Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 22:29

Search
Close this search box.

Έντομο «Μετανάστης» προκαλεί καταστροφές σε μεγάλο αριθμό φρούτων – Τι είναι το Bactrocera dorsalis και γιατί η ΕΕ το θεωρεί καταστροφικό

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Ενημέρωση σχετικά με την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας και προτεραιότητας για την Ε.Ε., Bactrocera dorsalis

Με ανακοίνωσή της η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, ενημερώνει πως πρόσφατα διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη Χώρα μας η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera drosalis σε περιοχή του Κεντρικού τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Ενημέρωση σχετικά με την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας και προτεραιότητας για την Ε.Ε., Bactrocera dorsalis

Η παρουσία του επιβεβαιώθηκε σε συνέχεια του προγράμματος επισκοπήσεων που εφαρμόζουν οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και ειδικότερα του δικτύου παγίδων που έχουν αναρτήσει. Πρόκειται για οργανισμό καραντίνας που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ε.Ε., λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικό και  κοινωνικού αντίκτυπου.

Παρουσία – Εξάπλωση

Το έντομο απαντάται σε αρκετές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας και έχει αναφερθεί και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη έχει καταγραφεί το 2018 στην Ιταλία και το 2019 στη Γαλλία.

Οι κύριοι οδοί μετακίνησης και διασποράς του εντόμου είναι μέσω της μεταφοράς φορτίων φρούτων τόσο με το εμπόριο όσο και με απλούς ταξιδιώτες. Με αυτό τον τρόπο το έντομο μπορεί να μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ως αβγό ή προνύμφη εντός των φρούτων. Στην περίπτωση που ο χρόνος μετακίνησης των προϊόντων είναι μεγάλος το έντομο έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Δυνατή είναι επίσης και η μεταφορά του ως νύμφη μέσω του εδάφους ή λοιπών υποστρωμάτων ανάπτυξης φυτών.

Ξενιστές

Το έντομο έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα εσπεριδοειδή, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα μήλα, οι τομάτες, οι πιπεριές, οι μπανάνες, τα μάνγκο και η παπάγια.

Βιολογικός κύκλος

Το θηλυκό εναποθέτει τα αβγά του στη σάρκα των καρπών και 1 με 3 ημέρες αργότερα  ακολουθεί η εκκόλαψη τους και η εμφάνιση των προνυμφών οι οποίες τρέφονται σε βάρος της σάρκας των καρπών των φυτών ξενιστών. Η ανάπτυξη του εντόμου επιβραδύνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και σταματά σε θερμοκρασίες μικρότερες των 13°C. Η νύμφωση γίνεται εντός του εδάφους κάτω από τα φυτά όπου αναπτύχθηκαν οι προνύμφες και τα ενήλικα εμφανίζονται 1 με 2 εβδομάδες αργότερα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα από την προσβολή από τo συγκεκριμένο έντομο είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί το κοινό για τη χώρας μας είδος της οικογένειας των Tephritidae, η μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata). Στους προσβεβλημένους καρπούς διακρίνονται αρχικά οι μεταχρωματισμοί γύρω από τις οπές ωοτοκίας και κατόπιν τα φρούτα μπορεί να εμφανίσουν σήψη ή ευδιάκριτες οπές που  δημιουργούνται κατά την έξοδο των προνυμφών. Σε πολλές περιπτώσεις σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα ροδάκινα, έχουμε την εκροή σακχάρων που στερεοποιούνται δίπλα την περιοχή του νύγματος ωοτοκίας.

Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του Π.Δ. 365/2002 (ΦΕΚ Α΄307) υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων αποτελεί η γνωστοποίηση στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους ύποπτων επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας