Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 21:11

Search
Close this search box.

Δήμος Πατρέων: Στην αναβάθμιση της Πλατείας «Ελευθερίας» προχωρά ο Δήμος – διαγωνισμός έργου πρ/σμού 935.000 ευρώ

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Τη διεξαγωγή ανοικτής ηλεκτρονικής διαδικασίας για την αναβάθμιση της Πλατείας «Ελευθερίας» (Μικράς Ασίας) στα Προσφυγικά με προϋπολογισμό 935.000 ευρώ, (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), διακηρύσσει ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Το έργο υλοποιείται από τον προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων ως πολυετής δαπάνη, με κατανομή για το 2024 του ποσό των 561.000 ευρώ (επιχορήγηση από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου Ανάπτυξης) και για το 2025 του ποσού των 374.000 ευρώ, που θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

«Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση των Προσφυγικών, ένα μεγάλο έργο που είναι σε εξέλιξη, καθώς και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, μας γεμίζει χαρά. Μια ιστορική περιοχή του Δήμου μας, παίρνει αυτό που της αξίζει. Αναβαθμίζεται και μαζί της αναβαθμίζεται και η καθημερινότητα των δημοτών που ζουν σ’ αυτή. Η αυλή των σπιτιών τους γίνεται ανθρώπινη κι έτσι προχωρούμε σε ολόκληρη την πόλη μας. Τα Προσφυγικά αλλάζουν πρόσωπο. Αναζωογονούνται, όπως αλλάζει ολόκληρος ο Δήμος μας», τόνισε ο Κώστας Πελετίδης.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Την πλατεία περιβάλλουν οι οδοί Πόντου – Προύσσης – Φωκαίας – Περγάμου, εκ των οποίων οι οδοί Προύσσης και Περγάμου έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν ως πεζόδρομοι.

Το έργο της πλατείας, αφορά κυρίως ανακατασκευή δαπέδων -πλακοστρώσεις, συντήρηση – εμπλουτισμό φύτευσης, αποκατάσταση φθορών, αντικατάσταση φωτισμού, σύνδεση με τους δύο πεζόδρομους που συνορεύει η πλατεία, αντικατάσταση αστικού εξοπλισμού, αναδιαμόρφωση και ανακατασκευή της παιδικής χαράς, συντήρηση -ανάδειξη μνημείων της πλατείας.

Κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης της πλατείας, είναι η προσπάθεια σεβασμού, διατήρησης και αξιοποίησης της υπάρχουσας ιστορικής σημασίας της και η δημιουργία ενός «πάρκου μνήμης» με ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της (τέσσερα αγάλματα – μνημεία).

Η πυκνή βλάστηση του χώρου θα τονιστεί, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατείας – πάρκου, που θα λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή.

Πρόθεση του σχεδιασμού, υπήρξε ακόμα η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωση της πλατείας στην ευρύτερη γειτονιά. Για το λόγο αυτό, οριοθετούνται με σαφήνεια χώροι – είσοδοι – προσβάσεις σε όλες τις πλευρές της πλατείας. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στη σύνδεση της πλατείας με τους δύο πεζόδρομους που έχουν κατασκευαστεί στις δύο πλευρές της.

Σκοπός της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι αρχικά να αποκαταστήσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν και στη συνέχεια, με ήπιες παρεμβάσεις, να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βασικών χαράξεων του υφιστάμενου σχεδιασμού της πλατείας, αλλά και να προτείνει νέα στοιχεία και τεχνικές που να συνδυάζονται αρμονικά με τον ευρύτερο χαρακτήρα της περιοχής και με μια σύγχρονη προσέγγιση και αισθητική, να συμβάλει στην σταδιακή αναβάθμισή της. Παράλληλα, η χρηστικότητα, η πρόβλεψη δραστηριοτήτων για πολίτες όλων των ηλικιών και η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία αποτελούν στοιχεία της μελέτης.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας