Νέα Ειδήσεις - Αυτοδιοικητικά, δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο εσωτερικών,υπουργεία,δημοτικά έργα,δράσεις δήμων,εσπα,ταξίδια,πολιτιστικά,πολιτισμός,ενημέρωση,περιβάλλον,υγεία,ειδήσεις,Showbiz,οτα,λαϊκές αγορές,γειτονιές,πολιτικοί,πρόσωπα,συνεντεύξεις,κοινωνικά,αμεα,περίεργα

24 Ιουλίου, 2024 22:12

Search
Close this search box.

Χαρδαλιάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής :Να κρατήσουμε τα θετικά της προηγούμενης διοίκησης -Έγκριση Έργων μόνο με Ολοκληρωμένα Προγράμματα Δήμων

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Σημαντικές αποφάσεις  για  την λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής

Χαρδαλιάς: Να κρατήσουμε τα θετικά της προηγούμενης διοίκησης και να προχωρήσουμε σε νέες θέσεις…

Πολύ σημαντικές αποφάσεις για την λειτουργία αλλά και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν κατά την νέα αυτοδιοικητική περίοδο λήφθηκαν στη σημερινή (15.01.2024) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, την πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση  για το νέο έτος, αλλά και την αυτοδιοικητική περίοδο των πέντε (5) ετών που ξεκίνησε.

Στην συνεδρίαση που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε  μέσα σε κλίμα συναίνεσης και  σε πολύ ήπιους τόνους συζήτησης, συμμετείχαν  όλοι οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων και ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι θετικές αντιδράσεις όλων και οι αποφάσεις.

  • Η ανάγκη αναμόρφωσης του προϋπολογισμού με βάση νέα και ποιο ισόνομα και αντικειμενικά κριτήρια.

————–

Γιώργος Ιωακειμίδης: Την πρώτη ουσιαστική παρέμβασή του  στις διαχειριστικές κατευθύνσεις που πρέπει να λάβει η Περιφέρεια Αττικής, έκανε ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο επικεφαλής  του» Αττικού Κύκλου Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης», αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα την αδήριτη  ανάγκη αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, με την λειτουργική εφαρμογή νέων πιο δίκαιων κριτηρίων, σε ότι αφορά  την κατανομή των  κονδυλίων για την χρηματοδότηση δράσεων και έργων στους δήμους, με βάση  πληθυσμιακά κριτήριά. Έδωσε μάλιστα και  ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα  μη ισόνομων χρηματοδοτήσεων  και άνισης  μεταχείρισης δήμων από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  υπήρξε δήμος που έλαβε  χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο μεγαλύτερος δήμος όχι μόνο της Αττικής, αλλά όλης της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων, έλαβε μόνο 3.5 εκατ. ευρώ.

Ζήτησε απευθυνόμενος στη ν διοίκηση  της Περιφέρειας και προσωπικά στον Περιφερειάρχη κο Ν.Χαρδαλιά, να υπάρξει  ειδικό  πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης, και ανάπτυξης  των περιοχών τους, για τις δύο  ποιο αδικημένες μέχρι σήμερα, -όπως τις χαρακτήρισε, αυτοδιοικητικές ενότητες της Αττικής, τον Τομέα Ανατολικής Αττικής και τον Τομέα Δυτικής Αττικής.

————–

Γιάννης Σγουρός: Μιλώντας αμέσως μετά τον  κο Ιωακειμίδη, ο κ. Γιάννης Σγουρός, επικεφαλής της παράταξης «Αττική, Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση», ζήτησε  την αναθεώρηση του προϋπολογισμού 2024 της Περιφέρειας και αυτός, κάνοντας αναφορά  για πλασματικά στοιχεία του,  που διογκώνουν   τον προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις  χρηματοδότησης και μελέτες  έργων και δράσεων, θέμα που πρέπει να εκλείψει. Δίνοντας μάλιστα περισσότερα στοιχεία στο συμβούλιο, ανάφερε ότι η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, είχε εγκρίνει και τελικά αφήσει σε εκκρεμότητα, δράσεις και έργα, συνολικού προϋπολογισμού  μεγαλύτερο του ενός (1) δις ευρώ, που ουσιαστικά δεν ξεκίνησαν λόγο έλλειψης χρηματοδότησης κάτι που  θα έπρεπε να ειδωθεί από την διοίκηση του κου Χαρδαλιά και να διευθετηθεί.

————–

Γιάννης Πρωτούλης: Λιτός στον λόγο του, ο επόμενος ομιλητής κος Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Αττικής»,  δήλωσε ότι  συναινεί και ζητά και η δική του παράταξη την  αναθεώρηση  του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2024, πάνω  σε πραγματικά στοιχεία, αναφέροντας μάλιστα ότι  στους ετήσιους προϋπολογισμούς  της προηγούμενης διοίκησης , αλλά και των πριν από αυτή, υπήρχαν επαναλαμβανόμενα σε ετήσια βάση, 900 έργα που  ούτε μελέτες είχαν ούτε προϋπολογισμό.

————–

Γιάννης Καμπούρης: τέλος ο κος Γιάννης Καμπούρης, επικεφαλής της παράταξης «Μάχη για την Αττική», στην σύντομη παρέμβαση, δήλωσε ότι  συμφωνεί ο ίδιος και η παράταξή του στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού 2024 της Περιφέρειας και ζήτησε  την διεξαγωγή ελέγχου των πεπραγμένων της προηγούμενης διοίκησης από ορκωτούς λογιστές… ενώ επισήμανε ότι  υπάρχουν  σήμερα  σε εξέλιξη έργα της Περιφέρειας και των δήμων για τα οποία δεν υπάρχουν χρήματα και γι’αυτό πρέπει να ελεγχθούν οι διαδικασίες ανάθεσής τους.

————–

Χαρδαλιάς: Να κρατήσουμε τα θετικά της προηγούμενης διοίκησης

Χαρδαλιάς: Να κρατήσουμε τα θετικά της προηγούμενης διοίκησης

Νίκος Χαρδαλιάς: Απαντώντας  σε όσα ειπώθηκαν από τους επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Χαρδαλιάς είπε τα εξής:

α) Η νέα υπό αυτόν διοίκηση της Περιφέρειας, βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για όλα τα έργα και όλες τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν εγκεκριμένη πρόβλεψη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια. Όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωσή της, θα πληροφορήσει το σώμα για όσα ερωτήματα τέθηκαν  για το θέμα αυτό. Απευθυνόμενος δε προς όλο το συμβούλιο, είπε τα εξής χαρακτηριστικά: « θεωρώ και πιστεύω  ότι πρέπει να κρατήσουμε όλα τα θετικά της προηγούμενης διοίκησης και να κτίσουμε   πάνω σε νέες βάσεις αυτά που έρχονται»

β) Δεν έχει αντίρρηση  στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, εξάλλου αυτό είναι γνωστό ότι είναι μία διαδικασία  επαναλαμβανόμενη στην δημόσια διοίκηση και φυσικά στην Περιφέρεια Αττικής. Όταν η διοίκηση είναι έτοιμη θα  υπάρξει και η αναθεώρηση.

γ) Εγκρίσεις  και χρηματοδοτήσεις  δράσεων και έργων ΟΤΑ με  βάση ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα κάθε δήμου. Ο κος Χαρδαλιάς,  αναφερόμενος στις εγκρίσεις  εκτέλεσης και χρηματοδότησης νέων έργων και δράσεων  των ΟΤΑ της Αττικής, δήλωσε ότι  εφαρμοστέα αρχή  του ίδιου και της διοίκησής του, είναι ότι κάθε δήμος  θα πρέπει να υποβάλει στην Περιφέρεια «ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων και δράσεων», ιεραρχημένων κατά την αναγκαία σειρά χρονικής υλοποίησης, το οποίο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αξιολογούν για να δοθεί η σχετική έγκριση ένταξης στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και η απαιτούμενη χρηματοδότηση τους… κάτι που  ως διαδικασία είχε λειτουργήσει  πολύ καλά και αξιοκρατικά κατά την περίοδο  της διοίκησης Γιάννη Σγουρού στην τότε Νομαρχία Αθηνών αλλά και στην συνέχεια στην Περιφέρεια Αττικής.

δ) Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αυτή την χρονική στιγμή στον προϋπολογισμό του 2024 της Περιφέρειας, 193 έργα, προβλεπόμενου συνολικού ονομαστικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν υπάρχουν καν μελέτες, ούτε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αυτά τα έργα, που έμπαιναν σε όλους τους προηγούμενους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας, «ματαιώνονται» οριστικά και όλα θα τεθούν σε νέες και πραγματικές βάσεις.

  • Η Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Αττικής και οι Εμπειρογνώμονες…

Ο κος Χαρδαλιάς, μιλώντας προς τα μέλη του Συμβουλίου, ανακοίνωσε την πρόθεσή της διοίκησής του να  φέρει σε επόμενη συνεδρίαση  του σώματος την συγκρότηση Επιτροπής Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, για τις ανάγκες του «Master Plan» για την Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Αττικής, για το οποίο έχει δεσμευτεί έναντι της Πολιτείας ότι θα έχει έτοιμο έως τον 6ο μην του τρέχοντος έτους… αφού σαν διοίκηση θεωρεί  ως Πρώτη Προτεραιότητά της το θέμα αυτό… Σε ότι αφορά τους Τεχνικούς εμπειρογνώμονες που θα συγκροτήσουν την αναγγελθείσα γνωμοδοτική Επιτροπή, αυτοί  σκέψη και στόχος είναι να  συνεργασθούν με τα τεχνικά στελέχη της Περιφέρειας και  τα αντίστοιχα του Υπουργείου Υποδομών για την σύνταξη του «Master Plan» για την Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Αττικής, με το Υπουργείο να έχει εκφράσει την θέληση να προχωρήσει και το ίδιο σε  ίδια δράση.

  • Καθορισμός χώρου συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Απευθυνόμενος  στα μέλη του Συμβουλίου και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο κος Χαρδαλιάς, τους πληροφόρησε ότι έχει επιλεγεί  ως χώρος συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και ότι  έχει υπάρξει και η σχετική έγκριση  για αυτή τη χρήση  του ΥΜΥ κου Σταϊκούρα…, ζήτησε δε απ’ όλους τους παραβρισκόμενους να συναινέσουν σε αυτό.

Τέλος  ζήτησε από τα  μέλη του συμβουλίου να εγκρίνουν την σύγκλιση  του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις επόμενες 6 συνεδριάσεις, με τις τέσσερεις σε δήμους της Περιφέρειας, όπως Ασπρόπυργο, Κερατσίνι και Αχαρνές και τις δύο που αποτελούν και ειδικές συνεδριάσεις του Οργάνου στην Αίθουσα  της Παλαιάς Βουλής.

  • Επιτροπές καταλληλότητας Κτιρίων.

Ολοκληρώνοντας  την τελική παρέμβασή του προς το σώμα, ο κος Χαρδαλιάς, ζήτησε την συγκρότηση δύο ουσιαστικά Επιτροπών Καταλληλότητας Κτιρίων, με πρώτο και άμεσο στόχο, την αξιολόγηση   των υπαρχόντων κτιρίων της Περιφέρειας, ως προς την καταλληλότητά τους   σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της… Στηλίτευσε δε  την έως τώρα ύπαρξη του Γραφείου για τον Πρόεδρο του Σώματος, εκτός του κτιριακού χώρου στο οποίο εργάζεται το διοικητικό προσωπικό του   Προεδρείου του Π.Σ., αλλά και της Περιφέρειας, κάτι που όπως ανάφερε  πρόκειται να αλλάξει άμεσα.

Έφη Γιοβάνου

Σχετικά Θέματα

Σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις

Ιδέες και Προτάσεις!

Προτεινόμενα άρθρα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δείτε Ακόμη
Scroll to Top

Φόρμα Καταγγελίας