Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 21:20

Search
Close this search box.

Λυρική: Δωρεάν στην GNO TV το άγνωστο ρεπερτόριο της Κάλλας, πώς το παρακολουθούμε [βίντεο]

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Βίντεο ρεσιτάλ της Κάλλας στην GNO TV

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ένα νέο βίντεο-ρεσιτάλ με το ρεπερτόριο που ερμήνευσε η Μαρία Καλογεροπούλου από το 1937 έως το 1945 στην Αθήνα, είτε στο πλαίσιο των ωδειακών εξετάσεών της είτε σε παραστάσεις, ακροάσεις, γιορτές και ρεσιτάλ.

Το βίντεο-ρεσιτάλ θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου στην GNO TV και θα είναι διαθέσιμο δωρεάν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στο www.nationalopera.gr/gnotv. Χορηγός του προγράμματος της ΕΛΣ για το Έτος Κάλλας είναι η ΔΕΗ. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο διακεκριμένος λυρικός καλλιτέχνης, μουσικολόγος και μελετητής του έργου της Κάλλας Άρης Χριστοφέλλης δημιούργησε και παρουσιάζει το νέο βίντεο-ρεσιτάλ για το άγνωστο ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας, ενώ παράλληλα υπογράφει τη μουσική διδασκαλία και τα κείμενα.

Ερμηνεύουν οι καταξιωμένες και οι νεότερες μονωδοί Φανή Αντωνέλου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Μαρία Κωστράκη, Βιολέττα Λούστα, Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη και Μαίρη-Έλεν Νέζη αποδίδοντας έναν μοναδικό φόρο τιμής και παραδίδοντας στο παγκόσμιο κοινό αλλά και στις επόμενες γενιές ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που καταγράφει χρονολογικά και με κάθε ιστορική λεπτομέρεια το «ελληνικό» ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας.

Στο πιάνο η Σοφία Ταμβακοπούλου. Συμμετέχει ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου.

Το ρεπερτόριο της Κάλλας που ποτέ δεν ακούσαμε – Μαίρη-Έλεν Νέζη

Όπερες που δεν ξανατραγούδησε ποτέ, τραγούδια Ελλήνων συνθετών, η Τόσκα και η Καβαλλερία στα ελληνικά, αλλά και δημοφιλείς «ελαφρές» επιτυχίες της εποχής αποτελούν το «πρώτο ρεπερτόριο» στην καριέρα της Κάλλας, στα χρόνια που έθεσε τα θεμέλια για τη μετέπειτα πορεία της έως την απόλυτη κορυφή.

Οι άριες και τα τραγούδια που ερμηνεύονται δίνουν στον σημερινό ακροατή μια πλήρη εικόνα για το ρεπερτόριο της οκταετίας της Αθήνας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ανεκτίμητες μαρτυρίες για την πολύ ιδιότυπη όσο και καθοριστική πορεία των μαθητικών χρόνων και των πρώτων επαγγελματικών εμφανίσεων της Κάλλας. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν και τις χωρίς προηγούμενο ικανότητες της ανερχόμενης τότε τραγουδίστριας όπως και την επιρροή που είχε η Ελλάδα στη δημιουργία του άστρου της.

Το ρεπερτόριο της Κάλλας που ποτέ δεν ακούσαμε – Μαρία Κωστράκη

Το βίντεο-ρεσιτάλ έχει τη μορφή ενός μουσικού ταξιδιού-ημερολογίου όπου το μουσικό́ μέρος τοποθετείται με ακριβή́ χρονολογική́ σειρά́ πάνω στο ιστορικό́.

Τα έργα ακούγονται με τις ακριβείς μεταφράσεις που εκείνη τραγούδησε, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά δεν τα ερμήνευσε ποτέ ξανά στη μετέπειτα καριέρα της. Σε αυτά ακριβώς τα έργα που δεν την ακούσαμε ποτέ όπως και σε αυτά που τραγούδησε σε ελληνικές μεταφράσεις επικεντρώνεται το αφιέρωμα.

Το μουσικό αυτό ταξίδι είναι αφιερωμένο στον μεγάλο βαθύφωνο Νίκο Ζαχαρίου, συνοδοιπόρο, αγαπητό φίλο και συνομήλικο της Μαρίας Κάλλας ήδη από τα χρόνια εκείνα, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του.

Η προβολή στην GNO TV είναι δωρεάν

GNO TV / Βίντεο-ρεσιτάλ

H Μαρία Κάλλας στην Ελλάδα, 1937-1945

Το ρεπερτόριο που ποτέ δεν ακούσαμε…

16 Δεκεμβρίου 2023 – 31 Δεκεμβρίου 2024

Ιδέα, κείμενο, διδασκαλία: Άρης Χριστοφέλλης

Τηλεσκηνοθεσία, παραγωγή: The Stripes Productions

Ενδύματα: Βασίλης Ζούλιας / Ενδυματολογική επιμέλεια: Τότα Πρίτσα

Κομμώσεις: Ευθυμία Νάκου / Μακιγιάζ: Μαρία Μπράλιου

Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς

Συμμετέχουν οι μονωδοί: Φανή Αντωνέλου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Μαρία Κωστράκη, Βιολέττα Λούστα, Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Τάσος Αποστόλου

Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου

ttps://www.youtube.com/watch?v=1sq5wUx-fiA

H Μαρία Κάλλας στην Ελλάδα, 1937-1945 Το ρεπερτόριο που ποτέ δεν ακούσαμε…

Για τη δωρεάν παρακολούθηση του βίντεο-ρεσιτάλ από την GNO TV, παρακαλούμε πληκτρολογήστε ΕΔΩ και ακολουθήστε την πολύ απλή διαδικασία δωρεάν εγγραφής.

Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας