Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 21:38

Search
Close this search box.

Τέλος η διάθεση για τα ζελεδάκια κάνναβης – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ απαγόρευσής τους

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Τέλος τα ζελεδάκια κάνναβης από τα περίπτερα © Shutterstock

Δημοσιεύτηκε τη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγορεύει την ελεύθερη κυκλοφορία για τα ζελεδάκια κάνναβης.

Η Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη αφορά στην υπαγωγή της δραστικής ουσίας της εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και των παραγώγων αυτής στο Πίνακα Β΄ των ναρκωτικών, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία είναι μερικές από τις οποίες έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή έχει επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Γεωργιάδης: Αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πωλούνται στα περίπτερα και είναι επικίνδυνα

Υπογραμμίζεται ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής. Όπως είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τα συγκεκριμένα ζελεδάκια περιέχουν ναρκωτική ουσία και είναι επικίνδυνα, κυρίως για τα παιδιά. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ήταν από τις πρώτες του αποφάσεις. «Να ξεκαθαρίσουμε πως αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πωλούνται στα περίπτερα και είναι επικίνδυνα, εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία, τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και θα αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως. Είναι παράνομα, είναι επικίνδυνα αυτά τα ζελεδάκια. Δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες», είπε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή συνεπάγεται:

  • Απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ..
  • Υποχρεωτική για τους εμπόρους απόσυρση προϊόντων, στα οποία ανιχνεύεται η ουσία αυτή και κυκλοφορούν στην αγορά.
  • Επέλευση ποινικών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας