Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

17 Ιουνίου, 2024 04:59

Athens, GR
25°
Fair
Search
Close this search box.

POS: Στην τελική ευθεία η προμήθεια και διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές – Ολοκλήρωση έως 29 Φεβρουαρίου

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Στην τελική ευθεία η προμήθεια POS και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές

Τελευταία παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου σε χιλιάδες επαγγελματίες για να αποφύγουν το πρόστιμο

Ολόκληρο τον Φεβρουάριο έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες επαγγελματίες, που δεν το έχουν πράξει ακόμη, προκειμένου να προμηθευτούν POS και έτσι να αφενός να αποφύγουν το πρόστιμο και αφετέρου να είναι έτοιμοι «όταν πατηθεί το κουμπί» για την διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές.

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν προχωρήσει την παραγγελία ή την προμήθεια POS, έτσι ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει νέα απόφαση, από τις αρμόδιες αρχές, για τον τρόπο και τον χρόνο επιβολής των προστίμων, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Αναφορικά με την ημερομηνία διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS, αυτή δεν αλλάζει και παραμένει η 1η Μαρτίου του 2024. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση στο χρονοδιάγραμμα.

Όπως σημειώνουν μάλιστα από το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ το συγκεκριμένο έργο της διασύνδεση είναι ένα εμβληματικό, η υλοποίηση του οποίου εκτιμούν ότι θα κόψει τον ομφάλιο λώρο της φοροδιαφυγής.

Τι ακριβώς όμως θα συμβεί; Από την 1η Μαρτίου, όταν ο πελάτης αγοράζει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία και πληρώνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, τότε η απόδειξη με το ποσό πληρωμής διαβιβάζεται αυτόματα στην ΑΑΔΕ.

Τι αλλάζει σε σχέση με σήμερα; Κάποιοι μπορούσαν να παραποιήσουν στοιχεία, αφού υπήρχε η δυνατότητα άλλο ποσό να αναγράφεται στην απόδειξη και άλλο να πληκτρολογείτε στο POS. Από την 1η Μαρτίου δεν θα υφίσταται πληκτρολόγιο στα POS ή δεν θα δίνεται η δυνατότητα πληκτρολόγησης του ποσού. Ότι ποσό λέει η απόδειξη αυτό θα μπορεί να πληρώνει ο πελάτης με την πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα.

Στο μεταξύ ήδη ξεκίνησε πιλοτικά, προκειμένου να δοκιμαστούν τα συστήματα, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αστοχίες και να διορθωθούν πριν από την έναρξη της καθολικής εφαρμογής του μέτρου.

Η κίνηση αυτή θεωρείται το πρώτο βήμα για την διασύνδεσης των συστημάτων. Τα εν λόγω τεστ θα συνεχιστούν καθώς θα πρέπει να «κουμπώσουν» ώστε να δημιουργηθεί το κλειστό κύκλωμα στην έκδοση αποδείξεων. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

Από την 1η Μαρτίου 2024, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS. Μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ. Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η καταγραφή που γίνεται από την ΑΑΔΕ στα POS που λειτουργούν ανά την επικράτεια και ανά επιχείρηση. Το ηλεκτρονικό Μητρώο POS περιέχει αυτή τη στιγμή 1.022.484 POS τα οποία έχουν δηλωθεί από 564.578 επιχειρήσεις. Και αυτό διότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων, τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα.

Επέκταση της  υποχρεωτικής εγκατάστασης  και διασύνδεσης  POS παντού, ακόμα και στα χωριά!

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών κατά τις συναλλαγές των πολιτών και η πάταξη της φοροδιαφυγής

Την επέκταση των μηχανημάτων POS σε όλες τις δραστηριότητες, ακόμα και στα μικρά χωριά από την 1η Ιανουαρίου 2023 δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με ταυτόχρονη σύνδεση των μηχανημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών με το Taxisnet.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών κατά τις συναλλαγές των πολιτών και η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών για τις υψηλές χρεώσεις προμηθειών των τραπεζών.

Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου, θα υποχρεωθούν στη χρήση POS και στην αποδοχή πληρωμών με κάρτες όλοι οι κλάδοι των επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται, ανεξάρτητα από τον τόπο άσκησης δραστηριότητας, που σημαίνει επέκταση και στα χωριά που μέχρι τώρα εξαιρούνται.

Ταυτόχρονα, θα υποχρεωθούν και στην προμήθεια και χρήση ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα είναι σύγχρονες για να συνδέονται με το MyDATA. Έτσι, από 29 Φεβρουαρίου του 2024 οι πολίτες για κάθε συναλλαγή τους, μικρής ή μεγάλης αξίας θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν με κάρτα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ, καθώς εάν καταφέρει και επιτύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, θα έχει καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στη φοροδιαφυγή.

Μεταξύ των κλάδων που σήμερα, δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS (ωστόσο αρκετοί χρησιμοποιούν προαιρετικά)  αλλά πλέον και μετά την τελευταία παράταση υποχρεώνονται από 29 Φεβρουαρίου του 2024 είναι:

 • θέατρα,
 • κινηματογράφοι,
 • ταξί,
 • περίπτερα
 • μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές ή πανηγύρια,
 • παραδοσιακά καφενεία σε χωριά
 • άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται.

Επίσης, από τον Ιανουάριο ξεκινά και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς, πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής πώλησης.

Με το ισχύον σύστημα ο καταστηματάρχης μπορεί να δέχεται πληρωμή με POS, το οποίο να είναι συνδεμένο με τράπεζα αλλοδαπής, ή η απόδειξη να προέρχεται από «μαϊμού» ταμειακή μηχανή ή και τα δύο.

Από τον Μάρτιο, το μηχάνημα POS και η ταμειακή μηχανή θα «δεθούν» και ότι ηλεκτρονική πληρωμή γίνεται αυτομάτως θα πρέπει να περνάει και από την ταμειακή μηχανή και συγχρόνως, τα δεδομένα κάθε συναλλαγής θα διαβιβάζονται στο MyDATA.

Η σύνδεση ταμειακών και MyDATA

Από την 1η Μαρτίου 2024, θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με το MyDATA, με την ακόλουθη διαδικασία:

 • Η συναλλαγή θα ξεκινά από την ταμειακή μηχανή. Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο EFT/POS.
 • Το EFT/POS επιβεβαιώνει στον ΦΗΜ τη λήψη του αιτήματος θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
 • Το EFT/POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή έγκριση offline ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.
 • Το EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του από τον ΦΗΜ εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
 • Ο ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.
 • Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον ΦΗΜ.

Επίσης:

 • Τα EFT POS που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση, το ποσό πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών.
 • Στην ειδική περίπτωση όπου έχει ήδη εκ-δοθεί από τον ΦΗΜ λογιστικό στοιχείο για το οποίο αναμένεται μεταγενέστερη πληρωμή από το EFT POS, αυτό το λογιστικό στοιχείο προφορτώνεται στο EFT POS από τον ΦΗΜ.
 • Το EFT POS έχει την δυνατότητα στην συνέχεια να πραγματοποιήσει μία και μόνη χρεωστική συναλλαγή, για κάθε ένα από τα προφορτωμένα λογιστικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται η αλλαγή του προς εξόφληση ποσού. Σε όλες τις περιπτώσεις, επιτρέπεται ωστόσο, η ρύθμιση του πλήθους δόσεων στο EFT POS.
 • Τα EFT POS επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτόνομα τις πιστωτικές συναλλαγές, δηλαδή επιστροφές ποσών σε κάρτα, οι οποίες τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα εκδοθέντα παραστατικών πωλήσεων. Τα EFT POS πραγματοποιούν αυτόνομα τις προεγκρίσεις.

Ακόμη, δεν εφαρμόζεται το παρόν πρωτόκολλο σε EFT POS, αν η επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ και δεν χρησιμοποιεί ΦΗΜ. Επιτρέπεται επίσης η διεκπεραίωση συναλλαγών στο EFT POS χωρίς σύνδεση ΦΗΜ, σε πρατήρια καυσίμων ή ταξί, όπου ο ΦΗΜ καθοδηγείται από αντλία καυσίμου ή ταξίμετρο αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν εφαρμόζεται το παρόν πρωτόκολλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ-ΑΠΕ, eea.gr

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας