Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 22:41

Search
Close this search box.

ΕΝΠΕ: την Έναρξη διαβούλευσης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης κήρυξε ο ΥΠΕΣ Θ.Λιβάνιος στην τελευταία συνεδρίαση της

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Την έναρξη της συζήτησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΕΝΠΕ, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού αρμόδιου Βασίλη Σπανάκη.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τις Περιφέρειες της χώρας. Αρχίζει επιτέλους, με καθυστέρηση ετών, η διαβούλευση για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, της αλλαγής δηλαδή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Εμείς οι Περιφερειάρχες και συνολικά οι άνθρωποι που υπηρετούμε τις Περιφέρειες από όποιον ρόλο – Διοίκησης ή Αντιπολίτευσης – θα είμαστε δίπλα σας, εάν είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε εσείς και η Ελληνική Κυβέρνηση σε σοβαρές τομές στον τρόπο λειτουργίας των Περιφερειών, που θα προβλέπουν την ενδυνάμωσή τους, τη θεσμική θωράκιση, την οικονομική ανεξαρτησία και την πολιτική τους αναβάθμιση, ώστε να καταστούν θεσμοί που θα ανταποκρίνονται και θα δίνουν λύσεις ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος συμπολιτών μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών ως αναπτυξιακού και όχι μόνο μοχλού για να μπορέσει πραγματικά να πάει η Ελλάδα μπροστά και ως του θεσμού, που είναι εγγύτερα στους πολίτες, έχοντας βαθιά γνώση των προβλημάτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου ξεχωριστά.

«Οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν και να εφαρμόσουν πολιτική από κάτω προς τα πάνω, ώστε η ανάπτυξη να φθάνει σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί, σε κάθε σπίτι, χωρίς να αφήνει κανέναν συμπολίτη μας πίσω και κανέναν συμπολίτη μας μόνο. Στην έναρξη αυτής της διαβούλευσης ζητούμε από το Υπουργείο να σκεφτεί τη μεγάλη εικόνα. Ο τρόπος με τον οποίο σήμερα λειτουργεί το Κράτος μας έχει ήδη φτάσει στα όριά του. Πρέπει να βρούμε ένα νέο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης στη χώρα. Οι Περιφέρειες, που απέδειξαν όχι μόνο στα εύκολα χρόνια αλλά κυρίως στα χρόνια της κρίσης την αποτελεσματικότητά τους, έχουν την εμπειρία, το όραμα και τους ανθρώπους να υπηρετήσουν αυτό το νέο μοντέλο. Είναι μια πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος: Ήλθε η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό δεν γίνεται με βαρύγδουπους τίτλους ή με ανακοινώσεις και θεωρίες, αλλά γίνεται στην πράξη. Πιστεύουμε ότι στη σημερινή μας πρώτη συνάντηση θα μπει η βάση μιας στενότερης συνεργασίας αλλά θα μπουν και τα θεμέλια, για να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στον θεσμό, ώστε οι Περιφέρειες να υπηρετούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο υπουργος εσωτερικων Θ. Λιβάνιος κηρύσσοντας την έναρξη της διαβούλευσης για τη σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που αφορά τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες), έθεσε ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν «καθαροί ρόλοι μεταξύ των επιπέδων διοίκησης και να γνωρίζουν όλοι τι επακριβώς κάνουν οι Περιφέρειες, τι οι Δήμοι και τι το Κράτος, είτε αυτό έχει να κάνει με την κυβέρνηση, είτε με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του, που μαζί με τον υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη είχαν την ευκαιρία σήμερα και συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο συνεργασίας τους με τους περιφερειάρχες τους επόμενους μήνες. «Εργαζόμαστε όλοι μαζί για μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή προς όφελος όλων των πολιτών», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παρουσιάζοντας δε, τις βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο Κώδικα, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι η σύνταξή του θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα και έθεσε ως ορίζοντα κατάθεσης των προτάσεων των Περιφερειών το τέλος του έτους. Όπως υπογράμμισε, στον νέο Κώδικα για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν προβλέψεις μεταξύ άλλων για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Περιφερειακών Αρχών, για το σύστημα διακυβέρνησης των Περιφερειών, αλλά και για τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικών λειτουργιών και διακυβέρνησης στα δυο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής και ‘Α αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στην βαθιά γνώση των θέματων της Αυτοδιοίκησης που έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ο Θοδωρης Λιβάνιος και ο Βασίλης Σπανάκης – «Δύο καλοί φίλοι και έμπειροι πολιτικοί» όπως είπε – εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με παρουσία τους στο τιμόνι του υπουργείου Εσωτερικών, ανοίγει μία νέα σελίδα στη συνεργασία και των 13 Περιφερειών μας με το κεντρικό κράτος, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή τον πολίτη και τις ανάγκες του. Είμαι σίγουρος ότι η νέα “χάρτα” της Αυτοδιοίκησης που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών θα ενσωματώσει καλές πρακτικές και βιώσιμες λύσεις που θα φέρουν τον θεσμό πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πιο κοντά στο αυτοδιοικητικό μοντέλο που θέλουμε και αξίζουμε».

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας