Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Τιμολόγια ρεύματος: Σκληρός ανταγωνισμός στο μπλε τιμολόγιο και όχι μόνο – Πτώση Τιμών – Οι τιμές Φεβρουαρίου

Τιμολόγια ρεύματος: Σκληρός ανταγωνισμός στο μπλε τιμολόγιο και όχι μόνο – Πτώση Τιμών – Οι τιμές Φεβρουαρίου

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Ο ανταγωνισμός τον επόμενο μήνα αναμένεται να μεταφερθεί από την πράσινη στην μπλε κιλοβατώρα, ενώ δεν αποκλείεται νωρίτερα να δούμε και νέα σταθερά διάρκειας μικρότερης του 12μήνου.

Στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος έχει μετατοπιστεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» τις τρέχουσες χαμηλές τιμές.

Το χαμηλότερο τιμολόγιο στην αγορά διατίθεται εδώ και μία εβδομάδα περίπου σε σταθερή τιμή 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 9 ευρώ αλλά είναι οκτάμηνης διάρκειας, που με βάση την κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να είναι μπλε, γιατί τα μπλε τιμολόγια θα πρέπει να έχουν ορίζοντα 12μήνου, ούτε όμως κίτρινο γιατί τα κατά τη ΡΑΑΕΥ κίτρινα τιμολόγια δεν μπορούν να έχουν ρήτρες αποχώρησης και φυσικά δεν μπορεί να είναι πράσινο, γιατί είναι το τιμολόγιο της μετάπτωσης των καταναλωτών σε περίπτωση που δεν επιλέξουν κάτι άλλο.

Το τιμολόγιο που λάνσαρε στην αγορά από την περασμένη Παρασκευή και διαθέτει μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου η «Φυσικό Αέριο» (θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας) λειτούργησε ως το πρώτο κρας τεστ της κατηγοριοποίησης των νέων τιμολογίων που εισήγαγε η ΡΑΑΕΥ για να διασφαλίσει διαφάνεια για τους καταναλωτές και μια ομαλή μετάβαση της αγοράς στην κανονικότητα.

Το ενδιαφέρον για το σταθερό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» είναι τόσο υψηλό από την πρώτη εβδομάδα διάθεσης, που σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν εξαντληθεί οι ποσότητες που έχει προαγοράσει. Υψηλή ζήτηση εμφανίζει και το σταθερό τιμολόγιο της Eλίν με τιμή στα 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα και μηδενικό πάγιο για τους πρώτους τρεις μήνες. Mέσα σε τρεις εβδομάδες τα συμβόλαια της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 30%, σύμφωνα με κύκλους της Ελίν και αφορούν στο σύνολό τους το σταθερό μπλε τιμολόγιο.

Ο ανταγωνισμός τον επόμενο μήνα αναμένεται να μεταφερθεί από την πράσινη στην μπλε κιλοβατώρα, ενώ δεν αποκλείεται νωρίτερα να δούμε και νέα σταθερά διάρκειας μικρότερης του 12μήνου, με τις πληροφορίες να φέρουν κάποιες εταιρείες να είναι έτοιμες να λανσάρουν στην αγορά σταθερά 6μηνης διάρκειας.

Η ΡΑΑΕΥ πάντως είναι αντίθετη με τη διάθεση σταθερών συμβολαίων διάρκειας μικρότερης του 12μήνου.

Τιμολόγια ρεύματος: Πότε θα αναρτηθούν οι νέες τιμές Φεβρουαρίου

Πότε ανακοινώνει οι ΡΑΕ τον πίνακα με τις νέες τιμές για τα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου.

Ο θόρυβος γύρω από τα χρωματιστά τιμολόγια συνεχίζεται όπως και η σύγχυση στους καταναλωτές εξαιτίας κυρίως του επιθετικού μάρκετινγκ των παρόχων, στο οποίο έχουν επιδοθεί. Οι νέοι τύποι τιμολόγιων με τις χρωματικές σημάνσεις, πράσινο, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί- το οποίο επί της ουσίας θα μπει στον ανταγωνισμό όταν εγκατασταθούν στους καταναλωτές οι έξυπνοι μετρητές- αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ των εταιρειών.

Ο πίνακας είναι δυναμικός, αναπροσαρμόζοντας τις διαφοροποιήσεις και τα νέα προϊόντα τα οποία προστίθενται εντός δύο ημερών από την διάθεσή τους από τον Προμηθευτή. Περιλαμβάνει ανά εταιρεία και για τα τρία τιμολόγια με τη σήμανση πράσινο, μπλε, κίτρινο, την πάγια χρέωση και την τελική τιμή προμήθειας του σχετικού μήνα, η οποία προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης, κατόπιν υπολογισμού τυχόν εκπτώσεων. Για τη διαφανή ενημέρωση των καταναλωτών, αναγράφεται η προϋπόθεση βάσει της οποίας χορηγείται η εκάστοτε έκπτωση.

Οι νέες τιμές για τον Φεβρουάριο θα αναρτηθούν στον πίνακα δημοσίευσης τιμών ρεύματος της ΡΑΑΕΥ στα τρία τιμολόγια στις εξής ημέρες:

Πράσινο τιμολόγιο: Εως τις 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει να αναρτηθούν οι τιμές των παρόχων για τα ειδικά πράσινα τιμολόγια. Σημειώνεται ότι οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτήσουν τις νέες τιμές στην ιστοσελίδα τους έως την 1η κάθε μήνα. Στο πράσινο τιμολόγιο το πάγιο είναι 5 ευρώ και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα. Επίσης δεν υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης και οι καταναλωτές μπορούν να μετακινηθούν σε άλλον πάροχο ελεύθερα από μήνα σε μήνα.

Μπλε τιμολόγιο: Οι τιμές των σταθερών μπλε τιμολογίων θα αναρτηθούν την 1η Φεβρουαρίου. Το μπλε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση καθόλη τη διάρκεια του συμβολαίου με τον καταναλωτή είναι το μόνο που έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Κίτρινο τιμολόγιο: Τα κυμαινόμενα τιμολόγια έχουν τρεις υποκατηγορίες και μεταβλητή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας ανάλογα με τη διακύμανση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για το τιμολόγιο με την εκ των προτέρων γνώση τιμής χρέωσης όπου ο καθορισμός της τιμής γίνεται στην αρχή του μήνα κατανάλωσης, για το τιμολόγιο με την εκ των υστέρων γνώση τιμής χρέωσης όπου ο καθορισμός τιμής γίνεται μετά την περίοδο κατανάλωσης και το μεικτό που συνδυάζει σταθερή και μεταβλητή χρέωση. Οι τιμές των κυμαινόμενων κίτρινων τιμολογίων θα αναρτηθούν στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Και αναλυτικότερα, οι τιμές των κίτρινων ex-ante τιμολογίων θα αποτυπωθούν στον πίνακα την 1η Φεβρουαρίου. Οι τιμές των κίτρινων ex-post τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Ετσι, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και το κίτρινο τιμολόγιο δεν έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Πηγή: ienergeia.gr

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας