Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

27 Μαΐου, 2024 19:42

Athens, GR
24°
Partly Cloudy
Search
Close this search box.

Δήμαρχος Ηρακλείου: Απαραίτητος και υποχρεωτικός δανεισμός για το κλείσιμο της «τρύπας» (ελλείμματος), των 27 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024, του Δήμου…

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα του δήμου Ηρακλείου, τα οποία δεν επιτρέπουν τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του 2024, μαζί με τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, παρουσίασε ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, με στόχο την αναλυτική ενημέρωση των δημοτών με γνώμονα τη διαφάνεια σε κάθε πτυχή και διαδικασία, όπως είπε ότι είχε δεσμευτεί και προεκλογικά.

«Ήταν βασική δέσμευσή μας ότι θα λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια σε όλους τους τομείς» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Καλοκαιρινός, επισημαίνοντας ότι «ενημερώνουμε τους συνδημότες μας για την οικονομική κατάσταση του δήμου Ηρακλείου, τα προβλήματα, τις λύσεις και τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας, χωρίς διάθεση ωραιοποίησης ή δραματοποίησης της πραγματικότητας, παρουσιάζουμε τα χρηματοοικονομικά δεδομένα με τα οποία θα πορευτούμε, τουλάχιστον, για την επόμενη χρονιά».

Ο κ. Καλοκαιρινός μέσα από μια παρουσίαση με τεχνοκρατικά στοιχεία, εστίασε στην πορεία των οικονομικών διαθεσίμων του Δήμου και τις αντίστοιχα ανειλημμένες υποχρεώσεις έως 31-12-2023, καταλήγοντας στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, που οδηγεί σε έλλειμμα ύψους 27 εκ. ευρώ. Για την κάλυψη του ελλείμματος και την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του δήμου για το 2024, η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου εργάζεται για την εξασφάλιση δυνατότητας δανειακής χρηματοδότησης, μέχρι το ποσό αυτό.

Επιπλέον ο δήμαρχος Ηρακλείου, παρουσίασε τις ενέργειες που έκανε η Δημοτική Αρχή τις πρώτες ημέρες της θητείας της, τις επαφές και τα αποτελέσματα, καθώς και την τελική πρόταση που οδηγεί στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε στην υπερδέσμευση ιδίων πόρων του δήμου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 15 συμβάσεις έργων οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις στα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Ηρακλείου, τη Νέα Αλικαρνασσό, καθώς και τις Κοινότητες Τεμένους, Παλιανής και Γοργολαΐνι) αρχικού προϋπολογισμού 65.472.000 ευρώ, οι οποίες αποφασίσθηκαν το 2020, ανατέθηκαν το 2022 με ποσό 28.115.449 (μετά τις εκπτώσεις) και αναθεωρήθηκαν στο διάστημα 2022 – 2023 στα 30.795.460 ευρώ. Την 1/ 1/ 2024, μόνο αυτές οι συμβάσεις είχαν ανεκτέλεστο έργο 21.837.624 ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου να ανέρχονται στα 14.500.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, το σύνολο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του δήμου Ηρακλείου (31/12/2023) για το 2024, ανέρχεται στα 41.500.000 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί έλλειμμα ύψους 27.000.000 ευρώ.

«Υπήρχε ανάγκη να γίνουν αυτά τα έργα οδοποιίας; Ναι και να γίνουν σωστά» επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Θα μπορούσαν οι συμβάσεις να γίνουν με διαφορετικό τρόπο αντί για δέσμευση ιδίων πόρων του δήμου, για παράδειγμα μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων; Εν μέρει ναι, είναι η απάντηση. Αλλά δεσμευτήκαν πόροι μαζικά και για πολύ σύντομο χρόνο. Οπότε, η άσκηση την οποία κληθήκαμε να επιλύσουμε, είναι με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το σφάλμα. Αυτή η υπερ-δέσμευση στην οποία οδηγήθηκε ο δήμος Ηρακλείου. Πώς θα διασφαλίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του δήμου μας. Μπορούσαμε να επιλέξουμε την ακύρωση, αλλά αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες, οικονομικές και όχι μόνο. Έπειτα από σειρά επαφών και αποτιμώντας την ευρύτερη οικονομική κατάσταση του δήμου, οδηγούμαστε – αναγκαστικά – στο άνοιγμα χρηματοδοτικής γραμμής, στη δυνατότητα του δανεισμού, για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Τονίζω ότι το δάνειο δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Δίνει όμως την απαιτούμενη ανάσα για να κλείσει ο προϋπολογισμός και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενα βήματα. Με βασικό στόχο την βελτίωση του λόγου των χρηματοδοτικών προγραμμάτων έναντι των ιδίων πόρων στην εκτέλεση των έργων. Τον εξορθολογισμό και τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του δήμου Ηρακλείου».

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας