Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

17 Ιουνίου, 2024 05:14

Search
Close this search box.

Δυτικό Μέτωπο: Το ΠΕΣΔΑ στα βράχια και … στον ορίζοντα νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ασκεί δριμεία κριτική στα πεπραγμένα του Περιφερειάρχη Αττικής και καταγγέλλει πως ο κ. Πατούλης και η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ καθυστερούν σκόπιμα  σκόπιμη τη συζήτηση και την τελική διαμόρφωση του νέου ΠΕΣΔΑ, για να επιβάλουν -ως αναγκαίο κακό- τις μονάδες καύσης και τη νέα χωματερή στη Φυλή.

Ο νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι στην κρυφή ατζέντα του κ. Πατούλη και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ. Ο περιφερειάρχης, που δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι η Φυλή θα κλείσει το 2025 έλεγε συνειδητά ψέματα. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τον καλεί να το διαψεύσει.

——————-

Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η θητεία της τωρινής διοίκησης της περιφέρειας Αττικής, η οποία ξεκίνησε με μεγαλόστομες διακηρύξεις για ένα νέο και σύγχρονο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και για κλείσιμο της χωματερής της Φυλής, μέχρι το 2025. Για την ώρα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΠΕΣΔΑ δε φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ και η υπόσχεση για κλείσιμο της χωματερής της Φυλής επιβεβαιώνεται ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη συνειδητό ψέμα.

Με την ανακύκλωση να εξακολουθεί να κινείται σε πολύ «ρηχά νερά» και με την αβεβαιότητα -ακόμη και για την εξεύρεση χώρων- γύρω από τις νέες μονάδες επεξεργασίας και τους αναγκαίους χώρους υγειονομικής ταφής, η συντριπτική πλειοψηφία των σκουπιδιών της Αττικής οδηγείται σε ταφή και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται για πολλά χρόνια ακόμη. Την ίδια στιγμή, η τελευταία επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, που αποφάσισε η κ. Δούρου και υλοποίησε ο κ. Πατούλης, έχει αρχίσει να δείχνει τα όριά της. Χωρίς ουσιαστική ανακύκλωση και χωρίς εκτροπή από την ταφή μεγάλων ποσοστών σκουπιδιών, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι θα οδηγηθούμε -πολύ σύντομα- σε μια νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Το αν αυτό θα γίνει με χρήση της λεγόμενης γ΄ φάσης ή με νέα «πανωσηκώματα» της χωματερής μικρή σημασία έχει.

Όλα αυτά δε δείχνουν μόνο την ανικανότητα του κ. Πατούλη και της, ελεγχόμενης από αυτόν, διοίκησης του ΕΔΣΝΑ. Δείχνουν και μια σκόπιμη καθυστέρηση στη συζήτηση και τελική διαμόρφωση του νέου ΠΕΣΔΑ, για να επιβάλουν -ως αναγκαίο κακό- τις μονάδες καύσης και τη νέα χωματερή στη Φυλή, που θα έκλεινε το 2025. Κανείς δε γνωρίζει αν έχουν ολοκληρωθεί  οι μελέτες εξεύρεσης χώρων για τα 3 «πάρκα κυκλικής οικονομίας» (Κεντρικού τομέα, Βόρειου τομέα και  Νοτιανατολικού τομέα). Ο ίδιος ο κ. Πατούλης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου ΠΕΣΔΑ, δήλωσε πως οι μελέτες έχουν ήδη παραγγελθεί και πως περιμένει τα αποτελέσματα τους για να αποφασίσει αν και με ποιους τρόπους θα προχωρήσει στη δημοπράτηση των έργων. Ωστόσο, το ΥΠΕΝ ακόμα περιμένει τις θέσεις του ΕΔΣΝΑ επί των παρατηρήσεων που υποβλήθηκαν στη διαβούλευση της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ, ενώ το καρτέλ της ενέργειας πιέζει κυβέρνηση και περιφέρεια Αττικής να ενταχθούν στο νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής  ιδιωτικές μονάδες καύσης.

Γι’ αυτήν τη νοσηρή κατάσταση αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι ο κ. Πατούλης και ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Κόκκαλης.Παίζουν οικονομικοπολιτικά παιχνίδια, κεκλεισμένων των θυρών, με αποτέλεσμα να οδηγούν την υπόθεση του ΠΕΣΔΑ στα βράχια και στην κατασκευή νέου  ΧΥΤΑ στην εγκατάσταση της Φυλής.Καλούμε τον κ. Πατούλη να δώσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, το σύνολο των μελετών που έχουν πληρωθεί και έχουν παραδοθεί στον ΕΔΣΝΑ και αφορούν την εξεύρεση χώρων για τα «πάρκα κυκλικής οικονομίας».Είναι απολύτως βέβαιο πως ο κ. Πατούλης και η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ θα επικαλεστούν τις καθυστερήσεις στην έγκριση του ΠΕΣΔΑ και τη δημοπράτηση των «πάρκων κυκλικής οικονομίας» για να κάνουν και νέο ΧΥΤΑ στην εγκατάσταση της Φυλής μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι στην κρυφή ατζέντα του κ. Πατούλη και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ. Ο περιφερειάρχης, που δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι η Φυλή θα κλείσει το 2025 έλεγε συνειδητά ψέματα.Τον καλούμε να μας διαψεύσει.

——————

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας