμα του. Δύσκολα ακολουθεί το δρόμο άλλων. Προτιμά να κάνει ό,τι έχει αποφασίσει ο ίδιος και ας τσακιστεί. Αν τον αμφισβητούν, ακόμα καλύτερα αφού ευδοκιμεί σε αυτήν τη συνθήκη. Ένα άλλο επίσης, σημαντικό χαρακτηριστικό είναι πως δεν χρειάζεται τη συνεχή επικύρωση άλλων. Εφόσον πιστεύει ο ίδιος πως κάνει κάτι όσο καλύτερα μπορεί, είναι ΟΚ. Όλα αυτά σημαίνουν πως είναι εγωιστής;

 • Είναι πολύ πιστός

Το περιπετειώδες πνεύμα του φαίνεται να τον κάνει να ποθεί πάντα να ζήσει νέες εμπειρίες. Ο ενθουσιασμός του ωστόσο, εξαρτάται και από μια άλλη παράμετρο, πέραν της ικανοποίησης του ιδίου: αν μοιράζεται ή όχι την εμπειρία. Όταν τη μοιράζεται, η χαρά δεκαπλασιάζεται. Θα έλεγες πως είναι το ζώδιο της παρέας, ένας απλοχέρης και loyal τύπος για όσους θεωρεί ως φίλους του. Άπαξ και μπεις στη λίστα, θα σε στηρίζει και να σε προστατεύει μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Εκτός και αν κάνεις κάτι ακραίο.

 • Είναι ειλικρινής και ευθύς

Υπάρχουν άνθρωποι που προτάσσουν την ειλικρίνεια ως χαρακτηριστικό των αλληλεπιδράσεων τους και θεωρούν πως δεν έχει σημασία πώς λες κάτι, αλλά τι λες. Δεν ξέρω για εσένα, ωστόσο εγώ αποφεύγω αυτές τις περιπτώσεις. Χρειάζομαι την ενσυναίσθηση. Κάτι που δίνει ο Κριός. Είναι ειλικρινής και ευθύς, αλλά όχι ακραίος. Σε κάνει να καταλαβαίνεις πως λέει με αγάπη ό,τι λέει. Γιατί σε νοιάζεται. Όχι επειδή θέλει να φανεί ο ίδιος φανταστικός -στην πλάτη σου.

 • Είναι καπάτσος

Με όσα έχεις διαβάσει έως εδώ, μπορείς να καταλάβεις γιατί αγαπά την πρόκληση και βουτάει με το κεφάλι σε αυτήν, με κάθε ευκαιρία. Δύσκολα θα προσπεράσει. Αν φοβάται το ρίσκο, εν τούτοις αυτό δεν σημαίνει πως είναι και απερίσκεπτος. Μην τα ξαναλέμε. Είναι ζώδιο της φωτιάς. Άρα έχει το κουράγιο ως by default λειτουργία. Όταν θέλει όμως, μπορεί να γίνει πολύ στρατηγικός. Όταν τώρα, δεν βρίσκει δρόμους, τους δημιουργεί. Πέραν της δημιουργικότητας, «έχει» και την επινοητικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν εμπόδια που μπορούν να τον σταματήσουν, αν θέλει κάτι.

 • Είναι φυσικός ηγέτης

Φταίει εκείνος που έχει την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, αλλά και το χάρισμα να ηγηθεί καταστάσεων; Δεν κρύβεται. «Βγαίνει» μπροστά, παίρνει πρωτοβουλίες και επειδή όπως σου είπα ήδη η μοναξιά είναι εχθρός, παρακινεί τους φίλους και συνεργάτες τους να ακολουθήσουν το όραμα του. Θα ήταν βέβαια, χρήσιμο να τους ρωτήσει αν θέλουν να ακολουθήσουν -ακόμα και αν μπορούν.

Πηγή: oneman.gr

Η Φλόριντα επιβάλλει απαγόρευση στη χρήση των κοινωνικών μέσων – social media για παιδιά κάτω των 14 ετών με έναν νέο νόμο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο 2025. Ο νόμος, με την ονομασία HB3 και υπογεγραμμένος από τον κυβερνήτη Ron DeSantis, προβλέπει ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων πρέπει να διαγράψουν τους λογαριασμούς των ατόμων κάτω των 14 ετών. Επιπλέον, προβλέπονται πρόστιμα έως και 50.000 δολάρια για παραβάσεις. Η απαγόρευση αφορά εφαρμογές κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram, YouTube και WhatsApp.

Επιπλέον, παιδιά ηλικίας 14 και 15 ετών θα χρειάζεται γονική συναίνεση πριν εγγραφούν σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το Snapchat. Οι εταιρείες που δεν συμμορφωθούν με τον νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 50.000 δολάρια ανά παράβαση, ενώ μπορούν να μηνυθούν για λογαριασμούς παιδιών, με πρόστιμο έως και 10.000 δολάρια ανά περίπτωση. Αν και ορισμένες εταιρίες αντιδρούν ισχυριζόμενες παραβίαση του συντάγματος των ΗΠΑ, ο νόμος παραμένει σε ισχύ. Όπως αναφέρει το Reuters, ο DeSantis σε δήλωση του είπε «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν τα παιδιά με διάφορους τρόπους. Η νομοθεσία δίνει στους γονείς μεγαλύτερη δυνατότητα να προστατεύουν τα παιδιά τους».

Οι υποστηρικτές δήλωσαν ότι η νομοθεσία θα αναχαιτίσει τις βλαβερές συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία των παιδιών που χρησιμοποιούν υπερβολικά τέτοιες πλατφόρμες και μπορεί να εμφανίσουν άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες. Οι επικριτές είπαν ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει την προστασία της πρώτης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος για την ελευθερία του λόγου και ότι οι γονείς και όχι η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την ηλεκτρονική παρουσία των παιδιών τους όλων των ηλικιών.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Υπόθεση αποκαλύπτει ότι κτηνοτρόφος χρησιμοποίησε κλωνοποιημένο γενετικό υλικό από πρόβατα για την εκτροφή τεράστιων υβριδικών ζώων.

Ένας 80χρονος κάτοικος της Montana, ο Arthur “Jack” Schubarth, ομολόγησε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που σχετίζονται με ένα παράνομο σχέδιο για την άγρια φύση, το οποίο περιλαμβάνει την κλωνοποίηση υβριδικών προβάτων για σκοπούς κυνηγιού τροπαίων.

Η υπόθεση αποκαλύπτει μια ανησυχητική πλοκή όπου ο Schubarth χρησιμοποίησε κλωνοποιημένο γενετικό υλικό από πρόβατα Marco Polo της κεντρικής Ασίας για την εκτροφή τεράστιων υβριδικών ζώων στο ράντσο του, έκτασης 215 στρεμμάτων, στο Vaughn της Montana.

Λειτουργώντας υπό την κάλυψη της Sun River Enterprises LLC, το ράντσο του Schubarth απευθυνόταν κυρίως σε λάτρεις του κυνηγιού σε αιχμαλωσία, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να κυνηγήσουν αυτά τα παράνομα κλωνοποιημένα υβριδικά πρόβατα.

Η επιχείρηση αυτή παραβίαζε πολυάριθμους νόμους για την προστασία της άγριας ζωής, καθώς τα πρόβατα Marco Polo αναγνωρίζονται ως απειλούμενο είδος τόσο από την αμερικανική όσο και από τη διεθνή νομοθεσία.

Ο Schubarth συνεργάστηκε με έναν ανώνυμο συνεργάτη για τη λαθραία εισαγωγή βιολογικού υλικού από πρόβατα Marco Polo, τα οποία στη συνέχεια κλωνοποιήθηκαν για την παραγωγή καθαρών γενετικών δειγμάτων.

Αυτά διασταυρώθηκαν στη συνέχεια με οικόσιτα πρόβατα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υβριδικού είδους προσαρμοσμένου για κυνήγι τροπαίων. Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτό το είδος κυνηγιού αποσκοπεί στην εκτέλεση ζώων με στόχο την απόκτηση τρόπαιων, όπως τα κεφάλια, η γούνα, τα κέρατα τους, ή ακόμα και ολόκληρο το σώμα του ζώου.

Το κατηγορητήριο αποκάλυψε επίσης την παραποίηση κτηνιατρικών πιστοποιητικών από τον Schubarth για τη μεταφορά αυτών των υβριδικών ζώων και την εμπορία του σπέρματος και των απογόνων τους.

Κατηγορούμενος για παραβίαση του νόμου Lacey Act, ο Schubarth αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και βαρύ πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Η καταδίκη του έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, ενώ οι ταυτότητες των συνωμοτών του παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Πηγή: techmaniacs.gr

Η 7η Πανευρωπαϊκή Άσκηση Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Κυβερνοχώρο – «Cyber Europe 2024» πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και θα έχει διάρκεια δύο ημερών. Διοργανώνεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA) σε συνεργασία με τις Εθνικές Αρχές Κυβερνοασφάλειας (εθνικοί σχεδιαστές) των χωρών και αρμόδιους φορείς της ΕΕ, στοχεύοντας να αναδείξει το βαθμό ετοιμότητας έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο. Για τη χώρα μας τη διοργάνωση συντονίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και η νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

Η «Cyber Europe 2024» αφορά την κρίση στον ενεργειακό τομέα που προκαλείται από περιστατικά κυβερνοασφάλειας. Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία επεξεργάστηκαν και σχεδίασαν επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας από την Ευρώπη σε συνεργασία με στελέχη των Εθνικών Αρχών Κυβερνοασφάλειας.

Επισημαίνεται ότι η Πανευρωπαϊκή Άσκηση Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Κυβερνοχώρο-Cyber Europe παρέχει τη δυνατότητα σε ειδικούς να αναλύσουν προηγμένα τεχνικά περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αποκτώντας πρακτική εμπειρία στην αντιμετώπιση προκλήσεων αιχμής. Οι συμμετέχοντες/παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ειδικών και να αποκομίσουν τεχνογνωσία από άλλα οικοσυστήματα στην ΕΕ.

Η «Cyber Europe 2024» στην οποία συμμετέχει η χώρα μας, αποτελεί Άσκηση ορόσημο, καθώς στοχεύει στην ενίσχυση, ετοιμότητα και απόκριση της Ευρώπης στις μελλοντικές προκλήσεις στον κυβερνοχώρο.

Τα ποσοστά γεννητικότητας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν θα επαρκούν για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός τους ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και προειδοποιεί για τις ολοένα και αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων κρατών.

«Η γεννητικότητα μειώνεται σε όλο τον κόσμο», τονίζει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet η οποία σημειώνει ότι περισσότερες από τις μισές χώρες έχουν ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας για να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο του πληθυσμού τους.

Και «στο μέλλον τα ποσοστά γεννητικότητας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται σε όλο τον κόσμο».

Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία του Global Burden of Disease, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, και έχει στόχο να συγκεντρώσει τα στοιχεία για την υγεία των περισσότερων χωρών.

Οι ερευνητές εκτίμησαν όχι μόνο τα τρέχοντα ποσοστά γεννητικότητας στις χώρες, αλλά προσπάθησαν επίσης να υπολογίσουν τη μελλοντική τους εξέλιξη με βάση πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης και παιδικής θνησιμότητας.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε 155 χώρες και εδάφη από τις 204 το ποσοστό γεννητικότητας ως το 2050 δεν θα επαρκεί για να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους σταθερός. Ως το 2100 ο αριθμός των χωρών αυτών αναμένεται να φτάσει τις 198, δηλαδή το 97% του συνόλου.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο πληθυσμός στις φτωχές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται για καιρό, ενώ θα μειώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Συγκεκριμένα ως το τέλος του αιώνα οι περισσότερες γέννες θα καταγράφονται στις χώρες με χαμηλό ή χαμηλό προς μεσαίο εισόδημα, με τις περισσότερες από τις μισές να αφορούν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η ανισορροπία αυτή κινδυνεύει να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» τόσο στις κοινωνίες όσο και στις οικονομίες.

Ως το 2021, 110 χώρες κατέγραφαν ποσοστά γεννητικότητας κάτω από το επίπεδο των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα που είναι απαραίτητο για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα ανησυχητικές τάσεις σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σερβία, όπου το ποσοστό γεννητικότητας είναι κάτω από 1,1 παιδί ανά γυναίκα.

Την ώρα που τα μειούμενα ποσοστά γεννητικότητας στις πιο πλούσιες χώρες συνδέονται με τις περισσότερες ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση και την εργασία, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και εκπαίδευσης σε άλλες πιο φτωχές περιοχές.

Πολλές από τις πιο φτωχές χώρες «θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν τον πιο νέο και γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη σε κάποια από τα πιο ασταθή οικονομικά και πολιτικά» μέρη, τα συστήματα υγείας των οποίων βρίσκονται υπό πίεση, ενώ επηρεάζονται και από επεισόδια ακραίας ζέστης, επεσήμανε ο Στάιν Εμίλ Φόλστετ του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Ωστόσο οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προβλέψεις αυτές.

Επέκριναν πολλές επιλογές μεθοδολογίας των ερευνητών, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι πολλές φτωχές χώρες δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία, ενώ υπογράμμισαν ότι η μείωση της γεννητικότητας μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα (στο περιβάλλον, τη διατροφή…) πέρα από τα μειονεκτήματα (στα συστήματα συνταξιοδότησης ή την εργασία).

Πηγή: kede.gr

Ζούσε επί 15 χρόνια με ψεύτικο όνομα. Η κρυφή ζωή του βιαστή παιδιών που σκηνοθέτησε την αυτοκτονία του αποκαλύφθηκε, αφού οι γείτονες βρήκαν το πτώμα του

Ένας κατηγορούμενος για βιασμό παιδιών, για τον οποίο πίστευαν ότι είχε αυτοκτονήσει από το 2009, ζούσε μια κρυφή ζωή με ψεύτικο όνομα μέχρι που ο θάνατός του τον περασμένο μήνα αποκάλυψε το μυστικό του.

Ο Κρίστιαν Ρόμπερτ Μπάσαμ, 56 ετών, σκηνοθέτησε την αυτοκτονία του αφού κατηγορήθηκε για την κακοποίηση ενός νεαρού αγοριού στην κομητεία Κίτσαπ, αφήνοντας ένα σημείωμα αυτοκτονίας στο αυτοκίνητό του στη γέφυρα Tacoma Narrows στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε το WABC-TV.

Με αυτόν τον τρόπο ξέφυγε και ξεγέλασε τις διωκτικές αρχές για 15 χρόνια, ζώντας στο Λος Άντζελες ως ένας εργάτης συντήρησης κτιρίων με το όνομα Μαρκ Κλέμενς, του οποίου το μυστικό ήρθε στο φως μόνο όταν οι γείτονες τον βρήκαν νεκρό μέσα στο διαμέρισμά του.

«Πολύ σοκαριστικό», δήλωσε ο γείτονάς του, Tommy Cuellar στο ABC. «Αυτός ήταν ο επιστάτης μας. Ο τύπος που είχε τα κλειδιά των διαμερισμάτων μας. Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό, όπως μπορείτε να φανταστείτε».

Η αστυνομία της κομητείας Κίτσαπ, της κοινότητας της Ουάσινγκτον όπου ο Μπάσαμ κατηγορήθηκε για τη φρικιαστική υπόθεση παιδικής κακοποίησης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αυτοψία του ιατροδικαστή επιβεβαίωσε την πραγματική ταυτότητα του Κλέμενς.

Ο άντρας κατηγορήθηκε για την υπόθεση το 2008, αλλά κατάφερε να καταβάλει εγγύηση 350.000 δολαρίων. Τον Μάρτιο του 2009, ένας μάρτυρας ανέφερε ότι τον είδε να πηδάει από τη γέφυρα της Ουάσινγκτον και οι αστυνομικοί βρήκαν αργότερα το αυτοκίνητό του και το σημείωμα αυτοκτονίας του σε κοντινή απόσταση.

Οι Αρχές αποφάνθηκαν ότι θεωρείται νεκρός, αν και το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ, όπως μετέδωσε το ABC.

Δεν είναι γνωστό πώς και πότε πραγματικά εξαφανίστηκε, αλλά ξαναέχτισε τη ζωή του με το νέο του όνομα, παραμένοντας ελεύθερος μέχρι να πεθάνει πραγματικά.

«Ήταν ένας κανονικός άνθρωπος», δήλωσε ο Cuellar, ο οποίος είπε στο πρακτορείο ότι ο Μπάσαμ πρόσεχε ακόμη και τη γάτα του μερικές φορές. «Λίγο άγριος μερικές φορές, αλλά αυτή ήταν η προσωπικότητά του», πρόσθεσε ο πρώην γείτονας. «Καμία άλλη ένδειξη δεν υπήρχε ότι ήταν αυτό το πρόσωπο».

Παρά το παρελθόν του που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, οι ένοικοι δήλωσαν ότι σχεδίαζαν μια τελετή στη μνήμη του.

Πηγή: newsbeast.gr

Επιστήμονες αποκάλυψαν έναν προηγουμένως μη αναγνωρισμένο τρόπο κυτταρικής επικοινωνίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο, προσφέροντας βαθιά γνώση των περίπλοκων λειτουργιών του. Η ανακάλυψη αυτή, την οποία ανέφεραν ερευνητές από ιδρύματα της Γερμανίας και της Ελλάδας σε μελέτη του 2020, υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διαθέτει υπολογιστικές δυνατότητες πέρα από την τρέχουσα κατανόησή μας.

Μέσω σχολαστικής ανάλυσης δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σε επιληπτικούς ασθενείς, οι ερευνητές αποκάλυψαν έναν μηχανισμό στα εξωτερικά κύτταρα του φλοιού που παράγει ένα μοναδικό “διαβαθμισμένο” σήμα που ονομάζεται dendritic action potentials (dCaAPs) με τη μεσολάβηση ασβεστίου. Σε αντίθεση με τη συμβατική νευρωνική πυροδότηση, η οποία βασίζεται κυρίως σε ιόντα νατρίου, τα dCaAPs περιλαμβάνουν συνδυασμό ιόντων ασβεστίου και νατρίου, ξεκινώντας κύματα τάσης που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως.

Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν τις καθιερωμένες αντιλήψεις για τη νευρωνική επικοινωνία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι νευρώνες, που συχνά παρομοιάζονται με τα τρανζίστορ στους υπολογιστές, χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σήματα για να εκτελέσουν διάφορες λειτουργίες. Στον εγκεφαλικό φλοιό, το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες υψηλής τάξης, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ποικίλο φάσμα μοτίβων σηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των λογικών πράξεων AND, OR και αποκλειστικού OR (XOR), που επιτρέπουν στους νευρώνες να επεξεργάζονται πληροφορίες με περίπλοκους τρόπους.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση του ρόλου των dCaAPs στους νευρικούς υπολογισμούς και τον προσδιορισμό της παρουσίας τους σε άλλα είδη. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και μπορεί να εμπνεύσει εξελίξεις τόσο στη νευροεπιστήμη όσο και στην τεχνολογία.

Πηγή: techmaniacs.gr

Ανακαλύφθηκε τρομακτικό αρπακτικό, ένας τύπος μοσάσαυρου, που ήταν ο Κυρίαρχος και ο μεγαλύτερος δολοφόνος των θαλασσών πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια. Είχε μακρύ, λεπτό σώμα, παρόμοιο με εκείνο των σύγχρονων σαυρών, αν και ήταν βελτιωμένο για κολύμπι, με πόδια και δάχτυλα με πλέγματα, καθώς και φαρδιές, ισχυρές ουρές. Ικανό να φτάσει σε μεγάλες ταχύτητες, ήταν τρομακτικός κυνηγός, με τα σαγόνια του να περιέχουν δεκάδες αιχμηρά δόντια. Μπορούσε σε πλήρη ανάπτυξη να φτάσει σε μήκος μεγαλύτερο από 15 μέτρα.

———————-

Ανακαλύφθηκε τρομακτικό αρπακτικό που ήταν ο άρχοντας των θαλασσών πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια

Στο Μεξικό ανακαλύφθηκε ένας μέχρι πρότινος άγνωστος «τρομερός» θαλάσσιος θηρευτής που έζησε πριν από περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή των δεινοσαύρων.

Το πρόσφατα ταυτοποιημένο είδος, που ονομάζεται Yaguarasaurus regiomontanus, είναι ένας τύπος μοσάσαυρου, μια ομάδα εξαφανισμένων θαλάσσιων ερπετών που κυβέρνησαν τους ωκεανούς στα τελευταία στάδια της ύστερης Κρητιδικής περιόδου (περίπου 100 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Αυτά τα προϊστορικά θαλάσσια πλάσματα είχαν μακρύ, λεπτό σώμα, παρόμοιο με εκείνα των σύγχρονων σαυρών, αν και ήταν βελτιωμένα για κολύμπι, με πόδια και δάχτυλα με πλέγματα, καθώς και φαρδιές, ισχυρές ουρές. Ικανοί να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, ήταν τρομακτικοί κυνηγοί, με τα σαγόνια τους να περιέχουν δεκάδες αιχμηρά δόντια. Οι μεγαλύτεροι μοσάσαυροι μπορεί να έχουν φτάσει σε μήκος μεγαλύτερο από 15 μέτρα.

Οι Μοσασάυροι εξαφανίστηκαν —μαζί με τους δεινόσαυρους (εκτός από τα πουλιά)— ως αποτέλεσμα της μαζικής εξαφάνισης που συνέβη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, η οποία πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μια τεράστια πρόσκρουση αστεροειδούς.

Ο νέος μοσάσαυρος, που περιγράφηκε για πρώτη φορά σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of South American Earth Sciences , θα ήταν «ένας από τους πιο τρομερούς θηρευτές της εποχής του», με μια διατροφή που πιθανότατα αποτελούταν κυρίως από ψάρια, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Héctor Rivera-Sylva, που είναι παλαιοντολόγος στο Μουσείο της Ερήμου (MUDE) στο Σαλτίγιο του Μεξικού. 

Τα απολιθώματα βρέθηκαν τυχαία από έναν εργάτη

Το Y. regiomontanus περιγράφηκε με βάση τα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν σε έναν λόφο που βρίσκεται νοτιοδυτικά του δήμου Vallecillo στην πολιτεία Nuevo León, στο βορειοανατολικό Μεξικό. Ένας εργαζόμενος στο λατομείο βρήκε το απολιθωμένο δείγμα σε ένα σωρό συντριμμιών πριν από δύο χρόνια πριν το δωρίσει στο MUDE για επιστημονική μελέτη και διατήρηση.

Το δείγμα, το οποίο ήταν εγκλεισμένο σε σκληρό ασβεστόλιθο, αποτελείται από ένα σχεδόν πλήρες κρανίο και σαγόνια. Ο Rivera-Sylva είπε ότι το θαλάσσιο πλάσμα πιθανότατα έφτασε σε μήκος περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα μέσο θηλυκό μεγάλο λευκό καρχαρία.

Αυτός ο μοσάσαυρος κατοικούσε σε μια μεγάλη εσωτερική θάλασσα – γνωστή ως Western Interior Seaway – που κάποτε χώριζε τη βορειοαμερικανική ήπειρο σε δύο χερσαίες μάζες κατά τα μέσα έως τα τελευταία στάδια της Κρητιδικής περιόδου (περίπου 145 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Η ανατομία του νέου μοσάσαυρου τον τοποθετεί σε μια υποοικογένεια γνωστή ως πλειοπλακοκαρπίνες, οι οποίες επέζησαν για μια περίοδο περίπου 20 εκατομμυρίων ετών πριν από το γεγονός της μαζικής εξαφάνισης στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ότι το δείγμα ανήκε στο γένος, ή ομάδα ειδών, που είναι γνωστό ως Yaguarasaurus σε αυτήν την υποοικογένεια.

Μαζί με τα απολιθώματα προϊστορικών ψαριών, καρχαριών και πλησιόσαυρων—ένας άλλος τύπος εξαφανισμένου θαλάσσιου ερπετού—η τελευταία ανακάλυψη «συμβάλλει στην αφήγηση της ιστορίας της ποικιλομορφίας και της εξέλιξης της αρχαίας θαλάσσιας ζωής σε αυτήν την περιοχή [του Μεξικού], η οποία είναι τώρα ημι-έρημος ορεινή περιοχή, αλλά κάποτε ήταν μια εσωτερική θάλασσα κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο», σημείωσε ο Rivera-Sylva.

Μια φωτογραφία που δείχνει τα απολιθωμένα υπολείμματα του Yaguarasaurus regiomontanus—συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδόν πλήρους κρανίου και σιαγόνων. Το απολίθωμα βρέθηκε στην πολιτεία Nuevo León, στο βορειοανατολικό Μεξικό. © LUCÍA M. ALFARO 2023

Η λεπτομερής ανάλυση του κρανίου του νέου δείγματος αποκάλυψε ανατομικές διαφορές με τον Yaguarasaurus columbianus —το μόνο προηγουμένως γνωστό μέλος του γένους του.

«Αυτές οι παραλλαγές, όπως η κοντύτερη και ευρύτερη δομή του μετωπιαίου οστού, μαζί με άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά, μας παρέχουν μια μοναδική εικόνα για την ποικιλομορφία αυτού του είδους μοσασαύρων», είπε ο Rivera-Sylva.

Κυριάρχησαν στις θάλασσες μέχρι το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων

Ο Y. regiomontanus ήταν πιθανότατα ένας από τους πρώτους μεγάλους μοσασαύρους, σύμφωνα με τη μελέτη, ρίχνοντας φως στην εξελικτική ιστορία αυτών των αρχαίων ερπετών.

«Αυτό το πλάσμα μιλάει για την πρώιμη εμφάνιση και διαφοροποίηση των μοσασαύρων. Οι πρώτοι μοσάσαυροι εμφανίστηκαν περίπου πριν από 95 με 100 εκατομμύρια χρόνια. Ήταν μικρά ζώα, περίπου στο μέγεθος ενός ιγκουάνα, και ήταν μη εξειδικευμένες θαλάσσιες σαύρες» πρόσθεσε.

«Μέσα σε λίγα εκατομμύρια χρόνια, μεγάλωσαν πολύ και εξέλιξαν εξειδικευμένα πτερύγια και ουρές για να κάνουν ελιγμούς και να κυνηγούν το θήραμα υποβρύχια. Ήρθαν να κυριαρχήσουν στις θάλασσες μέχρι το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων. Αυτό που δείχνουν αυτά τα απολιθώματα είναι ότι αυτή η ακτινοβολία εμφανίστηκε απίστευτα γρήγορα» περιέγραψε ο καθηγητής.

Η τελευταία ανακάλυψη γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της εξαφάνισης παλαιότερων αρπακτικών -όπως οι τεράστιοι πλιοσαύριοι, μια οικογένεια πλειοσαύρων από τα μέσα της Κρητιδικής περιόδου- και της μετέπειτα εξέλιξης των γιγάντιων μοσασαύρων προς το τέλος της.

«Η ανακάλυψή του παρέχει πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των μοσασαύρων», υπογράμμισε ο Rivera-Sylva.

Πηγή: enikos.gr

Πριν από περισσότερα από 380 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα αρπακτικό ψάρι περιπολούσε στα ποτάμια της κεντρικής Αυστραλίας. Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Vertebrate Paleontology, περιγράφει τα απολιθώματα αυτού του ψαριού, το οποίο ονομάστηκε Harajicadectes zhumini.

Γνωστό από τουλάχιστον 17 απολιθωμένα δείγματα, το Harajicadectes είναι το πρώτο πλήρες οστέινο ψάρι που βρέθηκε από πετρώματα στην κεντρική Αυστραλία. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα πολύ ασυνήθιστο ζώο.

Το Harajicadectes ήταν ψάρι της ομάδας Tetrapodomorpha. Η ομάδα αυτή είχε πτερύγια και συνήθως μόνο ένα ζεύγος εξωτερικών ρουθουνιών.

Τα τετραποδομορφικά ψάρια από την περίοδο του Δεβονίου (359-419 εκατομμύρια χρόνια πριν) παρουσιάζουν εδώ και πολύ καιρό μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη. Περιλαμβάνουν τους προδρόμους των σύγχρονων τετραπόδων -ζώων με σπονδυλική στήλη και άκρα, όπως τα αμφίβια, τα ερπετά, τα πτηνά και τα θηλαστικά. Για παράδειγμα, πρόσφατες ανακαλύψεις απολιθωμάτων δείχνουν ότι τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών προέκυψαν σε αυτή την ομάδα.

Οι περιοχές απολιθωμάτων της εποχής του Δεβονίου στη βορειοδυτική και ανατολική Αυστραλία έχουν δώσει πολλές θεαματικές ανακαλύψεις πρώιμων τετραπόδων.

Με μήκος που φτάνει τα 40 εκατοστά, το Harajicadectes είναι το μεγαλύτερο ψάρι που συναντάται σε αυτές τις περιοχές της Αυστραλίας. Πιθανότατα το κορυφαίο αρπακτικό αυτών των αρχαίων ποταμών, το μεγάλο στόμα του ήταν επενδεδυμένο με στενά τοποθετημένα αιχμηρά δόντια μαζί με μεγαλύτερους, ευρέως διατεταγμένους τριγωνικούς κυνόδοντες.

Φαίνεται ότι συνδύασε ανατομικά χαρακτηριστικά από διαφορετικές γενεαλογικές γραμμές τετραπόδων μέσω της συγκλίνουσας εξέλιξης (όταν δηλαδή διαφορετικά πλάσματα εξελίσσουν παρόμοια χαρακτηριστικά ανεξάρτητα). Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα μοτίβα των οστών στο κρανίο και τα λέπια του.

Τα πιο εντυπωσιακά και ίσως πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι τα δύο τεράστια ανοίγματα στην κορυφή του κρανίου που ονομάζονται σπιράλ και μέσω αυτά ανέπνεαν.

Τα μόνα εν ζωή ψάρια με παρόμοιες δομές είναι κάποια αφρικανικά ψάρια που ζουν σε ρηχές πλημμύρες και εκβολές ποταμών. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι αντλούν επιφανειακό αέρα μέσω των σπιράλ τους για να βοηθήσουν την επιβίωσή τους σε νερά φτωχά σε οξυγόνο.

Πηγή: techmaniacs.gr

Η OpenAI παρουσίασε το Sora, ένα επαναστατικό εργαλείο που δημιουργεί βίντεο από κείμενα

Η OpenAI, δημιουργός του Chat GPT και του δημιουργού εικόνων DALL-E, παρουσίασε ένα νέο εργαλείο με την ονομασία «Sora», το οποίο είναι ικανό να δημιουργεί, με την απλή εισαγωγή ενός κειμένου, ρεαλιστικά βίντεο που μπορούν να διαρκέσουν μέχρι ένα λεπτό – μια μείζων καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Βασισμένη στις προηγούμενες έρευνες για τα προγράμματα DALL-E και GPT, αυτή η νέα πλατφόρμα είναι ακόμη υπό δοκιμή, διευκρίνισε η καλιφορνέζικη νεοφυής σύμμαχος της Microsoft, η οποία παρουσίασε πάντως μερικά βίντεο και τον τρόπο που δημιουργήθηκαν.

Το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει βίντεο μέγιστης διάρκειας ενός λεπτού «διατηρώντας οπτική ποιότητα και σεβόμενο το αίτημα του χρήστη», ανέφερε στον ιστότοπό της η OpenAI.

 • Το Sora μπορεί «να δημιουργεί πολύπλοκες σκηνές με πολλά πρόσωπα, συγκεκριμένους τύπους κινήσεων και ακριβείς λεπτομέρειες», αναφέρει στον ιστότοπό της η start-up.
 • Το Sora επιτρέπει επίσης να δημιουργηθεί βίντεο από μια σταθερή εικόνα, διαβεβαιώνει ο γίγαντας της τεχνητής νοημοσύνης ή και να επιμηκυνθούν υφιστάμενα βίντεο.

Ο Σαμ Άλτμαν, ο επικεφαλής της OpenAI, δήλωσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X πως η εταιρεία του «θα προσφέρει σε περιορισμένο αριθμό δημιουργών την πρόσβαση» σ’ αυτό το νέο εργαλείο, στο πλαίσιο μιας πειραματικής φάσης.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τους χρήστες να κάνουν προτάσεις για τη δημιουργία βίντεο και μερικά λεπτά αργότερα ανέβασε στην πλατφόρμα τα πιο επιτυχημένα απ’ αυτά.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα βίντεο βλέπει κανείς δύο σκύλους να παίζουν στο χιόνι σε βουνό. Ένα άλλο βίντεο δείχνει την πτήση ενός φανταστικού ζώου, μισό πάπια μισό δράκος, μπροστά σε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, έχοντας στην πλάτη του ένα χάμστερ με εκδρομική περιβολή.

Το Sora χρησιμεύει ως βάση για «προγράμματα ικανά να καταλάβουν και να προσομοιώσουν τον πραγματικό κόσμο», εξηγεί η νεοφυής, η οποία ελπίζει ότι «θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στην πραγματοποίηση της AGI», της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης, ενός πολύ αυτόνομου συστήματος που φέρεται ότι θα ξεπεράσει τους ανθρωπους στις περισσότερες από τις οικονομικά αποδοτικές δουλειές.

Η OpenAI προειδοποίησε ότι το «σημερινό μοντέλο» της πλατφόρμας παρουσιάζει «ελαττώματα», καθώς συγχέει το αριστερά με το δεξιά και εμφανίζει αδυναμία να διατηρήσει μια οπτική συνέχεια σε ολόκληρο το βίντεο.

«Για παράδειγμα, ένα πρόσωπο μπορεί να δαγκώσει ένα μπισκότο, όμως μετά το μπισκότο μπορεί να μην έχει ίχνη από το δάγκωμα», εξηγεί η εταιρεία.

Παρουσιάζοντας αυτό το νέο εργαλείο, η OpenAI ανέφερε πως το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί ουσιώδες διακύβευμα και ότι προσομοιώσεις θα οργανωθούν με χρήστες από τους οποίους θα ζητηθεί να παραγάγουν δυσλειτουργίες ή να δημιουργήσουν ανάρμοστα περιεχόμενα, ώστε να καθορισθούν καλύτερα τα όρια της πλατφόρμας.

«Θα καλέσουμε πρόσωπα που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε τις ανησυχίες τους και να εντοπίσουμε τις θετικές περιπτώσεις χρήσης αυτής της νέας τεχνολογίας», ανέφερε η OpenAI. Οι Meta, Google και Runway AI, οι οποίες εργάζονται σε παρόμοιες εφαρμογές μετατροπής κειμένου σε βίντεο, τις λεγόμενες «text-to-video» («από κείμενο σε βίντεο»), έχουν ήδη παρουσιάσει δείγματα.

Σχετικά Θέματα

Προτεινόμενα
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας