Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

20 Ιουλίου, 2024 09:25

Search
Close this search box.

Δημήτρης Τσιόδρας: «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» (παρουσίαση βιβλίου)

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Το βιβλίο δίνει το έναυσμα για μια συζήτηση επί της ουσίας πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» του Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και καλοτάξιδη να είναι και η πορεία του συγγραφέα στους επόμενους στόχους του. Η χώρα έχει ανάγκη από φρέσκιες ιδέες και από ικανούς ανθρώπους να τις κάνουν πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Τσιόδρας έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που διατρέχει όλη την διαδρομή του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής συμπόρευσης.

 «Διαδρομή με πολλές στροφές, πολλά εμπόδια και πολλούς προωθητικούς συμβιβασμούς δημιουργώντας μία ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών που εξασφαλίζει την ειρήνη και τη Δημοκρατία μετατρέποντας τους διακρατικούς ανταγωνισμούς σε κινητήριες δυνάμεις προόδου. Αυτά είναι επιτεύγματα καθόλου αυτονόητα και καθόλου δεδομένα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

———————-

Ο  Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις, έχει πίσω του μιά μακρά διαδρομή στη δημοσιογραφία.

Το βιβλίο (με 272 βιβλιογραφικές παραπομπές) ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης και τις κομβικές στιγμές που καθόρισαν την πορεία της. Περιγράφει εύγλωττα τους εθνικούς ανταγωνισμούς, τις διαφωνίες, τους συμβιβασμούς, ακόμη και τα πισωγυρίσματα –με το ερευνητικό ενδιαφέρον στραμμένο και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο: Το πρώτο σχέδιο για την αμυντική ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και το ατυχές τέλος του. Τη διαμάχη, στη δεκαετία του ’60, για τη δημιουργία κοινού νομίσματος και τις διαφορές στην οικονομική φιλοσοφία Γαλλίας–Γερμανίας. Τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στην επανένωση της Γερμανίας και το παζάρι για το κοινό νόμισμα.

Τις μεγάλες ελπίδες και το ναυάγιο (τελικά) του Ευρωσυντάγματος. Την κρίση της ευρωζώνης και την αντιμετώπισή της. Το Brexit και τις επιπτώσεις του. Τον ρόλο της Γερμανίας και τους φόβους για τη ισχύ της. Τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα σήμερα. Τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τις φυγόκεντρες τάσεις και τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται απειλητικά στο εσωτερικό πολλών χωρών-μελών.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ασχολείται βεβαίως και με τις«ελληνικές περιπέτειες», που σφράγισαν την ευρωπαϊκή πορεία μας: από τον μεγάλο στόχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην ΕΟΚ, την ευρωπαϊκή στροφή του Ανδρέα Παπανδρέου, την οικονομική κρίση, τους τυχοδιωκτισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μέχρι και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εικόνας της χώρας μετά το 2019, με την εκλογή στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το συμπέρασμα–θέση του συγγραφέα είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής. Γράφει σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους περνάει μέσα από την κοινή πορεία».

——————–

«Θέλω να κλείσω την εκδήλωση με ευχαριστίες. Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο για την παρουσία και την ομιλία του, αλλά και για την εμπιστοσύνη που με έχει τιμήσει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Δημήτρης Τσιόδρας κλείνοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ευχαρίστησε επίσης τον πρώην πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, σημειώνοντας ότι υπήρξε επίσης συνεργάτης του σε δύσκολες εποχές, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους ανθρώπους που παρουσίασαν το βιβλίο, δηλαδή τον κ. Αβραμόπουλο, τον κ. Δήμα, την κα Δαμανάκη και την κα Διαμαντοπούλου, καθώς και την ειδική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, που είχε την ευθύνη του συντονισμού της συζήτησης.

«Χαίρομαι που το βιβλίο δίνει το έναυσμα για μια συζήτηση επί της ουσίας πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές. Εύχομαι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να γίνει συζήτηση τέτοιου επιπέδου, ώστε στην κάλπη οι Έλληνες να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θέλουμε να κάνουμε.

Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα έχει πετύχει, θα βάλει τη σφραγίδα του και σε αυτές της ευρωεκλογές και η ΝΔ θα έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και ευχαρίστησε όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα

Από τον τίτλο ήδη του βιβλίου του, ο Δημήτρης Τσιόδρας δηλώνει με ακρίβεια το θέμα και την οπτική του γι’ αυτό: ο δρόμος για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ήταν απ’ αρχής και συνεχίζει να είναι δύσβατος, ανηφορικός και διόλου ανέφελος.

Η ωραία και εξαιρετικά φιλόδοξη περιπέτεια, που ξεκίνησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μένει πάντοτε ανοιχτή –βεβαιότητες και νομοτέλειες δεν χωρούν εδώ.

——————–

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Τσιόδρα: Οι ευρωεκλογές δεν είναι κάλπη διαμαρτυρίας

«Η παράταξη μας εμεινε πάντα πιστή στον ευρωπαικό δρόμο. Ακόμα και τις πιο δύσκολες συνθήκες τις ξεπεράσαμε και κάναμε την Ελλλάδα πρωταγωνιστή στον σκληρό πύρηνα της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές αποκτούν μια ιδαίτερη σημασία. «Δεν είναι κάλπες διαμαρτυρίας αλλά θα σηματοδοτήσουν αν η ΕΕ θα επιταχύνει την εξέλιξη της» και πρόσθεσε ότι αυτές οι κάλπες δεν προσφέρονται για κομματική καταγραφή ισχύος ή για την αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων για εσωτερική κατανάλωση.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μηνυμα στον αγοτικό κόσμο λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση με τον αγώνα που έδωσε στα ευρωπαικά φόρα κατάφερε να διατηρήσει στη χώρα μας τους ίδιους πόρους για την ΚΑΠ όταν στις άλλες χώρες μειώθηκαν.

«Πρέπει λοιπόν να ενδυναμώσουμε την παράταξη που ξέρει και μπορεί να παρεμβαίνει στους ευρωπαικούς σχηματισμούς» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη να σταλούν στις Βρυξέλλες πρόσωπα που μπορούν να σταθούν με την αφοσίωσή τους και την εργατικότητά τους.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και καλοτάξιδη να είναι και η πορεία του συγγραφέα στους επόμενους στόχους τους. Η χώρα έχει ανάγκη από φρέσκιες ιδέες και από ικανούς ανθρώπους να τις κάνουν πράξη».

Πηγή: kalitheapress.gr

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας