Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα
Search
Close this search box.
Μονή Κηπίνας: Κτίστηκε σε μία απότομη πλαγιά στα Τζουμέρκα - Μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον ποταμό

Μονή Κηπίνας: Κτίστηκε σε μία απότομη πλαγιά στα Τζουμέρκα – Μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον ποταμό

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Μονή Κηπίνας: Η μονή που μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό

Μια κλεφτή ματιά να ρίξει κανείς στις φωτογραφίες που ακολουθούν και καταλαβαίνει αμέσως ότι η Μονή Κηπίνας μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό!

Προκαλώντας δέος και θαυμασμό στους επισκέπτες της, είναι από τα αξιοθέατα στα Τζουμέρκα που αξίζει κανείς να θαυμάσει από κοντά.

Θαυμασμός και δέος για μία από τις πιο εντυπωσιακές μονές σε όλη τη χώρα

Η Ιερά Μονή Κηπίνας συναντάται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες, έναν από τους πιο όμορφους και γραφικούς προορισμούς στα Τζουμέρκα, σε μια απότομη πλαγιά κάτω από τον Καλαρρύτικο ποταμό και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Οι εικασίες για την ονομασία της αναφέρουν ότι οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε μια δύσβατη, βραχώδη περιοχή, ενώ η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Για να προσεγγίσει κανείς τη μονή ακολουθεί έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο και στη συνέχεια πεζή το ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι και μια ξύλινη γέφυρα -παλιά ήταν κινητή, καθώς οι μοναχοί την ανέβαζαν και προστατεύονταν έτσι από επιδρομές, απόλυτα απομονωμένοι στο πέτρινο καταφύγιό τους.

Μια ιστορική μονή που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της

Μόλις φτάσει κανείς στην είσοδο της μονής το δέος και ο θαυμασμός, ίσως να είναι λίγα γι’ αυτό που αντικρίζουν τα μάτια του, με το μοναστήρι να μοιάζει σχεδόν ένα με τον κάθετο επιβλητικό βράχο μέσα στον οποίο έχει δημιουργηθεί.

Οι εκπλήξεις, ωστόσο, συνεχίζονται και στο εσωτερικό της μονής, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της να χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και το αίσθημα της κατάνυξης να κυριεύει τους πάντες. Σε αυτό το μνημείο της Ορθοδοξίας υπάρχουν δύο χώροι υποδοχής και τα κελιά των μοναχών σε δύο επίπεδα, καθώς και ο χώρος του καθιστικού, εκτός από το καθολικό, στο ισόγειο.

Μια ξύλινη πόρτα που βρίσκεται μέσα στο ναό οδηγεί στο σπήλαιο, σημείο που επί Τουρκοκρατίας αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής.

Από τις εικόνες που σίγουρα θα πάρει μαζί του ο επισκέπτης της μονής η ανυπέρβλητη θέα στην υπέροχη φύση της γύρω περιοχής από τον όροφο του μοναστηριού, που σίγουρα μένει για πάντα αξέχαστη.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά Θέματα

Συμαντικά Θέματα

Προτεινόμενα άρθρα
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας