Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 22:03

Search
Close this search box.

Τα επόμενα, συνεργατικά βήματα των έξι δήμων – πιλότων της Ελλάδας για την κλιματική ουδετερότητα – Τι αποφασίσθηκε στην συνάντηση των Ιωαννίνων

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Η δέσμευση που έχουν αναλάβει  οι έξι δήμοι, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων,  για να επιτύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, 20 χρόνια νωρίτερα δηλαδή από τον Ευρωπαϊκό στόχο, θα πρέπει να υποστηριχτεί καταλλήλως, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό έγινε σαφές από όλους τους εκπροσώπους και των έξι ελληνικών δήμων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Κοζάνη) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα στα Γιάννενα.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε επίσης η σημασία που έχει η κοινή διεκδίκηση εργαλείων και πόρων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος.

Στη διάρκειά της οι έξι δήμοι – πιλότοι συζήτησαν την πρόοδο αλλά και τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στην πορεία τους προς την κλιματική ουδετερότητα, καταλήγοντας σε χρήσιμα συμπεράσματα για την επόμενα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν.

Βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η δικτύωση μέσω του Climanet, του δικτύου συνεργασίας των δήμων της Ελλάδας για την κλιματική ουδετερότητα, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις κοινές διεκδικήσεις χρηματοδοτικών εργαλείων, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η βελτίωση – συμπλήρωση του καταστατικού του καθώς και η νομική του κατοχύρωση προκειμένου το Δίκτυο να αποκτήσει και νομική οντότητα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο η διασφάλιση κοινού ενεργειακού χώρου στο δίκτυο ηλεκτρισμού για την προώθηση των απαραίτητων επενδύσεων ΑΠΕ, η διαμόρφωση ενός στοχευμένου για τους έξι δήμους προγράμματος «Εξοικονομώ» καθώς και η συνδιαμόρφωση μιας κοινής μεθοδολογίας καταγραφής αλλά και μέτρησης της μείωσης των ρύπων σε συνδυασμό με τη λειτουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας παρακολούθησης των κλιματικών συμφώνων κάθε δήμου προκειμένου να υπάρχουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων.

Στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θωμάς Γιωτίτσας, ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκαλιάρης, και ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης Γιώργος Αλεξανδρίδης, ο Βασίλης Παπαευσταθίου, αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας δήμου Καλαμάτας, ο Γιώργος Σταμτσής, πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων, ο Γιώργος Παπαστέργιος, προϊστάμενος αυτοτελούς τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Γραφείου Ανθεκτικότητας δήμου Θεσσαλονίκης, ο Χρυσόστομος Καλογήρου, ειδικός συνεργάτης δήμου Θεσσαλονίκης και η Κωνσταντίνα Ζαχαρή, eιδική συνεργάτης δημάρχου Τρικκαίων.

——————–

Τι είναι οι 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Οι πόλεις καλύπτουν περίπου το 3 % της έκτασης της γης αλλά παράγουν περισσότερο από το 70 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι έως το 2050 σχεδόν το 85 % των Αποστολή «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 — από τους πολίτες για τους πολίτες Ευρωπαίων θα ζουν σε αστικές περιοχές. Γι’ αυτό τον λόγο, η τρέχουσα κλιματική έκτακτη ανάγκη πρέπει να αντιμετωπιστεί στις πόλεις και από τους πολίτες που ζουν σ’ αυτές.

Το συμβούλιο της αποστολής των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έθεσε τον ακόλουθο στόχο: 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030.

Η αποστολή των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων θα στηρίξει, θα προωθήσει και θα αναδείξει 100 ευρωπαϊκές πόλεις στη μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 και θα καταστήσει τις πόλεις αυτές κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας για όλες τις πόλεις.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας