Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Περιβόλια για νεοαστούς… η λύση…;

Περιβόλια για νεοαστούς… η λύση…;

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Περιβόλια στην Μπενάκη…;

Υπάρχουν στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα αδόμητοι χώροι, οι οποίοι με την κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε περιβόλια.

Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν υπάρξει στο παρελθόν στην Ελλάδα. Προγράμματα για αστικά περιβόλια και αμπελώνες που πραγματοποιούνται από δήμους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι παραχωρούν γη –με βάση εισοδηματικά κριτήρια– σε όσους θέλουν να γίνουν αστικοί καλλιεργητές, να φυτέψουν τα ζαρζαβατικά τους, τις ντοματούλες και τα μαρουλάκια τους.

Πριν από λίγες ημέρες, όμως, ανακοινώθηκε μια μεγάλη και φιλόδοξη δράση για το Πάρκο Τρίτση, που εκτός από τα οφέλη που θα έχει για κατοίκους γειτονικών περιοχών, θα αναζωογονήσει και το ίδιο το πάρκο. Μέρος από τα 1.200 στρέμματα, που είναι η συνολική έκτασή του, θα παραχωρηθεί σε οικογένειες οι οποίες θα επιλεγούν με οικονομικά κριτήρια και θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο. Στην πλήρη ανάπτυξή της η δράση, για την οποία συνεργάζονται η διοίκηση του πάρκου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα φτάσει τα 100 στρέμματα.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα συμβουλεύσει, με βάση το μικροκλίμα της περιοχής, ποια προϊόντα πρέπει να καλλιεργηθούν για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή απόδοση, ενώ φοιτητές και καθηγητές θα εκπαιδεύσουν τους κατοίκους και θα έχουν γενικότερα συμβουλευτικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Περιβόλια μέσα στις πόλεις είδα πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια στη Γερμανία και στην Ολλανδία, και η πρώτη αντίδραση ήταν, φυσικά, μεγάλη έκπληξη. Σε αυτές τις χώρες όμως, καθώς και σε αρκετές άλλες εκτός Ευρώπης, ήδη εδώ και δύο δεκαετίες έχουν γίνει αντιληπτά τα οφέλη της αστικής γεωργίας. Μια πρακτική που εκτός από «ανάσα» σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες, ενδυναμώνει τη σχέση των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων με τη φύση, δημιουργεί νησίδες πρασίνου, δημιουργικότητας, συνεργασίας, σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερεί ή αποτρέπει την οικοδόμηση.

Αν πετύχει το πείραμα του Πάρκου Τρίτση, που πιθανότατα είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα αυτού του είδους στην Ελλάδα, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Υπάρχουν στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα αδόμητοι χώροι οι οποίοι με την κατάλληλη διαμόρφωση κάλλιστα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε περιβόλια. Από πολλές απόψεις θα ήταν μεγάλο κέρδος για όλους μας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας