Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

20 Μαΐου, 2024 17:27

Search
Close this search box.

Μνήμες της Μικρασίας «αναβίωσαν» στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Η ιστορική μνήμη των «μη λησμονημένων» πατρίδων αναβίωσε το βράδυ της Τετάρτης, 24 Ιανουαρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, σε μια βραδιά που είχε χαμόγελο, μουσική και έντονη συγκίνηση.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης φιλοξένησε την υπερπαραγωγή “Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία”, που παρουσίασε το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριο Ψυχάλη, την πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης, Έλλη Μήτση, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ”, Γιώργο Γαζεπίδη και την ερευνήτρια-ιστορικό, Ειρήνη Σαρίογλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ, «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία», το οποίο αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη, που στα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες, αναζητώντας μια νέα αρχή στην απέναντι ακτή.

Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπέγραψε η κ. Σαρίογλου, ενώ την πρωτότυπη μουσική, την οποία εκτέλεσε επί σκηνής κουιντέτο εγχόρδων, συνοδεία πνευστών, ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Το τραγούδι του ντοκιμαντέρ ερμήνευσε με την μοναδική μελωδική φωνή της η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, ενώ από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης ήταν η συγκλονιστική ανάγνωση του σπουδαίου ηθοποιού Γιώργου Κέντρου, ο οποίος ανάγνωσε αποσπάσματα από την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα.

Το Δημοτικό Θέατρο Πεύκης γέμισε πλήθος κόσμου που καταχειροκρότησε συγκινημένο ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης δήλωσε σχετικά:

«Ήταν μια ιδιαίτερη και συγκινητική βραδιά όχι μόνο για όσους από εμάς αντλούμε την καταγωγή μας από την Μικρά Ασία, αλλά για όλους τους Έλληνες. Έναν αιώνα μετά τα τραγικά γεγονότα, η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή μέσα από τις αφηγήσεις εκείνων που έζησαν τη σφαγή και τον διωγμό του μικρασιατικού Ελληνισμού. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε αυτήν την ιστορική μνήμη και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Θερμά συγχαρητήρια στο ΙΔΙΣΜΕ για αυτήν την παραγωγή, καθώς επίσης στην Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και τον Σύλλογο Μικρασιατών “Ιωνία” για αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Ως νέα δημοτική Αρχή, θα είμαστε πάντα κοντά στους Συλλόγους που προσφέρουν στην πόλη και συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς».

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας