Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

19 Ιουνίου, 2024 00:16

Search
Close this search box.

Σάκης Τορουνίδης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας: Να παραμείνει στην έδρα του το Ειρηνοδικείο Βάλτου και να λειτουργεί ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Επιστολή του Δημάρχου Αμφιλοχίας Σάκη Τορουνίδη για το Ειρηνοδικείο Βάλτου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για τον δικαστικό χάρτη.

—————

Τη συνέχιση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Βάλτου μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο, και συγκεκριμένα με τη μορφή Περιφερειακού Πρωτοδικείου, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις δικαστικές υπηρεσίες, ζήτησε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Σάκης Τορουνίδης σε επιστολή του κατά τη συνεδρίαση του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.

Σημειώνεται πως το Ειρηνοδικείο Βάλτου σύμφωνα με τις αλλαγές που προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου για τον δικαστικό χάρτη, και ειδικότερα του Άρθρου 3 «Χωροταξική αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων», προγραμματίζεται να καταργηθεί και να μεταφερθεί στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας με επιστολή του ζητάει τη συνέχιση της λειτουργίας του στην Αμφιλοχία, επισημαίνοντας πως ενδεχόμενη κατάργησή του θα λειτουργήσει απορρυθμιστικά για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και για το Δήμο.

«Για την ισότιμη πρόσβαση όλων των δημοτών στις δικαστικές υπηρεσίες και λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, ζητούμε κατά την τελική επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου, το Ειρηνοδικείο Βάλτου για λόγους ιστορικότητας και κοινωνικούς λόγους να παραμείνει στην τωρινή του έδρα και να λειτουργεί πλέον ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

Η επιστολή του δημάρχου Αμφιλοχίας παρουσιάζεται ολόκλητη στο τέλος του παρόντος άρθρου…

——————-

Για το Ειρηνοδικείο Βάλτου ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΧΕΛΩΟΣ TV χθες 25 Ιανουαρίου…

Να παραμείνει στην έδρα του και να λειτουργεί ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο

Στο κεντρικό δελτίο του Αχελώος ΤV και στον δημοσιογράφο Παντελή Κούτσικο μίλησε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Σάκης Τορουνίδης για το Ειρηνοδικείο Βάλτου και την αναγκαιότητα μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Αμφιλοχία, όπως συνέβη με τα Ειρηνοδικεία Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, ανακόπτοντας την τάση συγκεντρωτισμού υπηρεσιών που οδηγεί τις επαρχιακές πόλεις σε ερήμωση.

«Δυστυχώς παρατηρούμε διαχρονικά τη συγκέντρωση των υπηρεσιών, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον κόσμο της περιοχής μας. Όταν συγκεντρώνουμε τις υπηρεσίες σε συγκεκριμένα σημεία, κι εδώ πρόκειται για ένα Ειρηνοδικείο που λειτουργεί από τη σύσταση του ελληνικού κράτους κι εξυπηρετεί μια τεράστια περιοχή κι έναν πληθυσμό 32.000 ανθρώπων, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον Δήμο Αμφιλοχίας, αφορά κι ένα μεγάλο μέρος των πρώην Δήμων Στράτου και Μεδεώνος. Άρα όλη αυτή η ιστορία της συγκέντρωσης στο κέντρο του Νομού θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή και στους δημότες μας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι και οι συγκοινωνίες περιθωριοποιούνται, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα λειτουργικότητας και επιβίωσης των περιφερειακών Δήμων», ανέφερε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Αναφέρθηκε επίσης στη σταθερή του υποστήριξη σε κάθε ενέργεια που αφορά την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, στο σχέδιο και τους στόχους για την ανάδειξη του Δήμου Αμφιλοχίας, καλώντας όλους τους δημότες να γίνουν αρωγοί με την ενεργό συμμετοχή τους.

———————

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Αμφιλοχίας Σάκη Τορουνίδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας:

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το Ειρηνοδικείο Βάλτου το οποίο, μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο αναμόρφωσης του Νόμου για τον δικαστικό χάρτη, και ειδικότερα του Άρθρου 3 «Χωροταξική αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων» του Σχέδιου Νόμου του Yπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται να καταργηθεί και να μεταφερθεί στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για την αρχαιότερη υπηρεσία που ιδρύθηκε στον Δήμο μας, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους (1836) και στεγάζεται, στην οδό Βασιλέως Καραπάνου 45, στην παραλιακή οδό της Αμφιλοχίας, σε έναν λειτουργικό χώρο, και εξυπηρετεί ένα μεγάλο πληθυσμό πέρα των 12.000 κατοίκων και αντίστοιχα έκταση πλέον των 2.000.000 στρεμμάτων, αφού η χωρική του αρμοδιότητα εκτείνεται πέραν όλων των Δ.Ε. του Δήμου Αμφιλοχίας Στον Δήμο Αγρινίου (Δ.Ε. Στράτου,Λεπενού, Καστρακίου, Κυψέλης , Ματσουκίου, Οχθίων) Στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας (Δ.Ε. Μεδεώνος-Κατούνας Αετού, Αχυρών Κομπωτής, Κονοπίνας, Τρύφου), Στον Δήμο Ξηρομέρου, (Δ.Ε. Φυτειών, Παπαδάτου, Μπαμπίνης) περιοχές κατά βάση ορεινές και απομακρυσμένες.

Το Ειρηνοδικείο Βάλτου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με την ιστορία της πόλης, καθώς πρόκειται για την αρχαιότερη υπηρεσία που ιδρύθηκε στον Δήμο μας, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους(1836). Η απομάκρυνση της μας προκαλεί ανησυχία και για την τύχη του ιστορικού και ογκώδους αρχείου, στις σελίδες του οποίου περικλείεται όλη η ιστορική κοινωνική και λαογραφική πορεία του Βάλτου και της Αμφιλοχίας, και το οποίο διασώθηκε από επαπειλούμενη καταστροφή, τόσο κατά το έτος 1947 όσο και κατά την περίοδο της τελευταίας δικτατορίας χάρη στους υπαλλήλους που είχαν γνώση της σπουδαιότητας του.

Εκφράζοντάς τον σεβασμό στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον Δικαστικό χάρτη, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η προβλεπόμενη κατάργησή του βάσει του νέου δικαστικού χάρτη, θα λειτουργήσει απορρυθμιστικά για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και για το Δήμο μας. Δίκαιο αίτημα φρονούμε ότι είναι μετά την κατάργηση του σύμφωνα με το Νέο Δικαστικό Χάρτη ως Ειρηνοδικείο η παραμονή του στην πόλη της Αμφιλοχίας, και η λειτουργία του ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ, όπως συνέβη και με τα Ειρηνοδικεία Ναυπάκτου και Μεσολογγίου.

Σημειώνεται πως το Ειρηνοδικείο Βάλτου εξυπηρετεί πολίτες από όλες τις παραπάνω αναφερόμενες τοπικές κοινότητες του Δήμου Αμφιλοχίας και η κατάργησή του αναμφίβολα θα επιβαρύνει τους δημότες με μετακινήσεις μεγαλύτερης διάρκειας μέσα από ένα απαιτητικό οδικό δίκτυο και δίχως την ύπαρξη συχνούς συγκοινωνίας. Είναι αυτονόητο πως οι μακρύτερες μετακινήσεις συνεπάγονται και οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες, με συνέπεια και τη συρρίκνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην πόλη και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως πρόκειται για μια από τις εναπομείνουσες δημόσιες υπηρεσίες στην Αμφιλοχία, και η μεταφορά της αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην περιθωριοποίηση και ερήμωση που αντιμετωπίζουν οι επαρχιακές πόλεις μας.

Η κατάργησή και η μεταφορά των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων θα προκαλέσει πιέσεις και για μια σειρά επαγγελματιών (όπως μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, λογιστές) που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Βάσει των ανωτέρω, για την ισότιμη πρόσβαση όλων των δημοτών στις δικαστικές υπηρεσίες και λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, ζητούμε κατά την τελική επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου στο πλαίσιο της Ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης, το Ειρηνοδικείο Βάλτου για λόγους ιστορικότητας και κοινωνικούς λόγους να παραμείνει στην τωρινή του έδρα και να λειτουργεί πλέον ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Με εκτίμηση,

O Δήμαρχος Αμφιλοχίας

Αθανάσιος Τορουνίδης

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας