Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Ελευσίνα: Η Ιστορία, Ο Πολιτισμός και Η Σύγχρονη Πραγματικότητα

Ελευσίνα: Η Ιστορία, Ο Πολιτισμός και Η Σύγχρονη Πραγματικότητα

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Ο Δήμος Ελευσίνας, τοποθετημένος στην περιφέρεια της Αττικής, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Με πλούσια ιστορική κληρονομιά, πολιτιστική ποικιλομορφία και σύγχρονη δυναμική, η Ελευσίνα αναδεικνύεται ως ένας πολυδιάστατος τόπος που συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν.

Ιστορία:

Η Ελευσίνα αποτελεί τον τόπο των Μυστηρίων, μιας αρχαίας θρησκευτικής τελετουργίας που εορταζόταν στο Διονύσιο ιερό. Τα Μυστήρια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της αρχαίας Ελλάδας και έχουν αφήσει εποχικά σημάδια στην περιοχή. Η παρουσία τους αντικατοπτρίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης.

Στην περίοδο του Βυζαντίου, η Ελευσίνα διατηρούσε τη σημασία της, ενώ στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, υπέστη πολλαπλές αλλαγές. Η απελευθέρωση της περιοχής έφερε νέα κεφάλαια, με την Ελευσίνα να αναπτύσσεται ως βιομηχανικό κέντρο και να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική εξέλιξη της χώρας.

Πολιτισμός:

Ο πολιτισμός της Ελευσίνας είναι πολυσύνθετος και πολυδιάστατος. Οι παραδόσεις και οι τέχνες από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή συνυπάρχουν με εντυπωσιακό τρόπο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας αποτελεί έναν θησαυρό για τους λάτρεις της ιστορίας, παρουσιάζοντας εκθέματα από την αρχαιότητα μέχρι τη βυζαντινή περίοδο.

Ο πολιτιστικός πλούτος της Ελευσίνας εκφράζεται και μέσω των τοπικών εκδηλώσεων, όπως το Φεστιβάλ Ελευσίνας που προωθεί την τέχνη, τη μουσική και το θέατρο. Το φεστιβάλ αναδεικνύει τη σύγχρονη δημιουργικότητα και συνδέει το παρόν με το παρελθόν.

Σύγχρονη Πραγματικότητα:

Η Ελευσίνα, πέρα από την ιστορία και τον πολιτισμό, αναδεικνύεται ως μια σύγχρονη πόλη με διάφορες πτυχές. Η βιομηχανική της δραστηριότητα συνυπάρχει με τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Η πόλη αναπτύσσεται και οικονομικά, με το λιμάνι της να αποτελεί κινητήριο υποδομή για εμπορικές δραστηριότητες. Οι εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς συμβάλλουν στη δημιουργία μιας δυναμικής κοινότητας, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Εν κατακλείδι, ο Δήμος Ελευσίνας αποτελεί έναν πολύπλευρο τόπο που συνδυάζει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη ζωή. Με μια βαθιά ρίζωση στην ιστορία και μια διαρκή προσαρμογή στις νέες εποχές, η Ελευσίνα αντιπροσωπεύει τη συνέχεια και την εξέλιξη μιας πόλης που συνδυάζει την παράδοση με το μέλλον.

—————–

Περισσότερα στοιχεία για Ελευσίνα (με πληροφορίες από Βικιπέδια)

Η Ελευσίνα είναι δήμος της Αττικής και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ευρισκόμενη σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας στο Θριάσιο Πεδίο. Έχει έκταση 20 τ.χλμ. και πληθυσμό 24.910 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Κατά την αρχαιότητα η Ελευσίνα αποτελούσε μαζί με την αρχαία Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος και σε αυτήν κατέληγε η Ιερά Οδός. Η πόλη αναδείχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2023.

Ονομασία

Η λέξη Ελευσίς-ίνος αναφέρεται για πρώτη φορά στον Ορφικό ύμνο «Δήμητρος Ελευσινίας, θυμίαμα στύρακα». Επιπλέον, ο Ησύχιος μας αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα της Ελευσίνας ήταν Σαισαρία. Σύμφωνα με το μύθο, η Σαισαρία ήταν η μικρότερη κόρη του βασιλιά Κελεού. Ο Κελεός αναφέρεται ως ο πρώτος ιεροφάντης και ότι πρώτος χειροτόνησε τις κόρες του ιέρειες της θεάς Δήμητρας. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, ο Κελεός ήταν ο οικιστής της Ελευσίνας, ο οποίος για να τιμήσει τον πατέρα του, τον ήρωα Ελεύσινο, έδωσε το όνομά του στην πόλη.

Η λέξη Ελευσίνα είναι ομιλούν όνομα και προέρχεται από το ρήμα ελεύθω = έρχομαι[εκκρεμεί παραπομπή]. Δηλαδή ο τόπος της αφίξεως, του ερχομού, της παρουσίας, της αποκάλυψης. Έτσι και η λέξη Ελευσίς, με την ετυμολογία της και το μύθο της, μας δηλώνει την έλευση κάποιου σημαίνοντος γεγονότος, την έλευση της περιπλανώμενης Γης Μητέρας, για να φέρει το φως, την άνοιξη.

Στην ελληνιστική εποχή άποικοι από την πόλη ίδρυσαν μια ομώνυμη πόλη πλάι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ένα χωριό Ελευσίς στην όαση του Φαγιούμ.

Στην αρχαιότητα η Ελευσίνα ήταν για 2.000 χρόνια (1600 π.Χ. – 400 μ.Χ.) μία από τις πέντε ιερές πόλεις, με τα Ελευσίνια Μυστήρια να προσελκύουν προσκυνητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Το όνομα της πόλης έγινε ακόμα πιο γνωστό χάρη στον μεγάλο τραγικό ποιητή Αισχύλο. Ακολούθησαν 14 αιώνες στη διάρκεια των οποίων η Ελευσίνα περιέπεσε σε αφάνεια.

Ενδεικτικό είναι ότι συγγραφείς της βυζαντινής εποχής την αναφέρουν ως “μικρό χωρίον”, ενώ λίγο πριν την Τουρκοκρατία η περιοχή είχε ερημωθεί από τους πολέμους, τις επιδρομές και τις αιχμαλωσίες. Αυτή την εποχή εποικίστηκε από Αρβανίτες. Ευρωπαίοι περιηγητές την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας περιγράφουν την Ελευσίνα να έχει λιγοστούς κατοίκους και πολλά αρχαία ερείπια.

Νεότερα χρόνια

Το 1827, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους, η Ελευσίνα ήταν μία μικρή πόλη των 250 κατοίκων, αρβανίτικης καταγωγής[6]. Τη δεκαετία του 1860 η Ελευσίνα άρχισε να αλλάζει όψη με την ανέγερση νέων κατοικιών και με την εγκατάσταση σ’ αυτή περιστασιακών εμπόρων. Την αργόσυρτη πορεία της επιτάχυναν η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής (1884) και η τομή του Ισθμού της Κορίνθου. Καθοριστική είναι η δεκαετία του 1880, όπου άρχισε η βιομηχανική ανάπτυξη. Ιδρύθηκε το Σαπωνοποιείο Χαριλάου (1875), η βιομηχανία τσιμέντου Τιτάν (1902), τα οινοπνευματοποιεία Βότρυς (1906) και Κρόνος (1922).

Στην Ελευσίνα εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες Μικρασιατών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και δημιούργησαν τον συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας, διπλασιάζοντας τον συνολικό πληθυσμό της και εμπλουτίζοντας την περιοχή πολιτισμικά και οικονομικά.

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-1945) αναπτύχθηκε ισχυρή αντίσταση μέσα στην πόλη, στα εργοστάσια και το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετακινήθηκαν στην Ελευσίνα εργαζόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να εργαστούν στις βιομηχανίες της περιοχής. Η βιομηχανική δραστηριότητα, όμως, αναπτύχθηκε άναρχα πάνω στις αρχαιότητες και δίπλα στην περιοχή κατοικίας. Η ρύπανση του περιβάλλοντος πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στον 21ο αιώνα, την εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης, η αρχαιολογική ιστορία και η πρόσφατη βιομηχανική διαμόρφωσαν την εικόνα της σύγχρονης Ελευσίνας. Η ρύπανση χάρη και στους αγώνες των πολιτών έχει μειωθεί.

Εγκατάσταση από τον Κόκκινος Αλέξανδρος της πλώρης του πλοίου “Αλεξάνδρα” στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας. Το 1962 ανακαλύφθηκε στην Ελευσίνα μία μεγάλη οικία ιερέων των χρόνων της Ρωμαιοκρατίας.

Οδικό δίκτυο – Συγκοινωνίες

Η Ελευσίνα εξυπηρετείται από τη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών, την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών, η οποία διασχίζει τα διυλιστήρια Ελευσίνας των ΕΛΠΕ, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Αθήνας και την Αττική Οδό. Συνορεύει με τον Ασπρόπυργο (ανατολικά), τη Μάνδρα (βορειοδυτικά), το Λουτρόπυργο και τη Νέα Πέραμο (δυτικά). Διαθέτει μεγάλο εμπορικό λιμένα, τον 2ο στην Αττική μετά του Πειραιά, και στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Η πόλη της Ελευσίνας ήταν από την 1η Ιανουαρίου επισήμως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Στις 4 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης και είχε διάρκεια δύο ημέρες (4 και 5 Φεβρουαρίου). Αυτή περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εντυπωσιακά δρώμενα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, μουσική, χορό, εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Μουσεία-Μνημεία

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας
  • Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας
  • Μνημείο Μικρασιάτισσας Μάνας στην Πλατεία Μικρασιατών της Ελευσίνας
  • Ρωμαϊκό υδραγωγείο στην οδό Δήμητρος 74

Έφη Γιοβάνου

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας