Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Η «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαρνών» (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) ζητά να εξαιρεθεί από την κατάργηση του άρθρου 29 Ν. 5056/2023

Η «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαρνών» (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) ζητά να εξαιρεθεί από την κατάργηση του άρθρου 29 Ν. 5056/2023

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Όπως όλοι σχεδόν οι δήμοι της χώρας, ο Δήμος Αχαρνών διαθέτει μία σειρά δημοτικών νομικών προσώπων που πλέον καταργούνται όλα  στις 31.12.2023 και  πρέπει να εκκαθαρισθούν εν λειτουργία και να ενσωματωθούν στο υπηρεσιακό οργανόγραμμα του Δήμου μέχρι 30.6,2023, σύμφωνα με τις διατάξεις το άρθρου 29 Ν. 5056/2023. Μεταξύ των έξι (6) Νομικών Προσώπων του δήμου είναι και η «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαρνών» (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) που διοικείται μέχρι τώρα  από το δικό της διοικητικό συμβούλιο, χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του δήμου, αλλά οι πράξεις της διοίκησής της δεν ελέγχονται από  το δημοτικό συμβούλιο…

Μέσω αυτής, η διοίκηση του δήμου, ακολουθώντας  την εφαρμοζόμενη διοικητική πρακτική  όλων σχεδόν των δήμων της χώρας, χρηματοδοτεί, συνήθως με απευθείας αναθέσεις, κάθε ψυχαγωγική ή άλλου είδους κοινωνική εκδήλωση στα όρια του δήμου, που οργανώνονται από τις υπηρεσίες της…

Αυτό, το διοικητικό «στάτους» αλλάζει υποχρεωτικά με τις διατάξεις του άρθρου 29 Ν. 5056/2023 και όλες οι δράσεις, αποφάσεις κλπ. περνούν υποχρεωτικά στις αρμοδιότητες των αρμοδίων κατά περίπτωση αντιδημάρχων και του δημοτικού συμβουλίου της Πόλης…

Την μετάπτωση αυτή των δράσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, στην αρμοδιότητα της διοίκηση του Δήμου και του Δημοτικού συμβουλίου του, θέλει να αποφύγει  το Διοικητικό της Συμβούλιο και γιαυτό κατέθεσε  στο τελευταίο σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον νόμο ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ, από την κατάργηση του άρθρου 29 Ν. 5056/2023…

Το σχετικό αίτημα της ΔΗ.Κ.Ε.Α. έγινε αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου με την 234/14.11.2023 απόφασή του, που ταυτόχρονα  αποφάσισε την αποστολή της στο Υπουργείο Εσωτερικών  το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο  σύμφωνα με τον νόμο να αποφασίσει την εξαίρεση από την  κατάργηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου….

Δείτε στην συνέχεια  αποσπάσματα του αιτήματος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. ζητά να εξαιρεθεί από την κατάργηση του άρθρου 29 Ν. 5056/2023, όπως αυτά καταγράφηκαν στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών…

«…[…]… Με το παρόν έγγραφο σας παραθέτουμε τους λόγους με τους οποίους θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης και διατήρησης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αχαρνών (Ν.Π.Ι.Δ.) με την ισχύουσα μορφή της.

Από όσα αναλυτικά ακολουθούν, γίνεται σαφές ότι η «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαρνών» (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) πρέπει να εξαιρεθεί από την κατάργηση του άρθρου 29 Ν. 5056/2023, καθώς παρουσιάζει αξιόλογη απόδοση έργου, παρέχει πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και δη στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του Δήμου Αχαρνών και είναι ευρέως αναγνωρισμένη για το έργο της, ενώ επίσης το αντικείμενο δραστηριοτήτων της είναι εξειδικευμένο, αφού, πέραν όλων των υπολοίπων δραστηριοτήτων της, μεταξύ άλλων λειτουργεί τη Φιλαρμονική του Δήμου, τα Δημοτικά-Κοινωνικά Ιατρεία, το ΚΕΠ Υγείας, το Κοινωνικό φροντιστήριο, το Δημοτικό Ωδείο, την Τοπική Δημοτική Συγκοινωνία και τη Φοιτητική Συγκοινωνία, έχει δε τη διοργάνωση του αξιόλογου φεστιβάλ «Βραδιές Πολιτισμού» και της δράσης «Βραδιές κινηματογράφου».

Ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας Δήμος πολυπολιτισμικός με περίπου 108.000 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021 ) ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ετερόκλιτη κοινωνική και οικονομική Διαστρωμάτωση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αναγκαιότητα της παροχής των υπηρεσιών αυτών, ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών, να παράσχουν διεξόδους, να προαγάγουν τη δημιουργικότητα και να αυξήσουν την ασφάλειά τους όσον αφορά το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου , και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία . Όλες αυτές οι δράσεις απαιτούν συγχρονισμένες ενέργειες, οργάνωση, αμεσότητα επικοινωνίας, ταχείες διαδικασίες, άμεση αντιμετώπιση ανακυπτόμενων θεμάτων, πρόσωπα αναφοράς, ιδιαίτερες γνώσεις.

Ο Δήμος Αχαρνών, περαιτέρω, ανήκει στους ΟΤΑ που δύνανται να διατηρήσουν τις Σχολικές Επιτροπές, σύμφωνα με το άρθρο 28 Ν. 5056/2023, καθώς στον Δήμο λειτουργούν συνολικά περισσότερες από εκατό (100) σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρόβλεψη αυτή του νόμου αφορά τους μεγάλους Δήμους της χώρας, που λόγω του μεγάλου φόρτου δεν δύνανται να ασκήσουν και τις αρμοδιότητες των Σχολικών Επιτροπών, σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της εκπαίδευσης.

Πόσω μάλλον, ο Δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην παροχή όλων εκείνων των υπηρεσιών που προσφέρει η ΔΗ.Κ.Ε.Α., ειδικά στους ευαίσθητους τομείς της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.

Η ΔΗ.Κ.Ε.Α., λόγω του συγκεκριμένου αντικειμένου της και του σκοπού λειτουργίας της, δραστηριοποιούμενη σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως είναι οι υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού, σε συνάρτηση με τον μικρότερο προϋπολογισμό της σε σχέση με αυτόν του Δήμου, έχει ταχύτερες διαδικασίες, μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, ανταποκρίνεται με ταχείς ρυθμούς στις ανάγκες των δομών της και τις νομοθετικές αναπροσαρμογές και ανταπεξέρχεται με απόλυτη συνέπεια.

Παράλληλα, διαθέτει έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο έχει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να παρέχει καθημερινά υπηρεσίες στους πολίτες με αμεσότητα και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, χωρίς τη γραφειοκρατία των κεντρικών υπηρεσιών του Δήμου. Η κατάργησή της και συγχώνευσή της στις υπηρεσίες του Δήμου θα σημάνει τη μείωση της ανταπόκρισης στις ανάγκες των δομών και των πολιτών και τελικά την απαξίωσή τους. Η κατάργηση της επιχείρησης και η μεταφορά των δομών της στον Δήμο, θα επιβαρύνει μόνο τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου , οδηγώντας τις σε ασφυξία και εν τέλει εγκατάλειψη των δράσεων που υλοποιούνται σήμερα από τη ΔΗ.Κ.Ε.Α..

Πρέπει να παραμείνει εκτός της δομής του δήμου, ως ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την εξειδικευμένη αποστολή της, πλαισιωμένη από μία ξεχωριστή δομή, στα πλαίσια μίας ξεχωριστής νομικής προσωπικότητας, που θα προάγει το διαφορετικό και εξαιρετικά μεγάλο και σημαντικό έργο της.

Επιπρόσθετα, το καθεστώς που διέπει την επιχείρηση, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, είναι σαφέστατα πιο ευέλικτο από τις δομές του Δήμου, ενώ με την τυχόν κατάργησή της και ενσωμάτωσή της στον Δήμο θα δημιουργηθούν διάφορα πρακτικά ζητήματα τα οποία θα δυσχεραίνουν την παροχή υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους- πελάτες της επιχείρησης, καθώς ο δήμος Αχαρνών είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους και ο μηχανισμός του είναι εκ των πραγμάτων πιο δυσκίνητος σε σχέση με αυτόν της κοινωφελούς επιχείρησης όταν αφορά την άμεση αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών των δομών. Σε πρακτικό επίπεδο θα είναι καταστροφική για τους ευαίσθητους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

…[…]… Η εξαίρεση της «Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αχαρνών» (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) από την κατάργηση του άρθρου 29 Νόμου 5056/2023 αποτελεί αδήριτη ανάγκη…»

Για να δείτε όλη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών και το αίτημα της ΔΗΚΕΑ, κάντε κλικ εδώ

Νίκος Παρίκος         

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας