Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Γεφύρι Κόνιτσας: Σύμπραξη της ανθρώπινης αριστοτεχνίας και του μεγαλείου της φύσης

Γεφύρι Κόνιτσας: Σύμπραξη της ανθρώπινης αριστοτεχνίας και του μεγαλείου της φύσης

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Γεφύρι Κόνιτσας: Το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλα τα Βαλκάνια – Σύμπραξη της ανθρώπινης αριστοτεχνίας και του μεγαλείου της φύσης

Εμβληματικό αξιοθέατο για την όμορφη και γραφική κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων, το σκηνικό που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί στο γεφύρι της Κόνιτσας αποτελεί τη «σύμπραξη» αν μπορούμε να το πούμε έτσι της ανθρώπινης αριστοτεχνίας και του μεγαλείου της φύσης. Το δεύτερο μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα, προσφέρει εκπληκτικές εικόνες σε όσους το επισκεφτούν.

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Κόνιτσας, λοιπόν, στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, στέκει αγέρωχο και επιβλητικό το περίφημο γεφύρι της Κόνιτσας, μια πινελιά ιστορίας στο εντυπωσιακό, φυσικό τοπίο της περιοχής.

Η κατασκευή του τοποθετείται στα 1870 και αποδίδεται σε συνεργείο με πενήντα Ηπειρώτες μάστορες, με επικεφαλής των πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο, έναν αγράμματο λαϊκό τεχνίτη, από την Πυρσόγιαννη, ένα από τα ξακουστά Μαστοροχώρια της Ηπείρου.

Η τοποθεσία είναι εκπληκτικής ομορφιάς, με τον ποταμό Αωό να ρέει κάτω από την καμάρα του γεφυριού κι αυτό να λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ανθρώπινη παρουσία και την εκθαμβωτική φύση.

Σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι

Το δεύτερο μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στην Ήπειρο μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιο παραμύθι. Μόλις φτάσεις σε αυτό, θαρρείς πως η μία άκρη με την άλλη ενώνουν την πραγματικότητα με τον κόσμο των ονείρων και των παραμυθιών. Άλλωστε, στην αίσθηση ετούτη σε οδηγεί το εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο που το περιβάλλει, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Στην ουσία πρόκειται για ένα μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι που διακρίνεται για το τεράστιο τόξο του, ενώ θεωρείται το υψηλότερο μονότοξο των Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, το άνοιγμα του τόξου υπολογίζεται στα 35,60 μέτρα ενώ το ύψος του φτάνει τα 19,25 μέτρα.

Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη, Ιωάννη Λούλη, ο οποίος διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε ολοκληρωτικά. Ένα ποσό τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής.

Το σημερινό πέτρινο γεφύρι, κατασκευάστηκε στη θέση που υπήρχε από το 1823 ξύλινο γεφύρι, που όμως δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ορμή του ποταμού. Κάτω από την καμάρα του γεφυριού υπάρχει ακόμα ένα μικρό καμπανάκι, το οποίο προειδοποιούσε τους διαβάτες για τους ισχυρούς ανέμους, στο εσωτερικό της χαράδρας, και τον κίνδυνο που παραμόνευε.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας