Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

19 Ιουνίου, 2024 01:01

Search
Close this search box.

Η Ελλάδα αλλάζει… Η υπέρβασης των παθογενειών της οικονομίας φέρνει αποτελέσματα

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Η μεγάλη αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα

Οι σημαντικές επιδόσεις της Οικονομίας τα τελευταία 4,5 χρόνια είναι το απτό αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με την Ελλάδα να έχει εισέλθει και να πορεύεται στο δρόμο της αξιοπιστίας, της ανάπτυξης, της μείωσης του χρέους, της σταθερότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

του Χάρη Θεοχάρη

Όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα δεν έγιναν άκοπα. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, επιμονής και συνέπειας στη δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμιστικής υπέρβασης των παθογενειών της οικονομίας.

Η πολιτική σταθερότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου δίνει τη δυνατότητα συνέχισης της υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος για τη νέα τετραετία, με προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης της Υγείας, της αγοράς εργασίας.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, συμφωνήθηκαν στο έκτακτο ECOFIN οι όροι του νέου Σύμφωνου Σταθερότητας για την Ε.Ε. Τίθενται πλέον νέοι κανόνες, κανόνες που όμως σε καμία περίπτωση δε μας τρομάζουν.

Και αυτό όχι γιατί ανάμεσα στα όσα συμφωνήθηκαν δε θα υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στα ελλείμματα ή επειδή η ενσωμάτωση των τόκων των επίσημων δανείων στο δημόσιο χρέος, που είναι προγραμματισμένη για το 2033 δε θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς εξέλιξης του ελληνικού δημόσιου Χρέους.

Τα νέα δεδομένα, τα οποία θα επικυρωθούν με τελική απόφαση της Συνόδου Κορυφής και μετά την πρόσφατη εμπειρία από το πώς λειτούργησε το προηγούμενο σύμφωνο σταθερότητας για όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αποτελούν σημαντικές και απαραίτητες βελτιώσεις.

Αυτό όμως που μας κάνει πραγματικά να νιώθουμε σίγουροι, είναι η πορεία η οποία έχει πάρει η Ελλάδα, το ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα.

Oι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης που πετυχαίνουμε (σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης), η μείωση του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δεδομένα τα οποία δημιούργησαν ισχυρά θεμέλια και δυνατότητες επιπλέον σταθερής βελτίωσης των μεγεθών.

Πετύχαμε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία εκφράζει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης για την Ελληνική Οικονομία. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει πλέον στην κανονικότητα, με ισχυρές βάσεις και θετικές προοπτικές, παρά τις αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η προβλεπόμενη από την ΕΚΤ σταδιακή χαλάρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, θα μας βρει λόγω της ανθεκτικότητας που έχει δείξει η Ελληνική Οικονομία σε καλύτερη θέση και συνεπώς με θετικότερες προοπτικές.

Ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση, το οποίο είναι στο χέρι μας αποκλειστικά να αξιοποιήσουμε επιτυχώς, μαζί με το ΕΣΠΑ, είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο αποτελεί μοναδική ευκαιρία ώστε να υποστηρίξουμε σθεναρά την οικονομία, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους θεσμούς και την κοινωνία της χώρας.

Το αναθεωρημένο Σχέδιο το οποίο έλαβε την θετική αξιολόγηση από το ECOFIN, θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 5,7 δισ. ευρώ και ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ (18 δισ.€ σε επιχορηγήσεις και 18 δισ. € σε δάνεια) ενσωματώνοντας μια νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU, ύψους 795 εκατ. €, καθώς και 5 δισ. € επιπλέον που θα προστεθούν στο υφιστάμενο  δανειακό πρόγραμμα.

Επιπλέον, το αναθεωρημένο Σχέδιο συμπεριλαμβάνει την ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης στις πληγείσες από τις καταστροφές της κλιματικής κρίσης περιοχές καθώς και νέα έργα πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Συνολικά οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν ως αποτέλεσμα τόσο τη δημιουργία μόνιμων, ποιοτικών θέσεων εργασίας όσο και τη διαρκή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν πως η επίδρασή του αναμένεται να αποφέρει μία σημαντική αύξηση περίπου 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ και της απασχόλησης περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή να επιφέρει, αύξηση σε όρους ΑΕΠ κατά 8,3% και της απασχόλησης κατά 10,5%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του ΑΕΠ και της απασχόλησης της Ελλάδας το 2020.

Δεν εφησυχάζουμε και δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι κινούμαστε σε ένα, ίσως μόνιμο από εδώ και πέρα, γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, διαδοχικών πρωτοφανών κρίσεων, πολεμικών συγκρούσεων, έκτακτων γεγονότων λόγω της κλιματικής κρίσης, με συνέπειες στις οικονομίες και τις κοινωνίες παγκοσμίως.

Εμείς ακόμα και μέσα σε αυτό το περιβάλλον το οποίο έχει οδηγήσει αρκετές ακόμα και ισχυρές οικονομίες στα όρια της ύφεσης, διατηρούμε σταθερό το βηματισμό μας και κινούμαστε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επιδεικνύοντας αντοχή, σταθερή δυναμική και προοπτική για το μέλλον.

Πηγή: liberal.gr

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας