Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

17 Ιουνίου, 2024 15:40

Search
Close this search box.

Δήμος Παιανίας: Υπηρεσίες φυσικοθεραπείας για τα μέλη των ΚΑΠΗ

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Δήμος Παιανίας: Υπηρεσίες φυσικοθεραπείας για τα μέλη των ΚΑΠΗ

Περισσότερες από 500 συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν το 2023 για μέλη των ΚΑΠΗ Παιανίας – Γλ. Νερών, στο Φυσικοθεραπευτήριο του Δήμου Παιανίας που βρίσκεται 25ης Μαρτίου 5, Γλ. Νερά.

Αντιμετωπίστηκαν χρόνιες παθήσεις με αυτές του Αυχενικού Συνδρόμου και της Οσφυαλγίας να υπερτερούν. Παρόλα αυτά ήταν μία χρονιά με πληθώρα διαφορετικών περιστατικών και αποκατάστασης αυτών, σε υψηλό ποσοστό ίασης, όπως:

 • Οστεοαρθρίτιδα Ώμου και Γόνατος
 • Επικονδυλίτιδα Αγκώνα (οξεία και χρόνια)
 • Τενοντίτιδα Ώμου και Αγκώνα
 • Αποκατάσταση Μηνίσκου μετεγχειρητικά
 • Αρθροπλαστική Ισχίου μετεγχειρητικά
 • Ισχιαλγία
 • Σύνδρομο Παγωμένου Ώμου (frozen shoulder)
 • Περιφερική Νευροπάθεια (επιπλοκή χημειοθεραπείας)
 • Νόσος του Parkinson
 • Αποκατάσταση Αγγειακού Εγκεφαλικού επεισοδίου
 • Συμβουλευτική καθοδήγηση και παραπομπή ασθενών με Άνοια και κινησιοθεραπεία αυτών.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας απαιτούν ιδιαίτερη και διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ιατρική τους φροντίδα και την αποκατάσταση τραυμάτων και μετεγχειρητικών καταστάσεων.

Επιπλέον, παρατηρείται μείωση της ισχύος των μυών, μείωση της κινητικότητας και του εύρους των κινήσεων, ενδεχομένως διαταραχές στην ισορροπία, δυσκολία στη βάδιση και μεγαλύτερη ροπή προς τα κατάγματα. Πέραν του αριθμητικά μεγάλου εύρους των προβλημάτων πρέπει να τονίσουμε και το γεγονός πως η θεραπεία και η αποκατάσταση δυσκολεύει όσο περνούν τα χρόνια.

Οι συνέπειες της γήρανσης που περισσότερο ενδιαφέρουν τους φυσικοθεραπευτές είναι αυτές που λαμβάνουν χώρα στο μυϊκό ιστό κυρίως, αλλά και στο νευρικό ιστό, στον οστίτη και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το κατά πόσο ένας ηλικιωμένος μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές δραστηριότητες εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι τα ενεργητικά στοιχεία (μύες) , ο δεύτερος τα παθητικά στοιχεία ( σύνδεσμοι, τένοντες , αρθρικός θύλακος ) και τρίτος ο νευρικός έλεγχος.

Πλήθος συστηματικών ανασκοπήσεων από το 2010 και μετά καταγράφει τη σημαντική συμβολή της φυσικοθεραπείας, μέσω της θεραπευτικής άσκησης, στη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών στη μείωση των επιπέδων του πόνου, καθώς και στην αύξηση της λειτουργικότητας των ασθενών που πάσχουν από μυοσκελετικές, νευρολογικές, ψυχιατρικές, καρδιαγγειακές, μεταβολικές και αναπνευστικές παθήσεις, ακόμα και από καρκίνο. Επιπρόσθετα, η Φυσικοθεραπεία σε ηλικιωμένους ανθρώπους έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο σε κινητικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Στοχεύει στη διατήρηση των σωματικών ικανοτήτων και δραστηριοτήτων των ηλικιωμένων ενώ παράλληλα βοηθά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν με το πέρασμα των χρόνων. Όσον αφορά στα άτομα τα οποία απλά δεν έχουν πια την δύναμη και την αντοχή να γυμνάζονται ή να κάνουν δραστηριότητες και ειδικότερα σε χώρους εκτός σπιτιού, η φυσικοθεραπεία συμβάλλει τα μέγιστα.

Συνοψίζοντας, ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε αυτή τη φάση της ζωής δεν αφορά μόνο στην αποκατάσταση της σωματικής λειτουργίας και δραστηριότητας, αλλά και στην εμψύχωση και καταπολέμηση του αισθήματος κατάθλιψης. Η ψυχολογική διάθεση και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται σημαντικά όσο πιο λειτουργικός είναι κάποιος σωματικά και ειδικά μετά από την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύπτει. Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή των ηλικιωμένων σε προγράμματα άσκησης και φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας, στην αυτονομία και αυτοεξυπηρέτηση και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής τους.

Το φυσικοθεραπευτήριο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού και με παραπεμπτικό γιατρού (210 665 7013 / 210 664 1065 / 210 6041470).

Υπεύθυνη Φυσικοθεραπεύτρια: Στεργιούλα Μαριάννα

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας